Можливо, GPT-5 вже існує. Чому його реліз можуть спеціально затримувати

💡 Усі статті, обговорення, новини про AI — в одному місці. Приєднуйтесь до AI спільноти!

У інтернеті з’явилася дика, але цікава теорія — можливо, GPT-5 вже існує і вже впливає на наше життя.

Ось оригінальний пост, він цікавий, але величенький. Тому, тут я наведу основні тези, щоб була можливість не занурюватись у «глибоке чтиво» у кінці робочого тижня. Отож, поїхали:

Використання просунутих моделей для тренування

OpenAI могла використати вже розроблений GPT-5 для так званої «дистиляції». Таким чином, імовірно, поступила Anthropic: замість релізу нерентабельної, але потужної Opus 3.5, компанія зробила дешеву та потужну Sonnet 3.6.

Потужніша модель використовується для створення синтетичних даних. Таким чином покращуються вже готові, старіші моделі.

Цей процес, в цілому, можна повторювати до нескінченності — що дає можливості для чималих прибутків:

Щодо грошей

Створити потужну модель, і створити потужну та рентабельну модель — взагалі не одне й те саме. Генерація токенів коштує грошей, і чим модель більше — тим процес дорожче. Історія з OpenAI Pro дуже показова — тариф навіть у 200$ зараз не окупається. Тому реліз GPT-5 можуть відкладати із простої причини — вона не буде окупатися.

Крім цього, OpenAI та їх фактичний патрон Microsoft мають дуже специфічне положення у разі досягнення AGI: «ШІ-система потрібна заробити 100 мільярдів доларів прибутку». Але OpenAI може бути не цікаво зараз розривати партнерство із Microsoft — з різних причин.

Звісно, OpenAI не відмовилась би від стількох грошей прибутку, і потенційний розрив із Microsoft був би для них не таким страшним на фоні таких доходів. Можливо розсуди Альтмана щодо скорої появи AGI мають під собою і фінансово-політичну основу — такий собі сигнал Microsoft. Але це, знов таки, спекуляції.

Нічого вигравати, але є можливості для програшу

Реліз GPT-5 може у перспективі не приносити OpenAI нічого. Раніше їм були цікаві дані від юзерів, але компанія від нас вже зібрала все що хотіла. Із боку грошей все також неоднозначно — але з цього приводу все вже сказано.

Висновок такий, що у поганому сценарії після релізу GPT-5 Сем Альтман ризикує отримати зайву критику та негатив, а у позитивному — просто не виграє нічого.

Важливий дисклеймер — це лише теорії, вони несуть все-таки спекулятивний характер. Втім, як підкреслює сам автор тексту — це лише додаткова можливість разом «пограти в детектива».

👍ПодобаєтьсяСподобалось2
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Ну... по-перше, чому саме OpenAI, а не інші компанії? По-друге, для навчання можливо треба нагенерувати більше синтетичних даних, ніж трафіку. По-третє, без перевірки синтетичних даних може виникати ситуація, що ми нагенерували марива, та навчаємося на ньому.

Раніше їм були цікаві дані від юзерів, але компанія від нас вже зібрала все що хотіла.

Головне що треба, це отримати відповідь, наскільки корисна GPT-5? Головний фідбек від користувачів це оцінка того, наскільки корисна відповідь. То це має робити GPT-6?

Особисто я вважаю, що можливим сценарієм є зворотній розвиток «демократизації» та «консьюмеризації» ІТ, які ми спостерігали протягом останніх 20 років.

Замість того, щоб продавати мільйонам людей по $10, постачальники AGI можуть повернутися до ексклюзивної моделі продажу десяткам людей по $10 млн.

Цілком логічно. Плюс якщо GPT 5 буде наскільки по силі відрізнятися від GPT4 як gpt4 від gpt3 тоді може бути корисно щоб він працював на Open AI і її інвесторів і партнерів(наприклад Майкрософт).

А є різниця між Gpt3 та Gpt4? щось не відчуваю :-)

Між 4o та o1 точно є — сам переконався
4o: «Шо, двіж? Давай, кльово, полетіли, ось тобі інструкція, як то зробити»
o1: «Бро, ця штука не спрацює. Ну, якщо ти робиш досліди, тоді так, можеш спробувати. Але якщо тобі треба зробити якусь простеньку річ, то подивись краще в іншу сторону»

Ну.. це виглядає більше як змінений навчальний набор у бік того, що більше хочуть користувачі. Принципової різниці не бачу, більше того, навіть не знаю, який стиль спілкування мені краще. Бо в першому разі зазвичай я можу зробити потрібний мені промпт на кшталт: я думаю зробити так, чи це спрацює? В другому зазвичай треба писати щось «затули пельку, роби як я хочу, ти занадто тупий це коментувати».

Але знову, різниця мінімальна з практичної точки зору: треба трохи уточнити що ти хочеш.

Підписатись на коментарі