Мій шлях до оферу в одній із найбільших французьких компаній на позицію Software Engineer

Привіт усім! Мене звати Іванна, і я працюю Financial Software Engineer у великій французькій компанії. У минулому я понад 7 років працювала Project Manager у сфері IT&Tech, але рік тому все змінилося.

Мій контракт добігав кінця (як і документи), тому мені довелося шукати нову роботу. Забігаючи наперед, скажу, що пошук тривав близько року, і успіх прийшов неочікувано — з боку, звідки я зовсім не чекала.

Але давайте розповім усе по порядку. Можливо, моя історія стане комусь у нагоді. Here we go!

Мій шлях у числах:

→ 1 рік пошуку роботи;
→ 1 отримана сертифікація (від PMI);
→ 584 відправлених резюме;
→ 124 співбесіди;
→ 5 оферів (один з яких компанія скасувала за тиждень до першого робочого дня).

За цими цифрами стояли безсонні ночі, сльози, сумніви та страхи. Багато хто
розповідає про швидкий і легкий шлях до успіху, але для мене це був довгий і морально важкий процес. Спочатку я, як і багато інших, вірила, що все вирішиться швидко. Адже я мала досвід роботи в Colgate-Palmolive та у найбільшому французькому університеті. Але, як ви вже зрозуміли, реальність виявилася іншою. Через три місяці безрезультатних заявок я почала виробляти власну стратегію. Спершу вона зазнала невдачі, потім ще одна і ще одна. Але кожна невдача стала для мене уроком, завдяки якому я змогла краще зрозуміти французький ринок праці. Своїм досвідом та інсайтами я хотіла б поділитися з вами.

Особливості французького ринку праці (ІT):

→ Освіта має велике значення. Якщо у вас немає 10+ років досвіду у топових компаніях, то місце навчання відіграє вирішальну роль. Деякі вакансії одразу зазначають, що розглядають резюме лише випускників бізнес-шкіл. Якщо ви закінчили топові французькі навчальні заклади, сміливо торгуйтеся.

→ Рекомендації важливі. У Франції, якщо вас рекомендували і ви підписали контракт, ця людина отримає офіційний бонус. Однак важливо, хто саме дає рекомендацію. Наприклад, рекомендація від менеджера/керівника має більше ваги, ніж від Software Engineer.

→ LinkedIn — ваша візитівка. Французи цінують активність і помітність. Регулярно оновлюйте профіль, створюйте публікації, коментуйте — це допоможе вашому нетворкінгу.

→ Зустрічі та тематичні заходи. Додаток Meetup і подібні зустрічі можуть бути ефективними, але переважно для невеликих компаній.

Гірка правда:

→ Існують «фіктивні вакансії», коли компанія не шукає співробітників, а просто тренує своїх рекрутерів. Їх більше, ніж можна уявити.
→ Рекрутери в LinkedIn, які масово пишуть і часто пропонують «золоті гори» — зникають після першого інтерв’ю.
→ Ярмарки вакансій та конференції неефективні в IT. Ви можете законектитися з кимось, але до оферу це рідко доходить.
→ Сексизм і ейджизм існують, як би цього не заперечували.

Мій шлях до омріяного оферу

Мій пошук тривав рік. Я створила таблицю, де зазначала назву компанії, позицію, версію резюме, наявність/відсутність cover letter, дату подачі та статус заявки (див. скріншот).

→ Вакансії, на які можна податися за 2-3 хвилини, я заповнювала одразу.
→ Довгі заявки, що вимагали мотиваційного листа, залишала на ранок.
→ Вакансії, відкриті більше 10 днів, ігнорувала — у Парижі ринок надзвичайно динамічний, і часу гаяти не можна.

До кожного інтерв’ю готувалася ретельно: шукала інформацію про компанію, вивчала соціальні мережі, готувала 3-5-хвилинну розповідь про себе відповідно до вакансії та цінностей компанії. Місяцями я доходила до фінальних етапів, але все зривалося. Свій покроковий план я розповідала тут.

Одного дня мене запросили на незвичайну співбесіду. Перший етап — дискусія з менеджером і трьома працівниками, які стали моїми майбутніми колегами. Основний акцент був на лідерських якостях і менеджменті. Після цього — розмова з HR, де мені повідомили про успішне завершення процесу.
Усього було три етапи:

1/ ATS-сканування резюме.
2/ Дискусія з чотирма представниками компанії.
3/ Інтерв’ю з HR.

Весь процес зайняв три тижні і згодом я почала працювати в затишному офісі в центрі Парижа.

Висновок

Мрії здійснюються, хоча не завжди у тій формі, яку очікуєш. Я так і не повернулася до роботи Project Manager, але я обожнюю свою позицію Financial Software Engineer. Це чудова можливість отримати нові знання й розвиватися, бо майбутнє невідоме нікому..

👍ПодобаєтьсяСподобалось5
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Хорошая история !

Ваше терпение, методичность и целенаправленность — пример для всех.
Столько попыток, собеседований и прочее .... а ведь каждое интервью — надежда, а каждый отказ — это тяжело ...

Главный посыл статьи — никогда не опускать руки.

Нам всем есть чему Вас поучиться ! Спасибо за такой опыт, он очень полезен для всех, удачи Вам !

Дякую за вашу підтримку 🙏

Існують «фіктивні вакансії», коли компанія не шукає співробітників, а просто тренує своїх рекрутерів. Їх більше, ніж можна уявити.

Схоже на український ринок праці.
З таким завзяттям вже можна було натренувати цілу армію HR-роботів ))

Дуже прикро, що компанії таке роблять...адже кожна співбесіда — це надія (принаймні для мене це було так)..

124 співбесіди за рік — нічого собі 😳 Тобто, умовно, кожні 3 дні. Вашій витримці можна позаздрити.

Інколи було 3 співбесіди в день і жодної наступного тижня)) насправді у мене не було вибору, мені немає куди повертатись..
Дякую за вашу підтримку 🙏

тішить шо наші люди прориваються в європейські компанії
ми маємо бути як ті індуси, шоб усюди була українська мафія)))
вітаю і бажаю успіхів 👍

Дякую за вашу підтримку! Це було нелегко, але все вдалося :) Тому я вирішила поділитися цією історією — можливо, комусь це буде корисно..

Тред навіяв атмосферу 2022-го, коли концентрація дівчачих тревел-блогів на доу була зашкалюючою.

Якщо на фото це той затишний офіс, тоді співчуваю

Дякую за співчуття :)

Чомусь про те саме подумав.
А ось останнье фото — огонь.

Дякую! Насправді тут усі компанії — open space. Навіть якщо ти Head/ Director of... ти не будеш мати власного кабінету :)

Я тільки но почав читати в очікуванні купи інформації, детальної історії, приклади співбесід, цікавих фактів, розповідей про всі стратегії які використовувались, про місцевий менталітет, про безсонні ночі, факти ейджизму чи сексизму, cv адаптацію, людей які допомогли порадами, людей які за гроші виправляли cv, про поточну компанію, колектив, особливості спілкування і ще багато чого цікавого...

Але стаття почалась і швидко закінчилась, майже нуль інформації. Якось дивно після року пошуку)

Ви завжди можете написати в особисті повідомлення :) але CV мені ніхто не виправляв, як я зазначала вище, усе робила самотужки. Стратегії, як і особливості місцевого маркету я описала. Вибачайте, якщо чарівної пігулки так і не було...звичайне життя, де усе приходить шляхом спроб і помилок..

Так і не зрозумів що це за така диво посада Financial Software Engineer.

тоже стало интересно, особенно после 10 лет PM

Це типу «вау» показник? В Європі це досить популярна позиція. Думаю не варто і запитувати чи чули ви про Oracle/ SAP..

Думаю не варто і запитувати чи чули ви про Oracle/ SAP..
Що ж, тоді вже і не зрозумієте :)

Пока все ваши ответы достаточно токсичные на вопросы, а чем собственно занимаетесь? В статье про это ни слова. И можно только путем включения телепатии уровня 80 подумать про SAP.
а люди всего лишь интересовались стеком.

Токсичним був ваший коментар про 10 років досвіду роботи PM. А питання можна було задати чітко. Бажаю успіху з таким підходом.

А в чем токсичность? я действительн удивлен, что после 10 лет не работая с кодом, человек смог снова вернуться (или начать) кодить (между прочим приятно удивлен). потому что работа ПМ она совсем о другом.
Но похоже, что у вас есть какие-то скелеты в шкафу (ну или тараканы), и мой вопрос прямо их задел.

Що ж, тоді вже і не зрозумієте :)

Не побачив, який рівень французької вимагається для роботи в Парижі?

Так як я працюю в головному офісі, французьку не вимагали зовсім.

Що ще раз нам говорить, що Париж — не Франція :)

Підписатись на коментарі