Як підготуватися і скласти ISTQB Foundation Level з першого разу

💡 Усі статті, обговорення, новини про тестування — в одному місці. Приєднуйтесь до QA спільноти!

Всім привіт!
Мене звати Діана, і я вже більше 3 років працюю QA Engineer. Сьогодні хочу розповісти про свій досвід підготовки до ISTQB і успішного проходження сертифікації, а також поділюсь важливими моментами, які виділила для себе.

Чи варто складати ISTQB?

Неодноразово чула, що сертифікат — це всього лише +1 непотрібний папірець, який буде покриватись пилом на поличці. Але чи справді це так?

Ось що особисто я отримала від сертифікації ISTQB:

• Структурувала знання у своїй голові
  • Заповнила прогалини в теорії та дізналася, наскільки мій досвід і бачення роботи QA відповідають сучасним стандартам
  • Отримала міжнародне підтвердження своїх навичок у тестуванні (так, це дійсно має сенс, особливо при влаштуванні на роботу за кордоном)
  • Ну і, звісно, підвищила впевненість у своїх знаннях :)

Одразу скажу, що без досвіду готуватися буде складніше. Завжди є варіант «зазубрити» і скласти на мінімум, але сенсу в цьому точно буде небагато. Сертифікація — це радше підтвердження вже набутих знань і досвіду, а не чарівна паличка для входу в ІТ. Тому, якщо готуєтесь «з нуля» — закладайте на навчання достатньо часу.

Як ефективно підготуватися?

1. Хоча б двічі прочитати Силабус — перший раз для створення загальної картини, другий раз для глибшого фокусування на проблемних темах.
  2. Вчити глосарій — мені допомогло роздрукувати його та підкреслювати терміни, які здавались незрозумілими або забувались.
  3. Додатково розбирати теми, які погано описані в Силабусі (наприклад, Test Design Techniques). Особисто мені допомогли відео на YouTube.
  4. Проходити багато тестів — я проходила їх після опрацювання кожної теми, так теорія краще засвоюється, і легше помітити, на що треба звернути додаткову увагу.
  5. Якщо вам легше сприймати інформацію на слух — дивіться відео на YouTube (є безліч відео з поясненнями тем, наприклад, TMSQUARETECH).
  6. Перед іспитом обов’язково пройдіть Sample Exams від ISTQB та ASTQB — це допоможе краще зрозуміти структуру тесту та правильно розподілити час (посилання).

І найголовніше — це ваша систематичність. Для себе я обрала приділяти щодня 3-4 години підготовці й отримала свій сертифікат вже через місяць з першого разу.

Бажаю всім удачі та успішного складання ISTQB! Якщо маєте сумніви — просто спробуйте. Головне — наполегливість і правильна стратегія! :)

👍ПодобаєтьсяСподобалось5
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Привіт, Діано. Підкажіть де ви складали сертифікацію і якою мовою було спілкування з екзаменатором?

Привіт, Максиме. Складала через ASTQB онлайн, спілкування було англійською мовою через чат.

Кожен тиждень на доу стаття про те, як готуватись до istqb ?

Це добре чи це погано?

Это отпугивает от сертификации

Не лякайтесь :) це повинно навпаки мотивувати

Не вижу смысла в ISTQB.
Он не увеличит шансы получить оффер, как и не повлияет на зп.
Есть более сложные сертификации, вот над ними заморачиваться действительно выгодно.

В соседней подобной теме уже пришли к выводу, что дело не в сертификате, а в том, что люди получающие сертификаты склонны активней учиться.

Из опыта прохождения собесов, Hr охотнее отбирают резюме кандидатов с серификацией из пачки, один раз мне ответили что это требование начальства

У меня ISTQB ни разу не просили, но спрашивали, есть ли CCNA/CCNP.

Вот про подготовку к CCNA я бы почитал

Я бы с удовольствием почитала, какие есть аналоги CCNA, так как нет нужды привязываться к циско и зубрить их команды чисто для бумажки.

По кількості ваших коментарів видно, що єдине чим ви займаєтесь, це пишете коментарі під постами людей, які хочуть поділитись своїм досвідом або знаннями. Замість того, щоб писати 3к коментарів(скоріш за все, вони несуть в собі негатив) напишіть статтю про ваш CCNA сертифікат, а не витрачайте свій час на те, щоб хейтити когось іншого. Все дуже просто, на DOU дуже багато статей та інформації, все що вам не цікаво ви можете просто не читати, а тим паче не писати коментарі, спробуйте наступний раз, можливо вийде:)

Meня бы это не отпугало ничуть, причём вне зависимости от того, нужен мне этот сертификат, или же нет.

Мені здається що це для того, щоб потім писати в резюме: «маю публікації на провідному ресурсі айтівців України»

В одной из моих прошлых компаний, если не повезло с ресурсным менеджером, для получения лычки синьйора нужно было провести тренинг.
Это делалось для того чтобы аргументировать почему человека не могут зарейзить, но некоторых это не отпугивало и в итоге ты приходишь на тренинг, а там вчерашний джун чуть ли не с бумажки читает все 2 часа. Если задают вопросы — ответить не может, но галочка «провести тренинг» поставлена и можно идти выпрашивать синьйора xD

Підписатись на коментарі