Від UI/UX до продуктового дизайну. Як зрозуміти, що настав час перейти в іншу роль
Привіт усім! Я Роман, Senior Product Designer в продуктовій студії Railsware. Уже понад сім років лупаю скалу дизайну. Починав з фрилансу, без ментора і досвіду. Далі працював у дизайн-агенції, пройшов через перші команди, аутсорс, де один із проєктів був для одного з найбільших банків США. Нині вже два роки працюю над продуктом Coupler.io.
Хоч я і не прихильник різних тайтлів для дизайнерів, як-от UI/UX, Product, Customer Experience тощо, ринок все ж диктує свої умови. Тому хочу поділитися з вами головними відмінностями в навичках та очікуваннях, які відчув на практиці, перейшовши від UI/UX до продуктового дизайну. Вам точно це буде цікаво, якщо ви дивитеся в бік карʼєри продакт-дизайнера, або ж вам затісно в рамках UI/UX. Також це стане в пригоді продуктовим командам, які задумуються, чи потрібен їм такий фахівець (спойлер: потрібен).
Тому далі розберемо, як на практиці відчувається чітка різниця між UI/UX та продуктовим дизайнером, та які навички варто розвивати продакт-дизайнерам. І бонус — типові помилки, яких варто уникати, коли подаєшся на посаду продуктового дизайнера.
Книжкові визначення vs реальність
Перед тим як перейти до практичної частини, розгляньмо основні відмінності між цими двома на перший погляд схожими ролями. Не став вигадувати велосипед, тому подивився, що пишуть знані експерти — Interaction Design Foundation та Nielsen Norman Group. З їхніх описів виокремив ключові пункти, які допоможуть краще зрозуміти різницю.
Якщо резюмувати:
- UI/UX дизайнери вдосконалюють продукт, покращують його інтерфейс і забезпечують зручність використання. Уся їхня увага спрямована на те, щоб користувачі залишалися задоволеними.
- Продуктові дизайнери дивляться ширше. Вони турбуються не лише про те, як користувач взаємодіє з продуктом, але й про те, як цей продукт вписується в більший бізнес-контекст. Вони шукають відповіді на питання, які не завжди очевидні, та забезпечують стратегічну важливість кожного рішення.
Наприклад, уявімо, що UI/UX дизайнер отримує завдання покращити певну функцію. Типовий перелік його задач виглядатиме так:
- дослідити проблему;
- провести тестування, аби визначити зручність та ефективність змін;
- переконатися, що функціонал ефективно працює для цільової аудиторії.
Щойно користувачі задоволені й рішення працює, завдання рухається в секцію «done».
Продуктовий дизайнер натомість ставить питання, які стосуються ширшого контексту:
- Чи дійсно ця функціональність необхідна?
- Чи вирішує вона важливу потребу ринку?
- Чи актуальна вона зараз?
- Чи можна підходити до неї інакше, щоб створити більше цінності?
Коли завдання можна вважати завершеним? Це залежить від багатьох факторів. Продуктові дизайнери орієнтуються не тільки на поточний момент, а й на перспективу.
Це не означає, що продуктові дизайнери «кращі» чи «розумніші». Це просто інший підхід, що передбачає більш стратегічне мислення, необхідне для цієї ролі. Вони враховують кожен аспект, щоб продукт стабільно розвивався, а бізнес досягав довгострокових цілей.
Як перейти з UI/UX до продуктового дизайну
З одного боку, підкачати вміння, змінити тайтл і стати продакт-дизайнером просто. Утім, коли мова йде про перехід у продуктовий дизайн, одних лише покращених навичок недостатньо. Це більше про ваше мислення та підхід до задач. Без зайвої філософії — йдеться про те, як ви підходите до розв’язання питань і впливаєте на бізнес.
Як зрозуміти, чи готові ви до цього підходу? Ви відчуєте, що обсяг ваших завдань і роль у процесах обмежені, та з’являється прагнення більшого залучення та впливу.
Наприклад, мій шлях у вебдизайні розпочався в далекому 2017 році. Тоді дизайнери (читати: як динозаври) ще крафтили в Photoshop чи Paint. Перші кроки у фрилансі зміг зробити завдяки курсу на Udemy, який називався Learn Photoshop, Web Design & Profitable Freelancing. Ось так без ментора я почав набивати руку й створювати проєкти для клієнтів. Однак мені не вистачало глибшого розуміння процесів. Тому вже через вісім місяців потрапив у команду з десяти Front-end-розробників.
В офісі вперше почав спілкуватися з інженерами й намагався зрозуміти цю «технічну» абетку. А також навчився працювати з JavaScript, HTML і розбиратись, як правильно впроваджується дизайн. Утім, я все ще був тим єдиним дизайнером, який вчився на ходу і через власні помилки. Тому наступним кроком стала агенція, де мене навчали більш системно: від юзер-інтерв’ю та їхнього проведення до роботи з дизайн-системами та розуміння різних доменів.
Все йшло непогано, але я почав сумувати за спілкуванням із розробниками та більшим залученням у процес реалізації. І ось потрапляю в аутсорс на великий проєкт для банку. Тут я зрозумів, що мені гостро не вистачає софт-скілів. Тому починаю більше уваги приділяти комунікації з командою та замовниками, вчитися вести переговори та знаходити компроміси. Окрім того, треба було проводити дослідження, створювати дизайн-концепти, тестувати їх і контролювати реалізацію.
Здається, усе, як я хотів, але... не зовсім :) Думаю, більшість розуміє, про що йдеться — бюрократія. Наприклад, після всіх фідбеків від розробників, ми змогли протестувати концепцію лише через рік. І, як виявилось, вона була невдалою. Тому з часом я зрозумів, чого мені бракує:
- більшої залученості в процес розробки продукту;
- доступу до користувачів та аналітики;
- дизайн-процесу, що не відстає від інших етапів;
- фокусу на реальну експертизу, а не просто закриття задач.
І ще декілька важливих нюансів:
- пряма комунікація з усією командою;
- доступ до даних;
- та найголовніше: вплив на прийняття рішень.
Отже, з досвіду: перехід до продакт-дизайну має бути логічним кроком. Набутий досвід повинен спонукати вас прагнути змінювати процеси, брати на себе більше відповідальності й мати більший вплив на розробку продукту.
Що повинен вміти продакт-дизайнер
Ось кілька гважливих навичок, які мають резонувати з вами, та які постійно потрібно розвивати, якщо ви прагнете стати успішним продуктовим дизайнером:
Балансування між користувачем та бізнесом
Продуктовий дизайнер постійно знаходиться між інтересами користувача і потребами бізнесу. Ви можете працювати над функціоналом, який буде ідеально підходити користувачам, але чи вирішує він важливу бізнес-проблему? Це ваше завдання — знайти баланс, щоб продукт задовольняв обидві сторони.
Насправді, це не завжди легко. Часто саме з боку бізнесу можуть виникати палиці в колеса. У моєму досвіді є кейс, коли акцент на бізнес-стратегії був настільки сильним, що зручність для користувачів не бралась до уваги. Складний домен вимагав емпатії до користувачів, тестування дизайнів, залучення експертів. Проте, як це часто буває в великих корпораціях: твої пропозиції вислуховують, але впроваджують дуже довго. Хоч я зміг провести тестування користувачів і виявити занадто великий фокус в сторону бізнесу, змінити підхід виявилось надто складно через інертність процесів та опір змінам.
Який урок? Якщо ви бачите, що потрібного балансу в бажаннях користувачів та бізнесу складно досягнути, спробуйте провести потрібні дослідження та зібрати всі важливі дані. Для цього варто поглиблювати свої знання у суміжних галузях — маркетинг, продажі, розробка продукту. А далі вже залежить від команди та її культури. Тобто наскільки швидко вони готові імплементувати нові зміни.
Вміння комунікувати
Продуктовий дизайнер — це своєрідний посередник між командами: розробниками, продакт-менеджерами, маркетологами чи відділом продажів. Ви повинні чітко пояснювати, чому ваші рішення важливі з погляду бізнесу. Це стосується всього — від розробки до маркетингу. Ваше вміння будувати комунікацію напряму впливатиме на успіх продукту.
Наприклад, у роботі над наявним проєктом в мене є максимальний доступ до всіх процесів. Це і щотижневі зустрічі з маркетологами та продакт-менеджерами, і активна участь у Slack-каналах із дата-аналітиками та розробниками. Мені не потрібно чекати задач у Jira — колеги напряму звертаються, коли їм потрібна моя допомога.
Такий підхід дає змогу бути в курсі всіх процесів, хоча це й складно. Постійний потік інформації вимагає від мене з’ясувати, кому, для чого і як можу бути корисним. Коли все зрозуміло, можна впевнено рухатися далі.
Вміння брати відповідальність за рішення
У ролі продуктового дизайнера ви несете відповідальність не лише за те, як продукт виглядає, а й за те, як він працює в бізнесі. Ваші рішення повинні мати реальний вплив і бути виправданими з погляду стратегії компанії.
Однак не всі рішення однозначно правильні. Наприклад, я взяв на себе відповідальність за спрощення інтерфейсу створення «дата фловів». Вирішив прибрати останній крок, де користувачі налаштовували регулярне оновлення даних, і дозволити це налаштування після отримання першого результату. Здавалося, це пришвидшить процес, але:
- Користувачі часто забували активувати планування, оскільки вже отримували результат, через що знижувалася кількість оновлень даних.
- Як наслідок бізнес втратив частину доходу.
- На виправлення ситуації та пошук ідеального рішення знадобився місяць.
Цей досвід навчив мене, що навіть перспективне на перший погляд рішення може мати приховані ризики. Важливо бути готовим взяти на себе відповідальність за наслідки, тестувати гіпотези, визнавати помилки й оперативно їх виправляти.
Розуміння ринку та трендів
Продуктовий дизайнер повинен розуміти ринок та тримати руку на пульсі:
- Що відбувається на ринку?
- Як змінюються конкурентні продукти?
- Що нового з’являється в галузі?
Наприклад, якщо ви працюєте над функціоналом для малого бізнесу, вам потрібно подумати про виклики його користувачів та про те, як ваш продукт може вирішити ці проблеми краще за всіх.
Отже, роль продуктового дизайнера передбачає:
- стратегічне мислення;
- вміння ефективно комунікувати між командами;
- відповідальність за масштабні рішення;
- постійний пошук шляхів для покращення бізнесу.
Як це виглядає на практиці? Можу вам для прикладу показати свій обсяг задач в Railsware. Цікаво, що незалежно від того, працюєш ти на клієнтських проєктах чи на внутрішніх продуктах, знання та досвід постійно циркулюють всередині команди. Так завжди є можливість спробувати себе в іншій ролі.
Ось що входить до мого переліку завдань зараз:
- Дизайн вебзастосунка: створення зручних для користувачів інтерфейсів платформи.
- Дизайн маркетингового сайту: розробка сайту відповідно до брендингу продукту.
- Робота з дашбордами: контроль єдності всіх візуальних елементів і співпраця з командою аналітиків для створення дашбордів, що відповідають нашим вимогам до стилю.
- Маркетингові матеріали: підтримка візуальної цілісності всіх матеріалів, особливо при розробці дашбордів з командою дата-аналітиків.
- Комунікація в команді: постійна співпраця з продакт-менеджерами, розробниками, тестувальниками, маркетологами та аналітиками даних для контролю всього процесу — від маркетингових матеріалів до розробки вебсайту.
- Дослідження та тестування нових функцій: одне з моїх завдань — досліджувати конкурентів і тестувати нові ідеї. Наприклад, коли ми побачили, які дашборди створюють інші компанії, переглянули свій підхід, щоб зробити наші ще зручнішими.
- Аналіз даних: після впровадження нового функціоналу я досліджую його вплив на продукт, користувачів, ринок і збираю дані для ухвалення подальших рішень. Це один з найважливіших етапів розробки будь-якого продукту.
Наприклад, коли ми запустили дашборди, виявилося, що тільки 3% користувачів налаштовують їх у вебзастосунку. Це був сигнал, що просувати дашборди ефективніше в статтях нашого блогу чи соціальних мережах. Ось чому навіть добре спроєктовані продукти потребують постійного аналізу та вдосконалення.
Якщо бути відвертим, єдиний мінус у такому скоупі та очікуваннях — це знайти тих, хто готовий прийняти подібні виклики. Але про це вже далі :)
Поширені помилки під час пошуку роботи продуктовим дизайнером
Під час останнього пошуку продакт-дизайнера ми переглянули понад 400 кандидатів з різних країн і почали співпрацю лише з одним. Чому так затягнулось? Ми провели аналіз усією командою, щоб знайти можливі недоліки у внутрішніх процесах: чи правильно сформульовані критерії, чи коректно їх розуміють та чи оптимізовані етапи відбору.
Утім також помітили кілька дуже поширених помилок кандидатів. Вони здаються очевидними, але трапляються знову і знову. Ось наші головні інсайти.
Проблеми з портфоліо
Найпоширеніша помилка — занадто велика увага до естетики, а не до процесу вирішення проблем. Багато портфоліо складаються з красивих, але поверхневих зображень, без пояснення, чому було обрано те чи інше рішення, які виклики стояли перед дизайнером і як він їх вирішував.
Порада
Сильне портфоліо має містити
Уникайте загальних фраз, як-от «після редизайну конверсії зросли на 140%». Надайте більше контексту: які були початкові показники, як ви вимірювали успіх і які реальні результати принесло ваше рішення.
Проблеми з презентацією на інтерв’ю
Багато кандидатів мають труднощі з чіткою презентацією своїх проєктів. Іноді вони поспіхом викладають думки, не структуруючи їх, що призводить до незрозумілого пояснення процесу дизайну.
Порада
Візьміть час для структурування вашої презентації. Це допоможе чітко донести, як ви підходите до завдань і що саме стоїть за вашими рішеннями.
Брак уваги до деталей у тестовому
Наш опис тестового завдання містить ключові критерії для оцінки кандидатів. На жаль, часто кандидати часто опускають ці важливі критерії, без яких важко оцінити рівень їхніх навичок. Ми трактуємо це як неуважність або недооцінку важливості деталей.
Порада
Уважно читайте опис вакансії та тестове завдання, переконайтесь, що ви покриваєте всі вимоги. Залишайте чіткі та детальні відповіді, щоб показати свою уважність до важливих нюансів.
Фокус на естетиці замість функціональності
Краса дизайну важлива, але не можна забувати про основне — функціональність. Багато кандидатів надмірно зосереджуються на візуальній складовій без демонстрації того, як їхній дизайн вирішує реальні проблеми користувачів. Відполіровані дизайни важливі, але лише тоді, коли вони вирішують конкретні завдання.
Порада
Зосередьтеся на концепції та обґрунтуванні вашого дизайну, а не лише на його зовнішньому вигляді. Покажіть, як ваше рішення полегшить життя користувачам.
Брак високорівневого бачення
Часто кандидати не демонструють достатньо широке бачення у своєму підході. Важливо враховувати не лише конкретну задачу дизайну, але й загальний контекст продукту. Стратегічне мислення та розуміння того, як ваш дизайн вписується в загальну картину продукту та бізнес-цілей — це ключові аспекти, які цінують усі продуктові компанії.
Порада
Розглядайте, як ваш дизайн взаємодіє з усією екосистемою продукту і як він впливає на загальні бізнес-цілі, а не лише на вирішення окремої задачі.
Наостанок
Дослухайтеся до порад експертів, але не забувайте довіряти власним знанням і досвіду. Якщо, скажімо, Nielsen Norman Group рекомендує один підхід, а ваші спостереження вказують на інший, краще підлаштовуйте свої дії під реальні обставини.
Хорошим UX-дизайнером можна стати, засвоївши базові навички. А от справжнім продуктовим дизайнером стане той, хто навчиться вирішувати завдання бізнесу через дизайн.
Отже, відходьте від звичних рамок і не бійтеся ризикувати! Інколи саме інтуїція та досвід ведуть до найсміливіших ідей, які не знайдеш у підручниках.
3 коментарі
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів