Як бути бажаним кандидатом для працевлаштування через рекомендації

💡 Усі статті, обговорення, новини для початківців — в одному місці. Приєднуйтесь до Junior спільноти!

Привіт! Я, як і ви, прагну працювати в комфортних умовах у хорошій компанії, але також розумію, що роботу шукати стає складніше. Тому створюю інструменти, які спростять мій майбутній пошук роботи. Розповім, як, на мою думку, бути бажаним кандидатом, про працевлаштування через рекомендації, яке багаторазово згадували на DOU, про свій досвід та інструменти.

Як бути бажаним кандидатом

У вакансіях часто можна зустріти серед вимог, що надають перевагу кандидатам із досвідом у конкретній технології та зі знанням конкретного домену. Наприклад: «Шукаємо Go-розробника, бажано зі знанням GCP та PropTech».
Відповідно, щоб бути бажаним кандидатом, потрібно регулярно переглядати вакансії та зберігати ті, де ви маєте додаткові переваги, щоб у майбутньому орієнтуватися на компанії зі свого списку.

Моя основна експертиза — це Go, PostgreSQL, GCP у сферах AdTech, MedTech, PropTech і трохи DevTools. Відповідно, орієнтуючись на компанії, де я бажаний кандидат, я збільшую шанси на працевлаштування: або я працевлаштуюся, або ж зможу зробити висновки з технічної співбесіди й покращити свої вміння.

Визначте свою повну експертизу, можете написати її в коментарях за бажанням, і за цією експертизою вас мають легко знаходити в LinkedIn.
Також сформуйте список компаній та позначте тегами з експертизи, щоб орієнтуватися першочергово на компанії, де у вас найбільший match.

У мене для збереження списку компаній є спеціальний інструмент, а для додавання тегів вже створив задачу.

Працевлаштовуватись через рекомендації

Згідно з результатами опитування DOU: 20% фахівців знайшли роботу в 2023 році завдяки рекомендаціям друзів та колег. За 2024 рік статистика відсутня. У цій статистиці відсутня інформація про те, як часто фахівці загалом знаходять роботу через рекомендації, адже в когось жодного такого разу, а в когось — регулярно.
Ось цитати з парочки статей на DOU.

Перша за 3 серпня 2024 року «Про відмінності пошуку роботи в Україні та США з власного досвіду та купа порад (iOS Engineering)»:

Мої знайомі зі штатів казали, що більшість своїх робіт, які вони знаходили, було по знайомству. І так воно і є, 80% вакансій закриваються рефералами. Чому так? Банально люди стануть радити тільки надійних людей в компанії, де вони працюють і всі це розуміють.

Друга за 8 липня 2022 року «Робота за прямим контрактом на іноземні компанії. Досвід українських айтівців»:

Зараз 70% моїх контрактів — від людей, з якими ми колись разом працювали на інших проєктах, причому розрив у часі між знайомством на спільній роботі та самим контрактом може вимірюватись роками.

То що з цим робити?

В LinkedIn додавайте в контакти фахівців, які вже працюють у цих компаніях, де ви бажаний кандидат, і мають схожу до вашої експертизу. При додаванні в контакти в першому повідомленні напишіть про вашу експертизу та що розглядаєте компанію для майбутнього працевлаштування, детальніше розписував раніше.

Щоб з вами могли познайомитися заочно, почніть свій пет-проєкт і розповідайте про нього в LinkedIn та в різних тематичних спільнотах, де це можливо.

Ось Kostiantyn Nevinchanyi про це писав раніше:

Наведу приклад: в моїй мережі контактів є хлопець, який розробляє та вдосконалює свій власний додаток (eye yoga) для відпочинку очей від компʼютера. Регулярно робить пости про оновлення додатку, його дизайн, новий функціонал. І хоч ми не працювали разом, не маємо бесід, та все ж, уявлення про його роботу маю.
Можливо, це навіть альтернативий спосіб як нагадувати про себе не через спілкування з кожним окремо, а щось цікаве зі своїх робіт/досягнень всій мережі.

Мій досвід

Я для себе створив список компаній, де використовується Golang, і тепер або додаю в контакти Go-розробників з цих компаній і пишу, що розглядаю їх компанію для майбутнього працевлаштування, або ж пишу про список, що цей список допоможе знайти їм компанію для майбутнього працевлаштування.

Десь з 1000 повідомлень я отримав чотири пропозиції, що мене готові порекомендувати за потреби; це самі запропонували.

Епілог

Якщо вам сподобалося це нагадування, то будуть ще, а ще можете почитати попередні мої статті про пошук роботи:
👍ПодобаєтьсяСподобалось5
До обраногоВ обраному1
LinkedIn

4 коментарі

Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів Коментарі можуть залишати тільки користувачі з підтвердженими акаунтами.

Більш жалюгіднішої інструкції по працевлаштуванні ще не бачив)

Признавайтесь це через вас український лінкедін перетворився на цитатник успішного успіху ?
Я їх баню а їх все більше і більше)

Вся тема зводиться до того, що описано в самому заголовку: орієнтуватися на компанії, де вам, як кандидату, надають перевагу згідно з вашою експертизою; додавати до контактів фахівців зі схожою експертизою; створювати власні проєкти та розповідати про них, щоб познайомитися заочно.

Якщо до вас у LinkedIn постійно намагаються додатися в контакти кар’єрні консультанти, щоб продати свої послуги, просто гарно оформіть LinkedIn-профіль — і вони перестануть.

Стоп а що він написав невірного ? Звичайнісінькій аналіз ринку і попиту на ньому, та відповідно напрацювання клієнтської бази та соціальних зв’язків. Базис будь якого бізнесу із надання послуг.
Так с продуктами так не працює взагалі, там по іншому треба працювати із маркетингом і створенням товару під потенційний попит, та створення самого попиту. У випадку із поточною інструкцією ви опосередковано працюєте на компанію Google, впроваджуючи їх технологічні рішення, зокрема GCP. Тобто Google з їх маркетинговими можливостями створює попит, проти таких конкурентів як : Amazon AWS, Microsoft Azure та інших схожих, або власних датацентрів на з рішеннями від VMWare, IBM/Red Hat (Tanzoo, XEN і т.п.) та інших.
Роботодавець, в сучасних умовах нової економіки — це клієнт. Інтернет економіка особливо із ремоутом — усе є фріланс і навіть, те що формально не називається фріланс, дуже сильно в реальності фріланс, просто через інших посередників типу галери, наприклад.
В США таке розповсюдження, ще більше, по багатьом індустріям, наприклад авто-перевезення. Водій зазвичай, — заодно і власник вантажівки, взаємодіє із базовою фірмою до якої стикаються замовлення і здійснюється диспетчерські послуги. За це і низку інших якихось корпоративних скидок типу заправки та тракстопів — водій віддає 30% від кожної виконаного перевезення. Агент та клієнти при цьому щоби зменшити ризики , віддають перевагу вже тим із ким вони працювали та мають добрий досвід. Так само і водій буде дивитись на замовлення від клієнтів і агентів, із якими має добрий бізнес досвід.
В Україні так — швидше принципи непотизму є базовими, та то вже інша справа.

Коли я створював тему, то одразу писав редакції, щоб зробили доступною для користувачів із перевіреним профілем. Зробили це лише після нагадування, тому відповісти, швидше за все, вже навряд чи зможе.

Підписатись на коментарі