Що у вас питали під час ІТ-співбесіди англійською?

Готуємо матеріал про те, як зараз проходять співбесіди англійською на різні посади в ІТ-компаніях. Хочемо почути про досвід представників ІТ-спільноти.

Якщо ви нещодавно мали такі співбесіди, напишіть, будь ласка, у коментарях:

• що саме вас питали;
  • які найбільше неочевидні й каверзні питання траплялися;
  • скільки тривала така співбесіда;
  • чи вплинув результат співбесіди на винагороду, яку вам запропонували;
  • які маєте поради для спільноти, щоб краще впоратися.

Дякую за всі відповіді.

👍ПодобаєтьсяСподобалось5
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Питання були абсолютно непередбачувані, та належать до наймаючого менеджера. Хтось по безпосередньо справі, досвіду роботи з конкретним технологічним стеком і бізнес доменом, послужний список так би мовити для кого і що я особисто робив, та в якій команді. Хтось питав про роботу із людьми, питав про досвід найважчі ситуації, методику роботи (зазвичай це була робота потім абсолютно не така, там шукали якраз технічних спеціалістів працювати руками і при цьому ще і іншого профілю, конкретно dev ops-и було треба).
А були і зовсім питання загальні по типу, розкажіть як працює DNS чи якісь такі питання на джуніорів, при чому коли йшлось про позицію SA, на ділі теж з’ясувалося — що то шукають мідла максимум робити якусь примітивну роботу, просто у відділку усі звуться архітекторами і т.п. — та по факту ними не є, просто новий начальник усіх зробив Герцогами та Маркізами.
Тому більше правильно ставити питання — а які ви маєте поставити питання на співбесіді ? Що для вас важливо на посаді яку пропонують, чи відповідає вона вашим загальним кар’єрним стратегічним планам ? (Дужче часто ні, вас просто намагаються утилізувати, бо замовник для організації і швидко закриті позиції це усе — а люди відносно дешевий ресурс якого повно на ринку. Тому так тут треба інколи і відмовлятись).

Все дуже банально, зазвичай. Це або «опишіть свій типовий робочий день», або «опишіть найцікавішу/найскладнішу задачу», або «розкажи про себе», або про те чи ви мали та як ви вирішували якісь конфліктні/неоднозначні ситуації з колегами. Найскладніше всього — клієнтські інтерв’ю. Там можуть бути абсолютно різні розмови. Для себе побачив таку закономірність в клієнтських інтерв’ю — якщо інтерв’ю зводиться суто до технічних питань(хоча до цього ти вже пройшов технічну співбесіду) та в цілому атмосфера не сильно позитивна — це ні до чого не призводить. Якщо ж спілкування йде «як по маслу», виходить знайти якісь спільні точки, вдається задати багато доречних питань по проекту та вкинути декілька жартів — це success. Технічні питання зазвичай цікавіші ніж більшість того що питають в нас на співбесідах, і часто вони пов’язані з досвідом та скілами вказаних в CV, що вказує на те що на CV більше звертають уваги ніж в нас.

Виморожує, коли "наші "намагаються проводити співбесіди англійською. З замовником набагато частіше успішних технічних співбесід (якщо до нього допустять взагалі).
Щодо замовників (крім індусів та евреїв) було завжди багато актуальних питань по досвіду (БД, архітектурі, проектам).

Як на мене, то проходити співбесіду англійською навіть продуктивніше — одразу розумієш на скільки компетентні «майбутні колеги» :)

Please, describe the most difficult/interesting case you have solved?

-
я працю в сфері підтримки, тому це досить часте запитання на співбесідах.

Тут 2 варіанти:
— або вся співбесіда англійською і питають все те саме як би це була українська))
— або питають якісь загальні «tell me about yourself || your last/best project» або «tell how would you solve/implement XYZ»

Зазвичай, англійською питали про «tell me about your self» або інші питання про досвід.

Із неочевидного питали про те яку останню книгу я прочитав і чим вона запамʼяталась (а я не читаю художню літературу, тому питання далось важко 😓)

Колись відмовляли через англійську, навіть при тому, що мій рівень — B2. Пізніше дізнався, що недостатній рівень англійської — це дефолтна відмазка, яка може скривати будь-яку іншу причину, яку неможна озвучувати. Щось по типу «ми знайшли іншого кандидата»

Я би порадив потренуватися з репетитором, або з голосовим AI чатом, бо інакше speaking не тренується

запитали як я себе бачу через 3-5 років))), з уточненням в пл ані роботи.
а потім питали про АІ

Це класичне запитання з Волл-cтріт на трейдера :) Сенс такий — що ти маєш продати роботодавцю певні свої послуги і довести свою потрібність на робочому місці. Там так само роблять під час реструктуризації бізнесів, IPO і т.п. Класно показали в «Selicon Valuey» www.youtube.com/watch?v=w_kBnV9vLBw Бо насправді це таке собі коли йдеться про технічних спеціалістів. Сенс не в тому, що конкретно робить — бо усі +/- те саме роблять в межах компетенцій і розділення праці, а як робить і наскільки це витребувано в данний час. Той же Джобс розформував при поверненні купу відділків, де напевно були добрі технічні спеціалісти — але робили вони, те що було не витребувано ринком.
Та відповідь на таке питання треба знати назубок, бо воно класично. Так само як і «Ким ви себе бачите через 5 років», тут має бути політика зазвичай показати якісь паралельні амбіції.
Ще є в футурамі шуткували про «Оцінка ефективності, показала повну неефективність самої оцінки, яка займає більше часу ніж сама робота.».

А що, бувають не англійською? :)

Я питаю “Tell me about the most interesting bug you encountered in your past projects”.

Мені так якось кандидат з Китаю на співбесіді відповів. Я закінчив співбесіду на цьому. :)

досить іронічно

такий категоричний крок говорить про те що ви не робите bugs помилок

Ой, там ціла історія.

Спочатку кандидат сказав, що в нього не працює веб-камера.

Потім після кожного технічного питання була пауза десь в 5 секунд та було чутно як він щось швидко набирає на клавіатурі. Мабуть гуглив відповіді на питання.

Я вирішив запитати «Tell me about the most interesting bug you encountered in your past projects», щоб було щось таке що важко загуглити. :)

Треба було йому надіслати офер Junior Google Search Operator с зарплатнею 1$. :)

Питали технічні питання, просили написати код, питали про релевантний досвід. Все те саме, що питають українською мовою.

Підписатись на коментарі