10 Weeks of Quality: челендж для розробників і автоматизаторів. Пиши тести і вигравай призи!
Привіт! Мене звати Олексій Лакович, я Head of Quality & Automation в Solidgate.
Спільно з DOU ми запускаємо 10 Weeks of Quality — челендж для розробників і автоматизаторів тестування, спрямований на зміцнення культури регулярного написання тестів. Він натхненний челенджем 100daysofcode.
Задача цієї ініціативи — довести, що швидкість і якість — не протилежні властивості. Вони гармонійно доповнюють одна одну і створюють основу для ефективної розробки надійної системи.
Судячи з щорічних репортів DORA (dora.dev), автоматизація тестування — невід’ємна складова команд, які створюють якісні продукти. Ігнорувати окремі рівні тестування або взагалі не залучати команду розробки до тестування — величезна помилка.
Ми в Solidgate фокусуємось на покритті тестами на кожному рівні — це сильно пришвидшує нас і робить релізи зовсім не нервовими. До речі, ми релізимо і в пʼятницю. Ми бачимо, як це працює та впливає на ефективність нашої команди інженерів. Проводимо близько 1000 релізів в місяць та генеруємо 168 тисяч результатів тестів щоденно.
Що я пропоную
Упродовж наступних десяти тижнів ви щотижня пишете тести будь-якого рівня (юніт, компонентні чи системні) і щоп’ятниці звітуєте про виконану роботу.
Кожен тиждень — пишете не менше п’яти тестів, можна і більше! Головне — регулярний комітмент у написанні тестів для вашого продукту.
Звітувати ви можете в коментарях в цьому розділі на ДОУ, або Linkedin в такому форматі:
Не забувайте додавати хештег #10WeeksOfQuality 😉
Від себе додам декілька рекомендацій по тестам для отримання результату якнайшвидше:
Хочу зазначити — залежно від архітектури вашого продукту вибір рівня тестів може варіюватися, але я гарантую, що вам точно потрібні системі (тобто End 2 End), а також — Unit або Component.
- Системний — писати Хелсчеки на основні флоу вашого продукту і регулярно проганяти їх у продакшені та стейджі. UI або API вашої системи — без моків — реальні дані. — ви будете здивовані наскільки корисні такі прості тести, якщо вони регулярно моніторять оточення.
- Компонентний — покривати різними кейсами критичні роути та логіки ваших сервісів, від яких залежить життєздатність продукту. (Сервіс — БД, Сервіс — Черга, etc.) — підняті окремо в контейнері без підключення в оточення.
- Юніт — покривати найважливіші компоненти системи або використовуються найчастіше, наприклад, валідатори.
🎁 Десятьом найактивнішим учасникам подаруємо набори мерчу від DOU і Solidgate, а також розіграємо серед усіх три книги, які будуть корисними для кожного інженера. Але головна винагорода — ефективна розробка вашого продукту!
Ми розуміємо, що тести Системного рівня писати довше, ніж інші — тому найактивніших розробників та автоматизаторів визначимо окремими категоріями.
Фактично, ви просто виконуєте свою щоденну роботу, робите скріншот нових тестів в IDE — і отримуєте мерч, книги, лайки та корисну звичку (якщо ви ще не пишете тести регулярно).
Перші звіти надсилайте вже цієї п’ятниці!
Як залити скриншот в коментар на DOU: просто вставте або перетягніть файл в текстове поле коментаря.
6 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів