Про «телефонне право» або як ДП «ДОКУМЕНТ» не видає готові паспорти заявникам чоловічої статі у своїх філіях за кордоном

Телефонне право є одним з різновидів корупції. Це така практика правозастосування, коли рішення приймаються не у відповідності до закону та процедури, а за телефонною вказівкою чи проханням керівництва чи інших суб’єктів владних повноважень, що не підтверджено жодним законним актом.

На жаль, українські біженці чоловічої статі, що подалися на отримання паспорта для виїзду за кордон в іноземних філіях ДП «ДОКУМЕНТ» до 25.04.2024 року стали заручниками телефонного права і у цій статті ми розберемо цю проблемну ситуацію, а також практичні варіанти її вирішення.

Отже, 25 квітня 2024 року, вступили в законну силу зміни до Порядку реалізації експериментального проекту щодо оформлення паспорта громадянина України та паспорта громадянина України для виїзду за кордон громадянам України, які перебувають за межами України, відповідно до яких громадянин України чоловічої статі віком від 18 до 60 років може отримати закордонний паспорт виключно у відповідному територіальному органі/територіальному підрозділі ДМС за місцем реєстрації свого місця проживання (прописки), тобто тільки в Україні. Пересилання таких паспортів до відокремленого підрозділу або закордонної дипломатичної установи України для організації їх видачі з 25.04.2024 року не здійснюється.

Логічно, що українські біженці чоловічої статі вирішили скористатися своїм правом замовити собі новий закордонний паспорт до 25 квітня 2024 року, адже за принципом відсутності зворотної сили закону, передбаченим 58 статтею Конституції України, видача паспортів, замовлених до 25 квітня 2024 року в іноземних філіях ДП «Документ» повинна здійснюватися за правилами, що діяли до набрання Порядком чинності.

На практиці гарантоване Конституцією право громадян України було порушено «телефонним правом»: в Дії статус виготовлення закордонного паспорта відображається як «виготовлений», але паперовий документ філія ДП «ДОКУМЕНТ» не видає, посилаючись на «технічні причини». При зверненні до технічної підтримки, менеджери ДП «ДОКУМЕНТ» рекомендують заявникам чоловічої статі встановити Резерв+ та оновити свої дані, не посилаючись при цьому на жодні нормативно-правові акти, адже їх не існує.

Нижче розглянемо, як законним способом отримати закордонний паспорт в іноземній філії ДП «Документ» не встановлюючи при цьому Резерв+:

1. Встановити факт виготовлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон: звернутися з офіційним запитом до Головного управління Державної міграційної служби області, в якій паспорт було виготовлено (самостійно або шляхом адвокатського запиту).
  2. Отримати відповідь ГУ ДМС про те, що паспорт персоніфіковано та виготовлено, а також направлено до ДП «ДОКУМЕНТ» для подальшого направлення до відповідної філії (інакшої відповіді при правильному оформленні запиту бути не може).
  3. Направити в ДП «ДОКУМЕНТ» запит з запитанням про місцезнаходження паспорта та дату доставки до філії.
  4. Отримати від ДП «ДОКУМЕНТ» відповідь, що паспорт виготовлено, але через «технічні причини» у закордонних підрозділах ДП «ДОКУМЕНТ» було тимчасово призупинено видачу готових документів, ці підрозділи вже відновили видачу, але коли конкретно Ваш паспорт буде видано — не відомо та важко спрогнозувати (знову ж таки, при правильному оформленні запиту інакшої відповіді ви не отримаєте).
  5. Звернутися до суду з позовом про захист прав споживачів шляхом зобов’язання ДП «ДОКУМЕНТ» видати Ваш паспорт у чіткий встановлений строк.
  6. Отримати рішення суду на користь споживача, в даному випадку — громадянина України чоловічої статі, за яким суд зобов’яже ДП «ДОКУМЕНТ» виконати свої обов’язки з видачі паспорту для виїзду за кордон.

Гарні новини полягають в наступному:

а) позов подається без сплати судового збору;

б) розгляд судового спору може відбуватися без участі позивача у випадку залучення адвоката;

в) сплату вартості адвокатських послуг можна покласти на відповідача — ДП «ДОКУМЕНТ»;

г) оскільки суди не можуть базуватися на «телефонному праві»- остання судова практика виступає на стороні споживача, в даному випадку — громадянина України чоловічої статі.

Тож якщо ви досі не отримали свій паспорт, замовлений до 25 квітня 2024 року, в іноземній філії ДП «Документ» — рекомендуємо піти шляхом захисту своїх законних прав у судовому порядку.

👍ПодобаєтьсяСподобалось14
До обраногоВ обраному4
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

> оскільки суди не можуть базуватися на «телефонному праві»
*surprised Pikachu face*

Втратив першу сім’ю, житло, а тепер ще й паспорт. Чи з’явилось бажання їхати в Україну, гадаю питання риторичне.

Такі статті виглядають більше як реклама. Так, суд прийме рішення в сторону позивача, точно так само як часто буває про заборону виїзду чоловікам за кордон.
Але наявність судового рішення не означає що паспорт віддадуть, посилаючись на ті самі

«технічні причини»

Людям які радять встановити резерв — код там не дається усім підряд, може бути Дані відсутні( особливо якшо людина з ТОТ) або Порушення обліку, яке може виникати незалежно від оновлення чи неоновлення даних. Виправити це зза кордону неможливо. Тому привязайти до цієї системи видачу паспортів — максимальна дурість або свідомий умисел

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Проблема не тільки в паспортах. В деяких країнах неможливо отримати місцеве водійське посвідчення. Якщо в тебе взагалі немає водійського посвідчення — то все нормально. Якщо ж в тебе є українське — то за процедурою місцева поліція надсилає запит в Україну, щоб отримати відповідь стосовно його статусу. А Україна просто ігнорує таки запити. І тут навіть ніякі ВОДи чи Резерви+ не допомагають. Чому — питання риторичне.

Що якщо сказати що нема українського?

Ти підписуєш документ що клянусь що немає прав виданих в інших країнах і розумію що за неправдиві свідчення кримінальна відповідальність. А далі пока немає практики :) Але зважаючи на те що ти власник авто, і на кордонах часто запитували водійське, і може навіть в якісь бази вносили — то перевіряти не хочеться.

Резерв встановлювати не потрібно. ВОД можна згенерувати і через Дію. Таким чином вже десятки тисяч отримали паспорти. І я, і ще є люди на форумі які так отримали.

Інше питання, що з ВОД «У розшуку» паспорт не віддадуть. Але спочатку треба хоча б ВОД сформувати, щоб свій статус дізнатися.

Декому пощастило. Я Кьольнським двiччi писав на email та в FB, додавав ВОД, нуль реакцiї

Скільки часу пройшло? Пиши ще, і підпишись на телеграм групи спільноти ДП Документ Кельн і Берлін. Там пишуть дуже багато води і однакових запитань, але й інформації я почерпнув звідти море. Мавпа он сидів би ще рік без паспорта, бо не підписувався на групи.

Часу вiдколи писав чи вiдколи замовляв?

Пиши ще, і підпишись на телеграм групи спільноти ДП Документ Кельн і Берлін.

Оце б*я i бicить, що я повинен ще на шось пiдписуватись

Дай лінк чи шо. Німецькі відділення щось не знаходяться у телезі

Знайшов

У мене той ВОД взагалі не формується, каже що данні в оберіг відсутні, прошу пана до ТЦК

У мене той ВОД взагалі не формується, каже що данні в оберіг відсутні, прошу пана до ТЦК

Таке теж можливо, це вже дупа

не посилаючись при цьому на жодні нормативно-правові акти, адже їх не існує

У нас навіть законних причин для заборони виїзду чоловікам наразі не існує, а ви за резерви — всім насрати.

Доречі восени 2024 року Барселонське консульство роздало виготовлені паспорти чоловікам (мені в т.ч.)

Вирішено проблему видачі паспортів українцям за кордоном.

Заступниця глави Офісу президента Ірина Верещук заявила, що за підсумками зустрічі з українською громадою президент України вирішив питання затримки видачі паспортів ДП «Документ».

Верещук зазанчила, що лише в Польщі йдеться про понад 80 тис. громадян, які давно чекають свої документи.

🔹 Отже, глава держави вирішив це питання і паспорти будуть видані не лише в Польщі, а й в інших країнах, де вони «застрягли».

Минулого року український уряд заборонив видачу паспортів українським чоловікам за кордоном віком 18 — 60 років. Проте згодом видачу документів було відновлено, але за умови наявності оновлених даних і військово-облікового документа.

▪️джерело (t.me/vereshchuk_iryna/2659)

які паспорти? білі? дякую пані за вашу милість

глава держави вирішив це питання і паспорти будуть видані не лише в Польщі, а й в інших країнах, де вони «застрягли».

коли? після перемоги? чи після виборів? чи після зміни глави?

Будуть видані, але на яких умовах? Поки що це все обіцянки-цяцянки, треба в суд подавати.

Я їм надсилав ВОД, до одного місця

Єто уряд поганий, а лідор(який не пойми яким хріном причетний до видачі паспортів) прийшов, і одним взмахом рукі все порішав! Це ж якраз візуалізація терміну «телефонне право»)

Тож якщо ви досі не отримали свій паспорт, замовлений до 25 квітня 2024 року, в іноземній філії ДП «Документ» — рекомендуємо піти шляхом захисту своїх законних прав у судовому порядку.

А є вже позитивні рішення суду з цього приводу, на підставі яких отримані паспорти від ДП ДОКУМЕНТ?

рішення є, щодо видачі точна інформація відсутня reyestr.court.gov.ua/Review/122842088

Свого часу були мітинги з тим пов’язані у Європі — і їх було звісно владою оголошено як іпсо і т.д. ЦПД центром повної дебілізації «центром протидії дезінформації»..
А ви б пішли на такий мітинг закордоном? Чи чули про такі?

Наша організація деякі із них і робила ) однак активність людей дуже низька, більше 50и не приходить uainkrakow.pl/...​-pasportiv-u-dp-dokument

Поясніть мені, бо не дуже розумію яким чином український суд може зобовʼязати закордону філію (а вона там зареєстрована як місцева компанія) щось робити?

Где можно почитать про регистрацию ДП Документ зарубежом?

в Польщі осьо
wyszukiwarka-krs.ms.gov.pl/...​U8OYull+hYiKxD07Q==;typ=P

я маю на увазі, що дп документ це не посольство чи консульство, і там не діють закони України. це філія українського підприємства, але зареєстрована в Польщі (наприклад) і підкоряється законам Польщі.

Тому суд якщо і може щось зобовʼязати дп документ, то місцевий суд по факту знаходження.

Интересно! Спасибо!

Это может быть филиал. Филиал действует в соотвествии с законодательством страны. Решение принимает головной офис. Выдать или не выдать — оба варианта не противоречат законодательству Польши уверен.

В присутності поліції в дп документ вмикають задню і все нормально видають, бо захист прав консюмента.

Втратив першу сім’ю, житло, а тепер ще й паспорт. Чи з’явилось бажання їхати в Україну, гадаю питання риторичне.

Я був одним з тих кому паспорт не віддавали. Подався на початку квітня, паспорт приїхав у кінці грудня. Повезло що був в базі як «на обліку, без порушень». Забрав, хоч дані і не оновлював.

Ця історія змінила моє відношення до України, її влади і її населення (зайдіть в будь яке обговорення цієї проблеми, 90% коментів «так їм і треба, ухилянтам»).
З квітня я задонатив рівно 0.
За два роки до того як мінімум 20к$ (а насправді і більше бо компанія дозволяла донатити «дні» щоб донат був з суми до податків а не після).

а яке відношення мають донати військовим до політиків чи маргіналів у коментарях? Ти відчуваєш, що «показав всім який ти крутий і самостійний» коли бачиш як хлопці страждають без ребу чи дронів в окопах?

мені теж відношення держава не подобаєься але це не заважає мені донатити хлопцям на фронті щоб більше з них вижило і повернулось додому.

Ну, ті хлопці деколи не можуть визначицця, чи їм від тебе гроші на реб треба, чи шоб ти негодящий в окопі десь сидів посадку тримав хєрово, але недовго. Бо з одної сторони, ніби й просять гроші, а з другої — котять бочку на виїхавших, мовляв, ми тувово цей, а вони тамвово той, суки драні.

Бо й те, й те — правда. Повір, хлопці, яких би ви замінили в окопах, донатили б не гірше вашого.

... Якби у баби був ... пеніс, то верогідно вона була б дідом..

Я зараз скажу страшну річ. Але
Ти донатиш на наприклад «повернись живий» фонд
Частину тих грошей йде на бусіки тцк (вони самі підтвердили це)
От звідки ті бусіки в тцк взагалі беруться — це ж не держава їх купляє — а волонтери або віджимають в якихось бригад і т.д. Держава їм би видала буханку і все на тому. Вона б не завелася навіть.
Що далі, реби? — відомо що реби часом використовуються для того щоб глушити зв’язок в бусіку щоб бусифікований не зміг нікому подзвонити і залишився без зв’язку...
Дрони? — на західний кордон.. Та навіть іт кластер їм їх передавав...
Виходить дуже все сумно...

як же вам в мізки-то насрали щильненько...

вам потрібні пруфи про передачу бусіків і дроном айтікластером, чи ви просто зайшли видати «потужну незламність»)?)

Ти і зараз нічого не зрозумів.

То може ти відкриєш секрет усім хто не зрозуміли...
Чи сказати то нічого на факти а?

Тобі? Нічого не буду пояснювати. Ти або бот, тоді це недоцільно, або на такому рівні розвитку, що це знову недоцільно.

В будь-якому випадку, жлобам, які хапаються за будь-яку підставу припинити донатити на армію своєї батькивщини під час екзестенційної війни за існування самої країни, ніхто нічого не доведе. Бо жлоб завжди знайде ще 100500 виправдань, чому він не буде донатити.

Так, донати — це справа добровільна, але замість тихенько сидіти і не донатити, деякі жлоби обирають вилізти в паблік і намагатись інших затягнути в своє болото, щоб не відчувати себе в тому болоті самотніми.

Тобто якщо 1% (а насправді менше) волонтерської допомоги йде не туди, куди вам хочеться, то не треба донатити взагалі?
Яка ж це кончена мудацька логіка. І ще й стільки плюсів комент отримав. Ось це — сумно, а не те, що написали ви.

прив’язувати підтримку армії до ідіотів в державному управлінні — ідіотизм

Тобто ти тільки й чекав хоч якогось приводу, щоб припинити донатити на армію, яка ніякого відношення до ганебних рішень зеленої влади не має? Так і скажи.

На жаль, українські біженці чоловічої статі, що подалися на отримання паспорта для виїзду за кордон в іноземних філіях
ДП «ДОКУМЕНТ» до 25.04.2024

Які біженці? До чого тут це слово?
Паспорти не видавали всім чоловікам, включно з тими які за кордоном вже 10+ років.

Посилання на справу в українському суді, яка була виріщена на користь позивача reyestr.court.gov.ua/Review/122842088

Гарне рішення, але в цьому випадку ДМС не надали відповіді стосовно виготовлення паспорта, тому позовні вимоги до ДМС та до ДП «Документ» є логічними.
Чи подавали відповідачі апеляційні скарги?

Ми створили ГО Liberty UA в Польщі, яке з літа минулого року займається цією проблемою, включаючи мітинги, петицію до Кабміну( набрала 7709 голосів petition.kmu.gov.ua/petitions/6840 я писав про неї тут dou.ua/forums/topic/49674), Верховної Ради, і наразі — до Європарламенту, а також просуваємо позови в адмін суди. Запрошуємо на сайт ualibertypass.org та в телеграм t.me/passport_liberty_ua

Людям які радять встановити резерв — код там не дається усім підряд, може бути Дані відсутні( особливо якшо людина з ТОТ) або Порушення обліку, яке може виникати незалежно від оновлення чи неоновлення даних. Виправити це зза кордону неможливо. Тому привязайти до цієї системи видачу паспортів — максимальна дурість або свідомий умисел

Ну звісно, що свідомий умисел! Як же інакше?

Любители розовых пони подтянулись. Вот Трамп озвучил что ему нужнаарктика, а как следствие — гренландия и канада под прямым контролем, так сразу правительство дании залепетало, что "народы имеют право на самоопределение вплоть до отделения")(ц), буквально цитируя некоего лысовато-усатого-немного бородатого калмыка. А тут кому то каких документов не выдают, и нарушают все законы, какой ужас. Это в первый раз нарушают законы, чтоле?
Один вопрос: каким местом своего тела думали мужчины за рубежом, тянув с обновлением загранпаспорта до последнего?

Відки інфа, що хтось щось тягнув до послєднєго? Подавали на оновлення і за 3 роки до закінчення дії паспорту і задовго до вступу сумнозвісного закону в дію, але хтось на горі вирішив видати постанову щоб заблокувати вже виготовлені паспорти до вступу закону в силу і в режимі телефонного права фактично застосувавши зворотну дію цього закону.

люди що виїхали, чого ви боїтесь? встановіть той резерв, оновіть дані, заберіть паспорт та видаліть резерв. ви не тут щоб боятись бусіка чи ще чогось

Так цюж хрєнь не тільки треба встановити, що треба щоб там було усе оновлено і не було статусу — у розшуку.

нє, ну спробувати. я б спробував. все одно там нічого не грозить

Я от не скажу чи правда це.
Але бачив відос на ютубі.

Чуваки, які в Польші живуть по Внж та працюють більше 10 років оновили ту хрень.
Їм встигли по адресі в Україні, де вони прописані, не тільки повістки вислати, а вже нафігачили штрафів та передали ці штрафи у виконавчу службу.

Я підозрюю, що такі випадки вже реально існують.
Так що, особисто я, з усіма цими резервами на зв,язувався би, якщо паспорт ще 2-3 роки валідний.

та працюють більше 10 років оновили ту хрень

Наче після 10 років у Польщі можна податися на громадянство, навіть якщо ще на ВНЖ

Президенту можна податись навіть на першому році перебування. Інша справа, що висока імовірність відмови, й адміністрація президента не зобов’язана казати о підставах для відмови. А якщо подаєшся після 10 років, то все рівно потрібно мати постійнe перебування, хоча й не обов’язково мати його 3 роки. Можна 10 років жити на тимчасовому перебуванні, отримати постійне й відразу податися на громадянство, щоправда треба довести, що сумарне перебування за межами Польщі за ці 10 років не перевищувало 10 місяців.

Ага, а ще можна слати листи в спортлото чи всесвітню лігу сексуальних реформ.

Якщо сурьезно, як ви вважаєте, який відсоток громадян, що мають ПМЖ країн ЕС, звертались до президента про вихід з громадянства і скількох з них заапрувили ?

П.С. Мені самому цікаво...

Це технічно неможливо. Я не вважаю, а знаю, що близько 0%. З постійним перебуванням ніхто громадянства не позбавить за винятком тих випадків, коли є постійне проживання в ЄС, громадянство України й громадянство третьої держави. Вважаю, що, якщо такі випадки й є, то їх кількість мізерна.

Можливо і можна.
Навіть якщо так, з громадянства України ти автоматично не виходиш, і ТЦК, на «сур,езних щах» починає хєрачити тобі штрафи, усе логічно...

Якщо виписався на ПМП з України, маючи ПМП іншої країни (кейс Німеччини й Нідерландів до 2022 року), то ТЦК тебе не бачить.

Ок, скільки з виїхавших з початку війни мають саме ПМП а не ВНЖ чи ТЗ ?

Я писав про випадки штрафів для чуваків які на ВНЖ і не виписались.

І ще момент — наразі немає «техничної» можливості слати повістки таким людям, кто виписався і перебуває на ПМП за кордоном. Але, в теорії, нічого цьому не перешкоджає.

Як мені здається, велика частина тих, хто виїхав на самому початку війни 11 років назад, вже має інше громадянство. Більшість тих, хто виїхав після встановлення воєнного стану в Україні, живуть на тимчасовому перебуванню чи на тимчасовому захисті.

Воно так не працює. Тебе може не бути в базі, або «порушення обліку» (і тут мова не про оновлення даних)

не працює як ви пишите. особливо для тих, хто з окупованої. не для всіх є дані в Оберігу, а навіть якщо є — велика вірогідність порушення правил обліку незрозуміло за що. і віддалено вирішити з ТЦК теж неможливо, хіба що є «знайомства». тим, хто з окупованої, пропонують особисто з’явитись у Покровськ (!!!).

вносишь данные, тебе в ответ пишут «явитесь в ТЦК»
дальше что?

Люди просто навчені не взаємодіяти з державою зайвий раз. Бо «не оновили данні» 6+ мільйонів, а оновили — 3. (по тій інформації з СМІ що до мене долітала)
І завжди вигідніше бути в більш ширшій вибірці — меньше шанс отримати проблем.
Приклад — оновлюєш дані і отримуєш штраф\блок рахунків в Україні ітд.
Чи це теж саме що і бусифікація? Звісно що ні. Проте приємного мало.
Тому якщо є час по паспорту, частина людей відтерміновує оновлення ітд.

І завжди вигідніше бути в більш ширшій вибірці — меньше шанс отримати проблем.

Не завжди вигідніше. Сфокусувати зусилля є сенс саме на найбільшій групі людей, тому що це може дати краще співвідношення витрати/результат. І якщо ці зусилля направлені проти ваших інтересів, то таки краще бути в менш чисельній вибірці.
Для прикладу, наша держава, ймовірно, спочатку почала б займатися «ухилянтами» не з Таїланду (бо там їх як кіт наплакав), а з Німеччини/Польщі/ЄС.

Все вірно пишете проте є «але».
Між витаскуванням ухилянтів з Польші та ухилянтів з территорії України логічніше діставати тих що на территорії України.
Тим паче що на офіційний «запит» до інших держав про повернення «майна України» пан президент отримав відмову.
Звісно що як стане гаряче, то і Польша забуде про права людини ітд.
Тому я в Албанії. Українців тут, як і в Тайланді, не багато)

Тому я в Албанії

Також мрію туди поїхати, але робота нажаль не дозволяє працювати з цієї локації(
Дані я манав оновлювати, я взагалі на обліку ні в якому військоматі не стояв, то ж в Резерві буде явно якась шляпа написана.

Роботу можно змінити)
А умови по фопу місцевому кращі ніж на українському (до 140к€ в рік тільки місцевий ЄСВ сплачуєш, 120€/місяць якщо що)

Зараз такий час, що тримаюсь за роботу — але з часом потрібно буде точно міняти, бо в Албанії дуже вигідно жити як на мене, порівняно з Хорватією ціни в рази менше, а природа така ж офігенна)

Жив в Хорватії 3 місяці + нещодавно у відпустку туди їздив. Так, Європа, свої плюси проте Албанія і по легалізації і по цінам і по клімату мені більше заходить.
Хоча влітку що там що там ппц зі спекою.

Там реально на «олбанскій» розмовляють ?...
//joke

чого ви боїтесь

Особисто для мене справа не в страху, а в неможливості залогінитися через Bank ID, бо в списку нема ING чи ABN AMRO, лише українські банки. Опції зайти за біометричним документом, як от у Дії в Резерв+ нема.

В теорії якщо є дія, можна відкрити онлайн банк (я не один відкрив онлайн поки був за кордоном. головне щоб Дія була)

Там же ще треба український номер мобільного, хіба ні? Дія є. Українського номеру нема.

Спробуйте придбати Єсім онлайн на сайті лайфселу — 50 грн

Там же не просто 50грн, а ще й якийсь пакет послуг від 130грн треба? Одним словом я забив, тим більше, що Україна і так знає, де я тут мешкаю (я на консульському обліку).

Ну як той казав «моя справа запропонувати»)
P.s навіть 50+130 цілком бюджетно імхо.

а ти шо думав? РПЗешніки за кордоном живуть в злиднях) це в Україні до 40 можна було фаернутися та чілити на пенсії, а там тільки слідкувати коли наступний розпродаж в лідлі)

В Vomar, до Lidl ще доїхати треба, а бензин по €2.00 за літр.

фатбайк з причепом для фаерщика)

3 євро — непідйомна ціна за таке

ок, відповіді прийняв. я без негативу якщо шо. типу так, не знаєш що до чого, але я б мабуть просто спробував. ну якщо були б проблеми, то викреслив варіант й шукав інші. а так може комусь і допоможе. поки бусіки біля посольств не будуть гг

люди що виїхали, чого ви боїтесь? встановіть той резерв, оновіть дані, заберіть паспорт та видаліть резерв. ви не тут щоб боятись бусіка чи ще чогось

Маючи троїх дітей я міркував так само. Чого боятися? Прийду до ТЦК, оновлю данні. З ТЦК я вже не вийшов. Прийшлося підключати адвокатів, ругатися, писати тонни макулатури.

а хто знає що робити якщо було виключено з обліку, а даних в резерв плюс взагалі нема (інформація в реєстрі Оберіг неповна)? ДП документ або консульство не приймає військовий квиток, каже тільки резерв+

Адвокат, Суд. Тільки так. Зелена влада кладе на всі закони, але поки що сситься ігнорувати рішення судів.

поки що сситься ігнорувати рішення судів.

Хто це сказав?

готов сыграть в эту игру, где найти грамотного юриста, который возьмется за это дело?

> оскільки суди не можуть базуватися на «телефонному праві»
*surprised Pikachu face*

Такі статті виглядають більше як реклама. Так, суд прийме рішення в сторону позивача, точно так само як часто буває про заборону виїзду чоловікам за кордон.
Але наявність судового рішення не означає що паспорт віддадуть, посилаючись на ті самі

«технічні причини»

Але в судовому рішенні зазначається конкретний строк для видачі паспорта, якщо ДП цього не виконує — процедура примусового виконання рішення та відкриття виконавчого провадження, в ході якого накладаються штрафи на керівника за невиконання рішення суду.

>

примусового виконання рішення та відкриття виконавчого провадження

Як ви уявляєте «примусове виконання» з умовного тзов «рога і копита» в умовній Варшаві яке юридично за Польськими законами ніяким чином не стосується ДП Документ?

Зобовʼязувати необхідно не філію, яка є відокремленим підрозділом, а саме Державне підприємство, якій вона підпорядковується.

Ви могли помітити, що усі вказані в статті дії можна зробити самостійно, без участі адвоката у справі. Юрист витратив свій час і описав у статті, як з власного досвіду можна пройти всі етапи і вирішити проблему, яка не вирішується 9 місяців. Ділитися на форумі своїм досвідом — це реклама?

Насправді це круто, що ви ділитесь досвідом.
Не вистачає уточнень або статистики: скільки людей з виграними справами, з вашою допомогою, змогли забрати паспорт і скільком ці паспорти не віддали з першого разу. Що робили щоб все таки забрати (напевно додаткові кошти), скільком не віддали і з другого разу, і т.д. Ви ж все таки пишете не тільки про досвід, а приховано рекламуєте цю послугу.
В цьому процесі у всіх інші інтереси, у адвоката — отримати компенсацію, у чоловіка — саме забрати документ а не виграти справу, а в ДП Документ далі будуть продовжувати казати

«технічні причини»

По нормальному цієї проблеми взагалі не мало би бути. Тому як закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом’якшують або скасовують відповідальність особи.

Тобто ви рахуєте, що за 9 місяців з моменту виникнення правового питання сформувалася усталена судова практика? Пів року всі чекали, три місяці тому почали подавати позови. Позитивне рішення першої інстанції поки що одне і єдине, апеляція 6 днів тому порахувала, що позов підлягав розгляду у адміністративному судочинстві, а не цивільному, але кілька місяців тому адміністративний суд першої інстанції відхилив такий самий позов, так як ДП «Документ» не є суб’єктом владних повноважень. Особисто в нас 3 процеси на кінцевій стадії першої інстанції. Спробуйте почекати, поки через ще 9 місяців позитивних судових рішень буде не 1, а 50. В принципі не бачу причин поспішати з цим питанням.

так само як часто буває про заборону виїзду чоловікам за кордон.

Хоч один приклад будь-ласочка?

інакшої відповіді при правильному оформленні запиту бути не може

намалюю будь-яку відповідь по такому запиту, звертайся

Добре, скиньте, будь-ласка, з ЕЦП службових осіб ДП «ДОКУМЕНТ», хочу подивитись, може ви праві.

г) оскільки суди не можуть базуватися на «телефонному праві»- остання судова практика виступає на стороні споживача, в даному випадку — громадянина України чоловічої статі.

То дайте посилання хочаб на одну справу?

Скоріш за все якщо приїхати в Україну то цілком це можна зробити. Але є ньюанс :-)

Звісно можливо, якщо є бажання!

Недавно робив новий закордонний паспорт в цнапі то про військовий квиток ніхто не питав

Нюанс в тому що назад не випустять
А звідти судитись марна справа. У договорі напевне є пункт про форс мажори. Військовий стан — чим не форс мажор? А у суді пояснять що у теперішніх умовах відправляти особисті документи громадян небезпечно

pasport.org.ua/...​r-pro-nadannia-posluh.pdf
Ось публічний договір про надання послуг ДП «ДОКУМЕНТ».
pasport.org.ua/...​entiv-u-testovomu-rezhymi
А ось ДП «ДОКУМЕНТ» повідомляє, що відновило видачу документів.

Якщо про обставини було відомо обом сторонам договору, то їх не можна признати форс-мажором. Не відповідає критерію непередбачуваності

В цій статті не стверджується, що для отримання паспорта необхідний військовий квиток, а про те, що з 25.04.2024 року закордонний паспорт чоловікам віком від 18 до 60 років (у яких немає спеціальних підстав) можна отримати тільки на території України.

Супер. Але є одне але. Ви надали справу, яка хоч і була виграна у першій інстанції, але зазначене рішення було скасовано Волинським Апеляційним Судом. (Постанова reyestr.court.gov.ua/Review/124306691). Наступного разу перевіряйте, будь ласка, матеріали і надавайте повну інформацію

Так, рішення суду першої інстанції скасовано, але неправомірно.
Якщо ви почитаєте текст ухвали, в якій міститься тільки вступна та резолютивна частина, та побачите, що суд розʼяснив позивачу право не звернення до адміністративного суду, тобто суд апеляційної інстанції вважає такий спір публічно-правовим, що не відповідає дійсності, оскільки ДП «Документ» не є субʼєктом владних повноважень, згідно його функцій, статуту та його ж тверджень в цьому інтервʼю: www.eurointegration.com.ua/...​perts/2016/04/15/7047863.
Тобто ця постанова суду апеляційної інстанції буде скасована в суді касаційної інстанції як необґрунтована.
Нажаль, на теперішній час судова практика ще формується та усталеної позиції ще немає

Тобто Ви на підтвердження своїх слів надаєте посилання на Рішення першої інстанції (яке так і не набрало законної сили), авторитетно зазначаєте про необгрунтованість постанови апеляційного суду і надаєте повну гарантію щодо висновків, які прийме Касаційний адміністративний суд? Окрім того як Ви зазначили

оскільки суди не можуть базуватися на «телефонному праві»- остання судова практика виступає на стороні споживача, в даному випадку — громадянина України чоловічої статі

. Тобто зазначене Ваше твердження про «остання судова практика» базується лише на одній справі, яка досі не має логічного завершення? Що Вам заважає надати інші кейси на підтвердження Вашої тези?

Відповім послідовно.
1. Ви можете самі перевірити, що Реєстр судових рішень наразі працює некорректно та не показує релевантні судові рішення. Якщо ви не згодні з моєю позицією, ви можете особисто надати кейси, які її спростовують і я залюбки з Вами погоджусь, оскільки не хочу помилятися, та відкорректую статтю.
2. Моя позиція базується на усталеній судовій практиці в контексті Закону України «Про захист прав споживачів», а взаємовідносини з ДП «Документ» і є відносини між Виконавцем та Споживачем (дивіться посилання на Статут, що розміщено вище, та сам Закон).
3. Також моя позиція базується на тому, що ДП «Документ» не є субʼєктом владних повноважень, що я підтвердив в коментарі вище, а також можу надати для зразку рішення адміністративного суду: reyestr.court.gov.ua/Review/124122631, в якому ця позиція підтверджується та яке набрало законної сили. Якщо Ви не згодні з такою позицією — прошу надати релевантну судову практику.
4. Якщо враховувати, що ДМС в даному кейсі виконала свої обовʼязки (тобто виготовила закордонний паспорт та направило його до ДП «Документ»), що підтверджується записами в Дії та у відповідях на адвокатські запити (про що зазначено навіть у скасованому наведеному рішенні), то й претензій до субʼєкта владних повноважень не може бути, відповідно, в такому випадку й не може бути адміністративного провадження та даному випадку невиконання зобовʼязання допущене саме державним підприємством, а не субʼєктом владних повноважень. Ви з цим не згодні?
5. А тому, враховуючи викладене, так, постанова апеляційного суду необґрунтована та на теперішній час я впевнений що саме Касаційний цивільний суд дойде до вірних висновків, але точне не

Касаційний адміністративний суд

Підписатись на коментарі