Які IT-фахівці будуть потрібні в найближчі 10 років

У цей час відбувається технологічна революція. І для того, щоб стати її частиною не завжди потрібні глибокі знання з хімії, фізиці, лінгвістиці чи програмуванні
Може потрібен набір різних знань, аналіз яких дозволить синтезувати щось нове?
Я хочу поставити кілька запитань, які мене цікавлять, та запропонувати відповіді
Хочу почути від вас альтернативні варіанти і, головне, отримати посилання на глибші матеріали, що розраховані на дилетанта

Чи потрібно вивчати іноземні мови?
Мені здається, що протягом 1-2 років будуть створені програми/пристрої, які дозволять якісно перекладати усне мовлення іншою мовою та відтворювати її в звуку або тексті

Чи потрібні будуть програмісти?
Гівнокод, який пише зараз ШІ, кращий за той говнокод, який я писав 3 роки тому. А навчається ШІ швидше...
2-3 роки — ШІ дістанеться і до архітекторів
Щоправда, у найближчі 10 років код-рев’ю ніхто не скасує

Які фахівці будуть потрібні у найближчі 10 років?
Насамперед — сервіс: автомеханіки, кухарі та перукарі. Щодо водіїв не впевнений — у цій сфері, ймовірно, буде нова бізнес-модель
Але...
Не багато людей можуть ясно, локанічно та однозначно формулювати свої ідеї. Для цього потрібні професіонали, які вміють слухати, ставити запитання та писати сценарії
Також будуть потрібні фахівці, які зможуть перевірити, чи співвідноситься продукт з вимогами сценарію/ідеями замовника — повністю віддати цей етап ШІ, швидше за все, заборонять законодавчо

Виходячи з цього, у найближчі 10 років стабільний попит буде на бізнес-аналітиків та тестувальників (насамперед автоматизаторів)
Я більше 6 років у тестуванні та майже 4 роки пишу автотести на Java. І коли пишу тести, то приблизно у 80% випадків знаходжу баги, які пропустив під час ручного тестування

Було б цікаво та перспективно зайнятися машинним навчанням у сферах бізнес-аналізу та тестування...

👍ПодобаєтьсяСподобалось3
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Зараз світ в стані World in Conflict, має місце друга холодна війна — холодна, тобто з великою кількістю локальних конфліктів без безпосередньої участі над гравців в війні між собою яке стримується наявністю в них величезного ядерного арсеналу здатного знищити планету 6 разів.
А раз так матиме місце нова гонка озброєнь та відповідно і новий виток походу в над технології, які потрібні для загального виграшу над конкуруючими соціо системами.
Відповідно матиме місце стрімке і сильне ускладнення усіх інженерних дисциплін включно із ІТ знову, через уход від забезпечення економіки вжитку (фомошлеперство frontend/backend інтернет магазини, маркетинг і т.д.) знову у високі досягнення науково технічного прогресу, що потрібен для новітніх зразків зброї і тяжкої промисловості які їх створюють. Це фундаментальні науки і т.д.
Так перспективи звісно тільки в економіках першого гатунку, деградуючі соціо системи не витримують конкуренцію і відправляються на звалище історії, на планеті більше людей ніж коли небудь в історії людства, через розвиток науково-технічного прогресу та економіки нафти, на усіх ресурсів із розділенням їх за принципом Паретто (тобто 80% ресурсів на еліти і 20% решті) просто недостатньо, особливо самої нафти і сукупних продуктів які є основою сучасного багатства. За прогнозами далі найбільш дефіцитним ресурсом, після енергії, стане прісна вода.

(тобто 80% ресурсів на еліти і 20% решті)

80% що стали краще жити стало не 20% (той же БРІКС),
хід думок вірний, але висновок ні,
іншими словами «золотий мілярд» змінює географію

«Если в 20 лет ты не был либералом, у тебя нет сердца. Если в 40 лет ты не стал консерватором, у тебя нет ума»
Мне 50

Гівнокод, який пише зараз ШІ, кращий за той говнокод, який я писав 3 роки тому. А навчається ШІ швидше...
2-3 роки — ШІ дістанеться і до архітекторів
Щоправда, у найближчі 10 років код-рев’ю ніхто не скасує

тільки прийдеться ще вчити його робити обфускацію говнокоду, щоб він пройшов перевірку на плагіат говнокоду, а потім ще рев"ю обфускованого говнокоду.

А потім, якщо будуть падати Боінги, то судити теж ШІ?

Знову ж таки потрібні тестувальники

Гарне питання, теж часто над ним розмірковую.

На мою думку, наступне десятиліття — це час хардкору та математики.

Зараз дуже багато програмістів/тестувальників, навіть рівня senior, які здатні на те щоб просто зробити дану їм таску. Умовно: «Опишіть мені таску, я зроблю. Ні більше, ні менше».
Річ у тім, що таких «робочих рук» стає все більше і більше у наслідок популяризації IT.
Бути програмістом, це вже далеко не rocket science.
Відповідно конкуренція зростатиме, і для того щоб вирізнятись вже мало просто гарно робити свої таски.
Звісно «робочі руки» завжди будуть потрібні, але для того щоб мати гарне місце під сонцем, займатись цікавими задачами, потрібне щось ще.

Тому на мою думку, якщо ми говоримо про технічні ролі, то потрібні математичні знання і їх реалізація у напрямках Data Science, ML, Data Analysis і їм подібні. Або дуже глибокі хардкорні технічні скіли: системне програмування, embedded, security і т.д.
Стадартних фреймворків для розробки типових сайтів чи апок вже буде точно недостатньо.

І все більш важливим буде орієнтація тех спеціаліста на продукт. Розуміння бізнесу, можливість запропонувати краще рішення. Не просто зробити те, що сказали. Це було, і є важливим зараз. Однак на фоні все більшої кількості типових технічних спеціалістів, такі скіли будуть must have.

Якщо говорити про нетехнічні ролі (бізнес аналіз, менеджмент), то буде дуже важливий креатив та ініціативність. Бо згенерувати шаблонну роботу всі зможуть через AI.
Однак ці якості завжди були потібні, і не тільки нетехнічним спеціалістам. Тож не думаю що наступні 10 років в цьому сенсі будуть чимось особливим.

Кілька років тому я працював у компанії, в яку взяли талановитого молодого програміста (мідла), який у робочий час робив те, що вважав, що колись буде корисним проекту
Він кілька днів витратив те, що на кілька секунд скоротив час обробки відповіді від БД. Від нього цього не вимагали і зробили йому зауваження
Ще через тиждень-два він день витратив, на ще одне подібне вдосконалення
За тиждень його звільнили
Я вважав і вважаю, що такі люди потрібні
Але, напевно, бізнес, який платить нам зарплати, знає краще

З цієї історії багато висновків можна зробити.
Насамперед про важливість комунікації, якість менеджменту, розуміння потреб бізнесу, сприйняття зворотного звʼязку.
Важливі речі в усі часи. Гадаю як 10 років назад, так і через 10 років будуть.

Це складне завдання — оцінити цінність самородка для проекту. А направити його у потрібне русло, теж завдання не з простих. Але результат може бути колосальний

просто він не там працював і його ентузіазм не оцінили і не захендлили правильно і з вигодою для всіх. це через низьку якість менеджменту. якби той хлопець працював на умовну Теслу — він би жив на роботі, але був би щасливий.

Підписатись на коментарі