Конфігурація локальної докеропомийки

💡 Усі статті, обговорення, новини про DevOps — в одному місці. Приєднуйтесь до DevOps спільноти!

Вітаю спільното.

Зараз доводиться на маку підіймати купу докер контейнерів, але це ще пів біди. Доводиться часто копіювати собі локально продуктивні данні (мільйони рядків) щоб віддебажити локально

Тому щоб розгрузити свій бідний ноут від цього усього хочу зібрати швидко і недорого локальний сервер для різних докерів, щоб там паслись і ні про що не турбувались.

Чат під мої запити запропонував таку конфігурацію

Наче все на OLX і за 10к можна навіть зібрати (ну добре — там корпус із блоком живлення вдома десь валяється)

HUANANZHI X99-TF
Xeon E5-2699 v3
64GB DDR4 ECC REG
GT 710
NVMe SSD

Як вам таке? Чи щось можна змінити з урахуванням бюджету там до 15к

👍ПодобаєтьсяСподобалось4
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Я взяв Synology NAS, досипав памʼяті- все супер, контейнери, віртуалки крутяться вогонь!

Бери зіон v4 раджу наприклад 2696v4/4669v4 — це оем версії 2699, сідають в той же сокет

На цій платформі все дешеве як пилюка особливо памʼять і можна зібрати все шо хоч

V3 то древнє і не варто

Бери щось з HTML IPMI з підтримкою консолі через HTML-клєнт, щоб керувати через мережу по людськи, наприклад supermicro x10drl-I, можна взагалі не ставити відіо, а старіші вони управляються через яву — те ще задоволення

Як не жалко грошей можеш взяти щось по новіше — але там з корисного тільки новіші версії pcie краща підтримка nvme hot plug ну і всі компоненти дорожчі

Загалом дивись на ₴/ядро чи ₴/gb RAM

Памʼять важливіша за ядра теж, краще мати більше памʼяті ніж більше ядер якщо треба компроміснути на ціні

Це абсолютно базові стартові вводні

Решта параметрів абсолютно не мають жодного значення, все залежить від бажань і задач, крім хіба тре дивитись на електрику якщо плануєш це тримати 247

Система на тих що я вказав тягне у мене десь 250-300 ват в навантаженні середньому (без гпу), коштує хз, зараз мабуть взагалі копійки може ні, рікдва тому можна було на яких 400 бачів запакований тихий сервер зібрати з якимись там 256гб ram за терпіння й бажання, якщо брати швидко й не терпіти то може було 600 десь, зара хз, перестав слідкувати

На servethehome чи редіті часом спихують цілі системні блоки взборі, наприклад hp z640 чи від дел там теж схожа модель є забув яка, якщо оплатиш пересилку — в принципі ніхто не проти вислати, але от зі штатів не дуже люблять слати за кордон й морочитися

На рахунок nvme — ну вибирати тобі, але я пройшов цей етап і в принципі важливіші IOPS більше ніж просто Мб/с

Різниці між Sata і nvme через домашню мережу ти не помітиш, а портів sata всюди валом, тоді як nvme — це мінімум зайнятий pcie slot де може стояти щось цікавіше , і додати більше означає обмежувати себе в інших картках

спихують цілі системні блоки взборі, наприклад hp z640

Взяв колись той hp вже не пам’ятаю моделі (z400 чи щось таке). Корпус важе більше за моє життя, оце я замахався його таскати...

vinga.ua/...​_v655_(v6551215u)_1p11685

У цього виробника непогані системи, обидві куплені працюють вже по кілька років без жодних нарікань. Більше того, я з таким і їздив, закинувши у рюкзак. Все пережив.

Мій десктоп дома з таких — Core i7, 32Гб оперативки та 1Тб диск. Тихий. Прикрутити такий десь, щоб не заважав — не проблема. Тягне ніби 40 Вт. але реально менше. Поставити ДБЖ відразу на нього та на роутер і буде нормально.

По вашим місцевим магазинам можна пошукати, що є...

Тому щоб розгрузити свій бідний ноут від цього усього хочу зібрати швидко і недорого локальний сервер для різних докерів, щоб там паслись і ні про що не турбувались.

1) свет пропадет — надо обеспечить серверу питание и связь
2) +потребление света само по себе
3) шум, чтобы сделать что-то приличное — надо денежка
4) место и так далее

Точно не проще лэптом уровнем повыше купить ?

якщо з електрикою норм і є куди притулити коробку з цим начинням, то виглядає прикольно. пам’ять хоч і повільніша, зате чотириканальна. до цієї умовної десятки кілогривень ще, напевне, тисяч шість за пару терабайтних дисків треба докинути.

В межах 10к — Beelink Mini S12 Pro Міні ПК Intel N100 16Гб 500Гб SSD Достатньо тихий і енергоефективний домашній сервер. Якщо грошів побільше — останній макміні, зберете пачку — зможете щей домашній DeepSeek підняти)

На дівайсах вище піднімаєте кластер k3s, прикручуєте якийсь ArgoCD чи FluxCD (останній мені більше подобається) і кайфуєте.

Так подивився Mac Mini на M4 просто якийсь next level що змінює правила гри. Зараз дійсно думаю — ноут не стаціонарно я юзаю тільки для якихось простих задач. Може дійсно купити варіант Pro із 24гб і горя не знати. Так ще батарею не буду добивати на своєму старенькому M1

Вибирати вам, звичайно. По ціні макміні можна зробити вже кластер із 3x Mini S12, та щей докупити памяті для NAS. Але то вже мої таракани вилазять)

Я працюю виключно на macOS Та і ціна там не висока. А m4 нормальний такий по швидкодії і тягне аж 30вт
Тому тут таке. Тре ще думати. Є недоліки у окремому сервері на якому я крутитиму виключно сервіси і працювати не буду

Ну так, власне. Далеко не всім потрібен той макміні. Я б радив би купити щось не дороге тіпа S12 і спробувати.

Також би рекомендував збирати на n100, у самого такий дамашній сервак:
Мат плата: ASUS PRIME N100I-D D4 — ~4500
RAM: GR3200S464L22/32G — ~2500 (в даташиті написано макс 16 гб, але 32 взлетіло норм)
Корпус: Mini-ITX, форм-фактор неттоп (дістався безкоштовно), за бажанням можна знайти на олх до 1000 грн, або щось таке Chieftec Compact IX-01B-OP/PcCooler MINI I100G PRO MESH — ~1200-2000
По дискам використав старий SSD 128GB, HDD 2.5″ 1TB (на мат платі 1 SATA, тому на аліку докупив за пару доларів плату M2 -> SATA), якщо бюджет 15к, то можна докупить на залишок 6к по бажанню SSD, NVME, HDD.
По факту маю маленький сервачок, що займає мало місця, споживання до 20Вт, тихий, інколи чутно як пошкрябує старенький HDD )))

Швидко і недорого буде громіздко, шумно, і затратно по енергії. І якщо останнє в принципі вирішується постановкою на паузу неосновних задач при пропаданнях електрики, то шум дошкулятиме сильно.

Розгляньте як альтернативу взяти потужний ноут, який осилить всі задачі, а також оренду сервера. На мою думку, якщо не передбачається завантаженості залізяки 24/7 під максимум, тримати сервер локально має сенс лише якщо треба ворочати десятками терабайт даних і більше, за оренду таких ємностей цінник в будь-якому клауді буде негуманним.

рекомендую оновитися на м1 — проблема з докером є на інтелівському проці. локально крутиться ± 30 контейнерів, різнці мікросервіси — все ок

для дома ECC нет смысла брать, это не банковский сервер в проде, где это критично

Це дивлюсь стандартний джентельменський набір для такої платформи
Та і коштують вони зараз копійки

Как человек прошедший этот этап, скажу главное — в первую оередь думай о шуме.

Можно собрать кластер из Raspberry Pi. Они мало потребляют энергии.

энергия не только потребляется а и рассеивается. Эти платки без активного охлаждения хорошо греются, а как писали выше нравится ли будет слушать жужжание вентиляторов. Ну и различия в архитектуре, arm vs x86 для некоторых задач это может быть не очень ок

Они почти не греются от радиатора. Охлаждение тихое, вентилятор еле крутится если установить. Можно и без него совсем. Не то что компьютер. У меня сейчас включена RPI 5 постоянно. Возможно доберусь как нибудь создать кластер из RPI с K3S.
Докер достаточно хорошо работает и арм образов много уже. Хотя, конечно, можно столкнуться с граничениями если запускать что то старое.

я знаю на похожем девайсе ставили кубер с почти полной загрузкой cpu, и радиатор просто раскалялся из-за отсутствия кулера, а пассивное охлаждение не помогало

Ну по фоткам величезних суперкластерів із тисяч малинок не бачив щоб там сильно парились про охоложження

Да, если 100% загрузка, то, скорее всего, нужен вентилятор, но он не такой шумный, как на ПК.

Відсутність просто працюючої віртуалізації обмежує функціональність, та і доведення плати до функціонального стану для навантажених задач потребує вкладень грошей, так що буде дешевше і швидше взяти щось типу Intel NUC.

Якщо із електрохарчуванням все гуд то чому б і ні)
А якщо в майбутньому можна буде gpu поставити то ідея топ

Якщо у вас нема Test Data принципу en.wikipedia.org/wiki/Test_data
То може дешевше буде орендувати якись клауд із Kubrnetes Engine на борту ?
Та звісно нормальний десктоп це такий собі must have для бекенду, ноути реальне підходять по переважній кількості характеристик. Блейд сервер IMHO таке собі рішення проблеми.

Простіше просто скопіювати локально данні і дебажити щоб знайти якусь багу на проді, особливо якщо це горить і швидко треба щось рішати.
Мене ноут в усьому влаштовує тільки коли справа не стосується купи контейнерів. А воно все це якісь сервісні штуки типу Postgres, Redis, Kafka і тд. Ну же можливо якісь мікросервіси.
Якщо машина буде на якій пасти пару десятків контейнерів одночасно то мені для програмування і нетбука вистачить якогось.
На клаудах не хочу бо по перше я крім основної роботи роблю різні сайд та pet проекти. Якщо у роботодавця попрошу то не правильно буде там їх пасти. Якщо ж особисте то не правильно на стороні пасти продуктивні данні. А так воно все у локальній мережі за фаєрволом — швидко і безпечно

Підписатись на коментарі