Нова хвиля скорочень: Meta звільняє 3500 своїх співробітників

Meta оголосила про скорочення штату на 3500 співробітників через низьку ефективність. Хто залишиться без свого крісла, вирішить щорічна оцінка, яка наразі триває в компанії.

Про це повідомляє NY Times.

«Я вирішив підвищити планку в управлінні продуктивністю та швидше звільняти тих, хто має низьку ефективність», — зазначив Цукерберг у повідомленні для співробітників. «Зазвичай ми керуємо людьми, які протягом року не відповідають очікуванням, але тепер ми збираємося зробити більш масштабні скорочення на основі продуктивності протягом цього циклу».

Ті, хто потраплять під скорочення, отримають «щедру вихідну допомогу».

Звільнення відбулося через кілька днів після того, як Meta оголосила про кардинальні зміни в своїй політиці модерації вмісту. Компанія, яка володіє Facebook, Instagram, WhatsApp і Threads, заявила, що більше не контролюватиме певні типи мови ненависті.

Варто нагадати, що нещодавно Microsoft також оголосила про нову хвилю скорочень, де ключовим фактором стала продуктивність працівників. Загалом було звільнено близько 2300 осіб.

👍ПодобаєтьсяСподобалось4
До обраногоВ обраному0
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

С учётом взятой Meta политики на ликвидацию системы «Divercity», когда набирали фриков за то, что они — фрики, а не за то, что они умеют кодить (типа должно быть не меньше n% фриков в компании, иначе фрики по всему миру начнут на тебя ныть) — я думаю, это как раз логичное продолжение очистки компании от такого рода мусора.

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

BTW Про монополію www.youtube.com/watch?v=VWGAp62EyK8 Фактично конкурента на ринку, китайського TikTok прибрали з цього ринку (щоправда китайці зробили те саме на своєму сегменті інтернет, повністю відчистивши його від американських інтернет компанійній і взагалі небажаних ЗМІ, які як відомо формують суспільну думку).
А головне, TikTok проводив передвиборчу компанію за Дональда Трампа, а також оплачує інаугураційну вечірку цієї п’ятниці.

Не зрозуміло, чому до цих пір у США та Європі дозволені всякі тіктоки і аліекспреси, коли Китай заборонив абсолютно всі західні сайти і сервіси ще 10 років тому.

Тому що на вибори треба десь брати грощі. Між іншим Китай так само стосується. Ден Сяопіна, лідера правого крила комуністичної партії, відверто фінансували зовні американці. Так само Ленін став лідером серед купи соціалістів сового часу, не тому що був кращій за меншовиків типу Керінского — а тому що йому Кайзер підігнав вагон грошей і допомогав зброєю, зокрема улюблена для понтів комісарів, був пістолет Маузер С96 (він був дуже дорогий). Мао теж мав би небагато шатнсів без допомоги Сталіна.

демократія, глобалізація, вільний ринок, чесна конкуренція...

демократія, глобалізація, вільний ринок, чесна конкуренція...

Яка чесна конкуренція, якщо в Китаї західні сервіси заборонені :)

Запрещены те, кто не выполняет законы страны.
Выполняй законы КНР и работай сколько влезет.
Apple к примеру работает — скорректировала некоторый функции и все нормально

Ой, серйозно? Яким боком Гугл і Амазон не виконують закони китаю?

В них в конституції записано свобода слова, лол.

Усі нормальні країни обкладають іноземні компанії обмеженнями, для того щоб підтримувати внутрішній ринок. Це тільки в нас можуть віддати державні сервіси на сервера майкрософта, при тому що Майкрософт Україна закрився в 2014 році.

Одна справа, це коли, компанія відкриває дочку щоб працювати на ринку, і це ок.

Інша справа, коли компанію тупо банять, щоб захистити свого виробника... це суперечить принципам СОТ. І, відповідно, симетрична, чи навіть асиметрична відповідь — це норма.

це суперечить принципам СОТ

Да ну поцікавтесь про «добровільне омеження експорту», на які жорско примусив Рональд Рейган японський уряд, коли японскі автовиробники мало не знищіли американскій автопром, що відстав від Японії і Євпропи по продукції на десятиліття в 80-ті, от вам і вільний ринок.
У невинну демократію і політики послідовних стандартів, можна вірити так само як і в пропаганду про світле майбутне і комуністичного шляху. А реальність — хто сильніший той і правий, і правльним є усе, що відповідає моїм інтересам в незалежності від того як формально прописано, в крайньому випадку перепишем або зробимо виключення. І китайський народ і американскій як бічимо, це підтримує. Той же Трамп — це повна контра з усією американкою пропагандою про : свободу, рівність і братерство. Виявляється, що реальні інтереси — бабки і добре жити, щоб не заважали конкуренти емігранти, от вам і усі інтереси. Той собі дозволив запрсто так взяти і оскорибити Бразилію, наприклад через це, хоча це дурень. Бразилія велика економіка в 10-ці найбільших в світі і могла би поглинути ту армію мігрантів запросто, та не треба би було будувати стіну за купу бабла яку мексиканці пиляють з рештою на будівельні матеріали.

Да ну поцікавтесь

Це якось відміняє що я написав више?

Від них вимагали не закони, а не росповсюджувати політичну пропаганду опизції КПК, а також видавати таку китайським спеслужбам. Члени ООН, а тим більше радбезу просто не можуть прийняти такі закони, бо вони війдуть у протирічча із статутом оргінізації, із декларацією прав людини, нації і т.д.
Тут усе чітко усі такі сервіси розглядаються чітко як ЗМІ, тому йдеться вже не про бізнес в його звичному розумінні, йдеться про те що Ленін назвав — імперіалізм. Тобто коли є монополія еліт на : капітали, виробничі потужності, виконавчу законодавчу владу і суд, та ЗМІ (що багато в чому замінили середньовічну церкву як інституцію, тобто інструмент, що формує суспільну думку). Платон в свою чергу це назвав олігархія, бо така концентрація засобів в одих руках надає можливість повністю контролювати усе сіспільство в усіх аспектах його діяльності. Відповідно КПК негайно це заборонила і крім того супсідувала розробку і впроваждення власних альтернатив типу Baidu.

а не росповсюджувати політичну пропаганду опизції КПК

WAT? Амазон своїми чайниками розповсюджує пропаганду?

Ленін назвав — імперіалізм

Рукавице.

И? Мета может уволить еще столько же и ничего не изменится.

Тогда зачем нанимать было ? Ну кроме как умышленно убрать людей с рынка сделав их недоступными, или крайне дорогими для конкурентов. Но тогда был бы не нужен такой сложный и очень дорогой процесс найма.
Про ничего не изменится — наверное термин Bus Factor, не просто так придумали. Цукерберг вместе с демократами (а он один из ведущих спонсоров и яркий представитель финансово промышленных групп вокруг демократов) проиграли все выборы во все инстанции власти США — вот последствия и результаты. Так что уже все изменилось, это постфактум. Просто накачки агитации в СМИ через : ABC, CNN и Facebook оказалось мало, республиканцы с лобби нефтяных компаний выиграли и Илоном Маском, который возглавил всю логистику переиграли оппонентов.
Конечно будут в том числе и кадровые выводы после такого, это огромные финансовые убытки и что ещё хуже упущенные прибили одновременно с победой конкурентов по всем фронтам. Но как всегда подставят простых исполнителей, сначала потом уже будут убирать тех кто принимал не верные решения. Однако — там как не меняй, Маск в интервью Карлсону рассказывал что работал в команде с брейнштормингом и т.д. и когда ктото сгенерировано идею с Амишами в Пенсильвании, как «безумный инвестор» дал этому ход. Маск часто действует как поздний Джобс, тот в свою очередь брал пример с японцев и японской системы управления. Про Цукерберга ходят слухи про классическую американскую авторакратию Форда-Рокфелера, посему смена лиц не поможет — нужна симена технологии, а это смена мировоззрения лиц принимающих решение.

Цукеберг мудило, робить заляканих рабів з людей. Тепер ті, хто працює будуть думати: якщо я працюю 8 годин, а он той Вася 10, то мене ж звільнять. Доведеться і мені сидіти і робити вигляд, що працюю, ще 2 години.

Дивно, коли він набирав всіх підряд і платив 300-500к, його ніхто не хвалив «ох який молодець» )

А як тільки почав оптиізовувати і фільтрувати, так зразу «мудило»

А хто його просив?

ніхто не хвалив?
От я пам’ятаю про просто безліч публікацій про офігєнську культуру, офігєнські умови, донт бі івел і всю таку іншу шнягу (тут я всих мішаю в одну кучу, всих оцих фаангів).

«Ніхто не хвалив»? От ті, кого він набирав, ті й хвалили. Можете поцікавитись, як казали про високий рівень дайвьосіті в Меті. Ні, ні, й ще раз ні — більшість з тих, хто хвалив його 3 роки тому, зараз кажуть «мудило» про нього.

ХЗ, хто його коли хвалив — окрім звісно як наймолодшого мільярдера в історії. А так він займався із молодості усією какахою, ще в Гарварді здійснював промислове шпигунство, під видом робітника який прийшов влаштовуватись CTO взнавав чим зайняті конкуренти (справу зам’яли в позасудовим шлязом). Разом із Пітером Тілем, кинув власного співзасновника CFO і ангельського інвестора Єдуардо Саверіна і т.д.
За що його реально дехто хвалив, так це за $400 000 000 на виборчу компанію Джозефа Байдена, які мали вирішальний вплив в перемозі над Дональдом Трампом. Ілон Маск не приховував, що цього разу вони перемогли вибори за допомогою логістики в першу чергу, зокрема домовившись із проповідниками Амішів в Пенсільванії, що доїхати до виборчих дільниць на автобусах не зазор. Якщо ти не за кермом новітнього засобу пересування, користування яким є релігійною забороною для амішів — то раптом користуватись можна. І таким чином, трохи сектантів із Пенсільванії і невеликий підкуп проповідників, дозволяють перемогти мільйони людей на виборах в таких штатах як : Каліфорнія, Нью Йорк та Нью Джерсі із університетами, промисловим виробництвом і т.д. та пів мільярда від бізнес конкурентів.
От так працює ця система, потім той же Генрі Форд — відкрито фінансує НСДАП та особисто Гітлера, а його портрет висить у Гітлера в кабінеті.
Система має змінитись, піти від монополій і монополізацій ринків в першу чергу, бо дійде до ядреної зброї яка пішла в хід, вже мало не дійшло.

не отрицая этого факта, но демы проиграли во многих штатах. и Амиши всего-лишь маленькая часть.

Но Пенсильвания была ключевым штатом с наибольшим количеством выборщиков. Маск откровенно злорадствовал, что переиграл демократов и особенно Цукерберга с приятелем Тиллем (с которым у них вообще давнее терки и довольно открытая бизнес вражда и прямая конкуренция на рынке венчурных инвестиций).
Американцам, в первую очередь не понравилась инфляция, во вторую повесточка, с Садом и Гомморой (видимо не нравится и самим демократам но 400 миллионов долларов на выборы, решают). А Амишей — откровенно прогнула демократическая администрация, как и вообще все сельское хозяйство и реднеков в целом интересы которых были ущемлены.
Вот так и не сработали все мемы с «Madam President 2024» и т.п. Кстати для Украины вообще плохие новости, пункт предвыборной программы, был прекратить все за один день и не тратить суммы большие за годовые бюджеты многих штатов, на войну на другом континенте, что как выразился Трамп — проблема безопасности Европы, вот пусть они и раскошеливаться.

коли він набирав всіх підряд і платив 300-500

Коли це в Big Tech набирали усіх підряд? Туди по 7 раундів інтерв’ю і щонайменше 6 місяцяв займає підготовка та процесс найму, зазвичай вони люблять ще робити хедхантінг і переманювати потрібних співробітників у конкурентів. Тут якби народ розповідає www.youtube.com/@VictoriaBorodina/videos

його ніхто не хвалив «ох який молодець»

Цукерберг дуже давно «із репутацією». Хоча от його опонент Ілон Маск, ще і публічно принижував Twitter коли звільняв.
Це американка система менеджмента від батька монополії Джон Девісон Рокфеллера і Генрі Форда (хоча останній більш прогресивний). ЇЇ не часто переглядають, не дивлячись на те — що вона не стабільна і заводить з рештою усю країну а потім і світ в економічні кризи, рівня Великої Дерепресії і нинішньої Великої Рецесії.
Коротше — з досвіду 2008, керівник який от таким займається замість пошуку нових шляхів отримання доходу, більше за те навідміну від Лі Яккоки, наприклад коли довелось скорочувати цілі заводи, бо просто не було чим платить (потім найняв назад), зменшив власну зарплатню до $1 на рік (одночасно створив лінійку малолітражних авто які могли протистояти японським конкурентам) — сам аутперформ.

Коли це в Big Tech набирали усіх підряд?

2021й год, очень много найма в мету было просто по референс чекам. я знаю «из первых рук», если что. Рынок Европы. Но только что не 300-500 конечно.

Да ХЗ. Меня стали зазывать после того как один менеджер клиента с которым я работал, перешёл к ним в Лондон. Говорили до 5 раундов интервью у них.
Просто так вот не уверен, что там нанимали.

я кстати за Лондонский офис и говорю, зависит от кандидата, позиции и хайринг менеджера

Тепер ті, хто працює будуть думати: якщо я працюю 8 годин, а он той Вася 10, то мене ж звільнять. Доведеться і мені сиді mти і робити вигляд, що працюю, ще 2 години.

Американське вjобування. Страшна культура для людей, але дає свої результати

Американське вjобування. Страшна культура для людей, але дає свої результати

Хз, я завжди вважав, що у різних фаангах атмосфера досить розслаблена в плані роботи. Напевне так і було, але тепер хтось став дуже жадібним і злим, йому мало його мільярдів (бо у когось більше), хоче бути богом над працівникам, вершити долі.

Хз, я завжди вважав, що у різних фаангах атмосфера досить розслаблена в плані роботи.

Я про таке читав тільки у майкрософт. І то думаю що так було поки в них зп/акції не виросли.
Та і тут більше про культуру держави.
Умовний німець/європеєць у Гуглі буде працювати набагато менше за американця.
Може тому і різниця ВВП на людину вже 40% між Німеччиною та США.

Умовний німець/європеєць у Гуглі буде працювати набагато менше за американця.

А умовний китаєць чи японець буде працювати набагато більше за американця, наприклад. Про кількість робочих годин в тоталітарних режимах я взагалі мовчу. Мені здається тут більше залежить від «менеджменту» держави, ніж скільки працює населення.

Наприклад та ж Німеччина могла по ВВП виглядати поярче, якби вкладала в політику розвитку атомної енергетики, державні програми розвитку R&D тощо.

От неправильно вони звільняють. Всі ж знають, що за законом Парето 20% робітників роблять 80% роботи. І звільняти треба тих інших 80%, бо вони лоу перфорери. А то це якісь напівміри, чесне слово.

За законом Парето, якщо звільнити 80% людей, то з тих 20%, що залишаться, 20% будуть виконувати 80% роботи, а 80% стануть новими лоуперформерами. І так рекурсивно, поки Цукерберг не залишиться наодинці. Все інше — компроміси.

заявила, що більше не контролюватиме певні типи мови ненависті.

Тепер, всі ці теорії змови про те, що містер байдон особисто робив чорні списки виглядають як реальність, бо чим ближче до відходу байдена, тим більше відпускають гайки. Але нажаль Україна в цьому плані відстає десь років на 10, і у нас гайки тільки починають закручуватись.

хороший друг працював на пряму на Майків і десь 3 місяці тому звільнився сам

бо оця «продуктивність» про яку говорить майкрософт існує тільки на папері

а ситуація як завжди, було 2 відділи які мали 2 різних тип задач. 1 відділ скоротили, всі задачі передали іншому відділу, сказали — «дивіться, у нас тепер 1 відділ робить в 2х більше задач». Ага.

С учётом взятой Meta политики на ликвидацию системы «Divercity», когда набирали фриков за то, что они — фрики, а не за то, что они умеют кодить (типа должно быть не меньше n% фриков в компании, иначе фрики по всему миру начнут на тебя ныть) — я думаю, это как раз логичное продолжение очистки компании от такого рода мусора.

Все правильно по суті, от лише не «місто дайверів», а diversity.

Сорян, писал не проснувшись толком ещё :)
Ну или Т9 «помог» :)

Скоріше будуть «low-perfomer»-ів звільняти, можливо відділи які не актуальні, потім, якщо треба то не перспективні, тобто без evaluation за якийсь період. До чього тут diversity, без відносно подобатися ця тематика, чи ні.

Так они в общем-то и есть low-performers в большинстве своём, поскольку набирали их не за навыки, а по квоте.

«Low performer» це результат evaluation-а чому «набрані по якійсь неформальній квоті» будуть мати його меншу? Все це ваш політичний wishful thinking.

Ну скоріш за все, в середньому, посаду їм було отримати легше, і їх професійні навички оцінювалися менше, і шанс того, що вони будуть менш квалфіковані більший

Людей по евалюейшену ранжують, це формальний і зрозумілий показник. А кваліфікація абстрактне поняття, яке має досить слабке відношення до корпоративної політики та процесу евалюейшена...

Зрозуміло, але людині з гіршою кваліфікацією важче пройти евалюейшн, і вона може взагалі його не пройти

Апріорі так, а от що таке гірша кваліфікація вирішує «калібровка», тобто якісь неформальні політики... Така собі кваліфікація Шредінгера:)

Все це ваш політичний wishful thinking.

Та не. Это простая математика. При наборе «на общих основаниях» конкуренция выше, чем при наборе по квоте. Следовательно, средняя квалификация будет ниже. Следовательно, перфомить набранные по квоте будут хуже.
Могу привести простейший пример: в ВУЗ часть группы набирается на бюджет, часть — на контракт. На бюджет конкурс выше, следовательно, средний балл при поступлении — тоже выше. И, думаю, несложно угадать, что средний балл успеваемости у бюджетников также выше.
Я не говорю о каждом конкретном студенте сейчас — там могут быть любые расклады. Я говорю именно о среднем значении. И, если сделать основания для отчисления общими, то ratio отчисленных контрактников будет выше по отношению к общему числу контрактников в группе, чем аналогичная метрика для бюджетников. Но тогда ВУЗу будет нечего кушать, поэтому эти основания — разные.
Тут ситуация в общем-то аналогичная: набрали часть людей на общих основаниях, часть — по квотам. И вот теперь, я так понял, решили 1 из квот убрать, переведя их представителей в общий пул. Естессно, это неминуемо приведёт к тому, что та часть «квотированных», которые изначально не взяли бы по критериям профессионализма, будет уволена. И это, в общем-то, нормальная здоровая практика, поскольку по сути они перекладывают свой непрофессионализм на остальную команду, т.е., их несделанные задачи вынуждены решать другие люди.
Абсолютно согласен с данной тенденцией, wishful thinking тут ни при чём.

Інтерв’ю Рогану це сигнали певній аудиторії, як воно на політику HR-у повпливає час покаже, скоріше за все звільнять за поточні евалюешени... Розподіл кваліфікацій змінюються з часом роботи, тому ваша гіпотези скоріше про ідеальний світ, а не про велику компанію, яка має кількість співробітників як середнє місто/невелика країна.

И вот теперь, я так понял, решили 1 из квот убрать, переведя их представителей в общий пул.

це звідки такий висновок?

особисто мені на згадки про «квоти, клята дайвьорсіті, лгбт, повєсточка» хочеться сказати цитатою з мемасіка «альо, барнаул, алтайський край»

це звідки такий висновок?

Было где-то с месяц назад про сокращения в Meta как раз HR подотдела, отвечавшего за diversity. Оттуда и вывод. Связал 1 и 1, получил 2. Всё просто.

дійсно очевидно ж.
І то нічого, що дві з половиною тисячі диверсійних аж ніяк не набереться. Врешті все одно всьой правди ми не узраєм.

І то нічого, що дві з половиною тисячі диверсійних аж ніяк не набереться

Там в ответе ниже фигурирует 10%. Я уверен, что в Meta явно больше 25k народу работает.

Врешті все одно всьой правди ми не узраєм.

Согласен.

Це відділ закрили, а далі будуть relayout-и напевно, тобто не факт що цих HR-ів ще звільнять. А от людей з поганими evaluation-ами — так.

Це відділ закрили, а далі будуть relayout-и напевно, тобто не факт що цих HR-ів ще звільнять

Ну, если разогнали целенаправленно отдел — то даже если им найдут другие позиции, это всё равно приведёт к каким-то изменениям в корпоративных полиси.

Будуть частіше лейофи робити це реальна зміна для всіх, diversity це для Трампа, Рогана сигнали.

лол, ще один не знає як працюють квоти. мдєєє

Чайка-постер. Насрал в коментах и улетел.

Закриття неактуальних відділків, реструктуризація це якраз би була абсолютно вірна антикризова дія, для цього не обов’язково скорочувати персонал бездумно, де в KPI піде усе що завгодно від diversity до швидкості набору на клавіатурі (особисто такий бред бачів в 2008-2009 році) , достатньо лише якось прибрати начальника. Усе інше само по собі відбудеться, будь який начальник завжди формує колектив під себе. А тут усе просто — по фінансовій ефективності і міняється. Звісно х чисто витратні відділки типу адмінів, або навчальних підрозділів які студентів стажують, HR, тренінги і т.п. І там напевно можна знайти важливі для компанії головні фактори задля як з створювався відділок, і опосередкований фінансовий зиск. Як не показники погані — начальника під заміну, чи розформувати.

Цікаво де у вас був такий цікавий досвід. Meta раз в півроку евалюють і мають поставити якусь кількість «not meets some expectations» чи щось подібне. Такий собі force ranking. Їм «клавіатури» і KPI додатково і вигадувати не треба, просто тепер будуть звільняти. Цікаво які в них квоти...

за всіх не скажу, років 15 тому, коли дайверсіті почало відтворюватись в політиках рекрутингку корпо ці речі було імплементовано на підставі ось чого
— перша річ — на дайверсіті усе про все закладалось до 10% персоналу
— друга річ — від людей по квоті дайверсіті менеджери, до яких ці люди трапляли і не очікували супер-перформансу, але в більшості тімів завжди є позиції, на які люди з амбіціями і не підуть

тому в сумі, це не створювало навіть просадки перформансу ані перевавжної більшості тім, ані організацій в цілому

а от навіщо це робилося — тому, що за різного роду дослідженнями компанії з подібним підходом в цілому давали кращі результати в довгостроку, менше ротація була (наприклад дівчата в тімі хлопців роблять тім мякшим, більш схильним до взаємних компромісів і тп, це відомо було всім керівникам і поза контекстом дайверсіті, наприклад в пізньому срср)

все це не теоретизування, я десяток років вів спостереження зсередини за європейськими корпо і шукав власне відповіді на питання — чому так роблять і чому проглядався паттерн 10%?

щодо «сміття», то якщо автор без самоіронічого долічення і себе до цього (я наприклад так роблю і не будую віртуально ієрархії типу «я перформлю краще -> мене треба трактувати краще») то це буде непоганим фактором в сусідню тему, про порівняльну токсичність (не тільки прямота висловлень, але саме готовність будувати і діяти від ієрархій в середовищах де в принціпі ціниться егалітарність в колективах, ну, якщо людина не стоїть формально на корпоієрархії вище звісно)

перша річ — на дайверсіті усе про все закладалось до 10% персоналу

Ты согласен делать на 10% работы больше за ту же оплату?

друга річ — від людей по квоті дайверсіті менеджери, до яких ці люди трапляли і не очікували супер-перформансу, але в більшості тімів завжди є позиції, на які люди з амбіціями і не підуть

Ты сделал 50 тасок за месяц. Твой сокомандник сделал 10. От вашей команды ожидали 100 тасок, а вы сделали 60. Значит, кто-то лоу перфомит. Его оставили, патамуша он по дайверсити квоте и от него «не ждут супер-перфоманс». Значит, тебя уволят за лоу перфоманс. Ты OK с таким подходом?

не тільки прямота висловлень, але саме готовність будувати і діяти від ієрархій в середовищах де в принціпі ціниться егалітарність в колективах, ну, якщо людина не стоїть формально на корпоієрархії вище звісно

Я — сторонник подхода равных условий для всех.
Лично мне всё равно, какого цвета у кандидата кожа, какого он(а) пола, с кем и в какой позе кандидат спит, кем он себя ощущает сегодня, вчера или завтра (да хоть ёжиком), чьим внуком или дочкой является ну и т.д. — если кандидат проявил достаточно скиллов, чтоб меня это устроило — я буду рекомендовать его к офферу и буду потом с ним работать в одной команде.
А квоты — они прямо противоречат этому подходу, поскольку в этом случае выбираются не те, кто подходит наилучшим образом, а «лучшие из худших». Камон, возможностей наступить на грабли и так миллионы, например, выбрать неверные критерии для промоушена, как сделала Нокия, зачем добавлять ещё 1 огромную граблю в собственный огород?

життя в євро корпо далеке від уявлень тих, хто там не побув достатньо довго

за лоу перформанс нікого не звільняють, швидше менеджмент спробує позбутися людини перевівши її кудись в іншу нішу, принаймні я бачив пару десятків такого і нуль звільнень за перформанс (одне за серйозний «косяк » з багатосотєвровими штрафами бачив, але і там якось без тріску людині дали відійти), іноді корпо довго помирає, але не звільняє (щоправда і платить по ринку, а не треті квартілі)

від працівників до речі не очікують heavy lifting on will, але якщо хтось хоче — можливість намагаються надати, тому ті, кому болить робити більше мають можливість, от тільки за це потрійну зп не платять, тому і бажаючих зазвичай небагато, люди пріоретизують отой баланс життя-робота і менеджмент очікує саме це і не ставить цілей «сто тасок» незважаючи на велосіті тіми і колективне покарання за недоперформанс (щоправда все в починається з прикидок можливостей)

це правило життя, але воно не завше так бесперебійно працює, буває і трохи перевантаження, але тут вже є нюанси, в кого є чуйка і вміння дати знати, що гідність важливіша за перформанс (щоб на голову не сіли) зазвичай не страждає від того, що десь хтось недоперформлює, хто б то не був

щодо мені робити на 10% більше — посміхнувся
є купа роботи, яку треба робити, а я вже переріс її не два і не три рази, якщо не буде когось, кому її віддати — то, що, мені її робити? я краще своїми справами займуся, чи поколупаю щось «для душі», чи там «для розвою»

життя в євро корпо далеке від уявлень тих, хто там не побув достатньо довго

Так то ж не евро, а США )
Правила игры совсем другие. Но и ЗП другие.

за лоу перформанс нікого не звільняють, швидше менеджмент спробує позбутися людини перевівши її кудись в іншу нішу

Ну, мы ж обсуждаем новость, что уволят, нет? :) Да и не 1-е это в FAANGах массовое увольнение, и, скорее всего, не последнее. Много раз о таких случаях слышал, и в 2008-м году, и в 14-м — это то, что прям навскидку вспоминается.

від працівників до речі не очікують heavy lifting on will, але якщо хтось хоче — можливість намагаються надати, тому ті, кому болить робити більше мають можливість, от тільки за це потрійну зп не платять

Это так в Европе, но не в США. Там ты можешь и 4-й квартиль попросить — и могут даже дать, если ты прям суперстар, но вот отрабатывать его придётся в поте )

менеджмент очікує саме це і не ставить цілей «сто тасок» незважаючи на велосіті тіми

Так как раз будут обращать внимание на велосити, ещё и как будут. И спросят, почему велосити 60 условных тасок, а не 100. Это как раз и будет вопрос манагера к тебе на перфоманс эвалюэйшене, по результатам которого тебя и уволят — патамуша манагеру тоже надо показать, что он «принял меры по улучшению», и срезанные расходы — отличный аргумент.

Туди іще ідуть ті хто вибив собі дуже високу зп\опціон. На редіті було, чел писав що він із зп 150К замінив чувака із зп 350к, котрий його до цьог менторив )))))
фанги не тупі і не будуть платити космічні зп просто так, коли є просто безкінечна орда готових битись за ці 150К особливо якщо це люди із сонячної країни і сидять на візі.

Ну, если чувак выбил себе 350k и не особо напрягался — то да, такой кейс тоже валиден, соглашусь ))
Выбил себе хорошие условия — изволь соответствовать. А если тебя может заменить любой полуобразованный чувак из солнечной страны на визе — значит, твоя квалификация не соответствует запрошенной ЗП. И тогда будет nothing personal, just business.

Якщо чесно я не думаю що там якісь є більш менш адекватні метрики, особливо тасками спрінту. Скоріш за все просто дропають на вибір середнього ти нижного менджменту(дали наказ прибрати стільки то людей) як про це писали багато разів в інтернетах, також не пріорітетні проєкти більше під ніж, важливіші менш.
Ці звільненя вже четвертий рік підряд бо почались в 22-му. І такі рішення ідуть зверху, там не дивляться ні на яке велосіті та іншу маячню, которою займається ніжний менджмент, і почались щоб оптимізувати витрати, а не вершити справделивість щоб зп відповідала роботі.

Коли один програміст має велику вагу в команді через те що багато на ньому тримається це ред флаг для менджменту щоб позбутись бас фактору і в цілому таке буває зазвичай у малих та середніх компаніях(тут завичай вже дають лички тіпа архітеторів чи принципалів із відповідною відповідальністю), у великих усе має бути на конвєрі.

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

От не дарма Малєєв не прийняв офер😁

Він казав, що йому не подобається life-work balance там, гарують по 12 годин.

Наступного разу додам більше смайлів і допишу що це жарт

Ти забув в цьому коменті написати, що це сарказм, а то не зовсім зрозуміло.

Їм непогано заплатять за те, щоб вони не подавали позови до суду і не дуже матюкалася в соц мережах. З досвіду звільнення в іншій конторі, не Мета, в ЄС звільнення означає до 6 місяців фактично оплачуваної відпустки. Типово це 3 місяці notice period, за який тобі платять гроші, ну і потім ще дадуть еквівалент в декілька місячних зп «на прощання». Ну й акції там же. Найбільш хитрі йдуть в цьому випадку до суду, і вибивають собі там ще кращі умови. Я, власне, про те, що звільнення це, звичайно, неприємно. Особливо із жирних посад в Мета. Але фінансова подушка у них є, під мостом спати не будуть. А пункт Мета в резюме чарівним чином відкриває багато дверей.

Ну таке, в цей самий час Nvidia викупає векселя на акції при чому достроково до вестів навіть у своїх співробітників, коли на них найвища ціна — тобто це бонус співробітникам. За таку контору люди будуть рвати жепу. Ну а ІМХО зажравшихся піжонів як то Цукеберг або Маск, життя буде наказувати, не бов’язково грошима, в родині десь і т.п. Взагалі зіркова болячка, вона завжди жере того хто нею хворіє.
Якщо зараз той же Дуров запустить щось нове і прогресивне, то на місці рекламодавців я би пішов туди. Цукерберг — себе зараз показує як аутперформ бізнесмен, бо це усе нагадує фільм Margin Call. Так зворотня сторона — ситуації близької до монополії.

Ну а ІМХО зажравшихся піжонів як то Цукеберг або Маск, життя буде наказувати, не бов’язково грошима, в родині десь і т.п. Взагалі зіркова болячка, вона завжди жере того хто нею хворіє.

Зіркова болячка це причина успіху а не наслідок. Коли людина перфекціоніст, хоче досягнути всього і всіх перемогти, і максимально вмотивована для цього, буде успіх і буде результат.

Якщо зараз той же Дуров запустить щось нове і прогресивне, то на місці рекламодавців я би пішов туди. Цукерберг — себе зараз показує як аутперформ бізнесмен, бо це усе нагадує фільм Margin Call. Так зворотня сторона — ситуації близької до монополії.

Ох блін це теоретики. Тобто рекламодавці несуть бабло Цуку не тому, що получають звідти найкращий вихлоп із всіх платформ, а тому, що Цук піжон з зірковою болячкою?

Якщо Дуров зробить якісний продукт і туди піде мільярди народу, тоді рекламодавці підуть до нього.

Про найкращій вихлоп, тут дуже ХЗ, що досі прайнтам на мировий серії чи фіналу кубка Стенлі і т.п. затребувані (інакше давно вже були би проблеми в обох ліг бейсболу, англійського і американського футболів, автогонок і т.д. усе гроші пішли би на соціальні сіті і пошукові движки).
Дурови обидва (його брат програмує, CTO), серійно роблять проекти які виставляють. Цукерберг — сидить лише на одній сіті і трохи VR, в якому він реально відстає від Sony.

в ЄС звільнення означає до 6 місяців фактично оплачуваної відпустки. Типово це 3 місяці notice period, за який тобі платять гроші

Мабуть залежить від країни. Бо в Польщі такий нотіс тільки після 3 років праці у компанії. А до цього 1 місяць.

Я додам по Польщі, що це ще від умов і типу контракту залежить.

Зазвичай це умова о праці, якщо мова про нормальну контору типу Мета, Амазон чи Гугл.
Також в IT працюють по B2B, типу українського ФЛП, але там може й навіть не бути відпустки. Аутсорсери чи невеликі фірми частіше співпрацюють по B2B.
Наче інше майже не трапляється?

Я не сперечаюся з вами, просто трохи додала інформації:)
Я працювала на умові о праці, розробники /тестери/делівері майже усі на В2В. Це аутсорс.
Гугл, знаю вже, умову о праці пропонує.Щодо інших компаній у Польщі, не бігтех, майже більшість тільки В2В, fixed term contract.

Та я теж не сперечаюсь. Але мені цікаво що там пропонують на B2B. Там є нотіс, але він зазвичай малий?
Чи типові для B2B відпустки та свята? Чи просто більше грошей береш на них?

Тут залежить від компанії. Нотіс на В2В був зазвичай 1 місяць. В минулому році на В2В був у нас hourly rate, тому, не було взагалі відпусток оплачуваних.Хочеш- бери за власний рахунок. Вихідні були лише банківські неробочі дні.Медстрахування було, бенефіти- теж.По лікарняним ( кількість днів) не пам’ятаю,якщо чесно(
Ви можете на ейчар завжди попросити драфт контракта, це нормально.

Хто-небудь ще хоче в ці ФААНГі?

щедру вихідну допомогу

Я хочу

Хто-небудь ще хоче в ці ФААНГі?

Це ж наче плюс по сабжу. є нормальні/цікаві коллективи де не звільняють за незадовільний перформанс і результати робити який очікують найближчі коллеги і відповідальні по проекту?

Є. Держустанови наприклад або депутатство

Ваші орієнтири робочі зрозумілі, питань по топіку не маю.

Тільки по факту ми дізнаємось, що рандомно звільняли адмінів із 15 річним досвідом та була гризня і корпоративні війни серед менеджерів і т.д.
Коли би в компанії було усе ок, CEO би взагалі таким не займався, в цілому це задача лінійних менеджерів і вище, ніхто про це не пише в пресі при нормальних умовах.
По суті акції падають — а Цукерберг творить діч, думаючи що своїми такими діями він врятує ціну. Ні не врятує — дохід треба показувати в публічних репортах. Бульбашка інфо фуфла .COM 2.0 луснула, трейдери йдуть в мілтеч де дохід гарантується.

Бульбашка інфо фуфла .COM 2.0 луснула, трейдери йдуть в мілтеч де дохід гарантується.

Засмучу , але Фангам пох на будь-яких трейдерів( вони ж не крипто бізнес роблять в кінці кінців. )і китайский брендовий або кустарний типу-західний мілтеч який спонсорується по великому рахунку тільки рашкою та волонтерами в Україні).

Тримачам акцій, тобто власникам компанії, зазвичай не вигідно, коли впала на них ціна — окрім випадків коли вони ці акції взяли в борг в потім повернуть, поклавши спред собі в кишеню.

Я би хотіла подивитися,як внутрі все працює. Мені в 2024 році писала пані з Гугл(Польща,Варшава), але не склалося, бо на той час було більш 100 апплікантів в них на тех рекрутера.

зараз так часи що народ і в глобал лоджики хоче, а ФААНГи — взагалі мрія

Для колекції залишив переписку з рекрутерами лондонського офісу. Нафіг треба — краще робити стартап.

Багато хто хоче, «не тільки лиш всі можуть». Для молоді саме те, але для досвідчених — краще своє щось робити.

Підписатись на коментарі