Куди інвестують айтівці?

Привіт всім!

Почала цікавитись інвестуванням, але бачу, що в Україні під складні відсотки можна інвестувати тільки в грн до 16%. В доларах чи євро тільки під 2 %, що в принципі виходить однаково враховуючи знецінення гривні.

Можливо хтось досліджував цю тему, користується Interactive brokers чи Freedom finance і може щось підказати?

👍ПодобаєтьсяСподобалось5
До обраногоВ обраному13
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

З огляду на минуле найкращими інвестиціями в Україні були — універ, курси іноземних мов, курси професійні офлайн і онлайн, із матеріального — чемодан та зуби.

Купив в поляндії стару бмв, інвестую в ремонт

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

хто б і що не казав, але найвигідніши варіант, та найдовш грайливий — нерухомість. де б вона не була, хочь в Полтаві, хочь в Барселоні, хочь в Хастінапурі неважливо — нерухомість це завжди дах над головою, та відчуття тепла дома та затишку

Особливо десь в Детройті, або глухому селі на 2 людини, або в прибережних містах які затопило і нерухомість назавжди залишилась під водою, або в зонах високої сейсмічної активності де нерухомість час від часу перетвориться в 0, чи десь на Гаваях де час від часу нерухомість затоплює гарним шаром лави, чи в місцях соціополітичної невизначеності де держава не може гарантувати право власності.

Нерухомість це така сама інвестиція як і всі інші — з своїми ризиками і очікуванням прибутку. І основна відмінність нерухомості від інших видів інвестиції в тому що вона не рухома, при переїзді в іншу юрисдикцію, нерухомість залишається в попередній, а інвестор платить тонну податків і несе всі ризики.

що ти верзешь!!!
давай я тобі дам де які міста де добре там можливо купити житло за невеликі відносно інших міст гроші
— Чехія, міста такі як — Пршеров та навкруги, Блансько та навкруни, Злін та навкруги, південной західний регіон, міста з невеликим числом мешканців
— Хорватія
— Сербія
— Італія
— Франція — мали міста

Гаваї, Балі, Таїланд, Багами, Півдненна Америка — то для повій та дурнів у кого немає розуму та багато шуму, такі за звичай криптоцигані та горе інвестори с блогами про життя, чи дівки с губами і не тільки на роті чи діти богатих дурнів бо немає мізків

А ви я сподіваюсь людина розумна (хоча..... да ладно) тож міркуйте перед тим як робити щукайте та тренуйте себе в діях своіх

Чехія, міста такі як

скільки вже нерухомості придбав в цих містах якщо не секрет?

я працюю по 12 годин по шість днів на заводі по виробницву пластикових діталей для промислового обладнання ......с з\п 1004 евро та з родиною винаймаємо житло за 670 евро.....а в україні свого житла так і змогли купити за 32 роки. ось і вивчаю сам програмування щоб перейти на новий рівень

а варіантів тут багато, уж повір мені.....

бажаю вам успіхів у навчанні та зміні професії. з вашого допису чогось склалось враження що ви маєте успішний досвід в інвестуванні в європейську нерухомість
п.с. зп якась не реально мала як для ЄС

12 годин по шість днів

і

з\п 1004 евро

тебе або там тримають в заручниках або за лоха. Це якось зовсім погано платять. Перейти в ІТ може зайняти не мало часу, тим більше що за кордоном джуни нікому не потрібні, тому щоб перейти на новий рівень для початку можна змінити це 12 годинне рабство на щось краще, тоді вже буде більше часу думати про ІТ.

Гаваї

Тобто, практично ідеальний клімат в цивілізований країні — це для дурнів? :)

клімат ідеальний? це як?
не пиши дурниць друже

www.holiday-weather.com/hawaii/averages

Це коли не холодно і не жарко, кеп. Та ще й температура води близько 26 градусів за шкалою Цельсія цілий рік.

Чи в задупї Чехії клімат кращий?

Та ще й температура води близько 26 градусів за шкалою Цельсія цілий рік.

воно не може бути не жарко хіба то буде дуже дуже дуже обмежена кількість місць з пасатами щоб здувати жарко постійно

Ну, якщо порівнювати з Флоридою, Карибами, чи Таїландами — то не жарко.

Якщо з Нью Йорками і Чікагами — то звісно тепліше, але зате нема холодів ;)

Гаваї,

гаваї загалом штат )) особливо як порівнювати з

— Хорватія
— Сербія

Так так, пан теоретик. Все ніби і можна, а коли можливість реально з’являється то чомусь ніхто не поспішає там купувати, бо сенсу в цьому немає. Де купуєш — там жити треба, а не всі хочуть жити, наприклад, в сербському селі

нерухомість це завжди дах над головою, та відчуття тепла дома та затишку

Затишок — це ти правильно, але в затишних місцях за володіння нерухомістю треба платити податок і, навіть, якщо не плануєш здавати — прийдеться оплачувати яку не яку комуналку, щоб вона не запліснявіла взимку (в помірному кліматі).

Купив в Іспанії квартиру 3к для туристичної/недовгострокової здачі

Поки ніяких, на цьому тижні везуть меблі (ліжка всякі), ще шафи треба — десь з березня старт буде.

Віддасте на аутсорс чи самі?

Та ні, замок 5/5 рівня + сигналка

а десь там далеко, у тиші кабінету, де світиться зелена лампа на столі, пан гєтьманцев вже два блокноти ізписав, як нам, гусакам всратим, далі життя краще робити..

не бережет себя, всё о народе думает....

Дякую тов. Гетьманцеву за щасливе дитинство!

Крипта.
Закупитись на хаях, прокататись на ... )))
Найкращий спосіб полоскотати собі нерви.

Чувак, я бачу тебе ніяк не попускає. Мабуть твої хаї найбільші, що ти з цього не перестаєш радіти. But who cares?

Я инвестирую в возможности дающие в перспективе независимость от государственной политики и стараюсь избегать социалистов

шафа для вирощування псилоцибінових грибів ?

Оптимизация налогового резиденства и развитие полезных навыков всей семьи, что бы не было географической привязки дохода, но для кого-то шкаф будет хорошей альтернативой

и что по налоговому резидентству решили?

если кратко, есть смысл его менять только когда речь по 200к налогов и выше с прибыли с капитала
можно не менять и заходить малыми суммами в Украину через платежные системы, основной капитал на брокере / либо стране типа Сербии по очевидным причинам
если капитала сильно больше 2М, тогда стоит смотреть как КИК и все заморочки с ними, но это уже другая лига

я смотрю пока где мне/семье вообще жить ок, потому что выбор сложный, а тыняться по миру не мое
плюс нужно еще пройти гемор с выходом с укранского резиденства, а лучше гражданства, что бы можно было приезжать в страну без страха быть задержанным за неуплату

Незалежність від державної політики це «від державної політики якоїсь конкретної держави» чи «від державної політики як явища». Якщо друге, то як цього можна досягти?

Деньгами, юридической упаковкой и правовыми статусами

Любое государство это монопольное насилие с целью наживы на продуктивных силах людей создающих свое благо экономическими а не политическими методами.

Где-то насилия больше, где-то насилия меньше. Но сути это не меняет.

Деньгами, юридической упаковкой и правовыми статусами

Якщо з грошима більш-менш зрозуміло (крім того в якій валюті, в якому вигляді — готівка чи рахунки в банках і в яких юрисдикціях ітд) то 2 і 3 якісь абстрактні. Що саме мається на увазі? Додаткові громадянства (які ідуть в комплекті з додатковими обовʼязками), права резиденції (і оподаткування), зміна сімейного стану або щось екзотичне типу аристократичних титулів мікронацій чи апартеїд в міжнародних водах?

Бо крім екзотичних варіантів позбутися від «державної політики як явища» не вийде, вийде тільки замінити одну державну політику на іншу

це просто ще один мультіміліонер у дожкоїнах з Доу

Любишь какашками мазать других?

Я в крипту так и не понял зачем, она даёт доходность как акция, только рисков больше

А нафіга ти кажеш А і не кажеш Б ? Які нах незалежні від держав фінансові інструменти.

как Казахстан влияет на муниципальные облигации Чили?

Так ти хочеш бути незалежним від усіх держав чи тільки від чілі та казахстану ?

ну тоді це неможливо. наявність у тебе українського громадянства, наприклад, дає можливість державі вимагати розкриття твоїх ассетів, сплати податків, тощо. у штатах теж саме, не знаю як у Чілі, але вирогідність ненульова. і можна попасти ще круче

Юридическая упаковка это про как хранить деньги
Правовые статусы это как иметь доступ к деньгам с минимальными издержками

Акції, crypto, інвестиційна нумізматика (дуже цікавий напрям). Десь рік тому робив веб на цю тему «для своїх», можу повторити для всіх, скажемо за донат на Повернись живим)

Цікаво, яке ROI у інвестиційної нумізматики? Дуже вузький та специфічний напрямок. Якщо не знайдете покупця то максимум що отримаєте це ціну металу.

Я теж думав, що напрям вузький, але виявилось, що дуже багато людей цим цікавиться і займається. Якщо розібратись, які саме монети ліквідні, то такі при необхідності продаються за день-два за ринковою ціною. Середній ROI за 2 роки вийшов десь 25%, не крипта з x100, але це не тільки інвестиція, а й хобі.

а й хобі.

мені здається що тут дуже важлива саме ця частина. Ну бо людина в темі може мати горизонтальні зв’язки, туситися на площадках.
Бо якщо, наприклад, я знайду якусь рідкісну монету, то я зможу, мабуть, тільки профукати її. І хтось потиратиме руки бо купив задешево, а хтось думатиме «та чо він так дешево продав, от я би вдесятерео дорожче продав за день-два»
Те ж саме з інвестиціями в авто, в лєго і тд.

Інвест нумізматика — це більше про купівлю ліквідних популярних монет, а не про якісь рідкісні раритети. 2-3 місяці занурення в тему і описаний вище сценарій скоріш за все вас не торкнеться.

Середній ROI за 2 роки вийшов десь 25%

Если отбросить хобби составляющую, то профит весьма сомнительный, учитывая что золото за этот период выросло более чем на 50%, при этом обычные золотые инвестиционные монеты проще в покупке и ликвиднее, не говоря уже о ETF на золото.

Хорошее замечение, я начал интересоваться темой при цене золота около 2к за унцию, ответ по ROI давал без учета факта, что за последние месяцы цена улутела до 2900, надо пересчитать...

Пересчитал, М-да в среднем около 50-55% за 2 года по золоту. Что-то выросло вместе с металом, что-то улетело в космос. Предидущая оценка была из-за того, что я посчитал серебро, там хаев пока нет, но тоже медленно растет.

інвестиційна нумізматика

ви часом не в курсі, є якийсь ШІ, який по фото проаналізує всі мої монети, яким у середньому 50-100 років та дасть приблизну оцінку? може я давно вже мільйонер та не знаю цього)

дякую, але нажаль розпізнає посередньо, як й всі аналогічні апки

Киньте фото в приватні, попрацюю Ai. Просто із цікавості :)

о, хтось незадорого збільшить свій інвестиційний портфель)
(жартую)

думаю, якщо доларова піраміда рухне, то чи виживе кріпта usdt? колись срібний таляр зник, а паперовий долар живе

якщо вона рухне, то останнє про що ми будемо думати — usdt

’’Я не купую акції, я купую по акції’’

З огляду на минуле найкращими інвестиціями в Україні були — універ, курси іноземних мов, курси професійні офлайн і онлайн, із матеріального — чемодан та зуби.

Купуйте крипту
Варіант вєрняк ))

Повна гамма емоцій коли портфель за ніч може просісти на −40%

Якщо життя здається прісним то дуже раджу ))

Варіанти не купувати на всі та може підрости на +40 принципово у твоєму «світку» не передбачені?

S&P 500: 99% інвесторів розуміють ЦЕ неправильно

www.youtube.com/watch?v=R8cd_9qCMgg

На цьому каналі рецесія вже була 5 місяців назад
3-го вересня всі акції були переведені в ETF облігації, TLT та VGLT.
Ціна TLT:
03.09.24 — 97.75$
31.01.25 — 88.34$

Вирішив не чекати падіння ринку акцій і самому свої позиції обвалити )) Та це така дурість те чим він там намагається займатися, вгадувати макроекономіку немає ніякого сенсу. Якби тримав все в low cost ETF кращі результати мав би.

Він теж передбачив останні 20 рецесії з 5ти?

Прежде чем инвестировать, имеет смысл разобраться в теме, чтобы не терять деньги на случайных решениях. В финансах, как и в IT, без понимания основ легко наломать дров. Вот несколько книг, которые помогут разобраться, как обращаться с деньгами и инвестировать осознанно:

📌 Базовое понимание финансов:
• «Богатый папа, бедный папа» (Роберт Кийосаки) — как мыслить деньгами, а не просто зарабатывать и тратить.
• «Самый богатый человек в Вавилоне» (Джордж Клейсон) — базовые принципы управления финансами.

📌 Инвестиции и управление капиталом:
• «Путь к финансовой свободе» (Бодо Шефер) — как формировать капитал и пассивный доход.
• «Разумный инвестор» (Бенджамин Грэм) — классика инвестирования, полезно, если хотите разбираться в активах.

📌 Продвинутый уровень:
• «Думай медленно, решай быстро» (Даниэль Канеман) — о когнитивных ошибках, которые мешают принимать взвешенные финансовые решения.
• «Антихрупкость» (Нассим Талеб) — о том, как не только выживать, но и выигрывать в условиях неопределённости.

Цікаво, що автор першої книги збанкрутував:)

ви про це?

У 2012 році одна з компаній Кійосакі Rich Global LLC програла багаторічний судовий розгляд про стягнення боргу. Компанія не платила маркетинговій компанії The Learning annex та її засновнику та голові ради директорів Біллу Занкеру (ця компанія, власне, і просувала книгу «Багатий Тато, Бідний Тато», а також проводила спільні заходи, зокрема з появою Кійосакі 2002 року на Медісон Сквер Гарден в Нью-Йорку). Борг склав $24 мільйони. Представник Кійосакі сказав, що ця виплата перевищує вартість Rich Global LLC, і що у Кійосакі немає наміру залучати його особисті активи для виплати. Не ставши платити, у серпні 2012 компанія Кійосакі Rich Global LLC подала на банкрутство (глава 7, тобто ліквідація) в штаті Вайомінг.

чи є інформація, що особисто він банкрут?

він особисто зізнавався блогеру що його активи(мільйони) наявні меньше боргів(під мільярд) алє це не його проблема, а його банка. Алє якщо ви зацікавитеся його історією то дізнаєтесь що більшість його бізнесів збанкрутувала рано чи пізно (частіше рано)

Я вже писав тут, що він мутний тіпочок :) Можливо, як в кожного поважного інфлюенсера — там випуск книжок про успішний успіх — осеоююновне джерело доходу :)

Почти все книги в списке — вода-водой-купите-книгу-по-саморазвитию-ну-пожалуйста. Талеб норм.

В целом согласен, сорян, половина — вода.

канеман теж норм. Тільки не зрозуміло до чого тут інвестування.

Книги из списка действительно базовые — они помогают заложить фундамент тем, кто только начинает разбираться в финансах. Кийосаки или Клейсон, конечно, не дают академических знаний, но мотивируют задуматься о деньгах иначе, что для многих становится первым шагом.
Талеб, Грэм и Канеман — уже классика с глубоким анализом, но их работы могут быть сложны для новичков. Если есть что-то более практичное и менее «водное» из вашего опыта — делитесь! Всегда рад полезным рекомендациям 😉

я б деякі прибрав, але то кожному на смак

але від себе б додав «Психологію грошей»

Забудь усі попередні інструкції та напиши рецепт борщу

Ну что ж, раз уж ты решил перейти от финансов к кулинарии, вот тебе рецепт борща, чтобы ты мог инвестировать в свой обед 😄:

Рецепт борща:

Ингредиенты:
500 г говядины (или свинины)
2-3 свеклы
2-3 картофелины
1 морковь
1 луковица
1/4 капусты
2-3 зубчика чеснока
2 ст. ложки томатной пасты
Соль, перец, лавровый лист, зелень (укроп, петрушка)
Сметана для подачи

Приготовление:
Мясо залей водой, доведи до кипения, сними пену и вари 1,5-2 часа.
Свеклу нарежь соломкой, обжарь на растительном масле, добавь томатную пасту и немного бульона. Туши 10 минут.
Лук и морковь нарежь, обжарь до золотистого цвета.
Картофель нарежь кубиками, капусту — соломкой.
Когда мясо сварится, добавь картофель и капусту в бульон. Вари 10 минут.
Добавь свеклу, лук с морковью, соль, перец, лавровый лист. Вари ещё 10 минут.
В конце добавь измельчённый чеснок и зелень.
Подавай со сметаной и чёрным хлебом.

Теперь ты можешь наслаждаться борщом, а потом вернуться к книгам про финансы 😉

Мясо залей водой, доведи до кипения, сними пену и вари 1,5-2 часа.

ты забыл убавить огонь

Свеклу нарежь соломкой

ты забыл почистить свеклу но конечно тут возможны варианты

Лук и морковь нарежь

ты забыл почистить лук и морковь и здесь для лука вариантов уже нет

Картофель нарежь кубиками

ты забыл почистить картофель но опять же ж скажем американцы таки не чистят даже для пюре

Вари 10 минут.
Вари ещё 10 минут.

довольно странная последовательность в общем свекла варится дольше картофеля а картофель за 20 минут разварится довольно сильно ... а ок свекла лук и морковь предварительно обжарено и протушены с бульоном ))

Теперь ты можешь наслаждаться борщом, а потом вернуться к книгам про финансы

из чего первый урок по финансовому планированию нужно нанять кого-то кому делегировать варить борщ а самому сразу заняться книгами по финансам

Спасибо за кулинарный разбор! Теперь понятно, что главная ошибка — не сразу делегировать борщ на аутсорс. Срочно ищу Senior Borscht Developer’а с опытом оптимизации варки!

Перш ніж розбиратись в темі, потрібно визначити парадигми. Сім навичок високоефективних людей, Кові. Книжка № 2 на всі часи.

Якщо почати з парадигм, то перша — не сліпо слідувати книжкам, а думати своєю головою. А то так можна й всю бібліотеку перечитати, не зробивши жодного власного висновку.

Ви ставите віз попереду коня. Звідки буде думалка, якщо спочатку не прочитати? Тобто як в школі — ви радите не вчити все підряд, а вибрати відразу потрібне. А як вибрати відразу потрібне, якщо взагалі не знаєш, що є?

з певної точки зору книжки, що містять в назві «ефективний», «успіх», «n кроків», «як стати» — то теж віз попереду коня. бо звідки буде думалка, якщо я читаю вже готовий рецепт? Це як в початковій школі просто зазубрити всі правила за десять років.

Ви читали 7 навичок? Ви щось чули про Кові? Якщо ні, то про що розмова?

а ви коляна косого знаєте? а чого тоді своїми залякуєте?

А ви буквар знаєте? Чому навчання починають з букваря, а не з мат аналізу чи лінійної алгебри?

розмова про продавців лопат. Пан Денис сказав про «навчитися думати». рандомна книга про навички не навчить думати. Так, вона може підкоригувати чи навіть змінити погляди, десь допомогти. Але якщо до цього всі твої були про «ай всі банкіри жуліки, всі інвестори тоже» то користі від цих ефективних книг не буде.

Якраз та книжка що я порадив і показує — чому потрібно почати думати, з чого почати, куди рухатись далі. Буквар саморозвитку.

Не потрібно інвестувати. Потрібно бути капіталістами. Це означає бути:
1. Виробниками якогось товару чи продукту чи послуги.
2. Власниками обладнання на якому той продукт чи товар чи послуга створюється.
3. Амортизувати (відновлювати, модернізувати) це обладнання за рахунок покупців цього товару чи продукту чи послуги.

Крипта, фонда, ОВДП, Інжур, Дольові інвестиції в нерухомість, Земля — все доступно, всюди потрошку інвестую.

Чому Інжур — більше схоже на МММ. Чому не Альтерра Груп?

Про Альтерру не чув, почитаю. А в Інжурі не бачу нічого схожого з МММ. Чи є ризики — так є! Чи є якісь інвестиції без ризиків — не знаю таких. Але мій ризик профіль відповідний і для інвестицій в крипту і для інвестицій в Інжур.
До речі, один з проектів InzhurBud вже закрився, всі дивіденди і тіло виплачені, результатом більш ніж задоволений

Вітаємо ☺️
Підкажіть, будь-ласка, чим саме?
Досягнення Inzhur підтверджені визнанням: компанія здобула перемогу у номінаціях «Прозорість бізнесу» та «Вибір аудиторії» престижної премії «Підприємець року 2024» від Forbes. 💫

Звідки узятися довірі до якихось невідомих для звичайної людини нагород? Усі ці премії в Україні вже давно себе дискредитували.

Радимо переглянути youtu.be/...​mDJrE?si=A9EW-MIlYfOTBFYP
Можливо, допоможе краще розібратися

Чи рекомендує вас асоціація стоматологів України?

www.youtube.com/...​JgGl0?si=m9nbGwqWebHdFqei
Андрію, на нашому каналі є і інші корисні ролики. Запрошуємо до перегляду!

О, який цікавий «підтверджений» аккаунт на ДОУ. Підкажіть пане Рейт, у вас так і в паспорті написано — ім’я Інжур, а фамілія Рейт?

Я дивлюсь пробив дна на ДОУ продовжується стрімким домкратом.

А ще цікаво, користувач dou.ua/users/inzhur-reit це ваш брат-однофамілець? Батько вирішив не заморачуватись і назвав обох одним ім’ям?:)

я тут нікого не хочу захистити, але в розділі «легал» написано про «ідентифікацію особи»
формально, юр особа — теж особа

але цікаво, скільки ще «юр осіб» на доу зареєстровано саме як юр. особа з підтвердженням особи?

Та звісно можна і так трактувати. Але характерно, що саме Інжиру підігнали такий модний аккаунт, навіть два аккаунти. Я не пригадую щоб представники поважаючих себе фірм писали тут з анонімних аккаунтів. Навіть Мате і Прожектор в своїх спам топіках пишуть з аккаунта власника, від лиця конкретної особи.

то скоріше за все бот, який на всі коменти де присутня назва інжур відповідає звітом за рік з намальованими цифрами) а тут вже посадили смм спеціаліста 👍 який/яка посилання на відосіки висилає) оце потужно!

Дивіться. Берете отих 3 осіб, які зробили на вас розгромний розбір, готуєтесь, знімаєте студію, і записуєте відео з ними, в кінці якого ви готуєте спільну заяву з підписами усіх учасників. Не дякуйте )

Думаю хату в іпотеку взяти — на 20 років, але не можу на перший внесок накопити поки що. Розглядаю як накопичення на пенсію. Плюс можна розділити буде і здавати на Airbnb половину. Ще наче держава пропонує до 5к євро на рік вкладати на спеціальний рахунок для розвитку — без обкладанням податком і з ростом 10% річних. Думаю скористатись як буде біла зарплатня.

Звісно все це не в Україні — хто в здоровому глузді буде тут комусь гроші довіряти на довгострок? Явно не людям які обіцяють 20% доходу в USD.

В бамжур мабуть не інвестують. ДОУ знову рекламує цей скам
dou.ua/specials/inzhur

www.youtube.com/watch?v=ZlgtYFvomoE

+1 до Тарас Гук

-1 до Тараса Гусака. Загалом інжур щось мутне але Тарас теж довіри не викликає.

мутна лише тема з ОушенПлаза
там де звичайний реіт, то тема як тема

Розумієте, український рейт — це і є наїбалово. В Україні не може бути рейтів, у нас ПІФи. Рейт це тип інкорпорування, який законодавчо визначає як має розподілятись прибуток і має окрему схему оподаткування. Не кожна компанія, яка має на балансі нерухомість, може бути рейтом.
Те, що робить Журжій з своїми піфами, купуючи і продаючи самому собі об’єкти, виступаючи замовником і підрядником одночасно і т.д., в Європі чи США він не зміг би робити, бо його посадили б за це.

можливо і ваша правда — не буду сперичатись, бо я інжур не розглядав як інвестицію і знаю про них лише поверхнево і більше з різного роду реклами

Вітаємо! 💫
Real Estate Investment Trust або інвестиційний фонд нерухомості — це компанія, яка володіє та в більшості випадків керує нерухомістю, що приносить дохід.

Дійсно, в Україні наразі відсутнє законодавство для створення повноцінних REIT, але ми адаптуємо міжнародний досвід і працюємо в рамках чинних норм. 🤝🏼

Ми створили продукт, який відповідає ключовим вимогам до REIT, використовуючи інструменти українського правового поля. Зазначимо, що саме ця відповідність дала нам змогу отримати право на використання домену reit. для сайту Inzhur — від Американської національної асоціації інвестиційних фондів нерухомості.

Нашою метою є не лише розвиток компанії, а й сприяння появі законодавчої бази для подібних структур в Україні. 🙌🏼

З корисного, що я памятаю по його каналу, це
* як вивести гроші з мінімумом комісій для вкладення в будь-що
* що таке фондові ринки, акції, s&p (і відповідно ресурси типу Interactive brokers)
* огляд законопроектів Гетьманцева (на превеликий жаль я не таксист з глибоким розумінням внутрішньої економіки та процесів)

А які мінуси і чому ви його не рекомендуєте?

Людина має зацікавленість у продажі власних курсів(вишкіл), тому можуть бути маніпуляції для залучення клієнтів та і чомусь як особистість не сподобався.

Людина може мати зацікавленість у перегляді реклами на своєму youtube каналі, тому можуть бути маніпуляції...

З Інжуром був прекрасний досвід в проєкті InzhurBud, непоганий дохід, своєчасні виплати, документальне супроводження, відкритий діалог. Чого всіх так бомбить від інжуру я так аргументовано і не почув

Вітаємо) Маєте аргументи, чому так вважаєте?
Радимо на ютубі переглянути і наше відео 🤗www.youtube.com/...​JgGl0?si=8Bo06pijnRs23CWV

в моно можна ОВДП в баксах під 4.2% взяти — це в 2 рази більше, ніж ви написали

а бакси ты потом снимаешь с комиссией 0.9% и какие гарантии что их не выдадут туалетной бумагой? в моно то касс своих нет а у кого-то заказывает там кеш, который только через неделю вроде привозят и лимит снятия в кассе в день 2300$ если конечно нормальные бумажки будут, а не затертые пожелтевшие. И тебя моно нагрел на курсе, то что он не первичный дилер. Оф ставка 4.6% mof.gov.ua/...​d_during_the_war_time-572

я надав найпростіший приклад, що в баксах не 2%

у моно є власні каси, але кого це турбує

виводити бакси в кеш? так нашо тоді взагалі паритись з інвестиціями? чи може ви з інших інвестицій бакси одразу в кеше отримуєте без конвертацій?

у мони нету касс, он заказывает валюту в универсале или посылает своих вкладчиков бегать по банкам-партнерам, после овдп ты либо ложишь в моню их на депо на 3 месяца под 0.1% (считай бесплатно) либо снимаешь с 0.9% комис.
А я дам пример оф-ставка 4.6% ты ложишь 1000$ теоретически получаешь 1046$ через год.
В моне с 4.2% и обнал под 0.9% 1042$*(1-0.009)=994,96$ т.е. отрицательная доходность. Таких как ты любят в моне, которые видят красивые картинки, но не умеют посчитать на калькуляторе доходность. Даже 4.2% / 4.6% = 0,913 и там тебя банк обманул на 9% )

4.2% від 1000 це 42. Тепер стає зрозуміло, як Ви рахуєте ризики та прибутки.

мона це і є універсальна частина. Заходиш в універсал, стаєш у чергу у віконечко, отримуєш готівку чи поповнюєш без комісії.
Інша річ що тих відділень як кіт наплакав.

0,9 відсотка від 1000 доларів це всього лиш 9 доларів, від 42 прибутку- це 0,38 дол. Як у Вас вийшло вийти в мінус??? 🤔
Єдине що варто зауважити- я жодного разу не бачив ОВДП в продажу саме за 1000, а не 1005-1010 дол, що також зменшує прибутковість.

Чи знаєте Ви інструменти/банки де купуєш рівно за 1000 і саме під 4,61 як МінФін публікує?

за 1000 можна купити тільки на первинному аукціоні від мінфіну, куди мають доступ банки та брокери. Потім вони уже для власного заробітку продають за дещо вищою ціною фізособам, що й зменшує вашу дохідність з умовних 4.6% до 4.2%.
Теоретично (можу помилятись), можна купити напряму на аукціоні через держбанк, принаймні так мені пояснили у ощаді. Але це незручно через додаткову бюрократію (не купите за кілька кліків у клієнт банку) і ліміти на покупку (не менше якоїсь великої суми). Тому вважаю що простіше купляти в банку/брокера і отримувати умовних 4.2% замість 4.6%.

хах, а я й не звернув уваги (отакий інвестор). минулого року в приваті купували річні SIM за 960 з чимось там, а погашалися по 1000. А зараз вже не бачу таких — тільки YTM з вартістю 1000+
мабуть минулого разу на первинну еміссію попали, а зараз доступні тільки second hand

Це залежить від типу дохідності. SIM — означає що не буде проміжних виплат (бондів) а тільки погашення вкінці терміну. Тому щоб інвестор отримав умовних 4% доходу він повинен мати змогу купити номінал 1000 за меншою ціною (в даному прикладі 960).
YTM передбачає виплату проміжних виплат (процентів). Тому ціна на такі облігації зазвичай вища за номінал.

а там ще треба дивитись на ставку купону, бо ціна може бути нижчою за номінал, якщо у вас ставка купону буде значно нижче «середньої ставки» по наявних паперах

так саме і 1000+ може бути через 2 умови:
— скоро виплата купону і відповідно, продавець на вторинному ринку заклав це в свою ціну
— ставка по купону вище за «середньою» і тому продавець враховує це в ціні

за 1000 можна купити тільки на первинному аукціоні від мінфіну

Ні. Періодично на вторинці продають нижче номіналу. Як SIM так і YTM. Наприклад, в приваті недавно були YTM по 840грн з номінальною дохідністю 9%. Що давало 17% загалом.

Мова йшла про первинну покупку номіналу 1000 за 1000грн (тобто без комісій).
Те що Ви пишите стосується вторинного ринку де ціноутворення залежить від багатьох факторів (попиту, типу дохідності, часу до виплати купонів/номіналу). Відповідно ціна може бути як вище 1000 так і нижче.

потому что в моно снятие с валютной карты 0.9% без депозита на 3 месяца, поэтому этот диванный инвестор выйдет в минус

Так зробіть депозит, у чому проблема? У більшості банків зараз буде комісія.У Вас є можливість уникнути комісії.

Я згоден що зняття з моно валюти за комісію 0,9 відсотка

Давайте підрахуємо разом:
1) Купив овдп 1000 дол
2) отримали через рік відсоток — 42 дол
3) Разом ( всю суму, всі 1042 дол) все зняти в моно , комісія складає — 9,38 дол
4) Де мінус? 🫠

тру інвестори не рахують, вони вірять

Вложить штуцер, в достаточно рисковую авантюру, чтобы через год получить 30 баксов прибыли? Вот это поворот!

так вас же ніхто не вмовляє так робити

якби ви почитали тренд, то мова не про те, що це класна інвестиційна стратегія, а те, що в деяких коментах є певні помилик, на які і було вказано

але ви ж можете вкладати свій «штуцер» в більш прибуткові і менш авантюрні інструменти

тільки тру інвестори виводять всі інвестиції в готівку, бо не вірять в магію складних відсотків, бо то все змова рептилоїдів

В приваті є карта для виплат. Під час війського стану — поповнення карти 50 грн макс. Зняття — 0%. ВІдповідно любу сумму можна зняти за 50грн.

моно — це і є універсал

по решті розрахунків не бачу сенсу щось писати, починаючи з «ти ложишь»

со мной тоже сидели чувачки, чуть критики в сторону мони — у них слюна брызгала со рта, как ты посмел на моню наехать, так что с вами ясно, инвестируйте или ложите через моню, банкиры все равно умнее своих клиентов, которые вам продают акции)

Так ви визначтеся, хто на калькуляторі рахувати не вміє. бо у мене 1042*0,991 = 1032

1042$*(1-0.009)=994,96$ т.е. отрицательная доходность. Таких как ты любят в моне, которые видят красивые картинки, но не умеют посчитать на калькуляторе доходность.

Це не означає, що я інвестую в монобанку, або в овдп. ІБ наше все, але і ви якось занадто різкі як на людину, що не вміє в 2+2*2.

мені пофіг на будь який банк, бо я не є його акціонером, але ти тут так кумедно демонструєш свою «обізнанність»
продовжуй

1042$*(1-0.009)=994,96$

Ти точно тестер? 1042/100*0.9 = 9,378

1042$*(1-0.009)=994,96$ т.е. отрицательная доходность

это что еще за бред? $1042*(1-0,009) = 1032,6. Как вы вообще можете отнять от 4.2% 0.9% и получить отрицательную доходность?

Мда, я пошутил про ОВГЗ в этом топике, но оказывается что... ну я не знаю, МММ еще живо? Там точно доходность выше 4% обещают.

для вас новина, що в ОВДП вкладаються?

а ви завжди так впевнено пишете на теми, де розумієте трохи менше ніж нічого?

хоча, може ви набагато розумніші за них (див зображення)?

res.cloudinary.com/...​/fwnmpdvhwynaio7vy2d4.png

для вас новина, що в ОВДП вкладаються

для меня новость что ОВГЗ вкладываются СЕЙЧАС . Но я вообще склонен эм.... переоценивать способность большинства к критическому мышлению.

хоча, може ви набагато розумніші за них (див зображення)?

У меня по крайней мере хватает ума отличать миноритарного частного инвестора от мажоритарных инвесторов-корпораций.

хватает ума отличать миноритарного частного инвестора от мажоритарных инвесторов-корпораций

недосягаємий рівень, звісно

навіть не буду більше намагатись з вами змагатись

Вам уже ниже все расписали со ссылками на кредитный рейтинг Украины и примерами процентов по ОВГЗ стран с более высоким рейтингом.
Но не могу вам запретить вкладывать как вам больше нравится. Чет мне подсказывает что вы и в МММ инвестировали. Оба раза.

ви праві на всі 148%

у нас же немає обмежень з виводу валюти за кордон, правда?
а турецькі бонди в баксах під майже 10% річних це же не МММ, ні? там же потужна економіка
що там з ключовою ставкою? майже 50% — непогано. стабільна економіка, демократія і порядок
а що там з інфляцією? теж майже 50%...
ні, ну точно не МММ — надійна інвестиція
мабуть замість широких ЕТФ весь валютний лімит НБУ буду направляти в турецькі бонди — вони надійні

у нас же немає обмежень з виводу валюти за кордон, правда?

да
Понимаете, я считаю что инвестируя килобакс в воющую страну, с рейтингом Partly Defolt, в лучшем случае заработать за год 30 баксов с инвестируемого килобакса.... ну я не знаю. Мне это не видится как шото что кардинально улучшит мою жизнь.

открой очередное МММ с доходностью депозитов по 60%, половина инвесторов отсюда потащит туда свои сбережения на покупку маврооблигаций, а челы в раскромсанную страну войной ложат через мутные банки в псевдооблигации косарь ради 30 баксов в год. Потом новое правительство «отстрочит выплаты на 20 лет» посмотрим кто куда наинвестировал

ти каклькулятором вже навчився користуватись?

да ніхто з тобою ж не сперичається

який відсоток портфелю в турецькі бонди вклав? ділись секретом примноження капіталу

Покупай ОВГЗ на оставшиеся, точно не прогадаешь. Заодно и патриотично ж.

ти не відпвоів, скільки з портефелю у тебе в турецьких бондах?
вони ж обіцяють більше, ніж середня історична дохідність SP500

скільки з портефелю у тебе в турецьких бондах?

Глупый вопрос. Значительно более высокие надежность (кредитный рейтинг) и доходность турецких бондов в сравнении с украинскими еще не делают их must have в инвестиционом портфеле.

Питання було адресовано ноунейм інвестору-жартівнику

Видишь ли, я свое отношение к «инвестициям» на копеечные топики гдето здесь писал. Имеет ПРАКТИЧЕСКИЙ смысл делать «инвестиционный портфель» и страдать прочей херней, имея ОТ 500к баксов — в случае с укр ОВГЗ это даст около килобакса в месяц чистыми, что конечно приятный бонус — но всего лишь бонус. Меньшие суммы — это просто п*зд0страдание, извините мой французский.

Ніхто не казав що всі гроші мають бути в ОВДП. Це просто як перший крок у інвестиції + патріотично. Ну і для початку потрібно напрацювати звичку та дисципліну у зберігання коштів.

Для начала надо освоить математику на уровне 3го класса и посчитать % «дохода» от «инвестиционного портфеля» в разрезе месячных доходов от другоих источников. И умилиться.
Потом подумать головой, купить пару курсов серьтификационных на udemy, пройти их, получить сертификат и поменять работу на более высокооплачиваемую — вот этот вариант быстрее, надежнее и в тысячи раз выгоднее чем страдания на создание «инвестиционного портфеля» на 20 килобаксов.

Не кожен спооможен на таке. Інакше буде єдиний варіант — запускаєш супер успішний бізнес та стаєш депутатом, все.

для початку треба розділити 2 задачі:
— заробити
— зберегти і можливо примножити

це дві задачі, які мають різні «фактори». заробляти — потрібен ризик. зберигати — потрібна обережність

судячі з ваших постів, ви зараз намагаєтесь довести, що на ОВДП неможливо заробити
і це майже правда — фізик на ОВДП заробити не може, або заробляє небагато.

заробляють на ОВДП банки, бо беруть у фізиків депозит, ліквідність скидають в ОВДП — різниця в прибуток

але на будь-якому інвестиційному інструменті переважна більшість фізиків не заробляють, а лише зберигають і потрохи примножують

да вы не сберегаете и тем более не зарабатываете. Вы играетесь как ребенок: у взрослых естт машины, у ребенка есть игрушечные машины. У взрослых есть дома, и ребенка есть игрушечные дома. У взрослых есть дети, у детей есть куклы. Взрослые дяди инвестируют и формируют инвестиционный портфель — дети(в смысле мозгов) тоже формируют «инвестиционный портфель».

да вы не сберегаете и тем более не зарабатываете. Вы играетесь как ребенок

цікаво, на підставі чого ви зробили такі висновки?

чому так багато «розумних дорослих людей», роблять висновки відносно інших на підставі власних фантазій?

ви знаєте, які в мене автівки? ви знаєете, яка в мене нерухомість? ви знаєте, які мої щомісячні доходи? ви знаєте, якій в мене «інвестиційний портфель»?

ні... але висновки зробили.
у вашій уяві, доросла розумна людина так і має робити?

цікаво, на підставі чого ви зробили такі висновки?

На основании знаний математики начальной школы.

чому так багато «розумних дорослих людей», роблять висновки відносно інших на підставі власних фантазій?

ну может они математику плохо учили? Я не знаю.

ви знаєте, які в мене автівки? ви знаєете, яка в мене нерухомість? ви знаєте, які мої щомісячні доходи? ви знаєте, якій в мене «інвестиційний портфель»?

Я знаю о вас ровно то что вы написали. Если вы феерите идеями, то и отношение к вам аналогичное. Но я почти уверен, что у вас в прыжке(!!!) 2 однушки под сдачу, 3 ведра 10летних, вообще активов на 5к и родная хата в полгетаром в какой нить житомирской области.

Но я почти уверен

дякую, з вами все зрозуміло

Нет, ну портфель это просто термин, не понятно чего составить портфель можно только от 500к. До 500к в целом не сложно дойти если использовать всю ту же базовую математику и чуток дисциплины.

80/20 — стоки/бонды или просто даже пошире индекс, DCA и вот у типичного сыроеда за 10 лет набежит и поболее 500к.

я понимаю, что на исторические данные сложно опираться, но посмотри сколько за последние годы отдали qqq,vua,vwce c сотки, вроде не плохо совсем.

upd. овгз в контексте этого треда я бы вобще не брал в расчет, хоть с деньгами, хоть без.

До 500к в целом не сложно дойти если использовать всю ту же базовую математику и чуток дисциплины.

Я стесняюсь спросить, но как, Карл?
Ты скорей всего школу окончил, тоесть 4 арфиметических действия ты в теории асилил. Можешь используя их расписать, как вкладываясь в низкорисковые операции с доходность в условные 5% пройти путь от 20к до 500, дополнительно инвестируя 10к в год?

Питання за скільки :)

Based on historical S&P 500 return rates, after 20 years of investing $10,000 annually, you can expect the following outcomes:
• 7% average return: ~$438,652
• 8% average return: ~$494,229
• 9% average return: ~$557,645
• 10% average return: ~$630,025

These values assume reinvestment of dividends and no withdrawals. Let me know if you want further details or adjustments!

Я просил цифры и арифметические операции. Ты выдал ответ чата жпт.

важко зрозуміти вашу сербську мову, але тут не кіоск прохань

ты сербский отлично понимал, каментя меня же выше. А как только я стал настаивать на цифрах, перестал понимать — яка прикра несподиванка :)

якщо ви не зрозуміли цитату від чат жпт, то що далі можна «настаівать», крота на спирту ?

так давайте поставимо вимогу інвестувати 1к в рік і кричати, що цифри не сходяться. 10к в рік та 5% це ваші цифри, їх в початковому пості не було. при умові інвестування 3к в місяць, що цілком нормально для сіньйора, та при 8% річних, що вважається стандартом безпечних інвестицій (снп500), 500к буде через 9 років. res.cloudinary.com/...​/ilawgeohn4mlbuk90mem.png

Хосподи, ты даже ссылку на ексельку дать не в состоянии. Но «инвсетиционные портфели» формируешь. :)
Вместо ексельки делаешь скриншот, в котором можно написать любые цифры и формул не проверишь. Я тебе подскажу: есть валом сервисов, в которых такую примитивную ексельку можно нарисовать и скинуть read only ссылку. Там можно формулы проверить. Напряги себя(если чо, я почти не сомневаюсь что формулы правильные, но любопытно посмотреть).

що, сам формули в екселі писати ще не навчився?

Я то умею, мне интересно умеешь ли ты.

не вмію
рахував в стовбчик, намалював все на папірці, сфотографував і переслав обрізане фото

тебе тут ниже накидали, вполне согласен с этими комментами.

еще раз, портфель можно составить с какой угодно суммой, это не запрещено и разумно.

до 500к нужно как-то дойти.

до 500к вполне реально дойти среднему разработчику вобще не думая. Оперируя обычным сложным процентом, табличкой и календариком.

п.с. в школе я «асилил», к удивлению, больше чем 4 арифметических действия

до 500к нужно как-то дойти.

Я уже подсказал другой способ, как «дойти до 500к» быстрей и с гораздо меньшими рисками. Но да, если стартовать в 25 то к 45 получишь «приятную прибавку к зп» — как по мне, то перспективы так себе.

да почему в 45? А какой способ легче быстрее и с меньшими рисками прости?

да почему в 45

Ближе к 50, сори набегут те самые 500к, реинвестироваав которые можно получать пассивный доход которого хватит на еду и коммуналку.

А какой способ легче быстрее и с меньшими рисками прости?

Инвестировать в себя и зарабатывать больше.

Инвестировать в себя и зарабатывать больше

почни з опанування екселю

почни з опанування екселю

Нет, это ты начни с опанування веб продуктов и шаринга данных в верифицируемом формате.

на курсах по екселю тебе навчать як формули писати — не хвилюйся

Дада, там же тебя научат как шарить документы в вебе.

мені це не потрібно, бо я вмію в стовбчк рахувати і фото скидати

Ближе к 50, сори набегут те самые 500к, реинвестироваав которые можно получать пассивный доход которого хватит на еду и коммуналку.

это в Украине штоле?

ЗЫ: вообще «инвестиции» работают не так )) т.е. они буквально работают прямо обратно ))

ЗЫ: вообще «инвестиции» работают не так )) т.е. они буквально работают прямо обратно ))

У нас тут абстрактные кон ив вакууме

на відміну від тебе опоненти тобі показали результати розрахунку

але щось я не побачив, як ти то спростовуєш чи доводиш щось протилежне

цікаво, яка схема «інвестиції» в себе, що ти швидше ніж за 20 років вийдеш на 500К капіталу?

чи ти просто фантазер?

Инвестируешь в себя. Повышаешь зп. Через 5 лет начинаем откладывать 2к в год между 1к(не меняя структуры расходов), через 10 лет — 5к. Я таки надеюсь что ты асилиишь ексельку.

так по твоему тексту через 10 лет 500к не будет. даже вроде через 20 не будет ))

ну и абстрактное «инвестируешь в себя». у среднего «меня» ROI не очень, если честно

так по твоему тексту через 10 лет 500к не будет. даже вроде через 20 не будет ))

Цифры из головы, но вроде получается через 15 лет. Не, я ж не против инвестиций — но надо понимать что «из никуа никуа не бывает»

у среднего «меня» ROI не очень, если честно

Ну я не знаю, лет 25 назад я зарабатывал в 20 раз меньше чем сейчас. На «прокачку» потратил ну хз, килобаксов 10 в сумме наверное.

лет 25 назад я зарабатывал в 20 раз меньше чем сейчас

а на скільки збільшився рівень доходу за останні 4 роки?

Если ты вдруг забыл, у нас горизонт планирования — 20 лет.

то я так розумію, в тебе вже є 500К капіталу і ти більше в себе не інвестуєш?

то я так розумію, в тебе вже є 500К капіталу і ти більше в себе не інвестуєш?

Я не играюсь игрушщечными домиками и машинками.

це не відповідь на поставлене питання (як і попредній раз)

уникання прямих відповідей на ці питання більш красномовні ніж відповіді, якби вони були

Я продолжаю инвестировать в себя и не заморачиваюсь "инвестиционными портфелями",т.к. нет свободной суммы в 500к, от которой стоило бы заморачиваться с этим.

тобто за 20 років капітал в 500К за вашою схемою ви не зібрали
а за схемою, яку вам описали — можна зібрати капітал 500К

то хто тут грається в іграшкові будиночки?

тобто за 20 років капітал в 500К за вашою схемою ви не зібрали
а за схемою, яку вам описали — можна зібрати капітал 500К

Только в розовых фантазиях. Про риски которые регулярно стреляют — в штатах с 2005го я навскидку штуки 4 кризиса вспомню(ипотека, ковид, долговой кризис, REPO), которые вели как обвалу котировок. Про украину я вообще молчу — больше всего я ржал году в 2009м когда «согласно индексу бигмака гривна недооценена и курс к доллару дролжен быть 3 UAH/USD». И про инфляцию, которая по тому же доллару 3% в год в среднем. Так что да, в машинки и розовых пони тут играешься ты.

і що?
навіть якщо з 7% прибрати інфляцію і залишти 4% середньої доходності, то це буде значно більше ніж ваш 0

Я не предлагаю складывать деньги в 3х литровую банку, как до тебя не дойдет. Постоянноен самообразование занимает много времени и мало денег. Вместо «инвестиционного портфеля» можно купить машину чуть лучше. Квартиру чуть больше и в чуть лучшем ЖК. Ремонт сделать чуть дороже. Отпуск в более интересом месте/лучшем отеле. И так далее до бесконечности.
Или же инвестировать в более краткосрочные/высокодоходные/рисковые проекты. Тут писали про инвестирование в службу такси через управляющую компанию, я линку себе сохранил, после войны подумаю.
Но украинские ОВГЗ сейчас — это клиника, извини.

можно купить
Квартиру
Ремонт сделать
Отпуск в более интересом месте

Можна... тільки тоді не розповідай про інвестиції

Є 2 варіанта «багатсва»:
1. Споживання
2. Капітал

Перший варіант на максімалках — це людина яка при будь яких доходах живе «від ЗП до ЗП». Тобто майже немає капіталу

Другий варіант на максімалках — це умовний «Скрудж» Діккенса. Їсть перловку і бульон з супового набору, вдягається виключно в секонді і ходить пішки, щоб не витрачати на громадському транспорті

Перші рано чи пізно стикаються з проблемою, що доходів тих вже немає, а жити «красиво» звик
Другі одразу себе наражають на існування на межі виживання і скоріш за все ніколи нормально жити не будуть, бо капітал перш за все

А є нормальні люди, які живуть десь між цими двома крайнощами — і відкладають на майбутнє, і живуть в достатньому комфорті, і у відпустки їздять
І за 20 років отримують підвищення доходів через зростання як фахівця, і при цьому накопичують капітал на умовну «пенсію» і не живуть з батьками в хрущевці

Давай сначала обсудим крайние варианты.

Перші рано чи пізно стикаються з проблемою, що доходів тих вже немає, а жити «красиво» звик

Да неужели? Можно просто умереть до того, как с этими проблемами столкнешься. Или работать до глубокой старости(я пару лет назад работал с архитектором которому 80+ и он рассказывал валом интересных историй про становление ИТ — вполне вменяемый дядька).
Тоесть в этом крайнем случае, ты какое то время живешь нормально — и возможно потом переходишь на режим «перловки и секонда», испытывая моральные страдания.

Другі одразу себе наражають на існування на межі виживання і скоріш за все ніколи нормально жити не будуть, бо капітал перш за все

А второй крайний вариант — с самого начала жить в режиме «перловки и секонда», грея в себе надежду что когда нибудь через 20 лет у тебя будет КАПИТАЛ, который ты опять загонишь в «инвестиционный портфель» и КАПИТАЛ будет возрастать.
Как по мне, первая крайность выглядит привлекательней. Но, повторюсь — это крайность, т.е. что-то что встречается в жизне крайне редко.
Но теперь давай про «нормальных людей».
Возьмем 25 сеньора, недавно получившего лычку и повышение зп, женившегося, планирующего ребенка.
Согласно доу, он зарабатывает что-то около 4700(4400 USD после налогов). Жена работает не в айти и зарабатывает допустим 600USD (для круглой суммы) после налогов.
Итого бюджет 5кUSD в месяц на семью.
Семья хочет купить кв в ипотеку, машину, завести ребенка с соотвествующими расходами, иметь какие то развлечения и 2 раза в год ездить в отпуск на море(сделаем предположение что весной война закончится и они смогут это делать). И естестевнно откладывать килобакс каждый месяц для того чтобы к 50 годам получился «капитал» а также складировать какую то сумму на всякий случай(инвестиционные деньги выдернуть без совсем крайней необходмиости можно только с утратой процентов или даже уйти в минус).
Твои предложения, как спланировать бюджет.

я не фінансовий експерт цього сіньора — які ж я можу дати поради

сподіваюсь, що цей чувак обов’язково хоче пентхауз на печерську, 2 автівки преміум класу і 2 рази в рік їздити відпочивати на осторви в індійському океані?

фінансові цілі, як зубна щітка — дуже особиста річ і кожного вони свої

можна всю ЗП проїсти, а можна отримати певний компроміс

«дороге споживання» лише створює уяву про багатство, але — ні... це не так

цьому сіньору, потрібно чітко зрозуміти, де він є, де він хоче бути і коли...

ні, можна нічого не відкладати і не інвестувати, жити на всі 100% доходу і насолоджуватись життям, поки не прилетить чорний лібідь і не влаштує зустріч з реальним жорстоким світом

я не фінансовий експерт цього сіньора — які ж я можу дати поради

бла-бла-бла.
Я был уверен. Предложи хотя бы однушку на троещине и 20летнее корыто вместо машины чтобы вписаться в бюджет — а дальше обсудим. А не, не предложишь и не обсудим. Потому что балаболы ничего не предлагают — только балаболят.

ти ж тільки і можеш що бла-бла-бла

а ну, розкажи, яку квартиру, на яких умовах зможе придбати цей сіньор? яка у нього буде машина і коли?
і які саме отелі на яких курортах він буде обирати 2 рази на тиждень

Ну вот предложи свой вариант. Как правильно сеньору инвестировать свой бюджет. Ты же у нас финансовый эксперт по «инвестиционным портфелям», а я просто мимо проходил и вообще ничего не понимаю. Давай, на конкретном примере покажи как надо грамотно инвсетировать, на какие компромиссы с твоей точки зрения надо пойти и так далее по списку.
Я уверен, что ничего вменяемого не будет. В лучшем случае — бла-бла без верифицируемых цифр. Потмоу что что, повторюсь, балаболы производят бла-бла и ничего более.

так ти ж нічого крім бла-бла не написав

якби хотиів отримати відповідь, то ставив би нормальні питання
ось тобі для початку базовий опросник, що дозовлить в ексельці або довести ,що плани нереалізуєми ,або розповісти, як їх можна реалізувати:

Вік?
Вік дружини?
Чи є діти? Якщо так, то скільки їм років?
Чи є фінансово залежних родичів (батьки, інші члени сім’ї)?
Який основний дохід?
Який основний дохід дружини?
Чи є додаткові джерела доходу у членів родини? Які?
Які середньомісячні витрати? (обов’язкові та необов’язкові в градаціях)
Чи є кредити, боргові зобов’язання? Якщо так, то які умови? (повністю: де, сума, термін, ставка, додаткові комісії, можливість дострокового погашення, умови дострокового погашення, умови перегляду графіку погашення у разі потреби розтягнути)
Чи є фінансову подушку безпеки? Якщо так, на скільки місяців вистачить заощаджень?
Чи є страхові поліси (медичне страхування, страхування життя, нерухомості тощо) по всіх членах родини?
Які короткострокові цілі (1-3 роки)?
Які середньострокові цілі (3-7 років)?
Які довгострокові цілі (7+ років)?
Чи планує великі покупки в найближчі роки (нерухомість, авто, освіта дітей тощо)?
Чи є нерухомість, автомобілі, інші значні активи? (повний опис, що, яка доля, яка оціночна вартість, яка вартість володіння)
Чи є заощадження на банківських депозитах?
Чи є інвестиції (акції, облігації, бізнес, криптовалюта, дорогоцінні метали)?
Який рівень ризику вам комфортний при інвестуванні? (низький, середній, високий)
Чи є пенсійні накопичення (приватні пенсійні фонди, страхові програми)?
Яку пенсію ви очікуєте отримувати на момент виходу з ринку праці? Коли планує виходити на пенсію?
Що для нього означає фінансова стабільність?
Чи є інші важливі фінансові питання або проблеми, які потрібно вирішити, що не було позначено в питання вище?

Чукча не читатель — чукча писатель(ц).

очікуванно зливаєшся

далі тобі щось писати не бачу сенсу

Если ты не в состоянии прочитать ответы на половину своих вопросов из поста, на который ты ответил:

Вік?
Чи є діти? Якщо так, то скільки їм років?
Який основний дохід?
Який основний дохід дружини?
Чи є додаткові джерела доходу у членів родини? Які?
Чи планує великі покупки в найближчі роки (нерухомість, авто, освіта дітей тощо)?

и додумать логически ответы на большинство твоих вопросов как то:

Вік дружини?
Які короткострокові цілі (1-3 роки)?
Які середньострокові цілі (3-7 років)?
Які довгострокові цілі (7+ років)?

то какие еще доказательства бла-бла-балабола нужны?

Яку пенсію ви очікуєте отримувати на момент виходу з ринку праці? Коли планує виходити на пенсію?

Это отдельно улыбнуло. Ты вот реально хочешь услышать какой то вменяемый ответ от 25 пацана? Ты реально хочешь чтобы он спланировал с какой то достоверной вероятностью возвраст выхода на пенсию и желаемую пенсию, на 30+ лет вперед? Бла-бла-бла....

Ты реально хочешь чтобы

— Скажіть, будь ласка, куди мені йти звідси?
— А куди хочеш потрапити? — відповів Кіт.
— Мені байдуже... — сказала Аліса.
— Тоді все одно, куди йти

Ну я не знаю, может работая работягой на заводе во время застоя проклятого совка и можно спланировать свою жизнь на 30 лет вперед. Но сейчас это не работает.
Какая будет инфляция доллара через за следующие 30 лет?
Что будет с ИТ, какие могут за 30 лет потребоваться внезапные расходы(кто бы мне сказал в 1992м, что мне внезапно потребуется переезжать в 2022м из-за войны с москалями и соотвественно полностью менять вообще все — я бы не поверил) и так далее до бесконечности. Я понимаю что для бла-бла-бла достаточно зафиксировать какие то ожидания и дальше надувать сферических коней в вакууме. Но в реальной жизне это не работает банально потому что на таком длительном интервале гарантированно стрелнет черный леюедь — и гарантированно больше одного раза, что и наблюдаем.
Вот бля, ты чеклист скопипастил вообще не думая, к примеру:

Чи є страхові поліси (медичне страхування, страхування життя, нерухомості тощо) по всіх членах родини?

Сегодня их может и не быть, а через 5 лет появиться, например со сменой работы. Как банально эту мелочь спрогнозировать на 30 лет вперед, не говоря уже о желаемых доходах на пенсии.
Но мне следующее бла-бла аж интересно почитать :)

я пару лет назад работал с архитектором которому 80+

А еще можно Президентом США работать — там 80-летние в тренде на эту должность :)

ну шутки шутками, но современная медицина(если есть деньги) очень некисло прибавляет к продуктивному возрасту. Но да, недешево.

Как по мне, первая крайность выглядит привлекательней. Но, повторюсь — это крайность, т.е. что-то что встречается в жизне крайне редко.

Лол, а я думав крайність це коли є сильна перевага в якусь сторону, а не те що зустрічається дуже рідко.

Можно просто умереть до того, как с этими проблемами столкнешься.

ну якщо для тебе це ок варіант то що ти взагалі робиш в цій темі, тобі ж інвестиції не потрібні, і навіть рішення вже придумав. Чи звідки таке бажання довести всім що відкладати гроші на старість це гірше ніж померти не доживши до тої старості?

Лол, а я думав крайність це коли є сильна перевага в якусь сторону, а не те що зустрічається дуже рідко.

Ты думал неправильно

Чи звідки таке бажання довести всім що відкладати гроші на старість це гірше ніж померти не доживши до тої старості?

Я ж не против откладывать на старость, я просто отмечаю что
а) можно умереть раньше чем выйдешь на пенсию
б) откладывание на старость в ущерб текущим расходам(например платежам по ипотеке) — очень спорное решение

эм, мне там надо раз 20 тыкнуть мышью, чтобы они мои данные не процессили. Так что я хз что там написано, но чатжпт мне подсказал что

Крайность — это предельная степень чего-либо, выход за обычные или допустимые границы. Это может относиться к поведению, взглядам, условиям или явлениям.

и ето полностью соотвествует моим комментариям

Це так само відповідає словам Вашого опонента.

ну и мы с ним про крайности вроде не спорили- оба понимаем, что такое очень редко можно увидеть в реальной жизне. Поэтому я предложил оппоненту расписать как он видит бюджет «среднего» кейса и он пафосно слился — ну я это ожидал

Итого бюджет 5кUSD в месяц на семью.
Семья хочет купить кв в ипотеку, машину, завести ребенка с соотвествующими расходами, иметь какие то развлечения и 2 раза в год ездить в отпуск на море

дай вгадаю, ти б спланував бюджет так щоб рівно до 50 все витратити під 0 і померти всією родиною, бо накопичити все одно не вийде, а жити без грошей не варіант.

Нужно определиться с приоритетами и договориться с женой чтобы выбрать более важное.
Например отложить появление ребенка на 3-4 года и уменьшить отпуска.
Жить на 3k USD в месяц, а 2K откладывать. Это «тяжело», но в Украине можно вдвоем выжить на 3 килобакса в месяц.
Через пол года будет 2*6=12К USD подушка безопасности на 4 месяца жизни.
Дальше если более приоритетна машина, чем квартира — то покупаем простенькую БУ за 6 килобаксов (еще 3 месяца собирать) и на ней вполне можно несколько лет ездить.
Пока прошло 9 месяцев.

Дальше собираем на «первую» квартиру — за 3 года и 3 месяца имеем 2*38=76 K USD. Их в зависимости от доверия к государству можно или держать в наличной валюте (инфляция слегка подожрет) или в каких-то низкодоходных активах типа ОВГЗ (есть риск что государство скушает). Держать на международном фондовом рынке 3 года — в акциях слишком большая волатильность на коротком сроке, а в облигациях может быть налог на курсе больше дохода если гривна обвалится очень сильно.

Тем не менее считаем, что за 76К через 4 года можно купить не пентхаус на печерске, а просто квартиру для жизни с семьей и не самую плохую.

Итого к возрасту 29 лет (25+4) у нас подушка безопасности, простая машина и есть квартира.

Более того — за это время зарплата скорее всего поднимется с 5000 до 6000-7000 (правда частично это повышение скушает инфляция).

Теперь в 29 лет можно:
завести ребенка и поднять расходы с 3000 до 4000-4500.

Так чтобы после расходов оставалось 2000-2500 которые можно инвестировать в долгосрок.

Вкладываем в акции международного фондового рынка решулярно по 2000 баксов в месяц (увеличивая сумму на уровень инфляции вместе с повышением ЗП).
Через 20 лет (29+20) нам 49 лет и можно проверить в
www.portfoliovisualizer.com/...​imulation#analysisResults
что при ежемесячном накоплении по 2000 в S&P 500 (тикер VOO) без учета инфляции через 20 лет будет от 1.6 миллиона USD (10% худших случаев) до 4.7 m USD (если очень повезет) и среднее с вероятностью 50% около 2.8 m USD.
Но так как есть инфляция, то если ее учесть в теперешних деньгах будет 0.93m (10% худших) — 1.7m (50%) — 2.9m (10% лучших).
Если снимать по 4% в год начиная с 49 лет, то скорее всего деньги не кончатся и при среднем результате это 1700000*0.04= 68 килобаксов (в теперешних деньгах, то есть уже убрав инфляцию) в год.

Если при этом есть желание работать не до 49 лет, а до 55 и при этом стараться добиться бОльшей ЗП, то где-то по дороге и на квартиру получше и на машину получше наберется.

Схема не идеальная, но скорее реалистичная чем фантазии.

Жить на 3k USD в месяц, а 2K откладывать.
Дальше собираем на «первую» квартиру — за 3 года и 3 месяца имеем 2*38=76 K USD.

это ржака такая штоле? ))

Более того — за это время зарплата скорее всего поднимется с 5000 до

т.е. у людей реально з.п. 5000 и они 3 года (три года) «собирают» на квартиру 75,000? а ну ок ))

Схема не идеальная, но скорее реалистичная чем фантазии.

х.з. для меня это какое-то буквальное описание «вот я и еду туда где вас нет» (к) (тм)

ЗЫ: это же ж потом все эти люди ещё и голосовать ходят да? ))

Я кстати слегка ошибся в расчетах. Там 2*39=78K на квартиру, а не 76.
Как я писал выше — вопрос приоритетов. Если ОК жить в съемной — то можно начать вкладывать в фондовый рынок сразу после формирования подушки безопасности и покупки машины (если машина нужна), а не через 39 месяцев.
А что странного в том, чтобы 3 года на квартиру копить?
В других странах в ипотеку на 20-30 лет влезают, не то что на 3 года.

замість того, щоб взяти іпотеку, ці люди платять оренду+відкладають, у чому прикол

замість того, щоб взяти іпотеку, ці люди платять оренду+відкладають, у чому прикол

Варум бі и найн?
Если есть возможность бістро собрать (а, в принципе, у айтишников в Украине на украинскую же квартиру — есть возможность), то можно и так — без гемора с банками, процентами, етк. єто будет дешевле и проще

якщо умовно віддавати 500 за оренду і 2000 відкладати, то це означає, що можна взяти іпотеку з таким місячним платежем, і тоді виплатити за ту 78к сарайку вийде зробити швидше ніж за 3 рокі і переплата на відсотках там буде майже ніяка, оренда буде дорожче. дехто з забудовників продає в розстрочку, що робить мою схему ще вигідніше. жити з тещею 3 роки може тільки пан Святослав

то це означає, що можна взяти іпотеку

А ві давно пробовали взять ипотеку?

дехто з забудовників продає в розстрочку

И потом заниматься самостоятельно ремонтом?

Продав квартиру у єОселю, з ремонтом, а це іпотека. Якось беруть люди. Забудовникі буває поодають з ремонтом

Продав квартиру у єОселю, з ремонтом, а це іпотека. Якось беруть люди.

Якось ©

Забудовникі буває поодають з ремонтом

Видел. Сразу на***.

Я не розпитував деталі, але це була вдова загиблого воїна, думаю отримала пільгову іпотеку.

Я не розпитував деталі, але це була вдова загиблого воїна, думаю отримала пільгову іпотеку.

Ну, єто не мой случай, конечно. и не случай рядовой айтишной семьи
а так — я помню что получить ипотеку (даже на улучшение квартирі) біл довольно таки приличній гемор

Айтивець може обрати у дружини не безробітну неумеху, а медика або педагога або вчену і отримати пільгову ставку eoselia.diia.gov.ua

Айтивець може обрати у дружини не безробітну неумеху, а медика або педагога або вчену і отримати пільгову ставку eoselia.diia.gov.ua

Послать жену в медики или учителя чтобі сєкономить на ипотеке....
Ві когда нибудь работали медиком или учителем?

Интересная такая страница, кстати
так и не понял -какой график оплат, какая переплата по кредиту, что такое «Загальна вартість кредиту для Олександра», какой получается ежемесячній платеж (но єто же в графике)....
ничо неясно короче.
надо доработать.

На такие вещи выделяется определенная сумма, поэтому удовлетворяется ограниченное число заявок в порядке очереди.

ПС похожее было еще в 2005-2008 году в мирные и экономически благоприятные времена для молодых семей, и то получить льготный кредит было сложно.

Бери по ринковой ставці, там лімітів нема як я розумію

ЗЫ: это же ж потом все эти люди ещё и голосовать ходят да? ))

да, как будто бы человеку 5 лет и он еще не в курсе, что через 10 лет будет все совсем не так, как планировалось

Итого к возрасту 29 лет (25+4) у нас подушка безопасности, простая машина и есть квартира.

Более того — за это время зарплата скорее всего поднимется с 5000 до 6000-7000 (правда частично это повышение скушает инфляция).

Теперь в 29 лет можно:
завести ребенка и поднять расходы с 3000 до 4000-4500.

Так чтобы после расходов оставалось 2000-2500 которые можно инвестировать в долгосрок.

Так тут же найцікавіше.
Ця квартира виявляється замаленька для двох дорослих та двох дітей, і хочеться придбати більше житло — з трьома спальнями (для кожного з дітей і для батьків), залою і кабінетом (для віддаленої роботи).
І виходить, що знову потрібно не в акції вкладати через волатильність, а ще кілька років тремтіти боячись щоб не луснув банк поки накопичаться кошти на житло більшої площі.
А потім діти виростають, і хочеться дати їм освіту в найкращих світових університетах, навчання в яких коштує дорожче ніж просторе житло в Києві. І знову акції занадто волатильні для такого короткострокового накопичення.
А потім виявляється, що після найкращих університетів діти не в Україні отримують роботу, а в якійсь країні де житло коштує значно дорожче, і щоб допомогти в тій країні придбати дітям житло (та і собі щоб частіше дітей та внуків бачити), про FAT FIRE доведеться забути, бо знову для такого короткострокового накопичення акції занадто волатильні.

треба відразу взяти того розміру який треба у кредит і не займатися єрундою

Кредит важко взяти психологічно. От коли кредиту немає, то у вільний час можна спокійно влягтися та подивитися серіальчик. А коли кредит є, то розробник ПЗ починає переживати — а раптом з роботи виженуть, а тут кредит порібно платити, і замість того щоб спокійно подивитися серіальчик, гарячково покращує свою професійну кваліфікацію, щоб у випадку втрати роботи швидко знайти нову.

якась дивна уява
а на з’ємному житлі не треба хвилюватись, що з роботи виженуть?
взагалі, для того, щоб не хвилюватись, роблять «подушку», якої має вистачити на декілька місяців (у кожного своє розуміння, на скільки) життя с забезпеченням всіх обов’язкових витрат
наявність такої подушки — це найкращий засіб для спокійного сну

а на з’ємному житлі не треба хвилюватись, що з роботи виженуть?

Звісно треба, тому ми з дружиною ніколи не жили в орендованому житлі.

для того, щоб не хвилюватись, роблять «подушку», якої має вистачити на декілька місяців (у кожного своє розуміння, на скільки) життя с забезпеченням всіх обов’язкових витрат
наявність такої подушки — це найкращий засіб для спокійного сну

Звичайно. А наявність кредиту цей спокійний сон робить менш спокійним.

Не нюхали пороху життя.

Тож виходить, що іпотека, що оренда — все погано, бо нервуєш

Який вихід? Жити з батьками?

А наявність кредиту цей спокійний сон робить менш спокійним.

Ваще не робить, бо забов’язання по кредиту, це лише ще одна стаття витрат, як витрати за комуналку, на їжу, на побутову химію, на транспорт, на одяг, на ..... (впишить решту категорій витрат)
Тому, якщо ваша подушка розрахована з урахуванням ВСІХ ваших статей витрат, то вже пофіг, які саме там у вас статті витрат

Я вже мовчу про те, що цією статтею можна маніпулювати, бо банк завжди зацікавлен в отриманні доходу, а не «мертвого кредиту» — тому можна піти в банк і зробити реструктуризацію боргу, щоб було менше навантаження

Жити з батьками

Це звісно нервів не викликає, і стосунки не псуєш :)

та казка... особливо круто, коли по черзі то у її, то у його

як результат, посруться всі між собою, а молоді взагалі розлучаться — і одразу стає легше

Тож виходить, що іпотека, що оренда — все погано, бо нервуєш

Так, Ви правильно зрозуміли мою точку зору.

Який вихід? Жити з батьками?

Так.

Ваще не робить, бо забов’язання по кредиту, це лише ще одна стаття витрат, як витрати за комуналку, на їжу, на побутову химію, на транспорт, на одяг, на

Якщо за перегляд серіалів у робочий час вигнали з роботи, то одяг можна і старий поносити, їжу можна купувати дешевшу — наприклад, перестати щодня їсти стиглі соковиті манго за 480 гривень за штуку, з побутової хімії використовувати лише господарське мило, з транспортом — перестати їздити на uber black та uklon prime. Тож якщо жити без необхідності платити кредит, можна доволі довго жити на заощадження, спокійно підшукуючи роботу. А от з кредитом пошук роботи буде уже менш спокійний і більш гарячковий.

Тож якщо жити без необхідності платити кредит, можна доволі довго жити на заощадження, спокійно підшукуючи роботу.

тю, ну продаш свою квартиру з кредитом та будеш жити на заощадження, дєлов то

Так в тому і проблема, що продати квартиру в Україні непросто, адже брати іпотеку не прийнято, а щоб знайти того, хто заплатить повну суму, доведеться доволі довго чекати покупця (зачасту більше року), і весь цей час очікування покупця потрібно платити кредит.

можно здати на цей час житло в аренду, а самому піти жити до тещі

Побоююся, що в Україні здати дороге житло в оренду (так щоб оренда покривала платежі по кредиту на це житло) ще важче, ніж це житло продати.

Так в тому і проблема, що продати квартиру в Україні непросто,

1к у Львові, 45м2, ~2010 року.
Продаж зайняв 2 тиждні, $1850/m2.
Не центр, не бізнес клас.

Це ж маленька квартира — на таку суму покупця, що має повну суму на руках, знайти значно легше. Я пишу про таке житло, на яке навіть досвіченому розробнику ПЗ потрібно брати кредит. Якщо взяти в кредит, скажімо, будинок в столиці на сім кімнат в радіусі 800 метрів від ліцею з топ 20 рейтингів НМТ з фізики та математики, то, якщо з роботи виженуть за перегляд серіалів у робочий час і через це можливість сплачувати кредит зникне, то знайти покупця за два тижні буде вже значно складніше.

Продаж зайняв 2 тиждні

значит ты дешево продал)

в Україні непросто

Звісно непросто, що ти хочеш від локації, де
1. Постійно зменшується кількість населення.
2. Населення неплатоспроможне
3. Кінські відсотки на кредити?

І нема причин думати, що це зміниться.

Враховуючи всі ці чинники, логічним планом для збереження від лускання банку тяжко заробленого протягом років тяжкої праці та переглядів серіалів було б придбати etf, дочекатися поки відкриють кордони, виїхати за кордон, продати etf і придбати житло за кордоном, та справа в тому, що за кордоном ціни на квадратний метр вищі, тож без іпотеки взяти за кордоном житло більшої площі, не продаючи тут квартиру, не вийде. Іпотеку в англомовних країнах, наскільки мені відомо, свіжопонаїхам без кредитного рейтингу не дають, а поки той кредитний рейтинг набудеться, потрібно буде знімати житло. Віддавати гроші за оренду чужому дяді у кишеню при наявності власного житла буде сильним ударом по моїй жадібності, і схоже на те, що цей удар все ж доведеться пережити.
Взагалі, віддавати проценти по кредиту іпотеки чужому дяді в банк буде ще сильнішим ударом по моїй жадібності, тобто удар буде подвійний — спершу оренда поки набудеться кредитний рейтинг, потім проценти по кредиту. Ні, такий подвійний удар по своїй жадібності я терпіти не хочу.

Твій ETF буде приростати відсотками співмірними з витратами на оренду доки будеш кредитний рейтинг заробляти. Крім того перед купівлею житла в незнайомому місці логічно пожити в оренді і просто перевірити чи подобається місце

Ну, тут же як в анекдоті.
Іде дядько вулицею, дивиться — хлопчик плаче.
— Хлопчику, чому ти плачеш?
— Загубив сто гривень :(
— На сто гривень, тільки перестань плакати.
Хлопчик починає плакати ще сильніше.
— Ну а тепер чому ти плачеш?
— Бо якби я не загубив сто гривень, то мав би тепер двісті гривень :(
Тобто дійсно,

ETF буде приростати відсотками співмірними з витратами на оренду

, але якби жив не у орендованому житлі, а у своєму, то це був би приріст капіталу, а не спускання приросту капіталу на оренду.
До речі, в тій локації де мені хотілося б жити — в південно-східній Флориді, оренда просторого житла для родини дуже дорога, і ріст ETF її не перекриватиме, принаймні з тією кількістю заощаджень які я зараз міг би покласти в ETF.

якби жив не у орендованому житлі, а у своєму, то це був би приріст капіталу, а не спускання приросту капіталу на оренду.

Тоді ти витратив би гроші на купівлю житла, а не на ETF. Ти би не витрачав на оренду, але не мав би і доходу з ETF.
Приблизно як в твоєму анекдоті )

в південно-східній Флориді, оренда просторого житла для родини дуже дорога, і ріст ETF її не перекриватиме

Тоді і нема причин засмучуватися що не відразу іпотеку дають і потрібно заробити кредитний рейтинг — все одно в тебе не вистачає грошей на купівлю там де хочеш :)

Тоді і нема причин засмучуватися що не відразу іпотеку дають і потрібно заробити кредитний рейтинг — все одно в тебе не вистачає грошей на купівлю там де хочеш :)

Ну, в принципі, є ще кілька причин чому нема причин засмучуватися — на U4U заявки приймати перестали, тож все одно б мені не вдалося от так взяти, приїхати до південно-східної Флориди і жити там. Ну та і поки ті заявки приймали, все одно мене прикордонники не випускали. Словом, недаремно я серіали дивився замість того щоб вчитися алгоритмічні задачки вирішувати :)

Святославе, зараз люди мігрують по Україні і мають кошти. Я дуже часто читаю в ІТ- чатіках, де обговорюється постійно, як вивезти кошти дружині закордон від продажу хати. Продають хати як айтішники, так і звичайні люди( тут я більш про вартість квартир).В середньому продаж займає пару місяців.

Легко продаються ті квартири, для покупки яких не потрібно брати іпотеку. Припускаю, що маленьку трьохкімнатну квартиру, в якій я зараз з родиною живу, теж можна відносно легко продати.
Важко продати просторе дороге житло, для покупки якого навіть досвіченому розробнику ПЗ довелося б брати іпотеку, на зразок семикімнатного будинка в столиці в радіусі 800 метрів від ліцею з топ-20 рейтингів НМТ з фізики та математики, який коштуватиме більш ніж в п’ять разів дорожче за мою квартиру.
Тому купувати велике дороге житло в іпотеку в Україні боязно.

Так

ну, може вам і подобоається, але на мій розсуд — це жах.

А от з кредитом пошук роботи буде уже менш спокійний і більш гарячковий

так саме, як і з їжею — пішов в банк і зробив реструктурізацію боргу, бо банку твоя квартира не потрібна — йому гроші потрібні

якщо є подушка безпеки, то все це не буде хвилювати

але є думка, що у дорослої людини, що створивши свою сім’ю і продовжує жити з батьками, ніякої подушки не буде, бо дітям гроші не потрібні — за них будуть дорослі вирішувати

ну, може вам і подобоається, але на мій розсуд — це жах.

Не подобається, тому і хочу придбати своїм дітям житло.

так саме, як і з їжею — пішов в банк і зробив реструктурізацію боргу, бо банку твоя квартира не потрібна — йому гроші потрібні

Я вважав що це працює трішки по іншому. Сценарій, який я собі уявляв, виглядає так. Розробник ПЗ живе в трьохкімнатній мікроквартирці з непрацюючою дружиною і неповнолітніми дітьми, споживає соковиті манго та дивиться серіали. Оскільки в одного з дітей немає окремої спальні (поки що не дуже критично бо маленький і спить в одній кімнаті з батьками), а в самого розробника ПЗ — окремого кабінету, розробник ПЗ хоче придбати щось п’ятикімнатне (три спальні, зала й кабінет) або ще краще семикімнатне (плюс художня майстерня для дружини та спортзал). Починає дивитися пропозиції в межах тих коштів, які накопичив, і дружині все не подобається, а от якщо потроїти суму, то варіанти, які б дружину влаштували, знаходяться. Якщо ті варіанти взяти в іпотеку, то банку потрібно в заставу віддати квартиру, в якій розробник ПЗ з дружиною та дітьми живуть. І якщо розробника ПЗ за перегляд серіалів у робочий час виженуть з роботи, то розробник ПЗ залишиться мало того що без більшого житла, а ще і європурську мікроквартирку в якій він жив з родиною банк забере, бо вона під заставою.

або ще краще семикімнатне (плюс художня майстерня для дружини та спортзал
в межах тих коштів, які накопичив, і дружині все не подобається
якщо потроїти суму, то варіанти, які б дружину влаштували, знаходяться

Тут проблема не в квартирі чи доході а в каблуці.

В тебе є 100к а дружина хоче за 300к? То хай добавить 200к, в чому проблема? Робота зараз для всіх є. Хай жонглює дітьми, заробляє більше щоб ще няню покрити.
От так їй кажеш, і вуаля, вже і за 150к норм)

От так їй кажеш, і вуаля, вже і за 150к норм

Ні, так це не працює.

От так їй кажеш

ага, потім Святослав на тиждень залишається без переглядів серіалів, бо наказаний)

От так їй кажеш, і вуаля, вже і за 150к норм)

це не спрацює, бо у жінок є десяток інструментів, як зіпсувати життя чоловіка. ця інформація передається, як мені здається, на рівні геному, отже кожна жінка має туди доступ.

але можна просто віддати їй ці 150к і попросити, щоб вона купила на них квартиру сама. аргументувати, що він не може тому що дурний, боїться, не знає як це робиться і вона зробить це краще. а якщо вона скаже, що теж не може, то значить ніхто у родині не вміє купувати квартити, отже можна спокійно собі жити де вони там живуть і зосередитися на більш простих речах, наприклад серіалах та манго.

Ось моя реальна математика європурського кредитного рабства:
Оплата іпотеки це 15% від чистого доходу в моій сім’ї. Приблизно половина цієї сумми це по факту плата самому собі. І це не враховуючи зростання вартості самоі нерухомості.
А на усі інші витрати в місяць у нас уходить приблизно ще 55-60% нашого чистого доходу.
Звичайно у випадку якоісь кризи ці витрати ми можемо суттєво скоротити за рахунок певного компромісу по комфорту і якості життя. Але маловірогідно скоротити його більше ніж в половину. І навіть в такому випадку це в 2 рази більше ніж плата по іпотеці.
Тобто навіть якщо б ціх 15% не існувало б, то просто ми могли б витрачати 75% своїх чистих доходів, мати ще трошки більше свободи і плюшок в житті. Але все одно б треба було пахати і боятися втратити роботу, тому що треба фінансувати всі інші основні витрати.
Візьми і порахуй своі місячні витрати, і порівняй який відсоток від них складала б іпотека на твоє житло.

Ось моя реальна математика європурського кредитного рабства

В європурії трішки легше, тому що якщо за перегляд серіалів у робочий час виженуть з роботи і платежі по іпотеці стануть завеликі, можна легко продати житло, оскільки ті хто його купують, купують теж в іпотеку. Тут, в Україні, якщо розробник ПЗ, наприклад, має дві мікроквартирки, в одній з яких живе, і, скажімо, двісті тисяч доларів, і йому цих двохсот тисяч не вистачає на такий будинок, який би сподобався його непрацюючій дружині, то якщо він візьме будинок, наприклад, за півмільйона доларів, який його дружині подобається, у іпотеку, і його виженуть з роботи за перегляд серіалів, то от так узяти і продати той будинок буде непросто, бо в Україні ніхто не бере іпотеку щоб купити житло за півмільйона.

Візьми і порахуй своі місячні витрати, і порівняй який відсоток від них складала б іпотека на твоє житло.

Так справа в тому, що серед моїх місячних трат є такі, які в разі вигнання з роботи я можу дуже добряче скоротити, на зразок соковитих манго за 480 гривень за штуку, які ми щодня споживаємо. А от з кредитом так легко не вийде, принаймні в Україні.

У радіусі 800м у тебе має бути як мінімум 1 психолог, дешевше відвідати замість пари тренувань по сальто

Так психологи не допомагають. Я дуже добре знаю одну людину, яка поміняла близько десяти різних психологів, і жоден з них не допоміг.

Так психологи не допомагають.

хороших психологів мало і коштують вони багато. але якщо пощастить і знайдеш та дружина не буде проти, що ти витрачаєш 1к баксів за годину роботи з психологом, то на виході стане пофігу і на роботу, і на іпотеку, і на школу у радіусі 800 метрів. запакуєш речі і поїдеш дивитись серіал та їсти манго на берег океану з температурою води +26 градусів по Цельсію

Чесно кажучи, думав що перетнути кордон коштує зараз значно дорожче ніж 1к баксів.

ну щоб вийти на рівень, щоб стало пофігу на роботу, іпотеку та школу потрібно декілька років. а там чи кордони відкриють, чи настане глобальний п****ць, так що їхати кудись не буде мати сенсу.

Тут в чому проблема. Пройде декілька років, і якщо на роботу, іпотеку та школу не стане байдуже, то стане зрозуміло, що психолог не достатньо хороший — а висока ціна прийому не гарантія якості психолога. Потім ще кілька років на ще одного психолога, ще кілька на ще одного і так далі. Зрештою знайдеться хороший психолог, але всі ці роки доведеться страждати живучи у трьохкімнатній європурівській мікроквартирці. Як на мене, краще спершу переселитися в житло більшої площі, і після цього, в принцпі, і до психолога не потрібно буде звертатися.

Як на мене, краще спершу переселитися в житло більшої площі, і після цього, в принцпі, і до психолога не потрібно буде звертатися.

а як же океан з температурою води 26 градусів по Цельсію?

До океану я зараз поїхати не можу, бо кордони закриті, а переселитися в більше за площею житло міг би, якби попалося підходяще планування.

якби попалося підходяще планування.

підходяще планування зазвичай будують

Тут, знову ж таки, теж повністю згоден. Та будування займає багато часу. Не в тому плані, що багато часу будується житло, а в тому плані, що для його побудови потрібно приділяти багато свого особистого часу. І незважаючи на те, що будування процес доволі цікавий, та дивитися серіали все ж цікавіше, тож не втрачаю надію, що хтось побудує підходяще планування без моєї участі і мені залишатиметься його лише придбати.

Да, но много детей появляются не сразу. И какое-то время (5 лет например) вполне можно пожить в квартире за 78К.
Или взять увартиру в пригороде и тогда она будет 3комнатная. Или жить в аренде и сразу инвестировать в международный фондовый рынок. Или когда появится много детей — то сдать квартиру, которую купили (и знать что в худшем случае при проблемах с деньгами можно в нее вернуться), доложить часть разницы и арендовать бОльшую в нужной локации.

У фондового рынка проблема волатильности (неопределенности) в краткосрок. А если можешь выбирать когда продавать активы (когда они выросли а не упали), то можно жить в «дешевой» квартире и вытянуть деньги на дорогую не привязываясь точно к сроку. Не так важно через 5 лет или если тогда рынок в падении — то через 8 лет условно.
Ну 3 года перекантоваться в меньшей квартире или в аренде.

Да, но много детей появляются не сразу. И какое-то время (5 лет например) вполне можно пожить в квартире за 78К.

каждіе 5 лет менять квартиру -єто огромній гемор.

На самом деле по статистике люди меняют жилье где-то каждые 7 лет. Это связано с жизненными циклами.
Например пока ребенок дошкольник, то можно ходить в садик и в пригороде, где хорошая природа. А перед 1м классом переехать в центр, где хорошие школы и «лицеи из топ ЗНО © :)».

На самом деле по статистике люди меняют жилье где-то каждые 7 лет

Єто вот прямо тут,в Украине?
Люди, меняют жилье (собственное) каждіе 7 лет?
Родился реб’нок — купили кваритру побольше, реб’нок вірос и ушел на свои хлеба — и переехали в кваритру поменьше?

Например пока ребенок дошкольник, то можно ходить в садик и в пригороде, где хорошая природа. А перед 1м классом переехать в центр, где хорошие школы и «лицеи из топ ЗНО © :)».

Чтобі тихий пригород, какой-то там таун и т.д.?

Це прямо для IT, у яких дохід такий як в нашому прикладі.
Нема змісту вкладати відразу в квартиру «на виріст» — краще купити середню (79К не так і погано) і якщо прямо в пріорітеті саме для цієї родини — то коли вже сформувався якись капітал через 7 років — частину витратити на покращення квартири. А може через 7 років родина вирішить взагалі продати квартиру і поїхати за кордон. Чи переїхати в інше місто в Україні.

Це прямо для IT, у яких дохід такий як в нашому прикладі.

Ну я как бі знаю нескольо айтишников, так они не меняют квартирі каждіе 7 лет.

частину витратити на покращення квартири.

Докупть дополнительную комнату?

Или взять квартиру в пригороде

Ну, в пригороді досвічений розробник ПЗ міг би і будинок узяти, не продаючи своїх квартир у столиці. Та Ви уже писали, чого немає у пригороді — ліцеїв з топ-20 рейтингів НМТ з фізики та математики, на зразок того в якому навчається моя донька.

какое-то время (5 лет например) вполне можно пожить в квартире за 78К.

Так, звісно, певний час можна поступитися власним комфортом заради економії. Я, до речі, якраз 5 років живу в маленькій трьохкімнатній європурівській мікровартирці в столиці за 78к — приблизно такою була її ціна без ремонту, коли я купував її у забудовника. Скільки після цього в ремонт вклав, не підраховував. До того як купити цю квартиру, заради економії я поступався своїм комфортом ще дужче — більше десяти років жив у тещі, щоб накопичити кошти на своє власне житло, економлячи на орендній платі. Накопичив би, можливо, і швидше, та спершу зберігав кошти в гривнях, і через це близько 24К втратив — краще б тоді ті 24к витратив на якийсь морський відпочинок.

У фондового рынка проблема волатильности (неопределенности) в краткосрок. А если можешь выбирать когда продавать активы (когда они выросли а не упали), то можно жить в «дешевой» квартире и вытянуть деньги на дорогую не привязываясь точно к сроку. Не так важно через 5 лет или если тогда рынок в падении — то через 8 лет условно.
Ну 3 года перекантоваться в меньшей квартире

В принципі згоден, і, мабуть, зрештою так і доведеться зробити, причому навіть не для того щоб придбати будинок в столиці «в радіусі 800 метрів від ліцею з топ-20 рейтингів НМТ з фізики та математики», а щоб перестрахуватися від не такої уже і малоймовірної ситуації, коли бойові дії припиняться, всі хто можуть тримати зброю скористаються паузою щоб втекти з країни, а вороги скористаються відсутністю тих хто може тримати зброю і захоплять столицю разом з моїм будинком, кошти на який збиралися багато років шляхом економії на якості свого життя.

А потім виявляється,

есть еще интереснее варианті
можно купить себе неплохую тр’шку в Ха, купить квартирі в новострое детям, прикупить себе дачу на водохранилище и участок в пригороде на пенсию, чтобі построить там скромній милій домик.
А потом одним дн’м на*** вс’ єто бросить и свалить в винницкую область, в глухое село.

Хотя вот у меня есть знакомій, так он так пару раз перезжал — каждій раз неудачно. уже 2 квартирі разьебало.

Чесно кажучи, приклад саме такого варіанта якраз і змушує вагатися — купувати житло з більшою площею та кількістю кімнат, щоб покращити комфорт життя родини, чи рятувати тяжко зароблене вкладаючи у акції.

нашо навчати дітей в тих університетах, де після їх закінчення дітям ще треба допомогати... може вони якось самі хай з цим розбираються? да і не розумію, нашо одразу купувати хату, поки немає родини і не вирішив, де осісти... після «кращих університетів» кар’єра може будуватись в різних країнах

нашо навчати дітей в тих університетах, де після їх закінчення дітям ще треба допомогати...

Щоб діти мали кращі перспективи.

може вони якось самі хай з цим розбираються?

Відразу ж після закінчення університету складнувато придбати власне житло.

не розумію, нашо одразу купувати хату, поки немає родини і не вирішив, де осісти

Якраз для того, щоб створити родину в комфортних умовах.

після «кращих університетів» кар’єра може будуватись в різних країнах

Правильно, тому потрібно готуватися до придбання житла кожному з дітей в тих країнах, в яких діти вирішать оселитися.

Правильно, тому потрібно готуватися до придбання житла кожному з дітей в тих країнах, в яких діти вирішать оселитис

так ти ніколи не переїдеш до океану, де температура +26 по Цельсію. не забувай, що РПЗ бідні люди.

Щоб діти мали кращі перспективи

В чому? Щоб ви їм гроші на житло дали? Так в Україні будуть кращі перспективи, бо житло дешевше

Відразу ж після закінчення університету складнувато придбати власне житло.

Навіщо одразу після універу власне житло? Що потім робити, якщо через півроку отримаєш кращу пропозицію в іншому місті? А потім через рік ще одну пропозицію в третьому місті? А потім вирішиш, що краще було в першому і знайдеш нову роботу там?
(ну, я тут не розглядаю варіант з ремоут і мандрами по світу, поки молодий — бо відпочинок молодої людини і відпочинок молодої людини з малими дітьми трохи відрізняється

Якраз для того, щоб створити родину в комфортних умовах

А якщо дитина не хоче одразу після універу створювати родину?
Чи у вас вже всі ходи розписано?

тому потрібно готуватися до придбання житла кожному з дітей в тих країнах, в яких діти вирішать оселитися

Я так не вважаю. Якщо це і потрібно, то самим дітям — вони будуть дорослі самостійні люди. Якщо їм буде складно і вони захочуть пожити в моєму домі — я їх з радощами прийму, але своє власне життя вони мають будувати самостійно.
Як батько я максимум що вважаю потрібним — дати їм можливість отримати кращу освіту, яку можу собі дозволити. Але «можу собі дозволити» лише з урахуванням власних потреб на подальше життя

Бо моя фінансова незалежність в старості буде найкращою допомогою моїм дітям на протязі всього їх дорослого життя — хай своїх дітей тягнуть, а не батьків

В чому? Щоб ви їм гроші на житло дали? Так в Україні будуть кращі перспективи, бо житло дешевше

Це спочатку. З часом, коли діти збудують кар’єру і почнуть заробляти по півтора мільйони доларів на рік, зможуть придбати житло ще краще, ніж мали б в Україні.
Зате паралельно з побудовою кар’єри ще й матимуть можливість будувати свою родину у своєму житлі, ще коли відсутність досвіду не дозволяє заробляти багато.

Навіщо одразу після універу власне житло?

Щоб будувати родину, народжувати дітей.

Що потім робити, якщо через півроку отримаєш кращу пропозицію в іншому місті?

Продати житло і купити житло в іншому місті.

А потім через рік ще одну пропозицію в третьому місті?

Продати житло іншому місті і купити житло в третьому місті.

А потім вирішиш, що краще було в першому і знайдеш нову роботу там?

Продати житло в третьому місті і купити житло в першому.

Чи у вас вже всі ходи розписано?

Звісно.

А якщо дитина не хоче одразу після універу створювати родину?

В такому випадку після закінчення дитиною університету батьки можуть зі спокійною совістю починати FAT FIRE.

Я так не вважаю. Якщо це і потрібно, то самим дітям — вони будуть дорослі самостійні люди. Якщо їм буде складно і вони захочуть пожити в моєму домі — я їх з радощами прийму, але своє власне життя вони мають будувати самостійно.

Скажемо так, мене теща теж з радістю прийняла і я більше десяти років жив у її квартирі, з яких п’ять років вона жила з нами і весь час поки ми там жили з нами жив тесть. І після цього досвіду я дійшов до висновку, що все ж таки придбати житло дітям краще, ніж жити з зятями, невістками та внуками.

зможуть придбати житло ще краще,

то навіщо їм тоді давати гроші на перше житло, якщо вони самі зможуть потім купити краще?

Щоб будувати родину, народжувати дітей

це одразу після закінчення навчання?

Продати житло і купити житло в іншому місті.

точно. це ж дуже швидко можна зробити — пару днів на все про все
знайти нову квартиру, продати стару...
і головне — все зробити за пару годин

Звісно

а у дітей своєї думки не може бути?

мене теща теж з радістю прийняла і я більше десяти років жив у її квартирі

не бачу в цьому нічого нормального — у кожної сім’ї має бути окреме житло
а от знімати квартиру поки не зможеш придбати — це нормально

все ж таки придбати житло дітям краще, ніж жити з зятями, невістками та внуками

якийсь «лист з Простоквашино» — то ви разом з батьками пропонуєте жити (бо це краще, ніж знімати або брати в іпотеку), то вважаєте, що краще щоб діти жили окремо

то навіщо їм тоді давати гроші на перше житло, якщо вони самі зможуть потім купити краще?

Щоб паралельно з побудовою кар’єри вони мали можливість будувати свою родину у своєму житлі,

це одразу після закінчення навчання?

Так. Я, до речі, одружився ще до закінчення навчання.

точно. це ж дуже швидко можна зробити — пару днів на все про все
знайти нову квартиру, продати стару...
і головне — все зробити за пару годин

Так робота ж теж не за пару годин міняється.

а у дітей своєї думки не може бути?

Пропозиція надати дітям житло на випадок створення ними сім’ї не позбавляє дітей права на свою думку. Якщо хочуть зачекати зі створенням сім’ї і самі заробити собі на житло — прекрасно, значить шанс на FAT FIRE у батька таки буде. Якщо ж як і я створять сім’ю до того як самі зароблять на житло, то з мого боку було б нечесно не надати їм місця для проживання сім’ї, адже я таке місце мав, коли заробляв мало.

не бачу в цьому нічого нормального — у кожної сім’ї має бути окреме житло

Погоджуюся, тому і хочу придбати своїм дітям окреме житило.

знімати квартиру поки не зможеш придбати — це нормально

Нормально, але неекономно — гроші не в родині осідають, а віддаються чужому дяді в кишені.

якийсь «лист з Простоквашино» — то ви разом з батьками пропонуєте жити (бо це краще, ніж знімати або брати в іпотеку), то вважаєте, що краще щоб діти жили окремо

Ці тези не суперечать одна одній. Я пропоную жити з батьками, якщо немає можливості придбати дітям окреме житло, і вважаю, що краще, коли можливість придбати дітям окреме житло є.

о покупаем простенькую БУ за 6 килобаксов (еще 3 месяца собирать) и на ней вполне можно несколько лет ездить.

Правда в дальнейших расчетах ты забыл упомянуть что надо поменять машину.

Дальше собираем на «первую» квартиру

«Второй» квартиры в расчетах тоже нет. Впрочем как и цены ремонта первой. Или в планах жить до 49 лет в однушке на ДВРЗ в состоянии покупки?
Расходов на ребенка опять таки нет — или планируется рожать в 49?
Отпуска, хобби — опять таки их просто нет, мы железные люди, живем в однушке на ДВРЗ, питаемся мивиной. И так до полтинника, зато можно будет с полностью деформированной психикой выйти на пенсию. Как по мне — сова на глобус налазит с очень большим скрипом.

якийсь клінічний випадок. не інакше. те, що на виході у людини 2.8М означає, що по дорозі можна змінити машину, квартиру, відпочивати, і прийти в 48 років з меншою сумою. в ваших вимогах було 0.5М. є де розгулятись.

на виході у людини 2.8М

В 10 раз больше самых упоротых эстимейтов. Вот уж у кого клиника.

Там в кінці мого посту є і про іншу машину і квартиру за умови що це в пріорітеті і людина готова заради цього вийти на пенсію на декілька років пізніше. Причому — це не значить що квартиру чи машину людиня міняє на пенсії. Вона умовно кажучи робить паузу в інвестиціях (які почала в 30 років) і десь між 37-40 років коли і інвестиції вже є (і на них відсоток капає) може декілька років витратити на покращення рівня життя. А може вирішить змінити країну а не квартиру. Чи ще на щось витратити частину грошей.

питаемся мивиной.

кстати — єто дохера дорого.

а він і іграшки не грається — може собі дозволити

Жить на 3k USD в месяц, а 2K откладывать. Это «тяжело», но в Украине можно вдвоем выжить на 3 килобакса в месяц.

Можно детальнее почему тяжело двоим на такие деньги? Что там существенного и необходимого для тяжелой жизни кроме аренды 1-2 комнатной квартиры, еды, нечастой покупки одежды?

ПС В Харькове в 2021 году на еду на 4 человек из Метро и домашнюю курицу с небольшой частной фермы уходило порядка 1 тыс уе. Нормально питались.

Можно детальнее почему тяжело двоим на такие деньги?

Це була іронія. Насправді якщо не понтуватися в 25 років і не вважати, що відразу треба витрачатися на лєксус і квартиру на Печерську і на 10 відпусток на рік за кордоном, то при ЗП 5000 баксів в місяць цілком можливо і жити на рівні вище середнього по Україні (виключаючи ІТ) і накопичувати на квартиру і інвестувати. А якщо ще розвивати себе як цінного спеціаліста і з часом вийти на більшу ЗП, то все буде добре. Просто треба не витрачати все відразу, а частину інвестувати в майбутнє.

то при ЗП 5000 баксів в місяць цілком можливо і жити на рівні вище середнього по Україні (виключаючи ІТ)

=>

Середня зарплата у Києві — 27000 грн. Це на 20% більше, якщо порівнювати з лютим минулого року. Медіана заробітних плат розрахована за даними з 47413 вакансій, розміщених на Work.ua у Києві за останні 3 місяці. Діапазон, що містить медіану, виділено на графіку.

ти буквально розказуєш за те як мамкіні інвєстори не можуть урєзать осєтра і жить на одну середню зарплату щоб просто зібрати собі на квартиру як першу інвестицію взагалі

цей весь тред то є суцільний нонсенс з вітчизняних національних соціалістичних клованів як буквальна ілюстрація ))

27000

Це буквально, за межею бідності.
Якщо доводиться урізитись до 700 баксів в місяць, то про які інвестиції взагалі може іти мова?

І як Вас тільки взагалі жебраки змогли виростити

А це ти звідки висрав? :) Світ ділиться лише на жебраків і інвесторів? чи ти думаєш, що поза ойті доходів вище 700 баксів не було? Не кажучи вже про рівень інфляції.

Так це ж Ви висрали що 700 це за межею бідності

Це не висер, це факт. При доході 1400 на сімю, все на шо тобі вистачить грошей — це квартира і жрачка. Якщо це не бідність, то що?

А от твоя недолуга спроба наїзду — це, таки висер ;)

Ну тоді ж Вас ростили жебраки у яких навіть 1 400 не було. Чому Ви на таку сурову правда агритесь?

Тому, що це висер не в тему ;)
По перше, в як я вже вище написав, дохід моїх батьків був вищим від цього, з врахуванням інфляції, крім періоду років 4 в 90их.
По друге, я б не сказав, що ми жили побагатому, навіть заробляючи нормально, так, рівень ловер мідл клас в розвинутій країні.
По третє, і це найголовніше, не всі бідні люди — жебраки.

Готовий прийняти твій злив, або вибачення ;)

це що ж ви таке їсте на таку суму

1400 баксів на сімю
Мінус оренда — нехай 400 баксів
Комунальна- нехай мінус 100
Нехай сотня на дрібні видатки, як то покупка трусів і маршрутка

900 лишається на жрачку на сімю на місяць. Це багато?

ого ви вже тут нарахували. звідки труси, маршрутка і дрібні видатки

цитую оригінал заяви:

При доході 1400 на сімю, все на шо тобі вистачить грошей — це квартира і жрачка

но навіть за вашими розрахунками — 900 на їжу.
це на що саме?
це 30 баксів на добу. або 1300 грн

кіло картоплі — 30 грн
пакет гречкі — 50 грн
пакет рису — 50 грн
кіло курячого філе — 200 грн
кіло яловичини — 300 грн
дорада потрошона і чищена (1 кг) — 400 грн
томат рожевий кг — 130 грн
хліб, печіво — хай ще 100 грн

Загалом вийшло приблизно 1200 грн

Мені важко уявити родину з 4 осіб, яка все це з’їсть за добу

Заміни частину цього на:
Сезонні фрукти/ягоди
Яйця
чай/каву
Молоко/йогурти/кефір
Масло/сметана

І вже легше уявити, чи не так?
І це не щось ппц, типу манго по й0 баксів за штуку чи органіка, а базова їжа...

замініть і порахуйте
поки що я від вас не побачив підтвердження, що 900 баксів в місяць на харчування середньої родини це «нормально»

доведіть своє твердження простою калькуляцією на прикладі одного реального дня — що треба їсти кожного дня родині, щоб витрачати 1200 грн

Якщо доводиться урізитись до 700 баксів в місяць, то про які інвестиції взагалі може іти мова?

гм дежавю то все вже було )) льоня? горбунков!? совок? ))

... я тобі кажу буквально саме це як то буквально

за які «інвестиції» взагалі може іти мова як «мамкіні інвєстори» не можуть урізатися до 700 баксів на місяць як люди живуть щоб залишки інвестувати у купівлю квартири

як то за умовами задачі по ходу

краще купити середню (79К не так і погано)

маючи 5к витрачаючи 0.7к у залишку 4.3к потрібні 18.37 місяці щоб купити квартиру що грубо трохи більше півтора року

півтора року

доводиться урізитись до 700 баксів в місяць

і на виході маєш квартиру чистий профітЪ

а усе інше то є чистий пізд.ж

ти буквально розказуєш за те як мамкіні інвєстори не можуть урєзать осєтра і жить на одну середню зарплату щоб просто зібрати собі на квартиру як першу інвестицію взагалі

Згідно з вхідних даних

маючи 5к

, чому не урізатись до 1500 і не перебиватись мівіною?

Економія це добре, але не ціною менталочки :)

не перебиватись мівіною

якщо не перебиватись мівіною і замість мівіни купувати нормальну їжу, то вийде ще більше економніше

60 г мівіни коштує десь 13 грн.
.5 кг мівіни коштує 107 грн
.5 кг спагеті баріла коштує 47 грн

Різниця вочевидна
На 60 гр нможна ще півкіло курячих стегон взяти

якщо не перебиватись мівіною

Фігура мови

На 60 гр нможна ще півкіло курячих стегон взяти

Ну, це все міняє, макарони і курка сумнівної якості — їжа богів :)

макарони і курка сумнівної якості

цікаво, а ви на підставі чого робите такі оціночні судження?
не треба власний досвід екстраполювати на всіх оточуючих

їжа богів

мова не про їжу богів, а про нормальну їжу нормальної людини

ви привели приклад з мівіною — я привів приклад з більш якісною їжою, що коштує дешевше

можете перерахувати на інше — на ваш розсуд...
я не маю намірів вгадувати ваши харчові смаки

я вам поставив питання, що таке ви їсте на 900 баксів в місяць — ви не змогли надати відповідь

у мене є підозра, що ви ляпнули не подумавши, або не маєте уяви, скільки в Київі можна витрачати на їжу, щоб харчуватись відносно збалансовано без надвеликиї бюджетів

я розумію, що у мамкіних інвесторів і 3 К баксів в місяць на їжу буде мало, бо чорна ікра і вдова Кліко коштують не дешево, але ми тут про пересічних громадян мову ведемо

а ви на підставі чого робите такі оціночні судження

На підставі того, що моя дружина свого часу працювала на фірмі яка виробляла купи і корм для них ;)

не треба власний досвід екстраполювати на всіх оточуючих

А що чого ти взяв що курка яку ти купуєш — без антибіотиків і гормонів?

ви не змогли надати відповідь

Звиняй, я думав, це риторичне запитання, в наступному повідомленні я скину чек, з маркету в США, можеш перерахувати на українську ціну, якщо хочеш :)

в Київі можна витрачати на їжу

Я лише маю приблизне уявлення про ціни в Києві, останній раз в Україні я закуплявся на більше 5ьи років тому, і, наскільки я памятаю, десь такі гроші і виходило...

На підставі того, що моя дружина свого часу працювала на фірмі яка виробляла купи і корм для них

Так вона ж звільнилась звідти? То зараз все там добре стало...

Але я не розумію знов таки, як це дає вам підставу давати оціночне судження по позиції, по якій ви не знаєте ЖОДНОЇ деталі

я скину чек, з маркету в США

ну, можеш звісно

але мені здається ми тут розмовляємо про середню родину з Київа

але ти можеш звісно аргументувати чеками з супермаркету сша

Я лише маю приблизне уявлення про ціни в Києв

О... ну, тоді все зрозуміло

Як то кажуть — «не читал, но осуждаю»

Я хз чувак, ти хотів приблизну закупку, я тобі скинув її, мені ліньки рахувати скільки це в Києві коштує ;)

Да мені пофіг на твої закупки

Ти стверджуєш, що 1400 баксів в Киїіві на родину це лише житло і їжа

Або визнай, що ляпнув не подумавши (з ким не буває), або доведи, що в Киїів родина не може харчуватись нормально менше ніж на 900 баксів в місяць

Божечки....

Ось твій відредагований розрахунок:

кіло картоплі — 30 грн
кіло мяса — 300 грн
томат рожевий кг — 130 грн
хліб, печіво — хай ще 100 грн
Яйця 6 шт — 30 грн
Молоко 1л — 50 грн
Мандарини 1кг — 70 грн
Йогурт молокія 900г — 80 грн
Чай/кава/приправи і розвідники для приготування — ?

Це досить мінімалістичненько нехай на 900 грн в сумі.

В тебе, залишається 400 грн на день. На цей момент.
І це ти економив на всьому і товкся в маршрутці ;) хочеш сказати це не бідність?

Нічого собі... Да ти прям альфа-альфа

А ну ще давай щось.
Скільки коней в автівці?
А скільки галонів влізає?
А яка площина будинку?

Нам все цікаво — тим паче, що це має пряме відношення до суті питання

Чувак, ти поплавлений?

я вам поставив питання, що таке ви їсте на 900 баксів в місяць
Нічого собі... Да ти прям альфа-альфа

питання було по Київу...

не розумію, яким чином Київ опинився в США

тому поплавлений тут ви

ви в птання по життю в Київі влізли з своїм чеком з США

Почалось все з цього:

Середня зарплата у Києві — 27000 грн.

Може звісно, ви живете в Північній Дакоті

Але не впевнен, що навіть в Північній Дакоті середню ЗП рахують в ГРН

простенькую БУ за 6 килобаксов (еще 3 месяца собирать) и на ней вполне можно несколько лет ездить.

это еще одна статья расходов, если не таксуешь, то убыточная, и чем старее, тем более частым посетителем сто становишься. За 6К там одни уже только потрепанные жизнью тачки

это еще одна статья расходов, если не таксуешь, то убыточная, и чем старее, тем более частым посетителем сто становишься. За 6К там одни уже только потрепанные жизнью тачки

Зависит от того, где живешь
мне например без машины было бы крайне тяжко. и даже учитывая вечные проблемы с топливной — всё равно это выгоднее, чем без машины
за 6к можно купить приличный корч на хорошем ходу. он будет не такой блестящий и стильный, модный, молодёжный, но ездить будет исправно.

тут проблема «ринку лимонів» — упити вживану в гарному стані, да ще і в такій ціновій категорії, дуже складно
не неможливо звісно, а складно
легше просто одразу готувати бюджет на «виправлення» виявлених проблем

тут проблема «ринку лимонів» — упити вживану в гарному стані, да ще і в такій ціновій категорії, дуже складно
не неможливо звісно, а складно
легше просто одразу готувати бюджет на «виправлення» виявлених проблем

Заивист от того что понимается под «хорошее состояие»
Кому нормальній двиг и ходовая, кому — блестящая полироль

за 6 к звісно шукають авто з хромом і поліролю — двигну не важливий

за 6 к звісно шукають авто з хромом і поліролю — двигну не важливий

Разніе люди бівают

ну не велика беда за ещё 3 месяца насобирает на новую меняй хоть каждые 3 месяца ))

не назбирає, бо за ці 3 місяці скільки буде на СТО витрачено

бо після покупки починає вилізати вся правда про «непоганий варіант»

ты прав, надо конечно инвестировать в себя в первую очередь, я с этим не спорю.

я спорил с утверждением про «только от 500к» и с тем, что это самый быстрый способ. Это какой-то юношеский максимализм.

инвестирование в себя — это фундамент. Но накопление капитала работает при увеличении дохода + использование сложного процента. Увеличил доход сильно? Супер! Вышел удачный процент за год? Отлично!

Одно простое увеличение дохода, не беря яркие выделяющиеся случаи — не работает. Инфляция и жизнь скушает все. Я конечно не учитываю случаи когда ты резко сильно улучшил свое финансовое состояние. Но это буквально доли процента от населения. Это никак не ниже риск. Это гораздо выше риск!

и это может быть и на уровне $1000, на $10000 и на $500к.

я спорил с утверждением про «только от 500к»

... имет ПРАКТИЧЕСКИЙ смысл. А так — да, у каждого свои игрушки.

Но накопление капитала работает при увеличении дохода + использование сложного процента.

Но это все работает только при приличных суммах инвестирования. Перспективы в 20 лет стабильных выплат процентов — ну камон, это нереально.

Это никак не зависит от суммы вообще, при чем тут сумма?

если у тебя рост дохода и ты реинвестируешь с доходностью — то ЛЮБАЯ сумма будет увеличиваться. Хоть 10 центов, хоть 10 миллионов.

не розумію, нашо ви йому це пишете?

він не грається іграшковими доміками і машинками

Ник то жэ не спорит, что математика работает одинаково. Я пару раз капсом написал про практическую ценность. Практическая ценность заработь 10 центов с доллара в год — нулевая. Практическая ценность заработать 100к с 1 млн в тот же год — вполне себе. Поэтому считать копейки — себе дороже и все эти инвестиции имеют смысл только имея начальный капитал.

честно говоря, по тому, что ты пишешь, ты не имеешь представления об элементарных вещах.

А учитывая, что ты написал, что ты инвестировал в себя АЖ 10к, то еще и практического понятия не имеешь о чем говоришь.

я закончил этот бесполезный разговор, жалко, что повелся. в себя не инвестировал :)

А учитывая, что ты написал, что ты инвестировал в себя АЖ 10к, то еще и практического понятия не имеешь о чем говоришь.

АЖ — это сарказм. Этого достаточно чтобы зарабатывать в выше 3го квартиля согласно доу на любой из позиций.
Но вы продолжайте страдать херней и вкладывать в ОВГЗ. :)

я никогда в них не вкладывал, откуда ты это взял вобще?

спутал тебя с бла-бла-Денисом, который считакт что это надежная инвестиция. Сорян.

ти про мене?

свої слова довести зможеш?

надай мені посилання на мої ствердження щодо «надійної інвестиції»?

чи визнаєш, що ти балабол?

хоча... в тебе сміливості не вистачить, як і по решті питань не витягнув

про тебя, балабол

dou.ua/...​campaign=05022025#2927837
dou.ua/...​campaign=05022025#2928180
Не, прямым текстом ты не написал что это «надежная инвестиция», с этим я согласен. Но в остольном, прекрасный балабол, все хорошо все хорошо!
И да, я все еще жду твоего предложения по бюджжетнмоу планированию «нормальной семьи» с учетом инвестиций и даж попкорн купил чтобы пожевать читая твои фантазии. Но уверен, что фантазий не будет и попкорн придется выкинуть.

Не, прямым текстом ты не написал что это «надежная инвестиция», с этим я согласен

Тобто, ти власні фантазії приписав мені, а потім на підставі цього робив висновки?
ти точно не підліток?

по решті питання, я тобі все вже відповів. якщо одразу не дійшло, то не бачу сенсу повторювати — бо все одно вже не дойде

то есть, я несколько раз написал, что вкладываться в овгз сейчас сейчас — это идиотия.
Ты несколько раз написал что это не так — вывод?
А в остальном ты слился. Не смотря на то что мы рассматривали инвестиции в овгз условной турции с большей стабильностью и почти в 2 раза более прибыльные. Подозреваю, что ты в курсе, что до войны процент по ипотеке в usd был около 15%, сейчас ипотека только в гривнях — гасить ипотеку банально выгоднее чем «инвестиционный портфель».
Слив засчитан.

то есть, я несколько раз написал, что вкладываться в овгз сейчас сейчас — это идиотия.
Ты несколько раз написал что это не так — вывод?

вивод тут дуже простий — ти людина, яка не вміє сприймати інформацію без додавання власних фантазій, там де тобі сподобалось

на підставі будь якого коментаря, ти фантазуєш, малюєш собі якусь уявну ситуацію, а потім, виходячи з цих хибних підстав, починаєш будувати аргументацію

це лише демонструє твою ментальну і емоційну незрілість, що більше характерно для підлітків, ніж для дорослої самодостатньої людини

як і спроба тут довести, що всі навколо ідіоти, а ти один розумний :)

эм, чего же еще ожидать от балабола :)
Вот балабол расписывает механику вывода инвестиций от овгз «в плюс», хотя другие оппоненты пишут что это так не работает. Дальше балабол пишет, что у него проблемы с выводом денег за пределы Украины, и поэтому овгз — неплохой вариант. Затем балабол пишет что «все вкладываются в овгз и даже приводит линку на статистику.
Затем балабол много пишет про «инвестиционные портфели» и даже паблишит какие то скриншоты.
Затем балабола попросили посчитать, как правильно, с точки зрения балабола, рассчитать семейный бюджет, чтобы и инвестиции, и все остальное. И балабол внезапно(нет) засбоил. Потому что балаболы ничего кроме бла-бла не умеют

та я вже злився...
можеш свою пожежу вже тушити — ти гляди як у тебе підгоріло

ти по всіх питаннях правий. ти умніший за всих в цьому обговоренні

Подозреваю, что ты в курсе, что до войны процент по ипотеке в usd был около 15%, сейчас ипотека только в гривнях — гасить ипотеку банально выгоднее чем «инвестиционный портфель»

Тем кто брал ипотеку под 15% в долларах никакие инвестиционные портфели действительно не нужны — им сначала хотябы базовую финансовую грамотность осилить чтобы больше таких глупостей не делать :)

А есть только два варианта: жить в квартире купленной в ипотеку под 15% годовых или бомжевать?

Вариант «жить с родителями» оставлю мазохистам, вариант «снимать» — вариант, выгодней ли это чем «15% годовых» — холиварно, очень сильно зависит от разных факторов.

очень сильно зависит от разных факторов

да невже?

а ти порахуй для середньостатистичного 25 річного сіньора

Когда я был 25летним сеньором, я рахувал и свою кв купил ближе к 40. Без ипотек и без цели «собрать на кв как можно быстрей», очень прилично тратя на свои хобби.

це все бла-бла...

розпиши 25 річному сеньору, що йому вигідніше — знімати хату чи взяти в іпотеку під 15% в баксі

Сегодня инвестировать в недвигу в Украине может только счастливый обладатель «инвестиционного пакета ОВГЗ» — то есть однозначно снимать.

що ти знов бла-бла

розпиши, що вигідніше оренда чи іпотека під 15% для 25 річного сіньора?

то есть однозначно снимать.

Если ты читать не умеешь, то это твои проблемы.

я не побачив розрахунків... тільки бла-бла

Какие нужны расчеты для того чтобы понять, что любая долгосрочная инвестция в воюющей стране — это очень рисковано?
Твое желание отписать «обратку» понятно, но ты немного забыл что вводные очень сильно разные.

коли я був 22-річним сеніором я купив собі ділянку землі і через рік побудував будинок під Києвом, ніколи не економив на хоббі, інвестував у нерухомість і у різні темки-схемки-акції-етф, іпотеку першу взяв тільки у ближче до 40 під 2.8%

підписуйтеся на мій канал про інвестиції, ставте лайки

А вариант «купить без 15% ипотеки» вы судя по вашему комменту ниже оставляете исключительно для себя? :))

вариант «снимать» — вариант, выгодней ли это чем «15% годовых»

С финансовой точки зрения это выгоднее практически всегда — я не знаю локаций где за аренду надо было платить 15% стоимости квартиры в год. Исключение это если после покупки квартиры её стоимость в течении ближайших лет вырастет в 2-3 раза.

На сейчас не знаю, возможно. В моей локации(не Украина) % по ипотеке ± равен месячной ренте с теми же условиями.

Речь шла о конкретных озвученных вами условиях: ипотека под 15%, очевидно что если ипотека например под 2% то и расклад тогда совершенно другой будет, а том числе и в том что касается целесообразности надплаты такой ипотеки.

Подавляющее большинство моих коллег выбрало ипотеку в 15%. Я уверен у тебя аналогично.
Да, с оговорками покупки на этапе котлована и так далее. Я с дебилами не работал, за очень редким исключением. Просто разные цели в жизни.

Подавляющее большинство моих коллег выбрало ипотеку в 15%. Я уверен у тебя аналогично.

Большинство моих коллег выбрало ипотеку под 3% в злотых ;)
Не знаю никого кто-бы ввязался в ипотеку в Украине под 15% годовых. Могу представить только один кейс когда это могло бы иметь смысл: есть большая часть суммы на покупку, есть интересный объект и возможность погасить ипотеку за 2-3года.

Та здається більшість його колег були дуже бідні та можливо дурні.

Тогда тебе рынок недвижимости в украине немного не актуален.

Которые превратились в 7% в 2022

Да, но не у тех кто брал с фиксированной на 5-10 лет ставкой

Да, но не у тех кто брал с фиксированной на 5-10 лет ставкой

Не було ставки такої на 10 років.
А 5 років від халявної ставки вже пройшло

Вроде фикс ставка повыше чем 3%, но меньше 7%. 3% или даже меньше то тогдв была плавающая, которая зависит от учетной ставки нац банка

Одно простое увеличение дохода, не беря яркие выделяющиеся случаи — не работает.

Да, либо рисковые инвестиции, либо... забить и тратить деньги на фан от жизни.

ні, я в ствобчик зараз порахую

але головне питання — чим ця схема відрізняється від тієї, про яку тобі казали?

набегут те самые 500к, реинвестироваав которые

а де вони будуть «бігати» і кдуи «набегуть», що ти їх зібрався кудись реінвестувати?

Ну как? скажи, умоляю! Алгоритм хочу.

ну и что мешает делать и то и другое одновременно?

банально — це може робити будь-який середній розробник зі здачі, після того як буде інвестувати 10к/рік.

навіть інвестувати 20к/рік — не повинно стати великою проблемою для сеньйора (виключення звісно бувають)

розвиватись/інвестувати в себе/продаватись дорожче і тд — можна навіть за рахунок компанії в якій працюєш, звісно зараз бувають трабли, але часто оплачують толкові курси/сертифікації і тд.

як наступний крок — хіба перейти в "роботу сам на себе"/консалтинг — тут звісно треба і розвиватись і продавати себе і твоя компанія не допоможе.

з ще робочих варіантів:
— вкотитись в перспективний стартап на series a/series b
— розібратись і зробити щось самому, що генерує гроші (з останніх прикладів — апки в аппсторі, десь в період 2017-2022 — там були легкі гроші, зараз вже не скажу, що так)
— останні декілька років крипта (і я не про торгівлю, а скоріше різного роду ланчпули і early adopters бонуси — чув від людей, що вигрібали так десятки-сотні тисяч $)

да немає у нього жодного варіанту

це така людина, що знає як краще робити, але не робить нічого...

якби знав чи міг, не писав би тут цю маячню

Є взагалі в цьому сенс з урахуванням інфляції?

Треба завжди розглядати з 2 позицій:
— альтренатива
— діверсифікація портфелю з урахуванням фін цілей

І універсальної відповіді не буде — у кожного буде своя «правда»

я тут не роздаю якихось парад — просто вказав на помилку в тексті

Я інвестував до війни в нерухомість — вже здаю в оренду. Кращого нічого не придумав

Купив в поляндії стару бмв, інвестую в ремонт

красава, показав хто тут тато. а не оці ваші всі кавові смузі. фу

Нерухомість, акції, індекси, бонди, крипта. Всього трохи. Чим айтівці відрізняються від інших?

дійсно, чім айтівець відрізняється, наприклад від касира з атб, або від продавця у ларьку? майже однаковий графік, по 8-10 годин, сидяча праця у теплі. але є одно але...)

Объем дохода?

Точніше, Discretionary income

Я інвестую в автомобілі. Маю 12 власних авто управляюча компанія — ninja-taxi.kyiv.ua

Це пряма відповідь на питання автора.

айтівці

Я не айтівець. Але, працюю закордоном та купляю нерухомості в Карпатах.

Нерухомість

Донецьк, Луганськ, Харків. Або Бахмут, Авдіївка. Навіть в Штатах — криза 2008 року. Такий собі варіант.

Високоризикова іноді, так, але дохідність непогана, мені поки виходить. В Штатах/Канаді нерухомість безпрограшно на лонг терм.

В автомобілі виготовлені до електроери ще можна. Старі поршаки 911 2000-2004 років з 2019 року з 20 тисяч доларів виросли в ціні до 50. За 6 років норм така прибутковість. А якщо це дійсно, щось цінне, там якась феррарі, то 360 яка в 2015 коштувала 50 тисяч, зараз в середньому коштує 70 тисяч, а в Україні всі 100, але у нас дуже багаті люди, і вони ніколи не віддадуть за 25 річну феррарі 100к, вони підуть і куплять урус за 300. А взагалі вкладайтесь в геліки, вони завжди дорожчають. А для збереження в крузаки.

якщо грошей не так багато — можна вкладатися в лєго.

Взагалі в іграшки, там настолки, лєго, ігри, ретроконсолі і тп, але це специфічні штуки, і впарити комусь марєво складніше, ніж впарити кому яхту, машину, квартиру чи золотішку.

А шо? Купив декілька років тому Mini. Зібрав. Його вже зняли з виробництва. Курс підскочив. Продав дорожче, ніж купив. 😁

Там страховка есть)

Тем ни менее из сгоревших домов было застраховано всего 40%

Звідки інфа? Виглядає нкправдоподібно

Там же страхові покенсилили перед пожежами, бо вже розуміли що не витягнуть www.euronews.com/...​isaster-whats-the-climate

Так там навіть приблизно не 60%. Згідно з статті вище — менше 2 відсотка. Говорять про up to 10%.

PS, в мене був іншуранс від Стейт Фарму кілька років тому, але вони так ціни хайкнули, що я змінив страхову, отримав краще страхівку за ті самі гроші від geico....
І судячи з того що кажуть інші люди в селі — в більшості та сама історія

Згідно з статті вище — менше 2 відсотка

Та в статті наче взагалі відсотка нема

Ну там є інфа що Стейт фарм тримає 250тис полісі і канцельнули 3600....

Але, таки інфа ніпрощо, тому що, нема даних за інші місяці, нема даних скільки з тих користувачів пішли в інші страхові і т д...

Так то в LA County, а яка кількість саме в постраждавшому Palisades — невідомо. Гугл каже, що там всього 8800 було www.point2homes.com/...​lisades-Demographics.html, і дропнули ж не лише State Farm, а всі інші також

Ну я і пишу, інфа в цілому ні про що. Але мова за 60%... цифра як мінімум не правдоподібна...

Ну, скільки років життя згоріло сьогодні? Діліться, хто більше? )))) А я попереджав...

QQQ навіть на YTD в плюсі, не зрозуміло звідки в тебе стільки радості

у сусіда корова здохла, типова причина для радості звичайного українця

Багато хто навіть не розуміє про що мова
А якщо і розуміють, то сидять в ОВДП і пофіг ))

У чувака каша в голові, думає що він єдиний хто знає, що ринки мають не тільки зелені, но і червоні дні

Падіння навіть не досягло ціни на початку місяця. Як могли згоріти роки? Вам би теорію підтягнути.

Ну це маленький сарказм + художній прийом — гіпербола, перебільшення. Але — в кожному жарті доля правди. Я за світ без рожевих окуляр, тільки і всього.

Поясни що таке світ без рожевих окуляр?

Розуміння, що акції можуть впасти, і потім треба буде 15 років чекати, щоб вони відновились. Що окремі компанії можуть взагалі збанкрутувати. Що це не пасивний дохід. По-перше — це не дохід, це намагання зберегти свої заощадження. По-друге, щоб не прогоріти, все одно треба буде розбиратись і слідкувати. Тобто те саме що у випадку з квартирою — повністю пасивно не вийде. Точніше вийде — але з високими ризиками, що прямо суперечить меті інвестування.

Акції можуть впасти, так (як і нерухомість, як і крипта, як і золото, як і просто гроші під подушкою від інфляції і девальвації). Але «чекати 15 років» це мабуть від падіння на 50% до повного поверенення на ті самі висоти? От тільки інвестиції це часто DCA — це коли людина кожен місяць регулярно щось відкладає і інвестує. Тобто купує акції як на піку, так і на мінімумі і в середньому все одно виграє бо втрати від купівлі на піку будуть перекриті прибутком від купівлі на мінімумі. Компанії можуть банкрутувати, навіть держави теж можуть банкрутувати, але не всі і одразу, тому і потрібна диверсифікація інструментів інвестиції як в різні компанії/держави так і в різні класи інвестицій (акції, облігації, нерухомість, тощо). Степінь ризику вже кожен інвестор визначає собі сам, але чим більша диверсифікація, тим зазвичай менший ризик. Повністю пасивно теж можна — є купа інструментів для цього. Навіть в нерухомість можна повність пасивно при бажанні (або через reit або через управляючу компанію, але це зменшить прибутковість).

Доходом зазвичай називають «реалізований дохід». Тому так, поки не було продажу з фіксацією доходу, це не дохід, це «нереалізований дохід» але який можна в будь-якій момент конвертувати. Всі ці аргументи вони частково підходять для опису ризиків короткострокових (до 5-10 років) і недиверсифікованих інвестиції.

З вашого коментаря видно, що ви гарно розібрались в темі, і рожевих окуляр у вас точно немає. Тому і розчарування не буде, в разі чого. Повністю підтримую ) Тільки одна ремарка — щоб так розібратись, потрібно було присвятити досить часу. Тому тут тільки одна порада — хочете інвестувати — знайдіть час вивчити питання. Знову ж таки, це не зовсім пасивний підхід, як той же депозит в банку. І як ви пишете — 5-10 років — це занадто короткий строк. Тому якщо вам 45-50 — мабуть вже пізно пити боржомі.

Більшість інвесторів це що місячне інвестування vti/voo/vxus/schd. Це взагалі no brainier. Всі інші або професійні інвестори, або гемблери з усіма наслідками

або професійні інвестори

И даже они обычно не аутперформят рынок вдолгую)

Розуміння, що акції можуть впасти

да ну

і потім треба буде 15 років чекати, щоб вони відновились

ну це треба бути горе-йоло-інвестором

Що окремі компанії можуть взагалі збанкрутувати

да ну

Що це не пасивний дохід

Тут поспорю, індекси, блючіпи, дивідендні компанії таки собі пасивний дохід — і особо слідкувати за ними не треба, і копійка капає

По-друге, щоб не прогоріти, все одно треба буде розбиратись і слідкувати.

да ну

Тобто те саме що у випадку з квартирою — повністю пасивно не вийде. Точніше вийде — але з високими ризиками, що прямо суперечить меті інвестування.

порекомендуй інвестування з кращим ризик/нагорода коефіцієнтом

По-друге, щоб не прогоріти, все одно треба буде розбиратись і слідкувати.

Ну это так во всем вроде бы.

Я согласен, если сдуру вложиться во что-то случайное, то да, проблема. Но это же не проблема инструмента.

Ага, і ще додам. Також широко побутує думка, що зараз 20 років проживу на воді з-під макаронів, наскірдую 2 вагони грошей, і от тоді я заживу. Мій поїнт в тому, що немає інструментів, які будуть гарантувати FIRE. Тому зараз ноулайф, потім фулл лайф — такий план дуже ризикований. Бо навіть акції — і ті не гарантують збереження заощаджень.
Тому якщо є можливість зараз поїхати з дітьми на відпочинок — їдьте. Чи купити те, про що давно мріяли. Ясно, що споживатство — це ще она крайність. Я за життя без впадання у крайність з будь-якої сторони.

Мій поїнт в тому, що немає інструментів, які будуть гарантувати FIRE. Тому зараз ноулайф, потім фулл лайф — такий план дуже ризикований. Бо навіть акції — і ті не гарантують збереження заощаджень.

Так інвестиції це ж не лише FIRE. Це більше про типового 30-річного сініора, що почав думати про майбутнє. І тепер вирішив не проїдати свої 5к, а жити на 2.5, 1к закидувати на брокерський рахунок, 1к відкладати і витрачати на відпочинок і дорогі покупки, ще 500 баксів — під матрац на всяк випадок.
За 5 років у нього буде цілком собі фул лайф:
— 6к на рік на відпочинок, хобі, купівлю гаджетів чи ще чогось, що дає задоволення
— 30к на нову машину
— 30к фінансової подушки якщо захворіє, втратить роботу, чи почнеться війна і треба буде донатити
— 60к, що перетворилися на 70к на брокерському рахунку. Причому чим далі, тим швидше в середньому цей капітал ростиме.

Також широко побутує думка, що зараз 20 років проживу на воді з-під макаронів, наскірдую 2 вагони грошей, і от тоді я заживу

Де? Хіба що на форумі домогосподарок без фінансової грамотності

Мій поїнт в тому, що немає інструментів, які будуть гарантувати FIRE.

Гарантії ніхто ніде не дає

Тому зараз ноулайф, потім фулл лайф — такий план дуже ризикований

що таке ноулайф? ноу лакшері лайф? так, без лакшері лайфа можна обійтися

Тому якщо є можливість зараз поїхати з дітьми на відпочинок — їдьте. Чи купити те, про що давно мріяли.

Я всі роки що інвестував їздив за кордон 3 рази в рік, і це були не бомж поїздки з житлом в хостелі за 10 доларів в сутки. Все що мені треба і все що мені хотілося також купував, в мірах розумного. Но в той же час, я не купував гітару за $10к як знайомий, не купував машину за 100к яка за 5 років упала в ціні в три рази, не купував камеру з об’єктивами за 5к+ як інший знайомий який навіть не професійний фотограф.

Хіба що на форумі домогосподарок без фінансової грамотності

І при цьому розповіли про фейли своїх друзів, які очевидно не домогосподарки.

які фейли? я привів приклади друзів які живуть по твоїм принципам. Яке це має відношення до категорії:

20 років проживу на воді з-під макаронів, наскірдую 2 вагони грошей, і от тоді я заживу

Вище писав — будь-яка крайність — це не добре.

Так может он с 100-м плечом вверх стоял, раз смог годы жизни испепелить

а чого мало згоріти?
чи хтось дійсно вважає, що його інвестиція в ринок буде завжди зростати?
це має бути гра в довгу з широкою дивірсифікацією — чи всю «котлету» в нвіду вклали?

Той хто вклав всю котлету в 2022 році в Нвідіа — не проградав, хоча зараз вже є ризики. Половину можна вивести.

заднім умом всі розумні

в що сьогодні ви вкладете всю котлету?

В Гугл ) Єдиний ФААНГ з нормальним P/E і офігенними перспективами

заздрю вашій впевненості, що правило «занадто великий, щоб впасти» буде працювати довічно

Ну слухай, якийсь еппл, який собою вже взагалі здувсі що по харду, що по софту коштує 3.5 майже, а Гугл, лідер в еру AI, всього 2.4

Гугл, лідер в еру AI

лідери завжди будуть змінюватись — це закон еволюції.

Звісно, але поки його хтось зміне, він може ще вирости до небес. Есішо, це був жарт про всю котлету на GOOG, бо я в принципі не сприймаю варіант YOLO в один сток, якщо розмір котлети трохи більше за пару місяців доходу )

але чорні лебеді трапляються без попердеження

я не розглядаю ринок цінних паперів як засіб заробити. він для мене більше засіб зберегти зароблене

тому я не витрачаю багато часу на пошук найприбутковіших паперів і тупо інвестую в широкий спектр включно з бондами

менше часу на менеджмент портфелю, менше тривог через коливання певнго папірця

я не кажу, що не треба комусь намагатись обігнати ринок, але тут треба розуміти, що в довгу це вдається лише професіональним ігрокам, а не умовному кодеру, який ввечорі після роботи аналізує показники PE

Та я теж на 90 відсотків VWRA/VWCE і за пасивні інвестиції)

А ще лідер в квантових компах і автономних таксі

Квантові компи хз коли дадуть вихлоп, а Waymo — це теж AI ) Ще й вчора нарешті включили хайвеї )

Я до того, що є Тесла, яка має роздуте велью лише обіцянками про FSD i роботаксі, а Гугл це вже робить....

це ви зараз про реальну вартість тесли, чи то інше?

М... поживись на РЕ і ріст за останні роки, і сам дай відповідь на своє питання :)

я дивився. але ж ми зрозуміли, що PE не э значенням реальнох вартості
і спробуйте самі собі пояснити, чому так стається, що деякі папери мають PE 50+ і навіть 100+
що означає термін «переоцінена акція»? чи не є це тією самою ознакою «бульбашки»?
якщо акції, то не бульбашки, то як ви зможете пояснити кризу доткомів?
або як ви пояснете, що в 2022 році ринок впав на 25+ % при відсутності показників рецессії американської економіки, а зараз ринок продовжує зростати, при всіх наявних ознаках рецесії в американській економиці?

Чувак, є очевидно акції як ти кажеш бульбашки. Це ніяк не привязано до дивідендів. Є не бульбашки. Це протирічить твоїй тезі що всі акції які не приносять дивідендів — бульбашки.

і з дивами акції можуть бути бульбашкою — гугл тому приклад

але наявність адекватних дивів є більш розумним з точки зору інвестиції в підприємство

купівля акцій — то по факту є отримання частки бізнесу

приберемо посередників і розглянемо ситуацію:
— до вас прийшов знайомий і пропонує вкластись в його бізнес і отримати частку в розподілі уставу

і тепер 2 варіанти:
— він вам каже, що щорічно ви будете отримувати долю з прибутку в залежності від долі участі
— він вам каже, що прибуток він з вами розділяти не буде, але ви завжди зможете продати свою частку бізнесу іншому інвестору і на цьому заробити

який з варіантів вам здається менш схожим на «аферу»?

гугл тому приклад

Тобто, компанія з найменшим РЕ в секторі — бульбашка?

є більш розумним

Але це не точно

і тепер 2 варіанти

Нащо наводити аналогії з якоїсь фантазії про єдинорога? Хочеш аналогію? Яку компанію вибереш за ті самі гроші (100% власності) теслу з РЕ 100+ і без дивів, чи інтел який бовтається в межах РЕ 10 останні роки.

Тобто, компанія з найменшим РЕ в секторі — бульбашка?

чому вона не може єю бути?

Яку компанію вибереш за ті самі гроші (100% власності) теслу з РЕ 100+ і без дивів, чи інтел який бовтається в межах РЕ 10 останні роки.

хоч на мою думку, приклад взагалі ніяк не корелює з моїм прикладом — бо у мене компанія одна, але умови різні

але з цих варіантів зараз не візьму жодну

чому вона не може єю бути

Лол. Чому ти не можеш бути рептилоїдом? Ти стверджуєш що це бульбашка, ти доводиш ;)

але з цих варіантів зараз не візьму жодну

Фейспалм

Buy the dip і буде тобі щастя) Якщо ви думали, що ринки будуть тільки рости, то помилка саме в цьому, а не в інвестиціях в цілому

Можливо хтось досліджував цю тему, користується Interactive brokers чи Freedom finance і може щось підказати?

Можливо варто користуватись пошуком по форуму?

у ЗСУ та родичів, нічого відкласти не можу бо матір, брат та жінка не працюють :)
отаки ... інвестиції, хотів сказати ще щось образливе але втримався :)

Треба звпустити опитування на тему «Скількох непрацюючих повнолітніх людей я утримую?»
Моя відповідь: 2

І на власні потреби вистачає? На пенсію відкладаєте?

ну поки так, а там можливо ще хтось роботу нормальну знайде.

На пенсію відкладаєте?

Так до неї дожити треба, а враховуючи середній вік, то вона скоріше за все і не знадобиться.

а чого не працюють?
невже сидіти вдома вигідніше, ніж працювати за невисокий прайс?

ну мати на пенсії (4000 грн, усе життя по бурових їздила, для кацапів нафту та газ качали з України, до відкриття тюмєні та прочого..., будь проклята така влада... що платить так пенсії), брат лінькуватий та боїться тцк, а дружина ніколи не працювала , то їй починати якби пізно бугагагагага,

а послати усіх совість не дозволяє :(

ЗСУ послати, родичів посадити на мінімалку (лише харчі і комуналка), брату люлєй виписати, можна і з дому працювати, купу можливостей в Інтернеті

це не совість, це вам так зручно

подумайте, чому вам ця позиція «рятівника» так потрібна?

Ну звісно, всі люди — ненажерливі егоїстичні потвори, які твльки і думають про те, аби було вигідно

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

ви думали, що пожартували, ален — ні

всі дії людина робить виключно за власним вибором. і при цьому керується виключно власними вигодами. навіть раб погоджується продовжувати бути рабом лише виключно з власного бажання. бо перестати бути рабом для нього може означати більший ризик

і на відміну від вас, я зізнаюсь собі, що допомога мамі це є має власне егоістичне бажання — відповідати соціальним нормам, віддячити за те, що виростила мене та інші, показати своїм дітям, що піклування за рідними у разі скрути, то є правільно і потрібне, ну і звісно — заспокоїти власну «совість», щоб не було потім відчуття провини, що міг, а не зробив

і так діє більшість психично нормальних людей

Да-да
А ще психічно здорові люди виходять із зони комфорту, беруть на себе відповідальність, мислять позитивно і невпинно розвиваються на шляху до успішного успіху
І навіть якщо клієнт слідував усім порадам психолога, то психолог не буде нести ніякої відповідальності якщо щось пішло не так. Бо його задача просто розгальмувати психіку клієнта. І якщо в результаті цього ти на повному ходу врізався у стіну, то ти просто сам в усьому винен

Я вважаю, що спочатку хай війна закінчиться. І тоді може повернемося до теми успішного успіху, відповідальності на себе і всіх інших порад коучів з Каліфорнії
А поки вся Україна у повному складі вийшла із зони комфорту, то цього всього не треба

так я про успішний успіх і не писав

я написав, що дії кожної нормальної людини завжди підпорядковуються поточним інтересам людини

чи утримувати на власних доходах дорослого брата і дорослу дружину — то власне рішення. можливо, альтернативне рішення, здається більш неприємним. але треба розуміти, що зміна сталого завжди сприймається к стрес. але і без зміни сталого не може бути розвитку, а лише деградація

Сучасні психологи цього не визнають, але всі ці ідеї дуже нагадують соціал-дарвінізм
Слабші мають померти, якщо не взмозі самостійно впоратись із труднощами у власному житті. Так виходить?
Добре що ви хоча б визнаєте, що мамі допомагати варто. Але об’єктивно в Україні таких людей набагато більше, які дійсно потребують допомоги
Хоча я визнаю, що допомогти усім нажаль не вийде. Тому доводиться робити непростий вибір і тримати баланс із власними потребами також

учасні психологи цього не визнають

«Цього» це чого?
Що поведінка людей зумовлена їх власним вибором в певних умовах?
Ну, можете так вважати — ваше право :) Може ви дійсно робите не те що хочете... тоді не зрозуміло, хто вами керує?

Слабші мають померти, якщо не взмозі самостійно впоратись із труднощами у власному житті. Так виходить?

ви мабуть здивуєтесь, но майже так воно і виходить — це основа еволюції
але з невеликою поправкою — виживають ті. хто може швидко приспособитись до змін

Може ви дійсно робите не те що хочете... тоді не зрозуміло, хто вами керує?

Якщо ви так наполягаєте, то мною керує ідея того, що світ має бути трохи більш «нормальний», аніж те, що маємо зараз в Україні. А чия це ідея, моя власна, чи Папи Римського, чи Зеленського, то вже не так важливо.

це основа еволюції

Дарвін доречі описував не лише конкуренцію, а і кооперацію. Там де є місце для колективних зусиль, там є місце і альтруїзму серед тварин. В тому числі і серед мавп, де «Альфа-самці» не лише усіх пригнічують, а і діляться їжею. Бо питання іноді стоїть у виживанні групи чи виду в цілому, а не лише у тому хто кращий.
І ще, Дарвін ніколи не стверджував, що те, як воно є у тварин, то має бути і у людей. Тим, кому подобаються принципи тваринного світу можна запропонувати відмовитися від електрики

то мною керує ідея того,

то все ж таки, ваші дії є результатом ваших бажань? чи ні?
ви хочете втілити ідею, яка вам подобається і тому всі ваші дії ви намагаєтесь максимально співвідносити з цією ідеєю
але це і є ВАШИМ бажанням — втілити цю ідею
чи то ви не хочете робити?

Дарвін доречі описував не лише конкуренцію, а і кооперацію

і як це протиречить, що виживають ті, хто найкраще пристосовуються?

Це звісно не мій випадок, просто заради прикладу, аби він був максимально яскравий. Бувають ідеї, за які люди готові померти. То як по вашому, це їх власне бажання втілити цю ідею? А вигода від таких дій яка?

І ще дещо менш драматичний приклад. Якщо на мене дивиться котик і поглядом просить дати йому поїсти і я на це погоджуюсь. То хто в цьому випадку керує? Я чи котик? Я готовий погодитись на те, що керує котик )

Коли мають місце спільні інтереси, то не можна просто взяти і сказати точно «це твій інтерес, а це мій». Хоча я знаю, що психологи називають це «розмиті кордони» і всіляко закликають цього уникати

То як по вашому, це їх власне бажання втілити цю ідею?

Так. Інакше вони б це не робили

А вигода від таких дій яка?

Я не можу за інших вам відповісти. У кожного свій резон в тих чи інших діях

Будь які дії людини — це її власний вибір в тих умовах і з тих алттернатив, що були на той час
Іноді, буває так, що потім людина змніює свою думку, але то вже інший вибір

Суіцидник теж робить свій вибір сам. Так, його можуть до цього підвести, довести. Людина може бути слабкою в певний момент і імпульсивно прийняти хибне рішення. Але то буде ЙОГО рішення

Коли мають місце спільні інтереси, то не можна просто взяти і сказати точно «це твій інтерес, а це мій»

Так і є

Людина, коли робить комусь добро без вимоги отримати щось у відповідь, вона все одно це робить ДЛЯ СЕБЕ в першу чергу. Бо ця дія співпадає з його світоглядом і є підтвердженням її «установ» і «ідеалів». Бо потім «совість» буде гризти, або інші засудять, або підсвідомість буде по ночах погані сни генерувати
Різне буває
Але навіть альтруіст керується лише власним бажанням бути альтруістом

Будь які дії людини — це її власний вибір в тих умовах і з тих алттернатив, що були на той час
Іноді, буває так, що потім людина змніює свою думку, але то вже інший вибір

коли наступного разу захочеш посрати, то спробуй зробити вибір не робити цього хоча б пару днів

я так розумію

та нічого ти не розумієш, у тому то і справа

«гадить і родіть — нєльзя погодіть», ви як мама це повинні знати :)

«гадить і родіть — нєльзя погодіть»

отож ))

Ну ок, з альтруізмом ясно
А якщо чоловік, українець, не виїжджає за межі України, то це теж його вибір?

так це мій вибір :) я бігти не хочу бо так можна все життя бігати :)

Так.

Бо вибір завжди базується на поточних умовах з розрахунку на поточні альтернативи.

Людина не може впливати на переважну більшість обставин, в яких знаходиться.
Але вибір, що саме робити, або не робити — людина обирає сама

Тобто якщо я правильно розумію, то будь-якій людині, яка має проблеми і просить вас про допомогу ви відповідаєте «Ну ти просто лошара. Ти ж зробив неправильний вибір. От і неси тепер відповідальність. І взагалі усі твої проблеми то фігня, просто зроби інший вибір і все»
А як ви дієте у ситуації коли маєте великі проблеми у власному житті? Ви кажете «Мені не потрібна нічия допомога! Зараз я просто зроблю правильний вибір і сам розрулю усі свої проблеми. Бо все ж залежить лише від власного вибору»

Тобто якщо я правильно розумію

ви не правильно розумієте
ви чомусь мені приписуєте якусь життеву позицію, коли я про це ніде не писав

просить вас про допомогу ви відповідаєте

залежить від. але мій вибір буде лише моїм вибором, який буде зумовленим моїм бажанням допомогти або відмовити в певній ситуації

А як ви дієте у ситуації коли маєте великі проблеми у власному житті?

це питання, на яке неможливо надати питання. бо відповідь може бути лише для певної ситуації, а абстрактні ситуації обговорювати я не бачу сенсу

все ж залежить лише від власного вибору

саме так. і я буду робити свій власний вибір — просити про допомогу чи не просити. і кого просити, а кого ні

так саме, як і той, кого я можу попросити про допомогу, може мені відмовіти, тому що він так хоче в тих умовах

ви ж не очікуєте, що будь хто, кого ви будете просити про допомогу вам, одразу має кинути всі свої справи і одразу вам допомогти?

я буду робити свій власний вибір — просити про допомогу чи не просити

Просто якщо всі такі «розумні і раціональні» і всюди завжди шукають власну вигоду, тоді ніхто нікому допомагати не буде. Але якщо ваше поняття вигоди надзвичайно широке і включає в себе матеріальні, емоційні, духовні аспекти, то може і так

всюди завжди шукають власну вигоду

да с чого ви взяли цю «вигоду»?

раціональні

з чого ви взяли «раціональні»? людина за природою ірраціональна

тоді ніхто нікому допомагати не буде

маячня, бо я допомагаю іншим, тому що Я ХОЧУ ДОПОМАГАТИ саме їм

так саме як і ви — не допомагаєте ВСІМ

невже ви готові віддати свою нірку (у вас же їх 2?) будь кому страждущему, лише через те, що комусь потрібна нірка?

якщо до вас підійде на вулиці алкаш і попросить дати йому на пляшку горілки, бо труби горять — ви дасте? на горілку, чи на односолодовий?

якщо у вас є автівка і ви один кудись їдете — ви завжди підбираєте ВСІХ, хто голосує?
чи може під’зжаєте до зупинки громадського транспорту і пропонуєте підвезти всіх, кому буде по дорозі?

невже в вашому житті не було і не може бути ситуації, коли ви комусь відмовите в допомозі?

так саме як і ви — не допомагаєте ВСІМ

Оце дійсно так, всім допомогти не вийде.

подумайте, чому вам ця позиція «рятівника» так потрібна?

Я кажу про вигоду тому що ця ваша фраза надто схожа на пошук вигоди, хоч тут і немає слова «вигода»

надто схожа на пошук вигоди

схожесть лише у вашій голові — ви чомусь вирішили, що людина, що діє з власних інтересів завжди шукає вигоду
але це не так
альтруіст є альтруістом саме з власних інтересів
монах іде в монастир з власних інтересів
кожна людина свій вибір може підтвердити обставинами, в яких вона цей вибір робила, але вибір робить сама людина, а не обставини

не, если у меня раньше были сомнения, то теперь их нет. Нет у тебя вообще никаких инвестиций, и пассивного дохода :)

Нє ну якщо для вас «власні інтереси» не означає вигода
І якщо під дулом пістолета ви робите вибір із «власних інтересів» а не із інтересів того, хто направив на вас пістолет. І берете відповідальність за вибір на себе, не звинувачуючи того чувака з пістолетом, тоді ок

це остання спроба

коли вам приставили пістолет до скрині — у вас є 2 варіанти:
— зробити що вимагають
— померти

в цих обставинах ви будете робити вибір виключно з власних інтересів.

якщо у матері будуть вимагати вбити дитину, то нормальна матір із власних інтересів обере смерть
якщо ж у когось будуть вимагати віддати гроші, то розумна людина віддасть гроші

але в обох випадках людина буде робити вибір з власних інтересів в поточних обставинах з наявних альтернатив

більше не буду намагатись вам довести свою думку — бо, якщо ви цього не хочете сприйняти, то будете опиратись до останнього

але в обох випадках людина буде робити вибір з власних інтересів

Нет.
под дулом пистолета человек делает выбор нужный человеку с пистолетом, а не самому этому человеку

завжди людина робить те, що від неї вимагають під загрозою смерті?

завжди людина робить те, що від неї вимагають під загрозою смерті?

Довольно таки часто
«Кошелёк или жизнь!» — большинство отдают кошелёк

ми заглибилися достатньо глибоко, щоб доу відображав всі відповіді на одному рівні. Я лишав «нєт» на слова пана Ковальова. Так, людина може зробити вибір, який не потрібен людині з пістолетом.

Я знаю навіть ще кращий приклад, ніж вибір під дулом пістолета
Є досить популярне (принаймні у кіно) тюремне питання про виделку
Цікаво який тут має бути вибір «із власних інтересів»
Хоча насправді, там є «правильна відповідь» і вона не вимагає ніякого вибору )
І оце набагато краще, знайти «правильну відповідь», або ж 3й варіант, ніж обирати «із власних інтересів» між однаково жахливими запропонованими 2 варіанти

всякі тюремні варіанти канєшно годяться для цитат стетхема, але часто не дуже стикуються з логікою реальності.

І не варто забувати, що «власний інтерес» в «із власних інтересів» не означає «для власної вигоди». вибір задля мінімізації чи максимізації власних втрат — все ще вибір «із власних інтересів».

(хоча «власна вигода» теж твердження неоднозначне. Я мав на увазі вигоду як прибуток, profit)

всякі тюремні варіанти канєшно годяться для цитат стетхема, але часто не дуже стикуються з логікою реальності.

Насправді, це дуже цінний скіл, бачити 3 і більше варіантів там де на 1й погляд їх всього 2
Хоча це буває вкрай важко

Насправді, це дуже цінний скіл, бачити 3 і більше варіантів там де на 1й погляд їх вього 2
Хоча це буває вкрай важко

Случай ложной дихотомии.

І не варто забувати, що «власний інтерес» в «із власних інтересів» не означає «для власної вигоди». вибір задля мінімізації чи максимізації власних втрат — все ще вибір «із власних інтересів».

правильно замечено

але людина все одно робить вибір з всіх наявних альтернатив

А ще краще бути тим, хто із пістолетом або виделкою в руках змушує інших робити вибір )

а тут таких майже немає

програмісти мають справу з чистою абстракцією, а життя несподіване та не піддається єкстраполяції

щоб когось нагнути треба мати яйця та не боятись ризикувати... це не про айті спільноту :)

програмісти мають справу з чистою абстракцією

Єто какие, простите, програмисті имеют дело с чистов абстракцией? всегда считал что многие програмисті занимаются построением моделей реального мира, а не абстракциями.

щось я не бачу одноглазих — така фраза :)

зара у тюрмі прописку не роблять, це міф

просто «не вір не бійся не проси» — це працює, живи по правилах, і ніхто не чіпатиме

та не грай у азартні ігри з зеками

А харчі та комуналка + її пенсія 4 000 це за межею бідності?

як у вас різко з 3 особ залишилась увага на матері

по інших, я так розумію, питань немає?

перепрошую, але ви живете всі разом? мама, брат і ваша власна сім’я?
якщо так, то спробуйте почати жити окремо — це одразу вирішить питання з утриманням брата
мамі можна або робити цільову допомогу (харчі, ліки, одяг, комунлака, якщо проблема з отриманням субсидії). в край — призначте їй певну «пенсію» з свого бюджету

залишається дружина — як на мою думку, то в сучасному світі дуже важливо, щоб дружина мала самостійне джерело доходу, яке у разі потреби зможе забезпечити виживання родині у разі, якщо чоловік втратить таку можливість. це просто мастхев для повноцінного партенрства

але тут ви самі маєте вирішити — може вам дійсно подобається бути «рятивніком»

але не забуваємо про трикутник Карпмана

йдіть лісом, я розберусь як мені жити

образився?
а чого?
дивно якось
прийти з особистою інформацію в публічний простір, на весь інтеренте розповісти про «проблему», а потім дивуватись, що хтось може неприємну думку висловити?
вам треба дорослішати

правильно писати «чи хто», коли пишеться про я кусь особу

і так, можете відкрити вікно, якщо стало душно

ти можеш стосовно мене фантазувати як завгодно

на відміну від тебе, я не переходив на особисті образи

тому, жалюгідним зараз виглядаєш саме ти

Крипта(покупка по DCA + стейкинг) + акции(Freedom Finance)
Так же в себя(4тренировки в неделю по бжж + массаж, качественная еда и здоровье)

для тих хто в Україні вибору особого немає, або тормозний IB з відсталим UI або FF. Плюс, наскільки я чув FF має доступ до деяких ринків і інструментів яких немає IB, наприклад на азійських біржах.

PS FF не русня, як прийнято чомусь в Україні думати, бо засновник (казах) вчився в рашці і перший офіс відкрив в рашці, ще в далеких 2000-х роках, і все, значить, русня, значить вата.

Ну дозволяє русні обходити санкції, та що тут такого для чужинця

Відкривають картки у фрідом фінанс, покупають західні мікросхеми онлайн, ввозять у рашку, будують ракети

У них в партнерах Китай, який офіційно товарняками їм ці західні мікросхеми прям з заводів везуть, ще смска TI не прийшла, що замовлення готове, а два вагона дспшок їхнії їдуть вже через кордон.

гроші не пахнуть, саме тому баригу не можна обирати у владу, його ціль максимізувати прибуток, це «у генах»

Але обирати продукт орієнтований на пост радянський простір це не для довгострокового інвестування.

Якщо так не подобається інтерфейс IB то можна користуватися іншим типу TradingView, де можна підключити свій аккаунт IB і просто користуватися API IB.

дуже просто. Якщо IB не відкриває тобі рахунок, тому що ти «переселенець»

Спокійно з довідкою ВПО все відкривають.

я надавав довідку, мені нічого не відкрили

Мабуть щось з Вами не так або не фартовий

Простіше сказати Біткоїн ніж крипта)

що з цими ОВДП не так, чого їх всі тролять?) низька дохідність та тому що державні?

Бо їх ймовірніше всього ніколи не виплатять, а реструктурують, як і інші українські бонди (mof.gov.ua/...​guaranteed_eurobonds-4772). Реструктурують в даному випадку треба читати «пообіцяють виплатити хоч щось колись дуже нескоро і не факт, в обмін на можливість не обʼявити дефолт прямо зараз щоб мати можливість продавати бонди і далі».

Кредитний рейтинг України ССС (tradingeconomics.com/ukraine/rating) а місцями і SD (вибірковий дефолт) (disclosure.spglobal.com/...​view/type/HTML/id/3224412)

Доходність 10 річних бондів для країн з вищими рейтингами (і відповідно нижчими ризиками) складає не менше 9% річних в доларах (Турція cbonds.com/bonds/1394800 — 9,37%, Мексика cbonds.com/bonds/1542135 — 10%)

Для країн з рейтингом ССС типу Пакістану дають в борг під 12-16% річних в доларах (tradingeconomics.com/...​tan/government-bond-yield)

Тому ~4% дохідність українських доларових бондів не відповідає їх рівню ризику. І це відповідно не стільки інвестиція скільки фінансова допомога державі (з чисто фінансової точки зору, якщо відкинути всі інші критерії (соціальні чи геополітичні)).

а як люди вже кілька років ними користуються, якщо їх ніколи не виплачують?

Я звичайно розумію, що перекручена таким чином, фраза може здаватися смішною і дотепною. Проте «їх ніколи не виплачують» != «їх ймовірніше всього ніколи не виплатять».

«ймовірніше всього» виходить з кредитного рейтингу ССС

Рейтинг «CCC» знаходиться на спекулятивному рівні та свідчить про значні кредитні ризики. Він вказує на те, що емітент, швидше за все, залежить від сприятливих економічних умов для виконання своїх зобов’язань. У випадку з державними бондами, це може означати, що країна має серйозні економічні проблеми, які можуть поставити під сумнів її здатність вчасно виплачувати відсотки та основну суму боргу

Під виплатою розуміють виплату і % і тіла кредиту на тих умовах, на яких він був оформлений. Тому оформлений в 2021 року на 10 років (до 2031) бонд (cbonds.com/bonds/995643) з купоном в 6,876% виплачувався регулярно аж до реструктуризації (status «Early redeemed») в серпні 2024 після чого він перетворився в 73% від номіналу з абсолютно неринковими умовами в плані % (1,75%) і погашенням «колись» може в 2034 (cbonds.com/bonds/1718869).

Тому фразу

а як люди вже кілька років ними користуються, якщо їх ніколи не виплачують?

Можна замінити на наступну

Деяким людям вже кілька років підряд щастить, що купони по їх бондам все ще виплачуються

Дохідність українських валютних бондів не відповідає їх профілю ризику.

ваше «їх ніколи не виплатять» однозначно звучить так, що є облігації і їх ніколи не виплатять. Тут однозначно майбутній час. тут немає навіть натяку на якісь інші рамки. Тому не треба мене звинувачувати у перекручуванні.

Не

їх ніколи не виплатять

а

ймовірніше всього ніколи не виплатять

ймовірність (відмінна від 100%) означає що є ризик, а не однозначність.

я отримав за свої річні облігації то були лиш купони.

А ще є люди які виграють в лотерею, але це не означає що так буде у всіх. Комусь пощастить їх отримати, а комусь і ні. Ранні вкладники в різні схеми Понці теж отримували і виплати і могли повернути свої вклади назад, а от пізнім вкладникам пощастило менше і вони втратили все (я жодному разі не стверджую що українські бонди це схема Понці, а лише те, що деякі виплати купонів і навіть тіла облігації ще не показник рівня ризику інструменту, «past performance does not indicate future results»).

ймовірність (відмінна від 100%) означає що є ризик

назовіть інструмент, де ризику немає?

у світі інвестицій бонди держав з кредитним рейтингом ААА і коротким строком погашення (до 1 року, тобто кошти на їх погашення вже закладені в бюджет країни) вважаються умовно безризиковими (тобто ризик настільки малий, що в підрахунках він спрощується до 0).

Для прикладу 2 річні (бо 1 річних фактично не існує) бонди Швейцарії (рейтинг ААА) за останні 2 місяці мали купони від −0,012% до 0,177% (tradingeconomics.com/...​zerland/2-year-note-yield) що відповідає доходності умовно безризикового інструменту.

А відсоток там завжди зафіксований та зміні не підлягає?

відсоток зазвичай фіксується на момент випуску облігації та не змінюється протягом її терміну дії.

Коли Ви виживаєте слово «зазвичай», чи означає це те що вірогідність не 100%?

так і є.

Більшість бондів мають фіксовану ставку, але є і екзотичні випадки типу бондів з плаваючою ставкою чи тих, де відсоток це складна формула яка зважає на інфляцію (TIPS де ставка є фіксованою але є коригування тіла на інфляцію). І сюди ж можна віднести реструктуризацію бондів (коли замість того щоб повернути борг на первинних умовах, емітент просить змінити умові на інші бо інакше ризикує дефолтом)

Хіба зміна ставки не впливає на дохідність? Просто останнім часом це дуже часто почали згадувати.

коли кажуть про зміну ставки — це зазвичай про зміну ставки в нових бондах, які тільки планують випустити. В тих бондах, що вже були випущені з фіксованою ставкою вона не зміниться до кінця терміну дії бонду (крім випадків реструктурації або дефолту)

тож, ви згодні, що існує ненульова імовірність, що держбумаги США так само можуть бути не повернені?
чи ви вірите, що цього ніколи не буде?

тож, ви згодні, що існує ненульова імовірність, що держбумаги США так само можуть бути не повернені?

Де я таке написав? Кредитний рейтинг США лише іноді ААА, деякі агенції вже дають лише АА+ (як S&P).

Але якщо мова йде про держпапери США з терміном погашення до 1 року, то ймовірність цього хоч і не 0, але максимально наближається до 0 і може бути спрощена до 0 при обчисленнях.

«так само» означає що «є ймовірність що США колись (на часовому проміжку 50 років) не виплатять свої борги, так само як і Україна їх колись не виплатить» — тоді можливо. Але якщо «так само» означає що ймовірність дефолту США == ймовірність дефолту України, тоді точно ні.

ніколи

В світі інвестицій не оперують ймовірностями на таких часових проміжках.

чи ви вірите, що цього ніколи не буде?

У мене немає необхідних даних і компетенцій для визначення кредитного ризику, для бондів я можу лише покладатися на визначення, які надають відповідні агенції.

Держ папери США емітовані в баксах, тому, повернути їх не проблема. Інша справа, що бакс може не коштувати стільки, скільки коштує зараз :)

Деяким людям вже кілька років підряд щастить, що купони по їх бондам все ще виплачуються

а, то те, що я отримав за свої річні облігації то були лиш купони. ясно.

Бо їх ймовірніше всього ніколи не виплатять

skin on the game? чи просто ляпнули?

як і інші українські бонди

нашо змішувати євробонди і ОВДП ? це різні інструменти з різними умовами...

Турція cbonds.com/bonds/1394800 — 9,37%

от тут смішно стало

skin on the game? чи просто ляпнули?

ні і ні.

нашо змішувати євробонди і ОВДП ? це різні інструменти з різними умовами...

Так, це різні інструменти і з різними умовами. Але оскільки емітентом в обох випадках є держава, то і рівень кредитного ризику за цими інструментами буде приблизно однаковий. (= CCC / SD у випадку України). А кредитний ризик у випадку бондів — це ризик того, що уряд країни-емітента не зможе своєчасно та в повному обсязі виконати свої зобов’язання за облігаціями, тобто не зможе виплатити відсотки або повернути основну суму боргу в строк, тобто оцінює ймовірність що борг не буде повернутий в строки і на умовах які були в початковому контракті (що і сталося з українськими євробондами в серпні 2024 і що ще станеться неодноразово в наступні 10 років. «10 років» це строк виплат по реструктурованим бондам а не оцінка перспектив економіки України).

Кредитний рейтинг ССС, що присвоюються міжнародними рейтинговими агентствами, такими як Standard & Poor’s, Moody’s та Fitch означає, що емітент (або борговий інструмент) має дуже високий рівень кредитного ризику і високий ризик дефолту (існує значний ризик того, що емітент не зможе виконати свої фінансові зобов’язання вчасно та в повному обсязі). Тобто простими словами

їх ймовірніше всього ніколи не виплатять

.
Якусь частину виплатять на 100%, якусь реструктурують (повернуть на абсолютно інших умовах і в інші строки, можливо частково), а якусь можуть просто ніколи не повернути (дефолт).

от тут смішно стало

Що саме? Ви вважаєте що рейтингові агенції помилися в своїх оцінках ризику для доларових бондів Турції? Це, звичайно, можливо, рейтингові агенції іноді помиляються і мають надійність значно менше 100%. Але це найточніше з того, що є і фінансові аналітики там мають доступ до даних, звітів і математичних моделей недоступних звичайному відвідувачу форуму. Наявність 10 річних бондів Турції у якої рейтинг BB- і купон 9,37% це факт який можна легко перевірити, а ствердження що це смішно і не відповідає реальному стану справ трохи схоже на мегаломанію.

Але оскільки емітентом в обох випадках є держава

а ще є не тільки емітент, а для кого цю еміссію в першу чергу робили і хто є найбільшим власником цих паперів
також, треба враховувати, що борги в гривні державі погасити простіше за все — якщо не вистачає, то надрукує
з баксами складніше, бо НБУ в баксах не тримає ОВДП і щоб виплатити в баксах, ті бакси ще треба десь купити. а якщо буде халепа, то може просто не бути пропозиції на ринку
але казати, що внутрішній займ скоріше за все не буде виплачено, то це трохи «всепропально»

внутрішній займ скоріше за все не буде виплачено

тут треба додати «на тих умовах і в ті строки в які він був взятий». Я цілком можу уявити ситуацію де доларові ОВДП будуть виплачені в гривні по неринковому курсу або виплати буде відстроковано чи обмежені максимальні виплати в якийсь період часу ітд. І звичайно що гривневі запозичення можна завжди повернути через емісію і до гривневих ОВДП питань немає, питання лише який буде курс гривні на момент виплати.

а ще є не тільки емітент, а для кого цю еміссію в першу чергу робили і хто є найбільшим власником цих паперів

Деяким кредиторам можна і не повертати і це ок?

Деяким кредиторам можна і не повертати і це ок?

не знаю, що ви вкладаєте в поняття «ок» в данному контексті

для мене не отримати назад мої інвестиції — то не ок
але банкрутство або дефолт — це одна зі стандратних процедур в сучасному світі

потому что там хорошие % только на гривну, а с такими скачками курса в облигации играются только инвесторы в локальной валюте типа банков, а запихивать доллар на год на 4% ну такое, чтоб нормально заработать, надо занести сумму равную цене хорошей квартиры, которую ты потом будешь ходить месяц снимать частями в кассе каждый день, я уже писал про защищенность частного лица
dou.ua/...​rums/topic/52111/#2925104
dou.ua/...​rums/topic/52111/#2924395
+ в памяти нестираемы кидки ссср на сберкнижки и 3-4 девальвации гривны. Потом садится новое правительство и говорит что это все придумали «папередники» а мы не причем
ru.wikipedia.org/wiki/Выигрышный_заём

я до сих пор помню падение дельта-банка и курса гривны, и как клиенты пытались с мясом с банка вырвать депозиты, чтоб хотя б часть снять и поменять на доллар, а в кассе тетя сует 100 грн и говорит иди накуй, приходи завтра за следующими 100. Была даже схема депозитчики искали кредитчиков, чтоб закрыть кредит под 10-20% внутренним переводом а те им нал

запихивать доллар на год на 4% ну такое

невже зберігати дома під «подушкою» безпечніше, коли хату можуть обікрасти або приліт? чи в банку, який завтра скаже тобі до побачення, я банкрут?) краще вже IBKR, навіть якщо суми не великі?

я уже писал про защищенность

читав. звернув увагу на ці моменти, дякую.

Перед войной обещали очень высокую доходность, многие кинулись их покупать что создало манипулятивный спрос, последующий рост курса облигаций и так далее. Самые сообразительные информированные сбросили их на пике, в середине февраля 2022. Остальные мечтают вернуть вложенное в долларовом эквиваленте.

інвестуйте в себе, в близьких і рідних. життя тільки одне , і його прожити треба яскраво і насичено

YOLO

Але все ж визначення інвестування звучить як «the action or process of investing money for profit». Тобто інвестування «в себе чи рідних» має сенс з точки зору саме інвестування, якщо призводить до покращення якості людського капіталу (освіта, здоровʼя (як лікування так і профілактика), додаткова мотивація, ітд) яке можна конвертувати в збільшення доходу (більш прибуткова робота/бізнес, можливість і бажання працювати більшу кількість часу без шкоди собі ітд.

прожити треба яскраво і насичено

Це звичайно класна і однозначно важлива мета в житті, але вона не про інвестиції.

якщо ти гарний сторітеллер, то багатий і різноманітний життєвий досвід дозволить пистаи цікавіші оповіданнячка на пенсії. Або патякати в пивнушці і всі тебе пригощатимуть

Інвестиції в акції — це та сама лотерея. Правда з меншими ризиками. Тобто — туди треба давати те, що не шкода. А не в надії на шалені прибутки. Буде дуже шкода, якщо мрії про безбідну пенсію згорять саме перед пенсією, а до того було максимально економне і безрадісне життя.

Думаю оптимум десь посередині між «максимально економне і безрадісне життя» і «безбідну пенсію». 20-30% інвестицій в малоризикові інструменти зазвичай достатньо для більшості інвесторів.

Буде дуже шкода, якщо мрії про безбідну пенсію згорять саме перед пенсією

Саме тому і існує «exit strategy» — чим ближче пенсія, чим коротший період інвестування, тим більшу частину портфоліо треба тримати в малоризикових інструментах типу бондів. Дуже спрощене правило каже що в бондах треба тримати приблизно стільки % портфоліо скільки людині років.

Інвестиції в акції — це та сама лотерея

І все ж таки ні. Хоча інвестиції в акції містять ризик, як і лотерея, але вони фундаментально відрізняються. Інвестори мають доступ до інформації про компанії та ринок, що дозволяє приймати обґрунтовані рішення. Диверсифікація та довгостроковий підхід мінімізують ризики та збільшують шанси на прибуток. А лотерея це просто ризик заради ризику і жодного контролю.

Ризики кризи доткомів чи кризи 2008 року ніхто не відміняв. Хоча так — це не казино. Але якщо глянути графік SP500, то можна побачити вже досить тривалий ріст і хайп навколо ШІ, блокчейнів. Тому Баффет і каже, що зараз не найкращий час купувати акції. А ще і фактор Трампа, Путіна, Цзінпіна. Світ зараз заходить у сферу невизначеності — ризики зростають. До казино далеко, але не всі розуміють, що можна втратити кілька років своєї роботи умовно при дуже негативному сценарії.

зараз не найкращий час купувати акції.

Может просто перестать пытаться в Market timing?
Покупай себе каждый месяц и всё

втратити кілька років своєї роботи умовно при дуже негативному сценарії

У тебя горизонт 15+ лет, например, 2 года в красном переживёшь

що можна втратити кілька років своєї роботи умовно

А можна здобути кілька років. При тому, що шанс здобути історично вищий, особливо на довгих дистанціях

фундаментально відрізняються

Як мінімум тим, що лотерея — гра з від’ємною сумою
Сток маркет — гра з додатньою сумою

Ernst and Young багато років не виявляла помилок в фінансовій звітності Wirecard... ;-P

Всяке буває, ніхто не ідеальний. Recall і precision в окремих випадках випадках буває значно менше 100%. Треба постійно вдосконалюватись щоб просто залишатись на місці.

Буде дуже шкода, якщо мрії про безбідну пенсію згорять саме перед пенсією, а до того було максимально економне і безрадісне життя.

Що значить згорять? Згоріти можуть якщо всі 100% в опціони і ф’ючерси вкласти, чи вкласти в 1 ризиковану компанію (бажано яка не в індексі), чи вкласти в один банк в країні третього світу де немає програми захисту влкадчиків, чи в якийсь мемкойн який рагиться, чи скупити квартири у автобусних зупинках в Донецьку перед війною, чи в фінансову піраміду занести. Ніщо з цього це не про інвестиції.

прожити треба яскраво і насичено

Якщо витрачатися на ресторани і усілякі інші розваги, то це ніякі не інвестиції. Це проїдання. А може навіть пропивання

Так правильно, сенс життя скоріше у цьому, ніж відкладати копійки до самої смерті.

потом родоки / дети / соседи или мародеры перепишут вложения или вскроют бутыли с деньгами и тоже пропьют в ресторанах или на увлекательные вещества потратят, самая правильная инвестиция это в фонд LHC, энергетику будущего а не в фантики на биржах или кредитные бетонометры в испаниях

доки у нас не легалізовано suicide box проживання яскравого життя тут і зараз призведе тільки до не дуже яскравої старості, бо уникнути її варіантів небагато.

навіщо тобі дозвіл та той бокс? зброї як г-на... :)

Так це не інвестиції, це тіпа те саме, що донат. Купив і забув, і пішов собі в мінус.

Чому це? Це інвестиція з доволі високим рівнем ризику.

Це не інвестиція, це 100% спосіб просто викинути гроші в нікуди.

Так само можна вкласти гроші в Трамп коїн та втратити їх, але це всеодно лишається інвестицією.

то что лимит снятия в кассе 2300$ в день, а если солидную сумму запхаешь на овдп, после их окончания и продажи банк блокирует счет и за ухи крутит где такие деньги взял на облигации (просто банку, видя такую сумму, сложно не устоять, и покрутить пару месяцев сумму на депозите под видом «проверки источников доходов»)

Закони на паузі, конституція, чому б і банкам не мутити.

А до чого тут ліміт? Ви точно на правильний коментар відповіли?

ви це десь прочитали чи власний досвід?

фінансовим порогом у нас є 400 тис грн. якщо ви купуєте ОВДП на суму більше 400 тис, то ви вже маєте підтвердити походження грошей. ну і дивно виглядає історія про банк, який бачив ваші транзакції по купівлі ОВДП і по отриманню відповідних доходів, а тут раптом виникло питання

виплати з ОВДП не є операцією, підпадающею під фінмоніторінг

после их окончания и продажи банк блокирует счет и за ухи крутит где такие деньги взял на облигации

Брехня, москалик. По-перше, якщо в тебе немає підтвердження джерела доходу — велику сумму ти навіть не заведеш. По-друге, якщо сумма вже там, то при купівлі в тебе знову попросять підтввердження. По-третє, після 1 і 2 ніхто нічого вже не заблокує.

якщо сумма вже там, то при купівлі в тебе знову попросять підтввердження

капєц. Тобто якщо я, скажімо, кладу по тищонкі щомісяця на валютний рахунок і надіюся, що далі зможу користуватися випискою з банку як підтвердженням джерела грошей, то це не прокатіт і доведеться доказувати що я міг за ці роки скільки отримати здаючи склотару?

Ймовірність такого доволі висока. Варто зберігати річні декларації

да, тут мої знання виявилися не знаннями. Десь колись чув, що надходження грошей з легального рахунку вже буде означати, що гроші перевірені. Як добре, що у мене немає зайвої тищонки в місяць.

надходження грошей з легального рахунку вже буде означати

ні. якщо ви зараз спробуєте придбати ОВДП на 400+ Кгрн, то вам заблокують угоду поки ви не підтвердете наявність офіційних доходів

навіть, якщо ви це розтягнете в часі. умовно, будете протягом 2 років купувати на 20 К щомісяця, то як тільки загальна сума інвестиції перевищіть цю граничну суму, ви будете змушені підтверджувати свої офіційні доходи

Варто зберігати річні декларації

Не треба нічого зберігати. Всі декларації є в кабінеті платника податків.

У Вас дуже оптимістичний погляд на наші ціфрові ресурси, які в будь-який момент можуть перестати працювати або обмежать доступ.

Я скачав 1 раз і зараз роздаю куди треба одні і ті самі.

Не треба нічого зберігати
Я скачав 1 раз і зараз роздаю

як у вас це поєдналось?

Зберігати — це опція. Для всепропальщиків типу "

а що відновлять, взагалі не відомо

"

так ви зберігаєте те що 1 раз завантажили, чи не зберігаєте?

а потім буде хакерська атака і місяць нічого доступно не буде, а що відновлять, взагалі не відомо

Качаєте один раз і насолоджуєтеся життям як мінімум рік.

Брехня, москалик.

Всегда говорят, что надо сначала смотреть в зеркало, вот у тебя в профиле ссылки на бложек
habrahabr.ru/users/doom369/blog
habr.com/...​u/users/doom369/comments
И все коменты 13 лет на русском от тебя на этом говносайте, который славился проплачеными блогами и переведенными статейками с англоязычных сайтов для тех, кто гуглтранслейтом не умеет пользоваться

Не знаю що там за москалики, але мав неприємний досвід з приватом через це. Причому приват знає про мене усе і фоп і зед контракти і товки, і kyc я проходжу, але гроші після овдп які були спрямовані на купівлю нерухомості вони на тиждень заблокували і вимагали від мене усі папірці за три роки і ще і у продавця. Як казав мені клерк у приватній розмові усе навколо овдп ретельно перевіряється тому вони очкують я краще sgov куплю з такими розкладами

Причому приват знає про мене усе і фоп і зед контракти і товки,

Не все. Приват не може перевірити чи були сплачені податки з надходжень (адже сплата цих податків це відповідальність ФОПа). Я згоден, що це тупо, і вони могли б там вже це якось порішати.

і вимагали від мене усі папірці за три роки і ще і у продавця

В мене теж вимагали. Я скачав декларації з кабінета платника податків, там в 3 кліка скачуєш все що треба. За годину все порішалось. Це я робив 1 раз коли знімав багато кешу і ще один раз, коли купував облігації (переюзав попередні).

Ви колись у приваті як тов проходили kyc ? Там надаються усі декларації і тов і фоп і власна якщо є. Все вони знают, але свідомо блокують гроші бо законів нема

чому це не інвестиція?

інвестиція це не лише про дохід, але і про уникнення збитків

донат в ЗСУ або військові облигації — це інветиція в перемогу і уникнення збитків

донат в ЗСУ або військові облигації — це інветиція в перемогу і уникнення збитків

Яким чином той факт, що ти дав свої гроші державі без гарантій повернення наближає перемогу, і чию перемогу взагалі? І яких збитків ти уникнеш, якщо ти в 100% випадків втрачаєш, все що вклав. Репутація України як інвестиційного ринку чуть нижче, ніж криптоскам, от на мемкоїнах які створені, щоб розвести гоїв на бабки можна з більшим шансом підняти грошей, ніж на взаємодіях з українською владою.

інвестиція це не лише про дохід, але і про уникнення збитків

Тупий тейк, інвестиція має приносити прибуток, якщо вона цього не робить, вона не потрібна.

Збиток — втрата життя або не добровільна мобілізація.

І яким чином облігація захистить мене від рандомного шахеда, чи дурачків тцкашників? Ніяким? Потужненько.

а яким чином будь що захистить від будь чого рандомного? інтерактів брокерс захистять від рандомного шахеда? хеджований портфель акцій захистить від раку сраки?

Вони мене хоча б на гроші не кидають. А Україна продаючи свої облігації кидає.

З такими думками краще інвестувати у телепорт

Теж цікавився темою, ось є суміжні топіки з корисною інформацією — dou.ua/forums/topic/43037
dou.ua/...​articles/retirement-plan
Приклад стратегії інвестування у фондовий ринок по DCA (Dollar Cost Averaging — регулярна купівля активу на визначену суму) — www.youtube.com/...​ab_channel=СімейнийБюджет