4k чи 5k зовнішній 27″ монітор для MacOS

Збираюсь купити 27″ зовнішній монітор для роботи з MacBook Pro 16″, але не можу вибрати формат: 4к чи обовʼязково 5к?
В інеті багато інформаціі про те, що 5к монітори краще скейлять MacOS UI бо рідний 27″ Аппл монітор саме 5к. З другого боку, пишуть що останні версії MacOS нормально скейлять UI на 4к також.

Що порадите вибрати? Можливо також порадите конкретні моделі моніторів з особистого досвіду? Я дивлюсь зараз на 4к монітор Dell UltraSharp U2723QE ($450) або 5к монітор Asus ProArt Display PA27JCV ($800).

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

У мене MSI MPG 274URF QD, все ідеально на 10 з 10. Моделями з 60гц користуватись не можу

Взагалі нема проблем із шрифтами?

27″ на 4К якраз норм (в масштабуванні 2:1), а якщо 27″ на 5К, то просто все буде дрібніше і очі будуть швидше стомлюватись. Також плюс 4К в тому, що його можна підключити до чого завгодно, навіть Raspberry PI, а 5К може бути менш сумісним.

Дякую, але все ж таки вирішив зупинитися на 5k Asus ProArt Display PA27JCV

У мене U2723QE, чудовий монітор. Особливо мені подобається те, що к Маку за допомогою одного кабеля підключаються живлення, миша, клава та мережа

Так, мережа — це може бути перевагою

В мене Монітор 27″ Dell S2722QC (210-BBRQ) 4K UHD IPS. Mac OS виглядає ідеально. Я поставив даунскейл до 1080п.

Тобто у вас 110ppi виходить?

Я навіть не рахував, та не звертав на це увагу. Мій критерій: чи подобається моїм очам картинка, що вони бачать.

Я б тут більш звертав увагу на PPI (щільність пікселів), щоб отримати щось близьке на те що називаэться Retina. Звичайно чим щільніше пікселі тим меньше діагональ.

5k дає 220 ppi (тобто Ретіна) на 27″, а 4к тільки 163 ppi — з цього і всі питання, чи достатьно цього, чи треба саме 220 ppi

4к монітор Dell UltraSharp U2723QE

В мене такий вже 2 роки як зовнішній до макбуку через usb-c (+ в налаштуваннях обрати High resolution prioritization), все влаштовує

Це стандартні налаштування, чи BetterDisplay апп?

на 4K нормально скейліть, це ж не вінда :)

Пишуть, що саме с Windows як раз проблем ніяких)

5K для 27, 6К для 32. Кратне масштабування, краще якість зображення. Я не беру якісь виключення, але для макосі на 27 це «як 2560×1440», що вкладається у 5120×2880 монітора. Все інше — відносна фігня. Сам сиджу на 4К 32″, бо поки що у Делла нема 6К по притомній ціні без свістопєрделок (камера в моніторі мені на фіг не потрібна). Виходячи з того, що поточний Dell U3223QE — не найгірший варіант, то мабуть моя наступна мета — 6К 120 Гц.

prom.ua/...​131-monitor-27up850n.html
У мене такий, топчик😎

тоже такой взял, главное выставить 1080р и скейлинг будет норм.
Для того чтобы иметь 1440р с норм скейлом надо уже 5к брать

2к нормально скалить. Тож 4к теж повинен норм працювати. Але я б порекомендував взяти мак з собою і просто підключити в магазині подивитись. Бо, наприклад, мій ейр м2 не хоче працювати з асусами. пробував підключати 3 модели — FullHD та 2к — він їх вірно бачить, всі режими, ось тільки екран темний та зображення немає. Так і не зрозумів чому.

lg ultrafine лінійка, а там вибирайте свою модель.

в 2025-му, рілі?

У мене FullHD на 27 моніторі. Все чудово виглядає. Може тому що вже застарий для мілких шрифтів😅

Не знаю, я в окулярах все життя, але на 27″ дуже велика різниця між FullHD і 4к помітна. Особисто мені 4к підходять, проблем з масштабуванням не бачу. Але на 5к не працював, можливо якби спробував, то уже і 4к перестали б задовольняти(:.

в 2025-му, рілі?

А чому б ні?

— Не потрібне мило у вигляді DPI
— менший input lag
— більша плавність скролінгу
— Для 27′ я не помічаю різниці для тексту між FullHD і 4к, і тим паче ніж 4к та 5к. Для ТВ так.
— Значно-краща ШІМ
— Більшість онлайн-контенту зараз у FullHD.

Тому, дійсно, для себе різниці не відчуваю.

якщо nK дозволить більш-менш якісно зменшити маштаб (щоб, наприклад, зручно розташувати девтулз і основне поряд), то з fullHd такого не зробиш. Тобто фушХд як мінімум програє тут. Ще фуллХд трохи замалий у ширину в портретній орієнтації.

У мене 2 монітора FullHD ось так розшатовані:
i.imgur.com/UXSVCcf.png
Все поміщається добре без додаткового масштабування, не потрібна портретна орієнтація.

ну розмір по вертикалі не був ніколи сильною стороню у fullHD — навіть у вашому прикладі монікки пристиковані щоб вертикальний розмір збільшити. Тому якщо треба розвернути якийсь референц а поряд вікно з кодом, то портретник не завадить.

Підписатись на коментарі