AI чи людина: Чи може звичайна кома розкрити автора
Усім привіт!
Штучний інтелект та чат-боти вже стали невід’ємною частиною нашого повсякденного життя. Особисто я час від часу звертаюся до них із технічними та іншими питаннями. Оскільки LLM здебільшого навчалися на англомовних даних, то відповідно і питання англійською дають більш релевантну відповідь.
З часом я помітив, що ChatGPT у своїх відповідях ставить коми перед словом «and». Я сам так не пишу, бо, відверто кажучи, не знав, що то є «Oxford comma» (хай пробачать мене мої вчителі англійської мови 😊), тому вирішив трохи дослідити це питання, щоб дізнатися більше.
Навколо її використання існують справжні холівари та безліч мемів:
В деяких випадках її використання дійсно доречне. Одним із найвідоміших прикладів, які наводять прихильники коми, є фраза «I would like to thank my parents, Ayn Rand and God.» У цьому випадку додавання коми перед «and» допомогло б уникнути непорозуміння, яке може з’явитися, якщо сприймати «Ayn Rand and God» як пару батьків.
Як виявилося, повторне використання Oxford коми дійсно є індикатором того, що текст створений за допомогою чат-бота на основі ШІ. Це один із семи показників, які дослідники Кембриджського університету визначили, вивчаючи статті, згенеровані ШІ.
Ось приклад відповіді ChatGPT на мій запит написати невелику історію про DOU:
А Claude взагалі не дотримувався єдиного стилю використання коми при написанні історії про машину, за що потім вибачився:
Тепер, коли читаю статті чи електронні листи і бачу коми перед «and», одразу виникає думка, що, ймовірно, тут попрацював AI 😊. Приклад тексту статті з Medium:
З іншого боку, це може бути й людина, яка має такий стиль написання. Адже згідно з опитуванням, 57% американців підтримують Oxford кому. Однак серед прихильників є і ті, хто почали замислюватися:
Цікаво дізнатися про українську IT-спільноту: чи використовуєте ви Oxford коми у своїй комунікації?
Чи звертали ви увагу на їх використання чат-ботами?
20 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів