Як підготуватися і скласти ISTQB Foundation Level з першого разу
Всім привіт!
Мене звати Діана, і я вже більше 3 років працюю QA Engineer. Сьогодні хочу розповісти про свій досвід підготовки до ISTQB і успішного проходження сертифікації, а також поділюсь важливими моментами, які виділила для себе.
Чи варто складати ISTQB?
Неодноразово чула, що сертифікат — це всього лише +1 непотрібний папірець, який буде покриватись пилом на поличці. Але чи справді це так?
Ось що особисто я отримала від сертифікації ISTQB:
- Структурувала знання у своїй голові
- Заповнила прогалини в теорії та дізналася, наскільки мій досвід і бачення роботи QA відповідають сучасним стандартам
- Отримала міжнародне підтвердження своїх навичок у тестуванні (так, це дійсно має сенс, особливо при влаштуванні на роботу за кордоном)
- Ну і, звісно, підвищила впевненість у своїх знаннях :)
Одразу скажу, що без досвіду готуватися буде складніше. Завжди є варіант «зазубрити» і скласти на мінімум, але сенсу в цьому точно буде небагато. Сертифікація — це радше підтвердження вже набутих знань і досвіду, а не чарівна паличка для входу в ІТ. Тому, якщо готуєтесь «з нуля» — закладайте на навчання достатньо часу.
Як ефективно підготуватися?
- Хоча б двічі прочитати Силабус — перший раз для створення загальної картини, другий раз для глибшого фокусування на проблемних темах.
- Вчити глосарій — мені допомогло роздрукувати його та підкреслювати терміни, які здавались незрозумілими або забувались.
- Додатково розбирати теми, які погано описані в Силабусі (наприклад, Test Design Techniques). Особисто мені допомогли відео на YouTube.
- Проходити багато тестів — я проходила їх після опрацювання кожної теми, так теорія краще засвоюється, і легше помітити, на що треба звернути додаткову увагу.
- Якщо вам легше сприймати інформацію на слух — дивіться відео на YouTube (є безліч відео з поясненнями тем, наприклад, TMSQUARETECH).
- Перед іспитом обов’язково пройдіть Sample Exams від ISTQB та ASTQB — це допоможе краще зрозуміти структуру тесту та правильно розподілити час (посилання).
І найголовніше — це ваша систематичність. Для себе я обрала приділяти щодня
Бажаю всім удачі та успішного складання ISTQB! Якщо маєте сумніви — просто спробуйте. Головне — наполегливість і правильна стратегія! :)
20 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів