Досвід створення безкоштовних навчальних курсів

💡 Усі статті, обговорення, новини про продукти — в одному місці. Приєднуйтесь до Product спільноти!

Всім привіт!

Знаю що в нашій спільноті є багато людей, які люблють ділитись своїми знаннями.

Деякий час я думаю над тим, щоб створити безкоштовний курс з проджект-менеджменту. Тому хотів спитати про ваш досвід створення безкоштовних курсів.

Зокрема:

• Яка була ваша головна мета при створенні курсу?
  • На які технічні деталі потрібно звернути увагу (запис відео, структура уроків, інтерактивність)?
  • Які платформи ви використовували для розміщення відео та перевірки знань учасників?

Буду вдячний за ваші поради!

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Запускав свій канал: www.youtube.com/@DataDrivenDiscussions
З часом ентузіазм трохи зник, тому що 300 — 2000 переглядів з одного відео трохи засмутили, очікував хоча б в 3-5 разів більші перегляди, тоді був би сенс робити далі, вкладатися, робити якісь інтеграції і т.д. Це при тому, що ще й кожне відео дублював відповідною темою на ДОУ аби залучити людей з форуму.
А так, це виявилося цікавим вкрай малій кількості людей.

Тому радив би спочатку чітко сформулювати цілі яких хочете досягти і тверезо гляути на ситуацію чи вдастся досягти цих цілей.

Деякий час я думаю

Перша порада — це перейти від думок до дій. Що особисто вас зупиняє?

Мій особистий алгоритм:

1. Обрати тему однієї лекції.
  2. Зробити анонс на DOU Events, наприклад, моя лекція з Selenium + Python: «Selenium WebDriverWait vs sleep: як зробити тести надійними», та зробити форму реєстрації, щоб збирати спільноту слухачів у Google Forms. Також роблю анонси в соцмераж та телеграм-каналі та групі (безкоштовно).
  3. Витратити 4-8 годин на підготовку лекції. (4-8 годин * $ваш рейт).
  4. Проводжу зустрічі у Zoom (live coding на YouTube), воно дає інтерактивність. ($20/місяць, але можна й безкоштовно)
  5. Роблю запис та викладаю на YouTube: Записи зустрічей спільноти Selenium + Python. (безкоштовно)
  6. Роблю розсилку після лекції у Gmail та у телеграм-каналі. (безкоштовно)

Повторюю цей алгоритм раз на два тижні протягом ось вже 4 місяців.

На які технічні деталі потрібно звернути увагу (запис відео, структура уроків, інтерактивність)

Відео мінімум 720п, мікрофон будь-який але сучасний. Якось підсвітити обличчя. Для програмування я пишу 1080п, тому що там треба щоб код було видно. Перший рік — не витрачайте грошей на камеру, або мікрофон, для старту це не має значення. Навіть навпаки: важливо стартувати з $0 інвестицій.

Інтерактивність важлива. Тому що подивитись безкоштовні лекції з проджект менеджменту можна будь де. А поспілкуватись особисто з досвідченим професіоналом — дуже рідко.

Важливі реальні приклади. Наприклад, якщо лекція про WBS, то показати не велосипед з PMBOK, а WBS з вашого проєкту. Я створював WBS для фічі з мого проєкту наживо.

Які платформи ви використовували для розміщення відео та перевірки знань учасників?

Я використовував Thinkific, але витратив за три роки $5400 відмовився, та розробив власну (Django), тому що у наявних не знайшов модуля перевірки Python-завдань, тому розробив власний модуль, якій перевіряє завдання. Там ще ШІ підказує студентам, як вирішувати, та економить мій час, але то окрема історія.

Тому я вважаю, що для старту важливо почати без витрат:

1. Спілкування в чаті.
2. Записи на YouTube.
3. Перевірка знань — Google Forms.
4. Збиратися в Zoom/Google Meet.
5. Програма курсу — Google Docs/Sheets/Sites.

Дякую, за таку детальну відповідь!

Переглянув ваше відео про WBS, дуже класно все розглянуто. Не багато ПМів так би змогли розповісти.

Не багато ПМів так би змогли розповісти.

Я впевнений, що вам з 10 роками досвіду теж є що розповісти цікавого. Тож чекаємо на ваші лекції. :)

Підписатись на коментарі