«Ви просто купа хворих виродків»

Я не знаю, на скільки цей допис буде актуальним тут, але сподіваюся на краще. Бо цей шматок шедевру вартий перекладу та поширення.

Оригінал зʼявився на Reddit 4-го лютого 2025-го року. Його запостив користувач u/No-Raccoon-1993 у сабі r/selfhosted — спільноті де, я впевнений, перебуває багато читачів DOU. Пост було видалено модераторами як такий, що не відповідає тематиці спільноти, але я вважаю, що модератори просто не оцінили рівень іронії. Втім, інтернет памʼятає усе, тож, вашій увазі мій недолугий переклад та оригінал тексту нажче. Заздалегідь вибачте за помилки у тексті і взагалі, це мій перший пост на DOU, тож... хоча байдуже.

Ви просто купа хворих виродків

Я натрапив на цей сабреддіт у пошуках порад з базового налаштування Proxmox-сервера і, святі небеса, ви, народ, просто божевільні. Замість нормальних людей я знайшов психопатів, що обговорюють конфігурацію ZFS, наче це якесь дороге вино: «Так, так, цей RAIDZ2 має тонкі нотки цілісності даних.» Ви купа хворих виродків з дефіцитом вітаміну D.

Насправді, я працюю з декількома кластерами Kubernetes, що є критичною інфраструктурою та дійсно важливі. Я проводжу увесь робочий день працюючи із сервісами у контейнерах, і що я знаходжу, відкриваючи Reddit? Маніяків, що пишуть Ansible playbook-и, намагаючись автоматизувати свої вимикачі світла. Ви всі купка хворих виродків, що бачать сни у форматі YAML та прокидаються у холодному поті, згадуючи, чи не забули ви увімкнути ту cron джобу.

Найгірше те, як ви допомагаєте один одному. «Гей, народ. Тільки но закінчив налаштовувати свою базову автоматизацію для дому», і тут ви долучаєте діаграму, що виглядає наче креслення ядерного реактора. Чотирнадцять Docker-контейнерів лише для того, щоб керувати лайном, підключеним до інтернету речей. Ви святкуєте сходження один одного у божевілля блювотними коментарями на кшталт: «Чудовий сетап! Чи не думав ти додати моніторинг за допомогою Prometeus?». Ви купа хворих виродків. Мене від вас нудить.

І гроші, що ви кидаєте на вітер... ви якимось чином впевнилися, що тисячі доларів, що витрачено на комерційне серверне обладнання 2012-го року виправдане тим, що воно тоді коштувало у 10 разів дорожче. І потім ви називаєте це «моєю маленькою системою». «Йой, це? Це просто мій масив RAID10 з подвійним віддзеркаленням, блоками живлення з потрійною надлишковість та запасним дизель-генератором, що стартує як тільки світло блимне на 3 мілісекунди. Ну це для моєї колекції ISO-образів Linux-дистрибутивів». Тим часом, ваш лічильник електроенергії обертається так швидко, що міг би виробляти власну електроенергію. Ви купа хворих виродків, що потребує допомоги.

Я тішуся уявою про ваше життя вдома. Я сміюся, коли уявляю ваші родини, що вимушені впродовж усієї вечері слухати, чому Pi-hole з Unbound краще, ніж спрямування через Cloudflare. Закладаюся, що ваші діти починають плакати, тільки но ви згадуєте DNS через HTTPS. Ваша дружина лише мовчки дивиться на вас, бо ви замінили усі сімейні фото інформаційними панелями Grafana.

Я уявляю, як ви дратуєтесь, коли ваша половинка питає «Чому ми не можемо просто знову використовувати iCloud», коли ваша дорогоцінна бібліотека фотографій, що ви хостите вдома, падає після третього за цей тиждень оновлення Photoprism. Вона повністю ігнорує вашу вражаючу статистику аптайму та резервне копіювання поза домом. Ви купа хворих виродків, а ваші кохані втрачають останню надію.

Ні, вам не потрібен Kubernetes, десяти-гігабітний інтернет чи серверна шафа на 7 юнітів. Вам не потрібні все більш абстрактні шари ускладнень, що існують лише для того, щоб вирішити проблеми, створені вашими попередніми рішеннями. Вашому простому файловому серверу не потрібні контейнери, тим контейнерам не потрібне інструментування, тому інструментуванню не потрібна службова мережа, та все ж от ви сидите, вирячившись у 10000 рядків YAML, та замислюєтесь, чи можливо, що ще один Helm чарт врешті зробить це все ідеальним. Та я знаю, що ви просто продовжите додавати все більше. Тому що ви просто купа хворих виродків.

You are all a bunch of sick freaks

I stumbled onto this subreddit looking for tips on running a basic Plex server, and holy shit, you people are insane. Instead of finding normal humans, I find complete psychos debating ZFS configurations like they’re discussing fine wine. «Ah yes, this RAIDZ2 has subtle notes of data integrity.» You are all a bunch of sick vitamin D deficient freaks.

I actually work with and manage multiple Kubernetes, mission critical infrastructure that actually matters. I spend my entire day working with containerised applications, and what do I find when I load up Reddit? Ansible playbook writing maniacs trying to automate their light switches. You are all a bunch of sick freaks who probably dream in YAML and wake up in cold sweats wondering if you forgot to enable that cron job

The worst part is how you enable each other. «Hey guys, just finished my basic home automation setup», and then you post a system diagram that looks like the blueprint for a nuclear reactor. Fourteen Docker containers just to manage a suite of ’internet of things connected shitware. You celebrate each others descent into madness with vomit inducing comments like «Nice setup! Have you considered adding Prometheus monitoring?» You are all a bunch of sick freaks, you make me ill.

And the money you guys must spaff away... you’ve somehow convinced yourself that spending thousands on enterprise server equipment from 2012 is justified as it was originally 10x the cost. And then you refer to it as «your little setup». «Oh this? Just my Dual mirrored RAID 10 arrays with triple redundant UPS and backup diesel generator that kicks in if the power flickrs for more than 3 milliseconds. You know, for my Linux ISO collection» Meanwhile your electricity meter spins so fast it could probably generate its own electricity. You are all a bunch of sick freaks, and you need help.

I take solace in imagining what your home lives are like, I laugh as I imagine your families, having to sit through dinner listening to you explain why running Pi-hole with Unbound is superior to forwarding to Cloudflare. I bet your kids start crying when you mention DNS-over-HTTPS. Your wife just stares at you now, especially since you’ve replaced all your family photos with Grafana dashboards.

I imagine you boiling over when when the women you made vows to asks «why can’t we just go back to using iCloud» when your precious self-hosted photo library goes down during your third Photoprism upgrade this week. They completely ignore your ’impressive’ (97% lol) uptime statistics and offsite backups. You are all a bunch of sick freaks, and your loved ones are losing hope.

No, you don’t need Kubernetes or 10gig network switches or 7u rack. You don’t need any of these increasingly abstract layers of complexity that exist only to solve the problems created by your previous solutions. Your simple file server didn’t need containers, those containers didn’t need orchestration, that orchestration didn’t need a service mesh, Yet here you are, staring at 10,000 lines of YAML, wondering if maybe just one more helm chart would finally make it all perfect. But I know you’ll keep adding more, because you’re all just a bunch of sick freaks.

👍ПодобаєтьсяСподобалось6
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Ви знаєте я і сам свого роду хомелабщик і фсьо не так однозначно imgur.com/a/EAzq9sc
Перелік того що в людини у списку...Мені так для заради наукової цікавості глянути в рахунок за люстрічєство ... І судячи по кількості TrueNAS ми знаєм хто вирішив викачити собі весь сайт помаранчевого кольору ...
UPD: хто хоч колись бував в серверній знає це добро “звучить” ... Не для слабких духом жити з ним в одному домі ... Хіба в підвал запакувати ...

Top Cisco 3850 24p

basic 1g management switch for IPMI / OOB

Arista 7050 SX2 — 72Q 48p 10gb 6p 40g

main high speed networking switch. Only leftover part from my last lab. Awaiting a good deal on a 25gb switch as everything else in my rack is already at 25gb / sfp28

Dell r640 — dual Xeon silver 4114 10c 256gb ram

management server, runs jump boxes, vCenter, Prism Central, Veeam Backup server, small TrueNAS VM as an ISO / image share, DC, DNS Servers, and a Nutanix foundation VM. This server stays on most often as it’s tied into most of the rest of the lab and allows me to maintain a single vCenter and Prism central, despite turning on and off multiple clusters beneath. It runs ESXi 8.0 and everything is stored on a 10x SSD raid5

2x Dell r740xd — dual Xeon Gold 6138 20c 384gb ram

2 node direct connect 25gb (until I get a 25gb switch) vSAN ESA cluster. It only has 2x small NVMe drives per host, but it works and is more for testing than performance or capacity

2x Dell r740xd — dual Xeon Gold 6138 20c 384gb ram w / tpm 2.0

2 node azure local cluster with 8x SATA SSD per node. Again, used for testing and training with azure local. It blows up every 60 days per the trial license, so it always changes

Top two Nutanix NX-8155-G6 Dual Xeon Silver 4114 10c 192gb ram 2×25gbe

Primary TrueNAS Server (8×8TB RaidZ2 w/ l2arc and mirrored ZIL)

Archive TrueNAS Server (8×8TB RaidZ3 w/ l2arc and mirrored ZIL) Runs MinIO for Immutable Veeam Backups from VMware / Nutanix

3 Nutanix NX-3155-G6 Dual Xeon Gold 6126 12c 384gb ram 6x SSD 2×25gbe −3 node primary nutanix AHV cluster. Also has 1x Tesla M10 32GB gpu per node, thankfully they are the cheapest vGPU officially supported gpu, but will be upgraded to a P100 or P40 once prices fall

Single Nutanix NX-8155-G6 Dual Xeon Gold 6138 20c 512Gb RAM 10x SSD 2×25gbe

Single Node Nutanix Cluster for testing replication and DR, as well as general Nutanix learning / training without firing up the 3 node.

Респект таким пацанам! Стільки за єлектрику платиш? )))

Так це не моє — я ще при памʼяті, це з того ж сабу 😅

Я просто знаю як воно все «звучить» — набагато комфортніше було би спати в токарному цеху ніж поруч з цим 😅

В мене був 1U dell r410, в нього була окрема кімната за зачиненими дверима. Ця стійка реве так що в багатоквартирному будинку сусіди викличуть поліцію.
Зараз в мене 4U tower від dell і там в автолаунчі придушені вентилятори, то в цілому нормально, як звичайний пк.

Так судячи із відсутності звукоізоляції це приватний будинок і його мешканець мазахіст або якесь офісне приміщення у пром зоні і за стіною якийсь цех

У когось дуже дешева електроенергія.

Створювати проблеми, щоб потім їх вирішувати — одна з головних фішок людської цивілізації. Не заважайте.

Пишу світ пет проджект із овер інжінірінгом лютим, кафка, ссе, сокети, розподілені транзакції, еластік, моного...от просто хочу писати для душі, а не гівнокод що пушать єффективні бо їм припекло на вчора. Поки що не вистачає часу докрутити кубер бо все на власному залізі, але і його дороблю з часом.

Мальчики не взрослеют. Просто у них появляются более дорогие игрушки.

У різних людей різні хоббі, головне щоб їм подобалося, а не викликало butthurt та не підвищувало рівень стресу у житті.

Хтось варить крафтове пиво, замість того щоб піти і купити. Хтось заводить бджіл, щоб мати власний мед. Хтось займається зеленою енергетикою (сонячні панелі, вітряки). Хтось з сірників/зубочисток будує замки. Хтось взагалі будує замки з піску на пляжі, які потім руйнують хвилі, діти і вітер.

Кожен витрачає свій вільний час як хоче, далеко не завжди максимально ефективним і простим способом для досягнення цілі. Якщо люди кайфують від всіх цих складних систем і автоматизації — хто ми такі, щоб їх засуджувати.

не засуджую, якщо мені потім не доведеться цю складну систему спрощувати і випилювати зайву складність. В процесі приходить усвідомлення наскільки безглуздо витрачається час і ресурси. Це ж людина маючи вільний час, замість чогось корисного, сіла і ускладнила систему. І мені тепер замість того, щоб мати вільний час, потрібно це випилювати

якщо мені потім не доведеться цю складну систему спрощувати і випилювати зайву складність.

А з якого переляку ви будете вдома в хоум лабі в цього чувака щось переробляти?)

Заповіт? Спадкова передача прав адміністратора?

Як умру, то передайте
Права на адміна
Тому чуваку, що пише:
«Зроблю за мівіну»

Най си робить, тренується,
Може зробить циску,
Зекономить на мівіні,
Купить собі пива

:)

У різних людей різні хоббі

Не у всіх є гобі. Робота-дім-побут-телевізор — все.

Хтось бухає, хтось вживає щось важке, люди будують непотрібну оверкілл фігню для дому.
Їх вибір, і, треба сказати, не найгірша витрата часу з можливих, прекрасна прокачка професійних навичок.

Не розумію тон статті оригінала, нагадує тон обіженок "йому 30 років і ВІН ДОСІ ГРАЄ У КОМПʼЮТЕРНІ ІГРИ, він нє мужчіна!!!!1!

Ні, вам не потрібен Kubernetes, десяти-гігабітний інтернет чи серверна шафа на 7 юнітів

7 юнітів? Ми що, в дитячому садку? Це не серйозно.

Хочеться іноді щось таке замутити але попускає. Якщо сильно хочу впаритись поза роботою то візьму сайд проект на фрілансі за гроші з якого куплю якусь гру в яку з малим порублюсь на плойці, потім піду за пивасиком із якимись ніщтяками, увімкну Apple TV та подивлюсь серіал з дружиною, повтикаю перед сном в dou на айфоні та лягу спатки слухаючи Apple Music на еірподсах замість гулу якогось supermicro 2012 року випуску.
Доречі за попередній свій топік. Забив на усе та купив Apple mini m4 pro та кайфую.
От такий я не правильний

А ще ти можеш на Mac mini підняти в Докері *arr стек та отримувати фільми/серіали відразу як зʼявляється потрібна якість та/або нова серія

Ну якщо десь є підписка на «нові фільми у 4К відразу після релізу» або «серіали усіх студій в одному бандлі» — то авжеж можна

базового налаштування Proxmox-сервера
обговорюють конфігурацію ZFS, наче це якесь дороге вино

Так а що не так-то? Штука реально з корнер кейсами, з одного боку, з іншого, до неї приходять, коли вже сталось болісне помирання незабекаплених шкільних альбомів, матеріалів до дисертації чи ще чогось подібного, а підтримка сінолоджи в кращому випадку запропонувала нову коробку.
Ну і звісно resume-driven development — навіть коли контори організовують якесь навчання, це дуже рідко робиться узгоджене в часі з робочими тасками.
Хоча в частині саме обмазки аналітиками і особливо IoT погоджусь — перше простіше в домашніх умовах просто вручну подивитись в терміналі чи накостиляти на баші, а девайси в квартирі мають бути максимально тупі і зрозумілі іншим, невідомо, на кого і коли може різко знадобитися лишити житло.

купив сінолоджі нас і плекс підписку шоб зробити «свій нетфлікс»
@
після першого ж блекауту нас виключений стоїть третій місяць
@
дивлюсь нетфлікс

Ну да, ми такі, за це нас і люблять

А ше твій переклад — лайно, але то таке

Я більше у YAML, ніж у літературну адаптацію

Все так, все так.
Але я сьогодні вночі налаштував вхід в Proxmox та paperless-ngx за допомогою passkey, отже вечірка продовжується

За допомогою Pocked ID?

Так, чудовий сервіс, рекомендую

Overengineering + resume-driven development

Деякі люди переускладнюють:
— Щоб показати, на що вони здатні. Для себе чи для кар’єри
— Щоб їм не дорікнули, що вони не попрацювали.
— Щоб їм не сказали «де ж ваш саморозвиток?». А ось де.

Підписатись на коментарі