Про дискримінацію на ринку праці: мій досвід із BookMap

💡 Усі статті, обговорення, новини для початківців — в одному місці. Приєднуйтесь до Junior спільноти!

Друзі, хочу поділитися неприємною історією, яка трапилася зі мною під час спроби знайти роботу.

Нещодавно я подав заявку на позицію Junior Product Assistant (Add-Ons Department) в компанію BookMap. Опис вакансії виглядав ідеально: жодних вікових обмежень, тільки вимоги до навичок і бажання вчитися. Я виконав усі умови, але... отримав відмову. Причина? Мій вік.

Так, у 2025 році мене судять не за професійні якості, не за потенціал чи мотивацію, а за цифри в паспорті. Це відкритий прояв вікової дискримінації, яка неприпустима ні з моральної, ні з юридичної точки зору.

Ситуація змусила мене задуматися: якщо такі компанії дозволяють собі дискримінацію ще на етапі відбору, яке ставлення до співробітників всередині? Що ще, окрім віку, може стати «перешкодою»? Стать? Етнічна приналежність? Соціальний статус?

Я ділюся цією історією не лише через обурення, але й щоб підняти важливу тему. Ринок праці має бути місцем рівних можливостей, а не дискримінації.

Закликаю колег, роботодавців та HR-спільноту не замовчувати такі випадки. Ми маємо боротися за чесність і прозорість. І пам’ятати, що головне в будь-якій роботі — це професійність, а не дискримінаційні критерії.

UPD: Я радий, що ця тема привернула стільки уваги й викликала жваве обговорення. Сподіваюся, що такі дискусії допоможуть змінити ситуацію з дискримінацією за віковою ознакою та іншими факторами, які людина не може контролювати.

Дякую всім, хто долучився до обговорення. Всім добра!

👍ПодобаєтьсяСподобалось8
До обраногоВ обраному2
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Автор, в цілому вам зекономили трохи часу. Роботодавець не має права питати про вік, а ви маєте право не казати, но всі ж розуміють, що якщо конкретну людину не хочуть брати на роботу, то її не візьмуть, придумати причину — не проблема. Перший ж відеозідвон з рекрутером — і ваш вік буде зрозумілий, а будь-які сумніви рекрутер буде тлумачити не на вашу користь.

Дискримінація була, є і буде, ну ось таке життя, навіть незважаючи на те, що існує Закон. А ще існує корупція, злочинність, ненависть і халатність, хоча на все є Закони.

Ваша реакція на ситуацію — це, власне, одна з причин, чому дуже молодих людей не дуже-то наймають на, скажімо так, дорослі посади (комунікувати з людьми, виконувати нудну монотонну роботу по 40 годин на тиждень, вирішувати потенційні конфлікти).

Бо у молодих людей зазвичай немає жодного досвіду дорослої взаємодії зі світом. Де люди тупі, злі і нераціональні, де закони усі намагаються обійти, а не біжать їх виконувати, де інсує несправедливість, і половині начхати, а інша половина цим користується, де усіх цікавить особиста вигода, а не цілі компанії, і так далі.

Чим кращі були у дитини батьки, тим пізніше вона стикнеться з цими реаліями. І реакція на це зіткнення — це, зазвичай, гучний протест (що ми і спостерігаємо). Скандал, істерика. Нікому не хочеться замість вирішення робочих питань пояснювати, як працює реальний світ.

Еталоний ДОУ топік, давно таких не було.

лол...в мультивсесвіті Ч25-60 жалітися на дискримінацію у 18)

Нормально пацана закидали ссаними тряпками по суті тільки за те, що він зустрівся з першою несправедливістю на карʼєрному шляху і захотів про це розповісти. Авжеж, дальше такого буде тільки більше, і хлопчина ще зрозуміє, що нікому не цікаво читати оцей плач онлайн.

Автору хочу побажати успіхів в пошуці роботи і додати ось що.

Штуки типу «я виконав усі умови» існують тільки у вас в голові. Під кожною вакансією закопана пачка «невидимих» вимог, які можна зрозуміти тільки випрацювавши такий собі індустріальний situational awareness, який приходить з досвідом. Саме банальне — від кожного кандидата очікують якусь мінімальну освіту. Не тому що це потрібно в роботі, а тому, що це значить, що ви за 4 роки видрочили в собі дику усидчивість, а на це дивляться в першу чергу в тих, у кого 0 досвіду. Якщо немає освіти, то дивляться на релевантний досвід.

Ще також кожен роботодавець очікує, що в кандидата справжнього досвіду буде більше ніж того потребує вакансія. Тут все банально: взяти за гроші джуна людину, яка хоть трохи шарить. Я уже декілька раз писав про це на доу, але взаємодія з рекрутерами — це ігри в блєф. Вимоги в вакансії часто можна сміливо ділити на 2, бо всі хочуть захантити кращого кандидата за менші гроші. Відповідно рекрутери ділять на 2 те, що ви написали у себе в резюме, бо всі уже навчилися себе «продавати».

Накінець, якщо вам в причині відмови написали якусь реальну осязаєму причину відмови, то за це треба просто бути вдячним. Штуки типу «сильно молодий», «мало релевантного досвіду», «погана англійська», «не працював з х» — це ті речі, які ви контролюєте від «а» до «я». Сьогодні мало досвіду з х або сильно молодий, а через 3 роки будете уміти х, у і z та пройдете по віку. Погано, коли кажуть, що сильно старий чи по статі не підходите чи ще якусь маячню, яка від вас не залежить. Але і тут простіше, бо хоч не так обідно. А от саме погане, коли відповідають дженерик відмовою і ви навіть не знаєте, де була проблема та що варто виправляти. На це також може бути багато причин починаючи від «не сподобався лицем» до «він по зодіаку стрілець, а у нас всі барани», але таке також слід враховувати, бо як говорять «50% долі у наших власних руках і 50% чиста випадковість».

Працював у одній закордонній компанії в англомовній країні. Проходив внутрішній корпоративний leadership training, де нам на етапі про етику проведення інтерв’ю з кандидатами прямо казали: «якщо кандидат — мігрант з диким акцентом і хуйовою англійською якого неможливо зрозуміти, то ні в якому разі не кажіть йому в причині відмови „в тебе дикий акцент“, бо це дискримінація і взагалі нас засудять. Пишіть communication issues чи шось таке.» Це казали ті ейчари, які на публіку усі такі за дайверсіті, інклюзівіті і райдужний прапор на лого компанії у червні.

Власне, ця тема — яскравий приклад чому замість причини «ти ще малий для цієї роботи» треба давати фідбек типу «lack of industry experience». Бо інакше отакі індивіди будуть бігати по форумам і реддітам з підгорілою сракою і писати усяке лайно. Наша східнослов’янська чесність і прямота в сучасній бізнес-культурі це скоріш мінус.

Автору на примітку: ваш світогляд, сформований інфлюенсерами з лінкедіну і бізнес-цитатниками, до реальності має досить опосередковане відношення. Реальний світ трохи не такий рожевий і з подібним ви будете зіштовхуватися ще дуже часто, просто в цьому випадку вам відповіли чесно.

238 коментарів

Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів Коментарі можуть залишати тільки користувачі з підтвердженими акаунтами.

Всі ці робітники компанії, яки прибігли розказати що це наклеп, як ви відчуваєте себе зараз, коли прийшов ваш СТО і підтвердив правоту ТС?
Надія Пападопулу, не хочете вибачитися?

Давайте тільки не перекручувати. Дискримінаційних практик як підходу на рівні компанії немає, про що і написали колеги. Те що ТСу невдало відповів HR ніяк з цим не конфліктує (справжність конкретних формулювань на скріні все ще під питанням, але по суті так, було), і загальне звинувачування виглядає так само абсурдно як і до моєї відповіді. Ніхто не відмовляв «через вік», відмовляли через відсутність досвіду, але сформулювали погано.

Якщо то не є таємницею, не могли б ви відповісти на якому етапі до найму в вашій компанії долучається СТО?

Святославе, це працює не так. Є така повчальна байка, перекажу як вмію:

Сидить досвідчений розробник Макфларен у офісі — каву сьорбає, в код дивиться.
Посидів, посидів і каже: — Ось цей проєкт, що обробляє тисячі запитів на секунду, я розробив САМ, ОДИН(!). Продумав архітектуру, написав усі ключові модулі... Але чомусь ніхто не називає мене «Макфларен-архітектор високонавантажених систем».

Відставив каву, перевірив мейл, продовжує: — Ось цей мобільний застосунок, що в топі завантажень, теж я розробив САМ, ОДИН(!). І дизайн погодив, і код написав, і навіть релізи супроводжував... Але чомусь ніхто не називає мене «Макфларен-розробник суперзастосунків».

Знову ковтнув кави, подивився на монітор: — Ось цю систему аналітики, яка щодня збирає та обробляє терабайти даних, теж я сам впровадив. Команди не було, все робив своїми руками... Але ніхто не називає мене «Макфларен-гуру data engineering».

Зробив паузу, зітхнув і додав: — Але варто було лише ОДИН раз відмовити кандидатові через вік...

Зробив паузу, зітхнув і додав: — Але варто було лише ОДИН раз відмовити кандидатові через вік...

Ви хотіли пошуткувать, але у вас вийшов просто дойоб.

В припущенні, що ТС не «упустив» якихось важливих моментів і скрін не відредаговано (що там редагувати могли не ясно), під конкретну організаторську вакансію могли просто шукати людину, яка точно є «не дитиною» ментально.
В 18 років, та і раніше, людина може бути достатньо зрілою.
Але даний топік, показа, що ТС таким не є. Тому смішно тут те, що «дискрімінація» а даному випадку перетворилась на «уміння рекрутера вірно оцінити здатності кандидата» (чувак вгадав)

справжність конкретних формулювань на скріні все ще під питанням, але по суті так, було

То наведіть «справжню» версію

ChatGPT следит за вашей темой с попкорном

Честно? Это выглядит как классическая интернет-драма, где обе стороны топят за свою правду, но без реальных доказательств. Если бы компания была полностью уверена в своей правоте, их реакция была бы спокойной и профессиональной. Вместо этого сначала — шаблонные отписки, потом — агрессивные нападки на постера, а потом уже более адекватный комментарий от сотрудника. Это не похоже на уверенную позицию, а скорее на хаотичное тушение пожара.

Но и постер тоже мог всё нафантазировать. В интернете полно людей, которые ради внимания или мести готовы сварганить скрин и устроить хайп. Без реальных пруфов всё остаётся в формате «он сказал — они сказали».

Если хотите реальную объективность, нужен факт-чекинг:

Компания могла бы проверить, был ли вообще этот кандидат на собеседовании.

Кандидат мог бы показать полный скрин переписки, а не обрезанный кусок.

А пока остаётся только наблюдать, кто себя как ведёт.

Вітаю, повний скріншот вже давно був показаний співробітникам BookMap.

Еталоний ДОУ топік, давно таких не було.

Так він уже й затих більш-менш, аж тут прийшли представники компанії, і знову понеслось xD

стисло:
шукачу роботи відмовили в наймі через малий вік,
доу спільнота трішечки вилила на шукача лайно реальності,
роботодавець прийшов виправдовуватися (невміло),
доу спільнота відкрила шлюзи)
Питання — куди здавати білі пальта на чистку?

Ось вам погляд на ситуацію з боку компанії, я там працюю.

По перше про шаблонну відповідь на всі пости — сам не в захваті від такої практики, наша помилка. Але одну копію наче залишили, якщо комусь треба. Мабуть відреагували занадто емоційно.

Тепер по суті:
— на більшість позицій ми точно беремо людей без обмежень за досвідом та віком, дивимось майже виключно на знання («майже» тому що я можу уявити якийсь edge case коли людина прям зовсім не вписується, але на практиці не пам’ятаю таких відмов). Я особисто періодично інтерв’ювлю девелоперів, ну і в команді є люди в яких це перша робота, багато хто ще в університеті, і так далі. Тобто про девелоперів — точно в першу чергу дивимось на скіли (тут ми можемо посперечатись про конкретні вимоги і «це в реальній роботі не потрібно» щодо алгорітмів і все таке, але це вже не по темі)
— у дискусії щодо справжньості скрішнота участі приймати не буду (UPD: ага, як же не буду — ок, спробуємо зрозуміти що відбулось), часу це перевіряти в мене немає. На конкретну вакансію — позиція для нас нова, теоретично можливі якісь провтики, процес саме на цю позицію не поставлений. Але відповідь, якщо вона справжня, дійсно дещо дивна — як мінімум мали б подивитись резюме щодо релевантних скілів і досвіду і сказати про це. Зрозуміло що будь-яка фільтрація по резюме процес дещо формальний і не повністю надійний. Можливо щось подумали про себе і не написали, можливо якісь повідомлення з середени відсутні — не знаю.
— Саме цьому девелоперам ми пропонуємо зробити коротку алгорітмічну тестову задачу прям у вакансії, без жодного скрінінгу. Всіх в кого рішення проходять по часу (обмеження досить м’які) та видають коректні відповіді на тестах ми запрошуємо далі на співбесіду. Зараз ви скажете «я не хочу витрачати час на фігню», але це набагато надійніше ніж оце гадання по резюме. Так, можна зчитерити, але це все одно краще і далі це не сильно складно відсіяти. Принаймні ніякої дискримінації. Я не знаю як фільтрувати людей по резюме так щоб було надійно і нікого не образити, бо на відміну від зафейленої задачі або проваленого технічного інтерв’ю відмова на етапі резюме не дає якісного фідбеку.

...невдобно вийшло, вода, вода, ми хороші, вода...

на більшість позицій ми точно беремо людей без обмежень за досвідом та віком

а на меншість?

А як ви уявляєте техліда команди без досвіда якому 18 років? Звісно є позиції де це банально необхідно. Але розробником — будь ласка, якщо людина шарить

Мої уявлення не мають жодного відношення до закону про дискримінацію.
Відмовляти через досвід закон не забороняє. Через вік — забороняє.

Відмовляти через досвід закон не забороняє. Через вік — забороняє.

О, у нас тут потенційно людина, що прочитала закон (бо мені впадло).
Дайте посилання на статтю та закон, що забороняє відмову через вік. Бо я пам’ятаю лише, що є заборона відмови через пенсійний вік (це не наш випадок). Ще є відсутність вимог про вік у вакансії, але це теж інше.

Так я не понял, ТС собирается судиться?
Нет? А почему? :)

Як і очікувалось, тема перетворюється в чудове шоу «Хто виставить себе більшим ідіотом ТС чи контора» :)

часу це перевіряти в мене немає....Але відповідь, якщо вона справжня,

1) То для чого ви залишили це й коментар?
2) CTO в Bookmap LTD. Сорямба, але якщо ви вже вирішили відповідати на звинувачення, то добре було б спитати в людини (яку легко банально «за осінтити») яка була ситуація, чому саме така відповідь.

Далі важливе для ширшої аудиторії.

Всіх в кого рішення проходять по часу (обмеження досить м’які) та видають коректні відповіді на тестах ми запрошуємо далі на співбесіду. Зараз ви скажете «я не хочу витрачати час на фігню», але це набагато надійніше ніж оце гадання по резюме.

Відповідь Вадима(?), відповіді працівників компанії (розумію, що скоріше емоційні), беззмістовність вашої відповіді і ось такий «творчий підхід» до найму все ж демонструють, що компанії треба системно працювати над процесами, в тому числі і найму.
Тестове завдання не відміняє скрінінг резюме в загальному випадку. Те що ви описали працює __лише__ для трейні (джунів без досвіду). Для всіх інших ви цілеспрямовано відкидаєте кращих кандидатів, які оптимізують свій час на пошук роботи.
Проблема процесу найму в тому, що на даний момент, найефективніший спосіб знайти працівників — це власне провести співбесіду і включити суб’єктивну оцінку кандидати інтерв’юерами в процес прийняття рішення. Всі спроби «оптимізувати» (а недай боже ще й автоматизувати) процес чи зробити його більш об’єктивним призводять до погіршення результати, як мінімум в якості людей, а часто і в витратах часу.

Ну, да, я не хотів лізти але тепер вже поліз. Схоже на те, що скрішнот трохи мінімально відредагований, але ситуація по суті була (але з 100% ймовірністю стверджувати щодо редагування все ж таки не можу). Хто відповідав знаємо, розмову щодо етики цього всього проведемо.

Провтик, вибачаємось. По факту відмова через недостатній досвід, але в абсолютно некорректному формулюванні (так, вік в оригінальному повідомленні дійсно згадувався)

Ні! Скріншот не редагований!

Схоже на те, що скрішнот трохи мінімально відредагований, але ситуація по суті була

Просто цікаво: Де саме?
Складно уявити, щоб адекватна людина маючи «пруф по темі», його відредагувала і тим самим дала можливість опоненту відкинути доказ, та звинуватити себе в шахрайстві.

Схоже що діалог був, але довший. Але я не можу це підтвердити з достатнім рівнем впевненості, і багато в чому змушений спиратись на заяви сторін. Телеграм наче видаляє досить надійно.

Суть інциденту це не сильно міняє:
— Рекрутер відповів не вірно. Функціонально це нічого не змінило, була б відмова через досвід в будь якому випадку. Але так як на скріні писати звісно не можна. Хоча дуже дивно звідки взялась цифра у 24 роки, вона в нас наче ніде не фігурує, ну і це банально абсолютно нелогічна вимога для цієї позиції, навіть якщо забути про якісь моральні обмеження. Але будемо вважати що рекрутер неймовірно затупив.
— Була абсолютно некоректна спроба відповісти на цей пост. HR яка відповідала тут першою під всіма постами вважала скріншот фейковим на базі наявної в неї інформації. Цього просто не можна було робити не розібравшись в ситуації. Так, не ми перші не ми останні, але згоден, повна лажа.
— Пост знайшли і закинули в чат. Ситуація для нас виглядала провокаційно і не логічно, тому багато хто вирішив відповісти як воно з іншого боку. Я в тому числі. Моя особиста мотивація — не хотілося б втрачати кандидатів через обмеженні яких в реальності немає, до 24 це купа людей які нам прям дуже підходять, особливо розробники.

Ну от якось так. Не знаю чи стане комусь від цього легше, але зі свого боку — проведемо розмову з HR.

Святославе, а ви наче писали раніше, що таку відмову в телеграмі не рекрутер дав.Чи я помиляюся?

Ні, там ТС писав

комунікуйте з Kostya Petrusha

І я подумав що він має на увазі що Костя йому дав цю відповідь. Але то насправді він просто йому скинув скріншот.

Мене дивує, що рекрутер не підсвітив вам цей топік внутрі компанії. Чому дивно? Ми, і рекрутери, і ейчари, все це читаємо на ДОУ. Можливо , раніше би вже трохи пояснили всі моменти.

Ні, це кінець діалогу! Після цього я був заблокований а чат видалений!

Ні, це кінець діалогу! Після цього я був заблокований а чат видалений!

Стопе, а скрін ви тоді як зробили, якщо чат видалено?
Чи Вадим(?) дочекався, поки ви це прочитаєте, а потім видалив чат?

Я прочитав, зробив скрін та потім він видалив чат за 5-10 хвилин

Я хочу побажати обом сторонам конфлікту знайти порозуміння. Ви вже винесли все в публічний простір, тому, зараз багато хто дивиться, як розрулите все це. Не факт, але може цей кейс буде для всіх нагадуванням, як можна і не можна робити.

Згоден, це може стати хорошим кейсом для роздумів. Я не прагнув до конфлікту, а хотів підняти важливу тему. Сподіваюся, що всі зроблять свої висновки, і в майбутньому таких ситуацій буде менше.

Працюю розробником у Bookmap майже 5 років. Цей пост десонує з тим, що я насправді спостерігаю в компанії всі ці роки. Bookmap цінує талант і відданість справі, а не вік. Я можу особисто підтвердити, що в команді багато молодих спеціалістів, включаючи студентів. Тому дивно чути про вікову дискримінацію.

Якщо відповідати, без пафоса, на питання автора в головному пості?

яке ставлення до співробітників всередині?

Гарне ставлення. Компанія піклується про нас. Якщо треба навести приклад (один з багатьох): під час блекаутів компанія компенсувала (і продовжує компенсувати) витрати на дбж, зарядні станції та інші необхідні для роботи речі, щоб працівники могли продовжувати працювати.
---
Якщо спробувати розібратися, автор стверджує, що чат був одразу видалений, але при цьому він все ж встиг зробити скріншот. До речі, чи є повна версія скріну (непорізана, з хедером)? Мабуть немає ... як на мене, це виглядає підозріло.

Я не хочу нікого звинувачувати чи вʼязуватися в довгі дискусії, просто дивно таке читати, коли зсередини споглядаєш зовсім іншу картину. Вважайте це коментом на противагу, для балансу. Так сказати, погляд зсередини. Bookmap — чудова компанія, передусім завдяки своєму ставленню до співробітників.

Вітаю! Я радий, що працівники BookMap синхронно почали залишати свої коментарі, це дійсно показує гарну командну роботу)) Що стосується скріншота, так у мене є повна версія, якщо вам цікаво, то пишіть мені в особисті та я вам покажу!
Гарного вам дня

Давайте вже краще назагал. Або, скажіть, кому з компанії ви вже його вислали, щоб я міг напряму скомунікувати.

комунікуйте з Kostya Petrusha

О, ну це вже хоч якась інформація. Але це взагалі не рекрутер. Зараз щось спробуємо з’ясувати
UPD: а, я так розумію ви йому відправили повний скрін, ок, спитаю

Що стосується скріншота, так у мене є повна версія, якщо вам цікаво, то пишіть мені в особисті та я вам покажу!

А чому не показати всім? Ви вже порушили моральні обмеження щодо публікації переписки.
Якщо ви вже вирішили бути «борцем за справедливість», то маєте думати як ваші дії буде сприймати загал. А така ваша відповідь лише наводить на думку, що вам є що приховувати.

Я готовий поділитися повним скріншотом тільки з працівниками BookMap :)

Відправив запит в особисті повідомлення

Артур, передайте людині, яка в компанії відповідає за зовнішні комунікації, що це так не працює. Навіть якщо ви й ваші колеги дійсно пишете те що думаєте — скоординований в часі зерг раш позитивних відгуків це завжди спраймалось, сприймається і буде сприйматись як маніпуляція, «накрутка».

Правильною реакцією було б не влаштовувати набіг задоволених працівників, а прокоментувати від однієї людини (бажано уповноваженої) яка б донесла позицію компанії.

Адже погоджуюсь особисто я чи ні з діями Іллі, абсолютно неможливо придумати щоб людина це вигадала, намалювала скріни і все таке. Щоб що? Це навіть не теорія змови, це клініка. Ситуація скоріше за все була, а далі можливі варіанти:
* це був співробітник компанії, відповідь — його власна ініціатива
* це був співробітник компанії, його відповідь — це позиція компанії, але виконання на двієчку (бо існувало 100500 варіантів попрощатись з кандидатом дипломатично)
* це був сторонній хедхантер, якого компанія найняла для пошуку кандидатів
* ...

В будь-якому випадку компанія могла б принаймні вибачитись за непорозуміння, розказати що і як зроблено щоб на ці граблі ще раз не наступити (incident report якщо хочете) й красиво з’їхати в стилі «Насправді компанія наймала й наймає молодих співробітників, наприклад А який почав в нас працювати з 18 років чи Б, якого компанія найняла в неповні 19 (дані надаються зі згоди співробітників), але оскільки на дану позиції претендували кілька кандидатів, компанія зупинилась на найбіль досвіченому з них бла-бла-бла ... Залишаємось в контакті, запрошуємо аплаїтись на майбутні вакансії» і все таке.

Соординований виступ співробітників які розказують що «цього бути не могло бо цього не могло бути ніколи» — ну сорі, але дитячий садочок...

Приймається. Ситуація банальна, але водночас всім є чому повчитися. Особисто я хотів парирувати маніпулювання по типу «Уявіть, яке ставлення до співробітників в компанії?». Нормальне ставлення. З посту може скластися образ недобросовісної компанії, що не відповідає дійсності.

Для себе зрозумів, чому HR часто дають формальні відповіді)

Дивлячись на цей дитячий садочок, в мене складається враження, що та людина, яка відповідає в компанії за зовнішні комунікації, ще не знає про цю ситуацію. Виглядає так, що цей скоординований натовп, скоріше, ініціатива знизу. Хтось з компанії побачив цю тему, запостив в корпоративний чат, та й понеслося. Бо більш-менш досвідченій людині, яка відповідає за зовнішні відносини, очевидно, що так це не працює. Така людина, навпаки, не порадить співробітникам виступити в захист компанії. Якщо ж це ініціатива згори, то вочевидь профнепридатність того, хто прийняв рішення залучити співробітників до відбілювання компанії.

та немає ніякої людини яка відповідає за зовнішні комунікації
і компанія дитячий садочок
обісралися але це не ми
та може ще виросте (або ні) здоровим організмом без енурезу
діти інколи обсираються (навіть коли відмовляють через малий вік)
Бог таки має почуття гумору)

I got applied for the same position here when I was 19. It really does seem like a faked conversation

Ботяра забув на українську переключитись?

Ми, взагалі-то, працюємо з ним в одній команді ... Тому це точно не бот)))

Я працюю в Bookmap вже кілька років і можу впевнено сказати, що цей допис не відповідає дійсності. Мене особисто найняли в компанію, коли мені було !!!18 років!!!, і жодних вікових обмежень у процесі відбору не було.Компанія звертає увагу на професійні навички, мотивацію та бажання розвиватися, а не дату народження кандидата)
Тому закликаю завжди перевіряти інформацію і не робити поспішних висновків на основі одиничного випадку)

Так цікаво, що ви всі почали залишати коментарі лише сьогодні! Доречі, я вже поспілкувався з одним з ваших працівників, та надав йому докази.

I won’t say the name publicly, if you work at BookMap then write me a private message and I’ll show you the evidence

Цілком логічно, що коментарі почали з’являтися лише сьогодні, так як інформація про цей пост лише зараз розповсюдилась. Раніше ми не реагували, адже нам потрібно працювати, а не сидіти на форумах, але коли бачимо неправдиву інформацію про нашу компанію — хочемо висловити свою позицію)

Відгуку /companies/veloxpro/reviews/73099/ вже тиждень. Чи у вас відсутня підписка на відгуки про компанію, де ви працюєте?

Так, а підписка на щось впливає?)

Мається на увазі, що ця новина, тільки сьогодні потрапила в робочий чатик Bookmap. В тому і логіка, не більше. Бо вище, вже людей почали клеймити ботами))

Чи у вас відсутня підписка на відгуки про компанію, де ви працюєте?

А у людини має бути така підписка? Шобшо?

Така підписка має бути в адміністратора, який відповідає за сторінку компанії, адже хтось же публікує вакансії /companies/veloxpro/vacancies/.

Підписка має бути, бо відгуки без відповіді можуть значно зменшити число кандидатів, бажаючих працювати в компанії.

Працюю в Bookmap більше 2 років — найкраща компанія з мого досвіду щодо відношення до співробитників. Також є немала частина колег менше 24 років. Коли мене наймали за вік не питали. Який висновок можу зробити? Враховуючи тон посту, використання жирного шрфиту, та скріншоту на якому не видно осіб (такий самий скріншот можу зробити за кілька хвилин) — це необгрунтований наклеп на компанію, яка точно не є відображенням цієї проблеми. Автора попрошу надати більш детальну інформацію по цій ситуації або, у разі її відсутності, вибачитись перед компанією і надалі бути чесним перед самим собою

Минуло більше тижня з дати публікації теми, перш ніж представники компанії почали реагувати.

Якби автор теми записав відео, де відкриває свій Telegram і бачить це сповіщення, ви б більше довіряли? Які саме додаткові докази ви хочете побачити?

Я розумію, що зображення легко підробити, але навіщо? І знову ж таки, компанія реагувала більше тижня, щоб синхронізувати свою позицію.

Ваш варіант щодо детальної інформації з відео підходить.
Навіщо підроблювати? Дуже багато причин може бути

Було б чудово! Але ця людина одразу видалила чат для двох та заблокувала мене! Про це я писав і раніше. Якщо ви хочете, то пишіть мені в особисті повідомлення, і я вам конкретно скажу, хто дав мені таку відмову, дякую

Ось тепер ви можете записати відео про те, що людина відсутня у вас у контактах, відсутня у вашому блок-листі, і ви пробуєте їй написати.

А на майбутнє вам потрібно враховувати, що видалити листування дуже просто.

Те, що зробила компанія, — це типова реакція: почекали тиждень, щоб галас ущух, а потім почали звинувачувати у відповідь.

Можна вірити словам (чи тексту), а можна перевіряти інформацію та мати її підтвердження. Те що мені назвуть ім’я людини — це не буде підтвердженням на мене.

Навіть записане відео можна аргументовано поставити під сумнів — потрібно робити відеодзвінок і показувати екран браузера з усіма вимкненими розширеннями.

Також я можу запропонувати вам як працівникові BookMap скріншот з ім’ям та прізвищем людини яка відмовила мені таким чином, а також доказ того, що він мене заблокував

Зможете надіслати в ЛінкедІн?

Напишіть будь ласка самі, мій лінкедін прив’язаний тут до профілю DOU

Вітаю, яку більш детальну інформацію ви хочете?

Нижче запропонували зробити запис відео з входом в Телеграм та перепискою. Можете зробити?

В цілому на скріні нормальна доволі адекватна розмова з кандидатом. Навіщо таке підробляти? HR відповіла чесно, і позицію компанії можна зрозуміти. Ніхто не буде брати на позицію, де робота — це комунікація з людьми (та ще і потенційно вирішення конфліктних ситуацій) кандидата, якому 18 років.

Єдина помилка HR у тому, що вона пояснила причину, і підставила себе та компанію.

так якраз не пояснила. Я думаю ставлення до відмови — якщо не топікстартера, то бодай деяких читачів — було би іншим, будь там «посада передбачає бла-бла-бла тому ми надаємо перевагу людині з досвідом бла-бла». Вона ж відповіла просто «від двадцяти чотирьох» (і не будемо про те, що до двадцяти чотирьох людина могла взагалі з хати не виходити і спілкуватися тільки з мамою)

(тут я вживаю «посянила» та «не пояснила» тільки як обговорення інформації наданої автором топіка)

Із-за закону про дискримінацію неможливо скласти опис вакансії, на яку ти хочеш людину без досвіду роботи, але з певним, скажімо так, життєвим досвідом, досвідом дорослого життя.

Можна було б зробити певний суррогат, типу вимоги вищої освіти, але це не в усіх випадках можливо.

В цілому ви праві, вік не є показником дорослості, у декого життя важке і у них у 18 такий досвід, що не дай б-же у 50 такий мати. Але в середньому у 18 років у людини немає досвіду спілкування з дорослими людьми (з позиції дорослої людини, а не з тьотьой Лєрой мамою Максима).

без досвіду роботи в 24 роки це, як на мене, досить сумнівне рішення. А з досвідом будь-якої роботи можна так і вказати «перевагою буде наявність досвіду професійного спілкування» чи як можна ще придумати.
Просто, імхо, не дуже стикуються поняття «В цілому на скріні нормальна доволі адекватна розмова» і «вимоги протирічать закону про дискримінацію». Тут або незаконно, або не протирічить закону. Хотілося би, щоб і у вакансіях вказувалися повний набір вимог (які не протирічать законам, звісно) і у діалогах не було такого спрощення (з обох сторін)

Hi Illia, the screenshot you provide is fake. Our company hires people under 24 quite frequently, in fact most of our teams include colleagues who are currently pursuing their bachelor degree.

I realise that it is disappointing to be rejected for a role that seemed like a good fit for you, however you were not rejected because of your age. I can confirm that some of the candidates we are considering for the vacancy you mention above, are within the range of 20-24.

You are making wrongful accusations against a company that is doing the exact opposite from what you are blaming us for — we hire and train young professionals on a regular basis, because we see their potential. For this specific reason, our team has a “study leave” policy, introduced to provide adequate time for all those who are students, to study and prepare for their exams without having to stress about using vacation days for this purpose.

My advise to you would be to ask more questions and seek feedback when something is not clear to you. This way, even if you do not get hired for a job you could make a valuable connection and at the bare minimum, understand what skills are important for an employer.

I urge you to take your post down as it does include the image of a fake chat and we would not want to take additional action for this.

Hello Nadia! Firstly, it would be nice to know who you are and what relation you have to this company? Secondly, why do you just reply with a spam message everywhere? And thirdly, I will not delete anything, since this is not a fake, and I really received such a refusal from an employee of the BookMap.

Для того, щоб розібратися з цим коментарем, застосуємо Бритву Оккама.

Який зі сценаріїв більш вірогідний: не дуже розумний hr який ляпнув не подумавши чи злонавмисний молодик, який сфабрикував скріншота щоб підставити компанію, робить це зі свого справжнього акаунта, та й не шифрується? Не треба пояснювати злонавмисницькими діями те, що легко пояснюється дурістю.

Ви стверджуєте, що це фейк, але як ви це знаєте? Контролюєте переписку всіх hr-ів? Те, що у вас хтось там працює ніяк не виключає того, що hr міг таке сказати, не так чи? Ніхто ж не каже, що ви не наймаєте молодих, проблема в конкретній відповіді по конкретній вакансії. Тобто, для заяви про фейк у вас явно не вистачає інформації, а аргументація дуже слабка.

Ваш хід: deny defend depose, а в кінці ще й погрози. Чи це не найкраща поведінка в цій ситуації? Не треба бути професіоналом в public relations, можна просто спитати у chatGPT як краще відповісти. Набагато розумніше було б написати щось типу «Сумуємо, що ви отримали такий досвід з нашою компанією. Це неподобство, ми проведемо внутрішню перевірку і з’ясуємо всі обставини цього випадку. Наша компанія намагається дотримуватись найвищих стандартів і такі випадки дуже засмучують нас. Дякуємо за сигнал, впевнені, це дасть нам змогу вирости.»

А що робите ви? Нагоняєте хвилю співробітників і починаєте «відбілювати» репутацію. Пишете англійською свою копіпасту десять разів до різних коментарів. Напряму звинувачуєте постера в неправді і фабрикації ще й погрожуєте йому.

Давайте подумаємо логічно, хто насправді винуватий у дискримінації — hr який сбовтнув не подумавши, чи начальник, який дав таку неофіційну вказівку щодо віку? Надіє, чи не ви менеджер цього hr?

Ми, звичайно, в інтернеті, ніхто не може перевірити ані заяви Іллі, ані ваші слова. Ані бажання, ані можливості це зробити нема. Тобто, маємо classical he says she says situation. Але ваша майстерність в комунікації, мені здається, підтверджує сенс топіку.

Дякую за показовий кейс, сміливість і принциповість!
Бажаю, щоб ваши принципи дожили із вами до старості.

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

Прошу, ніякої дискримінації:
«Вибачте, ми не співпрацюємо з підприємцями, які не виконували вимог, встановлених чинним законодавством, для реєстрації як ФОП до 1 січня 2016 року».

Дуже мало тексту болдом, давай ще більше ;)

Тут треба ще розуміти, що інколи вік є умовно обʼєктивним фактором ризику.

Продакт ассистент — це, скоріш за все, про взаємодію з купою людей, різних, але старших за віком, які не всі налаштовані доброзичливо, під яких треба підлаштовуватися, шукати з ними контакт. Це, скоріш за все, купа ситуацій, коли команда щось факапить, не встигає, баранить, не розуміє, розуміє неправильно, і так далі.

І тобі з цим треба працювати. Зглажувати кути, жартувати, брехати, обіцяти, переводити стрілки. І треба, щоб тебе сприймали серьойзно, а існує купа людей, яка усіх, хто молодше, сприймає, як дітей, або розумово неповноцінних. Нажаль.

Для цього потрібен певний склад характеру, і певний досвід, і певна моральна стійкість, щоб не сприймати образи або відмови на свій рахунок.

Звісно, існують молоді (16-18 років) люди, які можуть це хендлити. Але разом із цим існує ще і багато тих, хто досі за життєвим досвідом дитина (це не про автора, а взагалі).

У вакансії з обʼєктивних причин не можуть вказати вимогу за віком (із-за тієї ж дискримінації), але на данній вакансії, мені здається, вимога за віком більш-менш обоснована.

Не розумію в чому проблема?
Тобі вказали чесну і відверту відмову, і назвали реально чесну причину, в чому біда то?
Чи краще б, щоб тобі вислали шаблонний текст про те, що вони вирішили рухатись з іншим кандидатом , чи про те, що твоя кваліфікація не матчиться з вакансією чи 100500 інших причин , які б не підпали під сьогоднішній тренд "дискримінацій«/обіженок за всім чим тільки можна?
І логічно, що ти б скоріш за все думав би, що тобі потрібно ще щось довчати ще десь практикуватись, тощо, невже так краще?

Знову ж таки, тобі вказали відверту відмову, ти в свою чергу можеш образитись, можеш не образитись, але хоча би знаєш, що це не через твої знання, відповідно йдеш і шукаєш наступну вакансію, в чому біда?

Відчепіться уже від бізнесу зі своїми «європейськими дискримінаціями». Як на мене краще гірка правда ніж фальшива посмішка. В чому б ти виграв, якби тобі відписали шаблоном або придумали б відмову в рамках європейської «свободи слова»?

Ти ж прекрасно повинен розуміти, що причин чому шукають людей в тій чи іншій віковій категорії може бути тисяча і більше, банально:
— люди можуть шукати собі колегу в команду, там сидять «дядьки» по 30-40 років, от вони б хотіли в команду схожого «по вайбу» колегу.
— така ж ситуація в умовне СММ рекламне агенство де працюють «дівчатка 18-25 років» і до них приходить жінка в умовних 40 років, навіть якщо вона мачиться по скілах її скоріш за все не візьмуть, не тому, що вони єб**ь дискримінують людей по віку, а тому, що вона не замачиться з командою, вот і все. Вірніше ризик того, що вона «не замачиться» дуже великий, тим більше, якщо на ринку є можливість вибору.
— обʼєктивно, що людина в 18-20 років, набагато простіше змінює компанію/роботу ніж людина в 25-28+, якщо брати середню температуру по палаті. І компанії просто не вигідно вкладатись в людину, якій потім потрібно буде платити більше. Це бізнес — це логічно і він так працює. Це не держава, яка дуже часто керується не законами економіки, а «сьогоднішньою політикою партії», тому що є велика кількість дотацій.
— і так далі, причин «чому» може бути багато.

Зрозумійте нарешті, є ринок він диктував умови, диктує і буде диктувати умови.
Були ковідні часи, коли навіть в 16 і в 14 років брали на роботу, тому-що ринок був такий, що попит переважав пропозицію, зараз навпаки, відповідно маємо таку ситуацію.

Додам пару тезисів від себе, можливо вони вам допоможуть знайти баланс в своїй душі.

1. Donald Trump «The world is an angry place.» Я згоден з Дональдом. Світ — це темне, несправедливе, жорстоке місце. Він радше схожий на всесвіт DC аніж на Зельду. У світі ви стикнетеся з булінгом, навіть у дорослому житті, приниженням, ейджизмом, егоізмом, байдужістю і токсиками. А ще з довабками. Довбаків буде занадто багато.

2. Судячи із жирних виділень, складається враження, що ви — надто емоційна людина, яка болісно сприймає негатив. А ще, можливо, занадто романтична. І це, мабуть доволі нормально з огляду на ваш вік ( ну ось, знову ейджизм виплив :( ). Але в цьому немає нічого поганого — спочатку людина молода, повна сил та енергії, можливо навіть якихось ідеалів та рішучості змінити світ. Потім вона стає старшою, набуває зайвої ваги, шкідливих звичок, обростає іпотекою, сім’єю з дітьми, які теж додають сивини у рідке волосся, батьки старішають і згодом помирають — це все трошки заставляє вогник в очах потьмяніти. І людина в решті мріє про 2 речі — щоб зп прийшла вчасно і що не зай@бували.

3. Ніякого канселу цієї компанії не відбудеться. І революції серед айтівців теж — див. другу половину попереднього тезісу. Повальна більшість завсідників цього форуму десь на півдорозі від молодої людини до того кінця в стилі Dark Souls що закінчує попередній пункт. Більш того, я впевнений що якщо комусь із людей, що відписалися у коментарях, незважаючи на їхню думку, компанія запропонує ремоут, 5к usd і соцпакет, то людина погодиться і піде веслувати. Тому що наразі ІТ сфера в Україні переживає не те щоб важкі часи, а навіть гірші. Це ринок работодавця, де особисто мої колишні колеги і знайомі, люди з досвідом лідів і сеньорів, шукають роботу місяцями. І не тому що мають захмарні очікуівання.

4. Якщо ви дочитали до цього пункту, то ви молодець :) - маєте посидючість і терпіння. Моя вам порада — по перше, прокачуйте «ментальну броню». Чим швидше ви перестанете тригеритись на подібні речі, і ба більше, продовжувати вести розмову, намагаючись на рівні дипломатії вирішити питання на свою користь — тим краще. І це я зараз не тільки про ІТ.
По друге, ви зараз — на найнижчій ступені у піраміді ітшної карьери. Прокачуйте навички, і шукайте першу роботу ( скоріше за все, це буде кузня кадрів, звідки ви через рік — півтори підете на + к зп). Перші X років ви напрацьовуєте досвід і будуєте фундамент для свого резюме. А потім вам відкриються різні двері, і вибирати роботу будете вже ви, а не навпаки.

Співчуваю щодо відмови.

Найкраща стратегія, коли вам відмовили — не застрягти на відмові і не боротися з минулим, а рухатися до наступної можливості.

когда отказывают это тяжело и больно.

Но:
1) спасибо что написали прямо
2) если Вы в силах изменить описанную ситуацию или навык — улучшайте
3) нет — значит с этой организацией тут и сейчас не по пути

Не уверен что стоило разглашать эту информацию публично да еще и публиковать переписку ...

Як мені відмовляли, починаючи з 0 досвіду та 16 років:
— «ще немає 18» (тут до речи згоден, чого в айті лізти було так рано).
— «недостатньо досвіду».
— «у нас одні дівчата працюють, за таку ЗП довго не будеш працювати, знаємо таких як ти».
— «не гарно виглядаю чи не вмію себе подати» (це до речи було на посаду программіста, здаєтся в life).
— «тобі буде сумно бо у нас всі 40+, а тобі 21» (до речі потім взали, я пропрацював тут доволи довго.
— «оверкваліфікейтед» (це найчастіша відмова зараз)

І я цім всім людям вдячний за прямоту(крім life).
Я до чого. Це гарно коли кажуть то як є, а не щось придумають. Ти хоч розумієш куди копати

Ти вперше зіткнувся з реальністю, де не все працює чесно та логічно. Це нормально — через це проходять усі. Але важливо не застрягати в емоціях і не чекати, що світ зміниться. Краще зрозумій правила гри та навчися їх використовувати собі на користь.

Відмови на співбесідах — це частина процесу, і іноді причини будуть об’єктивні (мало досвіду, недостатні навички), а іноді — просто тому, що ти не підійшов «по вайбу» чи через якісь особисті упередження роботодавця. Так було, є і буде.

Що робити? Замість того, щоб фокусуватися на несправедливості, краще прокачайся так, щоб наступного разу ти був тим кандидатом, від якого роботодавці не зможуть відмовитися. Будь настільки хорошим, що ігнорувати тебе стане нерозумно.

Мрії: ось українці поїдуть до Європи, навчаться там, привезуть нам європейську культуру.

VS

Реальність.

Ви про що, можна детальніше?

Про те що багато коментарів підтримують дискримінацію за віком.

На жаль так, але потрібен час! Якісні зміни не будуть за декілька років! Все буде добре

Та ні. По тому, що я прочитала, ніхто не проти того, що людина шукає першу роботу в ІТ. Тут більш акцент на те, що в силу поки що юного віку, автор топіка занадто сприймає все максимально кардинально, з пошуками справедливості тощо. Бунтар нашого часу).
А по суті, від кандидата очікують максимально бути флексібл, щоб його навчати, відповідальним, самостійним ітд. Те, що Ілля має свою думку, це чудово. Тільки питання доцільності.

автор топіка занадто сприймає все максимально кардинально, з пошуками справедливості тощо

Це не баг а фіча :) Як казав хтось «больна умний, дааа?» (Дазраелі здається, але це не точно): «Той хто не носиться з ліберальними ідеями поки молодий не має серця, той хто з віком не стає консерватором не має мізків» :)

автор топіка занадто сприймає все максимально кардинально, з пошуками справедливості тощо. Бунтар нашого часу).

Ніт. У нього просто підгоріло, бо він не отримав те що хотів і винести в паблік — це єдине, що він придумав.
Пруф dou.ua/...​rums/topic/52128/#2924997

По основній темі звісно було б цікаво почути «іншу сторону», або хоча б побачити повну переписку та резюме (іноді незрілість можна бачити просто по тексту). Але обмеження в 24 роки звучить як спроба відкинути конкретного кандидата або як шиза, бо наймати людину, що через рік підпадає під мобілізацію (наймають я так розумію в Україні)

бо він не отримав те що хотів

бо йому відмовили за критерієм, не вказаним у вимогах. І цей критерій ніяк не випливає з інших вимог (це не сенйору чи мідлу відмовили через брак досвіду/вік, це джунівська посада)

Так, у ТСа підгоріло, але підгоріло цілком законно.

йому відмовили за критерієм, не вказаним у вимогах

Никогда в требованиях не пишут «вписаться в команду», работать строго с X до Y и т.п.. Подгорание от отказа из-за несоответствия этим критериям тоже будет

цілком законно

?

Ты, прекрасно понимая вопрос, ушёл от ответа... Ну что ж, тоже ответ ;-)

емм. відповідати на питання з явною похибкою в умові?
А ви завжди б’єте жінку, коли набухаєтеся?

Богдане, тут треба визнати, що факапи роблять усі. А от визнати їх публічно- тут вже одиниці гаразд. Я вважаю, що той пан, що відмовляв в телеграмі Іллі, або інший представник компанії, могли б витрати 5 хв свого часу і розрулити всю ситуацію. Пояснити позицію компанії ітд. І всі б забули б вже на завтра топік.

Всі ці лівацькі закідони про рівність залишаються на рівні красивих слів. Навіть великі компанії почали чухатись щодо отого діверсіті. Насправді існує ринок праці. Кандидат обирає компанію, компанія обирає кандидата. Десь збоку бігають щіпачі гусєй і росказують як бізнес зобовʼязаний розраховувати ризики при наймі і працевлаштовувати людей не задаючи зайвих питань.
В кожного бізнеса своя стратегія і своя політика. Навязування якихось правил та «законів» призведе лише до зниження ефективності та розвине фантазію при формуванні відмов.
Скоріше б вже це визнали і перестали дивуватись.

Еее, дискримінація за статтю і віком це політика державного рівня. Ти на вулицю взагалі не виходиш, чи то десь з Іспанії допис?
По топіку — зараз сеньйори з роками досвіду мають десятки відмов ще на етапі СВ, просто ринок невдалий. А ХР відповіла непрофесійно

Автор, в цілому вам зекономили трохи часу. Роботодавець не має права питати про вік, а ви маєте право не казати, но всі ж розуміють, що якщо конкретну людину не хочуть брати на роботу, то її не візьмуть, придумати причину — не проблема. Перший ж відеозідвон з рекрутером — і ваш вік буде зрозумілий, а будь-які сумніви рекрутер буде тлумачити не на вашу користь.

Дискримінація була, є і буде, ну ось таке життя, навіть незважаючи на те, що існує Закон. А ще існує корупція, злочинність, ненависть і халатність, хоча на все є Закони.

Ваша реакція на ситуацію — це, власне, одна з причин, чому дуже молодих людей не дуже-то наймають на, скажімо так, дорослі посади (комунікувати з людьми, виконувати нудну монотонну роботу по 40 годин на тиждень, вирішувати потенційні конфлікти).

Бо у молодих людей зазвичай немає жодного досвіду дорослої взаємодії зі світом. Де люди тупі, злі і нераціональні, де закони усі намагаються обійти, а не біжать їх виконувати, де інсує несправедливість, і половині начхати, а інша половина цим користується, де усіх цікавить особиста вигода, а не цілі компанії, і так далі.

Чим кращі були у дитини батьки, тим пізніше вона стикнеться з цими реаліями. І реакція на це зіткнення — це, зазвичай, гучний протест (що ми і спостерігаємо). Скандал, істерика. Нікому не хочеться замість вирішення робочих питань пояснювати, як працює реальний світ.

Дякую за розгорнутий коментар. Хочу уточнити: істерики тут немає, є привернення уваги до проблеми, яка існує не тільки в моєму випадку, але й у багатьох інших.

Дискримінація, несправедливість і корупція — це дійсно частина реальності, з якою ми всі стикаємося. Але хіба це означає, що ми маємо мовчати і приймати все як належне? Протести й обговорення таких проблем — це не слабкість чи «непристосованість до реального світу», а навпаки, спосіб зробити цей світ трохи кращим. Якщо ми мовчатимемо, нічого не зміниться.

Я не очікую, що всі раптом зміняться. Але, на мою думку, змінювати систему варто хоча б поступово. Не через «істерики», а через розмову, діалог і дію.
Гарного вам дня!

Хочу уточнити: істерики тут немає, є привернення уваги до проблеми, яка існує не тільки в моєму випадку, але й у багатьох інших.

Дякую за відповідь, я не мав на увазі, що саме у вас істерика, це одна з можливих форм реакції на порушення картини миру.

Дискримінація, несправедливість і корупція — це дійсно частина реальності, з якою ми всі стикаємося. Але хіба це означає, що ми маємо мовчати і приймати все як належне? Протести й обговорення таких проблем — це не слабкість чи «непристосованість до реального світу», а навпаки, спосіб зробити цей світ трохи кращим. Якщо ми мовчатимемо, нічого не зміниться.

Ні, звісно, усе як належне приймати не треба. Але треба розуміти, які засоби є дієвими, а які — імітацією діяльності та самозаспокоєнням. Корупцію і дискримінацію неможливо подолати розголосом (на данний момент часу та стан суспільства) та прийняттям законів (цим взагалі можна щось подолати лише в відповідальних суспільствах). І корупцію, і дискримінацію дуже легко приховати, і майже неможливо довести (особливо дискримінацію), тому будь-яка загроза з боку законодавства призводить лише до того, що вони ще сильніше приховуються.

є привернення уваги до проблеми, яка існує не тільки в моєму випадку, але й у багатьох інших.

То подай на них у суд

Оце чудовий бойвий настрій! Бажаю вам не втратити його все життя!

Дякую, ви повертаєте віру в нашу молодь.

жах. Купа людей з думою «це жизнь така, треба було перешагнути, стерпіти, проковтнути, ти не пойняв в якій галактиці живеш»

Ну так же воно і є. Усі розуміють, що неможливо боротися з дискримінацією, максимум, можна боротися з відкритими її проявами. При чому, багато хто вважає, що відкрита дискримінація краще, ніж прихована.

«неможливо боротися з дискримінацією», «корупцію не побороти», «клята бюрократія», «ніхто нічого не хоче робить» —> «поїду в європу бо там харашо не то шо тут»

Дискримінацію, як і корупцію, не побороти прийняттям законів і розголосом.

Дискримінацію можна побороти підняттям свідомості та соціальної відповідальності (що подекуди зустрічається у Європі), корупцію, частково, — зміною державних процесов таким чином, що корупція стане недоцільною або неможливою.

так в тому і річ. як може «свідомість піднятися», якщо люди навіть в таких дрібницях зливаються? отут мені лінь, а отут вже я став свідомим? не буває такого

як може «свідомість піднятися»

Якби я знав, то став би сучасним Мартином Лютером Кінгом :(

отож. Але якщо ти свідомий навіть в дрібницях — велика вірогідність того, що й у серйозних речах проявлятимеш свідомість. Якщо ж постулювати «а, це фігня, не варте уваги», то де буде та межа, де «не фігня»? завернули через вік — це фігня? а через стать? а може якщо директор за жопу чипнув це теж фігня (ну дійсно задниця апетитна чом би й ні)? Підлеглого нахєр посилає щодня? та ну, країна така, це не побороть.
Мене в цих коментах неприємно здивувало саме оце ставлення «та хіба це проблема, сам винуватий».

Ще додам: і дискримінація, і корупція є ринковими механізмами, тобто дозволяють отримати вигоду (корупція — зробити швидше або дешевше або в обхід існуючих правил; дискримінація — найняти людину, з якою буде менше проблем і більше віддача) та конкурентну перевагу. З ринковими механізмами неможливо боротися, не створюючи або суттєвих ризиків для тих, хто ними користується, або альтернативних шляхів для досягнення мети. І так, просто прийняття закону без невідворотності покарання — це не суттєвий ризик.

З одного боку звісно відповідь не етична і це підпадає під визначення дискримінації.

З іншого боку, ви, як кандидати який зацікавлений в роботі, могли б спробувати розвинути цей діалог, дізнатися в чому саме страхи найму 18-річний, надати якісь гарантії, що ви є надійним кандидатом, надати відгуки про себе, переконати, що ви найкращий кандидат на цю посаду і т.д.
Одним словом — переговори. І цьому також треба вчитись і це те, чого радикально не вистачає більшості спеціалістів. Особливо це б мали розуміти люди, які навчаються в бізнес-школах. Для вас «Ні» це має бути лише запрошення до діалогу :)
Переговори для багатьох суттєво складніше ніж вивчити фреймворк.
Переговори треба вміти вести, тому що НІКОЛИ не буде ідеальних умов, ідеальних вакансій, проектів, компаній. Завжди буде щось, що заважає чи на що можна образитись.

P.S. Ви лише на другому курсі бакалаврата, об’єктивно, це ще трохи зарано для роботи. Краще інвестуйте час і сили в навчання, аби потім впевненіше стартувати з кращою базою.
Також бачу, що ви ще не визначились з напрямом, шукали то стажування на проектного менеджера, то подаєтесь вакансію продуктового менеджера. Повторюсь, що радив би ще повчитись, дослідити ринок, а потім вже кудись влаштовуватись.
Ще окреме питання, чому перебуваючи в Мюнхені ви влаштовуєтесь в українську компанію.

На жаль мене майже одразу заблокували та видалили чат для двох!

Тоді зробити висновки і не мати більше справи з цією компанією та цією рекрутеркою чи хто там спілкувався з боку компанії.

Що стосовно перебування у Мюнхені, то в чому проблема якщо позиція remote?

Проблеми жодної, просто європейський ринок на порядки більше українського з відповідною кількістю вакансій, пропозицій та оплати.

Скоріш за все, у Мюнхені теж є прояви «дискримінації», в такому напрямку і автор конкурує з локалами.
І для мене цілком логічно, що у компанії, де 90% контингенту працюють локали, в середньому нададуть перевагу саме локалу)
Але в Німеччині, скоріш за все, відмовляють в рамках, які підпадають під загальноєвропейські правила відмов=)

jobs.dou.ua/...​s/veloxpro/reviews/73099 — нормальний відгук.
Стаття зайва, для вас зайва.

Це ще що за спам копіпастний із ігноруванням імені?
Цей спам точно каже що з вами не треба мати жодної справи, якщо ви такі недолугі.
Згадайте рекламу стімрол. Іноді краще жувати ніж говорити.

После вопроса «сколько лет» можно уже прекращать общение, это не твоя будущая компания

Дискриминация , касты, отсеивание по акценту, возрасту есть во всех компаниях, здесь прокол рекрутера что в лоб скинул причину отказа. Более-менее соображающий рекрутер скинет шаблон что типа уже взяли другого или пропадет с концами, чтоб в ответ не выслушивать груду упреков. У меня был на собесе тип с другой страны с жутким акцентом, я его только смог понять , включив субтитры в гугл мите, естественнно его завернули с пометкой акцент в CRM.
Во внутренней CRM кандидатам могут даже оставлять фидбек с матами, а девочка уже культурно им отвечает что не подошли. У нас на собесе некоторые нервные типы канючили сразу фидбек и начинали сразу же его оспаривать, поэтому его никогда в лоб не больше не давали и им это тоже минусом в карму записывали

Рекрутер такою відповіддю підвела компанію під статтю.

Насправді це не важливо для мене. А насправді важливо привернути уваги до цієї теми, тому що як ви бачите, багато людей сприймає таку ситуацію як норму!

Ну, щоб це справді змінити, треба подавати в суд, хоча, може репутаційні ризики на ДОУ будуть ефективними...
Компанія, понятно, виставить крайнім рекрутера...

На жаль тут скоріше хейт на мене) Але це нормально у нашому суспільстві!

Не переймайся, все буде добре!

Багато конформістів не переносять, коли поряд з’являються люди із принципами. Існування таких, як ви, коле їм очі. Звідси й хейт.

Не ной. Их бизнес, их правила, их внутренняя кухня. Тут тебе не коммунизм и тебе никто ничего не должен. Не нравится? — намотал сопли на кулак и пошел искать компанию, которая нравится.

Нормально пацана закидали ссаними тряпками по суті тільки за те, що він зустрівся з першою несправедливістю на карʼєрному шляху і захотів про це розповісти. Авжеж, дальше такого буде тільки більше, і хлопчина ще зрозуміє, що нікому не цікаво читати оцей плач онлайн.

Автору хочу побажати успіхів в пошуці роботи і додати ось що.

Штуки типу «я виконав усі умови» існують тільки у вас в голові. Під кожною вакансією закопана пачка «невидимих» вимог, які можна зрозуміти тільки випрацювавши такий собі індустріальний situational awareness, який приходить з досвідом. Саме банальне — від кожного кандидата очікують якусь мінімальну освіту. Не тому що це потрібно в роботі, а тому, що це значить, що ви за 4 роки видрочили в собі дику усидчивість, а на це дивляться в першу чергу в тих, у кого 0 досвіду. Якщо немає освіти, то дивляться на релевантний досвід.

Ще також кожен роботодавець очікує, що в кандидата справжнього досвіду буде більше ніж того потребує вакансія. Тут все банально: взяти за гроші джуна людину, яка хоть трохи шарить. Я уже декілька раз писав про це на доу, але взаємодія з рекрутерами — це ігри в блєф. Вимоги в вакансії часто можна сміливо ділити на 2, бо всі хочуть захантити кращого кандидата за менші гроші. Відповідно рекрутери ділять на 2 те, що ви написали у себе в резюме, бо всі уже навчилися себе «продавати».

Накінець, якщо вам в причині відмови написали якусь реальну осязаєму причину відмови, то за це треба просто бути вдячним. Штуки типу «сильно молодий», «мало релевантного досвіду», «погана англійська», «не працював з х» — це ті речі, які ви контролюєте від «а» до «я». Сьогодні мало досвіду з х або сильно молодий, а через 3 роки будете уміти х, у і z та пройдете по віку. Погано, коли кажуть, що сильно старий чи по статі не підходите чи ще якусь маячню, яка від вас не залежить. Але і тут простіше, бо хоч не так обідно. А от саме погане, коли відповідають дженерик відмовою і ви навіть не знаєте, де була проблема та що варто виправляти. На це також може бути багато причин починаючи від «не сподобався лицем» до «він по зодіаку стрілець, а у нас всі барани», але таке також слід враховувати, бо як говорять «50% долі у наших власних руках і 50% чиста випадковість».

Нормально пацана закидали ссаними тряпками по суті тільки за те, що він зустрівся з першою несправедливістю на карʼєрному шляху і захотів про це розповісти

Але тепер йому стане ще складніше і зі зворотним зв’язком і з отриманням роботи взагалі. Бо запит в Гугл на його ім’я-прізвище — швидше за все буде одразу виводити на цю тему.

Так Німці і на роботу не візьмуть. І відпишуть правильно: «вирішили рухатись з іншим кандидатом»

Я не бачу проблеми в тому, щоб моє ім’я асоціювалося із темою боротьби за рівність. Якщо хтось вирішить не працювати зі мною через мою принципову позицію щодо дискримінації, то, мабуть, це не той роботодавець, із яким би я хотів співпрацювати.

Крім того, я вважаю, що відкритість і готовність обговорювати складні питання — це не недолік, а риса, яка показує зрілість і прагнення до змін.

Може прозвучати дибільно, але я думаю спрацює. Може спробуйте роботу шукати на «woman tech» зустрічах. Вони поділяють Ваші цінності і мб роботку поклєять..

Не через позицію.
Написати, що відмовили через вік — добре.
Постити переписку — не дуже.

Постити переписку — не дуже

Це не «постити переписку», а надавати докази порушення Закону.

Це не «постити переписку», а надавати докази порушення Закону.

1. Доказательства кому?
2. Нормально аппелировать к нарушению Закона нарушая Закон?

нарушая Закон

Будь ласка, надайте посилання на норму закону, яку порушив топікстартер.

Ця стаття захищає таємницю спілкування двох осіб ВІД НЕЗАКОННОГО ВТРУЧАННЯ ЗІ СТОРОНИ.

Вона не має жодного стосунку до прав розкривати переписку або суть телефонної розмови, тощо, одній із її сторін.

wiki.legalaid.gov.ua/...​.php/Таємниця_спілкування

Там по твоей ссылке прямо пишут:

Порушення таємниці спілкування — це вчинення будь-яких дій, що полягають у незаконному ознайомленні з відомостями та повідомленнями приватних осіб ... або їх неправомірному розголошенні.

Я все ще чекаю посилання на норму закону, якою забороняється розкривати свою переписку.

Так же для тебе написано: НЕПРАВОМІРНЕ розголошення, а не будь-яке.

Я все ще чекаю посилання на норму закону, якою забороняється розкривати свою переписку.

Ст. 163 ККУ

Так же для тебе написано: НЕПРАВОМІРНЕ розголошення, а не будь-яке.

Ну тогда алаверды: жду ссылку на норму закону, которой разрешена публикация частной переписки без получения согласия всех участвующих сторон.

Все що прямо незаборонено — дозволено.

Ця стаття захищає таємницю спілкування двох осіб ВІД НЕЗАКОННОГО ВТРУЧАННЯ ЗІ СТОРОНИ.

Підтверджую. Саме так це трактують в українських судах (на моєму досвіді). До розголошення особистого листування суди ставляться аж ніяк, їм усе-рівно.

:-D

Ст. 163 ККУ

Ти ж вже посилався на статтю в Конституції, яка про те ж саме.
Ну погуглі хоч трохи. Це — про порушення таємниці лістування чи розговору ТРЕТЬОЮ стороною. І не стосується учасників листування.

жду ссылку на норму закону, которой разрешена публикация частной переписки без получения согласия всех участвующих сторон.

Стаття 19. Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством...

zakon.rada.gov.ua/...​тя 19,-. Правовий порядок

Ця стаття захищає Свободу людини, як базове право згідно принципу «дозволено все, що не заборонено Законом».

uk.wikipedia.org/wiki/Принцип_свободи

Штуки типу «я виконав усі умови» існують тільки у вас в голові. Під кожною вакансією закопана пачка «невидимих» вимог, які можна зрозуміти тільки випрацювавши такий собі індустріальний situational awareness, який приходить з досвідом.

Я ще додам: часто достатньо навіть виконати частку умов. Взагалі компанія шукає людину яка може ефективно вирішувати нагальні (іноді технічні) проблеми. Вчись, працюй, розвивайся, набувай досвіду в технологіях, становись потрібним — і ніхто не буде дивитись чи скіко тобі років чи ти вагітна. Ось де справді питання ейджизму та сексизму відходять на другий план.

Illia Shcheblykin
якщо такі компанії дозволяють собі дискримінацію ще на етапі відбору, яке ставлення до співробітників всередині?
Ми маємо боротися за чесність і прозорість.
Це не питання «юнацького максималізму», а питання справедливості та рівності, які повинні бути нормою на ринку праці

Своїм постом ви зачинили для себе двері багатьох компаній, в яких немає обмежень за віком.

Я не бачу проблеми в тому, щоб моє ім’я асоціювалося із темою боротьби за рівність. Якщо хтось вирішить не працювати зі мною через мою принципову позицію щодо дискримінації, то, мабуть, це не той роботодавець, із яким би я хотів співпрацювати.

Крім того, я вважаю, що відкритість і готовність обговорювати складні питання — це не недолік, а риса, яка показує зрілість і прагнення до змін.

Я не бачу
зі мною через мою принципову позицію
із яким би я хотів співпрацювати
Крім того, я вважаю

Тількі що для вас закрилися двері ще багатьох компаній )))

ОК. Головне щоб у вас все буде добре!
Гарного вам дня

ОК. Головне щоб у вас все буде добре!
Гарного вам дня

Як же це мило. Маміна булочка.. Мі-мі-мі 🧡

Скільки тут «підтримки» в коментарях від завистливих старперів, да як він в 18 років посмів посягнути на святе, на ІТ, це що, юнаковий макималізм?

На парься чувак, продовжуй гнути свою лінію, шукай інші компанії, з такою мотивацією і рвінням в 18 років, до 30 ти досягнеш більше успіхів ніж місцеві коментатори в 40+ і будеш деякими з них командувати.

да як він в 18 років посмів посягнути на святе, на ІТ, це що, юнаковий макималізм?

Ти хоч почитай про що люди насправді пишуть. Не побачив жодного коментаря з засудженням, що людина намагається знайти роботу в айті. Основні засудження через те, що людина поводить себе, як дитина.

Багато хто просто не розуміє, бо сам не стикався з ситуацією, коли тебе не беруть на роботу через фактори, які ти не можеш контролювати — вік, стать чи інші параметри. Це не питання «юнацького максималізму», а питання справедливості та рівності, які повинні бути нормою на ринку праці

Я хочу бути маленькою милою дівчинкою і продавати фотки своїх худих ножок на онліку і мати за це дохід середнього сінйора. Але я бородатий двухметровий мужик з варикозом. Що мені робити, кому скаржитися?
Мій друг Вася хоче бути космонавтом, але у нього сколіоз і він задихається від підйому на другий поверх. Його не беруть в НАСА. Чому так?
Моя подруга Лєна хоче бути співачкою і збирати стадіони як Тейлор Свіфт. Але від її голосу в’януть квіти і коти ховаються під диван. Це дискримінація?
Інша подруга Марія хотіла б бути моделью і ходити по подіумам у модних домах Парижу. Але зі вона схожа на гнома Гімлі, особливо якщо дивитися зі спини.
Мій кум Петро хотів би керувати командами розробки систем штучного інтеллекту. Але йому 58 років, він все життя пропрацював слюсарем, а з релевантного досвіду у нього курси мануал куа від інфоциган.
Чому світ такий несправедливий?

Я хочу бути ешлендером, але я аргоніанин. Чи можу я написати скаргу за дискримінацію в Храм Трибуналу?

Світ несправедливий, але є вихід! Ваську треба просто купити VR-шолом і досліджувати космос у метавсесвіті. Лєні — співати під фонограму, а квіти нехай в’януть від заздрощів. Марії — вимагати від Gucci подіум для гномів. Куму Пєтру — стати ІТ-гуру на Ютубі, бо досвід мануального тестування в нього вже є — 40 років викруткою працював. А тобі, бородатий дівчаткофотографе, — шукати нішу! Можливо, є фетишисти на варикоз.

Не в обиду. В ваших словах просматривается инфантилизм. Вы всё ещё верите в справедливость, равность и прочие ефимерные штуки. Мир устроен так что ты или выделяешся и тобой интересуются(заботодатель, сбу, дурка и т.д. В зависимости как выделяешся) и готовы идти на уступки и выход из правил. Или ты как все и идёшь по всему процессу.
Вот вам пару вопросов:
— Почему работодатель должен идти на издержки в бизнесе ради вас или ради исполнения

справедливості та рівності, які повинні бути нормою на ринку праці

— Сколько систем вы знаете которые построены на

справедливості та рівності, які повинні бути нормою

и существовали хотя бы 100 лет?
И париться что тебе отказали по возрасту, это такое. развернулся пошел дальше искать.
P.S. Ради интереса для статистики, вы медалист?

реально не удивлюсь если парень медалист ;)

Багато хто просто не розуміє, бо сам не стикався з ситуацією

Друже, багато людей, які тобі в цій темі відповіли (можливо, більшість) працюють довше, ніж ти взагалі живеш на цьому світі. Дещо самовпевнено ввжати, що ти стикнувся з чимось екстраординарним, чого ніхто до тебе не бачив.

В абсолютній більшості випадків рішення наймати тебе на роботу чи ні приймається суб’єктивно. Так, компанії намагаються побудувати процес так, щоб суб’єктивного було поменьше а об’єктивного побільше, але допоки рішення приймають люди це було, є і буде «нравіцца-нє нравіцца».

Досвічені ейчари, особливо в країнах де правова система працює, а людям про їх права розповідають зі школи, давно не питають про вік, сімейний стан і все таке. Бо можна боляче отримати по сраці. Україна в цьому сенсі ще край неляканих ідіотів, де взути когось за дискримінацію складно, довго, дорого й це взагалі «недермінований процес» (бо можливості бізнеса порішати в наших судах зазвичай дещо перевищують можливості фізичної особи). Тому в нас можуть запитати про те чи планує жінка дітей, чи от як тебе про вік. Якби на тій стороні був більш досвічений ейчар, тебе б просто відшили з іншим формулюванням. Але ти повинен розуміти — під капотом причина була б тією самою.

В даному випадку є два продуктивні варіанти дій:
1) Порадіти, що не вляпався в це лайно. Ти ще цього не знаєш через брак досвіду, але повір мені, ти й сам не хочеш працювати в компанії, де дискримінують за віком. Бо там культура менеджмента в принципі така скоріше за все
2) Якщо є підстави вважати, що все не так погано (а просто рекрутер довб***б закреслено недосвічений), то треба стукати у всі двері. Заблочили в телезі? Ну так, за межами телеги ж життя немає :) А можна було пошукати контакти в Li й написати. Чи пошукати телефончик, подзвонити. Й ввічливо й конструктивно спробувати попросити дати тобі шанс, переконати що ти можеш бути ассетом незважаючі на вік і все оце. У мене був знайомий, який в офісі потенційного клієнта «прожив» майже тиждень але дочекався біг боса, отримав шанс на свій тридцятисекундний elevator pitch й таки дожав. That’s the spirit, треба вчитись у сейлзів як працювати з відмовами :)

Підняти кіпіш й добитись справедливості... А в чому ти її бачиш, до речі? В тому що твою кандидатуру таки розглянуть? Ну припустимо розглянуть... А який буде результат після цього публічного шкандалю підказати, чи здогадаєшся?

Я вже писав про це раніше, ціль привернути уваги до проблеми дискримінації та долучити людей до обговорення! Як на мене ціль досягнута.
Вам дякую за такий розгорнутий коментар!

Чию увагу ти хочеш привернути? Всім пофіг на чужі проблеми коли і своїх вистачає.

Почни з дівчатами знайомитись, от там дійсно нічого не контролюєш😁

Працював у одній закордонній компанії в англомовній країні. Проходив внутрішній корпоративний leadership training, де нам на етапі про етику проведення інтерв’ю з кандидатами прямо казали: «якщо кандидат — мігрант з диким акцентом і хуйовою англійською якого неможливо зрозуміти, то ні в якому разі не кажіть йому в причині відмови „в тебе дикий акцент“, бо це дискримінація і взагалі нас засудять. Пишіть communication issues чи шось таке.» Це казали ті ейчари, які на публіку усі такі за дайверсіті, інклюзівіті і райдужний прапор на лого компанії у червні.

Власне, ця тема — яскравий приклад чому замість причини «ти ще малий для цієї роботи» треба давати фідбек типу «lack of industry experience». Бо інакше отакі індивіди будуть бігати по форумам і реддітам з підгорілою сракою і писати усяке лайно. Наша східнослов’янська чесність і прямота в сучасній бізнес-культурі це скоріш мінус.

Автору на примітку: ваш світогляд, сформований інфлюенсерами з лінкедіну і бізнес-цитатниками, до реальності має досить опосередковане відношення. Реальний світ трохи не такий рожевий і з подібним ви будете зіштовхуватися ще дуже часто, просто в цьому випадку вам відповіли чесно.

хуйовою англійською якого неможливо зрозуміти
не кажіть йому в причині відмови «в тебе дикий акцент»

Для такого винайшли сертифікати з володіння мовою. Наприклад, в Україні співробітники вишів повинні мати сертифікати знання української мови. Тобто можуть відмовити в працевлаштуванні не тому що «ой в вас такий суржик», а в тому, що в вас немає сертифікату потрібного рівня. :)

так сертифікат може бути. просто вимова така, що ви не розумієте абсолютно правильно складені граматичні речення =) Але насправді це проходить через пару тижнів спілкування з індійцями.

лол...в мультивсесвіті Ч25-60 жалітися на дискримінацію у 18)

Так, дискримінація — це погано, але... Ти ще не зрозумів на яку планету і в яку цивілізацію потрапив?
Забий на цю контору, не звертай увагу на інші подібні контори, і шукай саме тих кому ти потрібен. Так, це важко, але що поробиш. Рішення може прийти з абсолютно неочікуваного напрямку.

І раджу перестати читати західні інтернети, якщо ти читаєш. Оце «дискримінація неприпустима» вже каже, що ти потрапив у їх соєву бульбашку де хибно вважають що ой люди невідворотньо стали білими та пухнастими, бо 21 сторіччя... я хз як ця нумерологія працює. Нічо по факту не помінялось за тисячі років, просто десь утворюються тимчасові бульбашки цивілізованості, в яких прикольно бути, але завжди треба готовим що вони будуть десь здуватись. А не ставити це в норму і дивуватись чому особистості хомо сапієнс дискримінують інших особистостей. Ще б здивувався чому вони все ще воюють чи влаштовують автократії.

Хочешь честно? Я бы тебя тоже не взял. Как думаю и большинство. И не из-за возраста, а из-за принципиальности, токсичности и юношеского максимализма.
То что ты решил не перешагнуть это и работать дальше а обнажить этот угол — делает тебя максимально слабым игроком.

Ми просто маємо різні цінності.

Я не вважаю, що мовчання в подібних ситуаціях робить когось «сильним гравцем». Навпаки, саме здатність відстоювати свою позицію формує людину як професіонала і як особистість.

«Ситуація» яка сталась є просто смішною, а ви викатили такий спіч який можна озвучити і підставити під відео з Мусоліні)

В загальному ви ще ментально молода людина і бажаю вам дорости до того рівня коли ви будете згадувати цей пост і сміятись/червоніти)

«Те що ти пишеш російською робить тебе руснею»
«Те що ти ТИ-каєш незнайомій людині робить тебе бидланом»
© Джейсон Стетем

Для автора: пишіть такі статті на Реддіт — і англійську по-практикуєте і підтримки на ранніх етапах інтерв’ю буде більше. Вони будуть за різні причини і без, просто не приходьте на інтерв’ю з завищеними очікуваннями що вас одразу візьмуть

Спробуй мислити в напрямку того, що потрібно вивчити чи зробити, щоб тебе захотіли взяти на роботу, замість того, щоб фокусуватися на несправедливостях, які трапляються.
Це тільки перша перешкода яку ти зустрів і вже обурився.
Наступний топік буде про те що шукаєш роботу вже n-місяців і не беруть без досвіду?
Я бачив розробників 17-18 років які вже займали middle позиції і працювали вже з 16-17.

Співчуваю. Але не переймайся! Якщо вони спіткнулись об твій вік, то нашо вони тобі треба? )) твій роботодавець чекає на тебе, якому байдуже вікові та гендерні рамки, там ти будеш цінуватись за розум та сумління.

Так, я повністю згоден. Дякую за підтримку

Ринок праці має бути місцем рівних можливостей, а не дискримінації.

Ось цей корпоративний булшіт працює у великих компаніях (тобто вони б тебе також реджектнули по віку, але просто не дали б жодного фідбеку), а коли скидаєш cv рандомному чуваку у телеграмі, то треба радіти, що нахер не послали.

Про корпоративний «булшіт».
Я розумію, що великі компанії часто дають дженерік-відповіді без фідбеку, але це теж є проблемою. Недостатність прозорості чи «відписки» не роблять практику дискримінації менш неприйнятною. Навпаки, це показує, наскільки ринок праці все ще далекий від дотримання
етичних стандартів.

Про ситуацію з CV.
Так, я розумію, що коли ти звертаєшся напряму до когось у Telegram, це може виглядати менш офіційно. Але це не означає, що роботодавець має право відмовляти за дискримінаційною ознакою. Вікові обмеження або інші критерії, які не впливають на якість роботи, не повинні бути фактором у будь-якому процесі найму, незалежно від формату комунікації.

Про «радіти, що не послали».
Такий підхід підкреслює низький рівень професійної етики з боку деяких роботодавців. Ми не повинні приймати це як норму, бо це лише закріплює токсичні практики на ринку праці. Я не вимагаю особливого ставлення до себе, але вважаю, що всі кандидати заслуговують на рівне та справедливе ставлення.

Ну так ось же Ви самі і відповідаєте на питання чому Вас не взяли на роботу: бо Ваші поточні уявлення про бізнес, процеси, справедливість, прийняття рішень тощо так далекі від реальності, як галактика JADES-GS-z14-0 від нашої грішної планети. Воно, звичайно, прикольно спостерігати за цим ідеалізмом, але ким Ви там хотіли працювати — Junior Product Assistant? Ви розумієте, що на цій посаді Вам би 90% часу давали тупі завдання, брехали, відмазувалися б, намагалися спихнути відповідальність, виїхати на Вас ну і так далі по списку. Ну і як би Ви в оцьому ось білому пальті, на лицарському коні і з короною на чолі розгрібали б оте все гівно?

Ніяк. От тому і не взяли.

Зазвичай, не можна за віком реджектити кандидатів, як і вказувати вік у вакансіях, але, треба визнати, що твій досвід не є релевантним до цієї ролі, на жаль.

Так, у 2025 році мене судять не за професійні якості, не за потенціал чи мотивацію, а за цифри в паспорті.

Які професійні якості, ти стажор-студент.
18 хоч є? Там ж пише у вакансії, досвід PO/PM або якийсь інший в ІТ.

Upd, таки 18.

Чувак, тобі чесно відповіли що не так а не «ми знайшли кращого кандидата».
А ти замість подякувати рекрутеру за честність постиш його фотку і переписку.

Якщо я б нагуглив таку статтю від стажора, то точно б не взяв. Кому в тімці таке треба

якщо такі компанії дозволяють собі дискримінацію ще на етапі відбору, яке ставлення до співробітників всередині? Що ще, окрім віку, може стати «перешкодою»? Стать? Етнічна приналежність? Соціальний статус?
ти стажор-студент

Ви знаєте особисто? В вакансії написано «перша робота» та «junior», «assistant».

Я наймав та працював з першокурсником, якому на той момент було 17 років. Він до цього ніде не працював. Але це був талановитий програміст, з яким я працював 4 роки.

що не так

А що не так з людиною, якій 18 років, та котра відгукнулась на «junior», «assistant»-роль?

UPD: я особисто в віці 18 років працював тестувальником фул-тайм в американський компанії в її польскому офісі. Та зі мною було ще 10+ таких талановитих студентів з України.

А що не так з людиною, якій 18 років, та котра відгукнулась на «junior», «assistant»-роль?

Те що він фулл тайм працювати не зможе. Бо тільки в універ вступив.
Ваш кеп

Те що він фулл тайм працювати не зможе. Бо тільки в універ вступив.
Ваш кеп

Ну в наших універах, на жаль, це вже не проблема. Може звісно побачили, що універ західний і вирішили не ризикувати.

Читайте будь ласка опис вакансії! Там full-time або part-time!

Дивно. Тисячі студентів працюють фултайм, а цей студент не зможе.

Я працював фулл тайм з третього курсу. Що я зробив не так?

Що я зробив не так?

Зачем-то пошёл в ВУЗ. Чтобы не учиться.

Тем не менее совмещать учебу (именно учебу) на очке и работать фулл-тайм — возможно. За счет личной жизни — не спорю. И в те времена существовали компании, в которых практиковался гибкий учет рабочего времени.

Тем не менее совмещать учебу (именно учебу) на очке и работать фулл-тайм — возможно.

Какая-то из черепашек врёт:
— 3 пары расписания — это время на учёбу 8:30 — 14:00 или 5,5 часа
— Время «на самоподготовку» (АКА «домашку») — ещё часа два-три, пусть, 2,5 часа
Итого минимум 8 часов на учёбу, если именно учиться.
Остаётся:
— 8 часов на сон
— 8 часов на работу фулл-тайм
И всё, нет времени не то, что на личную жизнь, но на еду и перемещение универ-дом.

Либо забиваешь на учёбу, либо на работу, либо на фулл-тайм.

Не забывайте, третий курс — это вам не первый, и не второй. Кто был, кто учился — тот знает. Матан, общая физика и ТОЭ уже позади, и они честно сданы.

Так с третьего курса, по большей части, и начинается специализация

кто был, кто учился — тот знает

Т.е., собственно, то, за чем на конкретную специальность в ВУЗ и должны, как бы, поступать.

Матан, общая физика и ТОЭ уже позади, и они честно сданы.

Это действительно прекрасно, но не отменяет того, что совмещать учебу «на дневном» и работу full time невозможно. Чем-то придётся поступиться.

:) Курсачи честно написаны, а экзамены честно сданы.

Т.е. разницы между «отбыть и пройти контроль» и «учиться» ты не понимаешь. ЧТД.

З.Ы. Покажешь примерное усреднённое расписание учёбы на дневном, совмещённой с работой full time? ;-)

Дайте, пожалуйста, Ваше определение понятию «учиться» в этом контексте. С Вашей точки зрения это исправное посещение всех лекций, формальная сдача необходимых лаб, курсовых, зачетов и экзаменов на положительную оценку, получение знаний по предметам, или же что-то другое?

ще обов’язково має бути від руки написаний конспект. Без конспекта автоматичний недопуск.

Дякувати за що? За ейджизм? За порушення закону?

За порушення закону?

Подавайте в суд, в прокуратуру.

Далі гірше:

Дякувати за що?

За те що сказали реальну причину, а не проігнорували. В вашій ситуації це не релевантно, але справжній ейджизм виглядає по іншому: замість сказати про вік, мав скажуть, що якісь ваші скіли недостатні, і в такому випадку людина може задізморалитись. А відповідь про вік як вплинула на вашу мотивацію?

За ейджизм?

Ваша ситуація — це лише формально ейджизм. По факту вам навряд чи відмовили не через вік. Чи ви справді вірите, що не взяли б людину в 22-23? І їх бізнес модель передбачає найм людей яких через рік (в 25 років) можуть мобілізувати?

Упередження про юних (це ті що до молодих) працівників:
Вони не мають життєвого досвіду, схильні до драматизму/скандалізму та іншої неконструктивної поведінки. Роботодавець просто не хоче займатись вихованням чужих дітей і ще платити за це гроші.
Фігове упередження, бо є люди, що вже на 2 курсі не будуть влаштовувати драму, будуть сумлінно навчатись та приносити користь компанії.

А що зробили ви?
— Виклали приватну переписку в публічний доступ. Це конструктивно?
— Не змогли зрозуміти, що конкретний роботодавець оцінив ваш юний вік як ризик з яким він не готовий справлятись.
— Почали сипати на форумі «завченими фразами» без їх розуміння. Наприклад ось тут dou.ua/...​rums/topic/52128/#2924835 про прозорість. Вам досить прозоро відповіли.

Фактично цією темою ви підтвердили оті всі упередження.

Роботодавець звісно недосвідчений. Даний кейс пояснює 2 факти:
1) Чому роботодавці дають дженерік відповіді. По типу «Ми вирішили рухатись з іншим кандидатом»
2) Чому багато компаній все ще пишуть вищу освіту в вимогах.

Дякую за вашу думку. Але відмова через вік — це дискримінація, навіть якщо про це сказали чесно. Такі ситуації не мають бути нормою, і про них потрібно говорити.

Щодо публічності: моя мета — привернути увагу до проблеми, а не когось дискредитувати. Якщо такі випадки замовчувати, вони й далі повторюватимуться.

Так вам відмовили не через дискримінацію за віком, а через брак життєвого досвіду. Просто рекрутер не знає, як правильно формулювати свої критерії пошуку. І своєю поведінкою у цьому топіку ви підтверджуєте правильніть такого фільтру.

Дискримінація за віком, це коли 50-річних не беруть, хоча у них 10 років профільного досвіду.

Дискримінація за віком( ейджизм) може бути у два боки

Чи є ейджизмом небажання брати на роботу 15річного при умові згоди одного з батьків? В Україні таке працевлаштування офіційно дозволено.

Це вже дуже філософське питання. У моєму кейсі мені відмовили чітко через вік, хоча я вже повнолітня людина. На мою думку кожен кадидат має право до рівного ставлення з боку роботодавця в незалежности від: гендера, віку, раси або сексуальної орієнтації!

Так у вас, юначе, подвійні стандарти, виходить. З точки зору закону про працю ви рівні. Але ви ж напевно думаєте, що ви огого 18-річний повнолітній дорослий, а то 15-річна дитина. Чи чому питання філософське по вашому?

Так от: з точки зору менеджменту, що 15, що 18 років — різниця мізерна.

Хочу уточнити: я не порівнюю себе з 15-річною дитиною. Законодавство України чітко визначає, що повнолітня людина має всі права працювати без додаткових умов.

Моя претензія не до можливості чи неможливості працювати, а до того, що відмова була аргументована виключно віком.

Тому проблема тут не в тому, чи вважаю я себе «рівним» із 15-річним. Проблема в дискримінації та відсутності рівного ставлення до кандидатів, незалежно від віку.

Проблема в дискримінації та відсутності рівного ставлення до кандидатів, незалежно від віку.

Ця проблема існує сотні років, і буде існувати ще сотні. Нічого ви не зробите з цим.

Моя претензія не до можливості чи неможливості працювати, а до того, що відмова була аргументована виключно віком.

І що ти зробив щоб переконати їх в тому, що вік не проблема? Влаштував істерику в інтернеті?

Рекрутер звісно дурню зробив (видно брак досвіду в не совковому середовищі), але твоя реакція демонструє що рішення-то вони прийняли по суті вірне. Й проблема тут не у віці як такому, а у відсутності навичок комунікації помноженій на юнацький максималізм.

А також за релігійними переконаннями!!! І за мовними ознаками!!! І за кольором шкіри, і за політичними поглядами 🙃

Коли такі баззворди разом в реченні... Відразу матеріалізуються жирні особини з синім волоссям. Які постійно говорять «girl bosses». Цікаво чи ви їх призвали чи пронесло :)

Це не дискримінація, це змога корректно оцінити необхідні психологічні характеристики людини в залежності від ії віку.
І це цілком валідне ставлення, яке, нажаль, дуже часто прирівнюють до ейджизмом.

Якщо ви дійсно за «рівну рівність» — підпішить петицію про зменшення мінімального віку для президента України з 35 до 18 років. Або хоча б подумайте чому таке обмеження є.

А чому 50-річних не беруть? Через передоз життєвого досвіду? :)

На рядові позиції не беруть — тому що після 40 знижуються когнітивні здібності
А на інші — беруть

про них потрібно говорити

Боротьба з вітряними млинами. Тому й відмовили, бо знали, що так і буде.

Якщо такі випадки замовчувати, вони й далі повторюватимуться.

Ну тепер просто будуть казати, что кандидат не пройшов по технічним скіллам, або «culture misfit». Ось і увесь результат.

Одне питання: цієї теми не було б, якщо вам дали би загальну відповідь на кшталт: «На жаль ми вже знайшли кандидата на цю посаду, тому ми не можемо Вам її запропонувати»?

Я повністю розумію, що компанії часто обирають кандидата, який найбільше відповідає їхнім потребам, і це природна частина процесу найму. Проте в моєму випадку причиною відмови було прямо зазначено мій вік, а не професійні якості, досвід чи відповідність вакансії.

Це і є суттю моєї публікації — проблема дискримінації на основі ознак, які не мають стосунку до професійної компетентності. Якби відповідь була загальною, без згадки про вік, то я, ймовірно, і не звернувся б до цієї теми. Однак відкритий акцент на віковому критерії викликає питання щодо прозорості й рівності у відборі.

Чи правильно я розумію, що вам краще отримати якусь загальну відповідь з відмовою, навіть якщо справжньою причиною буде вік, ніж відповідь, в якій буде прямо вказаний вік як причина відмови?

Ілля, ти трохи драматизуєш ситуацію.Так, з боку роботодавця не ок писати про відмову через вік, але, погодься, виставляти на паблік приватну переписку- теж не ок.
Як тобі тут писали, просто сфокусуйся на інших компаніях і прийми цей кейс як досвід. Знайдеш щось цікаве в плані роботи, це питання часу.
Я, зазвичай, коли теж як кандидатка шукаю роботу, і коли рекрутер дає релевантний фідбек, намагаюся трохи більш запитати, що можна покращити, чи якусь пораду. Удачі тобі.

Дякую за коментар. Глобально мені справді без різниці — я знайду іншу роботу. Але про такі речі треба говорити, щоб подібні ситуації не повторювались, бо відмова через вік — це неприпустимо, і це стосується не лише мене.

Але про такі речі треба говорити, щоб подібні ситуації не повторювались, бо відмова через вік — це неприпустимо, і це стосується не лише мене.

Саме тому ви вирішили нівелювати серйозну проблему ейджизму своїм комічним прикладом?

Основний прояв ейджизму — це ситуація, коли не наймають людей старше Х. Це велика проблема, що таки стосується кожного.
В деяких країнах є проблема, що не наймають молодих спеціалістів, бо не хочуть нести соц відповідальність (таке було у Франції). Це теж стосується кожного (на тому ринку де таке є), бо воно підмиває наступні покоління працівників. І у випадку з Францією фактично унеможливлює можливість забезпечувати себе для людей 23-27 років (23 — закінчив універ, 27 — вже не підпадає під преференції закону).

Ви навели приклад, де студент, якому доцільніше шукати інтернатуру, не отримав роботу в певній сфері. Ви не наводите системність навіть для даної компанії.
Знову ж, ви прийшли на форум, а не в прокуратуру, тобто бажання боротись з порушенням закону поки не продемонстрували.

Тому сорян, але ось це схоже на брехню:

Глобально мені справді без різниці

Ще раз:
Ейджизм та інші дискримінації — це важливі теми. Їх треба обговорювати. Але притягування дискримінації за вуха до будь-якої ситуації — це негативна практика, що лише відволікає увагу від реальних випадків.

Я вважаю, що навіть одиничний випадок дискримінації за віком не можна ігнорувати чи знецінювати. Відмова через вік — це дискримінація, і те, що це, можливо, не системно, не робить це прийнятним.

Я прийшов на форум, щоб привернути увагу до проблеми, а не влаштовувати «шоу» чи доводити очевидне. Якщо ви вважаєте, що моя ситуація не заслуговує на обговорення, то залишимося при своїх думках.
Дякую

Я вважаю, що навіть одиничний випадок дискримінації за віком не можна ігнорувати чи знецінювати.

Брехня, ви так не вважаєте :)
Пруф dou.ua/...​8/?from=forlatest#2924997

Це вже дуже філософське питання

Ілля, до речі, а чого ти не запитав, чому саме з 24 років, а не з 22, чи іншого віку? Я до того питаю, бо , можливо, він би тобі ширше розкрив ,чому саме відмова.

Тому що він майже одразу мене заблокував та видалив чат для двох

Тому що він майже одразу мене заблокував та видалив чат для
двох

«Майже відразу» це після того як ти йому про дискримінацію написав і скинув цей топік?)

Дякувати за що? За ейджизм? За порушення
закону?

Яке порушення закону?
Тебе що оформляють як працівника, з трудовою і т.п.?

Там в кращому випадку ФОП.

Це не Німеччина де на темі «дискримінації» можна влаштуватись на роботу.
Забий і шукай далі, замість того щоб створювати собі репутацію неадекватного стажора

Яке порушення закону?

Уууу, а цікава тема. За законом забороняється:
— вказувати вік у вакансії;
— відмовляти на основі досягнення пенсійного віку.

Карочє, треба юрист, який скаже чи у нас взагалі порушує закон відмова мотивована непенсійним віком.

Виконав умови це які, cover letter?)

У вимогах до вакансії на позицію Junior Product Assistant (Add-Ons Department) не було зазначено жодних вікових обмежень. Основний акцент у вакансії був на професійних навичках, бажанні розвиватися та відповідати завданням цієї ролі.

Саме тому відмова через мій вік є не лише несправедливою, але й суперечить принципам рівності та прозорості, які повинні бути стандартом у сучасному процесі найму.

Дякую, ви правильно зробили, що про це написали, та ще й вказали назву компанії

Велике дякую!

Минуло більше тижня з дати публікації теми, перш ніж представники компанії почали реагувати.

Але ця реакція, на мій погляд, якась дуже дивна. Стандартна спам-відповідь майже кожному більш-менш активному учаснику теми — це щось нове. Але звертає на себе увагу прагнення довести точку зору компанії до учасників обговорення.

Дуже показово, що саме сьогодні співробітники почали захищати свою компанію. Ще вчора ніхто не писав, а зараз вже кілька осіб. Здається, по компанії пішов заклик відписати щось.

Підписатись на коментарі