Велика конкуренція у ІТ, чи варто змінити професію?

Переглядаю вакансії в Лінкедіні. На 1 вакансiю більше 100 відгуків, на деяких сайтах більше 500, в основному дивлюся вакансії за кордоном. На remote позиції більше ста відгуків але і on-site 100 відгуків. Напрошується висновок, що програмісти нікому не потрібні тому що їх занадто багато, а роботи занадто мало. І ще штучний інтелект лякає. Чи варто змінювати професію?

На фріланс біржах конкуренція з кожним роком більша, а проектів менше.

Тобто навіть у мідла та сеньйора будуть проблеми з пошуком роботи.

На деяких джоб бордах понад 500 — 1500 відгуків.

👍ПодобаєтьсяСподобалось5
До обраногоВ обраному4
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Мій погляд дещо інфантильний, але я вважаю, що варто обирати професію, яка цікава та подобається, а не ту, де більше платять.
У такому випадку питань зміни професії бути не може. (якщо на їжу вистачає)

Мені здається, що якщо ваша ціль — заробити гроші, то краще йти у бізнес.

Залежить від вашого рівня. Дуже важко буде джунам та вкатишам, із-за потока випускників курсів та студентів резюме «сортується» методом «половину не дивлячись у відро», нормальні (на свій рівень) специ губляться на тлі.

Синьорам та мідлам наче простіше, але все ж набагато важче, ніж було раніше.

Фриланс — це помийка, з аналогічними проблемами плюс купа замовників-дегенератів, від яких там немає жодних фільтрів

От ви зараз зміните, а там буде ще гірше.

Краще змінювати на те, чім ви хотіли б займатись, щоб ви хотіли зробити в цьому
всесвіті перед тім як він погасне перед очами?

Час якій в вас є дуже швидко закінчиться.

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

А як з вакансіями для тих хто за кордоном? Така ж жопа як і в Україні?

кум в юса живе, намагався войті в айті через куа. зара дольнобоем працює щоб родину забезпечити

Я війшов в ІТ вже 10 рочків як. Цікавлять кейси тих хто вже в ІТ.

Конкуренции нет. Хороших специалистов мало, как впрочем и в любой области. Отзывов много, но если отсечь новичков без опыта работы и ботов, которые спамят на все, что найдут, останется не так уж и много вариантов. И чем сложнее работа, тем меньше. ИИ помогает, а не мешает. Если человек не разбирается, то ИИ ему не поможет сделать более-менее сложный проект.

Велика конкуренція у ІТ

Далі буде тільки гірше.

А з чого такі висновки? Бо отут воно ніби вертається до того, що було раніше — media.licdn.com/...​pvMXHo20s5BzBOh5KcnAm74dE

цій графік misleading, подивитися на шкалу, в найкращі часи було 220, в найгірші 60, всього в 3.5 разів гірше а виглядає нібито в 20 раз гірше

вертається до часів невизначеності ковиду, коли скорочували всіх бо було незрозуміло що далі?

інфо-технології, це як прилаштувати різні модулі докупи в певній архітектурі чи матметоди сортувань?

Немає конкретної відповіді на це питання без контексту. Для єдиного працюючого у сім’ї тім-ліда з 15 років досвіду, непрацюючою дружиною та парою дітей, для сінгл криптана/дивідендного інвестора + з парою-трійкою однушок у метро і у світчера пару років назад якому зараз 37-40 років відповіді будуть кардинально різні.

Мій особистий погляд — не має жодної конкуренції.
Наразі, не працюю, випустився з ВУЗу, але
Будь-ласка, пробуйте нестандартні рішення, не думайте що ви будете жити в світі де завжди будуть ЄЙЧ-АРИ І ХАНТЕРИ(Тигролови) які завжди найматимуть вас на працю.

Це так не працює, професіоналів в айті дуже-мало і кількість вакансій на Senior Developerів тільки це іллюструє.

Мій відступ щодо айті закінчився. Працювати треба там де комфортно, легка ідея яку можливо тяжко реалізувати, але це вже питання вашої особистості.

Оберати «свободу» чи свободу — вирішувати тільки вам

Полум’яна промова від людини, яка не має практичного досвіду ну дуже корисна

The unemployment rate in the information technology sector rose from 3.9% in December to 5.7% in January, well above last month’s overall jobless rate of 4%, in the latest sign of how automation and the increasing use of artificial intelligence are having a negative impact on the tech labor market.

The number of unemployed IT workers rose from 98,000 in December to 152,000 last month

“As they start looking at AI, they’re also looking at reducing the number of programmers, systems designers, hoping that AI is going to be able to provide them some value and have a good rate of return.”

www.wsj.com/...​desktopwebshare_permalink

Якщо ви хороший спеціаліст, який розвивається та опановує нові технології і підходи, а також працює над своїм нетворкінгом, у вас ніколи не буде проблем з роботою. Якщо стоїть за ціль знайти роботу, треба моніторити вакансії та відгукатися першим, а не пасти задніх і дивитися на 500 відгуків. Також комунікувати з різними людьми, колишніми колегами, питати про рефелки. Багато вакансій навіть не з’являються в інтернеті, бо їх розбирають серед «своїх» контактів. Не ті часи вже.

давайте по факту, что мы сейчас имеем)

— Работодатель может, как хочет отсеивать кандидатов, даже ноунейм гембл компании устраивают «фаанг собесы», с 5 раундами, литкодом, тестовыми, архитектурой, паттернами и тп)
— Даже если вы «супер программист», надо как-то пробиваться через 100и резюме на ту же позицию.
— Сейчас зарплата упала где-то на 1.5к (по тому что я видел). многие друзья с 5к+ стали получать 3к, ибо ищут работу по пол года и уже идут куда берут на любые деньги.
— «Трафик» предложений нормально идет только с нетворкинга.
— У многих знакомых эксель таблицы по 200+ отправленных резюме, из которых 3-4 hr собес и 1-2 тех интервью.
— На ютубе куча видосов айтишников с США, которые чуть ли не предлогают по пол года бесплатно работать, только что бы их вхяли.

Как я понял, ковид очень все ухудшил в айти: все остались дома и начали юзать «инет», все начали нанимать программистов, зарплата выросла.
Все пошли в программисты, школьники поступили в универ на айти. Ковид прошел, компании начали сокращения. Плюс ИИ наступает.

Выпускается куча студентов, которые еще так выпускаться будут пару лет, то есть скорее всего все будет еще хуже. Недавно смотрел блогера, он рассказывал, что студенты еще и имеют очень большое преимущества, ибо у них куча времени на гринд литкода и тп

Итоги
— зарплата упала
— быть программистом под пивко — больше не выйдет. надо гриндить литкод, разбираться с ИИ и тп
— поиск работы будет занимать 3-6 месяцев.
— скорее всего дальше будет хуже.
— быть готовым быстро менять профиль, если что-то пойдет не так

Если ответить на вопрос стоит ли уходить — да, но я хз где смогу столько же зарабатывать, как в айти даже с учетом понижения зп. Поэтому остается только стать «супер программистом», или все станет плохо =)

Ти повністю правий. Щоб іти з ітшки зп має зменшитися до 30к гривень і то інші варіанти можуть бути тяжчими ніж програмування.

Мені здається, що якби ви, та і кожен з нас, стали на наймаючу сторону хоча б на 2 дні, ми б всі «іспитали культурний шок», і як його результат, зробили б переоцінку власних цінностей як спеціаліста. Ми б зрозуміли багато речей, і якщо б їх втілили, то це суттєво підвищили шанси нашого найму. Істина ринку праці досить далека від наших про неї уявлень. Це якщо коротко.

Все это маячня. Нормальное бизнес решение — брать первого подходящего специалиста. И при правильно написаных требованиях понадобится не более 5 интервью.
Но 50 резюме подвигает компанию к тому, чтобы искать лучшего из 50-ти. В результате компании оказываются в положении той переборчивой бабы, которая в 40 лет остается со своими котами.
Вангую, что лучшая часть спецов скоро задолбается играть в эти игры и на рынке останутся только не-пришей-кобыле-хвост. Возможно уже остались.

Вангую, что лучшая часть спецов скоро задолбается играть в эти игры

— ви хочете сказати що вони задовбуться і не будуть шукати роботу?

І що саме ви називаєте фігнею? У нас є фінансовий проект під який потрібні спеціалісти. Ви не уявляєте як складно знайти потрібного в досить таки популярній ніші. Леова частка при досить загальних вимогах зовсім прямо не підходить. Тому оці всі об’єми вакансій та резюме це не зовсім про реальну конкуренцію та реальний стан справ.

ви хочете сказати що вони задовбуться і не будуть шукати роботу?

Думаю да. У востребованых есть финансовая подушка и возможность сесть писать книгу например.

Ви не уявляєте як складно знайти потрібного в досить таки популярній ніші. Леова частка при досить загальних вимогах зовсім прямо не підходить.

Значит вы просто не умеете выписать требования.

Значит вы просто не умеете выписать требования.

Невже потрібно писати про базу про строки, елементарну грамотність, математику, логіку? Більшість не змогли звірити два документи де знання фінансів не потрібно. Навіть після уточнень половина всеодно забивала на деталі які вже були підкреслені. В результаті до голосової співбесіди прийшло 20 відсотків. Це по відсіюванню по базових речах і до етапу коли ми почулися. А далі відсіювання ще по співбесідах. В результаті реальних можливих працівників не більше 10 відсотків.

Звірка документів для отримання роботи програмістом?

Звірка документів для отримання роботи програмістом?

— прочитайте будьласка цю частину треду щоб зрозуміти деталі. Я говорив про

У нас є фінансовий проект під який потрібні спеціалісти. Ви не уявляєте як складно знайти потрібного в досить таки популярній ніші

Думаю принцип залишається однаковим у всіх нішах.

Я не раз бачив як мотивований мідл набагато краще працював за досвідчених сеньорів.
На співбесіді мені не так важливо технічні скіли як бажання чувака працювати
Правда це помітити на співбесіді дуже складно.

Правда це помітити на співбесіді дуже складно.

Не тільки на співбесіді. Це стара історія — бажання-вміння працювати буде видко десь місяців через 2.

Тому що дуже часто інтерв"ювери того і не думають чи не хочуть/не вміють помічати. Для них важливіше просто прогнати людину по чеклісту запитань, які склали в компанії, часто на галері і закінчити інтерв"ю.

что лучшая часть спецов скоро задолбается играть в эти игры и на рынке останутся только не-пришей-кобыле-хвост. Возможно уже остались.

В одном подкасте, рекрутерша из международной компании так и сказала,
что сейчас тяжелая ситуация с поиском кандидатов, потому что все хорошие специалисты совсем не ищут работу, а вкладываются в существующую, боясь потерять работу ту что есть. «А раньше — постоянно искали, мониторили, работу получше, и реагировали на хорошие вакансии»

Я сегодня скачал из Линкеда шикарный мануал по одной популярной теме. Чувак явно ориентируется на людей с запросами, а не на очередной набор скота оптом. Sapienti sat.

Я сегодня скачал из Линкеда шикарный мануал по одной популярной теме. Чувак явно ориентируется на людей с запросами, а не на очередной набор скота оптом. Sapienti sat.
Все это маячня.

Як просив Африкан Свиридович Соломона Самсоновича в епічній п’сі митця — «говоріть будьласка зрозуміліше і поясніть ваші думки бо зовсім вже не зрозуміло)»

Як просив Африкан Свиридович Соломона Самсоновича

<3
Я к сказанному веткой выше, что люди вместо того, чтобы тратить время на пустые собесы работают над персональным брендом — статьи и книжки пишут.

Якщо ти нормально робишь свою справу, та знаєш мову, то проблем не повинно бути і так в кожній професії.

дивитись на західний ринок і вчитись у них:
— отримувати продуктову експертизу
— отримувати нішеву експертизу в конкретних доменах (фінтек/хелстек/хардвар і подібне)
— шукати реферали/заводити нетворк
— отримувати спеціалізовані чи топ-маркет сертифікації

— працювати так, щоб вас колеги хотіли затягнуть в свої наступні проекти

Варто чебуречну відкрити

Якщо ти думаєш що в інших професіях краще — думай двічі

Світовий п****ць — це зброя наших поганих хлопців проти інших поганих хлопців

Тобі в цій партії випала коротка соломинка

Як і всім собсно

Трамп же прямо сказав — буде бобо, сприймай буквально

Потребу в програмістах треба оцінювати не по кількості відгуків, а по кількості вакансій. Часто вони висять довго та не закриваються, що свідчить про потребу. Зараз ми маємо ситуацію, коли багато вакансій та багато відгуків. Що це означає? Як на мене, це свідчить про рівень тих, хто відгукується, не задовільняє роботодавця. Якщо це так, то треба або підвищувати свій рівень та бути цікавим, або признати себе невдахою, визнати, що ти ніколи й не був IT спеціалістом, та шукати щось інше.

Часто вони висять довго та не закриваються, що свідчить про потребу

да ни о чем это не говорит. сейчас такой ажиотаж на рынке, что на сеньйорную позицию прилетает по 40 сиви. тут не то, что выбрать, а можно составить план из кандидатов на следующие 5 лет. а если без шуток, то компании сами часто не знают кого ищут. хотят золотого единорога, но чтоб ниже рынка. в общем, по полной цинично пользуются ситуацией в стране.

Як на мене, це свідчить про рівень тих, хто відгукується, не задовільняє роботодавця.

вообще мимо. я как-то собесил 20 человек разного уровня за короткий промежуток на простенький проект. там любого возьми и он его закончит, но нет, поиски продолжались. через 3 месяца вакансия ушла в холд.

Якщо це так, то треба або підвищувати свій рівень та бути цікавим

развивайся в свое удовольствие сколько угодно, но если на сайте по поиску работы некуда будет тыкнуть «отправить сиви» (текущая ситуация на рынке), то работу ты не получишь.

Тобто багато вакансій ? 6 тисяч проти 70 тисяч шукаючих роботу. Досить городи нісенітниці, капіталізм циклічна система де цикли виробництва і підйому чергуються із циклами криз. Ринок може регулювати лише держави різними інструментами, це вже усе вивченно та використовуються. Зараз ринок на конкретному спаді, знову таки через дії держав які пішли в конфлікт, почали захищати свої ринки від іноземного імпорту товарів та послуг і т.д. Це усе «просто треба більше працювати та краще вчитись» — тоді питання де працювати і чому вчитись ? Скажімо досконально знання ассемблерів і архітектури комп’ютера безперечно зробить з вас набагато якіснішого программіста, чиї програмами працюють швидко і при цьому використовують не багато пам’яті. Та чи зможете ви ці знання монетизувати на сучасному ринку ? Щось мені підказує що вміння налячкати бігом прототип на Python і Django що є обгорткою над ChatGPT API — монетизувати буде набагато легше.
Єдина навичка яка нікуди не дівається, при чому у віках — торгівля.

Якщо це так, то треба або підвищувати свій рівень та бути цікавим

Роботодавців цікавить не рівень, а практичний досвід.
Тобто жарт про трейні — «та як же отримати першу роботу, коли вимагають комерційний досвід?» стосується і вакансій які довго вісять. Коли там написана назва технології — то означає що будуть очікувати «3+ роки» практичного досвіду з неї. Сертифікати з неї не допоможуть, як і тим трейні.

Покоління зумерів та мілініалів не хочуть працювати фізично і служити в армії. Чого ще очiкувати? Тренд закінчився.

Подавался на вакансии как только было 50 кандидатов за кордоном, через пару недель 500 кандидатов на ту же вакансию. И это не только программистом, в UI/UX design тоже самое.

Лично я пожалел что потратил столько лет и банковских кредитов на обучение в инженерном колледже в Израиле после долгой военной службы, теперь этот диплом пылится и никому не нужен.
Нужно очень любить и быть гением в своём деле, чтобы оставаться на плаву с такой конкуренцией.

Покоління зумерів та мілініалів не хочуть працювати фізично і служити в армії. Чого ще очiкувати?
Лично я пожалел что потратил столько лет и банковских кредитов на обучение в инженерном колледже в Израиле после долгой военной службы, теперь этот диплом пылится и никому не нужен.

Понад 6 тисяч вакансій — рекорд з початку повномасштабки, але конкуренція зростає. Огляд IT-ринку праці, січень 2025
dou.ua/...​-job-market-january-2025

www.youtube.com/watch?v=n58Z5VBzBvA

програмісти нікому не потрібні тому що їх занадто багато, а роботи занадто мало

Програмістів багато, роботи ще більше.
Але її мало хто хоче або вміє робити.
Більшість програмістів це баласт в індустрії.

Типу в інших сферах конкуренція менше? :)

так, змінюйте професію, тут і так вистачає «случайних» людей. Займіться тим на що вчились.

Зато гадюки єсть i кровожерна рись. Жить стало лучше, стало вєсєлєє! — Вибчате, не стримався)))

Чел, пишеш в резюме, що хочеш зп вдвічі меншу від тої, що у тебе в голові, і знайдеш нову роботу до кінця тижня. Гарантую.

Айтішка виходить на плато. Ринок перенасичений спеціалістами в результаті масових скорочень в айті-гігантах та вхождунами. Простіша робота все частіше перекладається на ейай. Зп не тільки не ростуть, а ще і падають. Це та ще жменя інших причин. Колись ця халява в айті малась закінчитись. Ось ми зараз стаємо свідками цього.

пишеш в резюме, що хочеш зп вдвічі меншу від тої, що у тебе в голові, і знайдеш нову роботу до кінця тижня. Гарантую.

Це так не працює. Ніколи не працювало. По ряду різних причин.

Навпаки, резюме піде у смітник як підозріле (невідповідність досвіду і зарплатних очікувань)

Ага, розкажіть це тим, хто шукає сеньора з 5 років досвіду на вилку 35-50.

Ви в Іспанії я так розумію. Судячи з гласдор і реддіту, це нормальна зарплата:
— www.glassdoor.com/...​H_IL.0,5_IN219_KO6,23.htm
— www.reddit.com/...​engineer_salary_in_spain

As an Software Engineer with 2 years of experience on Back End (.NET & Laravel) what is the max salary that I can ask for?
Everything from 20k to maybe 40k depending on location, skill set, company, etc

Тому якщо 20-40к це норма для людини з 2 роками досвіду, то 35-50 виглядає цілком ок для тих у кого 5.

Медіанна зп сеньйора в Іспанії 70к євро. В Польщі 73к. В Німеччині 91к. В Нідерландах 101к. Зрозуміло, що в цих країнах є і дуже гарні компанії (біг-тех), які стягують рейтинг в більшу сторону, але вистачає і всяких ріг та копит, яким взагалі не проблема запропонувати 50к сеньйору з 10+ років досвіду роботи в бігтеці.

Чел, пишеш в резюме, що хочеш зп вдвічі меншу від тої, що у тебе в голові, і знайдеш нову роботу до кінця тижня
яким взагалі не проблема запропонувати 50к сеньйору з 10+ років досвіду роботи в бігтеці

Як ви правильно відмітили, levels.fyi показують вищі медіани в тих країнах, де є Tier 1 і 2 компанії. Тобто в межах країни є досить чітке розділення ринку праці по типу компанії. Так склалося, що ви б хотіли рівень оплати Tier 1, і тому Tier 3 — це просто не ваш бажаний ринок. Але їх зарплати (35-50к) цілком ринкові, і вони знаходять собі людей.
Якщо ж ви в рамках «свого» ринку (тобто Tier 1) запросите ЗП вдвічі меншу медіанної, це буде майже гарантований yellow flag(:.

Кста, в Україні медіана 58к євро і є тір1 компанії (Ліфт) і багато тір2(СінглСтор, Вікс, Грамарлі). www.levels.fyi/...​mpensation&sortOrder=DESC

Трохи є, але схоже через значно нижчу можливість міграції робочої сили, вони тут не відрізняються так сильно рівнем компенсації, як в Нідерландах чи Великій Британії наприклад.

Простіша робота все частіше перекладається на ейай.

Наприклад? AI може замінити всяких різних ПМів та Tech Writer-сів. Роботу навіть джуна-розробника зараз не доручиш chatgpt. Ну от так щоб вранці нарізав йому тасків, а ввечері отримав їх зробленими.

Дуже скоро можна буде, почекай декілька місяців

Для виконання типового таску мені часто/завжди потрібні:

— доступ до коду
— доступ до документації компанії (в тому числі секретної, про яку сесюріті тіма пише «не вставляйте звідти нічого в чатжпт»)
— можливість скомунікувати з іншими членами команди задля вирішення питань що в мене виникли
— доступ до credentials від сторонніх сервісів
— доступ до внутрішньої мережі компанії
— dev/admin аккаунт хоча б на QAT
— розгонутий проект на якому можна зробити зміни і затестити що з того вийшло

а тепер запитання: як скоро компанії зможуть довірити оце усе якомусь AI який крутиться на сторонніх серверах? Типу «ось вам наш код, ось вам наші секрети, ось вам усі доступи — намалюйте пліз нам кнопочку замість людини»

так оно хуанг вже ж показав джалізяку, щоб крутилося локально. купуєш таких штук десяток — і от вже маєш вісім джунів і одногого мідла (там дві коробочки одна на одній стоятимуть).

Скоріше три сініори і п’ять мідлів які будуть лише ту одну залізяку підтримувати з LLM, що крутиться на ній + ще когось, хто буде навчати інших як на тому працювати + по людині на проект яка буде інтегрувати нові проектні знання в ту LLM, ну і людей на самих проектах, власне. + невідомо ще які рахунки за електрику + рахунки за самі залізяки(які невідомо як часто будуть ломатись і вимагати заміни).

Хоча погоджуюсь, по 1-2 джуна-мідла с кожного проекту, потенційно, вдастся скоротити.

а тепер запитання: як скоро компанії зможуть довірити оце усе якомусь AI який крутиться на сторонніх серверах? Типу «ось вам наш код, ось вам наші секрети, ось вам усі доступи — намалюйте пліз нам кнопочку замість людини»

Ну клаудам чомусь довіряють. У випадку ЛЛМ, там такі ж секьюріті стандарти, особливо якщо azure, особливо для ентерпрайза. До того ж, якусь R1 можна локально крутити на залізі 10к баксів. За лям баксів, що невеликі гроші для бізнеса, можна 100 інстансів R1 крутити.

Ну а з часом, залізо буде дешевшити, моделі будуть ставати швидшими за рахунок нових алгоритмів і оптимізацій. Тому, на токени треба дивитися як на гігабайти в SSD — їх ціна неминуче буде падати.

Та відійдіть від мислення тасок на гелері. Тут питання бізнесу і костів.

Припустим, на галері 5 джунів.

Як власник галери я знаю можливості того ж Claude. Я беру і даю манкі таскі мідлу щоб він перформив їх замість джунів через Claude давши йому трохи надбавку до зп. І все, джуни мені вже не треба, економія для бізнесу в рази.

А мідл потім повірив в себе і звалив в іншу контору на +300, а ти сидиш без джуна якому можна трохи пайку повисити, і дати значок дурачка мідла.

А джун навчився, тільки почав приносити користь а не тратити твій час і гроші, повірив в себе, і звалив в іншу контору на +300, а ти сидиш без джуна і шукаєш нового щоб навчити

мораль треду — наймайте невіруючих в себе джунів/мідлів )))

Роботу навіть джуна-розробника зараз не доручиш chatgpt. Ну от так щоб вранці нарізав йому тасків, а ввечері отримав їх зробленими.

А джун зробить? Навіть мідл не зробить, буде доставати питаннями, радитись, і зробить не в ранці, а через тиждень в кращому випадку, і зробить так, що ти PR кілька раз завернеш на доробку.

Тому хоч сінйорів АІ поки не замінить, но джунів, мідлів, легко якщо ти, сінйор, знаєш як ним користуватися.

Резюме з дуже низькою зп скоріш буде on hold.

Я не говорю про дуже низьку зп. Я говорю про реалістичну зп. Чи айтішники так зажралися, що уже думати не можуть? Якщо, наприклад, у тебе зп в рейнджі 80-90к, то логічно переходити в нове місце на підвищення. Зараз знайти щось на 90к+ дуже і дуже складно, а от на 50к максимально просто. І ті, хто пропонує такі гроші, тільки раді будуть увірвати гарного спеціаліста за такі гроші.

Це як на пороховий бочці, якщо чесно.Бо скоро знов прийдеться шукати). Звісно, більшість намагається платити середнє, але в рамках ринку. Але зараз така ситуація, що взагалі не зрозуміло, які найми найпоширеніші.

Це як на пороховий бочці, якщо чесно.Бо скоро знов прийдеться шукати).

Ну, так і є. Відбувається комодизація індустрії. Ковідних зарплат нам ще не скоро побачити, якщо взагалі колись ще таке буде.

Подивимося. Зараз багато аплікантів, плюс, накладається те, що у рекрутера один із КРІ- строки закриття вакансії. Тому, умовно, вакансію відкрили і вже завтра маєш проводити перші ейчар. В України ще поки що не має ATS у більшості компаній, де автоматично йде пре- скринінг і тобі відмовити можуть просто, бо не попав в вілку по зп, або із-за іншої єрунди. В мене взагалі не має поради, як в цьому крутитися кандидатам.Єдине, писати напряму рекрутерам тих компаній, питати щодо резюме , контролювати ці всі моменти. Щодо зп, я би порадила просто бути гнучким і казати рекрутеру, що флексібл в таких моментах, ми це фіксуємо собі завжди.

Що таке «50-80-90к»? Тисяч доларів на рік? Так як зараз навіть 50к доларів на рік це непогано для сеньйора, то скоріше за все ви мали на увазі тисячі гривень на місяць? Чому тоді писати зп в гривнях? Ми ж не про держконтори говоримо, а ніхто інший не фіксує курс в гривні.

Далі, сеньйор з зарплатою 1200$ (50к грн) — це просто смішно, ніяка адекватна компанія не візьме розробника з нормальним досвідом на такі гроші, бо це дуже підозрілий очевидний демпінг, за яким може ховатися що завгодно.
Звичайно, є треш-контори, які хочуть все і зразу за 500$, але працювати в такій фірмі — це самому собі робити гірше.

Ні, я мав на увазі саме в доларах annually, як рахує весь цивілізований світ. І 50к, можливо, ок для «сеньйорів» на галерах. В нормальних компаніях працюючи на пряму фірму компенсація зазвичай більша.

Зазвичай, синьори на галерах- це десь від 5000-7000 USD в місяць ( досвід від 5 років). Можливо, в продуктових платять більше, не знаю.І то, якщо наймаєш на 5к, то розумієш, що контрофер не за горами і шукати прийдеться знову скоро). Тому, коли ось починаються ці гойдалки з зп, з демпінгом- це просто треш. І я згодна, що для більшості компаній краще дати середнє по ринку, ніж влаштовувати демпінг.

синьори на галерах- це десь від 5000-7000 USD в місяць ( досвід від 5 років)

це в 2024-2025? Чи мова про 2021 рік?

Після прочитання статей на доу, які вийшли в 2021му — 8к нова стеля, 10к нова стеля, 12к нова стеля, іноді складалося враження, що в синьйорів 8-12к. Причому ті в кого лише 8к — то якісь невдахи, та і взагалі як вони посміли осоромити високе звання сіньйора такою нікчемною заробітною платою як 8к.

В мене на 8к був найнятий лише експерт, Україна( це десь 7+ років). І то, це було так нечасто, такі найми. Можливо, комусь більш щастило серед колег). Я в 2022,2023 на такі суми не наймала.Зато у 2024 найняла архітекта:),Польща

Я в 2021 році наймала +/- за такіж кошти(Україна).Просто в 2024 вже трохи важче з роботою, але так, це ринкова зп для синьорів з досвідом від 5 років( Україна).
Польща +/- теж по зп, але були частіше найми від 6 к нетто, В2В.
За 2025 ще рано казати.

Ну якщо глянути навіть дані доу, то медіана в районі 5000. І це враховуючи зарплати тих, хто змінив роботу на вершині попиту у 2021, домовився про 6-8к і досі отримує ту ж суму.
Цікаві саме нові найми за останній рік, а також підвищення. Є компанії («галери»), що не підвищують працюючим у них сеньйорам вище 4500, аргументуючи тим, що на ринку зараз більше не дають. Думаю, вони ж не зі стелі беруть ці дані?

Чи багато тих хто й досі отримує ті 6-8? Я знаю багатьох вигнали на мороз.

Перейшов з 7К на 8К у 22-му але обидва рази скоротили, перший раз через війну, а другий раз бо почались масові лейоффи і криза. Дотнет сіньор.

Іване, а який стек ви обирали при аналізі і які фільтри? Бо я там і 1С бачу і інші.
Наприклад, я ось беру Senior Java ( червень, 2024), 233 анкети , досвід від 5 років досвіду і бачу середню 5 к. Але там є і більш найми і менш. Я за менші найми не чула, але я і не заперечую, що вони є. Ми , зазвичай, платили середню і накидували, якщо є можливість,або щоб пришвидшити рішення кандидатів. Тому, я і писала за 5-7 к.
Плюс, це дуже від стека залежить, від клієнтів, від загальної кількості кандидатів на ринку і інших факторів.
Я щодо 4,5 к не знаю, бо і серед галер є ті, хто платить або більш ,або менш в порівнянні з іншими.
По знайомих своїх — ті, хто прийшов з класними цифрами в офері, вони так і отримують. Є також багато знайомих, хто був на бенчі, або скоротили.

Іване, а який стек ви обирали при аналізі і які фільтри?

ну наприклад такий: i.ibb.co/20jHd5M3/1212.png
Якщо взяти Тайпскрипт, буде трохи за 5000, що теж не набагато більше: i.ibb.co/RpsXVS1v/133.png

5-6К сейчас нормальный бюджет. Нет, той халявы, когда тянули за руку, не будет, но если соответствуешь — на столько и нанимают.
Я бы наоборот — засомневался в бюджете 3-4К.

Ну хз, можливо й так, що можна зараз знайти позицію на 5-6к, а мені просто галера жадібна попалась, що не хоче піднімати вище 4.5к.

Так як в цій темі змішались коні і люди, треба уточнити, про яку країну йде мова. Якщо про Україну, то я не відмовляюсь від думки, що 50к доларів на рік — це не найгірша зарплата для 2025 року для сеньйора, що працює через українську компанію. Так, на прямих контрактах буде більше, але на прямих контрактах працює меншість.
Якщо мова про закордон, то 50к буде мало, але то вже зовсім інша історія.

Так 50к це навіть менше медіани для України, де майже всі працюють через галери.

До лютого 2022, наймати на менш, ніж медіана — дуже стрьомно. Поясню.Ми боролися за кожного синьора.Я умовно в грудні 2021 перебила контрофером Senior Java, плюс, викатила йому sign — on bonus, щоб скоріше приймав наш офер.Также саме і в мене уводили кандидатів дівчата з інших галер, поки я всіх розшевелю з апрувами нової зп.Був дуже такий потужний двіж за кандидатів.Хай тут синьори згадають, що спокійно їм писало по 2-3 рекрутера з вакансіями.

До початку вторгнення мій лінкедін розривався пропозиціями роботи і рейнджі нижче 80к були дуже великою рідкістю.

Я вірю, бо у всіх ренжі різні. Якщо я могла запропонувати max salary і мені її погодили, то я щаслива бігла до кандидата, розуміючи, що це 99.9% офер і я отримаю класні бонуси:)

Менше, але не набагато. І це значення включає і тих, хто працює давно, і тих, хто змінив роботу нещодавно, а саме про останню категорію, напевно, йде мова.

Можете змінити професію на, скажімо, інженера в сфері енергетики на 20 тищ грн зп і бронюванням від армії, тілько там диплом треба відповідний

А е якись можливостi другоi вищоi вцьому напрямку в Украiнi?

КПІ, Одеська та Львівска політехніки. BTW Там пишуть багато заочного, тобто вже підвишують кваліфікацію ті хто і так працює на станції на молодших посадах. Напевно — що студент який поїхав з : Енергодару, Рівного, Хмельницького та Південоукраїньску матиме не дуже багато стимулів повертатись з великого міста. Принаймні у мене особисто коли я вчився в універі 18 років тому, пів групи було з Енергодару. Майже усі з них опинились в Києві і закордоном.

Ага з руками й ногами заберуть. Я і є той енергетик. Половина моїх колег броні не мають , влаштуватися непросто та й робота змушує вставати не 9-10 як пишуть на цьому сайті, а о 6. Чому я не вибрав бути програмістом, бо вважаю себе більш тупим.

бо вважаю себе більш тупим

А програмістом то чого не став ?, тут розумних не те щоб багато, думаю якщо міряти в цифрах то середній інтеллект айтішніка десь 60-70, а деяких окремих індивідів як ото ортодоксальних сішників і того менше. Із великих досягнень у більшості програмістів, це навичка з першого разу в рот ложкою попадати, але тільки пластиковою, бо металева поранити може, і можливо вмикати комп’ютер, але це не точно, бо макбук сам вмикається.

Ну що ж значить я явно переоцінив програмістів і не влетів у ковідний час. Зараз уже мені 25 і влітати немає бажання.

Я думав ти старий, а тобі всього 25, по факту ти унік тільки закінчив. Просто через те що реклама у фейсбука дуже дешева, здається, що якщо до 20 років ти не став міліардером, то всьо, можна йти у вмиральну яму. А по факту, в 23-25 ти тільки магу закінчуєш, і знаходиш яку-небуть першу роботу, а нормальну першу роботу знаходиш взагалі десь в 30.

А по факту, в 23-25 ти тільки магу закінчуєш, і знаходиш яку-небуть першу роботу, а нормальну першу роботу знаходиш взагалі десь в 30.

При умові що у тебе в дитинстві комп був, грався в контру, діаблу, пачтчив, сервера настраював, в старших класах пробував щось кодити, в універі вже писав свої проекти і вчив преподів, а в старших курсах підробляв джуном.

А з нуля, в 25 років, то в 30 мінімум щось знайде. Хіба що якщо мозги працюють і математичний/аналітичний склад ума, і є мотивація пахати хоча б 4 години в день, то може в 27.

Знаю, є приклади успіху за рік, за 2. Но там або не зовсім з нуля, або те, що вони роблять, роботою в ІТ важко назвати.

Я свою першу роботу в айтішці знайшов, даж не вміючи програмувати, я просто бухав з програмістами, і був інженегром електронщіком. І поки я з ними синячив, мене запросили на роботу, програмувати вчився вже походу. І це навіть не так давно було, в 2017 чи 2018. Найкращий диплом юриста, це батя прокурор, а не гарвард. А найголовніший предмет в університеті це розвиток комунікативних навичок.

все ж якби програмісти бухали з тобов тільки тому, що ти платиш, то комунікативні навички фіг би допомогли. Тут батьой-прокурором став хист чи навички.

за що платити, самогонка приїзжала з села в 5 літрових баклашках, за безкоштовно, ніхто ніколи в гуртожитку не платив за алкашку. На їжу скидувались, і то якщо після покупки сіжок і іншого курева, щось залишалось.

А ті дівчата, що з вами бухали, потім hr-ми стали ? ;)

хз, вони філологині були, або правознавиці, впринципі там вибір був для дівчат невеликий, або пед, або історія філософія, або лінгвістика, ну і право. Ті хто на радіотехніку вступав вони вступали виключно для того, щоб вступити на бюджет і через півроку безкоштовно перевестись на щось інше, бо після всіх донаборів залишалось купа місць, куди можна було прибитися, не плятячи за контракт.

Я свою першу роботу в айтішці знайшов, даж не вміючи програмувати, я просто бухав з програмістами

Ну роботою це важко назвати. Тебе взяли обучати. І пройшов рік-другий поки ти зміг робити якісь реальні джунські задачі як адекватний джун.

Найкращий диплом юриста, це батя прокурор, а не гарвард.

Ось тут згоден. 1 рік такого інтенсивна на реальній роботі рядом з досвідченими колегами в 100 раз краще ніж 5 років в універі.

Найкращий диплом юриста, це батя прокурор, а не гарвард.

після практики у баті прокурора хіба що залишитися працювати там же, у баті )

сімейний бізнес.

тільки якщо та сім’я не кумарить, а то будуть потім волати — ми для тебе все зробили, а ти нєблагодарний пішов в програмісти

Ну не треба ж настільки буквально все читати. Мається на увазі оточення в якому виріс.

Мій друг дитинства виріс в родині лікарів (дід лікар, батько лікар). Так він в 12 знав всю домашню аптечку, що, чого, дозування, лікував бабушок, і навіть уколи їм ставив, з батьою постійно спорив на медичні теми.

То ви життя не знаєте. Людину Юриста зі звʼязками відірвуть з руками

Інженер-електронщик це, можна сказати, профільна освіта для програміста. Припускаю, що в Вас були курси C, C++, мікроконтролерів, цифрової обробки сигналів, ПЛІС, цифрових сигнальних процесорів тощо.

Пф, тіп, да в 25 дуже багато де ще стажером йдуть.

Як ще люблять ІТшники себе принижати. Точніше не себе а колег, бо сам то розумний, виключення, а ось колеги рядом тупі.

По факту:
gwern.net/...​c/iq/ses/2023-wolfram.pdf

Розумніші за ІТшників лише науковці, фінансисти, економісти і медики (тут би я поспорив, хіба що високо-кваліфіковані а не GP, хоча і в ІТ верстальщики є), менеджери і директора

Ну тобто по факту всі розумніші за айтішників, тобто ти просто підтвердив мій тейк.

По факту лише 5 професій із сотні. ІТшники там в топ 5%. Ти навіть пдфку не відкривав.

і навіть не збираюся відкривати, я не настільки дурний, щоб відкривати документи від анонімів.

Достатньо дурний щоб читати коментарі і думки від аноніми, і навіть відповідати, но не читати посилання на реальні джерела і дослідження які він приводить

От ви зараз зміните, а там буде ще гірше.

Краще змінювати на те, чім ви хотіли б займатись, щоб ви хотіли зробити в цьому
всесвіті перед тім як він погасне перед очами?

Час якій в вас є дуже швидко закінчиться.

Залежить від вашого рівня. Дуже важко буде джунам та вкатишам, із-за потока випускників курсів та студентів резюме «сортується» методом «половину не дивлячись у відро», нормальні (на свій рівень) специ губляться на тлі.

Синьорам та мідлам наче простіше, але все ж набагато важче, ніж було раніше.

Фриланс — це помийка, з аналогічними проблемами плюс купа замовників-дегенератів, від яких там немає жодних фільтрів

Мій погляд дещо інфантильний, але я вважаю, що варто обирати професію, яка цікава та подобається, а не ту, де більше платять.
У такому випадку питань зміни професії бути не може. (якщо на їжу вистачає)

У бізнесі можливо не тільки заробити гроші, а й втратити.
Верогідність другого значно вище, ніж першого.

Якщо сама верхня планка це зп і є бажання сидіти дупою рівно, то так. Якщо бажання ризикнути і заробити пару млн, то лише бізнес.

Яка вірогідність зробити лайфчейндж на найомній роботі? Ти все життя будеш працювати.
Будь-яка спроба виходу із хомячого колеса це ризики — інвестування, бізнес, переїзд в інше місто/країну (в ту ж долину до фаангів). Але це не тільки ризики, но і нагорода. 80% мільйонерів — бізнесмени. І лише якісь 0.5% — найомні працівники.

За книгою венчурного капіталіста Гая Кавасакіч робота в найми це абсолютно такий самий бізнес як і інший, з усіма ризиками наприклад скорочення та навіть втрати кар’єри, що скажімо сталось із інвестиційними банкірами в 2008-му іношої роботи на Волл Стріт вони більше не знайшли, повністю втратили ділову репутацію. Мутити була не їх ідея а вищого керівництва, там не менше індустрія їм не вибачила виконання таких наказів.
Стартувати свій проект в рамках корпорації він називає таким самим стартапом як і старту власної компанії. В найми Кавасакі працював із Стівом Дожобсом в Apple над Macintosh.

Переважна кількість народу, хто хотів би щось почати не може стартувати через банальну відсутність стартового капіталу і доступу кредитів чи інвестицій. Тобто хотіли і могти це різні речі. З тих хто стартує насправді виживає 40%, в ІТ ситуація трохи гірша, та все же 20%. Але єдинорогами дійсно стає менше проценту. Одним із головних чинників того що стартап виживає — це вже не перша компанія засновника. Також є міф що випливають компанії молодих засновників, часто навпаки це люди за 50. Молоді засновники це зазвичай про єдинороги, при цьому вони часто або діти багатих батьків, або інвестор додає досвідченого куратора типу Еріка Шмідта.
Так значно це не явно, та із різними типами бізнесу ваші шанси приблизно 40% на загал, в IT — 20%. Щоправда збитки коли скажімо мотель для дальнобійників прогоровів і мобільна апка не запустилась кардинально різні.

Якщо людині навіть на ринку праці важко конкурувати, то бізнес їй навряд чи підійде

Коли у вас в країні більше тисячі екномічних галузей як в США, або навіть більше 2000 як в Китаї тоді має сенс. І то там усі хочуть в : пілоти, доктори, юристи та дантисти.
А так можна бути андеграунд митцем наприклад, хтось звісно, стане : Джиммі Хенрдріксом, Майклом Джексоном, Dr Dre чи Куртом Кобейном — та більшість з таких буде, або просто або безіменними волоцюгами, або довдеться йти працювати де вдасьця влаштуватись, типу продавця консультанта в магазині музичних інструментів.
В Украхнї як і інших країнах другого світу, та і багатьох штатах США теж, бо між Калфіорнією і наприклад Луізіаною прірва, це вже реально питання — виживання. Просто не буде доступу до мінімально якісного по сучасним мірками : житла, харчування, безпеки і т.д. Від сучасних мегаполісів це життя на два століття назад, десь в районі Вікторіанскої Епохи. Є ще і суспільства які знаходяться зараз в кам’яному віці, десь далеко в бразильскій Сельві або Африці. Там і живуть років до 45 максимум, дитяча смертність 72%, зріст на 25 см менший за європейця і т.д.
Коротше матчасть — Піраміда Маслоу.

Куртом Кобейном давно пора стати ;)

Краще Dr. Dre :) Бо втікти з реабілатіації перескочивши через забор і стріляти в себе з рушниці, бо не можеш перетерпіти героїнову ломку, явно така собі перспектива. Андре Ромелль Янг створив декілька музичних студій, на гроші інвестованні зокрема наркоторговцями також став популярним із N.W.A та Death Row Records зокрема і співаши створюючи музику до пісень і про наркоторгівлю. одна з відоміших www.youtube.com/watch?v=uo3rZjJB1hY
Між іншим AirPods продукт колишнього стартапу Beats Electronics, який створив зокрема Dre.

А взагалі виходить якийсь перепис фільму The Wedding Singer, 1998 із Адамом Сендлером та Дрю Беррімор. Де головний герой весільний співак Роберт Харт типу дивуються, що від нього втекла з весілля наречена Лінда, потім сказавши що усе було класно коли він був молодим музикантом перспеквиної группи, а зараз живе в підвалі у сестри і співає на весіллях. На його питання невже це так важливо, сетсра йому каже — чуваче це має значення для всіх.

Після 27 життя закінчується, залишається доживати те що залишилось.

Ну коли з жиру бісишся то можливо. А коли з Лос-Анджелесьокого гетто Комтон сіті, то 27 то тільки початок розквіту. Між іншим є такі — що пережили творчу і особисту кризу, зав’язали із марафетом і відновились типу : Девіда Боуі, Стінга або Оззі Озброна. Напевне британській характер.

що варто обирати професію, яка цікава та подобається, а не ту, де більше платять

Мені подобається нічого не робити і тріпати язиком, але за це грошей не платять, тому треба ще йти працювати там де більше платять.

Не правда ваша, якщо добре вміти за це дуже багато платять, один відомий комік навіть президентом став.

один відомий комік навіть президентом став

Рональд Рейган?

Він між іншим с початку спортивний коментатор, коментував матчі по бейсболу — зокрема Чікаго Кабс. Почав грати в кіно теж бейсболістів, власне навіть був номінований на Оскар. Найвідоміша роль у фільмі «Ковбой з Брукліна» 1938 року і Дрейк Макхью в дерективі Кингз Роу 1942 року (тобто знімався він під час служби в армії, будуючи в офіцерському чині)
В армії під час війни теж займався зв’язками із суспільством — коротше кажучи збирав донати на різне, чим із з рядових строкової служби дослужився до капітана, більше за те був рекомендований на чин майора. Підрозділ де він служив також зняв 400 службових фільмів для армії США. В політиці таж став відомим після речі «Час обирати».
Так що язик не тільки до Києва доведе, вміння якісно і дохідливо говорити риторика і т.д. цінується в суспільстві дуже сильно, часто сильніше ніж якісь інші професійні навички.
P.S. Рональд Рейган як і Дональд Трамп — і багато кого іншого, це не одноосібний диктатор, а публічне лице команди яка за ним стоїть, навіть не обов’язково лідер. В команді у Рональда Рейгана були : Генрі Кіссінджер, Збігнєв Бжезінський, та Дэвид Рокфеллер. Усі вони працювали навколо корпорації RAND, яка зокрема і роздивлялась — як вигравати вибори як у себе, так і в різних країнах. Зокрема і як має виглядати кандидат, особливо на телевізійній картинці. Бо Кенеді який виграв в Ніксона, це був нонсенс — але вибори виграла телекартинка.

Наемным убийцам хорошо платят, ведущим спортсемнам (футболистам, пилотам формулы...), певцам ртом, собирающим стадионы. Ты куда пойдешь?

Ще акторам марвелівських фільмів. Може, візьмуть мене на роль Залізної Людини, Капітана Америки або ще якогось марвелівського супергероя, якщо з роботи виженуть за перегляд серіалів у робочий час.

пилотам формулы

Абсолютна більшість пілотів формули всіх часів самі платять, щоб їх посадили в болід, і це найсильніші, он по типу албона зараз, чи стролла якому батько купив команду, а є ще купа пілотів на кандидата в болід і все за що вони можуть заплатити і очікувати, це тести в п’ятницю, які їм можуть і не віддати, бо бойовий пілот розбив машину. А ще, щоб ганятись в формулі, ти вже маєш бути багатим, талановитим і сином свого батька, багатого і талановитого.

варто обирати професію, яка цікава та подобається, а не ту, де більше платять.

Сорі, але радикально не згоден.
В часи, коли народні депутати відкрито кажуть, що всі, кому 40 і менше не матимуть пенсії, інфляція та облікова ставка сягають двозначних цифр, кредити під 20-30%, невідомо, що буде з податками і ще дуже багато чого із цієї опери — < sarcasm>саме зараз час не думати про гроші, а займатись тим, що подобається, навіть якщо платять за це три копійки.</ sarcasm>

Моя порада автору топіка: Якщо ви відчуваєте, що вмієте щось в ІТ краще за інших( або хоча б не гірше за половину ), то сміливо подавайтесь, влаштовуйтесь і вимагайте гідну оплату за свої послуги.
Після того як накопичите капітал який вам потрібно, зможете зайнятись хоббі, творчістю і сплавлятись по Дніпру на вихідних.
А поки того не сталось — вчіться, пробуйте, пробивайтесь, не здавайтесь, лупайте цю скалу і рано чи пізно настане успіх, якщо не зломаєтесь, звісно.

Гроші які ви зараз заробите зникнуть так само як їх ніколи й не було.
І що, варто було життя на сберкнижку витратити?

Гроші які ви зараз заробите зникнуть так само як їх ніколи й не було.

Звідки таке сміливе твердження)?

В когось, зникнуть, в когось ні ;)
Будинок не зникне, куплені ETF не зникнуть, тачка не зникне, комфорт який я дарую своїй сім’ї є прямо тут і зараз. Емоції які я отримав завдяки фінансовим можливостям які мені дала, нехай і далеко не улюблена, але непогано оплачувана робота, нікуди не зникнуть.
Не тримайте гроші там, де вони можуть зникнути, інвестуйте в себе, в емоції та в надійні фонди.

Будинок не зникне, куплені ETF не зникнуть, тачка не зникне, комфорт який я дарую своїй сім’ї є прямо тут і зараз.

Якось інфантильно... Реальність жорсткіша.
Не всім щастить із родиною, якої «дарують комфорт тут і зараз».
На певному етапі «дружина» може вирішити розлучитися. Що потягне за собою:
— Поділ майна
— Аліменти
— Налаштування дитини проти батька, якщо той не надто зговірливий, дає мало грошей або задоволення заради.
— Налаштування проти усіх сумісних друзів і частини друзів чоловіка

Особисте майно дружини безпосередньо перед розлученням продається нею мамі за копійки. Під поділ йде лише майно чоловіка — залишки «спільно набутого».

Зазвичай, чоловіків накриває.
Бо вони багато років працювали на нелюбій роботі «заради сім’ї», яка потім монолітом у судах намагається відібрати залишки та вичеркнути цього чоловіка із «сімейного життя»: не допустити його до ролі батька і впливу на дитину.

Це все розгортається для чоловіків так швидко і несподівано, що такі чоловіки тільки і встигають здивовано сказати «Ааааааааа.....».

Ну це якісь інцельні фантазії.

Що б такою фігнею не страждати, можете конспектувати:
1. Із родиною та відносинами не «щастить», їх так само треба будувати і підтримувати все життя. Відносини це не старий жигуль який пихнули з гори і він з криком «єбать завелась!» укатив в сусіднє село. Тут треба постійна робота.
2. Що б діти не були налаштовані проти тебе, навіть у випадку розлучення, з дітьми треба говорити, проводити час, виховувати своїм власним хорошим прикладом.
3. Якщо твоїх друзів може налаштувати проти тебе твоя дружина, то це точно твої друзі)? За виключенням, якщо ти мудак і від тебе треба тікати всім, і дітям і жінкам і друзям, тоді сорян, але подивись в дзеркало і попрацюй трохи.
4. Ну і якщо накриває, сходи до психолога, психіатра, подзвони на гарячу лінію, знайди нову подружку, запишись на бокс, заведи пса. Все можна змінити і поправити, поки не поклали в домовину і не засипали.
5. Напевне, будь-яка робота приїдається і стає з часом нелюбимою, тому дивись попередній пункт + розвивайся, будь нормальним і цікавим, а не таким, від якого хочеться бігти і таскатись по судах.

Ну це якісь інцельні фантазії.

Сміливо ставте після цього двокрапку : замість крапки.
Ваші паттерни — типові. Чоловіки саме з такими паттернами потім оббивають пороги адвокатів, судів, служб у справах дітей і нічого не можуть зробити.

Хтось оббиває, а хтось щасливо живе.
Типові й прості патерни, але зрозумілі й правильні.

Мені буде дуже соромно за цю цитату через її автора. Це називається «Принцип Анни Кереніної»:
«Всі щасливі сім’ї схожі одна на одну, кожна нещаслива сім’я нещаслива по-своєму» ©

Хтось оббиває, а хтось щасливо живе.

Виключаєте, що ті, хто оббиває, теж колись жили щасливо? ))

Що б діти не були налаштовані проти тебе, навіть у випадку розлучення, з дітьми треба говорити, проводити час, виховувати своїм власним хорошим прикладом.

Типовий паттерн чоловіка-егоцентріка. Такі чоловіки засліплені своїм его, піддаються маніпуляціям, і саме їх найсильніше вражає реальність.
У віці до 11 років відношення дитини до батька — це на 10% те, ким батько є, і на 90% те, яким батька позиціонує дитині мати (ми не будемо розглядати крайні випадки садизму чи ще чогось подібного). Ви не розумієте владу жінки у родині! Ця вдада — велика, більше вашої! Якщо ви гарний батько в очах дитини — це ваша дружина дозволяє вам ім бути. І вона ж, у разі чого, може дуже швидко це все змінити.

Якщо твоїх друзів може налаштувати проти тебе твоя дружина, то це точно твої друзі)?

Та ви здивуєтеся )) Коли починаються розвали, не тільки друзі, а навіть деякі родичі можуть від вас відвернутися. Є випадки, коли на користь колишньої дружини відгортаються і батьки. ))

Все можна змінити і поправити

Знов паттерн засліпленого чоловіка-егоцентріка. Саме такі уходять в затяжний аут, коли б’є реальність. Такі чоловіки з поглядами «все можна змінити» зтикаються з реальністю, де вони не можуть щось змінити навість у своєй колишній родині, а державні механізми не тільки не захищають їх права, а напроти, є інструментом, щоб «дожати».

Але то ми з вами відволіклися від основної теми ))

Ви так пишете наче ці проблеми стосуються тільки людей які працювали на нелюбимих високооплачуваємих роботах.

А чому зникнуть то ? Наприклад Джон Девісон Рокфеллер наскирдував так що, нащадки досі не жаліються. Звісно там більше про активи йдеться, ніч безпосередньо гроші. Та навіть далі піти в історію Піраміду Хеопса знають усі, та про перевжну частину тих то її будував не знає ніхто. Дійсно є і інші методи — Платон, Арестотель, Коперник, Ньютон, Енштейн, Моцарт, Страдіварі, Пеле, Дімаджо, Шварценеггер і так далі залишились у віках якимись іншими досягенннями. І серед тих хто подорожував теж залишились і залишуться ті хто писав про це книги як то Макро Поло, або зараз фільмує тощо.

Про відчуття, що робиш не гірше за половину інших — прям в саме серденько. Я інколи сумніваюсь, чи на своєму я на місці. Синдром самозванця і вся ця дурня, але потім дивлюсь навколо, і розумію, що ще непогано так виходить )

А якщо мене все життя захоплювала лише риболовля? Йти торгувати спінінгами чи браконьєрити? Куди рухатися? :)

Розробити міні-робота-підводний-човен у формі риби з АІ, яка б плавала і ловила живу рибу і доставляла на берег. Запатентувати. Побудувати виробництво. Розрекламувати. Продавати. Стати доларовим мультимільйонером. Вийти на пенсію. І лише потім ловити рибу спінінгом)

Круто! :) Я б не здогадався, серйозно. Я прочитав, видаляйте, щоб ніхто ідею не вкрав!!!

Канал на YouTube з великою кількістю переглядів,але рибалити треба не лише на Дніпрі)

Вже такий є, пан Юрій Петраш, засновник Fanatik. Я такого профі не обійду.
© Будем искать!

До 36 гренадерської дивізії СС під командуванням оберфюрера Оскара Дирлевангера. Також відома як зондеркоманда браконьєрів.

Якщо дивитися стартап в IT, як бізнес, то також потрібіно залучати івестиції. Також є державна підтримка галузі. Ось є оборонний комплекс. Це ж не є бізнес. У багатьох країнах оборонний бюджет змінився. Акції компаній зростають. Rheinmetall готовий зводити в Україні третій завод. Вакансії є? Рекрутери дивилися ринок праці? Хоча кому це цікаво та подобається.

все познается в сравнении.

Если у Вас есть вариант сопоставимый по доходу и возможности переехать — один разговор.
Нет (как у 99%) — другой. Надо учиться, разбираться, работать .... тяжело — да, тяжело.
40 часов работы +10-15 в неделю для поддержания своего уровня.
50-55 чч. в неделю — не шутка, но меньше никак.
Но другое варианты ... очень не очень.

Соглашусь, помимо работы еще саморазвитие дополнительно)

такий темп це тільки на початку, потім відпустить.
зараз в середньому 2-3 години кодінгу в день

55/7=7,857 тоесть это нужно пахать по 8 часов 7 дней в неделю. Получается это вы даже в выходные пашите как в рабочий день по 8 часов 2 дня без отдыха, правильно ?
У вас есть вобще жизнь какая-то или только смотреть в экран и все ?
Мне всегда интересно как живут эти развиваторы без семьи, хобби, заботы о себе спорта, друзей итп ?
При этом на галерах я наблюдал обычных чуваков с 9 до 18 с семьями и нормальной жизнью. Только тут как не зайдёшь постоянно какие-то развиваторы пашут по 8 часов без выходных и праздников. Мне кажется кто-то пи3дит. Таких персонажей в природе не существует просто. Чтобы пахать каждый день без выходных. Ну или псих одиночка. Это ж можно ё6нуться

Зараз ніде не потусуєшся, сидиш вдома. При умові що робота дистанційна і ще молодий, то можна повністю вихідні заповнити собі багато чим, було б бажання.

Мне кажется кто-то пи3дит.

Врут. условные Галеры, продавая обычных специалистов как ведущих.
Сотрудники тех самых галер, которые работают не 8 часов, а в случаем случае 5 и в режиме не бей лежачего.
Результат все видим — отрасль летит в пропасть со свистом. со всеми участниками.
Если галеры массово открыто идут набирать индусов, при этом хвастаясь этим как достижением и прочее ... повод включить мозг и понять, что (как предупреждали умные люди еще в 10х) что-то пошло сильно не так.

55/7=7,857 тоесть это нужно пахать по 8 часов 7 дней в неделю.

так ведь за все за платить.
40 часов неделя — бизнес задачи. Они только частично могут помочь проходить интервью и поддерживать проф. уровень. Если делать только их цена на рынке и актуальность будет падать. а то и станет вовсе нулевой.
остальное — поддержание рыночной актуальности путем работы над проф. навыками — вне рабочего времени

есть 2 варианта:
1) Обманывать работодателя.
Многие так и делают, работаю по 5 часов, остальное — на себя.
Часть результата состояния отрасли — в том числе и отсюда. Вся эта мерзость уже повлияла на уход ряда крупных клиентов.
2) тратить доп. время.
+1.5-2 часов в рабочие дни и немного на выходных. на все и всех хватает времени. Если конечно дело делать.

Таких персонажей в природе не существует просто.

во всех серьезных профессиях все работают очень сильно. Все работают очень много.

Что касается ИТ — чтобы понять кто и как впахивает, почитайте как работают:
— кто попадает в FAANG и аналогичного уровня ... условный индус или иной, который ради жизни и работы в Штатах ухх...
— кто после работы занимается open source и прочее
И большинство есть и семьи и иное.
— как люди сейчас ищут работу. недавно была статья про девчонку, которая искала работу год, подалась более чем на 500 вакансий, более 100 собеседований и прочее
И прочее

Это ж можно ё6нуться

каждый выбирает сам — идти на дно или барахтаться и оставаться на плаву.
Мир изменился. Ситуация такая что вариантов нет — или больше и жестче работать или отправление в /dev/null

Я не сильно понимаю какой вы ответ хотите?)

Получать 100 предложений в день на зп 6к с 3-4 годами опыта уже не выйдет.

Придется потратить куча времени на поиски, обучения и тп. И так каждый раз между сменами работ.

Если у вас есть возможность получать где-то 2-3к баксов не переходя в АйТи — оставайтесь там.

На 1 вакансiю більше 100 відгуків

Из них 80 из Индии.
20:1 тоже так себе история, но по крайней мере решаемая.

Это если ремоут, а есть вакансии on-site там тоже 100 откликов.

З яких теж більшість із Індії, Бангладешу і т.д. Вони дійсно відгукуються на все підряд, навіть на вакансії у ЄС, на які у них нема дозволу на роботу

Из них 80 из Индии.

Це звучить так, ніби Індія — недокраїна.
Наприклад, на тому ж Upwork, при замовленні чогось дрібного або середнього за тривалістю і з фіксованою ціною, майже завжди 60% виконавців будуть з Індії, Пакистану, Бангладешу зі знижкою від 20% від зазначеної ціни. І майже завжди будуть кілька виконавців з України з націнкою 50-200% від зазначеної ціни. Не розумію, на що розраховують такі кандидати, коли пул на 30/30 виконавців заповнюється менш ніж за годину, є система гарантування повернення оплати, оплата постфактум, і в більшості випадків робота, виконана розробниками з Індії, досить високої якості.

Також працював у команді з програмістами з Індії. Є своя специфіка, але таски виконувалися належно і якісно. І, наскільки мені було відомо, за значно менший рейт, ніж у українських розробників. Далі, майже всю розробку замовник переніс до індійської команди.

майже завжди 60% виконавців будуть з Індії, Пакистану, Бангладешу зі знижкою від 20% від зазначеної ціни. І майже завжди будуть кілька виконавців з України з націнкою 50-200% від зазначеної ціни

І цьому є причина, це не тому, що українці ідіоти, а індуси розумні.

... і в більшості випадків робота, виконана розробниками з Індії, досить високої якості.

Ахахаха

Також працював у команді з програмістами з Індії. Є своя специфіка, але таски виконувалися належно і якісно. І, наскільки мені було відомо, за значно менший рейт, ніж у українських розробників. Далі, майже всю розробку замовник переніс до індійської команди.

В Індії є нормальні розробники, але і рейти у них ринкові. Якщо індус працює у команді, це пів-біди. Якщо він працює без нагляду, як на фрилансі — це зовсім інша справа.

Це звучить так, ніби Індія — недокраїна.

Нет, это страна радикально другой цивилизации.
Вы задумывались когда-нибудь, что «не убий..., не укради..., не возжелай...» присутсвуют в базовой прошивке иудеев, христиан и мусульман всех деноминаций и совершенно не касаются поклоняющихся Вишну и Шиве?

К сожалению многие сеньор программисты зазнаются и ставят себя выше других во всех планах (как Шелдон Купер с ситкома). Особенно это ощущается в Украине, потому что по зарплатам ощущают себя Богами после депутатов, по сравнению с Европой где очень высокие налоги и очень скромные чистые зарплаты.

Лично знаком с индусами с которыми работал в офисе, трудолюбивые, целеустремленные, очень талантливые и умнее меня в программирование.

Це тому що

многие сеньор программисты

працювали в командах з індусами, які, по якійсь причині (насправді причина відома — скільки платиш, розробника такої кваліфікації і отримуєш) не були

очень талантливые и умнее

.

Кількість поданих заявок на лінкедіні не обовʼязково означає, що ті заявки релевантні. Але звісно, ринок є наразі перенасиченим кандидатами. У сіньорів вже зараз проблеми з пошуком роботи, незалежно від локації.

Треба пристосовуватись.
Ці ai щоб не казали хайп, пузир там усе змінюють. На одному кодінгу не вигрібеш. Качати треба скіли бізнес аналізу, системного мислення. Розуміти клієнта і давати готовий продукт.
Ще поєднувати програмування із інженерією.
Коротше — гарні знання предметної області будуть важливіші за кодінг

Во, зараз треба ai driven development, чи llm driven development, де частина логіки перекладається на ллм, де треба слідкувати за всіма АІ новинами, які і де моделі з’являються, їх особливості, сильні і слабкі сторони, вчитися промт ініжінрінгу і вміння маніпулювати обмеженим контекстом для вирішення комлексних задач, будувати складні, багаторівневі пайплайни. І це я ще не говорю про fine tuning та інші збочення.

вчитися промт ініжінрінгу

А коли бачу як багато людей досі гуглити не вміють то страхи за майбутнє одразу зникають

Напрасно, не вміє з точки зору наймаючого менеджера — навчиться, але питатиме зарплатню сильно менше за вашу. Треба вміти щось таке чого не вміють інші, це затребувано бізнесом тобто готові платити і навчитись не просто. Я полазив по деяким ресурсам і знайшов декілька вакансій Junior де не подалось жодної людини, там уся фішка в техскілі.

і, де ці люди? які у них успіхи порівняно з колегами які вміють гуглити? Не знаю як у тебе, но рядом зі мною таких людей немає, цікаво чому )

Качати треба скіли бізнес аналізу,

blog.djinni.co/...​m=email&utm_campaign=feb3 власне ситуація не краща і на бізнес аналізі і т.д., увесь ринок або наповнений або пропозиція сильно вище за попит, скажімо frontend та дизайн в два рази. Бізнес же активно шукає продавців — тобто намагається підняти продажі.
Розробка сильно здулась, але і там теж в 1.2 рази пропрозиція вища за попит. За Адамом Смітом і Двидом Рикардо — ціна в таких випадках падає, це означає нижчий спред тобто і тренд буде і на подальше скорочення, бо бізнес буде виходити в інши сфери, де вища рентабельність. По США — зараз найзатребуваніші спеціальності це медицина, далі робототехніка. Натомість великий попит на IT зараз в Китаї.
Те що зараз, має повну аналогію із міленіумом коли на початку 90-х була сильна нестача бухгалтерів, економістів і менеджерів у них були доходи більше за інших, вони разом із бандитами стартували бізнеси і ходили в малинових піджаках від П’єра Кардена. Купа народу ломанулось на це, та в же в нульові такої робти не було і зарплата була відповідна. Вже ситуація коли програміст початківець — це $300, тобто мало щоби жити в Києві наприклад і банально менша зарплата ніж у робітничої спеціальності. Напевно ситуація зокрема і через те — що за 11 років ми упоролись в американский ринок, який давав наійбільший прибуток.

Ну програміст-початкіцевь за 300$ чи безкоштовно у Києві — це таке було і 5-10 років тому. Тут нічого нового.

Таке було давно, тоді же і $300 були зовсім інші гроші, сам доллар був дорожче. Зараз це ціна аренди однокімнатної квартири в Києві.
Будьласка вхідні офісні позиції www.work.ua/jobs/5878773, www.work.ua/jobs/3324737 — ЗП від $700, по факту посади секратарів та клерків із по факту мінімальними вимогами до користування комьютером, вміти в офісі оформлювати папірці. Пишуть готові взяти студента.
Рієлтор www.work.ua/jobs/4895596 від $1431
Робочий www.work.ua/jobs/5590612 від $835
Менеджер із продажів www.work.ua/jobs/6209819 від $954
Да навіть вкансія вантажник на сміттєвоз www.work.ua/jobs/6138583 $525
$300 — це зовсім не про Київ, просто мінімально щоби жити треба $525-550 без ізисків, тобто малозабеспеченим. Дійсно в такому випадку — нафіг треба то ІТ виходить. Вчитись як не в себе і велика конкуренція щоби що ? Разом із токсикою починаючого тімліда отримувати ЗП мало не в два рази меншу за дівчину яка влаштувалась офіс менеджером ? І в три рази менше, коли менджером по продажах. Це викинути себе із розмноження добровільно, тому батьки які і так вивозять хлопців 16-17 закордон усіма можливостями 100% скажуть хлопцям, що ІТ — усьо, це те саме що 20 років тому було ходити на завод, або не платять або копійки.

Чесно друже твої показники по інших професіях явно завищені. У нас робочі максимум 600 доларів мають на шкідливих умовах праці

При усій повазі до Південноукраї́нськ-а, держава Україна влаштована зовсім не на користь інтересів регіонів. Історично фінанси концентруються в Києві і так прибирати сміття десь в Конче-Заспі може бути значно вигідніше ніж обслуговувати ядерний реактор, ну тобто повна анлогія із московією, де те саме. Власне це московське князівство і копіювало Київ свого часу. А Київска Русь в свою чегру Візантію — а та на базі Рима. Як відомо усі дроги ведуть до Риму.
Щодо завищено — можна піти по лінках та перерахувати по курсу 41.9. По ІТ так само на вкладці робота, як порівняти «Київ» та «Не Київ» то різниця суттєва, теж не на користь регіонів. Лише Львів не сильно відстає. В більшості країн так само, в деяких великих як то США просто декілька фінансових центрів, більшість же теріторії живуть на століття назад.

Ймовірність того, що ти зможеш прибирати сміття у Конча Заспі є близькою до нуля і моя знайома прибирає в багатих людей так там нарівні з моєю, але наші за це зп джуоніра без подальшого кар’єрного росту.

Чому близька до нуля ? Он же посилання з гори на діючу вакансію, при чому із бронюванням, смітєвози MAN та Mercedes Benz.
Однак $525 для Києва це копійки, дуже мало лише аренда однокімнатної квартири в районі $300. Коли народ рахує трати «середнього классу» в українькому розумінні із дідсадками, салонами краси з баребершопами раз на місяць і т.п. десь $2000 витрат в них і виходе.
Уся справа у співвідношенні дохід-витрати. В тих же США життя в містечку енергетиків дуже не погане youtu.be/XZVqb28UIS4?t=1836 Народ звалював із великих міст туди жити.

Я трохи інше мав на увазі. Забудемо про класичні галерні команди розробки і зосередимось на кросфункціональних командах.
Причому у набагато ширшому розумінні — тобто ти і кодер і QA і аналітик. Бізнесу потрібна ефективність тому вони будуть шукати саме такі команди. А AI відкривають можливості для цього як гарні тулзи.
Плюс у стартапах саме така історія А вони завжди будуть актуальними особливо у кризові часи коли треба шукати нові бізнеси

зосередимось на кросфункціональних командах.

який спред ? Звісно так можна, та пошук клієнта це дорого. Deploy massive team and make them billable — це бізнес модель до якої прийшли не просто так і не тому що дураки, так вище прибутки просто і усе. Пошук клієнта і підписання контракту, це дрого і довго конкуренція і т.д. Забілити 200 людей біьшість з яких це мідли на ЗП $2500 — а замовник платить $8000 це прибуток. Так ніяких планів стратегій і т.д. просто робимо елементарну бізнес модель за ринком, і чекаємо на тюльпанову кризу, що є неминучою. Ми то самі розумні з усіх і зіскочем зі стола з рулектою, раніше ніж піраміда рухне залишивсшись із великим кушем.

Шо за життя?
Тільки чомусь більш менш навчився і виявляється шо воно вже не треба бо ринок перенасичений . Ну і на кого знову вчитися ?

а чого ти навчився? кодингу на джаві якійсь? нові часи потребують нових скілів

Враховуючи що сталось сьогодні із митами в 25% США проти Канади та Мексики і дзеркальними санкціями у відповідь, про що оголосили лідери країн, хоч і вимога припинити постачання наркотиків до США цілком логічна. А також 10% мита на Китай, який подав іск в СОТ за порушення правил. Тобто може це і шантаж з вимогою припинення наркотрафіку, та швидше схоже на сценарії ізоляціонізму з фільму «Большая Американськая Дырка». Тоді — на дуже довго нас чекає подальша війна, світового масштабу вже.
З великою долею вірогідності як так буде дальше, відповідь яку мову вчити першою щоби працювати програмістом відповідь буде — китайську.
З політикою Трампа не здивуюсь — що багато хто в ЄС розірве усі стосунки і піде дружити із федерацією. Як мінімум Угорщина та Словаччина вже в такому стані. В перспективі Болгарія, Польща та Румунія, і під питанням Німеччина.

Світова гойда буде 99%. Питання в тому коли, чи «наскільки скоро». Якщо подивитися досвід попередніх світових війн то там кожен раз США уходили в ізоляціонізм і доктрину Монро («американців їбуть тільки проблеми обох Америк, а європейці нехай ідуть в йух»).
Враховуючи те як стрімко падає довіра між керівництвами країн західного блоку нас очікує світовий заміс «усі проти всіх».

один маленький нюанс, все это было до изобретения ЯО

Ні, у китайоз немає зазіхань на Європу. Хто в це вірить — ідіот. Китай, якщо зможе, буде розширюватись в Азію видавлюючи місцевих гравців. От ці гравці, накшталт парашки чи макак в тапочках, будуть лізти сюди в Європу. Але я більш ніж впевнений, що Китай не буде каталізатором війни, бо їм дуже важливо кормити свою голодну ораву. А от агресію від якоїсь Турції чи наприклад поглинання Молдови Румунією я б не виключав. Всі імперії живуть за рахунок агресивного розширення, яке в результаті їх вбиває. Одну колишню імперію вже прорвало по повній. Думаю, що пердогон також вирішить віджати ісконно кіпрські території перед виборами, щоб утихомирити свій лохторат. Похожі настрої панують в США, як ми бачимо по Трампу.

а по твоєму людина повинна весь свій час витрачати на те, щоб розвиватися і постоянно шось вчити ? Ну якщо у тебе нема особистого життя то я за тебе радий. Нормальна людина не може весь час тільки пахати і дрочити якісь мануали 24/7

Ну, таке життя в ІТ. Або весь час супортиш якесь легасі говно за $$, або намагаєшся тримати себе в тонусі і працюєш над цікавішими задачами за $$$$.

До того ж друге потребує ненабагато більше часу. Я вже років 7 у свій вільний час нічого для роботи не вчу, роблю це лише в робочий час. Так що з особистим життям і work-life балансом все ок.

Хіба що працюю над якимось пет проектом, і роблю якийсь ресьорч для нього, скіли набираю, но це для мене хобі і я кайф від цього получаю.

років 7 у свій вільний час нічого для роботи не вчу,

Ну по ідеї ти пиляєшь круди для вебу і не розвиваєся тож тебе можуть викинути на мороз чи замінити ШІ

Хочеш зп набагато вищу чим середня по Україні (500 доларів) маєш вчити. Такий закон. Я зрозумів що не витягнув і сиджу на зп 600.

Можна піти в корпоративний менеджмент, або прокачати доменні знання

Хз, іноді рекрутери пишуть, правда найближчі роки мені не актуально)) Може навіть і дзвонять, купа якихось дзвінків з лівих номерів, хоча напевно це спам.

Just FYI.
Нещодавно шукали С++ розробника на ремоут.
394 відгука за 4 тижні.

394 відгуки я так розумію мідли не джуни?

А який % з них запросили на співбесіду ?

Тестове пройшли десь біля 60.
Інші або не пройшли або відмовилися з мотивацією «безкоштовно тестові не роблю!».
Ну не роблять і хай не роблять. Їх право.
На співбесіду встигли пригласити 21 кандидата. Цього вже було достатньо щоб найти двох сильних.

Досить справедливо

Підписатись на коментарі