Технічне письмо в Україні: рідкісна, але затребувана професія
Вступ
Коли війна змусила мене переглянути кар’єрний шлях, я вирішила зробити різкий поворот — перейти в технічне письмо. Це був виклик, але сьогодні я впевнена, що він того вартий. У цій статті поділюся власним досвідом зміни професії та дам кілька порад тим, хто теж хоче перейти в IT, але не впевнений, що зможе і не .
В Україні професія техрайтера є доволі ексклюзивною і про неї мало хто знає. Люди часто дивуються, коли чують ким я працюю і просять розповісти детальніше. Маленькі компанії не можуть найняти окрему людину для опису документації через фінансові обмеження і зазвичай цим займається «колективний розум»: розробники, project- та product-менеджери. Техрайтер зазвичай «приречений» працювати у великих компаніях і це мене тішить, бо без роботи точно не залишуся 😄
Як усе почалося
Раніше я працювала IT PM в EdTech-компанії, але з початком повномасштабного вторгнення ситуація змінилася. Вакансій стало менше, а конкуренція зросла. Я продовжувала шукати позицію проджект-менеджера і пройшла два етапи співбесіди в компанії, де наразі працюю. Проте після них мені запропонували іншу позицію — технічного письменника.
Чесно кажучи, спочатку я сумнівалася. Чи зможу? Чи підійде мені ця робота? Але цікавість перемогла, і я вирішила спробувати.
Чому саме технічне письмо?
Я завжди любила впорядковувати інформацію та пояснювати складні речі простою мовою — ця навичка стала ключовою в моєму переході до техрайтингу. Для мене текст — це як картина: кожен елемент має бути на своєму місці, гармонійним і зрозумілим. Коли читаю інструкції чи статті, у голові автоматично виникає думка: «Як це можна пояснити ще простіше і логічніше?». Саме тому я обрала технічне письмо — воно дозволяє робити інформацію доступною для кожного.
Як я адаптувалася до нової ролі
Перший місяць був найскладнішим. Я знайомилася з процесами, вивчала документацію, спілкувалася з розробниками, бізнес-аналітиками та тестувальниками. Найцінніше, що я зрозуміла за цей час: хороший технічний письменник — це міст між командою розробки та менеджерами.
Як обрати першу позицію в IT?
Для багатьох людей, які хочуть увійти в IT, головною перешкодою стає вибір позиції. Не всі хочуть чи можуть працювати розробниками або тестувальниками, ринок переповнений. Якщо ви маєте аналітичне мислення, любите працювати з текстами та хочете глибше розуміти технології, технічне письмо може стати чудовим варіантом.
Технічне письмо — це хороший спосіб увійти в IT для тих, хто цікавиться технологіями, але не хоче або не може працювати у суто технічних ролях. Ця професія дає можливість зрозуміти, як працює розробка продукту, без потреби писати код. Навпаки, як і в проектному менеджменті, надмірна технічна підготовка може навіть заважати. Мені подобається підхід, коли спочатку я не розумію інформацію, яку надає розробник, адже це допомагає мені адаптувати її для менеджерів і колег, які не володіють технічними деталями продукту.
Що потрібно для успіху в технічному письмі
Ось кілька ключових навичок, які мені допомогли:
- Аналітичне мислення — допомагає розуміти, як одна дія впливає на іншу, знаходити логічні зв’язки та швидко розбиратися в складних технічних процесах.
- Вміння пояснювати просто — головне завдання техрайтера.
- Дослідницькі навички — інколи я відчуваю себе детективом: переді мною хаотичні шматки інформації, які потрібно зібрати в єдину картину. Доводиться ретельно шукати, перевіряти та поєднувати факти, щоб створити зрозумілу і точну документацію.
- Вміння працювати з командою — без комунікації з розробниками й тестувальниками нічого не буде.
- Структуроване подання інформації — важливо не лише написати корисний текст, а й зробити його зручним для сприйняття. Адже навіть найцінніша інформація втрачає сенс, якщо її важко читати через хаотичність або погану візуальну організацію.
- «Надивленність» — важливо читати інші тексти та статті — це допоможе створити власний стиль у документаціях. Робота не закінчується в момент, коли я закриваю ноутбук. Мозок працює увесь час: я помічаю тексти всюди, дивлюся як їх формулюють, аналізую прочитане й пробую різні стилі письма.
- Емпатія — варто вміти ставити себе на місце читача й розуміти свою цільову аудиторію. Коли я починаю писати текст, уявляю що його читатиме моя мама. Це допомагає мені знаходити найточніші та найзрозуміліші формулювання, щоб складні речі ставали доступними для всіх.
Поради для новачків
Не порівнюйте свій початок із чиєюсь серединою. Коли я тільки прийшла в нову компанію, мені здавалося, що всі навколо набагато розумніші за мене. Але з часом я зрозуміла: ці люди просто працюють у цій сфері довше. Головне — дати собі час на адаптацію.
Сприймайте виклики як гру. Кожне складне завдання — це новий рівень, який допомагає вам стати сильнішими та досвідченішими. Якщо на шляху з’являється перешкода, просто скажіть собі: «Ось ще один рівень, який я подолаю!».
Не бійтеся зізнаватися, що чогось не знаєте. Насправді більшість людей у будь-якій компанії постійно вчаться та розбираються з новими завданнями. Головне — бути готовим розібратися, і тоді жодна складність не стане на заваді.
Висновок
Перехід у технічне письмо став для мене справжнім викликом, але я не шкодую. Ця професія відкриває багато можливостей для зростання та розвитку, а найголовніше — дає змогу створювати щось корисне. Якщо ви думаєте про зміну професії, не бійтеся спробувати. І, можливо, технічне письмо стане вашою новою пристрастю.

Немає коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів