Португалія або Словенія для сімʼї

Шановне ком’юніті.

Ми — сім’я (2 дорослих і дитина 10 років), уже 3 роки проживаємо у Франції, але не бачимо тут свого майбутнього.

Розглядаємо переїзд і легалізацію в Португалію або Словенію. Розкажіть про ваш досвід та враження.

1. D7 Visa / Digital Nomad:

Чи розглядали ви можливість оформлення D7 Visa або Digital Nomad Visa? Які ваші враження чи рекомендації щодо цих варіантів?

2. Можливості працевлаштування:

Наскільки легко знайти роботу для не ІТ-спеціалістів? Які вакансії є найбільш поширеними для переселенців? Чи є програми підтримки для тих, хто шукає роботу?

3. Клімат:

У яких регіонах вашої країни літо не надто спекотне?

4. Спорт та дозвілля:

Чи розвинена інфраструктура для спорту ? Чи є спортивні зали, тенісні корти, секції для дітей? Чи доступні вони у невеликих містах?

5. Оренда житла:

Хочемо орендувати будинок. Чи складно знайти будинок у гарному стані з адекватною ціною? Які документи вимагали для оформлення договору оренди?

6. Середній чек витрат:

Який у вас середній чек витрат на місяць (житло, харчування, паливо\транспорт тощо)?

7. Пенсійне забезпечення:

Чи можна врахувати український трудовий стаж у пенсійну систему країни? Які умови отримання мінімальної пенсії?

👍ПодобаєтьсяСподобалось3
До обраногоВ обраному7
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Можу відповісти про Португалію

1. Якщо йти через візу, то це потрібно робити із країни легального перебування або країни громадянства. Найкраще проконсультуватися з міграційним консультантом. Найлегше, зробити ТЗ, відкрити місцевий ФОП, почати відразу платити соціальні податки і подаватися по статті 90.2 high skilled worker. Це теж краще робити з юристом, особливо якщо контракт не з Португальскою компанією.
Важливо! При вʼїзді в Португалію зробити доказ легального вʼїзду — посадковий талон на літак, підтвердження бронювання готелю або реєстрація в місцевих органах влади. Це знадобиться потім при легалізації.

2. Всі хто шукає, знаходять. Є біржа праці, є держані курси португальскої мови. Мінімальна зарплатня тут дуже низька, десь 860 євро. Краще шукати роботу в чатах українців мабуть. Через біржу це хіба що на прибирання чи в ресторани посуд мити, чи будівництво. Хоча тут в мене немає досвіду, тому не знаю

3. Літо спекотне тільки на півдні в Альгарве і біля кордону з Іспанією в Алентежу. Все що близько до океану — прохолодно. В Лісабоні спека може бути тиждень на рік, ну може максимум 2. Порту і північ більш прохолодно і більше дощів

4. Все є. Чим більше місто — тим більше варіантів. Тут є 3 релігії — футбол, серфінг, падл (схожий на теніс, але інше)

5. Idialista вам вже порадили подивитись. Єдине що — звертайте увагу на енергоефективність. A та B — це дуже добре, C — більш менш норм, все що нижче — буди дуже волого, холодно і с пліснявою. Для оренди ми показували банківську виписку і платили 2 місяця наперед і 2 депозита. Ще одна порада — знімати житло тільки з офіційним контрактом (зареєстрованним в податковій), це теж дуже потім знадобиться при оформленні різних документів

6. Приблизно 2.5 — 3к на двох дорослих. Але це ж індивідуально. Я, наприклад, на продукти витрачаю приблизно 400 євро в місяць, а комусь і 800 мало буде.

7. Для отримання пенсії в Португалії необхідно мінімум 15 років сплачувати соціальні внески. Український стаж в ці 15 років не враховується, але якось там потім додається.
Взагалі, краще зараз заплатити умовно 100 євро за консультацію з місцевим бухгалтером (тут багато україномовних) і детально порахувати скільки податків ви будете платити з вашого доходу, бо система відрізняється від української, а податки тут високі

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Якщо працюєте в Франції весь цей час і маєте вже cartes de séjour, я б досидів там до 5 років, щоб подати на громадянство, яке отримаєте орієнтовно десь до 18 місяців (у випадку, якщо у вас CDI).

А далі з громадянством переїзд не буде таким вже і важким

Дякую за відповідь, в тому то і проблема, що в Франції знайти роботу тяжко. Я три роки шукаю. Короткострокові контракти і все.

якщо проблема з пошуком роботи, то я не впевнений, що в Португалії або Словенії ситуація буде з цим краще. У Франція Tech індустрія набагато більш розвинена в порівнянні з цими країнами

Питання стоїть більш про легалізацію

в Португалии огромное количество мигрантов из Бразилии и др. бывшых колоний Португалии. То что говорят что страна безопасная — сказки. Сейчас там кризис жилья, очень дорого. Налоги большие. С государством очень тяжело взаимодейстсвовать, есть моменты что нужно куда-то полгода пробиваться. То нет записи, то дозваниваться на запись нужно неделями. Язык довольно сложный. Из плюсов: климат, не считая недель с проливными дождями. Еда хорошая.
Все таки нужно сьездить на разведку посмотреть понравится вам там или нет. Лучше меньше смотреть ютуб каналы, там часто радужные ролики от тех, кто зарабатывает на иммигрантах.

Все таки нужно сьездить на разведку посмотреть понравится вам там или нет

Так а что можно понять, если там жить как турист?

Что-то можно понять. с местными побощаться, с украинцами, посмотреть сколько стоит аренда, поизучать районы, посмотреть что там с мигрантами — их там сейчас очень много и вайб страны ощутить. Сходить в школу где будут учиться дети, посмотреть что за школы и что там за контингент. и так далее. Не тащить же семью в неизвестность...

Для цього 100% потрібно мати:
1) час (не туристичний)
2) знайомих/друзів, які шарять у спілкуванні з місцевими і готові витратити на це час (особливо — садочки і тп)). Португальці у більшості непогано говорять англійською, але на соц. служби це не розповсюджується — там будуть слухати англ. мову (і тим паче відповідати) дуже, дуже неохоче.

Если поехать на 1-2 месяца то можно многое понять. 1.5 месяца в Германии были как туристы по гостиницам в 2 городах без авто за свой счёт как выехали с Украины. И поняли что ошиблись с выбором страны, а так нахваливали блогеры. Правда 3 недели с этого периода потеряли болея сильно ковидом, как раз и столкнулись с их медицинской системой.
Так что 3-4 недели может и достаточно для принятия решения подходит ли вам страна.

как раз и столкнулись с их медицинской системой

Ходят слухи, что медицинская система ± одинаковая на «западе»

В Португалії, звісно, є гетто, як і в майже будь-яких країнах Європи.
Але вони малочислені, знаходяться в основному в Лісабоні/Порту.
Цодо Іспанії (суб.єктивний досвід/спогади) — це решітки тупо майже на всіх вікнах 1/2-х поверхів міста, окрім публічних місць та багатих районів.
У Португалії решітки на вікна ставлять у пропорції десь 1/10 порівняно з Іспанією. Показник? Як на мене — так.
Також, у Португалії на порядок рідше можна стикнутись з pickpocketing, може у метро тільки. В Іспанії ж це наче професія і «податок на заможність», чи як там кажуть.
Деякі таунхауси у Португалії тупо не мають ніякого забору, і їхня шашлична зона з паркомістом тупо виходить на тротуар — навіває вайби якогось небідного американьского субурба.
Португалія в цілому бідніша — але парадокс в тому, що там безпечніше (знов-таки суб.єктивно) .

у мене така статистика: 2 роки в Іспанії та все норм. 1 місяць у Португалії та спроба пограбування 3ма типами 1.80, чинив опір і все обійшлося але неприємно коли цегла біля голови пролітає. Країни змінюються, в Португалії зараз чи то криза, чи то мігрантів з бідних країн дуже багато. Звичайно, все від локації залежить.

Неприємно(
А де це сталось, якщо не секрет?
Так, локація вирішує, згоден.

Сетубал. В поліції мені сказали, що одному о 22 вечора краще не ходити містом. Поліцейська ділянка нагадувала румунію чи венесуелу 80-х років.

Те, що Португалія безпечна — це міф. Це спеціально роздули блогери, знайшовши якийсь індекс миролюбності, за яким країна не торгує зброєю. Але якщо подивитися на контингент на вулицях — вже стає не по собі. Там вже е квартали с кучей бразильцiв, вони жгуть костри на вулицях.

В мене у брата був такий же інцидент, але у Порту. Тут пощастило, що він вміє в єдиноборства і зміг одного звалити з ніг до приїзду поліції. Казала поліція, а нащо ви ввечорі плануєте кудись виходити? Сидіть вдома.Таке собі.

Були в Любляні один день торік. Там враження, що це найкраща словʼянська країна в принципі.
Правда, маленька, з усіма супутніми недоліками, тому періодично багато де трапляються словенці, я ще в 2017 з таким трохи працював, на лондонському проєкті.

> тому періодично багато де трапляються словенці

А хто має?

Відповім стосовно Словенії, бо живемо на кордоні між Словенією і Австрією. Але у мене більш візуальна відповідь, ніж економічно обгрунтована.
В Словенії буваємо разів десять на рік. І там завжди як у дома. В цілому завжди якесь відчуття цілковитої безпеки. Країна дуже маленька, але дуже доглянута. Їдеш через усі ці маленькі доглянуті міста і диву доєшься, чому в Україні не так(
Дуже гарна природа, та різноманітна. З тієї ж Любляна легко одним днем до моря, чи до гір, просто погуляти без ночівлі.
Люди привітні, темненьких мігрантів не має.
Всі дуже добре розмовляють англійською в порівнянні з Австрією.
На рівень вище рівень ресторанів, теж в порівнянні з Австрією.
Але багато словенців їдуть до тієї ж Австрії. У нас в садочку мабуть чверть дітей то словенці, тож мабуть не все так добре там.
В тієї ж Любляні будуть флешбеки, бо там також повно дев’ятин панельок) то ж як я казала дуже схоже відчуття з домом.
Ну і взагалі поруч Хорватія, Італія, Австрія. З точки зору розташування локація топ.
Дивилася там аренду, то дешевше в Австрії знімати, в Карінтії, де живемо ми, бо це бідна земля Австрії. Те ж саме про купівлю)

В Австрію словенці їдуть працювати, бо платня у Австрії значно вища за словенську, а з цього року — ще і податки у Австрії можуть бути нижчі за словенські, бо словенська влада будує соціалізм. Мабуть половина Марібора працює в Австрії, а на вихідні приїздять до рідних у Словенію.

Більшість навіть приїздять кожного дня працювати) до Любляни з Клагенфурту близько півтори години, що цілком реально

Дивилася там аренду, то дешевше в Австрії знімати, в Карінтії, де живемо ми, бо це бідна земля Австрії. Те ж саме про купівлю)

А розкажіть що і скільки, пжл. Карінтія агонь.

порахуйте ще австрійські податки чатом гпт ))

Так податки тут високі, але як ви зрозуміли ми тут не через це)

я просто детально вивчав Австрію, у мене там друзі і я розглядав можливість там пожити, без схем через Ірландію чи Мальту чи ОАЕ дофіга віддавати виходить (

Якщо вірити, що пенсії ще будуть існувати, то ви кожного місяця платити 18% зі свого доходу як ФОП пенсійних внесків, є вірогідність, що пенсія буде нормальною) далі іде високий платіж за страховку, якщо ви працюєте як ФОП. Всі ці витрати відраховується від вашої зп і вже на них буде нараховуватися податки. Якщо вирахувати самі податки (без плати за пенсію і страховку), то там ніякі ні 40-50% і навіть не тридцять. Можна і як в Україні працювати, без податків, і отримати 60 євро пенсії, в ОАЕ та ж сама фігня. Можна звісно сказати, що кращі ті гроші в однушки біля метро інвестувати, але я з Харкова і знаю декілька випадків, коли за пару хвилин від інвестиційних однушок лишався пил. Тож тут кожному своє. Високі податки — трохи більше гарантій в майбутньому.
Плюс в Австрії кожного місяця за двух дітей платят 700 євро. Не те, щоб це було нашою причиною переїзду, але приємно)
Плюс для дітей тут дешеві садочки та продльоки. Ми приїхали з Нідерландів, то там двоє працюючих знайомих платят за садок з субсидіями від держави 1900 євро зараз, без субсидії 2900. То ж для нас повністю безкоштовний садочок, окрім 80 євро за їжу, то є щастя
І ще про Нідерланди. ФОП там платить приблизно ті ж самі налоги, що і в Австрії але!!!! Не платить відрахування до пенсійного фонду, тобто пенсії від держави у нього немає, лише якщо буде додатково, зверху платити)
Тож усюди свої плюси та мінуси. Та ви праві, Австрія то взагалі не про гроші 💰💸.

то ви кожного місяця платити 18% зі свого доходу як ФОП пенсійних внесків,

Это обязательно или добровольно?
Я понимаю, что для наёмных обязательно, для самозанятых тоже? В Германии самозанятые не обязаны платить в пенсионный фонд.

И эти 18% платятся со всего оборота или до какой-то границы?

Это обязательно, возможно есть какие-то способы отказаться, Я не знаю. Но по умолчанию вы платите.
Чтобы точнее про социальные взносы:

Die Sozialversicherung besteht aus vier Teilen:

Pensionsversicherung (PV): 18,5 %
Krankenversicherung (KV): 6,8 %
Selbständigenvorsorge (SV): 1,53 %
Unfallversicherung (UV): Pauschalbetrag von 12,07 € pro Monat
налог на прибыль (Einkommensteuer) рассчитывается с налогооблагаемого дохода, который уменьшается на социальные взносы (SVS).
Плюс есть вычеты дополнительные за детей и другие вычеты на разные покупки, в зависимости от ситуации, но это каждые отдельные случаи

оптимізація має сенс при 200к+ у місяць, коли більшість грошей залишається десь у компанії, а у Австрію заводиться зп «директора», я якої вже платяться податки, а з залишків там вже інвестиції, однушки у метро, азійські дружини Трампа тощо

Високі податки — трохи більше гарантій в майбутньому.

Ви рахувал яка вас пенсія чекає через 30-40 років?

Мені важко відповісти на це питання, бо ми довго жили в Нідерландах, тепер тут, може ще десь будемо, не виключаю. Потім треба збирати ці пенсії в різних країнах.
Я мала на увазі, що видатки з зп йдуть на пенсію і ви маєте більше впевненості в майбутньому. Можна довго сперечатися що краще: платити до пенсійного фонду ті ж 18,5%, чи просто самим їх збирати, у щось вкладати, щось купляти, але з усіма інвестиціями існують проблеми.
І знову, Австрія це ну дуже, дуже, дуже поганий вибір для заробітку грошей, навіть для Європи. Тож може ми себе так заспокоюємо про пенсію;) бо сказати, що ти дурний платити усі ці видатки і отримувати у кінці смішні гроші мало хто то скаже)
Але зараз зима, у нашому садочку вже вилазять проліски, а в часі їзди засніжені гори з відмінними австрійськими горнолижними курортами. Не хочеш в гори -їдь до Італії дивитись на архитектуру, або Хорватії, або на південь Словенії, прогуляться біля моря. І це все реально зробити за день) я мовчу про маленькі вихідні перезагрузки. І ти сидиш такий, на краю гори, поруч нікого немає, дивишся на ці неймовірні пейзажі, і думаєш, що може ті всі бетонометри і не зробили б тебе щасливим, а може й зробили, але у нас крім квартири в іпотеку, за яку ще платити і платити нічого немає, тож щастя людей з бетонометрами мені невідомо) але щастя адріатичного моря, альпійських гір, водопадів, горних озер без натовпів туристів, чарівних маленьких містечок, це щастя поруч, це щастя однодневної подорожі. Ми ради цього і їхали сюди.

зараз зима, у нашому садочку вже вилазять проліски

Це типу норм? привід для радості?

Це до того, що коли я можу сидіти на своїй терасі і насолоджуватися сонечком. Тут дійсно дуже багато сонця взимку і воно навіть взимку дуже тепле. Так от у мене в садочку весна вже сонячна і проліски в січні, а в часі години їзди засніжені гори, зі снігом в лісі, як у казці.
Чому б мені не радіти мати таке різноманіття в житті?
А чим вас вражає ваша локація взимку?
P.S. взагалі то мабуть наближення до сорока років, де твої власні помідори то радість, чи малина яка вродила, чи вибір дерев для весняної посадки, чи як ви підмітили звичайні проліски в січні. Щастя воно таки не завжди в кількості однушок у метро, а у звичайних пролісках)

Також переїхали до затишного міста поряд із природою в окремий будинок із власною ділянкою, розумію вас. Повертатись у мурашники це як страшний сон.

Зараз зима, але у мене пальма квітне і магнолія вже почку показала, це привід для радості чи ні ?

Судячи з вашого коментарів, у вас привід для радості якусь задрочку написати, та якось підколоти іншу людину.
Я обгрунтувала, що мені дуже подобається моя локація, бо в межах одного дня я можу переміститися з −5 до +15, одночасно жити і біля гір, і біля моря, і вибираючи однодневну подорож, обирати між 4 країнами.
Якщо ви любити теплий клімат, то мабуть ви можете гордитися собою, що ви зуміли побудувати своє життя так, щоб жити круглий год жити серед пальм і квітів. Для багатьох людей це недосяжна мрія. Тож так, це привід для радості.

Мій коментар підводив до думки, що клімат різний в залежності від локації, тому проліски у австрії чи пальми у флоріді можуть відрізнятися від норми до якої ми звикли в Україні, мені здалося що коментатор натякав на кліматичні зміни і типу не треба радіти ранній весні. Але ви праві, доу токсичне середовище і хто я такий щоб порушувати традицію.

Мене не дивує рання весна. Мене дивує, що в часі їзди у мене гори зі снігом і −8, а в двух годинах їзди у мене+15 і море. Ось що мені подобається. В цьому був мій посил про проліски і сніг.

Так моя «токсична» відповідь була не вам, а громадянину Яну, подивиться тред уважно,

Я навіть підтерла свою відповідь бо подумала, що надто агресивно вам відповіла, хоча насправді вважаю себе дуже дружелюбною людиною. Просто бісить, коли ти поділився своїми враженнями, без ніякої думки когось образити, а тобі таке два коментаря: «ото ти дура, радієш проліскам і що тут такого». Ну це я читаю між строк.

Я теж насолоджуюсь своїми рослинами, а ви дійсно багато між строк прочитали :)

Ну згідно коментаря шановного пана Яна я емоційна жінка, а емоційна жінка може дочитувати, що їй заманеться

Так саме так. кліматичні зміни. це не нормально що в січні квітнуть проліски в австрії... а потім буде мороз, і знову купа врожаю просто пропаде, що призведе до збільшення цін на продукти і їх дефіцит... нічого хорошого. але звісно емоційній жінці цього ніколи не зрозуміти... у неї проліски) у січні...

Ну не факт що вони там так не завжди. Колись до війни з дитиною їздили на північ Італії на збори спортивні, майже та сама паралель, на початку лютого там вже весна, я ходив у футболці

Наскільки я знаю то там таке часто, взгалі море та гори можуть дуже сильно впливати на погоду в регіоні. Це ми в наших степах та лісостепах звикли до відносно однакового клімату на велику територію.

Яку країну ви обрали для себе?

Я обрав Україну, але вимушений жити у США :(

Якщо щось в новобудові, 75 метрів з двома спальнями, то мабуть 1500 євро, але часто в чаті українців щось простеньке за 500-600 євро можна знайти. Взагалі подивіться
www.willhaben.at/...​n/mietwohnungen/kaernten
Також можна не в самому Клагенфурту чи Філлаху, то найбільші міста, в селах дешевше завжди. Якщо немає прив’язки до шкіл чи садочків, то взагалі можна знизити ціни, граючись на локації.

Ну 75 метрів це взагалі за гранню, більш-менш щось схоже на житло коштує вже нормально

www.willhaben.at/...​rthersee-naehe-1965304296

Ми на таке житло і не дивилися) спочатку ми знайшли квартиру в 75 квадратів, дім років 80-х. Сама квартира була охайна, кухня старувата, але нам підійшло. Тож ця квартира з двома спальнями коштувала 800 євро, з комуналкою було б 1000 євро. Був варіант за 1300 в дуже гарному районі, поблизу місцевого парку на озері, новобудова, з власним садом, теж дві спальні і коштувала вона 1200, плюс 200-300 комуналка.
То що ви знайшли то вже щось на багатому)

якщо дві людини працюють віддалено, є хоч пара дітей, то як у 75м2 зробити це все комфортно я не знаю (

Дивлячись на останні новини по отриманню постійного резиденства, я би враховував той пункт теж.

З того, що бачив в новинах останнім часом:

— В Канаді міністр іміграції заявляв, що є міжнародні домовленості з Україною щоб не робити українцям ніяких спеціальних програм для постійного резиденства, бо українці будуть потрібні Україні для відбудови держави після війни. Тому якщо хочете постійне резиденство — то на загальних підставах. А там конкуренція «не маленька».
— Дуже швидко після падіння режиму Асада в Німеччині, Австрії і ще десь заговорили про заохочення повернення сирійських біженців додому. В Британії теж щось там думали, що робити...
— В Штатах припинили видачу U2U...

Тому не відомо, як які країни будуть ставитися до статусу людей на тимчасовому захисті потім...

Тому зараз LATAM виглядає для мене як топчик. Вони не граються у цю сумну геополітику

там свої проблеми, наприклад з безпекою

Уругвай достатньо безпечна, але не дешева.

Щось не дуже віриться, вся Південна і Центральна Америка — локація, де в більшості місць і на вулиці бути небезпечно, а Уругвай острівок безпеки?

Да, Уругвай примерно как восточная Европа.

Але це так Я LATAM дуже прискіпливо вивчаю, і чомусь останні місяці дуже багато по роботі пересічень є. Все залежить від міста.
Але по перше не треба думати що там папуаси із списами бігають. Це розвинені країни і якщо порівнювати з Україною то навіть до Аргентини із її гіперінфляцією Україні по економічним показникам далеко.
По безпеці є нюанси. Є міста та райони де жити не варто, є де дуже цивільно. Я б не сказав що в більшості небезпечно. Наприклад Сан Паулу дійсно якийсь ***аний мурашник із величезною проблемою із злочинністю. А Буенос Айрес навіть не зважаючи на вілли +/- безпечний.

Чув що в Чілі чілити кльово. Найрозвиненіша країна Латми

Local Purchasing Power in Ukraine is 13% higher than in Argentina, numbeo.com. То які показники там кращі?

З цього правильний висновок — треба шукати стандартну програму і відповідно тут країну в якій є підходящі вам програми. І так, ніякої праці по укрфоп та розрахунку на те що місцеву мову не треба вчити.

> І так, ніякої праці по укрфоп та розрахунку на те що місцеву мову не треба вчити.

Я раніше думав це притаманно російським емігрантам на Брайтоні. Але ні.

Підкажіть, хто знає актуальні апдейти по D7 \ D8 візах.
Чи є зміни в податковому навантаженні?

Відповім трохи більш детально по Словенії, може комусь знадобиться.

Чи розглядали ви можливість оформлення D7 Visa або Digital Nomad Visa? Які ваші враження чи рекомендації щодо цих варіантів?

Візи номада в Словенії немає фактично, може з`явиться у цьому році, хтозна. Наразі найпростіший спосіб переїхати — приїхати та податися на тимчасовий захист (ТЗ). Словения приймає на ТЗ після інших країн. Якщо не ТЗ — то або працевлаштування у Словенії, або відкриття фірми (D.O.O), або навчання (мовні курси не підходять у якості навчання). З ТЗ значно простіше, бо воно ще і дає можливість одразу відкривати місцевий ФОП (SP), бо без ТЗ іноземець може відкрити SP тільки після 1 року офіційного перебування у Словенії на інших підставах.

Наскільки легко знайти роботу для не ІТ-спеціалістів? Які вакансії є найбільш поширеними для переселенців? Чи є програми підтримки для тих, хто шукає роботу?

Роботу знайти складно, але можливо. Для іноземців без знання мови хоча б на рівні А1 — мало де можливо працевлаштуватись, але в цілому роботи на мінімалці багато. Є деякі бізнеси, куди можна спробувати і без знання словенської, тільки з англійською. Наприклад, є Perutnina Ptuj — виробник курятини, з українським власником, наших туди охоче беруть, правда платять мало (але так всюди — середня зарплатня у Словенії — EUR 1400 бруто). Є IKEA, куди теж іноземців беруть. Ну і там ресторації, бари та інше — там завжди треба персонал, і якщо заклад в туристичному місці — то можна і тільки з англійською. На будівництво охоче візьмуть, якщо є руки з потрібного місця, та мінімальна словенська. Є ще великий морський порт у Копері — там завжди є якісь вакансії, особливо якщо професія якось пов`язана з морем.
Для українців з ТЗ працює служба зайнятості, від неї можна безкоштовно потрапити на курси словенської, і після отримання сертифікату вони можуть вам щось підібрати, більш наближене до офісної роботи, ну або запропонувати перекваліфікацію за їх рахунок — наприклад, можуть направити на курси бухгалтеров, бо в них є потреба у країні. Ще через службу зайнятості можна також безкоштовно підтвердити свій диплом. В цілому, вакансії можна подивитись наприклад от тут: www.mojedelo.com

3. Клімат:
У яких регіонах вашої країни літо не надто спекотне?

Країна маленька, менше Харківської області, тож клімат приблизно однаковий всюди. Менш спекотно буде ближче до гір та озер, більш спекотно — у прибережній зоні, але різниця не буде прям якась суттєва. Північна частина країни (ближче до Австрії та Угорщини), а також східна (Ново Место і східніше) більш пласка, більш схожа на українські ландшафти східніше Львова, і погода приблизно така ж. Середина та західна частина — багато холмів та гори, ну і південь — там і гори, і море. Є свої відмінності по клімату, але то скоріше восени та взимку — наприклад, Любляна занходиться в долині між горами, тож у нас тут якщо вже пришла дощова туча, то вона буде лежати у долині, допоки не виллється уся — дощі можуть тижнями йти майже без перерви. Також часто тумани, і сонця можна не бачити довгенько (але за сонцем ми їздимо до Італії). Ну і в деяких районах, де топлять дровами або мазутом, може накопичуватись смог. У Айдовщині на південному заході, навпроти, ніякого смогу немає, бо там завжди дують сильні вітри, іноді навіть грузовики на трасі можуть перевертати.

4. Спорт та дозвілля:
Чи розвинена інфраструктура для спорту ? Чи є спортивні зали, тенісні корти, секції для дітей? Чи доступні вони у невеликих містах?

Якщо ви любите спорт, майже будь-який, то у Словенії вам точно сподобається, бо спортивна інфраструктура є майже всюди, навіть у доволі глухих селах буде стадіон, спортзал, якісь секції для дітей, причому скоріше за все прямо у школі (бо школи тут оснащені дуже добре). Словенці в цілому дуже спортивні, поході, велосипед (по доріжках, по холмах, вздовж трас, по горах, навіть у деяких печерах є велодоріжки), скелелазання, спелеологія, лижі та сноуборди — то все що вони люблять. Може щось екзотичне, типу фехтування чи конного поло, і буде трохи важко знайти, але я думаю що і таке можливо знайти у Любляні, чи у околицях.

5. Оренда житла:
Хочемо орендувати будинок. Чи складно знайти будинок у гарному стані з адекватною ціною? Які документи вимагали для оформлення договору оренди?

This is the hard part. Країна маленька, житла мало є в наявності, мало будується, і з приїздом біженців / мігрантів попит на житло виріс сильно. Тож житло дороге, і знайти його доволі важко, особливо якщо ви рахуєте свій бюджет. Словенці неохоче здають своє житло іноземцям, радше здадуть своїм (хоча, звісно, ціна вирішує — якщо ви запропонуєте більше, чи там варщіну (залог) дасте за 4 місяці, а не за два, чи будете платити кешем, то може вас і візьмуть). В цілому тут ринок орендодавця, тобто не ви вибираєте, а вас. Діти та домашні тварини — це обтяжуюча обставина при наймі житла. Зараз краще шукати з ріелтером, особливо у столиці та великих містах, але ріелтор візьме за послуги вартість 1 місяця проживання + 22% НДС. Ріелтори вже є перевірені, через яких наші люди вже знімали житло, тож в принципі то вже не проблема. Ціна на однокімнатну в Любляні зараз починається вже від 700 євро за місяць + строшки (комунальні) — десь 150-300 залежно від сезону, типу опалення, та типу енергоефектовності будинку. У Маріборі, Цел`є, Ново Место трошки дешевше, у Копері приблизно як у столиці, але у прибережній зоні свої особливості — наприклад, на період літнього сезону вас можуть попросити виїхати кудись, бо тоді житло там здається короткостроково, і господар житла так більше заробить. Наявність житла та ціни на нього можна дивитись, наприклад, тут: www.nepremicnine.net
Це фактично найбільший ресурс по житлу в Словенії.
Документи для договору на житло — то ваш паспорт, місцевий ІНН (давчна штевілка), та ваш ВНЖ / ТЗ — на підставі чого ви офіційно перебуваєте в Словенії. Але можуть здати і тільки з паспортом. Зазвичай не дуже переймаються офіційними підтвердженнями доходів (тут Балкани, не у всіх ці офіційні доходи є), але у ваших інтересах показати вашу платіжоспроможність. І знову ж таки, з хазяївами краще розмовляти словенською, більше шансів на порозуміння (чи щоб був хтось, хто за вас зможе поговорити).

6. Середній чек витрат:
Який у вас середній чек витрат на місяць (житло, харчування, паливо\транспорт тощо)?

На прикладу моєї сім`ї (2 дорослих, 1 підліток, 1 стара жінка-інвалід) — десь 1200 євро в місяць на двокімнатну квартиру з комуналкою у Любляні, десь 800-900 євро на харчування та побутові розходники, 300-400 євро на поїздки (бензин / парковка), одяг не кожен місяць, та й розпродажі бувать що тут, що в Італії регулярно (там більший вибір, краще якість, та на одяг нижчі ціни доволі часто), але нехай буде десь 150 євро в місяць у середньому. Це не дуже відрізняється від середнього чеку пересічного словенця.

Чи можна врахувати український трудовий стаж у пенсійну систему країни? Які умови отримання мінімальної пенсії?

Наскільки я знаю — треба платити пенсійні внески 20 років для мінімальної пенсії, і український трудовий стаж не враховується. Хоча тут треба глибше копати, щоб знати точно.

Пiдтверджую. Ще додам трошкi.
8. Дискриминация.
Сильно ощущается при поиске аренды и работы а так же в муниципальной гос структуре. Уже по телефону напрямую мне говорили что не сдают жильё украинцам и израильтянам. Я как израильтянин а жена украинка за 2 месяца не смогли найти аренду спустя год проживания в стране за 800 евро 2 комнаты с мебелью в Любляне и в окрестностях где есть автобусы. Без авто будете привязаны только к столице и к Марибору.
Всю жизнь живу по арендованым квартирам в разных странах и городах, но такие сложности при поиске испытал только в Словении. В Германии тоже подобные кастинги где на каждую квартиру 100+ кандидатов.
Зато словенцы рашикам сдают жильё. Словенцы такие антисемиты ярые как рашисты и арабский мир, возможно это прошлое влияние австро-венгерской и рос. империй и смешение национальностей.
Ощущение что это Австрия а не славянская страна, только язык славянский а менталитет у них немецкий. Словенцы практически все знают немецкий, даже техник по дому мне на немецком что то говорил.
На улице все люди вежливые и этичные, если не знают о вашей национальности. Словенцы считают что все украинцы богатые, судят по авто (лично видел феррари кабриолет на киевских номерах в столице), и некоторые словами обратно отправляют в Украину (были случаи). Ну а США и Израиль для них это самое зло. Очень много рашисткой пропаганды в новостях, газетах.

2.1 По поводу офисной работы.
В Словении есть закон что вначале должны найти местного громадянина на посаду, чтобы нанять иностранца должны доказать что не нашли местного. Поэтому найти работу программистом, тестировщиком, UI/UX/Graphics дизайнером на местную компанию по обычному трудовому договору практически не реально. Джуниор вакансий нет для иностранцев.
Если вы senior в IT в местную компанию устраиваетесь не как B2B то будьте готовы платить налог около 43-44% при зарплате 4000 — 5000 EUR.
Местные зарплаты не соответсвуют комфортному проживанию на аренде с семьей и с авто!

9. Бюрократия
Это как пройти 9 кругов ада.
___
Словения супер уютная страна для обеспеченных людей которые живут в паралельной вселенной думая только о собственных путешествиях и деньгах! Им плевать где происходят войны и как люди выживают там, очень мало адекватных людей в плане на чей стороне.

Уникальная природа, качественная питьевая вода с крана, вежливые люди на улице и вежливые кассирши, очень мало курящих (спортивная молодёжь), страна для счастливого детства, для счастливых студенчиских годов, для пенсии если на себя расчитывать. На этом плюсы заканчиваются :).

2.1 По поводу офисной работы.
В Словении есть закон что вначале должны найти местного громадянина на посаду, чтобы нанять иностранца должны доказать что не нашли местного. Поэтому найти работу программистом, тестировщиком, UI/UX/Graphics дизайнером на местную компанию по обычному трудовому договору практически не реально.

А разве это так трудно обойти? Вроде ж уже давно во всех странах умеют. Просто пишут какое-то специфическое требование, которое хрен кто удовлетворит, типа 5 лет опыта с кафкой 2.1 задеплоиной на убунту 18.04 во Франкфурт регионе AWS. А потом резюме кандидата подгоняют под эту хрень.
С другой стороны, сейчас не то чтобы недостаток кандидатов, так что м.б. реально проще местного найти

Никто не хочет заниматься этой бюрократией из местных компаний, им нужен чтобы у кандидата был стабильный ЕС дозвiл а не укр ТЗ и проще нанять по схеме B2B.
Вообщем на cleaning отправляют в Словении. Некоторые в IKEA склады устролись когда был набор.

Меня позвали на собеседования Java Backend несколько раз. Как люди проходят live coding когда 2 лида в онлайне напрягают на скорость мышления? Live coding завалил — сказали я не сеньор. Ну я не спорю :), у меня очень старые знания, чувствую себя динозавром, пару лет не занимался программированием абсолютно, пришлось практически с нуля учиться. Да и поздно я выучился на инженера ПО после долгой военной службы и полиции в Израиле.
Там где не было сложных тех собеседований — то не взяли по причине сложности оформления рабочей визы, никто 4-6 месяцев ждать не будет, наняли местного. Зачем им мучаться с оформлением иностранца? Им проще местного нанять по схеме B2B.
Ну а последний раз в мини стартап готовы были нанять по укр ТЗ, но наняли 20 летнего местного с огромным опытом в Android Dev вместо меня. Хотя я показывал огромную мотивацию что я постоянно учусь и справлюсь.

Как мне в 40 лет устроиться без B2B если я не сеньор? Убрал свой год рождения с резюме :).
Работать как ФОП не могу, я не резидент Украины.
Кстати на каждую мидл-сеньор вакансию в столице Словении 300-500 кандидатов судя по Linkedin.

Вообще в Словении IT компаний очень мало, пару десятков. Из за высоких налогов здесь не выгодно. Жалею что сразу в Брно-Чехию не уехали когда они принимали и не были переполненны, там много возможностей работы и с медициной частной нет проблем.

Жалею что сразу в Брно-Чехию не уехали когда они принимали и не были переполненны

А зараз що уже всьо?

Чехія не дає захист після інших країн.
А взагалі не розділяю оптимізму на рахунок іт-ринку Чехії для людини без досвіду, може краще ніж в Словенії, але гірше ніж в Польщі і за державну медицину платити не треба 110 евро/місяць.

Так i Польща не дає ТЗ пiсля другой країни. З Польщі тікают в Словенію хто турбується за безпеку на национальной почве.
Согласен что Польша идеальна для IT по возможностям и налогам и ценам на продукты и услуги. В Чехии очень долгий процесс оформления визы рабочей может затянуться на 4-5 месяцев и необходимо иметь контракт на жильё помимо контракта на работу.

Мне как израильтянину только 2 страны ЕС могут ещё дать рабочую визу, которые более менее относятся к евреям. А так вся Европа антисемитская кроме Украины и Молдовы.
Поляки когда то оккупировали часть Украины и уничтожали украинцев, а теперь украинцы едут пахать на поляков. Где логика?
Кто через 40 лет после окончания войны с рашей поедет в рашу?
К сожалению люди быстро забывают реальную историю. Такие события нельзя простить.

Мне как израильтянину

А, бо з укр.громадяеством в Польщі і без захисту можна відкрити ФОП чи як найманий працівник і на цій підставі податись на внж.
Взагалі то не агітую саме за Польщу, скоріш про те що з роботою там чи в Німеччині набагато краще ніж в Чехії.
Інші думки, щось на тему, «навкруги вороги», не буду це коментувати.

Поляки когда то оккупировали часть Украины и уничтожали украинцев, а теперь украинцы едут пахать на поляков. Где логика?

Ідіотський аргумент. Будь-хто в європках колись окуповував та вирізав сусідів, без виключень.

Если бы вы служили в армии, вы такой глупости не сказали бы!
Во первых Балканцы с Украиной не воевали, они сами под оккупацией разных империй были! Очень много дружественных стран для Украины, которые никогда не воевали с исторической Украиной!
Каждый делает свой выбор — продаться за деньги, или история, честь и уважение важнее материальных ценностей!

Так i Польща не дає ТЗ пiсля другой країни.

до березня 2025 року перебування українців в Польщі легальне навіть без ТЗ(але подорожувати не можна по інших країнах). впевнений що продлять ще на рік
на вашому місці, якщо дійсно є зацікавленність в Польщі, обрав би такий алгоритм:
— переїхали в Польщу(або просто заїхали, щоб вирішити питання нижче)
— отримали pesel(30 хв)
— в банку відкрили рахунок(особистий). зараз можливо не всі банки відкривають, навіть в одному банку в різних відділеннях може бути по різному, але це реально(30хв-день). цей етап важливий, бо окрім рахунку в банку дає профіль зауфаний, він потім багато де буде в нагоді
— відкрили JDG(місцевий фоп). Онлайн(30хв-2години). лінку давати не буду, але гугліть sobolev + jdg
— тепер треба чекати від 2 до 5 днів
— відкрили в банку рахунок бізнес(30 хв)
— подалися на платника VAT(тут тривалість до 3 тижнів, але вас це не блокує при пошуку роботи)

Все, у вас тепер є польська ентіті і ви можете шукати роботу в Польщі, навіть локально перебуваючи в іншій країні
як отримаєте офер і відпрацюєте 3-6 місяців, подаєтеся на ТДП(ВНЖ) по бізнесу(але тут вже важливо жити в Польщі)

Дякую за подробный алгоритм действий, запишу. Мне не дадут укр песел, я же не резидент Украины (особый случай), ищу славянские страны которые дадут рабочую визу как израильтянину. Я в Украине всего пару лет временно проживал включая первые 6 месяцев войны в Запорожье. То жене украинке оформят песел в ёё частном случае как исключение, она уже боится Польшу за то что иногда бьют и обзывают курвами.
Польша очень заманчива для IT.
Обратно в пустыню обетаванную меня не отправляйте :), это невозможно для супруги.
В Израиле кстати отстуствует ФОП бизнес как у вас, там все работают по обычному трудовому контракту в IT на одну фирму одновременно только. В этом есть и плюс, не нужно думать как самому оплачивать налоги и всю эту бюрократию...

ищу славянские страны которые дадут рабочую визу как израильтянину.

Сербія дає без проблем
Або по працевлаштуванню або по відкриттю місцевого ФОП або по придбанню нерухомості
Можна ще на рік по таланту отримати але там вже треба нострифікацію диплома про вищу освіту

людина спитала, я відповів)
знаю декілька ізраїльтян котрі приїхали саме у Сербію, бо мали проблеми у ЄС з отриманням довгострокових віз
хз чому так, але схоже є якась тенденція

Уже лучше в Болгарию, там хоть меньше прорашиков будет. Болгария летом переходит на валюту евро, значит как и в Хорватии цены сравнялись со Словенией.
Но надо иметь своё авто в этих всех странах на Балканах.
А без авто я привязан к Любляне у них в столице кар шеринг электрокары — много точек.
После Словении — Сербия и Болгария очень нищие, сразу контраст. Знаю тех кто живёт в Болгарии у моря в своём жилье в новострое, то конечно они довольны и нищиту не видят.

Уже лучше в Болгарию, там хоть меньше прорашиков будет

За той час що я тут живу, тільки двічи зустрічав типків які затирали про братські народи та підступних англосаксів
Це українська пропаганда розповсюджує наративи про проросійські настрої
Щодо Болгарії — купити будинок іноземцю можна тільки через мутки із юрособою, і 10+ років до громадянства теж мінус суттєвий

10+ до громадянства так это в основном по всем странам ЕС как я понял, а так же покупка на юр особу недвижомсти.
Болгария как запасной вариант у меня.
Мы о таком даже и не мечтаем, это невозможно для многих за кордоном, тут думаешь как выйти в + со скромной жизни в минус и с кредита.

Для жизни в плюс в западной ЕС, надо чтобы в семье оба были айтишники или кто то врач или медбрат/медсестра, а лучше оба врачи с лицензией местной.
Медсестры в Канаде больше IT рядовых программистов зарабатывают. В Израиле врачи так вообще Боги по зарплатам и их везде не хватает за границей. И нет никаких live coding interviews и постоянной гонкой за tech stack и ежедневного обучения новым фичам в языках и фреймворках. Если бы не война поступил бы учиться на врача несмотря на возраст, теперь время и прежнее не вернуть.

В Канаді медсестри отримують як мідл девелопер в галері.
(80-100 тис), тобто ото твердження не коректне

Медсестры в Канаде больше IT рядовых программистов зарабатывают.

А вот в лікарів зарплата відчутно більше, ніж в ІТ.

Так я написал по сравнению с рядовыми обычными программистами как я.
Кстати нигде в странах нет вакансий с релокейтом для junior/middle developer. IT Пузырь лопнул, остались только старожилы при работе, кто успел заскочить во время в эту сферу.

10+ до громадянства так это в основном по всем странам ЕС как я понял, а так же покупка на юр особу недвижомсти.

Ні, не так
Іспанія, Португалія, Італія і Франція з Німеччиною наскільки я пам’ятаю дозволяють купівлю
Знову таки у Португалії, Німеччини, Нідерландах можна отримати паспорт швидше ніж за 10 років
Мій пойнт був у тому, що Болгарія нічого не дає у порівнянні з країнами старої Європи, окрім відносно низьких податків, але це не самий важливий критерій

В Израиле врачи так вообще Боги по зарплатам и их везде не хватает за границей. И нет никаких live coding interviews и постоянной гонкой за tech stack и ежедневного обучения новым фичам в языках и фреймворках

Ха, тільки треба спочатку 10 років вчитися щоб почати заробляти нормально
А враховуючи скільки то навчання коштує, то треба дуже сильно любити цю професію, щоб бути готовим десятиліття на умовній мівіні жити

там класна природа, у Болгарії, і нема забобонів типу тут не ходи, костер не розводи, ну і вміння парішати там теж доречне, деякі питаннечка швидше просуваються. ну і з умовними 5к там можна жити у кайф, незнаю як у Сербії з цім, але у Австрії тільки посмоктати після податків, наприклад

ну і з умовними 5к там можна жити у кайф, незнаю як у Сербії з цім,

все +/- так само, це ж Балкани)

А які взагалі мінуси Сербії ти для себе бачиш?

тут є свій аналог манʼяни — polako, що означає «спокійно, повільно»
тому усі на розслабоні працюють, що державні установи, що приватні
є свої приколи із тим як роблять оздоблення квартир та будинків, до яких складно звикнути (двері відчиняються у приміщення, вимикачі світла перевернуті і.т.д.)
електроніка ввезена у білу коштує набагато дорожче ніж у сусідній Угорщині чи Румунії (але 2,5 години дороги до Будапешта фіксять проблему, окрім того є сірі імпортери)

а що відносно медицини? якості повітря?

з медициною ок, принаймні із приватною
із державною поки що не стикався, поки ліньки йти оформлювати ДМС
якість повітря залежить від регіону та розміру міста
у великих містах таке собі, але не постійно, а тільки коли відчутний мінус на вулиці (за останню зиму 2-3 рази було −6)
у малих містечках якщо кошава дує (це у Войоводині, на півночі), то взагалі ок

але 2,5 години дороги до Будапешта

Це хіба Суботіца якась...
Ну і чому Будапешт? в Сегеді нічого такого немає?

Це хіба Суботіца якась..

з Нові Саду 2,5-3 години
звісно що можна на кордоні встряти, але то як повезе
від Нові Сада до Будапешта швидкісні траси із лімітом 130

Ну і чому Будапешт? в Сегеді нічого такого немає?

знайомі серби їздять у Будапешт
думаю якщо б можна було у Сегеді таритись то вони б туди й їздили

а море ? моря нема, не кажучи вже про +26 ))
я у Болгарії брав палатку і з дітьми йшов у ліс до моря типу «у похід», кайф-мароженоє, чи за 3 коп можна найняти човен з капітаном і походити-поплавати. у Бургасі нефіговий медичний кластер який заточений під небагатих німців, зуби-сіськи-ортопротезування тощо

а море ? моря нема, не кажучи вже про +26 ))

а воно треба, то море?)
хоча якщо дуже хочеться то можна за півдня доїхати)

ефіговий медичний кластер який заточений під небагатих німців, зуби-сіськи-ортопротезування

тут теж ціни норм, медичний туризм присутній

Сколько примерно медунивер стоил перед войной в Украине в провинциях как Полтава, Запорожье? По-моему не больше 20 000 гр за год, если по честному без взяток.

Совмещать подработку в IT наподобе маркетинга, ASO, SEO и универ.
Я помню там аренда была у нас 6000гр. 2 комнаты с мебелью и ремонтом и посудомоечной в Запорожье и в Полтаве арендовал до войны. В Софии наверное 600$ такая квартира примерно. В Любляне сейчас такие квартиры сдают 1000+ евро без коммуналки, а 2 года назад сдавали за 800 EUR такую же.
Так что низкие податки в Болгарии, продукты питания дешевле чем в Польше даже это значимый плюс. И нет кастингов на аренду жилья где на каждую квартиру по более адекватной цене по 100+ кандидатов в западной ЕС.
Скоро узнаем как у вас цены вырастут после перехода на EUR.

А в Полтаве медунивер стоматологический известный. Не зря в Полтаву приезжало много арабов, африканцев учиться а так же израильские арабы и палестинцы приезжали. Легко выучиться было и дешевле. Хотя бы 7 лет учёбы для общей практики.
На мивине сидят 20 летние студенты холостяки в общагах и в армии на сухпайках и мивине, а не семейные люди.

Сколько примерно медунивер стоил перед войной в Украине в провинциях как Полтава, Запорожье? По-моему не больше 20 000 гр за год, если по честному без взяток.

диплом українського медвузу у країнах, де лікарі дійсно багато заробляють, не дасть можливості працювати, прийдеться все одно вчитися з нуля або підтверджувати значну частину
знов таки за гроші
тобто все одно 10+ років плюс купа грошей

приезжало много арабов, африканцев учиться а так же израильские арабы и палестинцы приезжали.

це ознака не якості навчання, а тупо низької ціни

Скоро узнаем как у вас цены вырастут после перехода на EUR.

в кого це «в нас»? і який ще перехід на ойро?
якщо ти про Болгарію, то я не маю до неї жодного відношення))

Слышала в свое время, что подтверждать наш медицинский диплом в странах типа Ливана и т д обходилось дешевле, чем учиться в стране подтверждения. Как сейчас, не знаю

в странах типа Ливана и т д обходилось дешевле

Ну це як мінімум логічно
От тільки хто у притомному стані поїде у такі країни?))

Наезжали оттуда к нам, отучивались, возвращались к себе с дипломом. Это довольно давно было.

Ну так, то ж місцеві, вони там поважні люди після навчання
хоч насправді нічого й не вивчили а по більшості тільки бухали та жрали сало))
В мене таких однокурсників було багато, але це не медвуз був

Арабам в исламских странах это Харам (грех) пить алкоголь и не соблюдать халяль. Они в Украине на полную гуляли всю учёбу и грешили.
Это всё индивидуально от человека зависит какие цели он преследует. Я встречал не мало врачей украинских и с бывших СНГ стран в Израиле которые по ощущениям диплом купили на родине или прогуляли. В Украине мне исправляли ошибки израильских врачей.
Я и сам прогулял все школьные годы, аттестат школьный только в 24 года получил, после армии учился в вечерней школе которая очень дорого обошлась. Ближе к 30 годам узнал что такое программирование. Считаю что это очень поздно для начала карьеры программиста. Все мои успешные коллеги кто открыли стартапы, в армии не служили и с 14-16 лет программируют.

Іспанія, Португалія, Італія і Франція з Німеччиною наскільки я пам’ятаю дозволяють купівлю

в Болгарии тоже не совсем плохо. без ПМЖ/гражданства ограничения только на покупку земли. Решается регистрацией фирмы на себя.
А квартиру — никаких проблем для иностранцев.

Решается регистрацией фирмы на себя.

і автоматичним попадаловом під звітність із КІК з дурними штрафами
ну й юрособа теж їсти просить, прийдеться собі як директору хоч мінімалку платити, бухгалтера кормити
якось дохера за можливість не жити у сраному мурашнику

і автоматичним попадаловом під звітність із КІК з дурними штрафами

ну отчет подается онлайн. и никаких штрафоф

ну й юрособа теж їсти просить, прийдеться собі як директору хоч мінімалку платити, бухгалтера кормити

не надо ничего директору платить, если фирма только для регистрации. ты там один как учредитель и можно не нанимать диреткора.
Бухгалетр — да, надо подвать отчеты пустышки. Стоит копейки. Считай, что это небольшая добавка к налогу на недвижимость.

Кроме того, речь именно про землю. Для обычной квартиры ничего этого не требуется. и большинству во всех странах хватает квартиры за глаза.

ну отчет подается онлайн. и никаких штрафоф

тільки якщо ти його правильно подаєш
тобто таки краще найняти якихось халдеїв, щоб подавали за тебе

не надо ничего директору платить, если фирма только для регистрации. ты там один как учредитель и можно не нанимать диреткора.
Бухгалетр — да, надо подвать отчеты пустышки.

не знаю як з цим у Болгарії, але наприклад у Чорногорії (де така сама фігня із землею) почали примусово закривати DOO які мають ознаки фіктивності, тобто не ведуть реальну діяльність і існують тільки як прокладка для землі та ВНЖ

и большинству во всех странах хватает квартиры за глаза.

мешканці USA з тобою не погоджуються))
там щось більше 70% живе у приватних будинках

як прокладка для землі та ВНЖ

с ВНЖ тут никак не поможет фирма. поэтому и закрывать никто не собирается. Закрыть на самом деле тот еще квест :)

мешканці USA з тобою не погоджуються))
там щось більше 70% живе у приватних будинках

но это же не значит, что 70% владельцы тех домов :) Там аренда во всю распространена.

но это же не значит, что 70% владельцы тех домов :) Там аренда во всю распространена.

на 21 рік 64% мешкали у своєму житлі

давайте, все-таки не смешивать
«70% живет в домах» и «владеют home» это не одно и тоже. в статичку «Дома» как жилья входят и квардиры и кондоминимумы.

www.bankrate.com/...​tatistics/#rates-by-state

В любом случае, да, в США этот процент выше остального в мире. Но я не очень понял и повелся на оффтопик, каким образом в данной теме появилась США. Речь была про Европу. Это все-таки разные континенты и в принципе разное социальное устройство.

давайте, все-таки не смешивать
«70% живет в домах» и «владеют home» это не одно и тоже. в статичку «Дома» как жилья входят и квардиры и кондоминимумы.

думаю що розподіл буде +/- таким самим — з 70% мешканців приватного сектору 64 це власники

Но я не очень понял и повелся на оффтопик, каким образом в данной теме появилась США. Речь была про Европу.

як-як))

и большинству во всех странах хватает квартиры за глаза.

отут було узагальнення на увесь світ
тому я й навів штати як приклад))

все одно якась контора потрібна щоб діяльність вести, на укрфопі довго не вийде.

Навіщо фірма, якщо є 100% аналог ФОП, який не підпадає під КІК
Навіть звітність не треба подавати, тільки податки плати))

Будеш поважним бізнесменом, з часом депутатом від района

Тут непогано про весь регіон зробили відосик :) x.com/...​&t=VU1mtIZ4LvSSYqMi3BH1vQ

На днях смотрел одну квартиру в трёхэтажном доме, там в пакет входит шмат земли около дома.
Маклерша сказала, что с не-есовским гражданством надо открывать фирму-пустышку, ради этого куска. С гражданством ЕС — не надо. Допускаю, что для израильтян действуют ЕСовские правила, они ж родные ;-)

Думаю, что действительно так. Впечатление такое, что последнее время чуть ли не половина покупателей недвиги в Болгарии — израильтяне. Их очень много. Я не думаю, что их было бы столько, если бы болгары вставляли палки в колёса при покупке недвиги и земли под ней

не, изральитяне на общих условиях, открывают фирму. есть один знакомый. Но их это не смущает. По сравнению с ценами в Израиле, тут им практически на шару.

Имеют право израильтяни покупать недвижимость на физ лицо в некоторых странах ЕС. Причём здесь они же родные? Это же не евреи в раде. В Израиле всё прозрачно с налогами и все под контролем, даже законы ограничения наличных действуют, более 11 000 шек нельзя совершать сделки наличными, и ещё много ограничений с наличными.
И в Болгарии, Чехии, Словении как раз израильтяни со вторым рф гражданством в основном скупают недвижимость.
Украинских израильтян намного меньше диаспора в Израиле чем москалей.

Имеют право израильтяни покупать недвижимость на физ лицо в некоторых странах ЕС.
...
И в Болгарии, Чехии, Словении как раз израильтяни со вторым рф гражданством в основном скупают недвижимость.

Если скупают, то точно не как физлица, если речь о земле. Квартиры — да. Гражданство Израиля, как выяснилось, не даёт никаких преимуществ в Болгарии в плане покупки земли. Несмотря на всю прозрачность, чистоту доходов и прочие символы big brother state ;-)

Там нюанс в членстве Израиля в OECD. В странах ЕС разные условия по покупке недвижимости гражданами стран OECD. В Словении им можно покупать дом с землей, а в Болгарии только квартиры (земля только через компанию).

Мне кажется не стоит вводить лишние сущности, я про OECD

В ЕС есть два набора правил: для граждан ЕС и не-граждан ЕС. Является ли не-есовец гражданином OECD особой роли не играет, по крайней мере в таких вопросах как собственность.
Мне так кажется.. Думаю в Словении можно покупать землю не-гражданам ЕС и не важно входит ли их страна в ОЕСД. А в Болгарии — нельзя, независимо от того идёт ли речь об украинце (не ОЕСД) или израильтянине (OECD)
Поправьте меня если я не прав...

Мне кажется не стоит вводить лишние сущности, я про OECD

Можно еще одну сущность ввести — EFTA.

В ЕС есть два набора правил: для граждан ЕС и не-граждан ЕС. Является ли не-есовец гражданином OECD особой роли не играет, по крайней мере в таких вопросах как собственность.

Правила разнятся от страны к стране. Вот по Словении:
Foreign investors that can acquire real estate without legal restrictions: legal entities and citizens of the EU, OECD and EFTA. Some additional cases are foreseen for natural persons, eg, Slovene status, inheritance.

То есть гражданин, например, Австралии, может покупать недвижимость, потому что Австралия член OECD. Украинцам, кстати, тоже есть какие-то послабления, как гражданам страны-кандидата, но я не копал глубоко.

В Нідерландах я отримала паспорт через 5 років і 9 місяців після заїзду. Після п’яти років можна податися на паспорт. Розгляд і отримання паспорту «на руки» зайняло 9 місяців. Раніше необхідно було здати голландську мову на рівень А2, це дуже легко. Але вже давно хочуть запровадити б1, буде важче, але мова набагато легша німецької. В цілому голландську вивчити не складно. Багато вивчає лише для отримання паспорта, бо лише з англійською можна легко прожити все життя. В Нідерландах можна взяти іпотеку без первинного внеску, але якщо ФОП, то там треба здається спочатку три роки на ФОП попрацювати, щоб вони бачили, що постійний дохід. Якщо працюєте на роботодавця, то коли є постійний контракт, то можна відразу брати іпотеку. З мінусів, що за останні п’ять років житло в НЛ ну дуже зросло, як на оренду, так і на купівлю.

У врачей по-разному: есть места, где надо учиться постоянно: новые протоколы, новые медикаменты, новая аппаратура, новые материалы, новые решения, становящиеся из элитных массовыми — например, робот ассистированная хирургия, лапраскопия, орган сберегающие операции. Плюс важность «часов налета» практического опыта .
В стоматологии опять же — 30 лет назад тебе цементную пломбу без анестезии фигакнут или коронку золотую, или вырвут. Сейчас вариантов больше и они, мягко говоря, гуманнее.

В Израиле кстати отстуствует ФОП бизнес как у вас, там все работают по обычному трудовому контракту в IT на одну фирму одновременно только.

До речі, скільки комапнія платить податків і соц внесків щоб нет зарплат вийшла 60 тис. доларів на рік?

Не знаю, не находил такого калькулятора подобного как в ЕС. Точно меньше чем в Словении и Норвегии. Иначе бы там не был бы развит IT. Знаю что это как раз годовая нетто запрлата у сеньоров и ледов у моих друзей. Многие программисты там работают на Military Tech и на миноборону. Знаю таких, чтобы попасть туда надо пройти скрининг разведки, не иметь другого гражданства и родичей по всему миру, и быть чистокровным евреем по матери.
Там очень стрессовая работа и постоянная переработка + постоянно в пробках быть добираясь на своём авто в центре страны (я 3-4 часа тратил в день на добирания 40 км в одну сторону). Это в IT в ЕС мало работают очень и потолок зарплат, но зато безопасно без войн и без террактов (если это не Германия, Франция).

Посмотри в сторону чешской Digital Nomad Visa — она доступна гражданам Израиля и позволяет открыть ИП с низкими налогами. Плюс у Чехии с Израилем расширенный безвиз — правила 90/180 нет.

це відколи вона доступна ізраїльтянам?)
United States of America, United Kingdom, Australia, Canada, New Zealand, Japan, Taiwan, or South Korea. — не бачу в списку...

Вот тут смотрел:

mpo.gov.cz/...​al-nomad-program—275799

The Program is intended for a citizen or national of the following countries: Australia, Brazil, Israel, Japan, Canada, the Republic of Korea, Mexico, New Zealand, Singapore, the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland, the United States of America, or Taiwan.

Супер, я не знал об этом. Вельмо дякую Тобi Вiктор! Давно в Чехии проживаешь? В каком городе?
Значит чешские компании смогут меня оформить даже по трудовой карте, отлично, так легче пусть и больше налогов.

Осталось узнать мне как гражданской супруге возможно оформть повторный ТЗ в качестве исключения для людей с инвалидностью или по визе толерантности. В Украине ЗАГС отказал мне при оформление шлюба из за двойного гражданства, странные очень ограничения и законы.

Давно, в Праге)

Значит чешские компании смогут меня оформить даже по трудовой карте, отлично, так легче пусть и больше налогов.

В твоём случае я бы искал работу на чешских сайтах/в чешском сегменте линкедина с посылом «имею право на работу и готов работать как employee, но предпочитаю как контрактор», и визу потом бы уже сам решал. От работодателя только договор понадобиться когда сам будешь подаваться.

Осталось узнать мне как гражданской супруге возможно оформть повторный ТЗ в качестве исключения для людей с инвалидностью

В условиях не пишут о возможности таких исключений. Я бы на это не рассчитывал.

В Украине ЗАГС отказал мне при оформление шлюба из за двойного гражданства, странные очень ограничения и законы.

По идее расписаться можно где угодно — хоть в Чехии хоть в Дании. И потом податься на воссоединение. Это лучше чем ТЗ и тем более виза толерантности.

Хотя если супруга инвалид то Чехия по воссоединению наверное не вариант — у неё не будет права на гос. страховку, а коммерчески никто не застрахует (или заломят огромный прайс).

pvzpnenivzp.cz/...​health-insurance-in-eu-ru
— по состоянию на 2025 детей это уже не касается, а супругов — да.

Спасибо за информацию подробную. Главное есть частные страховки и выбор. Мы привыкли самостоятельно оплачивать всю медицину. Даже в Украине летом в полу-гос кардио больнице операция со стационаром обошлась в 90 000 гр.
В Словении 110 евро консультация узкого специалиста, у вас точно не дороже 50-60 евро консультации.

Если есть проблемы по медицине, чешская «частная страховка» это очень плохой выбор.

Мы привыкли самостоятельно оплачивать всю медицину.

В Чехии система на это не рассчитана, будет оверпрайс:
pvzpnenivzp.cz/...​/prices-for-samoplatce-ru
Ко всем стонам наших беженцев про «ужасную европейскую медицину» добавляйте то, что с вами в принципе будут отказываться работать 90% врачей и больниц, т.к. нет гос. страховки. Эта система (частная мед. страховка для иностранцев) не предназначена для лечения, на сайте подробнее об этом пишут.

В Словении 110 евро консультация узкого специалиста, у вас точно не дороже 50-60 евро консультации.

В Чехии в принципе проблема попасть к специалисту за деньги. Принимают по страховке или в неотложку сразу.

Ужас, ну и система, ещё и баллы, слов нет...
За границей иностранцам надо быть полностью здоровым без хронических болезней.
Напоминает изр систему страхования где квоты и лимиты, только там врач решает кому эту квоту на МРТ или специфичный анализ выделить + много месячные ожидания.
Мы убедились на собственном опыте что лучшие врачи и медицина в Украине. Так это правда что жалуются на европейскую медицину и на канадскую.

Конечно можно где угодно расписаться, кроме радикальных исламских стран и Израиля (где оба должны быть чистокровные евреи по матери).
В Словении узнавал через бесплатного адвоката как это оформить, у меня свидетельство о рождение радянского образца, в Словении нужен укр образца свежий не старше 3 месяцев витяг.
Поищу информацию за шлюб в Чехии, может у вас проще.

Даже на время виза толерантности тоже неплохо чтобы выиграть время, ведь нас выселяют с аренды в Словении из за продажи жилья. Словенцы только инвестициями в жильё занимаються.
Есть трудности в поиске аренды жилья в Праге?

Конечно можно где угодно расписаться, кроме радикальных исламских стран и Израиля (где оба должны быть чистокровные евреи по матери).
В Словении узнавал через бесплатного адвоката как это оформить, у меня свидетельство о рождение радянского образца, в Словении нужен укр образца свежий не старше 3 месяцев витяг.
Поищу информацию за шлюб в Чехии, может у вас проще.

Я знаю что в Дании проще всего, у меня друзья там расписывались, и этот документ везде признаётся.

Даже на время виза толерантности тоже неплохо чтобы выиграть время

Это да

Есть трудности в поиске аренды жилья в Праге?

Всё от количества денег зависит, но вообще да, снять квартиру сейчас нелегко

в Праге)

А там крім Праги інші міста не варіант? (для контрактора хіба Прага вигідно?) є ж дешевші міста вроді. не?

Кому как. По деньгам да, в условном Либерце будет дешевле, но что там делать? Я жил в городе на 100к населения пару лет — по выходным там даже в центре человека не встретишь, все рестораны можно обойти за неделю, да и вообще депрессивные вайбы какие-то.
Мне кажется cost of living в Праге не настолько выше по отношению к доходам айтишников чтоб так терять на всём остальном.

и вообще депрессивные вайбы какие-то.

Ну устя... воно таке)

Или вот свежее с твиттера министерства, 2025:
x.com/...​tatus/1882344030496825650

Там в ПДФке от правительства сказано что могут произвольно менять гражданства, израильтян видно чуть позже добавили.

могут произвольно менять гражданства

Це якийсь указ чи телефонне право?)) Чи ефект віконечка?)

Плюс в Чехии граждане Израиля имеют свободный доступ на рынок труда — в итоге оформить трудовую карту намного легче, никаких проверок и тестов на рынок труда проходить не надо.
Но я бы всё равно Digital Nomad оформлял

!לֹא-תַעֲשֶׂה לְךָ פֶסֶל
Thou shalt not make unto thee any PESEL!
:)

В Чехии все классно, кроме очень высокой цены на недвижимость. Есть смысл туда ехать только с удаленной, тогда будет хорошо по налогам. Местный рынок даже для it не сильно позволит беспроблемно взять ипотеку. В Праге цены на квартиры в новостройках с двумя спальнями 400-500 тысяч. Молчу про дома.

Як турист бував неодноразово в обидвох країнах. І обидві дуже подобаються. Також працював з португальцями (їх в Західній Європі багато). Всі скаржаться, що дуже виросли ціни в Португалії і вони не розуміють, як люди з португальськими доходами там виживають. Трохи звинувачують за це експатів.
З моїх спостережень:
В Лісабоні на середній дистанції Uber був вигідніший за метро (там хороше метро).
Якщо порівнювати кухню, то Португалія набагато «смачніша» країна. Словенія досить скромна в цьому плані, хоча поруч Угорщина та Італія, відомі своєю кулінарією.
Португалія — на краю географії, а з Любляни ти за 2 години автівкою або на пляжах хорватського острова Крк, або на альпійських схилах.

Де саме у Франції ви живете? І що вам там не подобається?

Людина якраз в польському ІТ чаті пише про Словенію

Ще додам про Словенію (звідти друзі нещодавно переїхали в Польщу і перехрестились). Той «норміровець» (назва того фоп-а), де низькі податки до 60к євро на рік доходу, передбачає, що ти маєш 3+ клієнтів на рік. Податки там взагалі часто переглядають. І немає гарантії, що ця схема через пару років буде працювати ще в тому вигляді як є. До того ж, розбити той «норміровець» між подружжям теж не вийде — кведи мають бути різні.
З ТЗ перейти зараз нереально на внж. Ті, хто там по подавали на міжнародний захист, або повідкривали фірми. Місцеві на податках «економлять» маючи свої фірми, а взагалі багато їздять працювати в Австрію/Італію. Місцевий ринок праці дно.
Квартиру купити іноземцю важко через дозволи чи геть неможливо. Хати купляють «на фірми». Житло дороге.
З освітою для дітей є проблема. Після 8 класу, щоб піти далі в універ треба в гімназію, а їх дуже мало, щоб туди потрапити треба дуже класно вчитись. Основна маса людей далі йде на якесь професійне навчання.
З плюсів — дуже красива країна, близько до Італії, Хорватії, Австрії. Не складна для словʼян мова. Маленька затишна Любляна для життя. Були раніше дуже хороші виплати.

А ще там трохи смог згідно даних датчиків...
i.ibb.co/Fx6Psdp/air.png

Ну, чесно кажучи в Польщі теж є проблема з димом через те, що топлять якимось сміттям. За це дрючать, але ж всі самі розумні і топлять вночі, щоб не видно було чий димар воняє.

В Польщі проблеми з смогом скоріше через те, що багато ТЕЦ опалюються мазутом та вугіллям

Але чому тоді з приватного сектору так димом несе?

Потому что централизированное отопление — дорого и каждая хибара топит чем дешевле

Той «норміровець» (назва того фоп-а), де низькі податки до 60к євро на рік доходу, передбачає, що ти маєш 3+ клієнтів на рік

Не передбачає 3+ клієнтів. Якщо клієнт не з ЄС — може бути взагалі один. Але краще мати інвойси хоча б від двох клієнтів.
Податки так, переглядають, але не скільки податки, скільки ліміти для «норміраной» схеми — якраз з цього року і з`явився ліміт в 60к на рік для норміранця. Але в цілому переживати варто не за податок на дохід, а за соц.внески, бо вони кратно більші ніж той податок, і вони не залежать від того, скільки ви там собі заробили.

З ТЗ перейти зараз нереально на внж.

Реально, але наразі тільки якщо ти офіційно працевлаштований у якогось дяді, і той дядя не проти допомогти тобі з цим переходом. Втім, зараз на розгляді у комітетах парламенту знаходиться проект закону, який, якщо його приймуть у тому вигляді як він є зараз — відкриє можливості переходу на ВНЖ з ТЗ для тих, хто має місцевого ФОП («норміраний СП»), тобто самосітйно працевлаштований, та спростить багато інших моментів, навіть кажуть що роки на ТЗ можуть бути зараховані як стаж по ВНЖ. Але поки не прийняли нічого, тож сидимо, чекаємо.

Квартиру купити іноземцю важко через дозволи чи геть неможливо

Квартиру купити неважко, коли в вас є гроші, бо житло тут справді дуже дороге. Для іноземця процедура купівлі буде довшою, чим для словенця, бо тут діє правило паритету — іноземець може купити у Словенії тільки таке житло, яке міг би купити словенець у країні походження іноземця. І цей «паритет» встановлюється у судовому порядку. Так, на початку війни було дійсно довго і важко купити щось, окрім якихось дуже дорогих котеджів (бо тільки продавці такої нерухомості були згодні чекати по півроку на судові висновки про наявність «паритету» з Україною). Але станом на зараз є вже багато прецедентів судових рішень по різним паритетам, тож все це набагато прискорилось, і фактично ви вже можете вибирати на ринку будь-яке житло — скоріш за все у суда вже буде рішення по паритету по цьому типу житла.

З освітою для дітей є проблема. Після 8 класу, щоб піти далі в універ треба в гімназію, а їх дуже мало, щоб туди потрапити треба дуже класно вчитись.

З освітою тут проблеми немає, і те що тут написали — для мене взагалі звучить дуже дивно, бо вже другий рік поспіль майже всі гімназії у Словенії відчуваюсь дефіцит учнів, тож другий рік поспіль якраз у гімназії практично немає ніякого конкурсу — беруть навіть тільки що переїхавших дітей з України зовсім без знання словенської мови. Багато місцевих не так щоб дуже бажають отримувати вищу освіту, задовольняються професійно-технічною, тож йдуть не у гімназії, а у професійні середні школи — ось туди так, кожен рік конкурс зараз. Доречі, у гімназію йдуть після 9го, а не після 8го класу. А щоб поступити до університету — не обов`язково взагалі щось у Словенії закінчувати: можна закінчити 11 класів української школи онлайн, і цього буде достатньо для вступу у словенські університети (звісно, дуже бажано ще вивчити мову, бо далеко не усі університетські курси викладаются англійською). Дітям з ТЗ навчання в словенських університетах безкоштовне (за виключенням деяких спеціальностей, але то треба у конкретному університеті питати). В цілому система освіти у Словенії нам подобається значно більше української, да і вся Словенія — вона прям «заточена» під сім`ї з дітьми, зазвичай тут дітям подобається і жити, і навчатись.

іноземець може купити у Словенії тільки таке житло, яке міг би купити словенець у країні походження іноземця. І цей «паритет» встановлюється у судовому порядку.

Звучить дуже напряжно і довго-дорого.

Вже не так напряжно, як було на початку війни, але так — довше чим на купівлю житла витратив би часу місцевий. Тобто, якщо купити квартиру захочете ви та словенець — то продавець скоріше продасть словенцю, тільки тому що той зможе дати гроші швидше, а вам доведеться спочатку чекати рішення суду про наявність паритету по купівлі квартир між Словенією та Україною. А дорого — то так, усе житло в Словенії дороге, особливо у містах типу Любляни, Марібора, та звісно у прибережній зоні. В Італії за ті ж гроші, що ви витратите на купівлю двокімнатної квартири у Любляні у будинку 1968 року побудови — ви легко купите приємну невелчику віллу з землею недалеко від моря.

До речі, правда. Житло в Італії дуже дешевшає. Вже не проблема знайти 500 євро за кв м.

теж от дивимося на Португалію як один із варіантів.. )
Почитаю..

А чому саме Португалію? Чому не Іспанію (якщо клімат) чи Польщу (якщо податки)?

Португалія через полегшений спосіб легалізації , розповсюдженість анг.мови.

В Іспанії важко легалізуватися.
Паспорт там не скоро світить.

В Іспанії важко легалізуватися.

Проще простого в Испании

Паспорт там не скоро світить.

А куда спешить?)

Як? Під легалізацією я маю на увазі не прихисток.

Треба паспорт :)

По закінченні ТЗ, нас попросять на вихід. Тому, спішити чи не спішити — питання персональне

По закінченні ТЗ, нас попросять на вихід

Звідки інфа?

Мої сірі сумнівні думки.
А які ще є варіанти? Субсидіарний захист не рахую

Ну он Чехія вже наче дає можливість з ТЗ перейти ipc.gov.cz/...​oby-pobyt-v-roce-2025-ua , може ще якісь країни, в тому числі Іспанію, таке зацікавить

як вам вже сказали — легше легалізуватися +для нас саме там вже є родичі які живуть 5ть років.. все ж таки трохи легше буде на початку з адаптацією..

Іспанія — Валенсія також у нас у списку..
Польща, от взагалі не розглядали... хочеться країну подалі від довбо-сусідів, і з виходом на океан/море нормальне.

У Португалії океан такий же холоднючий, як і Балтійське море в Польщі — моржам підходять. Що там, що там температура води влітку 18 градусів.

У Португалії ще є Азорські острови і Мадейра. На останній не був, а от на Азорах в липні-жовтні комфортні +24. Навіть зараз там +17 водичка.

Навіть зараз там +17 водичка.

вона там й у серпні вище 23 не прогрівається))
weatherspark.com/...​#Figures-WaterTemperature
а ще там постійні вітри, трясе періодично, та вулкани не вимикаються))
туристом зʼїздити — агінь, жити — капець))

Я два тижні відпочивав в селі Mosteiros, там прогрівається:
seatemperature.net/...​-portugal-sea-temperature

Все одно до 26 не дотягує.
pogoda33.ua/...​ура-води/Азорські-острови
Січ Лют Бер Кві Тра Чер Лип Сер Вер Жов Лис Гру
16.4 15.9 15.9 16.3 17.2 19.2 21.6 23 22.6 20.9 18.9 17.4

Азорські острови — там сотні кілометрів акваторії, шукай конкретний курорт. Я вище кинув, де я був.

Так, бачу. Ну, те місце мені теж не допоможе — вода 26 там лише серпні та вересні буває, краще вже тоді на Сейшели де весь час вище 26.

Так туди можна умовно з Німеччини літати. Чи ви хочете жити на Азорах?

була теза про холодний океан, на яку я відповів, що не всюди в Португалії океан холодний.

Якщо ви без дітей — гляньте в сторону Албанії — копійки оренда, гарна природа

та у нас 2 хлопця (8 років і 5 місяців).. Дивився Албанію — по цінами дуже ок, але от все інше.. не для сім"ї з дітьми =(

Подивітьбся на Сербію — податки невеликі, ціни норм, безпечно, мова близка до української, прста легалізація без ТЗ з чітким шляхом до ПМП за 3 роки

У Сербії))
я б не пропонував, якщо б не знав як воно тут насправді

так, але вони вже потихеньку звідси їдуть, бо їм почали гайки закручувати
причому не держава, а тупо місцеві банки, які побоюються вторинних санкцій
плюс громадянство їм тут не світить окрім як по шлюбу

громадянство їм тут не світить

А для українців світить?
І скільки відсотків податок?
Яке саме холодніше місто Сербії?

А для українців світить?

Світить, не чув про відмови чи затримки

І скільки відсотків податок?

до 50к ойро 8% (паушал)
вище (книгаш) буде залежати від віку (до/після 40 років) — приблизно 14-16%

Яке саме холодніше місто Сербії?

у Златиборі влітку не запаришся
але це у горах
взимку це лижний курорт
weatherspark.com/...​latibor-Serbia-Year-Round

І ти справді готовий ставати громадянином країни у якої є своє лнр-днр? Це ж потенційна проблема. ні?

З Косово ситуація абсолютно інша ніж з моєю малою батьківщиною
не буде там вже ніяких конфліктів окрім гучних заяв політиків
щодо моїх особистих планів, то поки що ціль отримати ПМП, а далі видно буде

його не треба подовжувати (звичайний внп треба подовжувати, а це додаткові витрати, доказувати що ти виконуєш умови перебування і т.д.),
тільки картку раз на 5 років перевипускати
банки починають відноситись фактично як до громадянина
взагалі різниця у правах з громадянином тільки у праві голосу та купівлі сельхоз землі
доречі на громадянство можна подаватися одразу після отримання ПМП

і які умови для його отримання (громадянства)?
І чи потрібний паспорт для продовження ПМП картки?)

відсутність судимостей у Сербії
(доречі ані на внп ані на пмп не треба справок про несудимість з інших країн, на пмп треба тільки місцеву)
відмова, або зобовʼязання відмови від поточного громадянства
(але наприклад для тих хто по шлюбу отримує і це не потрібно)
треба відмітити, що тут йде постійна лібералізація умов, тому поки я пмп отримаю, то може вже й відмовлятися не потрібно буде

А як ти відмовишся від зе громадянства якщо для цього треба їхати в Україну?
А також — чи зможеш ти продовжити пмп картку без дійсного паспорта?

ну взагалі-то можна і через консульство, наскліьки я чув
або якщо офіційно заборонять відмовлятися, то тоді тут можна буде без відмови
щодо заграну, то моїм найсвіжішим ще 9 років можна користуватися, а за 9 років я думаю ситуація з отриманням якось влаштується

ніт. не можна. (для цього потрібно приїхати в Україну. знятися з обліку в податковій і тцк і ще зе лідор має тебе особисто підписати своїм указом як негромадянина)

якщо офіційно заборонять відмовлятися

Ти що. у зе демократична держава... такого не може бути ніколи

коротше, за 9 років «або шах, або ішак»
думаю що порішається щось з цим

Така процедура теоретично існує і надається консульствами, але для цього треба знаходитися на постійному (не тимчасовому) консульському обліку, на який стати практично неможливо без зняття з обліку в Україні, що в свою чергу неможливо, бо до кінця військового стану військовозобовʼязані не можуть змінювати місце проживання без спеціального дозволу.

офіційно заборонять відмовлятися, то тоді тут можна буде без відмови

Україна взяла на себе зобовʼязання виконувати європейську конвенцію про громадянство (zakon.rada.gov.ua/laws/show/994_004#Text) вище за національне законодавство і де в статті 8 прямо прописане право кожної людини відмовитися від громадянства. Тому офіційно заборонити неможливо.

ще 9 років можна користуватися, а за 9 років я думаю ситуація з отриманням якось влаштується

Якщо не вийти з громадянства, то для України не буде мати значення чи є ще і інші паспорти. Що може в деяких випадках призводити до непередбачуваних ситуацій в третіх країнах (www.vesty.co.il/main/article/s1pbuzf9a)

Якщо не вийти з громадянства, то для України не буде мати значення чи є ще і інші паспорти. Що може в деяких випадках призводити до непередбачуваних ситуацій в третіх країнах

те що рідна держава може зробити (і скоріш за все зробить) якусь подлянку, я не сумніваюся ні секунди
але який сенс зараз це обговорювати, якщо вихід з громадянства поки що неможливий

А як ти відмовишся від зе громадянства якщо для цього треба їхати в Україну?

В Нідерландах, де діє схожа вимога про відмову від початкового громадянства, прийшов лист з імміграційної служби, що вони в курсі ситуації в Україні і тимчасово не вимагатимуть відмову, а далі видно буде.

прийшов лист з імміграційної служби, що вони в курсі ситуації в Україні і тимчасово не вимагатимуть відмову

А де можна детальніше прочитати про цей лист? Про яку саме ситуацію вони в курсі?

А хіба ти іще ні? Я думав ти вже давно з паспортом, іще старих часів «тракторист» :-)

Гоноровий тракторист, а не ці безрідні ТЗшники :-)
Взагалі вся ця похапцем здійснена імміграція, що у нас, що у 🐖🐕 доводить одну просту істину: «Правильне рішення прийняте в неправильний час — це неправильне рішення».
Просто читаю оці всі «треба було зразу їхати в Х, бо якщо вже отримав ТЗ в Y, то в Х залишитися вже не вийде».

Навіть якщо виїжджають не в умовах війни і все планується заздалегідь, потім куча розчарувань. Бо зрозуміли чи підходить країна чи ні можна лише проживши в ній хоча б рік.

виїжджають не в умовах війни

Це так, до мене задовго до війни зверталися друзі друзів з Польщі з питанням як би це переїхати в Нідерланди, щоб польський стаж на паспорт зберігся :-)
Тоді просто береш — і переїжджаєш. А тут ще сумісність оцих статусів треба в голові тримати. З одного боку — нам значно легше, ніж 🐖🐕, з іншого — можна протупити і тоді все стає ще складніше.

нам значно легше, ніж 🐖🐕

*тільки якщо вже виїхав з тюрми найдемократичнішої держави*

А потім вже якось і важко, бо обжився :)
Не всім легко жити кочевником

для нас, потенційних громадян лнр це не суттєве ))

Головні мінуси Португалії у низьких локальних ЗП, дорогій оренді/вартості житла і автотранспорту (якщо вже там облаштовуватись капітально). Також місцями не дуже оптимальна/приємна інфраструктура для дітей, або її взагалі не вистачає.

Легалізуватся не так просто, як кажуть деякі коментатори, проте через розширення сім.ї дійсно простіше, ніж в більшості країн ЄС.

Португалія — соціалістична країна: португальці з доходом близько 1к євро на людину — хоча й зовсім небагата, але найбільш соціально захищена категорія населення, яка має у деякому сенсі більшу купівельну спроможність, аніж експати з 3-6к євро гросс доходу. Працювати на 1й відносно низькооплачуваній роботі 20-30 років життя по безстроковому контракту (навіть у ІТ) — це норма для місцевих.

Загалом, з нормальним віддаленим доходом більшість мінусів перекривається грошами та позитивними якостями країни, як локації, але залишається питання легалізації, яке кожен експат у Португалії вирішує для себе та своєї сім.ї сам, долаючи бюрократію та рандом.

Поддерживаю. Еще очень не хватает «цивилизации». Если в Лиссабоне\Кашкайше\Порту еще можно прожить, то в прибережных городах — тяжело. Мы когда приезжали во Францию\Венгрию — казалось что попали на 10 лет в будущее.
Без машины делать тут нечего, рынок авто мёртвый (дешевле с Германии или даже Украины притащить и растаможить).

Лёгкую легализацию закрыли в прошлом году, NHR закрыли в позапрошлом, 2к евро за двушку с сыростью и плесенью — реальность, хорошие дома в хороших городах это 3-5к.

Ну, єдине 2+к за фігове житло — то треба зовсім не старатись у пошуках. В принципі, у більшості невеликих міст або передмість великих міст можна напрягтись та за 1.5к зняти щось нормальне, проте відносно невелике по метражу.

Щодо цивілізації — як на мене, однозначно позитивний аспект в тому, що сфера обслуговування працює хоч і не цілодобово, але від світанку до ночі, майже всюди і без вихідних.
У порівнянні з тою ж Іспанією (та й наче навіть Польщею/Німеччиною) це як небо і земля.
У невеликих містах відсутність локальних показників високої цивілізації перекривається молами та парками розваг для дітей неподалік, але для цього бажано знову ж мати автотранспорт.

Ну вот мы живем в 20 минутах ходьбы от океана, между Лиссабоном и Кашкайшем, снимаем типичную португальскую Т2 за 1400 со всеми вытекающими (в прямом смысле: балкон и окна текут при сильном дожде). Нашли эту квартиру за месяц (пока было жильё на airbnb), не в сезон. Ремонт бразильский — а значит зафигачено всё краской из пульвелизатора, кривые стыки, плинтуса и тд. Польша в плане комфортности жилья — сильно лучше.

Касаемо цивилизации, я имел в виду то, что банально нельзя кофейка купить пока с собакой гуляешь, такая роскошь есть только в Лиссабоне\Порту. Ближайшая кофейня с нормальным кофе и возможностью взять с собой в нашем городе находится в паре километров, но и та открыта рашкованами.
Технику лучше возить с Испании (быстрее и дешевле), сильно выручает испанский Амазон. Да и в целом, часто приходится ездить в Мадрид, т.к. там есть почти все международные бренды, тут же доминирует локал, и тд.
Но это моё мнение и мой пузырь знакомых. Сидим ноем, но ничего не делаем.

А яка перевага Португалії над Іспанією?

в реальності і швидкості отримання паспорту як мінімум

Безопасность, английский язык, не так жарко — первое что в голову приходит

А на севере Испании разве не то же самое в плане климата? Вроде ж тоже океан.

Ти ж Польщу збирався перебиратися) Уже Іспанія?)

Не-не, юг Европки это для меня no-go, так что бобр курва xD

На півночі Іспанії — трохи інша Іспанія :)

В плане?) Просто по климату, или вообще в целом по окружению?

особо никаких, кроме скорости получения паспорта

Ну в вас варік по житлу, суб.єктивно, не дуже( Хоча так — за цю ціну, Т2 несвіжа це якраз реалістично.
По побутовій техніці — можу зрозуміти, але для пересічного користувача наче всього вистачає (окрім якоїсь побутової техніки для ванни/кухні — там реально монополія 2-3 відносно фігових брендів).
Щодо кави — мабуть, у великих по площі субурбах так воно і є, проте чим менше місто — тим доступніше вся ця історія (якщо, звісно, роздивлятись також паштеларії/бістро, які тримають місцеві :))

Мы когда приезжали во Францию\Венгрию — казалось что попали на 10 лет в будущее.

Це ви про які Французькі міста? В Парижі безпритульних більше ніж романтичних місць. Марсель займає 1 місце по злочинності в Європі.
15-30 км від великих міст (Париж, Бордо, Ліон, Марсель) і попадаємо в середньовіччя. Кам’яні будинки 17-18 століття, без опалення чи кондиціонерів.

Париж и лазурка, больше нигде не был. Про Марсель наслышан, по этому объезжали его стороной. А касаемо бездомных, после Лиссабона — в Париже их как будто и нет.
Я хз, может такое впечатление сложилось, что ехал в Париж с предвзятым мнением, но оказался приятно удивлён: чисто, вкусно, люди приятные, говно за собаками убирают. По этому пару раз туда еще съездили в течении года.

Так, Париж за останні 10-15 років сильно покращав.

а шо по шоколаду і угольку?

Можу відповісти про Португалію

1. Якщо йти через візу, то це потрібно робити із країни легального перебування або країни громадянства. Найкраще проконсультуватися з міграційним консультантом. Найлегше, зробити ТЗ, відкрити місцевий ФОП, почати відразу платити соціальні податки і подаватися по статті 90.2 high skilled worker. Це теж краще робити з юристом, особливо якщо контракт не з Португальскою компанією.
Важливо! При вʼїзді в Португалію зробити доказ легального вʼїзду — посадковий талон на літак, підтвердження бронювання готелю або реєстрація в місцевих органах влади. Це знадобиться потім при легалізації.

2. Всі хто шукає, знаходять. Є біржа праці, є держані курси португальскої мови. Мінімальна зарплатня тут дуже низька, десь 860 євро. Краще шукати роботу в чатах українців мабуть. Через біржу це хіба що на прибирання чи в ресторани посуд мити, чи будівництво. Хоча тут в мене немає досвіду, тому не знаю

3. Літо спекотне тільки на півдні в Альгарве і біля кордону з Іспанією в Алентежу. Все що близько до океану — прохолодно. В Лісабоні спека може бути тиждень на рік, ну може максимум 2. Порту і північ більш прохолодно і більше дощів

4. Все є. Чим більше місто — тим більше варіантів. Тут є 3 релігії — футбол, серфінг, падл (схожий на теніс, але інше)

5. Idialista вам вже порадили подивитись. Єдине що — звертайте увагу на енергоефективність. A та B — це дуже добре, C — більш менш норм, все що нижче — буди дуже волого, холодно і с пліснявою. Для оренди ми показували банківську виписку і платили 2 місяця наперед і 2 депозита. Ще одна порада — знімати житло тільки з офіційним контрактом (зареєстрованним в податковій), це теж дуже потім знадобиться при оформленні різних документів

6. Приблизно 2.5 — 3к на двох дорослих. Але це ж індивідуально. Я, наприклад, на продукти витрачаю приблизно 400 євро в місяць, а комусь і 800 мало буде.

7. Для отримання пенсії в Португалії необхідно мінімум 15 років сплачувати соціальні внески. Український стаж в ці 15 років не враховується, але якось там потім додається.
Взагалі, краще зараз заплатити умовно 100 євро за консультацію з місцевим бухгалтером (тут багато україномовних) і детально порахувати скільки податків ви будете платити з вашого доходу, бо система відрізняється від української, а податки тут високі

По первому пункту информация уже как пол года устаревшая. Ативидад (аналог фоп) был лазейкой для нелегальной миграции, которую закрыли в июне 2024 года. Сейчас ВНЖ можно получить только с местным контрактом.

Легалізацію по статі 89.2 (просто по ФОПу) дійсно відмінили у черні 2024, але тиждень назад знову відкрили для тих хто платив соціальний податок до червня 2024. Статтю 90.2 не відміняли і можна податися як висококваліфікований спеціаліст. Португальський контрах звісно має перевагу, але з іноземним контрактом теж можна, якщо мається на увазі контракт з США, Британія, Кіпр (не Україна). З іноземним контрактом краще брати юриста і подаватися на півночі країни, там відділення айми більш лояльні.

Так манифест приоткрыли для тех, кто тут платил социалку до июня 2024, что не подходит автору поста.
По 90.2 и иностранные контракты слышал много отказов, т.к. локальный контракт даёт большое преимущество, но спорить не буду, португальский рандом.

Дивилася відео про Словенію, ось може буде цікаво youtu.be/...​ki6Sk?si=o89KTDV23TIg-sTj

З досвіду трьохрічного життя у Португалії, 2є дорослих і 3 дітей.

Легалізацію можна зробити спочатку отримавши ТЗ, а потім перейшовши на high skilled worker, є варіант отримати робочу візу (це треба робити в країні де є легальний статус). Деталі можна шукати в телеграм групі @uainpt (як всюди є багато нюансів).

Для локальної (не-ІТ) роботи треба знати Португальську (вчити можна безкоштовно від держави, але не дуже ефективно і досить довго). Звичайно є вакансії без необхідності знання Португальської, шукати в тій же групі.

На узбережжі не буде дуже жарко, там де живемо ми (трохи північніше Лісабону) максимум було +28 влітку, зараз 14-17, але багато дуже вітрів і висока вологість (не всім підходить). Далі від океану може бути і +42.

Живемо в містечку на 16к людей, діти ходять на футбол, в басейн і на музику, є і інші дозвілля, звичайно ближче до Лісабону і інших великих міст варіантів більше (з Києвом сенсу порівнювати нема, треба тоді точно орієнтуватись на Лісабон). Спортзали, корти теж є, не кажучи вже про серфінг.

З орендою буде складно, чим ближче до великих міст тим довше доведеться шукати, але реалістично. Ціна може кусатись, приблизні ціни можна подивитись на idealista. Можуть просити поручителя при заключенні договору, або треба буде заплатити за півроку наперед, як домовитесь.

В середньому на сім`ю виходить 3к євро на місяць, але ми не орендуємо бо є своє житло. Сюди не входять поїздки і великі нерегулярні покупки і т.п.

Португалія наче враховує пенсійний стаж з України, самі ще не розбирались але в списку підписантів відповідного документу вона є. Мінімальний пенсійний стаж — 15 років.

Від себе:
— у 80% житла Португалії немає опалення, треба дивитись на енергоефективність житла і вибирати з вікнами на південь (влітку можна закрити ролетами якщо жарко буде :) )
— доброзичливі люди, завжди йдуть на зустріч, якщо не знають англійської або твого знання португальської недостатньо будуть чекати поки перекладеш все в телефоні і допоможуть. У дітей в школі булінгу нема, вже куча місцевих друзів, ходять у гості і на дні народження (це може бути специфіка школи і комунікабельності дітей, школа звичайна португальська)
— смачні і якісні продукти (звичайно це субʼєктивно)
— океан холодний для більшості (мені норм, дружині ні, діти із задоволенням купаються)
— місцевих ІТ-вакансій мало і ЗП низькі, ідеально мати контракт із США чи Британії
— високі податки, NHR вже не видають
— потрібно 5 років для того щоб податись на громадянство, з додаткових умов тільки португальська на рівні А2
— місцеві досить розслаблені і тому деякі речі будуть робитись на багато довше ніж ми звикли в Україні )), але це не завжди мінус

Високі це скільки? Є де порахувати?

Дуже індивідуально, може бути від 31% і вище до половини всього доходу, все залежить від складу сім’ї, від рівню заробітку, в цьому плані краще консультацію брати бухгалтера. Приблизно можна порахувати якщо працюєш як аналог ФОП (атівідад тут зветься) в цьому боті @portaxbot

А чого видалили? Гарний бот

Не заметил что уже про него написали ниже, всё по делу)

Можу щось відповісти по Португалії:

Ніби ще працює ця можливість. Але я її провтикав (виїджав у USA).
А з отриманням NHR треба не зволікати. Бо інша можливость буде тільки якшо виїхати з Португалії на 3 роки (здається 3).

Робота ніби є, але рівень заробітньої плати не велика. Хоча можна пошукати. Я не шукаю.

3. Клімат:

Ми живемо в Sintra, район Beloura. Влітку може бути спекотно тільки 1 неділю. У весь інший час температура дуже комфортна. Взимку (зараз) +12 — +14 В Cascais трохи теплыше, бо в Sintra ми тут під горою.
Взагалі тут є поняття мікроклімату. І він різний в залежності від району навіть в радіусі декількох кілометрів. Бо океан то велика сила.
Найбіль спекотна частина Португалії, ближче до Африки (Алгавре наприклад).
Спочатку після України відчуваєш що клімат більш вологий, згодом звикаєш до цього.

4. Спорт та дозвілля:

Так. Дофіга. Серфиінг, футбол, спортзали, велосипеди, бігуни, хайкінг... У школах теж є можливість вибрати чим хочеш займатись. Наприклад ту в яку ми ходимо, є можливість займатись серфенгом. Дуже не звично спостерігати коли підвозиш малих до школи, як діти йдуть туди з дошками для серфингу :-)

5. Оренда житла:

www.idealista.pt
На що треба звертати увагу це пліснява. Вона і так і так буде якщо не провітрювати приміщення. Звичайно є засоби для її виведення але краще до цього не доводити.

6. Середній чек витрат:

ХЗ... продукти не сильно дорогі.
Курка більш ніж пів кіло 4-6 євро.
Хліб якісь центи.
Риби дофіга і теж не дорого.
Сік прямо з вичавлених апельсин (цілий рік) не, щось там у районі евро з чимось за 0.5 літра.
Або з гранат (залежить від сезону). Є автомати для цього.
Паливо для авто (у мене дизель) — ціни міняються в залежності від ситуації. Можуть стати вище або нижче.
Сьогодні наприклад: ULTIMATE Diesel — 1.94 евро, Simple Diesel — 1.77 евро за літр.

ХЗ. Можу сказати що очиквати якусь підтримку як біженцям не варто.
Спочатку я знаю що були такі программи. Зараз вже здається ні, позакривали.
Ми відмовились від такого як тільки приїхали, так що не в курсі.

Ось тут я ще писав деякі коменти про Португалію:
dou.ua/...​rums/topic/43480/#2625241
dou.ua/...​rums/topic/40560/#2504490
dou.ua/...​rums/topic/39681/#2473089

NHR уже пару лет как не выдают

Я ж кажу, що провтикав з ним. А як взнав що треба виїджати на N-років, щоб його отримати, то взагалі забив. Тому це пройшло повз мене.

Поділюсь своїм досвідом життя у Словенії.
Це маленька країна з маленьким ринком праці. IT не є супер престижною роботою і, в більшості своїй, працює як сервіс для іншої індустрії. Хоча загалом люди непогано говорять англійською, у більшості вакансіє є вимоги що до знання словенської мови. Є безкоштовні курси по вивченню мови, але на це потрібен час.

У Любляні зима тепліша, ніж у Києві, а літо приблизно таке ж. Ближче до моря буде спекотніше.

Є телегарм група ukrainiansinslo, можете долучитися і запитати ще там.

Я не був ні в Португалії ні в Словенії.
Але мені здається, що Словенія має бути дуже хороший варіант.
Близько до Італії та Австрії. Більш схожий менталітет.
Можливо, це найбільш «нормальна» країна з колишнього соцтабору .
Мову вивчити значно легше.
Але треба дивитися ще на цілу купу ньюансів, особливо якщо з дітьми.

Можливо, це найбільш «нормальна» країна з колишнього соцтабору .

Ага ще в плюси можна записати, що більшість не знає про її існування і путають зі Словаччиною.

А Словаччину зі Словенією...

Це талант промазати по усім пунктам
Ну добре -літо дійсно не занадто спекотне. Але є нюанс :-)

пан хоче примазатися до окупаційної візи асашай?))

Португалія мабуть одна із самих популярних серед digital nomads і експатів в Європі. Хз чому, або це якийсь PR міністерства туризму Португалії який платить ютюберам і створює фейкові аккаунти на реддіті, або там дійсно щось є.

Сам сильно не ресьорчив, так як Європа не сильно цікава. Но якби дивився Європу, то розглядав би Португалію одну з перших.

Португалія за 5 років паспорт дає.

реально за 7, так как 5 лет проживания и 2 года ожидания

Залежить від конкретного кейсу і бюрократу

А чому саме Португалія або Словенія? А що не так з Польщею чи Німеччиною наприклад?
І що не так з Францією? І як там взагалі опинилися і чому? Тема не розкрита

Якщо з Францією не склалось через мову, то Португалія ± те саме,

Польща — це зараз рай для шовіністів, які ненавидять все українське. Майже рашка 2.0, задовбують своїм «Випердаляй додому», купа неадекватів. Східна рашка, я б сказав

де ви це чули? в інеті? за 3 роки ніхто мені не сказав «випердаляй» в очі. Ну а якщо сидіти на сторінках у фейсбуці то можна різного начитатися, особливо під час політичних компаній :)

Сьогодні наприклад в Бедронці тітонька касир налетіла на мене з вимогою оплатити 2 кульки, звичайні для овочів, адже я їх відірвала від цього клубка кульків) Зробила я це бо хотіла взяти картоплю, але вона була вже пакетована. Таким чином ті 2 кульки лишилися у моїй долоні і лиш на касі я помітила їх, нерозкритих! Тобто такі, як тільки що відірвані. Я їх відклала поруч з касою, адже мені вони не потрібні. Вони накинулася на мене наче я щось вкрасти хотіла. І змусила їх оплатити :) Хоч я і пояснюю їй що вони мені не потрібні, вона запевняє що це так як вони роз*єднані від основної цієї котушки, то все — купуй :)

Так «випердаляй» було сказано чи ні? Чому Ви там сидите?

І що тут такого, наче в Україні подібного не буває. Це може статися будь з ким без прив"язки до національності.

Чув, і неодноразово. Тільки питання в тому, що доводилось це чути від звичайних людей в транспорті, і навіть від поліцейських, бо я їхав на скейті з гірки(це було в абсолютно безлюдному місці без машин). Звичайно, якщо жити в бульбашці і мало контактувати з «простими» людьми — то такого не почуєш. І потеплішання в очах з’являлось лише в той момент, коли чули що в мене польське коріння або моє прізвище. На фейсбуках не сиджу, на щастя. Жив довгий час у Ваві, тому знаю про що кажу

Я 2 роки прожив в центрі Вроцлава, де якраз осередок маргіналів, і ніколи нічого подібного не чув, навіть від бомжей. Звичайно таке явище є і на нього можна натрапити, хоча я не натрапив, хоча і не живу в бульбашці. Ну хтось щось скаже, що з цього? В Україні також можуть і сказати і послати і обматюкати в транспорті, в черзі і т.д.
Є ідіоти але адекватних людей більшість.

Живу в Германии. В Польшу приезжаю 3 раза в год в Перемышль: первый раз забрать тестя с тещей с поезда и отвезти к внукам, второй раз их отвезти на обратный поезд и на следующий день забрать мать на свидание с внуками. Третий раз, как можно догадаться, я отвожу мать на Перемышль — Киев. Они пожилые все, сложно трансфер организовать, да еще и я ездить люблю))
Все эти движухи предполагают ночевку в Перемышле каждый раз (ведь 1100 км в один конец ил 2200 за уикэнд).
То есть я в Польше провожу 3 вечера в году. С начала войны 6 вечеров.
И знаешь что?
Я натыкался на поляка, который был недоволен тем, что я украинец. Я их язык в целом не понимаю вообще, но в тот раз понял.
Не показательно, но в копилку статистики. Шовинисты они, как по мне.
В Германии, надо сказать, шовинизм латентный: в глаза спердоляй не говорят, но АфД под 30% на выборах наберет)

в глаза спердоляй не говорят, но АфД под 30% на выборах наберет)

Та я не здивований, але ж там хейт не стільки в бік українців (хоча багато хто працювати реально не планує, знаю особисто таких, не підтримую це). А відверті злочинці-рецидивісти, яких ловлять та відпускають, а вони знов коять злочини. Ну реально треш. Сталіна Трампа на них нема.

Може він був не задоволений, що ви росіянин? Мені теж не подобається чути російську мову в Польщі, або бачити коментарі рос мовою

Я особисто також не стикався. Але знайомим дівчатам періодично таке кажуть. Моїм дітям підліткам іноді кажуть чому не на війні (їм ще нема 18, але зростом вже 180+). Це насправді не так часто буває, але цей вайб відчувається.
І це також Вроцлав, дуже туристичне і толерантне місто. Причому ж проблема не в загальній кримінагенності, бо можна покласти телефон чи гаманець в кафе на стіл і не паритись, сумку на сусідній стілець, не Барселона все ж таки. А саме за національною ознакою. Хоча ось сьогодні (як майже кожен день) на площі молодь співала українські пісні, послухав, задонатив, ніхто їх не чіпав. На перший погляд все супер. Але ж реально вистачає інцидентів, в Празі за рік життя майже такого не було (раз продавщица в лідлі спердоляла сестру в Україну). В Іспанії про таке взагалі не чув.
Польща гарна країна з великою кількістю плюсів, але казати що українцю ніколи нічого не скажуть, то заплющувати очі на очевидне. Питання сприйняття та внутрішніх домовленостей з собою зважуючи плюси та мінуси країни.

Ну для особливо чутливих людей, які бояться почути якийсь негатив у свій бік, Польща може і не найкраща країна. Мені наприклад абсолютно пофіг хто що скаже, я і сам сказати можу. Просто як на мене проблема дещо перебільшена. Я 3 роки у Вроцлаві, дома не сиджу, багато спілкуюсь с поляками, хожу до держустанов, медичних центрів і негатива не відчув, навіть навпаки, люди більш доброзичливі ніж в Україні. Хто там, що про себе думає мене не бентежить.

Ну для особливо чутливих людей, які бояться почути якийсь негатив у свій бік, Польща може і не найкраща країна.

Ну це загальна риса поляків, що вони за словом в карман не лізуть. І взагалі більш консервативні, ніж інші. Але для мене це і плюс. Польща назараз більше схожа на стару Європу, ніж та ж Німеччина чи ЮК з її еміграційною політикою.

Польща гарна країна з великою кількістю плюсів, але казати що українцю ніколи нічого не скажуть, то заплющувати очі на очевидне. Питання сприйняття та внутрішніх домовленостей з собою зважуючи плюси та мінуси країни.

Так і є. Але давайте зайдемо з іншого боку. Стільки разів, скільки питали мене українці «чому я не на фронті», не питав жодний поляк. Те що там питають поляки, це квіточки з порівнянням що «питають» свої українці.

Та тут багато людей різних національностей. Мені подобається центр міста, але тут активність всю ніч.
І бійки, і молодь гуляє. Місто живе, одним словом. Я от вчора зранку в центрі Вро, де перехрестя з Галерею Домініканською, побачила , як 2 чоловіка, гналися один за одним, поки один не вдарив іншому в обличчя. І він впав, і все. І я от думаю, чи швидку, чи поліцію викликати, чи зробити вигляд, що нічого не бачили. Підійшли до нього, виявилося, що з Мюнхена, каже, що євро не приймали там, тому, побіг). Ранкові пригоди)

чи зробити вигляд, що нічого не бачили

це до речі може мати дуже серйозні наслідки з точки зору польского права

Звичайно, якщо жити в бульбашці і мало контактувати з «простими» людьми — то такого не почуєш.

Якщо контактувати з «простими людьми» в Україні, то теж можна наслухатись про себе всякого різного. Ну да, не скажуть вепердоляй, але скажуть щось ще, не менш приємне.

Мабуть пан живе/жив в якомусь польському гетто, от і набрався. А ватна Одеса — то не рашка 2.0?

Польське гетто — це Прага Полудня у Варшаві? Дивно, але це місце вже давно не вважається геттом, а досить приязний район

Хз за Варшаву, в Кракові то Нова Хута, мені чимось Оболонь в Києві нагадує

Новую Хуту ну никак нельзя назвать гетто, по крайней мере в том смысле который тут вкладывается в этот термин. Это просто совкового вида окраина, с небогатым в своей массе населением, но с точки зрения безопасности это как ни странно один из самых безопасных районов Кракова: www.portalsamorzadowy.pl/...​lepiej-omijac,447490.html

Ну так від «небогатого населения», читай необразованого, в основном і можна почути всякі закидони в сторону Українців. Я думаю, для пересічного поляка трохи боляче сприймаєти, що українці — це не тільки про збирачів клубніки і яблук, а про заможних людей також. Тому що понаїхи — в основному — це заможний клас, ті кому потрібна допомога вибрали Германію, Нідерланди і т.д.
Тому і пердоляють як зустрінуть українця на дорогому авто що паркується коло отеля Хілтон))

Досить подивитись на їх срачі на рахунок Євробачення, бо вони почули «українські слова» в пісні Lusterka Sw@dy&Niczosa.

Не читайте українських газет на ніч. Вони шкідливі для травлення.

Не читаю, але цікавлюсь ситуацією в наших західних сусідів. І це вже навіть не жарти, що кількість нападів на українців і білорусів зросла в геометричній прогресії

Словенія краще буде ніж Португалія
Як мінімум по цінам на нерухомість
Ну й ближчий менталітет
Ще мені в них сподобалася якість продуктів
Але це досвід ближчий до туристичного, тому може бути не валідним

А там є легалізація?

Честно кажучи — не цікавився, бо мені там не сподобалися податки на місцевий ФОП та обмеження на його відкриття та діяльність
А з відкриттям DOO мені категорично не хотілося зв’язуватися
Тому Словенія вийшла зі списку на початку відбору)

Вже перевірив. Немає. І податки захмарні, а на тому де нормальні, мінімум 3 контрагенти і до 60000 євро в рік

Просто якщо в країні немає легалізації, який в ній сенс для експата?

у багатьох українців є польські/румунські/угорські паспорти, але ці країни їх не влаштовують з певних причин.

Класно цим багатьом українцям)))

95% українців те саме каже про ІТшників :-)
Є також українці, які живучі в Європі вже встигли отримати місцеві паспорти і розглядають інші країни ЄС для переїзду.

то тре було народитися у правильному місці, типу Закарпаття чи Буковини чи Заходу Одеської області))

у багатьох це Закарпатська область? )))

мешканці Буковини дивляться на тебе як я дивлюся на виборців Зеленського.

Підписатись на коментарі