Збір даних для емпіричного дослідження професійного благополуччя працівників ІТ-сфери

Привіт!
Мене звати Євген Кочубей.

Я проводжу емпіричне дослідження в рамках своєї дипломної роботи (я отримую другу вищу освіту за фахом клінічна психологія). Мета роботи — дослідити професійний добробут і психологічні ресурси, що можуть йому сприяти, в людей, які працюють в ІТ.

Для цього мені потрібна твоя допомога — відповідь на підібрані мною психологічні методики.

Заповнення займе до 15 хвилин.
Головна вимога — працювати в ІТ. А ще потрібне знання ангійської, адже використовую валідні методики, які не мають української адаптації на даний момент, на превеликий жаль.

🔗 Опитувальник тут: forms.gle/V9vpNWDKZigWC2mf6.

Після заповнення опитувальника ти зможеш долучитися до онлайн-тренінгу, який я проведу для всіх охочих з-поміж тих, хто надав відповіді. Усі деталі — на першій сторінці гугл форми.

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Об’єкт мого дослідження — професійне благополуччя. З філософії благополуччя — це наскільки добре протікає життя людини, і оце «добре» є суб’єктивним. Синонімом є слово щастя, добробут.

В науковій літературі помітно розподіл на два підходи щодо визначення щастя (теж від давньогрецьких філософів):
— Гедоністичний підхід, в якому увага сфокусована на задоволені від життя, на більшій кількості позитивних емоцій і на меншій кількості негативних переживань.
— Евдемоністичний підхід, що фокусом вважає важливість реалізації потенціалу особистості, саморозвитку та змістовності життя.

Мартін Селігман, позитивна психологія, пропонує 5-складову модель PERMA для роботи з щастям. Вона складається з п’яти ключових аспектів життя людини:
1. Позитивні емоції (Positive Emotions): це здатність людини переживати радість, задоволення та інші позитивні почуття. Селігман наголошує, що позитивні емоції покращують якість життя та сприяють побудові соціальних зв’язків і підвищенню стійкості до стресу.
2. Залученість (Engagement): глибока залученість у діяльність, яка приносить задоволення. Компонент є концепцією «потоку» (flow), Міхайл Чиксентмігаї, яка характеризує стан повного занурення в роботу або діяльність.
3. Міжособистісні стосунки (Relationships): якість соціальних зв’язків, підтримка з боку колег, друзів і сім’ї. Міцні стосунки є основою для емоційного і психологічного благополуччя.
4. Сенс або значення (Meaning): усвідомлення значущості своєї діяльності та життя в цілому. Люди, які відчувають, що їхня робота або дії мають сенс, частіше відчувають задоволення та мотивацію.
5. Досягнення (Accomplishment): здатність досягати поставлених цілей і відчувати гордість за свої успіхи; прагнення до звитяг.

В своїй роботи я досліджую саме професійне благополуччя і беру концепцію Positive Functioning at Work (PF-W), яка акцентує увагу на важливості інтеграції благополуччя в професійне середовище. Автори, Дональдсони, фактично розширюють модель PERMA і додають ще 4 компоненти:
1. Фізичне здоров’я (Physical Health): біологічні активи здоров’я, включають самооцінку здоров’я, важливість бути уважним і помічати власну історію здоров’я та звички.
2. Мислення (Mindset): налаштованість на майбутнє, мислення на зростання, наполегливість.
3. Середовище (Environment): просторово-часові елементи, такі як доступ до природного світла, природа, фізіологічна безпека.
4. Економічна безпека (Economic Security): сприйняття фінансової безпеки.

В своєму дослідженні 2021 року Дональдсони показали, що ця концепція дозволяє не лише покращити індивідуальне благополуччя працівників, але й забезпечити високий рівень залученості та продуктивності, сприяє побудові культури підтримки, що знижує ризики вигорання, збільшує лояльність і сприяє досягненню стратегічних цілей компанії.

Якщо ти в ІТ, допоможи мені і заповни опитування (15 хвилин) для мого дослідження, будь ласка. Дякую!

Вкінці опитувальника є користь для тебе: перелік способів справлятись зі стресом з їхнім описом. То ж по завершенню ти зможеш подивитись на свої копінгові стратегії (спосіб справлятись зі стресом), прибрати деструктивні зі свого життя, і додати продуктивні. Покращуй своє життя вже сьогодні!

«Зміна відбувається тоді, коли людина стає тою, якою вона є, а не тоді, коли вона намагається бути тою, якою не являється.» © Парадоксальна теорія змін, Арнольд Бейссер. Власне, заповнюючи дане опитування, ти і зробиш цю дію — зрозумієш себе краще і наблизишся до того, щоб бути собою. У повсякденному життя я рідко виділяю час і маю натхнення спитати себе і відповісти чесно. Як я справляюсь зі стресом, чи це найкращій спосіб, чи є якісь способи, якими я ще не користувався? А що в мене із надією, резильєнтністю, як моя ефективність і оптимізм? А наскільки я взагалі себе помічаю? Наскільки я усвідомлюю свої емоції і тілесні відчуття? А який в мене характер? Які риси мені допомагають, а які стримують? Всі ці питання є в моєму дослідженні. Заповни сьогодні і познайомся із собою ближче!

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

Це може здивувати, але саме лише заповнення психологічного опитувальника вже змінює життя.
Як?
Це інтервенція, спрямована на усвідомлення. Коли ти відповідаєш на питання про свою особистість, свій образ життя, способи справлятись з труднощами, ти усвідомлюєш, помічаєш, як і що влаштовано саме в тебе. І тепер несвідома звичка не керує тобою, ти про неї знаєш, помічаєш в подальшому і можеш обирати, продовжувати діяти так, чи змінити щось.

Я продовжую збирати данні для цього, і запрошую тебе долучитись і за 15 хвилин вже змінити себе.

Головна вимога — працювати в ІТ.
А ще потрібне знання ангійської, адже використовую валідні методики, які не мають української адаптації на даний момент, на превеликий жаль.

Дякую тобі за допомогу!

Напишу пару слів про те, що саме досліджую. Працюючи керівником команди останні 5 років, я отримував найвищий показник залученості команди щоразу — 100 зі 100 кожного кварталу протягом 5 років.
Я, звісно, маю хороші навички аналізу, дизайну, декомпозиції, планування, комунікації та контролю, але, все ж, вважаю, що найсильніша моя сторона — це people management. Часто в роботі буває, що я очікую потрібну мені відповідь, в потрібний мені дедлайн, потрібної якості, і таке інше. Працюючи «на автоматі», моє сприйняття може доволі сильно звузитись до метафоричної чорної коробочки, коли я «вкинув» в колегу запит, отримав відгук, біжу далі. Професійна взаємодія зводиться до суто функціональної.
Я ж цілеспрямовано намагаюсь бачити в колезі навпроти людину. І це не лише про смолток, як діти, як машина, і побігли далі. Це про чесну спробу бачити більше, ніж представника певної ланки, бачити людину з її настроєм, поганим сном, виснаженістю із-за дітей, роздратованістю із-за заторів, часом, з відчуттям безвиході, а іншим разом з надіями, що колись стане краще, а також із радістю, що одужав улюблений собака, з амбіціями, і тд і тп.
І тоді робота стає не такою «сухою», з’являються можливості досягати спільних результатів різними шляхами, бути більш гнучким, я стаю більш залученим в «нашу» з колегою роботу, а не лише в «мою» задачу, яку мені треба швидко задовільнити «об нього/неї».
З такої перспективи, як керівник, я працював із підлеглими у коучингову підході, спираючись, як один з існтрументів, на ромб життя Пезешкіана. Це про баланс життя. І я завжди наголошую, що треба мати саме баланс життя, а не work-life баланс, адже робота — це теж частина мого життя. Якщо я на роботі не функція, а людина і живу, то і я не так вигораю, і стає можливим така взаємодія, що я описав вище.
Йдучи цим шляхом, я переосмислив явище well-being в організаціях. Я змінив погляд з «щось там знову вигадав маркетинг» або «це чергова ейчарська вигадка» на те, що професійне благополуччя і активний вплив на нього дають стратегічний інструмент керування, що гарантує якісний і довготривалий ефект.
В своєму дослідженні я намагаюсь розвернути увагу від себе як керівника до людини і її власних індивідуальних психологічних ресурсів, а саме копінгові стратегії, психологічний капітал (надія, оптимізм, ефективність, резильєнтність), усвідомленість та персональні характеристики (OCEAN модель). В планах дослідити зв’язок між цими ресурсами і професійним благополуччям працівника сфери ІТ.
Запрошую пройти опитування, що займає 15 хвилин. Велике дякую!

Працюючи керівником команди останні 5 років, я отримував найвищий показник залученості команди щоразу — 100 зі 100 кожного кварталу протягом 5 років.

Як саме цей показник визначався?

Це анонімне опитування, що проводиться за допомогою Workday Peakon Employee Voice інструменту. Питання, на базі якого розраховується саме цей показник, є стандартним: «I would recommend Company X as a place to work» зі шкаолю від 0 до 10. Фінальний бал — це середнє відповідей всіх членів команди, що дали відповідь, за умови, що надано не менше 3х відповідей.

Тоді Ваш показник 100 з 100 з певною ймовірністю може бути таким не тому, що все прям ідеально, а тому, що респонденти не сприймають цей інструмент серйозно, і їм простіше понаставляти всюди 10, щоб ні в кого не було питань і поскоріше з цим закінчити.
Я колись пробував побавитись у правду в цьому Піконі — нічого хорошого це не принесло, крім більших питань і більших проблем

Це справді можливо, і ніколи не може бути виключеним. Такий інструмент, як збір зворотнього зв’язку з працівників і, тим більше, з підлеглих, має бути лише одни з набору інструментів керівника. Надзвичайно важливо, як сформована група (команда) і як вона функціонує. Чи зрозумілі цілі (корпоративні+командні+індивідуальні, індивідуальні професійні, а також персональні), які ролі в команді і яка сформована «локальна» культура команди, в комунікації важлиим є пряма і відверта комунікація лідера, його реакція на зворотній зв’язок і конкретні дії (walk the talk), норми та правила, мотивація — це все буде впливати на те, як саме команда ставиться до заповнення цього опитувальника, що вони ставлять як оцінку, що пишуть у текстові форми. На додачу є ейчар піпл партнер, керівник керівника, командні види взаємодії, що може бути додатковими сигналами, які будуть або підтверджувати або спростовувати показник. Але насправді оці 100 зі 100 підтверджуються дуже просто — команда не вигорає, не хворіє, ходить в регулярно і вільно у відпустки, виконує поставлені цілі щопівроку, і просить ще :)

Підписатись на коментарі