Що не так з HR-ами?

💡 Усі статті, обговорення, новини про HR — в одному місці. Приєднуйтесь до HR спільноти!

Пишу цей пост під вигаданим ім’ям щоб моя компанія не дізналася, що я шукаю нову роботу. І щоб HR-и не занесли мене у свої чорні списки.

Останній рік я активно переглядаю вакансії й проходжу співбесіди. Я — мідл фронтенд-розробник із понад 3 роками досвіду, рівень англійської — В2. Моє головне бажання зараз — працювати зі стеком технологій, який мені подобається.

На поточній посаді цей стек не використовується, але я вже два роки використовую його у сторонніх проєктах, а ще створив власний застосунок, який вже приносить пасивний дохід. Звучить круто, правда? Так і думав, поки не почав подаватися на вакансії й дізнався, що HR-и — це як загадка сфінкса: хочеш пройти далі — розгадай, чого вони хочуть насправді.

Моє «везіння» на ринку праці

На самому початку я подався не лише в українські, а й у європейські компанії. І, о диво, мене взяли з першого разу! На зарплату, яка більше моєї нинішньої. Але я відмовився, бо не хочу працювати із трекерами на комп’ютері.

Це було скоріше везіння, бо далі з’ясувалося, що більшість європейських компаній вимагають знання офіційної мови їх країни на високому рівні. Тому я зосередився на українських вакансіях.

Шлях джуна

Після кількох відмов на вакансіях для мідл розробників я подумав: «Мабуть, мій досвід у сайд-проєктах HR-и рахують як ’це не те’ - не комерційний досвід». Добре, вирішив: почну знову як джун, все ж таки інший стек. Знизив зарплатні очікування до рівня «на життя альфонсом вистачить» (бо зп українського джуна в Європі то тяжко) і подався на вакансії, де шукають людей із мінімальним досвідом.

Нещодавно мене запросили на співбесіду в українську компанію з одним із офісів у Європі на одну з таких вакансій. Зрадів вже цьому, бо не часто до цього доходить. Приємно поспілкувались із HR-ом, наче все добре. І що? Через пару днів отримав від них звичайний шаблонний лист-відмову.

Що турбує?

Ти вкладаєш час, енергію та надії, а у відповідь — пара рядків без пояснень.

Я впевнений, що якби HR-и давали хоча б мінімальний фідбек, усе було б набаго приємніше. А так — я почуваюся як людина, яка намагається пройти рівень у грі без підказок, коли кнопки керування переплутані.

Мені навіть цікаво: якби зараз HR-и самі спробували податися на свою ж посаду, скільки з них отримало б відмову з незрозумілих причин?

Питання до HR-ів

1. Чи ви точно вказуєте всі вимоги у вакансіях, чи там є приховані критерії, які ви намагаєтесь дізнатись на співбесіді?
  2. Чи з сотень кандидатів реально є ті, хто згоден працювати за їжу? На скільки важливо відповідати на питання про зарплатні очікування із якомога меншим числом?
  3. Можливо, через велику конкуренцію гарних кандидатів рішення про найм ухвалює монетка?

Що ви думаєте про прозорість і професіоналізм HR-ів у наших компаніях?

Чи немає відчуття, що якби не було цього етапу спілкування з HR-ами, а одразу були технічні співбесіди, то:

• компанії швидше знаходили б працівників;
  • кандидати витрачали б менше часу на балачки;
  • кандидати знали б, що якщо їх запросили на співбесіду, це реальний шанс отримати роботу;
  • після співбесіди було б зрозуміло, де не дотягнули, якщо не отримали оффер.

Маю відчуття, що легше вивчити німецьку мову й улаштуватися в німецьку компанію, ніж знайти роботу в Україні.

👍ПодобаєтьсяСподобалось3
До обраногоВ обраному0
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Я впевнений, що якби HR-и давали хоча б мінімальний фідбек, усе було б набаго приємніше.

Робити вам приємно — це не робота HRa.
Давати детальний фідбек — давати список причин подати на компанію в суд.

Зрозумійте, HR працює не на вас.

Треба розуміти, що станом на зараз пошук роботи джуном в айті — це лотерея, в якій ваші якості як розробника не дуже-то і впливають на успіх.

Коли 50+ людей подаються на вакансію, ніхто не буде розглядати навіть усіх підходящих кандидатів. Тобто, 40 резюме одразу підуть у сміття (і ваш шанс опинитися там досить такі великий, достатньо припуститися якоїсь неочевидної помилки у резюме, або здатися чимось підозрілим, наприклад, невідповідність зп та досвіду, все буде трактуватися не на вашу користь, бо хулі, ось ще 50 резюме), і навіть з тих десяти будуть розглядати максимум 3-4, і скоріш за все наймуть першого більш-менш підходящого кандидата.

Тому, якщо у вас склалася ілюзія, що компанія хоче найняти кращого з кращих junior react developer-а, і задля цього буде проганяти усіх 50 аплікантів через три етапи співбесід — то це помилка. Наймуть просто першого нормального.

Вини ейчарів тут немає (це не значить, що взагалі у ейчарів усе норм, проблем багато), компанію усе теж влаштовує: кандидатів багато, вакансії закриваються.

НR-процеси будуть деградувати і далі, ніхто міняти нічого не буде, поки вакансії будуть закриватися у прийнятний термін. А це буде поки багато кандидатів, поки студенти і вайтішники не познаходять іншу роботу.

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Кстати. Я тут под утренний кофеек зашёл полистать Джин в любимом разделе C/C++/Embedded. И несмотря на все разговоры о переполненности рынка не увидел большого количества подач. На некоторых вобще ноль, на самых популярных до десяти.

Все з ними так, в більшості випадків. На мою думку, саме поставлені процеси в компанії вирішують найбільше. Тому блеймити якщо когось і потрібно, то не ейчарів точно(бажано себе). Фідбек це окрема тема, але в більшості випадків на нього не потрібно розраховувати. Найякісніший фідбек що можна отримати, ви можете отримати від більш сіньйорної людини, бажано від ментора або колеги з якою у вас гарні відносини, або друзів, адже він буде чесним та розгорнутим. Так що перш за все рекомендую звернутися до таких людей, можливо це буде навіть ваш наставник на поточній роботі з яким у вас можуть проходити атестації по вашим хардскілам.

За свою кар’єру зустрічав тільки декілька «дивних» ейчарів. В цілому цей досвід був пов’язаний з тим що HR намагались понтанутись що є купа інших кандидатів, якимось чином психологічно поставити «на таймер» (треба зробити тестове до завтра, а ще в нас купа кандидатів 🤓), чи спробах якось вдарити по самооцінці (в нас дуууже складна матриця компетенцій, я не впевнена що вас оцінять високо і дадуть бажану зп 🤓), робити круглі очі і не тільки на нотіс період АЖ в 1 місяць, або ж досить наполегливо намагатись вивести мене «на чисту воду», яку собі хтось чомусь надумав. Щось з того мені вказувало про незрозумілі для мене процеси в компанії, або ж на погане/посереднє відношення до кандидатів/працівників, або низький рівень софт скілів у HR (чи може хтось встав не з тої ноги, таке також буває). В більшості таких випадків нічим не закінчувалось, або я морозився і рухався з іншими компаніями/не сильно хотів проходити наступні етапи, або мене морозили.

Треба почати з того що собою являє айті-ринок.
Більшість людей не знають що вони роблять, вивчили поверхах отримавши сертифікати і зробвши півтора пет-проекту йдуть в атаку до HR-ів.

Кадровикам нелегко відробляти велику кількість заяв, але це не знімає відповідальность що вони бувають взагалі не компетентні в сфері програмування та softWareDevelopmentу.
Вони самі вирощують людей котрі роблять напищені Барокко-стайл резюме які не відповідають їхнім здібностям взагалі!

напищені Барокко-стайл резюме

Goodhart’s Law: “When a measure becomes a target, it ceases to be a good measure.”

Згідно з моїм досвідом, є багато компаній, де комунікація HR з керівництвом або технічними колегами далека від ідеалу. Є компанії, де HR сприймають як обслуговуючий персонал для програмістів, і на це боляче дивитися.

У мене було кілька співбесід у 2022-2023 роках, під час яких я зрозумів, що HR зовсім не винен у цих ситуаціях. Ось один із прикладів: отримую вакансію від HR з вимогами на фронтенд з Vue/Nuxt/TS, проходжу попередню співбесіду, роблю тестове завдання, яке забирає 8-16 годин (очевидно, його писав технічний спеціаліст). Але на технічній співбесіді я розумію, що моє тестове ніхто не подивився. Технічний співробітник говорить, що Vue — це круто, але чи працював я з PHP і Python? Виявляється, у них є кілька проектів, які не можуть завершити, тому вони шукають тільки з таким досвідом. Коли я запитав, чи бачили вони вакансію, почали ухилятися від відповіді.

Тому, мої рекомендації для автора та всіх, хто шукає роботу:

Незважаючи на неприємні моменти з кожною невдалою спробою, не потрібно шукати винних і тим більше не треба хейтити HR. Це частина загальної політики компанії. (І я не маю на увазі, що ви так робите).
Вам допоможе кількість повторів і ітерацій. З кожною співбесідою ви набуваєте досвіду, і 100% ви знайдете свою компанію.

Не дозволяйте собі впасти в розпач. Я впевнений, що у вас все буде гаразд — це лише питання часу.

де HR сприймають як обслуговуючий персонал для програмістів, і на це боляче дивитися.

Із прикладу я не зрозумів як ви прийшли до такого висновку. Бачу, що є погана комунікація між наймаючою стороною та HR

Ну в мене в компаніях коли шукали людей до мене в команду, я писав про хард скіли, про стек, розробляв тестове завдання і продивляюсь теж я, мені ж потім з ним працювати)

Тому я не бачу опції як тех спеціаліст не в курсі того кого там шукають. Це робота для тімлідов, техлідов, розробників (якщо не велика компанія).
Комунікація між усіма учасниками процесу є ключовою для успішного підбору кандидатів

Ну з таким успіхом можна так само припустити, що технічних спеціалістів в уй не ставлять і не питають що їм треба, а формують вакансію самі

Це дивно звучить, якщо вони самі формують вакансію то чого потім кликати тех спеца який всіх бракує?!

Але я не заперечую, буває дуже по різному.

то чого потім кликати тех спеца який всіх бракує

То чого HRи його кликали?

Тому я не бачу опції як тех спеціаліст не в курсі того кого там шукають

Погоджуюсь. Не зрозуміло якого біса, коли тімі потрібно Х, HRи питають Y і на співбесіду направляють в тіму, якій потрібно Х

Хлопцы шё скажите?! Привожу что бы ничего не было вырвано с контекста.
 Мене звати   Наталя, я рекрутерка агенції Lobby X. Вдячна за ваш відгук та зацікавденість щодо вакансії Computer Vision Engineer у defence tech компанію: https://jobs.dou.ua/companies/lobby-x/vacancies/294816/ У резюме, яке ви прикріпили до супровідного листа не бачу згадок роботи саме як Computer Vision інженера. Підкажіть чи був у вас такий досвід? Також маю ще кілька безпекових питань, які роботодавцю важливо уточнити перед співбесідою: 1. Чи є у вас близькі родичі у росії, Білорусі чи на окупованих територіях? 2. ⁠Чи відвідували ви росію або окупований Крим після 2014 року? Або Білорусь після 2020? Буду вдячна за ваші відповіді та очікую на продовження комунікації. Совдепия какая-то!

Я хоча і не хлопець, але все коректно з боку рекрутера. Уточніть, що вона просить.
Щодо безпекових питань — це нормально. Закордоном теж питають таке.

Такие вопросы могут напоминать советские анкеты с проверками на «благонадежность» и вот почему:
Дискриминация по семейному признаку, а именно вопрос, «Чи є у вас близькі родичі у росії, Білорусі чи на окупованих територіях?» может дискриминировать людей по признаку родственных связей, что противоречит принципам прав человека. Человек не выбирает своих родственников и не несет ответственности за их место жительства.
-Ограничение права на передвижение
Вопрос «Чи відвідували ви росію або окупований Крим після 2014 року? Або Білорусь після 2020?» может ущемлять право на свободу передвижения. Люди могли посещать эти территории по разным причинам (семейные обстоятельства, работа, исследовательская деятельность), и это не должно быть основанием для предвзятого отношения.
Данные вопросы содержат отсылку к советской практике
В СССР анкеты с подобными вопросами использовались для выявления «неблагонадежных» граждан. Например, спрашивали о родственниках за границей, поездках в капиталистические страны и так далее. Это создавало атмосферу подозрительности и деления людей на «своих» и «чужих».
И наконец, юридические аспекты. Сбор такой информации может нарушать законы о защите персональных данных и трудовые права. Например, в Украине и ЕС запрещена дискриминация при приеме на работу по признаку происхождения, места жительства и семейных связей.

проверка на подсанкционные страны происходит в том числе и США. Это требование законов, а не прихоть компании.

ЕС запрещена дискриминация при приеме на работу по признаку происхождения, места жительства и семейных связей

В загальному випадку це так, але є і винятки. Наприклад в одній компаній де я працював у Парижі був підрядний контракт з НАТО з частими відрядженнями в Брюссель, бо багато чого неможна було виконувати віддалено або самостійно (не в присутності представника замовника який контролює що відбувається). Але навіть маючи французьке громадянство і французьке ж резиденство я не міг брати участь в проекті через походження з країни поза альянсу.

Такие вопросы могут напоминать советские анкеты с проверками на «благонадежность»

Ну, в целом — это она и есть. С учётом того, что вакансия в defence tech — её цель очевидна: чтоб ты не передал парашке разработки. Более того, я уверен 100%, что перед офером тебя об этом же спросит какой-нить чувак за полиграфом — издержки выбранной тобой сферы деятельности — поэтому рекрутер просто экономит твоё время и время интервьюеров, если у тебя такие родичи есть или ты сам катал в Крым на регулярной основе.

Это называется — «чудаки из милтеха играют в Джеймса Бонда».
Цель этих вопросов — принизить человека с порога, не зря второй вопрос это докапыванте к резюме.

Насчёт прикапывания к CV — могу ответить с другой стороны. Когда я интервьюирую людей в AQA команду — я пишу требования к технологиям, которые мне нужны от кандидата. Например, если это — абстрактный webUI + микросервисы, то мне нужно будет, чтоб кандидат умел автотестирование UI и REST на том ЯП, который используется на проекте. Если он не умеет что-то из этих вещей (а каждую из них я проверю на интервью) — то он мне не нужен и мы потеряем время без смысла. Таким образом, если рекрутер не увидит какого-то keyword — он может (и должен) спросить кандидата, умеет ли он это прежде, чем пускать его CV ко мне — в этом случае он сможет написать свои коменты типа «в CV нету, но вот это он использовал тут и тут» или попросить кандидата дополнить CV согласно требованиям, иначе я его просто риджектну с пометкой «не соответствует требованиям вакансии».

мне нужно будет, чтоб кандидат умел автотестирование UI и REST на том ЯП, который используется
на проекте

Вот-вот, в милтехе такой же технический уровень :)

Я взял отбалдовый пример, на котором проще объяснить :)

Если цель -проверка на соответствие требованиям безопасности, можно переформулировать более нейтрально:
«Чи маєте ви чинні обмеження щодо відвідування певних країн або регіонів?»
«Чи перебували ви в країнах або регіонах, які можуть вплинути на вашу безпеку чи доступ до певних посад?». Или шё то подобное...Такой подход менее дискриминационный и больше фокусируется на сути вопроса.

Там питання більш про безпеку твою, твоїх родних і оточуючих і не більш;
Сфокусуйся на офері, ти можеш його взяти.

после того, как выложил на ДОУ переписку? сомневаюсь

Ну, це вже зроблено. Я, зазвичай,раджу напряму питати, що не зрозуміло, але як є. Тут часто хейтять нас, ейчар, але ж ніхто кандидатам не радить спочатку думати, а потім- писати.Я думаю, розрулять цю ситуацію.

Не вас лично, а систему, которая несправедливо сливает начинающих программистов

Я загалом казала. Система не ідеальна,так. Є компанії, де більш — менш налагоджені бізнес-процеси, та є і інші.А так, на жаль, джунам завжди непросто. У знайомого junior QA manual (2020р) було 13 відмов за 2 місяці по тестах, тех інтерв’ю ітд. Це все у всіх тимчасово.

Если не правильное задания и есть огрехи, тогда понятно, а если все правильно и все супер и видмова, тогда точно, что-то не так, или просто не фарт.

Там питання більш про безпеку твою, твоїх родних і

В смысле компания разболтает о факте найма всем, включая ФСБ?

Сфокусуйся на офері, ти можеш його взяти

Зачем? Милтех говнище похуже крипты.

Я сьогодні ох і накоментувалася, називається, відпочинок на лікарняному:)
Щодо ваших коментарів:
Я можу помилятися, але в нього нема комерційного досвіду поки що.Плюс, якщо щось буде ще — може обрати кращий варіант.
Йому треба в себе відпрацювати скілл проходження співбесід, комунікації з рекрутерами, тех фахівцями ітд.
Я не маю досвіду з кріптою, мілтехом, але якщо б в мене не було взагалі роботи , і мілтех давав непогані умови+ набуття досвіду, то можна розглянути. За міску супа працювати , звісно, не треба.
Пане Євгене, щодо безпекових питань — це всюди перевіряють, запитують.Я на це особисто не впливаю. Я би йому порадила просто запитати у рекрутера для чого саме вона питає.

пацанчег, там немає дискримінації, рекрутер прямо і очевидно запитала те, що важливо.
а фраза «чи маєте ви чинні обмеження» — вона взагалі що має значити? Це кандидат може питати рекрутера, чи має компанія якісь обмеження на відвідування.

пс. раджу в резюмеху навалити більше згадок сто дванадцятої, це має допомогти.

Мало повторював, треба ще.
Ось про температуру водички +26, та кружки в радіусі 800м і ліцей з топ-20 всі запам’ятали :)

Саме такі безпекові питання, які були наведені в прикладі («Чи є у вас близькі родичі у росії, Білорусі, секторі Газа, Ірані, КНДР чи на окупованих територіях? Чи відвідували КНР або Кубу?») не питають на заході від України. Але дивляться на паспорт, й не на всі проєкти візьмуть людей з українським паспортом. Для людей з паспортом Ірану, росії чи Білорусі (навіть для політичних біженців) потрапити на проєкт критичної галузі ще менше ймовірності. Зате візьмуть такого самого іранця чи білоруса, якщо в нього є паспорт Польщі чи Іспанії. C’est la vie.

Я можу посперечатися, бо мене часто перепитують теж, бо вуз в Луганську закінчувала). Я вказую в главу про освіту- other( потім рекрутер уточнює, який саме вуз). При цьому я мала офер восени від компанії з Іспанії.Але я не маю статистики , щоб в цифрах або підтвердили, або не погоджуватися з вами.
Я сприймаю ці питання від рекрутера спокійно і не бачу дискримінації.
В мене теж багато відмов було від польських/ білоруських ( що у Польщі проживають) рекрутерів. Ну, що робити.Таке життя)

Чи є у вас близькі родичі у росії, Білорусі чи на окупованих територіях?

Член семьи изменника Родины!

а взагалі

на окупованих територіях

то ніби як ті хто там, вони не українці...окрема каста

Я тут уже вижу, что набежало мнений «так было надо», но на самом деле это все маячня от мамкиных безопасников.

Чи є у вас близькі родичі у росії, Білорусі

Когда в Совдепе спрашивали о родственниках за границей, это было понятно, искали редкие дырки в железном занавесе.
В постсовке народ априорно перемешан и родня за границей есть у доброй трети страны.
Кстати почему не спрашивают о пророссийских режимах в Азии? Это другое?

чи на окупованих територіях?

Пардон, а это к чему? Бабушка, которая осталась в оккупации, потому что ждала шашлыков на майские теперь пятно в биографии?

⁠Чи відвідували ви росію або окупований Крим після 2014 року?

Кум в Крым ездил, у него там родственники. Долго плевался, но это видимо не то, что интересует наших шерлокхолмсов.
Да и вобще, если вербовать агентуру, то расслабленная атмосфера Анталии и Шарма подходит лучше.

Або Білорусь після 2020?

А в 2019-м можно было, да? Не вербовали?
И кстати.
Кто сказал, что пионерские тайны милитари-стартаперов интересуют только прямых противников? А третьи страны? Та же Венгрия? Куба, Венесуэла. Арабские ребята, работающие на обе руки.Ну и дружественный промышленный шпионаж тоже нельзя сбрасывать со счетов — на кону большие деньги.

Ну и в заключение.
Самый надежный агент, это человек, которого используют втемную. Да и агенту легче — меньше знаешь — крепче спишь.
90% милтех задач абсолютно не отличимы от гражданских. BSP для эмбеддед систем, распознавание образов, работа с картами и координатами, итд.
И вместо того, чтобы вопить на весь Интернет, что именно наша артель «Напрасный труд» спасет Родину, нормально мыслящий человек раскидает задачи между двумя десятками удаленщиков, каждый из которых не будет знать о существовании других, их задачах и их назначении, а сведет это все к общему знаменателю очень узкий круг хорошо знающих друг-друга людей.
Остальное пиар голимый.

Це абсолютно норм питання, бо проект — мілітарі. І, звісно, на критичний для оборони проект подумають, чи брати людину, на яку можна тиснути через родичів. А відвідування цих територій після окупації Криму каже про людину, як дуже необачну. Тож, питання абсолютно гармонійні.

Ти залишився тут, сестра — там. У неї там дім, город та собака та і вщагалі кидати нажите не буде. З’їздив до сестри побачитися. В чому необачність?

на яку можна тиснути через родичів
на яку можна тиснути через родичів

Если знать, что брат работает в чувствительном секторе. Кстати это может быть совсем не милтех, а пошлая налоговая, телеком или крупный банк.
Поэтому первое правило Бойцовского Клуба.

В тому, що ти міг не повернутись, як це сталось із десятками українців. Тебе могло ФСБ загребсти і впаяти великий строк просто для поповнення обмінного фонду, в т.ч., наприклад, викрасти з території РБ. Те, що ти досі не знаєш про такі випадки і не зважаєш на цей ризик робить тебе дуже ненадійним і необачним робітником для мілтеху.

але при цьому чиновником чи військовим із родичами за поребриком бути можна?

Liability shift
за чиновників чи військових чи поліцію несе відповідальність хтось інший. У держави цілих кілька структур для цього є.
А от комерційна компанія чи якийсь відокремлений підрозділ за своїх відповідає сам. І не має змоги пробити у есбеу чи цееру чергового кандидата. Тому надійніше не набирати таких.
Це якщо не враховувати те, що інформація в r&d може бути значно важливіша за інфу у чиновника чи військового.

Тому надійніше не набирати таких.

хіба це не працює по відношенню до військових чи чиновників? Люстрації та перевірки всяки там проводили...

І не має змоги пробити у есбеу чи цееру чергового кандидата.

якщо немає змоги, то нащо питати, бо агент кдб напише що немає))

Це якщо не враховувати те, що інформація в r&d може бути значно важливіша за інфу у чиновника чи військового.

а може бути і навпаки)

то нащо питати, бо агент кдб напише що немає))

бо є дві різниці -
— зачим шпіона найняв, у нього ж брат в кагебе?
1. а звідки я знав шо у нього брат в кагебе?
2. ем... ну я не думав шо так си стане (((

люди перестраховуються.

я знав шо у нього брат в кагебе

Член семьи изменника родины!

краще переформулювати питання — Чи є в членом семьи изменника родины?

Головна проблема HR, що у них немає диплома астролога, а у мене є, і їхні бездарні потуги в астрологію мене пригнічують, як спеціаліста в цьому ремеслі. В мене мати відьма, а батько алкохімік, і я маг, а вони аматорки, які забивають мікроскопом цвяхи.

Трошки хаотично написано — то вам треба робота в Україні чи за кордоном? Може для початку визначтесь що саме і де ви шукаєте?

Я думаю, что в Украине, но можно и за границей

HR это женщина/девочка, которая работает что бы не выгнали, а компания платит столько, что бы не ушла. Карьерной перспективы, с моей точки зрения, только РМ и то под вопросом.

Жіноча професія. Зараз і вакансій немає. Лише військовий облік потрібно вести і то шукають, але не наймають, бо ще треба 200 кандидатів подивитися, щоб не пропустити найкращого з досвідом від 5 років, а там зміни постійно.

Якщо моніторити ринки, то з вакансіями як не дивно відносно поліпшило (щоправда від регіону залежить, в усій східній Україні усе погано системно). Щоправда про ковідні бульбашки бути із тисячами посад Frontend на React , та по 500-800 на Backend усіх типів не йдеться. Попит скоротився в 8-10 раз в залежності від напрямку. Чітко видно пряму залежність від стану американського та європейських ринків. Там підняли облікову ставку для боротьби із інфляцією, та перекинули інвестиційні гроші на мілтеч — ІТ миттєво пішов в стан .COM 2.0 Під кінець каденції Байдена економіка США пішла в гору — по трохи стало ліпше і з вакансіями. Тобто пік кризи прийшовся приблизно на четвертий квартал 2023 і продовжувався до третього кварталу 2024. Зараз пряма залежність від того що робитиме Трамп, поки що він на підписував купу наказів, з різним рівнем адекватності. А усі гроші які витрачалися на усі закордонні підтримки, зокрема і Україну — перекинув на будівництво стіни із Мексикою яку активно будують, вже за більш хитрою конструкцією — щоб її не перелічити із вірьрвочних дробинах закидуючі кішки, і неможна було розпиляти метал на будівельні матеріали — бо в середені бетон.
Тобто політичні перспективи такі собі, ковідного буму довго не буде ще. Американські ринки будуть жорстко захищати від іноземних компаній і т.д. Трамп це політика ізоляціонізму.

Там раньше была ставка на так себе и бонусы за найм, от квалификации нанятого. Когда 3 года назад свернули найм, им же первым сильно и «досталось». Впрочем из подавляющего большинства знакомых — выехали. В профессии большинство — женщины.

Я впевнений, що якби HR-и давали хоча б мінімальний фідбек, усе було б набаго приємніше.

Робити вам приємно — це не робота HRa.

Зрозумійте, HR працює не на вас.

Чи ви точно вказуєте всі вимоги у вакансіях, чи там є приховані критерії, які ви намагаєтесь дізнатись на співбесіді?

Давати позитивну відповідь публічно — підвести себе під статтю;

HR це представник компанії, її обличчя.

Як компанія ставиться до кандидатів на етапі відбору, так вона й працює.

Як компанія ставиться до кандидатів на етапі відбору, так вона й працює.

Тоді треба радіти, що компанія зразу показала своє обличчя, а не затягла у свій жах.

Я не знавець права, але ж наче роботодавець може мати законні підстави для відмови кандидату якщо кандидат не має необхідної кваліфікації чи досвіду.
Якщо ви натякаєте на дискримінацію, то у моєму резюме є інфо про мою стать, вік, національність, і якщо мене вже позвали на першу співбесіду то проблем із цим немає. Який ще фідбек може стати підставою для подачі у суд, не враховуючи морального приниження мене та моєї мамки у листі?)

то у моєму резюме є інфо про мою стать, вік, національність

Ну це не дуже розумно

може мати законні підстави для відмови кандидату якщо кандидат не має необхідної кваліфікації чи досвіду.

Вам про це і кажуть:
а кандидат не погодиться і з цим наданим йому списком — піде до суду.
Щоб довести що в нього по кожному пункту відмови — були і кваліфікація, і досвід.

логічно тоді зробити відмову без причини кандидату який виконав всі вимоги незаконною

Справедливо! Особенно для джунов и тренни вакансий.

трейни и джуны годами поют эту песнь — о том как их ущемляют при приеме на работу.
напрягают, и т.д.
и о том что весь мир должен под них прогнуться, сделать им хорошо.

а іх троє було, на одне місце, які виконали всі умови.

і що значить — «незаконною»?
фірма брала на себе обов’язок — взяти кандидата на роботу?

Вважаю что Hr повинен давати причину відмови, чесну. Але з мого досвіду скажу що не розумію взагалі необхідність в Hr спеціалістів: тому що вони :
1. Вони не розуміють ключові пункти професії, посади куди шукають людей і тому є відмови людям з досвідом
2. вони не вміють «розпізнати» спеціаліста по його професійним дійсним навичкам , бо розказати можно «красиво» а потім виявляється що «воно тупе» якого привели ht спеціалісти
3. Співбесіда з Hr схожа на цирк а не виявлення потенціалу кандидату
4. Після виходу на роботу Hr тіояються та ніяк не вводять в посаду спеціаліста, не цікавляться що і як.
5. Коли дізнається хто вони самі ці Нr — торгові агенти,референти та інше...
Як бізнес ще працює... завдяки таким спеціалістам які підбирають Топов.
Я не розумію власників бізнесу ))

Але з мого досвіду скажу що не розумію взагалі необхідність в Hr спеціалістів

Це тому, що це працівники компанії, які закривають потреби компанії, а не ваші. Як ви помітили, ви їм не платите. Тому не дивно, що вони не роблять ваше життя, як кандидата, прощє.

Вони не розуміють ключові пункти професії, посади куди шукають людей і тому є відмови людям з досвідом

Або це тому, що є кращі кандидати

вони не вміють «розпізнати» спеціаліста по його професійним дійсним навичкам , бо розказати можно «красиво» а потім виявляється що «воно тупе» якого привели ht спеціалісти

Професійні навички оцінюють компетентні спеціалісти. HR оцінює софт скіли і рамочну відповідність вимогам вакансії

4. Після виходу на роботу Hr тіояються та ніяк не вводять в посаду спеціаліста, не цікавляться що і як.

Вони роблять те, за що їм платять. і
Їх роботодавець визначає вимоги щодо їх праці.

Це єдине, що має сенс

З точки зору власників бізнесу, головне — щоб на відкритих посадах працювали більш-менш задовільні спеціалісти. Поки пропозиція кандидатів перевершує попит ніхто не буде оптимізувати HR, а HR-менеджерки будуть і далі дуріти від сотен кандидатів, вводячи збочені методи фільтрації та самовиражаючись у безглуздих вимогах.

Пані Оксано,
Якщо вже все так набридло, і вас оточують одні тупі люди, з ваших слів , і серед HR, і серед технічних фахівців, і серед топ, то будьте сміливі, не на словах тут, а в реальному житті — запровадьте зміни.
Почніть хоча б з того, де ви працюєте, що за компанія. Можете ,якщо настільки сміливі і не тупі, як всі, написати явки — паролі, як то кажуть.
Я думаю, що багато хто вам зможе подякувати. Удачі.

Це її свідомий вибір бути з такими колегами, в такій компанії. Захотілося б їй щось змінити — скоріш , рухалася в цьому напрямку.

Треба розуміти, що станом на зараз пошук роботи джуном в айті — це лотерея, в якій ваші якості як розробника не дуже-то і впливають на успіх.

Коли 50+ людей подаються на вакансію, ніхто не буде розглядати навіть усіх підходящих кандидатів. Тобто, 40 резюме одразу підуть у сміття (і ваш шанс опинитися там досить такі великий, достатньо припуститися якоїсь неочевидної помилки у резюме, або здатися чимось підозрілим, наприклад, невідповідність зп та досвіду, все буде трактуватися не на вашу користь, бо хулі, ось ще 50 резюме), і навіть з тих десяти будуть розглядати максимум 3-4, і скоріш за все наймуть першого більш-менш підходящого кандидата.

Тому, якщо у вас склалася ілюзія, що компанія хоче найняти кращого з кращих junior react developer-а, і задля цього буде проганяти усіх 50 аплікантів через три етапи співбесід — то це помилка. Наймуть просто першого нормального.

Вини ейчарів тут немає (це не значить, що взагалі у ейчарів усе норм, проблем багато), компанію усе теж влаштовує: кандидатів багато, вакансії закриваються.

НR-процеси будуть деградувати і далі, ніхто міняти нічого не буде, поки вакансії будуть закриватися у прийнятний термін. А це буде поки багато кандидатів, поки студенти і вайтішники не познаходять іншу роботу.

створив власний застосунок, який вже приносить пасивний дохід. Звучить круто, правда?

Це реально звучить круто (не сарказм) і може в поточних обставинах, якщо з пошуком роботи не складається, спробувати подумати над тим, щоб знайти інвестора для вашого прибуткового власного застосунку, зібрати команду і масштабуватися? Щоб вийти на бажаний рівень доходу, або навіть на більший, ніж можна отримувати у наймі.

Зазвичай більшість персональних проєктів навіть не доходять до стадії монетизації і не приносять жодного прибутку. Ви вже досягли успіху в тому сенсі, що ваш власний застосунок приносить гроші, хоча й мабуть не тисячі доларів, бо тоді б ви скоріш за все не шукали б роботу. Якщо знайти в команду класного маркетолога чи сейлза, а самому продовжувати працювати над технічною частиною — то є шанс масштабуватися до рівня, де вам на життя буде вистачати грошей з власного проєкту і не треба буде працювати над чимось чужим.

Таких рекрутерів та HR наймають. Значить вони для «чогось» потрібні компанії.
Саме роботодавець не вважає давати пояснення та диктує правила гри на ринку.

Автор, маю пару порад:
Подавайся як міддл, не треба демпінгувати. Адаптуй резюме під кожну вакансію, куди плануєш апплаїтися.
Щодо зп — ти тут не вгадаєш, бо ренжі різні в кожній компанії. Став середню ( подивись на джинні, скільки зазвичай там пропонують).
Ближче до оферу, кандидати збільшують свої очікування.Це нормально.
Трохи прокачай лінкедин, якщо є в контактах сорсери/ рекрутери- попроси їх пошерити твоє резюме.
Найми йдуть, але це час зараз роботодавця.
Максимально в резюме розпиши summary, skillset, domain.
Удачі тобі!

Дякую. Так і зроблю. Вже вирішив не розповідати про свій проект, а просто напишу у резюме що і з Реактом працюю на своїй позиції. Може так до технічних співбесід дійде і вже хоч буде видно що від мене хочуть на міддла.

Є ще варіант запитати в поточного роботодавця як впровадити : React або Vue чи що завгодно у себе ? Тільки спочатку треба змалювати психотип тобто домінуючу рису характеру керівника.
Скажімо меланхоліку та сангвініку підійдуть тільки www.youtube.com/watch?v=c6tUq0IHVoI до цього моменту вони не будуть нічогісінько міняти, ці два психотипи ненавидять нічого міняти доки це не чинить їм загрозу. Меланхоліку треба щоб не було ніяких подразників, сангвініка цікавить його власний соціальний статус в першу чергу.
Холерику — www.youtube.com/watch?v=KhKKzCAf-Cw цей психотип прагне усього нового і головне модного (ви напевно самі відноситесь до такого).
Флегматику же доведеться роздруковувати дуже красиво оформлений звіт з числами та прорахунками, данні та повноту інформації для прийняття рішення youtu.be/dNdCrU6vigw?t=1970
Чим більший керівник тим більше він себе поводить саме флегматично, намагаючись повдавлювати оригінальні риси характеру і взагалі приховуючи усі свої емоції як добрий гірок в покер.

Рекрутер та HR це різні посади. Зараз пошук саме HR, але вакансії сформовані треш. Наприклад, досвід з віськовим обліком від 5 років. Вкурсі, що той військовий облік змінювався і те, що було 5 років вже не є релевантним, бо є нове законодавство.

без двох іноземних мов (понад россійську) у сьогоднішньому світі не вижити. Якщо б особисто я не знав польської то вже б 10-ть раз помер з голоду. Зараз вчу іврит.

Я скажу глобально — подаваться через ХР дохлый номер. В 90% случаев это бессмысленные девочки, не могущие нормально вести коммуникацию, абсолютно не отстреливающие реального состояния дел в бизнес-юнитах и дающие ход кандидатам по текущему настроению.
Есть только два способа пройти этот квест:
1. Когда нанимающий менеджер приносит ей список требований и садит за холодный обзвон.
2. Когда нанимающий менеджер приводит тебя за ручку и приказывает оформить на работу.
В любом другом случае вашу карьеру может сломать новая крутая бижутерия секретарши директора.

слова глибоко ображеної людини =)

Та це правда життя, наймає не HR — а наймаючий менеджер. HR тобто відділок кадрів — структурна одиниця бізнесу які так само як і усі інші роблять якусь роботу за гроші. Враховуючи — що в нас це часто просто проксі того, що надав іноземний замовник і це часто три чотири рівні посередників часто такі штуки виникають.

На поточній посаді цей стек не використовується, але я вже два роки використовую його у сторонніх проєктах

А у чому проблема вказати в резюме і на співбесіді, що ви зараз використовуєте цей стек? Інакше HR-и можуть відбракувати ваш досвід як неревантний, бо пет-проєкти не рахуються за реальний досвід

Бо це буде брехня) у тому то і проблема, все більше здається що треба брехати аби пройти співбесіду. Чи це не вказує на те що із процесом найму щось дуже не так?

Начебто все так. Якщо у кандидата немає досвіду с потрібною технологією, або останній досвід був N років тому, то це ред флаг. Тому краще вказати це в останньому проєкті, якщо ви впевнені, що потім зможете пройти технічне інтервʼю

Наприклад, твоє резюме могли показати технічному спецу і він міг сказати пнх. Наприклад, ти не виявив особливо бажання працювати над конкретним проектом, таке буває досить часто. Наприклад, інвестор видав фразу а-ля «грошей немає, але ви тримайтеся» або ще сотня причин чому вакансію поставили на холд. Ще тисячі «наприклад».
Не знаю, спробуй перечитати своє резюме, повикидати звідси щось, чи навпаки додати більше по профілю.

HR не технічні спеціалісті + відсутність якась креативність.
Вони виставляють вакансії, приклад, Jr.FrontEnd dev. У пошуківця написано в резюме «Jr.SoftwareEngineer» or «Jr.WebDev» і його забракують

Пошук праці — це не зайти в ворк.юа, работа.юа,лінкдіни та відправляти СВ.
Це значно більше :)

Рекрутер і ейчар взагалі різні посади, хоча іноді то дійсно одна людина, але насправді досить рідко. Ейчар це про відділ кадрів більше, то люди ціль яких визначити чи підійдеш ти цій компанії з манагерської точки зору. Можна жити загалом і без них, але часто досить корисні щоб не вислоховувати черговий плач Єремії напряму.

Хлопцы, дайте реальный совет, что делать если столкнулся с hr на интернатуре, которая в тупую сливает твое тестовое, как более тактично решить этот вопрос, без последствий в будущем для себя?

В чем выражается то, что HR «сливает твое тестовое»?

в одном случае, сказали что не могут найти, во втором занизили балл, т.е. я его уже раз выполнял, там были балы выше, и я прошел во второй тур.

Написали що особисто перевірила Ваше завдання?

Нет, написала что сроки, когда можно было отослать тестовое уже прошли, и она не может его принять

ну можливо так воно і є?) Тестове перевіряє не HR якщо що.

Нет, тестовое я отослал вовремя, просто она его потеряла, когда я сказал, что я его могу еще раз отослать, т.к. оно у меня уже сделано, то она сказала, что сроки его прошли.

так не делай тестовое, сейчас это все равно что на олх предоплату на карту кидаешь, только странно что там это крайне редко делают, а на тестовое гораздо больше согласно, хотя его одновременно хоть 10 кандидатов могут делать и все пролетят)

Есть те, кому фартит и они проходят. Если не делать, так тогда точно не войдешь в ИТ. Как тестовые делать я знаю, бо 122-ая! Тут главное не знание, а фарт. Кому-то везет, а кому-то нет!

Я скільки топіки читаю, ти постійно робиш якійсь тестові. Це зараз в Одесі від інтернів вимагають так ІТ- компанії, щоб потім заоферити , чи що?

Думаю, не я один их делаю, что бы попасть в интернатуру. Бывает, иногда, еще входное тестирование, но это редко.

Я це розумію.Я більш про те, що не має альтернативи просто співбесіду пройти? Чи це виходить у більшості компаній йде як перший етап? Бо виглядає як замкнене коло.
Напиши ще, просто цікаво, як виглядає зараз процес найму, скільки там і що за етапи, окрім тестових.

Спивбесида это после того как вы проходите тестовое, и набираете гарный бал, дальше они готовы двигаться только с лучшими(по их мнению). Еще такой вопрос к вам лично, насколько верно мое предположение о том, что тестовое сливают из-за того , что уже набрали достаточное количество кандидатов, и сотрудник компании, просто не хочет смотреть остальных кандидатов, и тратить свое время на это?

Нема тут ніякої теорії зливу чи ще чогось. Зазвичай просто кажуть, що на даний час в них вже є кандидати і холдять поки процес прийому нових тестових завдань. І все.
Ти вже сам собі тут накрутив щодо ейчар.

Вітаю! 

На зв’язку CHI IT Academy.  

Вдячні за зацікавленість у передінтернатурному курсі Python Developer! 

Ми перевірили ваші тестові завдання. Ви впоралися дуже добре, проте шляхом рейтингового відбору, на жаль, не пройшли в обмежену квоту студентів на курс.  

Цьогоріч відбір був дійсно складний та багатокомпонентний. Охочих пройти навчання було дуже багато, проте місць – обмежена кількість. 

З усім тим ви увійшли в топ кращих кандидатів – ми це цінуємо й пропонуємо залишатися на зв’язку. 

Попереду – ще не один цікавий проєкт, який допоможе рухатися кар’єрним шляхом. З вашого дозволу, ми будемо повідомляти про релевантні можливості від CHI IT Academy. Віримо, що ми побачимось з вами на лекціях, але в наступному році. 

А поки не полишайте свій розвиток, продовжуйте практикуватися й опановувати нові технології! 

Слідкуйте за стартами нових курсів у соцмережах CHI IT Academy: 
Привіт 👋  Дякуємо за твою участь у Rust Bootcamp - Summer 2023 та за отримані високі бали за тест.  Вже стартував наш навчальний Rust буткемп та, на жаль, ми так і не отримали твого Telegram. Враховуючи, що навчальний процес наразі організований навколо Telegram, ми не змогли тебе зарахувати. Ми пропонуємо взяти участь в конкурсі в наступний табір, котрий ми плануємо провести наприкінці року! Ми дуже цінуємо твою зацікавленість та сподіваємося побачити тебе на наступному таборі. З повагою, ініціативна група Rust Bootcamp - Summer 2023 Что я должен был еще предположить?

Ну, дивись, як я бачу:
1.Загальний фідбек прислали, але можна допустити, що хтось виконав краще тестове + обмежена кількість місць. На жаль, буває.
2.Щодо телеграма- не дуже зрозуміла.
Я так розумію, що в них там строки обмежені по запуску процеса, але все одне, тут можна б було трохи деталізувати.

Не совсем, в первом случае, это было входное тестирование, нас писало несколько человек, его берут, а меня нет, при том что резюме у нас одинаковые, т.к. оба студенты, только разных ВУЗов, специальности тоже одинаковые, дополнительных коммуникаций с их сотрудниками, ни у меня ни у него не было. Ответы приблизительно одинаковые дали, т.к. как писали вместе. Почему бы правду тогда не написать, мол вы набрали недостаточно балов, а мы берем только наилучших?

Тут може бути 100500 причин, чому так. І ти не вгадаєш. Наприклад, просто його тестове раніше перевірили і квота в них обмежена.Їм ок він, зупинилися, відправили тобі дженерік фідбек. Все. Так буває.
Поясни мені краще , що з цим телеграмом.

перед зачислением, в Rust Bootcamp еще общаются в Телеге.
и в целом, в процессе буткампа, все общение тоже там.
без этого зачисление не происходит.

Дякую. Я більше про те питала, що якось дивно, якщо людина шукає активно можливість і намагається пройти етапи, но при цьому ігнорує етап в телеграмі.

Если HR сильно жестит, не совсем адекватна или просто сливает тестовое, если смысл искать контакты руководства и писать об этом в соцсетях? Как на них можно эффективно воздействовать, без дальнейших последствий в будущем для себя, что бы ее коллеги, даже если ее уволят не слили?

Вітаю,
Я не дуже сильна в конспірологіі цього повідомлення, тому задам питання:
Кожна компанія має на доу розділ відгуки.Чи була з вашого боку офіційна комунікація в розділі відгуки, де ви би мали можливість задати питання наймаючий стороні? Компанії моніторять це.

Спивбесида это после того как вы проходите тестовое

да, это жестко, сочувствую. Куда катится мир... Я тестовые только мб пару раз запускал проверить на критические баги, остальное смотрел только общий подход к написанию кода

Нее, там и в первом и во втором случае было только входное тестирование, т.е. список вопросов

Напишите, лучше как мне эту тему разюзать. Имеется ввиду слив тестовых. Если там все верно, имеет ли смысл искать контакты хрюшиного начальства? Как это у вас в офисах решается, не сольет ли она в следующий раз, после того как ей начальство взбучку устроит?

ХРюше начальство (і вже якраз тільки після цих слів мені стає зрозуміло, чому вас нібито зливає) якраз і видає норму по наймам та необхідний скілл сет кандидата. HR працює не на вас, а на компанію. Поки ви цього не зрозумієте — щастя вам не буде.

Типун вам на язык! Счастье понятие растяжимое... Тут не про счастье, а про фарт. Одним фортит, другим нет! Знание и навыки программирования уходят на второй план. Я за правду и справедливость, что бы с 10 раз хотя бы два попадания было... Сейчас вот чел с которым вместе писали тестовое, опять прошел, и в Materialize и в Techstack! Где здесь справедливость?

Немає у наймі справедливості. І не буде, поки кандидатів (джунів) більше (і набагато), ніж вакансій. Тут як с сайтом знайомств. Комусь пишуть усі дівчата, а у когось жодного відгуку. Окрім випадковості, причина може бути у якійсь неочевидній помилці у CV, із-за якої воно не проходить первинні фільтри.

причина може бути у якійсь неочевидній помилці у CV

або у тестовому завданні

Не пойму тут ссылку на сайты знакомств. Так вы хотите равенства или справедливости? Это немного противоположные понятия так-то.

Не пойму тут ссылку на сайты знакомств.

Потому что поиск работы и дейтинг очень близки по своей сути — пара должна сойтись.

Аналогия верная (и как в и дейтинге, честный подход приводит к тому что достигаемый результат — на уровне худших 5% доступного Вам пула, с обеих сторон — надо мухлевать чтобы вышло что-то годное). Но так же верно и то что как и в дейтинге, так и в поиске работы — нет и не может быть равенства. Есть справедливость. То есть — гигантское неравенство, на уровне ЮАР или хуже. По сути если ты не попал в top 1% — тебе достаются одни объедки.

и как в и дейтинге, честный подход приводит к тому что достигаемый результат — на уровне худших 5% доступного Вам пула, с обеих сторон — надо мухлевать чтобы вышло что-то
годное

Ничего подобного. Делайте правильное целеполагание и будет вам счастье. А если селькая лохушка хочет склеить топ-менеджера, то результаты у нее будут такие же, как у конторы, которая хочет на джуновскую зарплату 10 лет опыта.

По сути если ты не попал в top 1% — тебе достаются
одни объедки.

Это не так. Ни с отношениями, ни с работой.

Я отслеживаю жизненные пути доброй сотни людей с которыми на разных этапах карьеры работал в одним тимах за последние 25 лет. Из них больше половины всех денег у топ-1. Больше половины оставшихся у топ-2. И далее похоже... Типа 500M, 100M, 30M, далее по несколько M, и оставшиеся 90% всю жизнь так и скребут по дну...

А что в деньгах счастье?
Точнее есть тот самый 1% которому без ляма на счету солнце не светит.
Остальным 99% этот лям будет просто в тягость и они довольно быстро его просрут, потому что для них счастье не в деньгах, а в удовольствиях которые можно за них получить.

Ні того, ні іншого. Хочу бути у 5% кращих.

На поточній посаді цей стек не використовується, але я вже два роки використовую його у сторонніх проєктах
Добре, вирішив: почну знову як джун,

Ну так можна і роками роботу шукати:)
Як малі діти, чесн слово. Прочитав 30 хв про технологію — додав в резюме, якщо ти 2 роки працював з цим стеком — скажи що використовувався на поточному проекті.

«прочитав 30хв» не выйдет, на собесе как раз могут спросить по том что указано в резюме, если там поверхностные знания , то это легко вскрывается

Залежить про що мова, умовний redis cache- можна і за пів години вкурити на базовому рівні (як він зазвичай на проекти і додається). На якийсь ангуляр можливо місяці підуть. Якщо це python і мова про якийсь PyTorch, то там також на рівень мідла можна за декілька годинок вкурити. Основний посил у тому що працювати 2 роки над проектом з технологією X і ніяк не заюзати це при хайрингу — ідіотизм. Чувак не вміє брехати — ок, візьмуть того хто вміє=)

по редис кешу можно завалить вопросами типа многопоточный или однопоточный, и почему такая архитектура выбрана, горизонтальный скейлинг, statefull или stateless и типы/формат данных, могу гарантировать «за півгодини» это все не влезет в голову

Нічим не відрізняється від того, що ти рік-два міг писати на якомусь джанго, але твоя робота не заходила дальше написання крудів поверх монги. Ти гордо пишеш про два роки досвіду з пайтоном (джанго) та монгою, а потом сипешся на питаннях про індекси та реплікацію.

если там поверхностные знания , то это легко вскрывается

Кстати часто то что приходится делать по проекту совсем новое, как раз и получаются поверхностные знания. Нужно было что-то быстро сделал может даже методом тыка, или нагуглил и дальше. Скажем я так «знаю» Jenkins или Kafka. В фундаментальные знания надо инвестировать — целенаправленно учится, при чем усилия прилагать. А так-то прохождение интервью и найм и непосредственно работа это разные навыки, об этом все давно в курсе. Найм — вариант торговли в чистом своем виде, как и здача экзаменов кстати или прохождение тестов, олимпиады и т.д. Там не столько нужны сами знания сколько научится или здавать или проходить сами тесты и задачи на время. От чего разные «Грокаем интервью» и прочие книги становятся бестселлерами. В реальной же работе совсем другие навыки часто имеет место, часто понимание бизнеса и особенно политики. От чего после развала СССР особенно разнообразные бывшие двоечники, спортсмены и т.д. делали бизнес, а разные академики оказывались не удел — а иногда и в бомжах. Оказавшись вне шаблонного мышления — полностью растерялись. Вторые же действовали по обстоятельствах и не выдумывали лишнего.

P.S. В до гонку фото победитель конкурса «Намедни» 2000 г www.facebook.com/...​692&set=a.179415312080572

В мене( на обох галерах) була форма для технічного фідбеку під кожну технологію і грейд, і інтерв’юер, окрім своїх питань, мав заповнити цю форму. А там купа питань саме по конкретній технології ітд.
Якщо щось вказуєш в резюме, то треба бути готовим відповідати)
Я могла цю форму шерити кандидату як технічний фідбек. Було і зручно, і для кандидата інформативно. Тобто, не дженерік, а саме технічний фідбек.

Винні і HR-ши і джуни, але як кажуть поки собаки гавкають караван іде. Система працює і відсією. Риночок рішає не ідеально, але ситуація набагато краща чим в держапараті. Думаю HR будуть і далі існувати, а щодо відбеку коли кількість відгуків на вакансію була низькою HR самі писали спеціалістам і вони теж не відповідали. Зараз ситуація змінилася. Сам не HR.

Я завжди відповідав, а тепер мене оце будуть ігнорувати. Заведу свій чорний список на них.

Я розумію важливість роботи HR коли кількість відгуків мала і потрібно якось знаходити працівника, але зараз любий співробітник може виставити вакансію і отримає сотні відгуків. І тому співробітнику буде неважко запитати під час технічної співбесіди (першим же етапом) про мої плюси, мінуси та очікування по зп.

любий співробітник

має виконувати свою роботу, а не переглядати сотні відгуків, а потім комунікувати з відібраними. Бо інакше він якраз і стає HR)

На скільки відомо, HR-и також не переглядають сотні відгуків, а відфільтровують частину з них (автоматично), і у підсумку передають тому ж співробітнику, який відволікається від своєї основної роботи і проводить технічне інтерв’ю.

Отримати пару сот резюме і запитувати базову інфу на технічному? Кул сторі, бро. Давай проженемо це на цифрах. Маємо три сотні резюме і не маємо ейчара. Питаємо про плюси, мінуси і очікування кожного. В моїй компанії інтерв’ю проводять два спеціаліста і воно йде годину. Це 600 синьоро-годин, плюс якийсь час менеджера щоб на основі фідбеку з співбесід таки обрати когось одного, написати фідбек, і так далі. Нехай по 10 хвилин на кандидата. Це 50 годин. Тобто 650 годин. Множимо на цінник синьора і отримуємо грубо 20 к.
Альтернатива: ейчар ріже той список втроє за день, у інших питає зарплату і плюси нехай хоч цілий місяць. На основі фідбеку за 4 години менеджер вибирає 5 топ-кандидатів, які співбесідуються 5×2 годин, вибирає ще 2 години. Вартість найму- місяць ейчару та два дні дорогих спеціалістів, приблизно півтори к.
18,5 к щоб 299 джунів, яких не найняли, витрачали менше часу і були більш щасливі? Більшість компаній виберуть гроші.

Тут вже писали

Коли 50+ людей подаються на вакансію, ніхто не буде розглядати навіть усіх підходящих кандидатів. Тобто, 40 резюме одразу підуть у сміття
і навіть з тих десяти будуть розглядати максимум 3-4

Мені здається це схожим на правду. Зовсім інша математика.

Окей, хто буде збирати по інбоксу компанії оті 50 резюме з 5 різних джерел, розбирати їх по вакансіях і викидати 40? Програміст? Чи спеціально навчена низько оплачувана людина?

Як Ви собі це уявляєте? Senior сидить і переглядає 150+ резюме, а потім проводить інтерв’ю, на яких частина кандидатів буде відфільтрована через повну неадекватність, а інша частина — через неправдиву інформацію про рівень англійської. Потім вже тех частина. Потім він домовляється про зарплату, займається оформленням кандидата, створенням контрактів, обліком робочих годин і нарахуванням зарплати, а час від часу ще й приймає аудити? А працювати коли? Ви ставку бачили? Скільки б це коштувало є ідея?

Більшість рекрутерів, виконують свою роботу на відвались, це правда. За гроші вони не вирішують, що за робота теж не їх справа і т.д. Їх винайняли сидіти в інтернеті і знаходити приблизно підходящу особу під вимоги замовника, і правдами і не правдами отримати резюме і притягнути її на інтерв’ю, після чого їх робота скінчена., Далі їй пофіг — то забота наймаючого менеджера, тобто замовника усього дійства. І так ситуація із професійними HR директорами, де усе це виділено в окрему діяльність організації, при чому не є фарсом і т.д. це вже певний рівень організації. Тобто там у формальних обов’язках рекрутера, написано надавати фідбеки і взагалі формат спілкування та підтримки іміджу та бренду роботодавця. Та це дорого, і доволі суттєва кількість вищих керівників не бачуть ніякого сенсу в такому процесі в компанії, він затратний як фінансово так і вимагає зусиль, відповідної кваліфікації та часу. За великим рахунком це американська система менеджмента Форда-Рокфеллера.

* Якщо будеш брехати щодо досвіду, май на увазі, що будуть робити бекграунд чек і перевіряти. Тоді є сенс дізнатися які компанії в Україні перестали існувати і вказувати їх.
*

якби зараз HR-и самі спробували податися на свою ж посаду, скільки з них отримало б відмову з незрозумілих причин?

Не накидуй на HR. Це просто бізнес, нічого особистого © Вони обирають із 100 CV 3-4 найкращих і проводять із ними співбесіду. Якщо раптом вони не пройшли, то обирають знову 3-4 CV з найкращих і т.п. Якщо твоє CV не є заманливим, то що є, то є.
* Щодо локальної мови — це, мабуть, про контори, що працюють лише на локальний ринок. Великі фірми зацікавлені в наймі дешевих іноземців. Або навпаки, в наймі супер старів і мають гроші їх оплачувати.
* Пет проекти і навіть ті, що є прибутковими, не дуже впливають. Особливо, якщо мова про джуна-мідла. Вас наймають бути тім плеєром. Їм цікавий саме досвід в колективі в ентерпрайзі
* Пробуйте шукати в лінкедині українців в фірмах, куди подаєтесь та просіть зарефералити вас
* Якщо дійсно розбираєтесь що до чого, то, звісно було б добре подаватися на сіньйора. Це те, що усім потрібно. Дуже часто на співбесідах в ЄС інтервʼю значно легші, ніж в Україні. Бо в Україні на галерах програмістів перепродають як контракторів погодинно і вимого до них конкретні. Людина має дуже добро володіти фреймворком Х і починати педалити з першого дня. В компаніях ЄС часто на співбесідах питають базу (асінхронні функції, проміси, що таке депенденсі інджекшн і т.п.) і чи ти знаєш хоч якийсь фреймворк. Часто наймають, коли в людини досвід в іншому фреймворку. Логіка така, що вони наймають в контексті, що людина має одуплятися, а там вже розбереться на місці щодо фреймворків. Їй для цього дадуть час. Контрактеру ніхто час не дасть. Ну якщо це сіньйор. Бо вони коштують ахуліард.
* Підсумую. Будь сіньйором :) Але це на твій ризик. Можливо, навіть, якщо фірма і розвалилась, вони попросять дати на тебе референс когось із твоїх колишніх колег. Наприклад,
«ось ти працював в фірмі Х. Ми не можемо звʼязатись із керівництвом. Але бачимо безліч людей, в які також працювали в тій фірмі. Можеш дати нам лінкедін контакти декількох колишніх твоїх колег і ми з ними звʼяжемось, спитаємо чи ти кажеш все як є.»
* Якщо не хочеш ризикувати із фейковим сіньйорством, то подавайся багато і з рефералками

Та ніхто не робить той бекграунд чек, бо всім ліньки і пофігу

Це така назва зателефонувати знайомій з іншої контори і поцікавитись за людину. Продаж і перепродаж людей туди-сюди, це їх бізнес. У кого нема таких горизонтальних зв’язків доволі швидко з того бізнесу вилітає. Може вчитися на AQA і при чому стає не поганою программісткою, хтось йде в бізнес тренери наприклад. Так коли ви шукаєте роботу таким чином, із великою долею вірогідності, на поточному місці роботи в Україні ваше керівництво про це знає. Бо HR-и одна з одною спілкуються, та навіть більше вам можуть на це навмисно провокувати — щоби заробити.

Дякую, цікава інформація.
Не люблю брехати, тим паче не хочеться щоб на новій посаді від мене зразу забагато очікували і у підсумку я не пройду випробувальний термін)

Бо в Україні на галерах програмістів перепродають як контракторів погодинно і вимого до них конкретні. Людина має дуже добро володіти фреймворком Х і починати педалити з першого дня.

Сумно що в основному український ІТ ринок це просто велика фріланс-студія.

подавайся багато і з рефералками

Це вже наче якийсь підвид кумівства) Але я згоден, із рефералкою має бути більше шансів пройти перше інтерв’ю із HR-ом. Ще можна стати блогером і доводити свою експертність у соц мережах, тим самим знаходячи собі нових «кумів» на місцях. Та наче на нормальному ринку девелоперів найважливішим пунктом мають бути навички роботи (софт, хард скіли). Навіть якщо немає досвіду роботи в компанії із цими хард скілами, навички все одно можуть вже бути, але вони не перевіряються HR-ами. Тому девелоперам ще доводиться опановувати навички «зваблювання» HR-ів)

Про велику фріланс студію — доволі точно підмічено. Та це не стільки Україна скільки можливості в які ми влізли за рахунок західних ринків. Подобається вам це, чи ні — але економічно і політично наша країна донне-дно, в індексі простоти ведення бізнесу між Індією і Пуертеріко, і ми банально знаходимо ніши для виживання. Тим не менше на заході такий самий базар як і в нас не переймайтесь, це не ми наймаємо — це вони через мережу посередників. І це вони же впроваджують такі механізми із відношенням до робочих колективів, тобто приблизно будівництво. Зробили об’єкт, розійшлись хто куди. Так головне тут не інвестувати, взяли з ринку того хто може робити конкретний тип робіт тут і зараз, з певним співвідношенням ціна-якість-ризики, скінчили проект і відпустили далі в ринок. За великим рахунком, це сучасний тип світової економіки.

Щодо локальної мови — це, мабуть, про контори, що працюють лише на локальний ринок. Великі фірми зацікавлені в наймі дешевих іноземців

спостерігаю приклад, який протирічить цій концепції. іноземна компанія Sogeti, яка являється частиною французького гіганта Capgemini і без перебільшення обслуговує клієнтів по всьому світу, у всіх вакансіях, що публікуються в швеції, має вимогу до вільного володіння шведською. хоча здавалося б, французька посудина, австралійські клієнти, а вимагається шведська мова.

Це було скоріше везіння, бо далі з’ясувалося, що більшість європейських компаній вимагають знання офіційної мови їх країни на високому рівні

Не знаю звідки ти це взяв, але вайті це м’яко кажучі не так. Компанії які шукають з локальною мовою звісно є і немало, але їх навіть окремо фільтрувати не потрібно — вони зазвичай публікують вакансії на тій мові, яку вимагають. Якщо європейська компанія публікує вакансію для кодерка ін інгліш — з імовірністю далеко за 90% вистачить тільки англійської.

Так, бувають вакансії де інгліша вистачить, але в основному мені попадались такі де треба їх мову знати. Навіть є німецька компанія, яка мені сама пропонувала вже дві різні вакансії із інтервалом в півроку. Першого разу я відповів що не знаю німецької, і другого разу скинули мені нову вакансію і запитали чи вивчив я вже німецьку до рівня С1)

Таки часи зараз. Бувають що шукають з досвідом n років в дуже вузький ніші — щось на кшталт zoom application, або chrome extention.і не цікавить що є багаторічний досвід в TS/Js.

Заниження зарплатного очікування і досвіду робить тобі тільки гірше. Бреши що в тебе більше досвіду ніж по факту, кажи що ти все вмієш і робиш, проси ринкову зарплату.

Схоже що так і треба, але ж це неправильно. Я не люблю брехати. І на позицію джуна в мене досвіду і навичок більше ніж там було потрібно, але все одно чогось не вистачило))

Підписатись на коментарі