Тільки 11% менеджерів користуються мовами програмування. Чому так?

💡 Усі статті, обговорення, новини про продукти — в одному місці. Приєднуйтесь до Product спільноти!

Нещодавня зарплатна аналітика менеджерів в IT показала, що тільки 11% менеджерів користуються мовами програмування.

Також на DOU була стаття на тему Які технічні знання потрібні проджект-менеджерам і чи впливають вони на зарплату, по якій можна помітити, що в основному від проджект-менеджерів очікують базові знання процесу розробки і декількох інструментів:

«Ми не вимагаємо знати програмування та писати код. Більш важливим на цій позиції є розуміння життєвого циклу розробки продукту — від pre-sale до релізу. Треба орієнтуватися у всіх етапах, щоб ефективно контролювати процеси.»

Чому так? Чи впливає незнання мов програмування на розуміння технологій? Чи робота менеджера — в іншому і він не має встигати писати ще й код?

👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Тільки 11% менеджерів користуються мовами програмування. Чому так?

Тому що у менеджера абсолютно інший фокус.

Наразі я працю вже декілька років на менеджерскій позиції, і багато разів коли я брався «писати код» це блочило команду =(
Тому що у менеджера може прилитіти якісь інші важливі задачі/сінки/інсайди і він просто не зможе заделівирити те що вимагалось в коді.

Наразі змирився що нормальну таску я нормально не заделіверю і лише іноді беру по принципу «сама нижня таска в белозі на пів дня роботи» — так не блочу нікого, і іноді можна доторкнутись до коду CI/CD ітд =)

Після роботи ж іноді пишу код собі — але там «indie хакінг» і багато принципів і підходів які 99% ентерпрайз розробників введуть в ступор =)

З іншої сторони наразі AI чудово пише код під різні задачі менеджерскі.
Наприклад маніпуляції данними — сходити кудись взяти під ці данні щось ітд — тут Python базовий вистача.
Але чи розцінювати АІ кодінг — повноцінним користування «мовами програмування» я б не став

В нас на продукті специфічний кейс — наш проджект-менеджер захистив по біомоделюванню абляції рогівки ока, тобто близько до теми проєкту дисер на PhD, і сам він володіє C++ і Rust для роботи з алгоритмами. В (мою) .NET-кухню не потикається і правильно робить, бо зараз якраз виявилося, що його код, з яким треба інтегровуватися, не зовсім production-ready, то зараз із цим вирішуємо...

Але це саме правильний потужний доменний профі з досвідом як науки, так і бізнесу в цій царині, а коли в координатори беруть філологів, то питання, чому їм те програмування десь далеко, здається відверто риторичним...

Решта 89% програмують безмовно?

Бо вони менеджери а не individual contributors

Даша!
Чи варто писати неавторизованим ?
Чи буде як минулого разу? 🙂

«Лише 11% лікарів користуються скальпелем. Чому усі лікарі не користуються скальпелем?»

Користуватися мовою програмування — це що? Писати код? Робити код-ревью? Надавати приклади коду в стандартах кодування?

Ну... цікаво було би порівняти з/п з розробниками, може це дасть відповідь.

Чому так?

Тому що вони 24/7 на мітингах, коли той код їм писати

А як же програмування оутлук і джири? Це ж вам не два пальця

А як же нейролінгвістичне програмування?

Тому що «я код не пишу, займаюсь управлінням» — це такий собі флекс, типу «будеш такий крутий, як я — і замість того, щоб робити, будеш все делегувати». Ну і в нашому IT багато менеджерів просто не вміють писати код, бо ніколи цього не робили.

Тому що тих «умніків» не можна випускати на клієнта, будуть лякати ризиками і реальним станом речей. Краще взяти милу надійну ПМа що буде казати те що хочуть почути і приносити наступні контракти.

Підписатись на коментарі