Що буде з цінами на нерухомість на Заході України

Вітаю.

Які ваші очікування/прогнози на вартість квартир на Заході України (Львів, Франківськ і т.п.) якщо у серпні 2025 підпишуть перемир’я. Щось типу мінських, без вступу в НАТО, але і без обмеження армії та визнання території російською. Кордон ще кілька місяців буде закритий, халявної легалізації в Європі більше не буде (тільки безвіз як і раніше).

Чи плануєте ви купляти житло якщо ще не маєте свого?

Чи ви «відкладаєте» купівлю зараз? (Тобто гроші ± є, потреба є, але не купляєте бо хз що буде, чи чекаєте спаду цін чи ще чогось?)

Чи є смисл купляти зараз як інвестицію?

Моя думка що напевно мав б бути ріст 20-30% протягом кількох місяців, бо багато відкладеного попиту, з Європи вишлють сотні тисяч непрацюючих, частина вернеться сама. І більшість поїде у великі міста типу Києва, Львова, Одеси, що створить тиск на оренду => а вона на ціни квартир.

Харків, Дніпро, Херсон, Миколаїв будуть прифронтовими, тому люди з грошима будуть мігрувати звідти.

Еміграції з України не очікую, емігрувати будуть тільки ті хто вже буде мати сім’ю за кордоном (тобто жінка з дітьми виїхала, тепер і чоловік). І то частково.

Решта не поїде бо буде тільки безвіз, а знайти роботу і тоді їхати завжди будо важко (особливо важко буде для ІТ).

👍ПодобаєтьсяСподобалось3
До обраногоВ обраному2
LinkedIn

60 коментарів

Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів Коментарі можуть залишати тільки користувачі з підтвердженими акаунтами.

Досліджував це питання недавно.

В малому обласному центрі, де я зараз живу, ситуація наступна — люди які брали квартири на етапі котловану — платили 900$ за метр. Зараз продають за 1000$ метр. Тобто маємо 11% за три роки (і це тіки при умові, що вони знайдуть покупця). Що менше дохідності 4.5% від доларових облігацій, які зараз є в наявності (це навіть без урахування виплат по купонам, які можна реінвестувати).

Краще ситуація з вторичкою — є немало хороших варіантів зі скидкою, бо люди виїхали, і треба гроші. Особливо це стосується великих квартир — 150+ метрів, бо покупців на такі метри дуже мало.

Кожне місто має свій особливий ринок.
Міста, де корупції небагато, зможуть залучати інвестиції і швидко рости.

Думаю кількість тих, хто виїде, компенсується кількістю тих, хто повернеться і вцілому мало що зміниться, якщо саме про західні області говорити. А от там, де раніше були прильоти, а потім їх не стане, і при цьому місто має якусь туристичну цінність (Київ, Одеса, у меншій мірі Дніпро й Харків, бо близкість до рашки, ще у меншій мірі — Миколаїв, Херсон, Запоріжжя, бо і близкість до рашки, і не дуже туристичні міста) — то там, думаю, ціни суттєво зростуть, на 25-50% Бо якраз ризик втратити інвестиції через приліт — був вирішальним фактором, що стримував багатьох від купівлі. Тобто гроші поллються на ринок нерухомості, а це в свою чергу взвинтить ціни. Так що купівля нерухомості у Києві чи Одесі зараз (зима-весна 2025) може бути хорошим варіантом, щоб швидко наварити +25-50% до кінця 2025. Купити зараз, потім продати в кінці року.

Думаю кількість тих, хто виїде, компенсується кількістю тих, хто повернеться і вцілому мало що зміниться, якщо саме про західні області говорити.

Схуялі?
Будемо реалістами, повернуться дуже мало, бо за 2-3 роки люди там вже вросли так чи інакше. Повертатись будуть в основному ті хто зовсім не здатен адаптуватись, або дуже заряжені патріотів (враховуючи дії влади, то навіть вони дуже подумають)

Будемо реалістами, повернуться дуже мало, бо за 2-3 роки люди там вже вросли так чи інакше.

700к українців сидить на соціалці в Німеччині. А ще є по інших країнах.
Закінчиться війна => соціалку перестануть платити => вернуться (бо не буде дозволу залишатись, для цього треба офіційну роботу чи бізнес)

1. Соціалку в багатьох країнах вже рік як не платять.
2. Соціальне житло вже рік як не надають

700к українців сидить на соціалці в Німеччині

Чого так мало? Давайте вже лям!

Чого так мало? Давайте вже лям!

Насправді може і бути лям. Десь читав що в Німеччині вже 1.25кк українців-біженців, з них сразові внески платять 25%.

У ФРН близько 700 тисяч громадян України отримують соціальну допомогу у зв’язку з
безробіттям
www.google.com/...​ha-zrostaye/32786985.html

Соціалку в багатьох країнах вже рік як не платять.
2. Соціальне житло вже рік як не надають

Це ти про які країни? Болгарію і Польщу? Там і раніше соціалки не було.
Соціалка є у Німеччині, Франції, Австрії. Однис словом, Західна Європа

1. radiosvoboda.org — це ватна помийка.
2. Допомога була €506 на місяць. Якщо немає житла і роботи, цих коштів ледве вистачить на життя навіть у Києві. А соціальне житло Німеччина більш не надає і не покриває те, що було надано раніше.

На що тоді живуть ті 700к+ які нк платять внесків (значить не працюють)?

На знаю як в Німеччині, а в Італії дуже багато хто працює як робоча сила: прибиральниці, кухарки, няні, вчительки (наприклад української мови), різноробочі, перевезники. Мало хто з них сплачує податки (майже ніхто), але і рейти в них значно нижчі ніж у місцевих, і прав, відповідно, жодних. І це влаштовує усіх.

І який процент із них реально може претендувати на купівлю життя в Україні?

емігрувати будуть тільки ті хто вже буде мати сім’ю за кордоном

звідки такі думки?

Але все ж таки я б порадив би не рипатись. Ну хочеться тобі погратися в рантьє то купи у Вроцлаві кавалєрку та не парся.
В Україні людей на вулицях ловлять, обговорюють можливість конфіскації майна а ухилянтів, а ти про якісь однушки біля метро.

Але все ж таки я б порадив би не рипатись.

В мене є ще дві квартири у Львові, 1к і 3к. Купляти ще не планую.
1к цього місяця на продаж виставляю, там якраз «перед продажний ремонт» доробляють.

А за 3к ще думаю (там дуже хороший ремонт, у Вроцлаві я такого навіть в оголошеннях не бачив).

Тому і питаю, цікавлять настрої гребців на місці=)

То зливай швидше, поки не віджали.
Я впевнений в українській владі — колись вони до цього дійдуть.
Як варіант, будуть віджимати у ухилянтів та давати військовим. Але не всім, а тільки тим, хто правильно воював.

Ніколи такого не буде. У нас національна ідея завжди була «моя хата з краю, нічого не знаю». У нас риги-анали будуть булаву ділити з бджолярами, челюсних дресируватимуть говорити «паляниця», мацковських попів заборонятимуть — все зтерплять. Крім зазіхань на світе — на хату з пічкою.

Однушка біля метро в Києві була найвигіднішим варіантом інвестицій завжди. І навіть той сраний біткойн переживе.

Чим вам біткойн не вгодив?

Його в руках потримати не можна. А квртира ось вона рідненька.
А взагалі все життя не мав зайвих грошей для інвестицій та відразу витрачав усе зароблене.
Хз що там буде через 20 років, а жити треба зараз.

Недвижимость, к сожалению, с тобой не двигается.

Чи плануєте ви купляти житло якщо ще не маєте свого?

В Україні є житло дружини, плануємо продати по можливості.

Чи є смисл купляти зараз як інвестицію?

Є така чудова штука як ROI
Візьміть умовні X тисяч $ та прорахуйте для них симуляцію Монте-Карло онлайн для якогось «примітивного» індексу на зразок VOO
А потім відкрийте olx й знайдіть квартиру за ці ж гроші, подивіться її чи подібну на довгострокову чи короткострокову ренту. Прорахуйте РОІ, не забудьте за амортизацію та витрати на «менеджмент» у випадку короткострокової ренти.
Дам підказку — все дууже погано зі звичайною нерухомістю як із інвестицією, якщо ви цим не займаєтесь на постійній та масовій основі (як приклад — 3 квартири на одному поверсі у короткостроковій ренті + 4 де живете ви та можете це у пасивному режимі «менеджити» — тоді цифри ще якось працюють на вас. Проте тут й доп ризики на зразок «прильотів» чи інших радощів нестабільної країни. Ну і рівень диверсифікації... під питанням. 4 квартири по 50к то вже 200к у нерухомості у 1 будинку)).

з Європи вишлють сотні тисяч непрацюючих

У непрацюючих певно й на нерухомість грошей не буде.

більшість поїде у великі міста типу Києва, Львова, Одеси, що створить тиск на оренду

Оренда у Львові вже зрівнялась з бідними країнами Європи на зразок Хорватії чи Албанії
500-700 баксів на більш менш хорошу квартиру що там що в Україні.

частина вернеться сама

А частина виїде. Як там кажуть «звір не повернеться в клітку якщо його в ній зачинити»
Проте звісно на початку півроку-рік буде підвищений попит, тут згоден.

Адміністрація зробила коментарі тільки для підтверджених акаунтів(

Тому норм дискусії не буде(

Попит на оренду чи купівлю квартир забезпечується молодими людьми, особливо молодими сім’ями.
В Україні з цим є проблеми.
У 2023 році було знижено вік мобілізації з 27 до 25 років.
www.rada.gov.ua/news/razom/237142.html
Зараз активно просуваються теми зменшення мобілізаційного віку до 18-20 років.

tsn.ua/...​hut-viyskovi-2680242.html

tsn.ua/...​at-ukraincam-2742456.html

Минулого року адміністрація президента США Джо Байдена закликала Україну знизити вік мобілізації з 25 до 18 років. Як вважають у США, таким чином Київ зможе посилити боєздатність армії.
Голова партії «Слуга народу» Олена Шуляк розповіла, що у Верховній Раді поки що немає жодних законопроєктів із цього питання. «Дуже багато маніпуляцій відбувається на цю тему. Але у Верховній Раді нічого не розглядається (законопроєкти щодо зниження мобілізаційного віку — ред.)», — запевнила нардепка.
За словами депутатки, питання зниження мобілізаційного віку роз’єднує суспільство та додає тривоги.
Водночас українські законодавці пропонують інші компроміси, а саме зниження призовного віку до 20 років замість 18.

Але, коли (якщо?) війна скінчиться, усі (як і раніше) поїдуть до Київу.

Ну дивись, тут, насправді, не так то й багато сценаріїв.
Вони або піднімуться, або впадуть, або лишаться на тому ж рівні.

Кордон ще кілька місяців буде закритий

Років

Імхо, після відкриття кордонів буде падати житло: не всі люди повернуться + нарешті виїдуть ті, у кого Гугл був забанений 3 роки, і це тільки прискорить демографічну кризу, що за собою потягне економіку. Звісно, що будуть існувати локальні аномалії, але я б сказав що це скоріше буде Київ, ніж Львів

Імхо, після відкриття кордонів буде падати житло: не всі люди повернуться + нарешті виїдуть ті,

Але вони не будуть продавати житло (бо воно ж їсти не простить), тому дуже не факт, що буде падати. Особливо в контексті де ті ж будівельники та інвестори (справжні інвестори) будуть по троху валити.

Але вони не будуть продавати житло (бо воно ж їсти не простить), тому дуже не факт, що буде падати.

Будуть, бо нащо платити оренду? Я так і зробив, наприклад, і думаю я не один такий

Будуть, бо нащо платити оренду?

Так власник не платить оренду, а може отримувати додатковий дохід

Він платить оренду в Європі чи куди він там виїхав/виїде. А залишати квартиру в Україні як інвестицію — така собі ідея і раніше була, а тим більше в повоєнній країні

Я так і зробив, наприклад, і думаю я не один такий
А залишати квартиру в Україні як інвестицію — така собі ідея і раніше була, а тим більше в повоєнній країні

Ну будемо сподіватись, що ви не один такий. Може достукаєтесь до купи народу, які просто позакривали свої квартири в Києві, не здають, і або ставлять ціну вище за довоєнну на продаж, або чекають поки ціни виростуть.

Це тому, що немає податку на нерухомість, як у всіх нормальних країнах. Вірніше він є, але курам на сміх.

не всі люди повернуться

Так якась частина точно вернеться. Це ж не треба «всіх»

+ нарешті виїдуть ті, у кого Гугл був забанений 3 роки

З цим я сумніваюсь, 2 причини
1. Ті хто справді хотів виїхати і має гроші (рівня сіньор дева) той вже виїхав. Якщо навіть серед мого, дуже обмеженого, кола спілкування є 3 людини які виїхали бо в них раптово знайшлись проблеми зі здоров’ям, то це поширена практика.
2. Вже не буде легалізації в Європі типу приїхав і працюєш собі. Буде тільки безвіз, роботу треба шукати наперед. Скільки людей зможе знайти ремоут щоб працедавець їм оформив всі доки?

рівня сіньор дева

Я про них і писав.

ті, у кого Гугл був забанений 3 роки

На цьому форумі постійно люди пишуть про зачинені кордони.

Вже не буде легалізації в Європі типу приїхав і працюєш собі.

Це менша проблема для людей з грошима, які власне і створюють ринок. Поїдь в Краків той же, там українських бізнеси куди не плюнь вже. Ну і зараз це все ще тримається на фінансовій допомозі, а що буде коли вона припинитися? Реального ж стану української економіки зараз не зрозуміти

Ну і зараз це все ще тримається на фінансовій допомозі, а що буде коли вона припинитися? Реального ж стану української економіки зараз не зрозуміти

Це хороший пункт.
Купа грошей вливається в Україну, а як війна закінчиться то з певним лагом йе буде відчутно

Кордони не відкриють.

А Я очікую еміграції з України, бо є достатньо країн, де можна працювати віддалено, використовуючи український ФОП.

Цікаво в яких цивілізованих країнах можна працювати на укр ФОПі легально?

Я приблизно два з половиною роки в Туреччині використовував український ФОП, бо мав туристичний вид на проживання. Згідно з консультаціями з бухгалтерами, міг би використовувати його й надалі.

Чув про Філіппіни, що там держава лояльно ставиться і мало контролює. Думаю, що схоже може бути і на Балі, але це треба досліджувати.

Як з легалізацією в Туреччині? Завжди дити по туристичній візі для багатьох не варіант.

Chatgpt це добре, але в сусідній гілці писали таке
dou.ua/...​rums/topic/51093/#2924968

Як на мене не так багато цивілізованих країн де законно можна перебувати працюючі на укр ФОП і є перспектива легалізуватись. Якщо взагалі вони є.
Поїхати на деякий час можливо ок але далі можна залишитись без статуса і документів, з дорогою тільки назад в Україну.

В мене серед знайомих українців поки відсутні випадки, коли відмовляли у наданні виду на проживання в Туреччині.

Серед знайомих — двоє Go-розробників з родинами та ще один технічний фахівець з дівчиною.

В мене серед знайомих українців поки відсутні випадки, коли відмовляли у наданні виду на проживання
в Туреччині.

Думаю це тому що в Україні війна.

Гугл каже що нема як в Туреччині легалізуватись, бо це без права на роботу.

Міграційна служба Туреччини видає туристичні посвідки на проживання терміном до 1 року, але для українців у деяких випадках їх термін збільшують до 2 років.

бо є достатньо країн, де можна працювати віддалено, використовуючи український ФОП.

Це які? Тайланд?)
У всіх норм країнах ти стаєш їхнім податковим резидентом максимум через пів року. І не сплата податків це вже порушення закону.

Та й хто дасть туристичну візу на пів року.

Поясніть в чому цінність укр ФОП для тих, хто за кордоном. Який сенс ганяти гроші через країну з купою обмежень на вивід?

Грошей, які я переводив з України до Туреччини, враховуючи обмеження, мені вистачало. Решта коштів йшла на донати — це приблизно від 30% до 50%, а ще 5% — на податки. Зважаючи на можливі штрафи та замороження рахунків в Україні, я вже зареєстрував компанію в Туреччині та закрив ФОП в Україні.

ну про ризики блокування рахунку я взагалі мовчу, навіть коли було все добре мені приват заблочив ФОП рахунок просто так, щоб я дані оновив. Ну ще і ця обовʼязкова конвертація з неринковим курсом.

Ну по-перше український ФОП то низькі податки для 90% виїхавших. Дешевше ніж в Україні ФОП хіба що в Албанії та в Грузії (з тих що знаю точно).
Навіть з урахуванням втрат на курсі все ще вигідно.
Та й ризик блокування досить умовний.
Маю широке коло спілкування проте на разі жодного факту підтвердженного блокування рахунків за неоновлення даних чи виїзд за кордон тощо.
А так, 20% різниці щомісяця на податках — значить за 5 місяців використання укр фопу за кордоном ти вже вийшов в нуль (на випадок якщо впаде тобі на рахунок ЗП, а ти не встигнеш її вивести).
Звісно що потрібно з часом легалізуватися, відкривати місцеві рахунки ітд, проте якщо є можливість якись період часу пом’якшити собі падіння рівня життя, чому б це не зробити.
P.s. до речі щодо виводу: 50к купівля валюти дозволена на один рахунок. Типова ЗП — 200к (5к баксів). Відкрив 4 банки, зробив переказ по номеру картки за кордон — вуаля, за 1% твої гроші вже не в Україні. А якщо є два PayPal, взагалі 0% зараз)

якщо є можливість якись період часу пом’якшити собі падіння рівня життя, чому б це не зробити

Тому що через півроку це порушення закону.

Ну це якщо пів року в одній локації
А якщо людина пересувається?)
+ Всякі номад візі на зразок Хорватії
А так згоден)

а якщо зп 10к? то що, 8 банків і 4 PayPalа ?)))

Якщо у людини така зп, 8 банків, так
І частину під 0% через 2 пейпал
Частину напряму з 1% втрат
Все ще вигідніше 90% країн Європи

Вигідніше тоді просто отримувати зп на Pioneer, нікому лишнього не платити і не заморочуватись.

Ну річ йшла про легальні методи)
А так звісно — пейонір, вайз, кріпта, револют
До речі, для інвестування потрібні саме білі гроші тому тут якщо оплата через пейонір будуть питання

жити в іншій країні більше 180 днів і не платити податки там теж не дуже легально.

Ну вже вище ж казав — є люди подорожують, є номад візи де податковий режим може бути спрощений
Проте я скоріше хотів сказати що у зберігання укр фопу за кордоном є логічні причини

ну якщо людина подорожує, ніде довше 180 днів не затримується, то можна і без ФОПу, а якщо номад віза, то він теж або не потрібен, або якось треба доводити що 4-8 платежів які заходять на твій рахунок з України від твого імені то і є твій дохід від закордонного замовника. Тому питання залишається відкритим.

Якщо не підпишуть, ціни будуть у рублях 😢 (not zradoeb)

Підписатись на коментарі