10 пунктів чому Postman — фуфло

💡 Усі статті, обговорення, новини про тестування — в одному місці. Приєднуйтесь до QA спільноти!

У першій частині розглянули чому Postman — топ, а тепер подивимось чому Postman — фуфло.

1. Люта полісі — «без аккаунту — нич тобі!»

Зі сторони юзер ретеншену — це зрозуміло. Щоб трекати всіх і вся і робити апсейли.

Але вважаючи що на ринку купа інструментів які не вимагають логіну для того щоб зробити GET реквест таке рішення від постману дійсно дратує і бісить.

Це викликає секьюріті консерни, а також унеможливлює роботу на певних полісі компанії.

2. Ассершени для реквестів

Позіционуючи себе як супер-фенсі UI тула для реквестів, дивно що навіть найбазовіші ассершени вимагають знання JS.

А без цього ваші тести будуть неповноцінними, бо не будуть нічого перевіряти.

Постман ви хрестик зніміть чи труси надіньте.

3. Автосейв

Нарешті в 2025 році у постмана зʼявився автосейв! Правда ще в беті, і подефолту вимнений.

4. HTTP1/1 по дефолту

Навздогін до попереднього, по дефолту використовується HTTP1/1 протокол. Нарешті є можливіть свічнути до HTTP2 чи авто, але вона в беті.

5. Обмежене Load тестування

Ну ок ми прогнали базові тестіки лоаду. Але якщо нам потрібно щось сурйозніше, ми дуже швидко упремось в ресурси, а нормального масштабування не існує.

6. Перевикористання коду

Дуже обмежене. Є таке поняття як packages, але це дуже не зручно, і не сильно метчиться з стандартними практиками JS.

7. Рефакторинг

Також практично не існує. Проблема дуже дотична до попереднього пункту. У вас немає зручної можливості переіменувати всі використання методів, використати типізацію і таке інше.

Але це все є вже дуже давно в будь якій IDE.

8. Приучування до антипатернів

pm обʼєкт це фактично імплементація паттерну God Object . Тут тобі і робота з модулями, і зберігання, і візуалізація, і купа всього іншого. Я думаю він і каву може заварити якщо добре пошукати.

9. Проблеми з інтеграцією

Інтеграція Postman із CI/CD пайплайнами (наприклад, GitLab CI або Jenkins) можлива, але налаштовується не завжди інтуїтивно і вимагає додаткових зусиль.

Наприклад вам потрібно буде вибрати спеціальний костиль модуль Postman CLI або Newman.

Postman CLI виглядає просто як намагання задавити опенсорсний Newman.

Але і newman не святий. Для його якісного використання вам знову ж таки потрібно забуритись в розуміння npm пакетів, nodejs — без коддингу нікуди.

10. Обмежена кастомізація і розширення

Новачкам ок, але якщо хочеш щось більш серйозне — витрачаєш більше часу на боротьбу з обмеженнями інструмента, ніж на реальну роботу.

Якщо потрібно зробити щось складніше, доводиться писати складні скрипти, що перетворює Postman на щось схоже на «напівкривий» редактор коду. І постман починає бути ботлнеком, а не бути зручним інструментом.

Це як варити жабу — спочатку тепло і приемно, а коли вже нагріваеться до кипятку — то вже піздно.

Дуже важливо заздалегіть зрозуміти що потрібно мігрувати автоматизоване АПІ тестування з постману на старий добрий typescript.

Якщо вам сподобались попередні 10 пунктів чому постман топ, і цей список чому постман не очінь — раджу подивитись на мій плейліст який покаже як можна писати сучасні тести в 2025 році використовуючі новітні і розширювані інструменти

👍ПодобаєтьсяСподобалось10
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
2. Ассершени для реквестів

для цього придумали сніппети

Зі свого досвіду — 15хв обмеження по часу на виконання тест рану в постмен клауді, далі просто вирубає виконання. Тому або ранити на своєму CI/CD або дробити ран на менші що не завжди зручно.

Пунтк 1 про усе каже. Ще можна накинути що вони усе зберігають на своїх серваках. Ну ще можна додати херовий первоменс.
Усе інше дрібні придирки

2 пункт це взагалі якийсь крінж, ой блін сильний JS там треба знати, функції, із змінними, методи масивів, робота з об"єктами, ну і якісь базові принципи JS.

І як на мене це сильна сторона Postman
Тести я там не пишу але щось вийняти із респонсу і помістити в енваермент (ті ж токени) дуже зручно.

більшість мануальщіків не розбераються та не розберуться з тим. Це нам з досвідом здається що це просто, хоч воно так і є, але мануальщікі більшість не хочуть розбиратись в тому, бояться, не осилюють
А ще не знають навіть як енви створити в постмені
Я кажу про мідлів та сініорів з багаться роками досвіду — шо сиділили лише на веб тестуванні

З першим пунктом люто не погоджуся, бо завдяки ньому перевикористав купу готових запитів з однієї роботи як базу на наступній, причому, здається, навіть не один раз (останні три роки в тому напрямі мені був потрібен лише WireShark як сніфер DICOM-протоколу, бо я трохи змінив напрямок, в до того в рестах був років десять), а якби акаунт не навʼязувався, навряд чи б мав таку можливість з коробки :-)

ну тоесть сознательно оставил дыру в безопасности. ибо даже просто знание URI иногда дает злоумышленникам инструмент для взлома

Так він же не в пабліку, яка ж тоді діра?

он уже находится «гдето».
этого достасточно

3. Автосейв

ааааа, я думав це тільки мене дратує 🥷🏻

Позіционуючи себе як супер-фенсі UI тула для реквестів, дивно що навіть найбазовіші ассершени вимагають знання JS.

Відколи то вивчити одну бібліотеку було проблемою технічному спеціалісту? Тим більше що JS використовуються у сучасних рішеннях(Playwright,Cypress).

багато мануальщіків насправді бояться коду, не вміють його читати і не хочуть його вчити бо вважають то заскладним та не зрозумілим

Для тестів тільки мова JS. Хотілось би ще інших.
А так класний інструмент і свого часу почав автоматизацію АПІ саме з нього. Потім вже вивчив пайтон і став писати складні тести на ньому

Я, як не експерт, ним повністю задоволений. Треба було написати інтерфейс нещодавно, то я його тестував у Postman і ніяких зауважень не мав. Навпаки, інтуітивно розібрався, куди вставляти JSON з параметрами, куди авторизацію.

Я, як не експерт

з головою вистачає зручного вбудованого HTTP Request в усі IDE від Jetrains. Плюс файли цих реквестів лежить поруч з кодом в гіті

Дякую! Було б цікаво почитати які є повноцінні альтернативи для постмана ? Я особисто перейшов на insomnia, а для підручних засобів то просто curl

Я юзав Insomnia кілька років, потім забув як називається, і випадково скачав Bruno, тепер вже кілька років юзаю Bruno :) Але, як мені здається, це «потейто-потато», в плані, зручно зберігати реквести для тесту інтерфейсів і все, різниця між тулзами і курлом мінімальна (для мене головную причиною була можливість читати нормальний незаескейпаний JSON).

теж перейшов на Insomnia, коли постмен чогось вирішив здохнути в мене на лінуксі, поки що з мінусів лише необхідність в акаунті

Підписатись на коментарі