Практичний досвід впровадження Redis у FinTech-проектах

Привіт 😀! Я Ігор Шевченко, Software Engineer. Уже понад 7 років працюю над створенням продуктивних і масштабованих систем, зокрема у FinTech. За цей час я мав нагоду працювати над різноманітними проєктами, такими як CRM-системи, туристичні платформи та складні фінансові рішення. Але саме робота в міжнародному банку стала для мене найціннішим досвідом, адже я займався підвищенням продуктивності, обробкою великих обсягів даних і створенням надійних рішень для складних фінансових систем.

У світі FinTech швидкість і масштабованість є ключовими вимогами. Тут все про надійність і безпеку, і, звісно, всі ми пам’ятаємо класичне питання зі співбесід про транзакції, яке найпростіше пояснити на прикладі переказу грошей з одного рахунку на інший. Кожен збій або затримка можуть коштувати компанії репутації та фінансових втрат. Системи, які обробляють мільйони транзакцій щодня, потребують стабільної роботи навіть під час пікових навантажень.

У цій статті я поділюся власним досвідом впровадження Redis, розкажу, чому цей інструмент став моїм вибором у складних проєктах, а також поділюся практичними порадами щодо його налаштування та інтеграції для вирішення реальних задач. Redis — це не лише про швидкість, це інструмент, який може стати основою для створення масштабованих і надійних систем. Пристібайте ремені і поїхали 🚗.

Redis logo

❇️ Що робить Redis ідеальним для фінансових систем

Працюючи з FinTech-системами, я неодноразово стикався з викликами: велике навантаження, необхідність швидких відповідей, безперервна доступність та точність обробки фінансових даних. А ще коли таску потрібно закрити, дедлайн, резіл, ну ви знаєте про що я. Жартую, так от.

Рішення потрібно було шукати серед NoSQL-баз, адже класичні реляційні БД (наприклад, PostgreSQL чи MySQL) не завжди могли впоратися з тисячами операцій на секунду, особливо у сценаріях реального часу.

Я розглядав різні варіанти, зокрема Cassandra та MongoDB, але в більшості фінансових кейсів вони програвали саме Redis за швидкістю читання/запису та низькими затримками.

• MongoDB добре працює з документами, але її продуктивність у високонавантажених операціях реального часу не така ефективна.
  • Cassandra масштабована, але її повільний запис та відсутність гарантій консистентності ускладнюють обробку фінансових операцій.

Redis же дозволяє працювати з даними у пам’яті, підтримує транзакційні операції, забезпечує мілісекундні відповіді та має гнучкі структури даних, що ідеально підходять для фінансових кейсів. То ж вибір був очевидним.

❇️ Як Redis вирішував мої конкретні задачі

Обробка платіжних транзакцій у реальному часі.

У фінансових системах критично важливо зберігати історію транзакцій та одночасно забезпечувати миттєві перевірки балансу, кешування лімітів та правил безпеки. Так от, у цьому випадку Redis працював у зв’язці з основною реляційною базою, кешуючи критичні дані для швидкого доступу. І цей тандем показав себе найкраще.

Як це працює:

• Баланс та ліміти кешуються у Redis Hash, що дозволяє швидко перевіряти залишок перед обробкою платежу.
  • Використання Lua-скриптів у Redis допомагало гарантувати атомарність операцій (наприклад, перевірка балансу та його списання).

Результат: обробка платежів відбувалася в 5 разів швидше порівняно з виключно реляційним підходом. І ніяких тобі лефт-райт-крос-шмос джоінів. Знову жартую 😁.

❇️ Верифікація та AML-системи (антифрод-моніторинг)

Боротьба з шахрайством у фінансових сервісах — завдання номер один (ну звісно, після заробітку грошенят). Системи AML (Anti-Money Laundering) повинні миттєво аналізувати транзакції, визначати аномальну поведінку та приймати рішення щодо блокування або подальшої перевірки. Простими словами, всі ми любимо коли наші євро-доларові гривні залишаються в безепеці.

Що дав Redis:

• Sorted Sets — для трекінгу поведінки користувача (наприклад, кількість транзакцій за певний проміжок часу).
  • HyperLogLog — для виявлення унікальних IP-адрес чи пристроїв, з яких здійснюються підозрілі операції.
  • Bloom Filters — для швидкої перевірки, чи є користувач у базі «чорного списку» без повного сканування бази даних (це прям дуже крута штука, рекомендую).

Результат: швидкість аналізу транзакцій зросла майже в 10 разів, а помилкові спрацьовування системи скоротилися на 30%. Ну хіба це не прекрасно ...

❇️ Кешування API та розподіл навантаження

Високонавантажені FinTech-проєкти активно взаємодіють із зовнішніми API (банки, біржі, сервіси аналітики). Щоб не перевантажувати основні сервіси, використовується Redis як проміжне кешування. Насправді, частіше він нам і знайомий як швидкий кеш, який вже став стандартом індустрії.

Приклад застосування:

• Кешування даних про котирування валют (оновлення кожні 10 мс).
  • Зменшення навантаження на API банків під час перевірки балансу карток клієнтів.
  • Використання TTL (Time-To-Live) для автоматичного очищення кешованих даних після певного часу.

Результат: API-сервіси витримували вдвічі більше навантаження, а час відповіді скоротився з 300 мс до 50 мс.

Redis logo

🚦Чи завжди Redis — правильний вибір

Redis — це круто, або навіть — дуже круто, але давайте чесно: він не завжди підходить. Були випадки, коли я спочатку інтегрував його в проєкт, а потім усвідомлював, що варто було вибрати щось інше. Мені здається, таке на реальних проектах часто трапляється, ну але ж, на те вони і реальні 🙂.

Ось кілька ситуацій, коли Redis не найкращий варіант:

Складна аналітика та BI-звіти

Redis не створений для аналітичних запитів із великими JOIN-ами та складними агрегаціями. Якщо вам потрібно будувати фінансові звіти, краще взяти PostgreSQL або старий добрий MSSQL Server.

Збереження гігабайтів історичних даних

Redis працює в оперативній пам’яті, а пам’ять — дорога (грошики). Якщо потрібно зберігати терабайти історичних записів, вам, швидше за все, потрібен дешевший варіант — наприклад, AWS S3 + Snowflake.

Жорстка консистентність даних

Redis працює за принципом Eventual Consistency. Якщо у вас є кейси, де навіть мінімальна втрата даних неприпустима, варто комбінувати його з ACID-базами на кшталт PostgreSQL.

Redis logo

⭐Підсумки

Якщо ви дочитали цю статтю до кінця, вітаю — тепер ви точно знаєте, що Redis це реально крута штука. Я використовую його не просто як кеш, а як ключовий елемент архітектури в своїх проектах. Він ідеально підходить для завдань, де важлива швидкість обробки, низька затримка та масштабованість.

Але Redis не можна вважати універсальним рішенням на всі випадки життя. Він чудово працює у ролі швидкого кешу, брокера повідомлень (якщо ви не знали, то він може і таке) або допоміжної NoSQL-бази для роботи з реальним часом, але не замінить реляційну базу там, де потрібна глибока аналітика або жорстка консистентність. І знову ж таки, для кожної задачі існують свої інструменти.

Якщо ви ще не використовували Redis у своїх FinTech-рішеннях — спробуйте! Цей інструмент може не тільки прискорити роботу ваших систем, але й відкрити нові можливості для оптимізації. Як і з будь-якою технологією, головне — розуміти її сильні сторони та обмеження. Сподіваюся, моя стаття допоможе вам у правильному виборі! 🚀

👍ПодобаєтьсяСподобалось3
До обраногоВ обраному2
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

в aerospike есть практически все тоже самое, хотелось бы послушать почему именно редис а не другое, а не просто поставили его то что популярный. Ну и наверное ж заюзали redis cluster, а не один инстанс на все, который начинает дропать ключи когда не хватает памяти?

Дякую за коментар! Питання справді цікаві, і радий, що вони виникли.

Щодо Aerospike — абсолютно погоджуюсь, це теж потужний інструмент, особливо коли мова йде про low-latency рішення. Але у випадку проєктів, про які йдеться в статті, ми вибрали Redis через його універсальність, гнучкість і широкі можливості роботи зі структурами даних. Плюс, він простіший у налаштуванні й інтеграції, а ще має величезну спільноту, що іноді важливіше за будь-які технічні нюанси. Загалом, кожен інструмент — це про компроміси, і Redis тут був ідеальним вибором для задач.

Щодо кластера — так, використовували Redis Cluster. На великих навантаженнях це маст-хев, бо інакше з однією нодою дуже швидко почнеш стикатися з проблемами пам’яті або продуктивності. Кластеризація вирішує ці питання завдяки розподілу даних і масштабованості, що було критично для стабільної роботи.

Ще раз дякую за вашу думку! Такі розмови завжди надихають і додають мотивації ділитися досвідом. Якщо є ще якісь запитання або ідеї — завжди відкритий до обговорення!

Дякую, як обзорна статя гарна.

Алe акцeнт йдe на FinTech-рішеннях, то пара момeнтiв.

Використання Lua-скриптів у Redis допомагало гарантувати атомарність операцій (наприклад, перевірка балансу та його списання)

Ось про списання балансу. Як цe працює, змiна балансу в рeдисi i потiм якась рeплiкацiя в acid базу даних?
Бо redis нe вiдповiдає вимогам durability i вiн нe можe бути тiєю самою single point of truth для опeрацiй змiни стану. Останнi данi можуть зникнути нeзважаючи на налаштування rdb+aof persistence в redis.

Ну i у «FinTech-рішеннях» бiльш важлива тeма high-availability. Було б нeпогано тодi висвiтлити цe — Sentinel чи Cluster, чи якeсь своє рiшeння на haproxy/envoy + окрeмi рeдиси з рeплiкацiєю. Бо для фiнтeху нe дужe надiйно щоб була просто одна нода.

Дякую, Валерію, за ваш коментар та увагу до деталей!
Ваша критика дуже цінна і допомагає розширити контекст обговорення Redis у FinTech-рішеннях.

Щодо durability, ви абсолютно праві: Redis дійсно не відповідає вимогам повної ACID-дотриманості та не призначений для ролі основного сховища даних у критичних системах. У статті я намагався показати використання Lua-скриптів як інструменту для забезпечення атомарності операцій, коли Redis виступає в ролі кешу або проміжного шару. У такій ролі Redis може ефективно вирішувати завдання, зокрема, для швидких операцій зі змінами стану. Звісно, якщо мова йде про фінансові транзакції, додаткові механізми на рівні бази даних або системи мають бути обов’язково впроваджені для забезпечення durability.

Що стосується high-availability, повністю з вами згоден, що у FinTech-середовищах це ключовий аспект. Використання Redis Sentinel або Redis Cluster у поєднанні з проксі-рішеннями, такими як haproxy або envoy, — це дійсно найкращі практики для забезпечення стійкості до відмов. Враховуючи масштаби завдань FinTech, високий рівень доступності має бути стандартом, і це гарна ідея для глибшого аналізу в окремій статті.

Дякую за слушні зауваження та рекомендації! Для кожної задачі є свої інструменти та реалізації, і Redis — це лише один із компонентів, який, за правильного використання, може суттєво підвищити продуктивність системи.

Ще раз дякую за ваші думки — це допомагає зробити матеріал більш цінним і точним для спільноти!

Підписатись на коментарі