Мій шлях до оферу в одній із найбільших французьких компаній на позицію Software Engineer
Привіт усім! Мене звати Іванна, і я працюю Financial Software Engineer у великій французькій компанії. У минулому я понад 7 років працювала Project Manager у сфері IT&Tech, але рік тому все змінилося.
Мій контракт добігав кінця (як і документи), тому мені довелося шукати нову роботу. Забігаючи наперед, скажу, що пошук тривав близько року, і успіх прийшов неочікувано — з боку, звідки я зовсім не чекала.
Але давайте розповім усе по порядку. Можливо, моя історія стане комусь у нагоді. Here we go!
Мій шлях у числах:
→ 1 рік пошуку роботи;
→ 1 отримана сертифікація (від PMI);
→ 584 відправлених резюме;
→ 124 співбесіди;
→ 5 оферів (один з яких компанія скасувала за тиждень до першого робочого дня).
За цими цифрами стояли безсонні ночі, сльози, сумніви та страхи. Багато хто
розповідає про швидкий і легкий шлях до успіху, але для мене це був довгий і морально важкий процес. Спочатку я, як і багато інших, вірила, що все вирішиться швидко. Адже я мала досвід роботи в Colgate-Palmolive та у найбільшому французькому університеті. Але, як ви вже зрозуміли, реальність виявилася іншою. Через три місяці безрезультатних заявок я почала виробляти власну стратегію. Спершу вона зазнала невдачі, потім ще одна і ще одна. Але кожна невдача стала для мене уроком, завдяки якому я змогла краще зрозуміти французький ринок праці. Своїм досвідом та інсайтами я хотіла б поділитися з вами.
Особливості французького ринку праці (ІT):
→ Освіта має велике значення. Якщо у вас немає 10+ років досвіду у топових компаніях, то місце навчання відіграє вирішальну роль. Деякі вакансії одразу зазначають, що розглядають резюме лише випускників бізнес-шкіл. Якщо ви закінчили топові французькі навчальні заклади, сміливо торгуйтеся.
→ Рекомендації важливі. У Франції, якщо вас рекомендували і ви підписали контракт, ця людина отримає офіційний бонус. Однак важливо, хто саме дає рекомендацію. Наприклад, рекомендація від менеджера/керівника має більше ваги, ніж від Software Engineer.
→ LinkedIn — ваша візитівка. Французи цінують активність і помітність. Регулярно оновлюйте профіль, створюйте публікації, коментуйте — це допоможе вашому нетворкінгу.
→ Зустрічі та тематичні заходи. Додаток Meetup і подібні зустрічі можуть бути ефективними, але переважно для невеликих компаній.
Гірка правда:
→ Існують «фіктивні вакансії», коли компанія не шукає співробітників, а просто тренує своїх рекрутерів. Їх більше, ніж можна уявити.
→ Рекрутери в LinkedIn, які масово пишуть і часто пропонують «золоті гори» — зникають після першого інтерв’ю.
→ Ярмарки вакансій та конференції неефективні в IT. Ви можете законектитися з кимось, але до оферу це рідко доходить.
→ Сексизм і ейджизм існують, як би цього не заперечували.
Мій шлях до омріяного оферу
Мій пошук тривав рік. Я створила таблицю, де зазначала назву компанії, позицію, версію резюме, наявність/відсутність cover letter, дату подачі та статус заявки (див. скріншот).
→ Вакансії, на які можна податися за
→ Довгі заявки, що вимагали мотиваційного листа, залишала на ранок.
→ Вакансії, відкриті більше 10 днів, ігнорувала — у Парижі ринок надзвичайно динамічний, і часу гаяти не можна.
До кожного інтерв’ю готувалася ретельно: шукала інформацію про компанію, вивчала соціальні мережі, готувала 3-5-хвилинну розповідь про себе відповідно до вакансії та цінностей компанії. Місяцями я доходила до фінальних етапів, але все зривалося. Свій покроковий план я розповідала тут.
Одного дня мене запросили на незвичайну співбесіду. Перший етап — дискусія з менеджером і трьома працівниками, які стали моїми майбутніми колегами. Основний акцент був на лідерських якостях і менеджменті. Після цього — розмова з HR, де мені повідомили про успішне завершення процесу.
Усього було три етапи:
1/ ATS-сканування резюме.
2/ Дискусія з чотирма представниками компанії.
3/ Інтерв’ю з HR.
Весь процес зайняв три тижні і згодом я почала працювати в затишному офісі в центрі Парижа.
Висновок
Мрії здійснюються, хоча не завжди у тій формі, яку очікуєш. Я так і не повернулася до роботи Project Manager, але я обожнюю свою позицію Financial Software Engineer. Це чудова можливість отримати нові знання й розвиватися, бо майбутнє невідоме нікому..
29 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів