Що вам найбільше сподобалося і що розчарувало під час ремонту квартири?

Готуємося з дружиною до ремонту і зараз активно вивчаємо всі нюанси. Буду дуже вдячний, якщо поділитеся своїм досвідом: що вам найбільше сподобалося у процесі ремонту, а що розчарувало? Які рішення виявилися зручними, а що, навпаки, хотілося б зробити інакше?

П. С. А якщо ви зі Львова і можете порекомендувати перевірених майстрів — взагалі топова подяка і плюсик в карму!

👍ПодобаєтьсяСподобалось3
До обраногоВ обраному13
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

при продажі квартири ремонт «не окупиться»

— латексні фарби які «супер-пупер добре відмиваються» — це більше маркетинг, ніж реальна характеристика; якісь лайтові плями — так, відмиються легко і не залишать сліду, але якщо це мова про кухню, де постійно може летіти всяка органічна дічь і зокрема ляпки жиру — то прастіті-ізвініті, такі плями лишаються навічно; от планую через 6 років після фарбування оновлювати фарбування ще раз;
— із тої ж опери — матові темні фарби — в пінтересті воно виглядає «па-багатаму», в реалі — так буде лише перші 1.5 роки, потім вони починають вигорати і трохи втрачати глибину відтінку; + через роки 4 після першого фарбування на таких темних стінах із синьою фарбою почали зʼявлятися білі/сірі розводи, їх протираєш і за кілька днів вони знову зʼявляються, походу пил так осідає чи хз; тому при оновленні фарбування будемо ще лакувати в фінальному етапі, подивимось як буде;
— теж до питання фарбування або підготовки поверхні — якщо стіни не моноліт або товста панель, то варто таки зробити шар із склополотном на етапі шпаклювання, бо біля дверей у стінах із якоїсь гіпсової совдепівської двіжухи стали зʼявлятися ледь помітні тріщини на фарбі, думаю це актуально і для пазогребня, гіпсокартону та газоблоків;
— розеток мало не буває) якщо будете робити самі, а стіни — панель або моноліт то press F;
— взагалі, якщо є можливість — краще замовити чорнову електрику у професійної команди;
— якщо є можливість, то робити все за один підхід, не лишати «оцю кімнату зробимо в наступному році» або «балкон почекає»; бо коли надумаєте продовжувати ремонт — додатковий головняк — як забезпечити роботи таким чином, щоб не покоцати, те, що вже зроблено було до цього в інших кімнатах;
— рівні стіни і гладкі стіни — це не одне і те саме;
— дизайнерські або просто модняві аксесуари до електрики (в першу чергу вимикачі та розетки) можуть випускатися обмеженою серією або зніматися із виробництва, тому краще брати із запасом, щоб коли в майбутньому щось треба буде додати або замінити — не довелось шукати по закромах або йти на компроміс і брати щось схоже на основний набір;
— викраски/палітри у підлогового покриття/меблів/дверей/плінтусів можуть суттєво відрізнятися, навіть якщо йдуть під одним кодом РАЛа чи подібного;
— із власного досвіду: нафігачив по гігабітній розетці в кожне місце, де планувався ТВ, щоби не перевантажувати пропускну здатність вайфаю — по результату — жоден ТВ не має гігабітної мережевої карти, лише 100ка, тому 5 ГГц вайфай все одно виходить швидше, ніж по кабелю;
— якщо треба щось нестандартне — то варто шукати відповідного майстра; приклад — треба було зробити дуже вузькі дверцята на нішу із трубами — то мебельники, дверцятники і чуваки із прихованими люками кидали стрілки один на одного і не хотіли братися за роботу; знайшли тіпа на кабанчику, який запілив саме те, що треба;
— краще не жлобитися, і домовитися із кондиціонерщиками ще на чорновому етапі робіт щоб вони заклали траси, бо потім по чистовому вони красіво як у пінтересті вже ну ніяк не зроблять; + нюанс 1 — внутр блок кондера повинен мати десь 40-50 см відступу від стіни, в яку уходить траса (ну або прийнамні мені так затирали майстри); + нюанс 2 — інверторні кондери по правильному заживлюються через зовн блок — тому краще одразу закинути по окремій лінії проводки до вікна або балкона, де будуть зовн блоки + не треба буде робити розетку поряд із внутр блоком — воно буде одразу на автоматі вирубатися;
— сантехінку нехай робить професійна бригада: гребінки, демпфери тиску, зворотні клапани, водорозетки, пайка або обжимка труб — виглядає не складно на перший погляд, але можна натупити і потім доведеться фіксити самому;
— якщо будете робити вивід витяжки на вулицю — то одразу подбайте про шумопоглинач який небудь на «хлопушці» зовнішнього клапану — собі цього не зробив — при сильних вітрах і усіх закритих вікнах в квартирі ця штука починає дуже противно стучати і в т.ч. на вулиці чутно;
— якщо це стара квартира із бетонною сантехкабіною, і якщо є можливість, то мабуть варто її знести нафіг і вибудувати нормальну — вони зазвичай встановлені бознаяк, в одному місці 6 см штукатурки довелось накидувати, щоб вивести стіну в дотичному приміщенні в 90 градусів; сусіди звісно не подякують за це, бо це кілька днів дуже шумних робіт;
— коли будете планувати освітлення — то врахуйте де і які меблі у вас плануються, а вже потім центруйте точки освітлення; бо робили освітлення і відцентрували по габаритам пустої кімнати, а потім нафігачили вбудованих меблів під саму стелю, і світильники тепер трішечки несиметрично розташовані; якщо це натяжна стеля і не дуже великий зсув — можна пофіксити легко, але якщо треба рухати далеко — то лише із перетяжкою стелі;

От декілька фактів і порад про львівських майстрів: Львівські майстри мають досить специфічну репутацію по всій Україні.У кожного майстра болить спина, він не може копати чи щось носити. Майстри у Львові беруть по 20 замовлень одночасно, в результаті нічого не доробляють, так що на якісь конкретні сроки завершення ремонту не розраховуйте. Кожен майстер впевнений що він унікальний, але насправді рідкісний рукожоп.
Постарайтеся чітко визначити бюджет на покупку таких речей як кондиціонери і техніка, так як вам впарять по стелі ринку з націнкою десь 30%, завжди перевіряйте ціну у кількох постачальників. Також майстер може внєзапно зникнути через тцк чи виявиться що він в сзч.
Не довіряйте місцевому населенню. © методичка гур.
Спробуйте найняти якогось переселенця, вони працюють на 10 порядків краще, якісніше, швидше, а ще в рази менше ниють.
Будьте готові до того що десь через півроку ремонту ви зненавидете людей.

Я не буду нікого вам рекомендувати, бо ви мені нічого поганого не зробили. Мужності вам в подоланні цих пекельних мук.

Найбільше розчарував вплив на квартиру агресії Російської Федерації

Після кожного етапу праць, перевіряйте що проводка і труби цілі. В нас на різних етапах пошкодили проводку до розетки, 2 лампи освітлення та 1 езернет кабель.
Робіть фото де і як вони прокладені в стінах!

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Те чому мене навчив ремонт. Щось може бути очевидним, але:
— якби то в наші непевні часи важко не було — постаратися продумати на роки наперед, якщо будуть діти, якщо треба додаткове робоче місце дома організувати, або прибрати, якщо захочеться поставити кондиціонер, повісити десь другий ТВ, додати якусь техніку, купити ровери, і тд і тп.
— з точки зору дизайнерських рішень — не гнатись за трендами в плані «самий модний колір року» і дивними конструкціями, вони дуже швидко виходять з моди, а квартира починає виглядати outdated.
— світла підлога, темна плитка біля води, фігурна плитка — то не практично
— краще працювати з дизайнером/архітектором, але якщо інвестувати час в пошук рефренсів і рішень в інтернеті теж можна непогано справитись :)
— на скільки дозволяє бюджет — не економити на матеріалах особливо на підлогу, сантехніку, та з чого кухня (фарбований МДФ рулить, а ось фурнітуру можна і не blum брати, на першій кухні дешева фурнітура простояла 10 років)
— постійний контроль майстрів на всіх етапах, ПОСТІЙНО
— рулетка ваш друг, як кажуть «сім раз відмір», особливо розмір техніки та меблів vs розмір дверного отвору
— лишити собі схему, як велась електропроводка і труби, бо вже за 3-5 років не згадаєте, а якщо раптом треба щось вбити в стіну, або зрозуміти звідки тече під підлогою буде цікавий квест
— після ремонту краще лишити невеликий запас матеріалів — шпалери, плитки, підлога, бо якщо щось пошкодиться знайти в тон не реально
— місця для зберігання багато не буває, краще продумувати то з запасом, якщо спочатку буде все пусте, то з роками речей стає все більше скільки не викидай.
— розетки :)

з одного боку майже всі поради з серії «дякую, кеп», з іншого боку доречні зауваження, які будуть в пригоді новачкам
єдине з чим незгоден з особистого досвіду

не blum брати, на першій кухні дешева фурнітура простояла 10 років

в мене теж 10 років прослужила, але коли змінив на блум, то це як з жиги на мерс пересісти) звісно, скоріш за все існують більш бюджетні бренди та не менш якісні, але я на момент ремонту взяв що порадили знайомі)

з одного боку майже всі поради з серії «дякую, кеп», з іншого боку доречні зауваження, які будуть в пригоді новачкам
єдине з чим незгоден з особистого досвіду

Чеклисті не зря придумано. оно когда список читаешь — «да ну єто же всё понятно и так», а когда начинаешь чото делать −100% пару-тройку пунктов профукаешь

згідна, що очевидні штуки, але тут нюанси на яких обпеклася))) бо коли ти в ремонтній запарі отакі всілякі дрібниці забуваються. Бо я і підривала підлогу, щоб шукати трубу, яка тече, і забула взагалі про кондьор і в готовому ремонті рубали стіну, ну і майстри то історій на окрему книгу)

За 10 лет можно заработать на blum, это единоразовая инвестиция, которой будешь пользоваться много лет. Кроме рулетки нужен угол 90*, уровень 2м, нивелир для заваленных стен и косо выложенной плитки

Blum давно вже не торт. Народ поступово переходить на Hettich.

Матиму це все собі на увазі, дякую вам за розлогий коментар!

До речі. Тут згадували робот пилосос. Я хочу собі купити, та щей такий що підлогу мив. Бо набридло ото.
Підкажіть на що звертати увагу при виборі, які моделі, ну і взагалі як воно?
Мені поки що хочеться такий, щоб менше мити. Просто набрати води, наступного дня вилити в унітаз брудну воду і все. Ну ладно, може ще сполоснути чашу для води.
По фільтрам там що? Є такий пилосос щоб сам мив ті фільтри. Або щоб змінний і не дорогий?
Ну і більше деталей розкажіть з власного досвіду.
Дякую

Дав шанс roborock

us.roborock.com/...​wvGuH52808xxoCqYQQAvD_BwE

Миє, смокче, ще б вмів лего у коробку прибирати але з цим біда

Дякую, читаю про нього.
До речі, а туди як миючий засіб додавати? І який?
Чи просто рідини для миття підлог в контейнер з водою додавати?

Так, але головне щоб не пінний, дружина додає рідину для миючих пилосмокив Zep або можна їх робороківську

support.roborock.com/...​o all,1:300) before using.

Ніякий не доливай. Зіпсується помпа.
Миючий робот це не заміна старої доброї швабри. Він суто пилюку протерти.

І шо, плями від, наприклад, пролитого чаю треба за ним руками домивати?
Тобто від швабри раз на тиждень позбутися не вдастся?

раз на тиждень

раз на місяць я або дружина проходимось звичайною шваброю з додаванням хімії, бо це наші власні заморочки)) а так робот справляється зі своїми обов’язками більш-менш добре

більш-менш добре

Але ж не ідеально 😀
Робот він більше для підтримки чистоти, щоб рідше доводилось самому зі шваброю бігати. І пилу менше.

Але ж не ідеально 😀
Робот він більше для підтримки чистоти

1000%

Якщо засохне то робот може і не відмити.

якщо з більш-менш бюджетних та функціональних, то Xiaomi, Roborock або Dreame. хоча в них є моделі й до 100К грн. огляди на ютубчику інколи дуже допомагають при виборі

Чемно кажучи та трійка мені теж більше подобажться, бо вони дешевші раза в два від усіляких там філіпсів. По функціоналу начебто те саме.

Я хочу собі купити, та щей такий що підлогу мив. Бо набридло ото.

купи електрошвабру для миття чумачєччя вєсчь но стоє приблизно як робот ))

Ну і більше деталей розкажіть з власного досвіду.

такоє youtu.be/phQUuYdwoHc

ЗЫ: но пилосос отдєльно в мене всьо дно великий промисловий і для гаража теж

До речі, а туди як миючий засіб додавати? І який?

у кархєра і родини єсть я не мучився просто купив фірменне не заморачуючись пока

ЗЫ: я вже в них зимову омивайку для машину брав і пінку для миття норм усе не бачу сенсу видумувать альтернатив ну хіба на омивайку то якраз розпродаж був ))

А є такі що Lego та інші іграшки прибирають? По пропилисосити це мабуть процентів 10 активностей під час щоденного прибирання :-)

є олд скул методика — виховання. чиє лего застопорило пилосмок, той бере ручний і закінчує прибирання

Собі брав iRobot® Roomba Combo J7+ irobot.ua/...​uct/irobot-combo-j7-plus. Взяв за розміри (проїде під меблями, у яких ніжки 10 см) і загалом за описом.

Ну таке, непогано прибирає, але є мілкі нюанси. Якщо є варіанти, я б щось ще спробував. Як мінімум новіші моделі або інші бренди

Що сподобалось

— дизайнер (друг) який створи весь проект, рендери, друкований план і частково контролював виконання.
— дорогі майстри. Результат був швидкий, рівні стіні, ніяких про**бів і так далі. Коли зайшли люди робити заміри для меблів і решти речей — вони були в шоці що так рівно можна все зробити і заміри займали лічені хвилини. + додатковий — квартира після ремонту була повністю прибрана і готова до життя, все сміття було вивезено і так далі.
— дорога плитка — порівнюю з іншою квартирою де робив ремонт років 15 тому. Взяли просту плитку щоб не витрачати багато грошей і все виглядає унило. В новій квартирі виклався на клитку і після 4 років все далі виглядає круто, затишно і ніби ці елементи з квартири яка в 10 раз дорожча.
— багато розеток і виходів під інтернет кабель. Жодного разу не мав думки або питання де щось підключити, завжди є вільна розетка, завжди.
— два санвузли. Найкраща інвестиція.
— всім меблі брав під замовлення у своїх друзів, всі кольори підбирав сам, всі дизайни дивився сам, і використовували багато «дерева», а не всяких панелей. Виглядає дуже круто. По ціні є питання але якщо ви будете робити з дорогих панелей, то справжнє дерево вийде навіть дешевше.
— нестандартний «острів» або столешня на кухні (називайте як хочете). Це субєктивна штука бо я багато готую. Зробив стіл який десь в 2 рази ширший за стандартний і тепер можу спокійно робити хліб, піцу, торти і всякі інші штуки бо маю море місця.
— зробив повну сигналізацію на всі вікна, двері, і кімнати. Ніколи не переживаю якщо їду кудись на 1 годину чи на декілька днів.

Що не сподобалось

— треба було ставити дорожчі і товстіші склопакети. В основному проблема коли мільйон дітей на майданчику літом або штормові вітри, зайвий шум.
— треба було ставити більше теплої підлоги, ми провтикали 1-2 місця де було б корисно.
— треба було ставити дорогу систему на фільтрацію всієї води. Тупо провтик, причому майстри ще перепитували коли робили ремонт але я був закордоном і якось пролетіло повз.
— душ який вмонтований за пликою. Була проблема з кнопкою яка регулює воду, треба було зняти кусок керамограніту 60×60 щоб її замінити. Ніколи нічого більше не буду монтувати за плиткою. В підвалі лежить десь 10 шматків цього керамограніту на всякий випадок)
— не поміняв вхідні двері від забудовника. Реально шляпа, вони трохи просіли бо були погано вмонтовані + мають слабку ізоляцію. Буду міняти двері на нові але тепер треба буде ще все поштукатурити. На старій квартирі колись поміняв двері з «совкових» на нові, шуму стало в 5 раз менше.
— Забув зробити виходи для кондиціонерів. Навіть якщо не плануєте ставити їх зараз, зробість всю «інфраструктуру».

— дорога плитка

тут геть +1 з досвіду воно реально має значення і сенс як то на повсякденному воно реально відчувається як то «моральні стимули просто жити а не мучиться»

і виходів під інтернет кабель. Жодного разу не мав думки або питання де щось підключити

чесно тут дивна історія саме і кабелем інет як то внутрішньої мережі

скажу прямо ну х.з.

нормальний файфай його давно перебиває у всіх кейзах використання окрім спеціальних професійних де зазвичай починається 2.5-10 гігабіт сітка

ЗЫ: особливо кумедно спостерігати за маглами які дізнаються зазвичай «випадково» що для утримання усього цього хазяйства у роботі ще ж треба ставити якийсь там «світч» ))

нормальний файфай його давно перебиває у всіх кейзах

Особливо у кейзі, де у вас стіни дуже активно поглинають випромінювання. Коли в тебе однушка на 30 квадратів, то в тебе ніяких проблем за вайфаєм не буде, а коли в тебе двоповерховий будинок, то тобі потрібно будувати меш хоча б з двох пристроїв. а бажано взагалі то три. А ще треба й подвірʼя якось покривати.

Меш це костиль, ви усі тут кат5 закладаєте тому можна відразу точку там ставити у кожній кімнаті

при чому по 2 зразу шоп з запасом ))

... я же ж кажу сучасний вайфай покриває усі побутові потреби а де треба потужності то є просто окреме приміщення (типа майстерня гараж) яке вже упаковуєш повністю як треба якщо справді треба

ЗЫ: як варіант приміщення )) youtu.be/ZcRqmH0f97o

Перепрошую, а якщо на подвір’ї треба буде інет на телефон, то з мережевої розетки його брати?

Ви не зрозуміли навіщо шнурок. Він для меш нод.

Нормальний меш і без шнурка працює

Фігово працює, порівняно з дротовим з’єднанням (асус)

В ідеальних умовах (в ангарі літака) все так і є. А як тільки умови стають складнішими, абонентів більше та розташовані вони по колу, починаються «реконнекти». Бо фізику не обдуриш. Всі антени всередині — направлені. Якщо їх лише дві, то буде горе.

З американськими стінами з фанери і монтажної піни — можливо, в серії КТ з несучими внутрішніми панелями мітингувати без точки доступу окремо в кімнаті нереально.

я не буду сперичатись на рахунок вай-фай та кабелів, аргумент зрозумілий

в мене «хрінове» планування, доречі тут певно дуже важливий момент який настає до ремонту — люди, будьте дуже уважні яке у вас планування від забудовника. Ви можете знести всі не несучі стіни і зробити квартиру в 100 раз зручніше) перша квартира була тупо прямокутна і коли купував 2 то чомусь взагалі не думав що з цим може бути проблема.

кароч, сигна відвалюється місцями, купляти супер дорогий роутер не дуже хочу, ставити всікі «підслювачі теж». По факту, всі девайси який треба нет беруть його через кабель. Вай-фай теж є, просто він не всюди добре тягне.

— нестандартний «острів» або столешня на кухні (називайте як хочете). Це субєктивна штука бо я багато готую. Зробив стіл який десь в 2 рази ширший за стандартний і тепер можу спокійно робити хліб, піцу, торти і всякі інші штуки бо маю море місця.

імхо правильно робити кухню як саме місце для готування у окремому приміщенні повноцінно оснащене саме професійною технікою і професійними меблями що дуже багато сильно спрощує і приготування і прибирання

ця кухня має мати окремій вхід з гаража або з чорного входу щоб туди зручно було заносити продукти та доставку а також мати прямий вхід у «кладовку» яку бажано мати спеціально обладнану «холодного зберігання продуктів» як то саме не холодильник але десь 10-16 градусів (за цельсієм) то є оптимальним

холодильник чи два також професійного класу мають бути у «кухні» а не у «кладовці»

само собою «кухня» має мати окремий вихід свій прямий до «столової» не плутати з «вітальні»

це звісно у ідеалі якщо ж трохи простіше то з досвіду «острів» добре мати на ширині самої кухні 6 метрів (20 фіт) де сама кухня розташовано в одну стіну від стіни до стіни і далі від неї «острів» лишаючи проходи з боків по 1.6 метрів (5’4 фіт) і можна трохи зменшити ширину від «острова» до самої кухні але не сильно

тоді за «островом» рахуючи від кухні можна поставити формальний обідній стіл такої самої ширини лишивши такі самі проходи з боків але від «острова» треба збільшити відстань

і далі за обідній стіл вже починається сама вітальня з диваном кріслами телевізором тощо відстань має бути так само як від «острова» мінімум 2.4 метри (8 фіт)

сама «вітальня» краще мати щонайменше «квадратний» простір відповідно 20×20 фіт (6×6 метри)

загалом десь 20 на 50-60 фіт (6 метрів на 20 метрів) більш менш поміститься але менше буде вже сильно багато «компромісів» як то «тісно»

чекаю поради як краще обрати басейн на 25 метрів з міні аквапарком та де краще облаштувати майданчик для приземлення власного гвинтокрила (поки війна, то звісно не на часі. на майбутнє)
дякую

я по вертольотним майданчикам уже не дуже імхо то потрібна річ коли біля великого міста а коли трохи подалі тоді майданчик міняється на сусідській муніціпальний аеропорт зданий прийняти private jet але навіть не обов’язково бо ж використовується саме як «аеродром підскоку останньої милі до великого аеропорту» тож машиною до «свого» аеропорту далі приватний літак або чертер до великого аеропорту і вже далі деінде і на зад відповідно зворотньому порядку

це скорочення працює ефективно особливо за умови покриття маленьким приватним усіх domestic напрямків тож щоб просто полетіти континентом як то міамі ла то і великий літак не треба

а особливо то працює саме «на селі» бо ж навіть за наявності місцевих авіаліній вони все одно будуть летіти у місцевий domestic хаб і вже потім куди у міжнародній аеропорт великий що робить час сумнівний бо ж скажімо 4 години з пересадкою у місцевий хаб до міжнародного і 6 годин на прямо у міжнародний але машиною то виходить машиною вже простіше

але коли машиною вже скажімо 16 годин тоді вже трохи не торт плюс як порахувати кейз з місцевим аеродромом і приватним бортом у великий аеропорт то кейз виходить на 30 хвилин до місцевого і 1 годину вже літаком до великого то це вже саме реальний кейз

або ж як робочий варіант domestic flight 30 хвилин машиною і 2.5 години літаком вже до аеропорту вже іншого міста у порівнянні з машиною вже 14 годин якось так

(поки війна, то звісно не на часі. на майбутнє)

а чого так? військову авіацію же ж десь тримають і вона навіть працює тож норм має бути норм

Кухня 6 на 20 це шикарно, я б теж таку хотів би.
І кухарку з таїланду.

І кухарку з таїланду.

а чого з таіланду?

Ну щоб зовсім вже по багатому

Кухня 6 на 20 це шикарно, я б теж таку хотів би.

просто у вас у українців це прямо народні місцеві особливості національного

но при цьому внєзапно

З американськими стінами з фанери і монтажної піни — можливо, в серії КТ з несучими внутрішніми панелями мітингувати без точки доступу окремо в кімнаті нереально.

То пан викупив цілий поверх в дев’ятиповерхівці на 4 під’зда.
А там і кухню можно зробити нормальну, і вайфай не працює.

— зробив повну сигналізацію на всі вікна, двері, і кімнати. Ніколи не переживаю якщо їду кудись на 1 годину чи на декілька днів.

а коли спрацьовує який план реагування?

Так до пусорів треба піідключити

ну план простий — пульт приєднаний до кого треба, батьки отримують смс і дзвінок теж, + осбб і камери є. Але типу, я сподіваюсь, що мені не потрібно буде користатись цими варіантами.

як часто кажуть, «злодій обирає де простіше». Я більше покладаюсь, що сигналка відклякає потенційного злодія.

Перепрошую, а навіщо розетки під мережу? В ноутбуках зараз навіть роз’єму вже нема.
Меш-вайфая вистачає з головою

бо слід думати «по багатому» розетки ethernet по хаті розвести ще виходить а от нормальний вайфай скрізь прокласти уже ніт ))

Ну на вайфаї прораб, який робить ремонт нічого не заробить. Та й дизайнеру роботи не дуже якось.

Підключати меш ноди

Дуже дякую за розлогий коментар, матиму це все собі на увазі.

Покупал убитые хрущи и как хобби курировал ремонт и частично сам принимал(електрика, закупка, организация доставок и работы уже чистовые — ламинатик, обои. Чуток черновых работ как антистресс) , часть отец делал(плитка, сантехника — работал по стройкам уже 15 лет).
Прикольно, понравилось. Прошло так 3 кв. однушки.
Из минусов. Были работы на которые нанимали людей и тебя с порога наебать пытаются на по больше. Когда понимают что не выйдет, линяют или те кто соглашаются, но не делают не так как обещали. Хорошо что есть кто пронаблюдать может.
А так, хороший антистресс на этапе демонтажа) Правда так как я ставил себе сроки. Были чутка нервы)

Ого, цікаво було дізнатися. Дякую, що поділилися!

Ещё на всякий добавлю. Хрущи в нормальных районах Одессы с +\- норм подьездами и дворами. Там к примеру двор не проходной и не возле гаражей. Дверь на магнитном замке в парадную. Один был с подубитой парадной. Но при этом первый этаж это детский садик, и дверь тоже на магнитном замке. Сделал косметический ремонт за 50-80$ до второго этажа( из остатков краски, шпатлевки, валиков и то большая часть ушлазакусь моим друзьям майорам с которыми мы там ковырялись, так сказать тим билдинг с активностями))

Дизайн-проект must have. Мається на уазі приходить людина, все проміряє і мало тобі pdf з десятком сторінок: електрика, приблизно сантехніка, приблизно розташування меблів і .т.д.
Коштує копійки, і вартте кожної копійки..

Коштує від 20 баксів/метр, тобто від кілобакса тотал.
В квартирах ***к-хуяк все в біле + ламінат/плитку — проект потрібен дуже опціонально.
Найбільше помилок з розетками, бо вони залежать від меблів.

Але воно спрощує суттєво. Бригада буде постійно запитувати що куди і як виводити (сантехніка, електрика, світильники власне, кудою штробити трубку під кондюк. Меблевик питатиме якого кольору обирати мдф/дсп під меблі, а я не естет, мені складно підібрати. З дизайнером обговорили вподобання — підібрали все, приїхав у магазин, вживу глянув — дійсно ок. Навіть ламінат, я спеціально не показував нікому, який саме у проекті. Ми лише консультувались і дивились візуалізації у дизайні. Але з сім’єю об’їздили різні магазини і ринки. Іронічно, що нам сподобався саме той, що був у дизайні. Я ще думав, може інший сподобається більше, бо цей трохи дорогий був. Але ні. Те саме з плиткою. Ту ж декоративку на стіну підібрав дизайнер, приїхав у магазин, показав працівникам, подивився вживу — дійсно гарно підходить. Ну ви самі мабуть знаєте)
Нормальний дизайнер, який не просто малює картинки, а планує грамотно технічний проект та підбирає конкретні матеріали під картинку — це скарб. А можна і обпектись, якщо попадеться аматор. Мені хіба трохи забагато світла дали у вітальні, використовую половину з того))

Ремонт у Львові в новобудові бізнес-класу робив по дуже детальному дизайн-проекту, і то були суттєві промахи і переробки.

Ремонт в квартирі поганенького будинку в Іспанії робив без дизайн-проекту на пофіг як. Фломастером по стінам приблизно помалював розетки/вимикачі, пальцем ткнув де буде що по сантехніці і трошки зорієнтував по кольору плитки/ламінату.

Кухня куплялась в будівельному магазині по модулям прямо з ремотником, один з 8 фасадів на вибір а інше плюс-мінус по стандарту. Окремі меблі на чорт зна якому сайті, стіл взагалі хтось через ватсап групу продавав.

Як буду наступний ремонт робити (з проектом чи без) — хз, мабуть все залежить від рівня нерухомості. На третьому-четвертому ремонті вже й так розумієш що де має бути, а якщо ремонтники не можуть відкласти простір від полотна дверей до вимикача — жоден проект не допоможе.

Коштує від 20 баксів/метр, тобто від кілобакса тотал.

Ем. Це якась фігня. Я заплатив за все десь 2500 грн за 65 м.кв. в 2018. На виході після кількох зустрічей, проговоренням що ми хочимо, нам віддали ескіз-проект в pdf на 8 сторінок: розміри вихідні, монтаж-демонтаж додаткових стін-перегородок, рощташування меблів/орієнтовно кухні/сантехніки, окремо сантехніки з підключенями і трубами, двері + кондиціонер, стелі, освітлення, електрика.
20 баксів за метр, це вже мабуть коли дизайнер там підбирає матеріали, кольори та інше..

Я в 2016 році ремонт без проекту робив, але все одно дуже дешево у вас звучить.
Схеми називали від 10 баксів/метр, нижче не бачив, тобто 650 баксів по тому курсу було б ближче до 18000грн.

У мене був проект на 50 сторінок А3 з візуалізаціями і списком матеріалів/меблів/т.п.

У мене був проект на 50 сторінок А3 з візуалізаціями і списком матеріалів/меблів/т.

Ага. Ми тоді говорим про різні проекти. Про той що я пишу там без візуалізацій — просто креслення з позначками та розмірами. У вас вже був повний проект. Якби був би достатній бюджет, то я би собі мабуть таке саме замовив..

2021 год, 40м2, $800
проект на 20 страниц, демонтаж, стені, проводка, освещение, тепліе полі, датчики, сантехника, кухня/фартук, полі/плитка, потолки, мебель/что-то там еще, ведомость материалов, віезд на закупку отделки, надзор за чистовіми работами

Підозрюю вам втюхали дизайн ескіз-проект розроблений для когось у вашому будинку, який ви могли надибати нахаляву пройшовшись по стояку)
$20-25/метр зараз коштує повний дизайн проект, який включає заміри, планування, технічні креслення (електрика та освітлення, сантехніка, монтаж/демонтаж), підбір та прорахунок матеріалів, меблів, фурнітури тощо, а також 3д-візуалізацію дизайну (щоб подивитись а як то все буде виглядати)
Я зараз на стадії дизайну у своїй квартирі. Разом із дизайнером вже пройшли декілька ітерацій правок і рендерів. Від себе скажу найбільший гемор в дизайні — це підбір матеріалів, особливо плитки в санвузли.

Кому як, для мене плитка була найпростішим вибором.

Підозрюю вам втюхали дизайн ескіз-проект розроблений для когось у вашому будинку, який ви могли надибати нахаляву пройшовшись по стояку)

Пфф. Втюхали за 2500 грн.? Якраз в мене все спочатку проговорилось, а потім вже був проект.

$20-25/метр зараз коштує повний дизайн проект

Ну от за таке я не знаю чи варто платити. Тут кожному своє. В принципі якщо гроші є, то воно мабуть те ж того варте. Я мав на увазі не дизайн-проект з кольорами, матеріалами, виїздом на закупки і т.д. т.п. А саме просто схеми з розмірами де що має бути. профіт для всіх і для бригади і для самого себе.

1/ В жодному разі не економити на підлозі для ’житлових’ кімнат. Ламінат чи лінолеум навіть не розглядати, лише хороший, якісний паркет/паркетна дошка
2/ Якщо ви не затятий гедоніст, то ванна не потрібна, достатньо душу. Найкращий варіант — в куті, коли дві стіни власне це стіни самої ванної кімнати, 3 з оргскла або чогось подібного, і 4 — штора замість дверей. Всі ці муровані мега основи і стіни, чи монтовані кабіни з дверима на завісах чи шарнірах (які обов’язково дуже скоро зламаються і перестануть нормально відкриватися) — непотрібний ’оверінжиніриг’ дуже простого рішення, якщо проводити аналогію з ІТ

Якісний паркет чи паркетна дошка та тепла підлога несумісні речі. А так згодний, ламінат ще те лайно. З лінолеумом все не так просто, він для певних задач дуже непогано працює за копійки.

є альтернатива — вініл, і не ламінат і не лінолеум, непогано тримає навантаження, паркет у квартирі де ти не контролюєш вологість це гроші на вітер

Погоджуся. Паркет, насправді, дуже ніжна штука. Потребує догляду більше ніж інші підлогові покриття.

Якби робив ремонт зараз, то точно розглядав би мабуть вініл.

Цікаво було дізнатися, дякую дуже! Виглядає, що найбільш оптимальний варіант, то вініл — схиляємося більше до нього. А от щодо ванни, то плануємо її, бо донечка ще маленька + хочемо ще одну дитину, а в душі важкувато дітей мити.

Всі ці покриття, окрім паркетної дошки, дуже гучні. Паркетна дошка — це ідеально, і вона сама по собі тепла

Ніт, для душу є такі спеціальні стільці дитячі, вони це полюбляють і безпечніше ніж ванна

беріть вініл, ми так всю квартиру в один рівень безшовно вінілом переклали — він тихий, теплий, підложка вже в нього вбудована, робот-пилосос чудово катається по ньому, а кіт дуже кумедно з пробуксовкою

Теж робив вініл по всій квартирі (окрім ванної та туалету, там плитка, бо мало гарного вінілу туди), дуже практично. На відчуття, якщо ходити босим, не паркет чи паркетна дошка, але довговічніше і менше треба паритися (на кшталт щось не вронити на кухні або не залити при митті).
Єдине, він не б’ється, але у мене вдома люблять стільці шурухати по підлозі, то може царапатися, але незначно (він типу «матовіє»).
Мій робочий стілець з прорезиненими колесиками, то вінілу це нормально (паркетна дошка без спеціального коврика вже б дещо обдерлась, скоріш за все)

Якщо ви не затятий гедоніст, то ванна не потрібна, достатньо душу.

Має бути і душ, і ванна.
Душ має бути великим, для будь яких цілей (If you know what I mean). Душ має бути без бортиків, сток в підлогу, з ухилом, щоб не перетікало за межі
Мене такий душ врятував від затоплення сусідами, текло саме в душ, і далі по квартири не розтеклося.

Штора — це фу, скляні двері це круто.

Але мити скляні двері від вапна — ще та задача. Шторку викинув, нову повісив та й все. Є нюанси..

Але мити скляні двері від вапна — ще та задача

А жена на что?

Для кохання ж:)

А, ну да
но потом пусть приберёт за собой

Є клінінг, хай вже допомагають.

Є клінінг, хай вже допомагають.

А жена тогда зачем? Лишние расходы
Да и блин — тоже мне работа! Посудомойка моет, стиралка стирает, робот пылесос убирает, сидит себе в кресле, бездельничай да сериальчики смотри

Я відповіла саме на коментар щодо вапняного наліту на двері душової кабінки. Хочуть жінки витрачати час на це- немає питань), я — ні, не хочу)

Хочуть жінки витрачати час на це- немає питань), я — ні, не хочу)

Вы так никогда замуж не выйдете!

В мене все добре, але дівчатам передам, що треба вміти мити двері душової кабінки:), бо інакше заміж не візьмуть)

У патріархаті б жінка мовчки прибирала, а матріархат вчить жінку купити скребок для води і вимагати усіх хто помився прибирати за собою поки вода рідка

Ну, от бачите.Кожен коли за собою прибирає — вже рішення. І справа даже не в патріархаті/ матріархаті.

ну так я же ж одразу при чім з досвіду і сказав що то починає виглядати дуже странно вже буквально на другий день коли з одного боку «скляні двері душ дорого богато» а з іншого боку

хто помився прибирати за собою поки вода рідка

тож я знайшов для себе що манав я а я простіше шмиг у ванну просту без душу за шторку і помився і всьо готовий далі

Мені найбільше подобається система, коли всім пох на ті розводи. А миється ця перегородка тільки коли приходять гості і то не завжди)

я б не хотів так жити, щоб гості відвідували мій санвузол. є гостьовий

В мене все добре, але дівчатам передам, що треба вміти мити двері душової кабінки:), бо інакше заміж не візьмуть)

и готовить, обязательно готовить.

Ох, не кормити чоловіка в родині — це вже жорстоко), згодна.

як варіант, можна годувати тільки коли душову помиє.

Як в вашій хаті прийнято,то цим і маніпулюйте)

Я майже розлучений, вільна людина тобто. Так що в мене, можна сказати, ніяк не прийнято.

А треба було систему підготовки води ставити

Її доцільно ставити тільки якщо є централізоване водовідведення.

с чого це ? у будинку у мене ЛОС і є станція очистки, ну зливається там 200л розсолу у третю камеру, багато років ніяких проблем

Третя з виходом у поле фільтрації доочистки зазвичай

Я солончак робити не збираюсь

Ви не дуже розумієте як це працює, 200л на два тижня у порівнянні з ~5м2 води за цей період це ніщо

Дайте специфікацію. Подивимося на кількість ропи в місяць

Якщо б ви розуміли про що кажете, то знали б, що частота та кількість промиву головка або виставляє сама по датчику, або по аналізу і табличці. І це залежить від води і наповнювача колони

Не важливо, як саме воно працює. Ми на виході маємо певну кількість солоної води, мінімально та максимально. Яка це кількість? Який розхід солі в кг на рік?

Та ничего там сложного, если не запускать. Если чистить раз в неделю, то тупо средством забрызгал, пару минут дал постоять, стёр тряпкой.

Ну вот в Эстонии вода жёсткая, но норм химия при регулярной чистке снимает это без проблем

Має бути і душ, і ванна.
Душ має бути великим, для будь яких цілей (If you know what I mean). Душ має бути без бортиків, сток в підлогу, з ухилом, щоб не перетікало за межі

і окремо басейн і джакузі і аквапарк з водними гірками

Штора — це фу, скляні двері це круто.

з прямого досвіду особистого проживання скляні двері то реальний гемор і у реальному застосуванні забувається десь на другий третій раз і дискомфорту морально анального не викликає як то для порівняння дешева машина дорога машина

з обслуговуванням же ж там реальний гемор саме з-за наявності рухомих частин бо помити не рухоме скло (як то стінка душ) то є складає десь 0.2 від того щоб помити не тільки саме скло але й усі ті рухомі частини і от саме вони почнуть діставати вже не забаром

а воно почне бо воно брудниться швидко і воно реально впадає у вічі

але у порівнянні за шторкою є один вагомий ефект бо скло є прозоре тут слід визнати воно реально так приємно коли є трохи навіть натяків на певну клаустрофобію як то американська ванна (звичайна) або душ зазвичай зроблені «у 3 стіни» і тому закриваючи вхід чимось не прозорим створюється різко обмежений об’єм з якого ще й не видно що там надворі а раптом там монстри чи маніяк ))

і плюс реальності двері вимагають вей більше місця щоб вони реально не били по голові перш за все морально як німа користуватися що є мені підказує на варіанті «ремонту економ» автоматично не підходить бо місця там якраз нема дуже і дуже саме by design

ЗЫ: тут на форумі десь навіть була суперечка чи кому може бути потрібна ванна кімната площі більше 10 кв. метрів )) скажу з досвіду воно у цілому прикольно але не те що набридає але перестає помічатися у буквально «радувати» (див. «не правильні повітряні кульки») тоді як «звичайна ванна кімната» не велика але нормально зроблена і так просто зі шторкою як чиста функція тож вона працює просто чудово саме як чиста функція як то маючи зокрема як функцію «не створювати негадивних емоцій за практичного використання»

воно реально працює я перевіряв

Мене такий душ врятував від затоплення сусідами

імхо головний біч радянської застройки і навіть «супер бізнес плюс класу» то є ці дивовижно скажені планування ванних кімнат які буквально тупо не заплановані на розташування там ванних кімнат

для мене так само загадка як воно взагалі так задумано бо то же ж нонсенс

мінімальна маленька ванна кімната має бути просте прямокутне приміщення рівно точної ширини щоби у його кінці розмістити ванну «у 3 стіні» і точно упритул без ніяких додаткових «поличок виступів тощо»

і далі за довжиною розміщується умивальник і унітаз і все

чого такого ні коли не зроблено там у ссср для мене загадка як то особисто я ще ні коли не бачив щоб ванна кімната було тупо by design під встановлення ванни стандартного якогось розміру і завжди там чомусь лишаються якісь кутки якісь «зайвий простір» тощо навіть коли ванну встановити можна тільки єдиним шляхом бо більше ні як

якщо ванну всьо дно встановити більше ні як то нах. ви зробили саму ванну кімнату як то буквально цитуючи «на х. ширє» (к) (тм)

це реально тупо морально убиває бо у ссср же ж усе так і то є якийсь реально же ж п.ць як усе тупо не ефективно саме by design

Не знаю, до чого ти це писав, у мене ніяких стін не було, лише місце під 2 санвузли, розміри на власний розсуд.

Робив ремонти:
— 2016 Київ
— 2021 Львів
— 2024 Іспанія
Кожен кейс гірший іншого.

Порекомендувати нема кого, є чорний список виконавців
(особливо кольорово можу розписати одних львівських інстаграм-пітухів — budegood)

львівських інстаграм-пітухів — budegood

Що цікаво відгуки у них в гуглі хороші, цікаво як це працює

Накупили відгуків, нап***іли в презентаціях — все по стандарту.
Там вже колись розповідали про 500 зданих об’єктів, і виходило наче кожні 2-3 дні новий віддавали що в їх масштабі навіть в теорії було б неможливо.

А ти не знаєш як працюють відгуки?

Ого, таке собі((

(особливо кольорово можу розписати одних львівських інстаграм-пітухів — budegood)

А що саме так, якщо не секрет?)

Робили 2к квартиру більше року замість 4 місяців, чорна бухгалтерія, домальовані види/об’єми робіт, погана якість і т.п. Зараз подав на них в суд, але наші суди десь такі ж: якщо оплати були — то значить всі молодці.

Йоо, жесть((
Дякую, що поділилися цим і бажаю, щоб все вирішилося!

Дякую. Початок ремонту був в кінці 2021 року, з війною/паузою/спробами продати тільки зараз здали в оренду. Свіжачок:
— один з двох бойлерів не працює, магазин в вигляді ФОПів розвалився/закрився
— мікрохвильовка не працює (гарантії тільки рік дали за який навіть не включалась)
— десь пробиває проводку на раму дверей прихованого монтажу
— пара ethernet кабелів перебита
— лампочка на стелі просто взірвалась як граната

— мікрохвильовка не працює (гарантії тільки рік дали за який навіть не включалась)

Так це ти мабуть хотів все подешевше.

Ні, це я шукав горизонтальні бойлери, а не «подешевше». Вони самі по собі дорогі, тим більше в об’ємі 120+150л. В тій квартирі мова про «подешевше» взагалі не стояла — нашо ото мимо намагатись вгадувати?

Подешевше бо в незрозумілому магазині

І що? Гарантія від виробника, а не від продавця. Коли у мене робочий комп накрився, я не віз його у розетку, а одразу до дистрибутора HP, який замінив.

Вже спілкувались з представником виробника в Україні, чекаю фінальний висновок. Поки що сказали що потрібно раз в рік міняти тени і пофіг що бойлери не використовувались, тікає від дати продажу.

это и есть рабство от производителя, «за обслуживание» выплачиваешь почти цену нового бойлера, то что без офицальной наклейки в сервисной книжке с гарантией посылают

Типу того. Ідея купити все нове була щоб самому не розгрібати головняк в разі проблем — але не допомогло. Вже думаю що треба було якої б/в херні набрати, те сае хоч дешевше б було, все одно не собі в результаті робив.

З Львівськими реаліями 2022 знайомий, проте у мене нуль критики до майстрів. Їхня найслабша зона — це були стики. Там треба було слідкувати, вимагати доробляти переробляти. Важко їм давалось. Все решта рівно, гарно, згідно проекту.
А чим поділитесь зі свого досвіду у Іспанії? Можливо які ключові відмінності були — хороші і погані?

В Іспанії взагалі ремонти інші геть в усьому.

Електрику 2-3к квартири тут розводять на 7 автоматів (фаза/нуль) = 14 слотів, коли я у Львові торгувався зробити щиток в 3 полки (36 слотів) замість 4 полок (48 слотів).

Сантехніку кидають на трубах що гнуться, ніхто кутниками те лего не збирає через утюги. Кухоний кран на 3 дірки не існує, хоч в Україні купуй.

Вікна в 2 скла поворотно-відкидні то топовий А-рівень, особливо якщо профіль 70мм і повітря більше 8мм між склами. Відкоси віконні на вулиці, всередині воно ставиться по площі стіни.

Кастомним проектуванням кухонь з замовленням порізки на віярі тут 95%+ не займаються. Все модулями кратно 10см і погнали, хіба загуглушки по бокам доставлять на не-кратне. З меблями аналогічно, вибирайте з готового.

Підхід до стін взагалі «як небудь», штукатурка по маякам відсутня усюди, склохолст — нє, не чули і т.п. Гіпсокартон по-моєму тупо фарбують без шпаклі, хіба шви підмазують для рівності.

Кошториси то взагалі ад, в кращому випадку пункти виду «зафігачить всю електрику в квартирі — 2500 євро з матеріалами» (хз чого скільки куди). В гіршому випадку може бути «всю квартиру зробим за 20 000 євро без матеріалів» і орієнтовно напишуть типу вікна/двері/вода/електрика/стіни/стелі/підлога.

І може так і треба, бо оті дізайнерськи ремонти у однухах житоміра на останні гроші та нерви потім не продаються

І може так і треба, бо оті дізайнерськи ремонти у однухах житоміра на останні гроші та нерви потім не продаються

зависит от. если не віпендриваться, а просто взять дизайнера — то потом значительно меньше проблем и переделок. обічній «рабочий» дизайнер все таки имеет опіт и убережет от множества косяков

Мені вже не треба, але пробували, не пішло, я краще сам усе намалюю для легких випадків. А от конструктора я наймаю коли щось треба проектувати типу балки, ферми, перекриття

А от конструктора я наймаю коли щось треба проектувати типу балки, ферми, перекриття

В квартире у вас балки, фермі, перекрітия?

Живу у будинках, квартири то маленький гешефт дружини, допомагаю їй. Ну і звісно як у старому фонді стіни треба знести чи проєм новий то треба розрахунок, оформлення, креслення. Якось вона взяла мансарду робити, отам хитрі сходи-антресолі були, з w-профілю чувак спроектував, вийшло легенько і міцно.

Ну у нас в країні справді «перфекціонізм» у ремонті вважається нормою. Не скажу, що це погано, бо вирішує в майбутньому купу проблем, які з’являються у житлі з європейським тяп-ляп ремонтом.

Просто там альтернативи за адекватні гроші немає, ось і приходиться вимушено ставати аскетом у цьому питанні, але як кажуть, це не від гарного життя.

А щодо дорогих дизайнерських ремонтів, то ніхто не забороняє робити стандартні білі стіни і ставити готові кухонні шафи. Просто зроблено це буде якісніше.

Бо нема стандартизації, забудовники ще не зрозуміли як це круто, коли у тебе стіни точно кратні кроку шаф стандартних, столешниць тощо. Пендоси у цьому майстера, хоп-хоп і з готових елементів з палітрою у 12 колірів кожна Дуся може стати дізайнером і отримати інтерʼєр який потім наступна Маруся купить і буде задоволена. My guilty pleasure це піти на олх написати там «дізайнерський ремонт» і угорати. От прям зараз натиснув і я везунчик

Дорогий ! m.olx.ua/...​podalk-parku-IDWMX9H.html

коли у тебе стіни точно кратні кроку шаф стандартних, столешниць тощо. Пендоси у цьому майстера, хоп-хоп і з готових елементів з палітрою у 12 колірів

мене забавляє стандарт розміру стільниці кухні 3.05 метри та 4.20 метри

тобто теоретично 3.05 можна поставити на 6 модулів по 60 із «звісами» по 2.5 см (1 дюйм) чи як воно мало бути?

але 4.20 уже рівно 7 по 60 )) це мабуть максимум який влазить у ліфт чи якось як

З новітніх та неочевидних речей. Передбачити місце для прибирайла. Роботи-пилососи, особливо миючі, вимагають певного розташування бази. Там мусить бути розетка поблизу та більш-менш вільний доступ.

Там мусить бути розетка поблизу та більш-менш вільний доступ.

я собі на Різдво купив швабру елєктро профі серія кєрхєр вєщь чумачєччя правда у мене скрізь hard floor включно як на сходи і до речі на сходи трохи треба ще придумать та просто подивитися каталог професійного того ж кєрхєр машини для прибирання

... думаю зараз що не подумав і треба було зразу брать два тупо виходячи з географічної розподіленості прибирання

в принципі там роботи теж є такі щоб не дуже вже великі а більш помірковні майже домашні якось так

youtu.be/j-Vrr6XMxeQ

але з особистого досвіду особисто я з роботами якось не здружився досі як то

Роботи-пилососи, особливо миючі, вимагають певного розташування бази. Там мусить бути розетка

тож аби воно робило усе прибирання повністю автономно тоді то має сенс а як за ним всьо дно дивитися та ще за ним прибирати (сміття виносити тощо) то тоді воно якось дивно виходить бо хто за ким прибирає власне?

ЗЫ: ну і так само не вміють їздити поверхами не вміють прибирати сходами ))

ЗЫ: але у контексті «економ ремонту у економ хаті у економ будинку з усім економ» усі ці балачки всьо дно безглузді і не мають сенсу особливо на «вбудовану техніку для прибирання»

№ 1 бо це ж треба потом шукать дурачка який усе то «вбудовано в економ» купить да?
№ 2 а як ви такі багаті щоб вбудувать прибирання на ремонті і більше того воно потом буде економніше за час який можна зекономити за вартість того робота то чого тоді просто зразу просто нормальну хату не купить? і найняти просто нормальну прибиральницю ніт?

Роботи-пилососи

Оце взагалі подарунок богів. Якби робив би ремонт, то рохраховував би по максимуму на підвісну мебель, щоб робот міг проїхати..

При ремонті головне — стійка нервова система ). Будьте готові, що кругом рукожопи. Спеців мало. Якщо вибір між людиною, яка працює на себе, і компанією, вибір має бути на користь людини. В компаніях зараз біда з працівниками. Вироби можна купляти у виробників, але встановлювати їх в ідеалі має ваша людина спеціаліст, а не «спец» компанії. Остання ланка найважливіша.

Цікаво було дізнатися, дякую!

Якщо вибір між людиною, яка працює на себе, і компанією, вибір має бути на користь людини.

А чому так? Бо я більше думав, щоб одна бригада робила все, типу щоб в разі чого майстри один на одного не спихали проблем

Двері і кухню мають робити тільки досвідчені, уніаерсали налажають

Якщо пан не може сам зібрати кухню чи повісити двері то ремонт не варто починати.

сам «повесить двери» это какие, входные, межкомнатные, обычные или скрытого монтажа? Набор инструментов разный нужен

или скрытого монтажа?

проста порада дізайнєрам «битового економ класа» не робіть двері скритого монтажа чисто by design ))

чи повісити двері

ну повісити двері я би таки віддав професіоналам хоча канєшно можна но там реально багато тонких деталей як то буквально «не всьо так однозначно»

а от з кухньою вже цікавіше канєшно ))

У чувака якому я аутсорсю двері та стінові панелі інструменту festool на 20 баксів та досвіду 10+ років, це в штатах ото на 6 саморізів ляпнули і досить, трімом обшили

інструменту festool на 20 баксів та досвіду 10+ років, це в штатах ото на 6 саморізів ляпнули і досить

так я якраз зробив закупок на стіко но я люблю dewalt ))

... но чукча всьо равно не чітатєль так шо буквальноє пох. ))

та досвіду 10+ років

ЗЫ: гм цікаво час летить вперше я встряг у ці «дискусії» ще 11-го року виходить це вже 12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24 = 13 рокі тож у мене всьо дно товщий і довший і чорніший )) тоді то був вітчизняний хоча ще не націонал соціалістичний форум «строімдом» втім мені здається він досі живий і то активний наче но я давно не провіряв у мене нерви вже геть погані та й інтересу не стало як там у пушкіна «словно кто-то к Родінє отвик» ((

Будьте готові, що кругом рукожопи.

хуже )) готуйтеся що кругом п.здаболи ))

Спеців мало.

які несуть таку х.ню що тупо лопаточку і по і.лу і в лісі закопать я сірьозно ))

ЗЫ: з відносно свіжого мав розмову з вітчизняним «управдомом» та його «інженером тіпа сантєхніком (я х.з. хто вообще всє єті люді з претезієй на технічні речі)» питання стояло з’ясувати чи часом то у хаті не є приточна вентиляція бо

а) з неї нормально так дує що не можливо технічно для витяжної

б) попутно воно дує звідкись саме з надвору але не прямо а через щось бо температура там не так як надворі але менша ніж у приміщенні з чого воно просто тупо «видуває опалення» за що у «клієнта» і виник оригінальний вопрос «ось цифри а шо тут вообщє твориться»

то вони мені і розказували як то буквально і дословно «не всьо так однозначно» і «я сама дочь ахвіцера работала на стройкє знаю за витяжкі нада аткрить акно і тода потянєт в зад а вообще ставьті обратний клапан і будіт вам»

Вироби можна купляти у виробників, але встановлювати їх в ідеалі має ваша людина спеціаліст, а не «спец» компанії.

гм з досвіду не всьо так однозначно но то було до війни а зараз може вже всіх убили на війні ((

... отже на технічні вироби як то підвіконня та внутрішні двері тож замовлення на перше включало також встановлення і то є реально од чого я реально получав задоволення од процесу бо то було реально на всі гроші і буквально візмеш в руки маєш вєщь

з дверима було трохи складніше з огляду на певні не розуміння за товщину стін як то «тут за проектом буде стіна хх тож просто пиши хх у замірі» а на то «як же ж я напишу коли стіни ще нема?» на що я реально дивився на людину тупо як «ти шо ідіот?» реально от )) але в цілом впоралися і то імхо краще їх бо то буквально у них просто рука вже набита на конкретному виробнику фурнітурі тощо

імхо та же ж історія за кондіціонєри особливо за сучасні нормальні «сильно дорожче дешевого» інвертори

але встановлювати їх в ідеалі має ваша людина спеціаліст, а не «спец» компанії.

на інше я сумніваюся що на справді потрібно «спеціаліст зі встановлення» хіба у програміста руки на стіко криві та з ж.? ))

а що розчарувало?

не скільки розчарувало скільки б харило пошук і спілкування з майстрами, дійшло до того що деякі роботи я виконував сам

Хех, я тільки почав з майстрами спілкуватися, але вже бачу, що деякі роботи я буду сам робити))

Я б додав трохи ще.

• 12V розетки та лінії до них туди, де будуть стояти роутери, щоб мати можливість живити пристрої прямо від акумуляторів або примітивних DC/DC UPS
  • Холодильник, освітлення в ванних, кухні, деякі розетки на кухні мусять бути на одній фазі. Щоб потім не було несподіванок, коли треба підключити зовнішнє джерело енергії.
  • На вході в щитку мусить бути трьохпозиційний автомат, про діфреле вже мовчу.
  • Під кожним вимикачем світла мусить бути розетка.
  • В кабінеті світло мусить вимикатися на вході та біля робочого місця.
  • Фотографувати процес ремонту, особливо там, де проходять комунікації
  • Дизайнерські рішення програють класичним та «некрасивим» за ефективністю. Красива батарея може не давати необхідного теплового потоку щоб прогріти кімнату. Красивий вбудований кран може мати важкодоступний або незамінний картридж
  • Вчити фізику, щоб не куплятися на нанофарбу, яка не дає промерзати дверям, або про міліметрові терморозриви, які чарівним чином роблять те, що зазвичай й 10мм мінвати.
12V розетки та лінії до них туди, де будуть стояти роутери, щоб мати можливість живити пристрої прямо від акумуляторів або примітивних DC/DC UPS

ИБП на 12V решит проблему навсегда. Без прокладки толстых проводов через всю квартиру

Холодильник, освітлення в ванних, кухні, деякі розетки на кухні мусять бути на одній фазі. Щоб потім не було несподіванок, коли треба підключити зовнішнє джерело енергії.

Вообще не проблема выкинуть некоторые фазы из АВР

ИБП на 12V решит проблему навсегда.

Для нього треба 220V на вході. Спочатку ви 12V DC перетворите на 220 AC, а потім знову в 12V DC. Напоркуа? DC/DC перетворювач коштує на аліекспресі пару доларів, це в декілька разів дешевше за 12V блок живлення на DIN рейку.

Без прокладки толстых проводов через всю квартиру

Для 30 ватного споживача достатньо буде 0.75 перетину.

А якщо фаза одна?

Спочатку ви 12V DC перетворите на 220 AC, а потім знову в 12V DC. Напоркуа?

Чтоб не ***ться с разводкой слаботочки. Вы в курсе, почему для проводки 220 лучше 127, а 127 — 36 Вольт?

А якщо фаза одна?

Приходящая одна
А вот выводов — много.

У меня тот же бойлер отключен от АВР на этапе проводов к его автомату (запитан напрямую)

Чтоб не ***ться с разводкой слаботочки

Дві точки підʼєднати це прямо катастрофа якась?

Приходящая одна
А вот выводов — много.

Ну дик правильно формулюйте фрази, щоб не було непорозуміння.

Споживачі та фази — різні речі. Виводи взагалі третє. При прохідному підключенні вивід один, споживачів багато. При варіанті «зірочка» виводів буде багато, по одному споживачеві на вивід.

Дві точки підʼєднати це прямо катастрофа якась?

Тяуть 20-50 метров кабеля? Зачем?
Слаботочка вообще не предназначена для разводки

Споживачі та фази — різні речі.

Ну вот вы и поняли в своей теоретике.

А у меня на практике давно работает и АВР, и ИБП на 12В в кабинете на роутер и сервачок на N100

Тяуть 20-50 метров кабеля? Зачем?

Щоб мати більшу автономність задешево.

Вы посчитайте во сколько Вам обойдется ИБП на 12В и на 50А хотя бы. Чтобы централизованно запитать все 12В потребителей дома

Всі це два роутери, які мають 30 ватні блоки живлення? Навіщо мені там 50A? Там 10A з головою вистачить із запасом та втратами.

А якщо фаза одна?
Приходящая одна

чого одна? в мене по києві де бізнес-мінус бізнес-плюс то скрізь по 3 ))

У меня тот же бойлер отключен от АВР на этапе проводов к его автомату (запитан напрямую)

make sense но імхо то реально сильно наворочені заморочки особисто я взагалі вважаю що авр на квартиру то чисто перебор як то «імітація автономності»

але хазяін барін канєшно але ж тема саме за більш менш економ ремонт у хаті економі класу ніт?

чого одна? в мене по києві де бізнес-мінус бізнес-плюс то скрізь по 3 ))

У меня тоже три
А потом разведены на группы автоматов

make sense но імхо то реально сильно наворочені заморочки особисто я взагалі вважаю що авр на квартиру то чисто перебор як то «імітація автономності»

Очень удобно — не пропадает свет, не сбиваются часы на технике, ребенок как смотрел телик, так и смотрит
Посудомойка со стиралкой как стирали, так и стирают

але хазяін барін канєшно але ж тема саме за більш менш економ ремонт у хаті економі класу ніт?

500 баксов аккум, 500 инвертор
Куда уж дешевле?

Матиму то собі на увазі, дуже дякую вам за розлогий коментар!

якщо є бажання мати розумний будинок, то він починається з проектування, наприклад
1) має бути віддалене керування зонами живлення, не «увімкни світло», а «вимкнути усю квартиру крім нетворк бокса, холодильника та зони розумного будинка»
2) місце розташування інфраструктури має бути таким, щоб там вмістився роутер, свіч з пое та гпон конвертор, NAS, серверочок, та відео реєстратор, було звукоізольоване та якусь вентиляцію+пожарний датчик і можливість завести туди додаткові комунікації ззовні
3) термостати на для клапанів батарей, теплих підлог, бойлера та кондиционер теж повинні мати інтеграцію і керуватися у єдиному полі
4) мінімум дві камери спостереження має бути — біля дверей та з балкону, туди треба cat5 і на свіч, якщо планується якийсь персонал типу няні чи помічниці, то камери мають бути і внутрішні, бажано не кидатися у очі
5) смарт глазок-дзвінок-домофон — cat5 біля дверей краще ніж Віфі
6) клапана на воду та датчики протечки+інтеграція у розумний будинок щоб була нотіфікація
7) датчики відкритих вікон, ДИМУ, руху можуть бути і безпровідними але це мінімум
8) якась смарт-панель для розуму, туди теж треба cat5 та живити poe
9) замок на двері має бути теж смарт, з можливістю інтеграції у будинок
10) залежить від площі, але краще мати декілька віфі точок щоб покрити усе 5ггц, туди треба cat5 і звісно порт poe свіча, є акуратні точки на стелю або стіну, мікротик, ціско, тплінк
11) під домашній кінотеатр краще закласти дроти відразу, багато хто каже та ну, я не дивлюся кіно, але смаки міняються. Щоб зробити на майбутнє читаємо документи про Dolby Atmos 7.2.4 наприклад, на сайті долбі, там нескладно
12) до тіві треба свій cat5 та електричну розетку на стені і обовʼязкове канал вниз, типу труби 40мм, щоб прокидати дроти до консолі чи ресивера на тумбі, щоб не висіло як залупа

ну і теж коло інфраструктурне, тезисно
— щіток має байпас для резервного живлення, про це писали нижче з деталями
— до кожного дзеркала треба живлення для підсвітки або смарт-дзеркала
— на кухні має бути дофіга розеток + usb A та C, як з доступом з робочий поверхні так і біля столової зони
— підсвітки з під шаф кухні — обовʼязково
— приточний клапан вентіляції має бути
— витяжка кухні рахується по обʼєму неізольованих обʼємів і усі воздуховоди шумоізолюються
— для робота пилесмока краще відразу придумати місце — я роблю підводку води, каналізації та електрики у комірку де він стоїть і трохи підрізається двері щоб він звідти мій виїхати — зручно, дехто інтегрує у меблі кухні
— фільтрацію води краще запроектувати таким чином, щоб мати 20″ бігблю фільтр на вході як мінімум, береже сантехнику від сміття у воді. регулятор тиску обовʼязково
— сушарка білизни має бути, хто це не зробив і сушить на отой розкладачці — той лох. якщо площі нема, то хоч пралка з сушкою
— сушарка рушників краще електрична, отой ввід циркуляції води краще відрізати і заглушити, безпечніше

3) 6) 7) 9) только ты будешь саппортить весь китайский «смарт» который будет глючить, переходить в непредсказуемое состояние при пропадании питания, слетать часы с графиками теплого пола, то что китайцы не вставили батарейку, обучить жену, бабушку, кота, что делать с умными датчиками, которые подглючивают или иногда не так работают как задумывалось, когда тебя не будет дома лезть в прошивки, админки, перезагружать девайсы и тд.
Смарт-замок на двери — чел себе такой поставил, потом замок умер и вызывал альпиниста, чтоб тот вскрыл окно и открыл двери изнутри. Очень весело, когда твой кот/собака внутри квартиры, а ты стоишь под дверьми с женой и смарт-замок отказывается впускать, а открыть снаружи его нечем

Чому це? Zigbee датчики повністю локальні. При живленні через PoE живлення на порту можна вмикати/вимикати віддалено. Потрібно робити розумний будинок на відкритих стандартах, без vendor локу

мова про підтримку цього зоопарку. Осьосьо буквально осьо — два термогігрометри сонофф і іноді то один то другий просто перестає надсилати дані. І це всього два однакові датчики в системі з двома датчиками )
хоча якщо брати щось коробочне а-ля ajax то можна буде їх підтримку дрюкати. Але той же ajax ніяк не інтегрується, вроді, з хомеасістансе

Є аякс, є iq panel, датчики і термостати honeywel, для тих хто не вміє готувати китайську хмару щоб не глючило завжди є комерційна альтернатива з сапортом. І бабусю навчать.

Щодо замків, беріть ті, які дублюють механічну частину, якщо смарт вмре, відкриєте ключем.

і обовʼязкове канал вниз, типу труби 40мм, щоб прокидати дроти до консолі чи ресивера на тумбі, щоб не висіло як залупа

оце гарна тєма
можу додати, що я закинув туди плаский 40мм*150мм вентканал, а не трубу, бо він ширший виходить. І тут варто було продумати на «вході» і «виході» плавні переходи із кутом 30-45 градусів, бо я собі зробив просто два прорізи і по суті там 90 градусів всередині виходить — товстий хдмі трошки уприрався — як змій Лаокоону

Ще. Живлення на камери/пристрої по PoE

дофіга розеток + usb A та C

я би сказав це «культурний анахронізм» як то «щоби круто було» як то ок type-a вже треба пошукати (як то я купив нові зарядки на айфон а вони вже type-c і довелося докупить ще кабелі) а коли воно знову зміниться або просто потребує більш нормальної потужності (ноути зараз тоже на type-c і там скіко 60 ват?)

... тож оті усі «вбудовані» застаріють зазвичай ще на момент завершенно їх установки

плюс імхо з власного досвіду і також з узагальнення спільного тож «звичайної зарядки» там вистачає на усі реальні кейзи як то «звичайної зарядки» так само просто просто фізично перекинути будь де деінде де тільки є «звичайної розетки» і так само просто замінити або ж докупити +1 +2 скільки треба стільки і докупити

Ну так коробка стандартна, поміняв та й годі. Можна і чисто С на 60вт, під островом 4 штуки

Цікаво було дізнатися. Дуже дякую вам за розлогий коментар!

Всеодно доводиться щось перероблювати. Усе не передбачиш.
От коли почались блекаути то на швидкоруч розкидував 12в на освітлення. Клеїв стрічки.
Потім пів щітка перероблювали під інвертор та ввід генератора тягнув. Супутникову антену ще кабель і модем запхнути треба було. Зараз домофон чіпляю — раніше не треба було, навіть дзвінка не мав бо до нас ніхто не ходить. Зараз шастають усілякі підозрілі типи, також буду ще камери вішати бо були у місті випадки коли вламувались у квартири, а камери живити безпровідно ніхто не придумав.
Ще перший поверх приносить сюрпризи коли забивається стояк. Я до цього жив у приватному будинку і не підозрював. Тому зворотні клапана на товчок + ванна та раковини. Купу усього перепланувати довелось.
А діти — то справжні вбивці будь якого ремонту. То старший великом стіни побьє то молодший їх розмалює.
Домашні тварини взагалі мовчу
Коротше все рухається — все живе.

Тому зворотні клапана на товчок + ванна та раковини.

і як помагає? я без підколу самому цікаво як то має бути працювати

Звісно. Схема простіше не буває — в одному напрямку йде, у зворотньому ні.
Єдине що під велику трубу на товчок він досить масивний і треба думати як його розмістити. Плюс народ городить більш складні стіни бо якщо у тебе заблокує то може затоплювати сусідів а вони затоплюватимуть тебе. Там треба ще перелив у підвал, але поки до такого ще не готовий

Схема простіше не буває — в одному напрямку йде, у зворотньому ні.

я лише мав на увазі що каналізація у більшості 99.99% українських будинків не напорна же ж тож воно буквально «держе» тільки стікать а не стоять на поверх вище

Там треба ще перелив у підвал

це ж і є каналізація хіба ні?

Дякую, матиму це все собі на увазі. А от щодо дітей, то згоден.))

розеток треба більше. Якщо ви про це вже подумали і збільшили іх кількість в плані, то подумайте ще раз і ще додайте їх.

хотілося б зробити інакше

Хочу дати кілька порад з власного досвіду:
— Вирівнювання стін і сантехніка. Ми вирівнювали стіни під 90 градусів. Але спочатку робилась чорнова сантехніка, і на цьому етапі про таке ні я ні сантехнік не думали. Потім виявилось що у ванній кімнаті стіни були дуже криві і прийшлось класти великий шар штукатурки, найбільше саме в тому кутку де був вихід для зливу пральної машини) Як рузультат — цей вихід на декілька сантиметрів в глибині стіни. З якимись подовжувачами шланг від пралки я зміг типу закріпити, із силою, але по факту він ледь тримається, бо нічого нормально не підійшло. Підпер самою пральною машиною, яку тепер боюсь чіпати. Бо одного разу відсував пралку і не поставив на місце як потрібно. При наступному пранні шланг виліз зі стіни від вібрації і був не слабий такий потоп... повезло що ми хоч вдома були)
— Електрична тепла підлога і керамограніт. В мене на кухні на підлозі керамограніт, він 11мм товщиною, це більше ніж звичайна кафельна плитка. Плюс керамограніт значно щільніший і має нижчу теплопровідність. В результаті цю теплу підлогу ми не використовуємо, тому що чекати прогріву треба декілька годин і ефект все одно такий собі... ледь відчувається що там щось гріє) Знаю роблять якусь термоізоляцію яка відображає тепло, під теплою підлогою. Але в мене такого немає і не факт що сильно помогло б.
— Тепла підлога на балконі. Якщо ви плануєте щоб балкон був взимку теплий як житлове приміщення, то треба дуже добре обдумати і спланувати як це зробити ефективно) Я балкон утеплював зі всіх сторін, засклив якісніми двокамерними склопакетами... ну і той самий керамограніт на підлозі, під яким тепла підлога. В результаті зимою на балконі все одно сильно прохолодно, годинами там ніхто не висидить, і тепла підлога відповідно взагалі не використовується. Марно викинути гроші.
— Вище писали про фарбу на стінах і маркетинг. В мене трішки інший досвід. Так, це не ідеально, шурувати-драяти ти їх не сильно будеш. Але разом з тим, на кухні біля мийки (не беспосередньо, трішки на відстані) в нас фарбована стіна, яку мили вже безліч разів. Фарба матова, не глянцева. Так, за 8 років вона вже не так виглядає як була спочатку, але й до шпатлівки ще не дотерли) В цілому, саме біля мийки я б зараз вибрав інше рішення, але всю решту частини кухні, всі кімнати-коридори, зробив би все так само, як на мене однозначно тільки фарбування. Звісно, з якісною підготовкою стін, що включає вирівнювання стін, склополотно і хорошу шпатлівку. Перефарбувати стіни значно простіше ніж переклеїти шпалери. Один тільки нюанс — якісне фарбування перший раз, тобто з підготовкою стін, коштує значно дорожче ніж шпалери.

сантехника монтриуется на выровненные стены (водорозетки, инсталляция и тд) исключение то что зашивается гипсой.
Под теплый пол надо делать теплоизоляцию стиродуром чтоб не греть потолок соседям и просто толстый слой бетона, иначем будет как вашем случае, кучу тепла даром расходуется и долгий прогрев

Сантехніка — я писав що це була чорнова сантехніка, тобто труби в стінах, і воно в нас не зашивалося гіпсокартоном. Конкретно в цьому місці це були штроби. Ну а потім зверху поклався товстий шар штукатурки. Загалом я про те що при прокладанні труб краще заздалегідь знати які там стіни і як це може потім змінитися.
А по теплій підлозі... так, я це знав. Конкретно з цією підлогою навіть на фірмі де я купляв мене запевнили що теплоізоляція для цих матів не потрібна. Не знаю наскільки б це допомогло, але ж так, ізоляцію варто було зробити. Це відноситься до речей, які після ремонту вже не переробиш, на жаль.

Цікаво було дізнатися — тепер матиму це все собі на увазі. Дуже дякую вам за розлогий коментар!

Найкраще рішення — працювати з дизайнером на етапі планування. Це дуже допомогло завчасно змінити деякі рішення. Також цей проект потім допоміг, коли сантехніки не дуже правильно зробили розводку води на кухні (некоректно прорахували розташування посудомийки), хоча наче робили все по проекту з кресленнями.
Також обов’язково завчасно закласти траси та живлення для кондиціонерів у кожну кімнату. На цьому етапі також раджу подумати про рекуператори повітря — для них також краще одразу зробити отвори та підвести живлення.
Згоден з тим, зо розеток багато не буває, особливо на кухні :)

Розумію, буду мати це на увазі тепер, дякую.)

По електриці — розділіть на декілька груп:
1)ті які потрубно за необхідності пускати через «Екофло» (освітлення, розетки для неважкої техніки, холодильник і т.п.)
2)Ті, які без «екофло»: бойлер/прасувалка/електроплита/кондиціонери і т.д.

І продумайте зручне місце (з вентиляцією, щоб шум не заважав спати і щоб не холодно взимку) де ставити «екофло» в разі необхідності і підведіть туди подачу і зворотні дроти.

Зрозумів, буду мати це на увазі, дякую!

1) Кожен косметичний ремонт переходить у капітальний
2) Ремонт неможливо завершити, можна тільки припинити

*призупинити😅 знаю по власній шкурі, 4ий рік ремонт, призупинка лише на холодні місяці (бо хочеться відпочити від того всього)

Плітку на стіни беріть рівненьку, не берить складної форми, випуклу, або хвилясту.

Це цікаво, тепер буду мати це на увазі, дякую!

Бюджет нужно умножать на 3, сроки на 4 от планируемых.
Или бюджет умножать на 4, а сроки — на 3.
Если найдете грамотного прораба/архитетора/строителя — возьмите его на просмотр кв перед покупкой. Он сможет лучше оценить состояние кв и соотвественно обьемы ремонта.

Буду мати це на увазі, дякую!

Только если Вы — Эллочка Людоедка, которой в середине ремонта пришла фантасмагорическая мысль «а переплюну ка я дочь миллионера Вандербильта»

У всех остальных сроки и бюджет совпадают с изначально планируемым

насчет сроков я еще мб соглашусь, т.к. заказные позиции везут с других стран или сроки изготовления спокойно на 2 месяца затягивабт, а «бюджет в 4 раза» я бы проверил прораба или его работяг, то что в смете строитель ошибается всегда в свою пользу, а прораб часто в роли бухгалтера, я на этом ловил, когда накручивался метраж

Готуємося з дружиною до ремонту

На час ремонту є де жити?
Пил буде всюди. Жодні клейонки не врятують.
Пил дрібнодисперсний. Він буде у їжі, на одязі, у волоссі, на постелі.
Якщо є куди переїхати на час ремонту — краще переїхати 🙂

Та, живемо в іншому місці, то вже мінус одна проблем) Дякую за пораду!

У легенях теж. Через півроку ремонту (живучи в тому ж будинку) викашлювала акрил путц

потому что после черновых работ завозят строительный пылесос и высасывают им пыль со всех углов и щелей, иначе долгие годы нею будете дышать. До силикоза легких далеко, но ощущения похожие

Понравилось: то, как убитая квартира превращается в мечту.
Разочаровало: то, что в этой квартире жить уже не придется.
Какие решения оказались верными: то, что не стал заказывать в нее мебель и технику.
Что бы сделал иначе: не покупал бы квартиру в Украине.

Робіть шумоізоляцію у себе, або якщо будинок тільки зданий і сусіди теж роблять ремонт то можна забашляти їм на шумоізоляцію підлоги.Цим ви максимально збережете собі нервові клітини.

Ще не рекомендую рідкі обої- жесть повна + коти в захваті їх дерти а ви задовбаєтесь ці клапті прибирати.

Електро витяжка в ванній маст хев і я б для неї вивів окремий вимикач.Зазвичай роблять вивід на вмикач світла.

О, це цікаво — буду мати то на увазі, дякую!

Ще не рекомендую рідкі обої- жесть повна + коти в захваті їх дерти а ви задовбаєтесь ці клапті прибирати.

З іншого боку, якщо нема тварин, то воно досить легко піддається ремонту порівняно з паперовими та частиною фарб.
Діти вивернули чашку з кофе на стіну. Розмочив брудну ділянку, усунув, намазав нові, та все як було. За рахунок нерівної фактури, непомітно навіть де переробляли. Але треба мати деякий запас.

Хоча звісно така штука не всім подобається, але деякі варіанти виглядають цікаво. У нас на хаті були прикольні білі шовкові. Та й досить просто самому нанести.

Які рішення виявилися зручними

— Роздільний санвузол
— Кондиціонер у кожній кімнаті
— Посудомийна машина
— Натяжна стеля (як виявилось, врятувала від потопу зверху)
— Натискний ревізійний люк під плитку

а що, навпаки, хотілося б зробити інакше

— Не клеїти плінтус із МДФ (виглядає гарно, але не дуже практично)

Зрозумів, дякую — буду мати це на увазі. А щодо плінтуса МДФ, то чому не дуже практично? Бо ми якраз над таким думаємо. Раніше хотіли прихований, але багато мороки + затратніше виходить.

1. Треба бути обережними з зовнішніми кутами, легко можна пошкодити
2. Чутливі до вологи. Наприклад, взимку після прогулянки варто уникати скупчення води біля плінтуса у передпокої, оскільки може розбухнути

Я б порадив звертати увагу спершу на капітальні речі, а потім на усілякі «рюшечки». Так знайомий з ремонтом за 100500 отримав плісняву навколо вікон, бо там ззовні аж 5мм пінки й то не кругом. Тобто — вікна/двері, планування, сантехніка/електрика, кондиціонери, шумоізоляція, це потім переробити дорого буде, тоді як замінити декор або навіть не далеко перекинути розетку, то це значно простіше.

Ого, це таке собі(( Матиму то на увазі, дуже дякую!

а що, навпаки, хотілося б зробити інакше?

не робити углову кухню якщо це бодай як узагалі можливо

... може поставити окремо як то холодильник чи там сховати посудомийну машину «у колону» скажімо разом з духовкою чи ще якось але намагатися уникнути

... особливо на малих площах ))

у мене у самого вийшла кутова з особливостей планування бо площі якраз ставало але враження скажімо так не однозначні що у реалізації що у використанні тож не сказати щоби «ужас» но проста лінійна ну реально так за усіма відчуттями якось так простіше і краще

ЗЫ: навіть за углової кухні у _жодному_ разі не робити мийку саме у кутку

... як варіант імхо вже перевірений можна спробувати поставити вужчу мийку є такі для обмеженого простору імхо достатньо зручні і функціональні але у кутку то реально ну біль якась ))

Мийка в кутку, якщо є хоча би найменша можливість втулити її десь інакше, доречна лише в двох випадках:
— на кухні готує їжу лише одна людина
— вам набрид шлюб і ви не проти з ним покінчити

прохідні вимикачі там де вони справді потрібні плюс «мінімізація схеми освітлення»

не робити проводку до світла де «провід перерізний» у самім місці підключення самого світильника як то грубо зі стелі стирчить «проходний» шмат кабелю а не його кінець

ЗЫ: на справді то я у процесі просто не догледів сам а «економія» там мізерна на чистій інженерці зате натомість на фінішній обробці та монтажі світла чистий гємор пробачте «нах. так вообщє дєлать нада було»

+1

мати усі без виключень розетки (точніше «розеткові групи» бо в мене там по 4 в ряд) і так само усі «технічні об’єкти підключення» (холодильник плита витяжка бойлер пралка тощо) тож мати їх усі без виключень окремими лініями прямими лініями до щитка з подальшим збиранням схеми підключення і розподілу уже на місці

якще ще у іншому технічному перекладі то не мати жодної «распаячної коробки» саме на розетки

на світло можна світло «поділити на групи» то вже ок

+1

робив би підігрів підлоги у ванній та у «брудній зоні біля входу» але більше ніде

... загалом не так критично але у ванній ну загалом певний «смак життя» у тім є плюс певна практичність у питанні доброго висихання так само чому має сенс мати «біля входу»

Файно, буду мати то все на увазі. І ще раз дякую за розлогий коментар!)

у продовження — не вестися на розповіді дизайнера за вбудовану техніку окрім плити духовки та мікроволновки

посудомийка ще кой як але геть не принципово а от холодильник вже чисто принципово ні чого не дає від слова взагалі

ЗЫ: особисто би я взагалі брав би готові кухонні комплекти і підганяв би б кухню під них просто конструктивно «приховуючи зайві шматки» як то розміром не підходить на 5-10 см

«кухня на замовлення» в Україні ще тоді коштувала якихось дурних грошей і сенсу близько 0 просто постав нормальну фурнітуру буквально сам своїма руками (не обов’язкого blum але можна і його просто мінімізувавши конструктивно у дизайні усі зайві елементи як то круті підйомники) і воно стоятиме роками і ти його ні коли не відчуєш

... ну хіба що звісно у тебе палац )) але ж не палац тому самі прості рішення самі оптимальні

ЗЫ: «сушка для посуди» то є якась дивовижна архаїка які між тим якогось чуда «прямо пихають і прямо демонструють» у свої «дизайни» усі «дизайнери»

а от посудомийна машина must have і тут опачкі хінт вона же ж сама посуду і сушить ))

1) Приєднуюсь до того, що посудомийна машина must have. Економить хвилин 20 щодня. І нюанс — категорично не рекомендую вузькі посудомийні машини (45 см), бо то повна шляпа. Туди нічого не влазитиме, лише нормально повноформатна — топ-1 пристрій вдома.

2) топ-2 пристрій в домі (лише для тих у кого є/плануться коти) — робот-туалет. Знову ж таки, дивимся не «типу роботи», які пресують відходи в лоток, а повноцінні (в Україні лише CatGenie раніше були в продажу, але мб за 7 років ще хтось на ринок зайшов). Подібні роботи автоматично збирають лопаткою що треба, перебивають на мілкі кусочки і викачують в каналізацію. Потім миють пісок і сушать — тобто котик в домі є, а прибирання гімняшок і запаху сечі — немає. І такий робот-туалет треба врахувати ще на стадії ремонту, адже він підключається до комунікацій так само, як і пральна машинка — до води і до каналізації. Тож рекомендую ще одну мокру точку (як під пральна машину) організовувати, якщо подумуєте колись завести кота.

Буду мати це на увазі, дякую! А щодо посудомийної машини на 45 см, то це на яку сімʼю? Бо в нас на оренді якраз така стоїть — іноді як якесь свято чи зустріч з друзями, то справді після такого все не влазить туди + бритванки з духовки теж доводиться вручну мити, але так на звичайний день ми не завжди її заповнюємо, а вночі все одно треба запустити, щоб на завтра був чистий посуд. І я от думав саме за такий розмір, бо якось шкода брати на 60 см і кожен день тільки на половину її заповнювати.
(Живемо я з дружиною і донечка)

Так різні люди, різні стилі — у мене 45 см то майже завжди половинна. А тим що може не влізти,
навіть не користувався

Отож, у мене кастрюля на 20 л туди спокійно влізає (без верхнього відділення).

Проблема не в тому, що кастрюля не влізе, а втому що поміститься лише вона ))

На сім’ю з 2 людей машинка заповнюється за день завжди. Якщо у когось ні — значить у нього хазяйновита дружина і повністю закриває на собі питання кухні. Або гарні бюджети щоб закривати питання харчування за допомогою глово та/або походів в заклади.

бритванки з духовки теж доводиться вручну мити

якщо ви мате на увазі піднос, деко або «протівєнь» — то для них, прийнамні у 45ках є окрема спецнасадка (десь 1-2 к грн в середньому), щоб саме їх відмивати — виймаєте ті корзини, що є, насадку ставите туди, де верхня корзина стикується. І воно наче непогано повинно відмивати щось пласке і широке

Майже всі машинки мають функцію 1/2 завантаження, буде меньше споживання води/електрикі.

Якщо ви точно не на 100% видкидаєте що у вас буде дитина/діти то це також треба враховувати. Бо коли дитина почне їсти, до декількох років їй треба буде готувати окремо. А це додатковий посуд. В нас навіть до дитини 90см. була повна кожен день, зараз живемо не у себе вдома, 45 см. вмикаємо 2 чи 3 рази на день.

Все вбудоване, окрім кавової машини, яку потім докупив. Афігенно, ні разу за кілька років не пожалів) ще і робот-пилосос заїжджає під шафу на стоянку у виділену для нього зону. Кастомна кухня, всі матеріали і вигляд як і планували. Гроші ще заробляться. Здешевиш тисячу доларів, заробиш за місяць в рази більше, а кухня, яка не подобається, буде муляти око роками. Треба робити як подобається згідно свого бюджету звісно.

робити усе якомога простішим «у питання дизайна»

... а от до інженерних рішень це не прямо відноситься але там виходить так що коли усе максимально простіше «у дизайні» то інженерні рішення там уже однозначні і прямолінійні до реалізації (але не для виконавців бугога людський фактор на ліцо)

підвісні унітази з прихованими бачками от сірьозно як раньше люди жили прямо х.з. на скільки воно очевидно «ідеологічно правильне»

плюс у нього ще вся інженерка буквально прописана «по інструкції» що виключає усякі там «гофри до каналізації» тощо

але там виявився кумедний момент де вже після встановлення унітазів виявилося що вони якимось дивом реально от гучні при чім саме для прямого використання як от пробачте у нього посцять )) при чім на змив чи як вода заливається чи будь на що такого звуку нема усе добре

... а хіба ще на закриття кришки при чім там же ж демпфер ще

... тож за обговоренням і спостереженням з правильними товаришами по перше ми виявили що то мало не скрізь так а по друге виникла гіпотеза що то через те що сама інсталяція була зашита лише 1 шаром гіпсокартону а не 2

бо теоретично конструктивно 2 там не дуже і треба але як результат дає такий цікавий ефект

але перевірити цю гіпотезу на практиці досі не вдалося ось хіба цього літа буде може у планах черговий ремонт має бути бо вже є у планах власне ще з минулого літа

дуже сильно і дуже заздалегідь продумати чи то штори чи то жалюзі на вікна з усіма елементами без виключень як то підходом стелі карнізами елементами підвісу кріпленням усього цього до конструктиву стін та стелі конкретно навколо вікна тощо

і відкоси на вікна імхо не погоджуватися на гіпсокартон і ще самому попередньо проробити усю інженерку як то ізоляцію по периметру і зовні ймовірно теж

що вам найбільше сподобалося у процесі ремонту

сучасна техніка матеріали хімія обладнання як то ті самі підвісні інсталяції

(оце не давно знайшов що є така штука і на душ тобто вся рама з готовими трубами та змішувачем просто вставляєш зашиваєш і монтуєш кінцеву як воно там крани ручки сам душ тощо афігєзна штука скажу я вам даже при тім що вона стоє $480)

а що розчарувало?

люди )) в амєріках єтіх вашіх загалом десь так само аж страшне ((

О, це цікаво — буду мати це на увазі. І дякую дуже за розлогий коментар!

Найбільше сподобалось зносити стіну перфоратором, наспівуючи Rammstein — Sonne. Рекомендую.

наш досвід:

Підготовка та планування
— краще найняти людей, ніж робити самому. Принаймні з економічної точки зору
— краще взяти профільного дизайнера із супроводом, бо навіть маючи готовий проєкт із Pinterest, все одно десь загубиться потрібна розетка
не уявляю, як би ми робили ремонт без прораба. Криза з майстрами, і вже наразі в нього закінчуються знайомі спеціалісти
— варто уточнювати оплату й ціни кілька разів, по можливості прописати все в договорі або хоча б зафіксувати в переписці

Електрика, проводка, комунікації
— не економте на проводці, щитку, освітленні. Краще переплатити за вимикач для потужної техніки, ніж потім через коротке замикання в сусідів згорить уся електроніка (реальний випадок)
— краще більше освітлення і розеток, ніж менше
— варто зробити розетку для безперебійного живлення на вході до щитка або розглянути альтернативи з акумуляторами
— якщо будинок старий, одразу замініть усі можливі труби, особливо ті, що мають вихід до сусідів
— закладіть штроби під майбутні кондиціонери, навіть якщо зараз не плануєте їх встановлювати
— якщо є гіпсокартонні стіни, варто заздалегідь продумати меблі навколо них і закласти напрямні для підвісних конструкцій
— перевіряти потрібно все, навіть після тих, кому довіряєш: не засиліконили шматок під ванною — натекла вода, довелося вимкнути систему автозатоплення; пошкодили 8 із 10 ethernet-кабелів — тепер розбираємося
— у двох працюючих ethernet-розетках швидкість ледь сягає 100 мбіт/с, хоча на вході — до 1000. поки що це виглядає як найдорожчий пройоб

Ремонтні роботи
— у старому будинку краще зносити ненесучі перегородки, наприклад, у ванній
фарбовані стіни — це кайф, але штукатурка — піздець дорога
— паркетна дошка дуже гарна, але надзвичайно ніжна
— як уже згадували в коментарях, дорогі девайси, наприклад сантехніка, безумовно варті своїх грошей. Через 5 років ви вже не згадаєте про переплату, але якість себе окупить
— більшість майстрів ненадійні: у кращому випадку пройобуються по часу, у гіршому — зроблять неправильно, щось пошкодять або використають не ті матеріали, що зазначені у кошторисі
— поки не дороблять все, не варто переїжати чи викликати клінінг, якщо є шанс щось засрати, робітники це зроблять

Завершення, маблі та переїзд
— всі вантажники — довб***би: поки пронесуть 2 метри коридором, поб’ють і подряпають усе, що можна. Тож краще занести всю можливу крупну техніку, а потім встановлювати меблі
— вантажники Розетки — особливо ліниві, навіть за сплачений підйом, не занесуть нічого далі дверей квартири
— перед переїздом клінінг — маст-хев

Зрозумів, матиму то собі на увазі — дуже дякую за розлогий коментар!

— у двох працюючих ethernet-розетках швидкість ледь сягає 100 мбіт/с, хоча на вході — до 1000.

невже спліт витої пари на 2 розетки?

ні, до кожної розетки окремий кабель від роутера і свіча

Була така ж ситуація: електрик недостатньо добре зробив підключення в розетках і на жодній з п’яти точок не було вище 100мб/с. Виручив тестер витої пари і 1 кабель, що обжимався на виробництві (у нас був з комплекту маршрутизатора)

дякую, будемо ще розбиратися чому низька швидкість і чому решта не працюють

Тож краще занести всю можливу крупну техніку, а потім встановлювати меблі

в нас так SBS холодильник замотаний у 3 шари плівки стояв по різних кімнатах ще із етапу чорнових робіт, матюкалися всі — особливо чуваки які підлогу по всій кв «в нуль» рівняли-виводили

всі вантажники — довб***би
вантажники Розетки — особливо ліниві

комфі теж не айс — на згаданий вже холодильник прислали 2х дрищів по метр пʼядесят зростом
ну їм «пощастило», що не вийшло в коробці занести в підʼїзд

Стосовно ethernet — є імовірність що не обжаті нормально контакти. На аліку за 5 баксів продаються тестери які по-піново показують чи є контакт.
Я з таким якось за пару годин підключив в одній школі з десяток класів до стійки.
На приклад nl.aliexpress.com/...​tem/1005006284780450.html

З власного досвіду — не беріть майстрів які живуть дуже далеко від вас.
Моїм довелось добиратись 80 км. Облаштували одну кімнату (за мій рахунок, звісно), щоб мати можливість періодично ночувати на об’єкті.
Коли їм треба на дорогу в одну сторону витрачати 2 години — мотивація працювати зникає.

Не звертайтесь за послугами, якщо вони не мають експертизи.
Наші спеціалізувались на дереві. Решту зробили, але не без ляпів.
Зокрема були зварні роботи, пді час яких вони іскрами попалили скло. Розлітався розплавлений метал. Ми помітили це лише через деякий час після завершення робіт.

З прорабом зазвичай дорожче, але якісний прораб бере багато вашого головняка на себе. Тут вже залежить на скільки ви готові/хочете самі заглиблюватись в питання по ремонту.

А якщо ви зі Львова і можете порекомендувати перевірених майстрів — взагалі топова подяка і плюсик в карму!

У Львові вже давно не живу, але є друг, котрого знаю вже років з 25 — ще коли у Політеху вчились.
Так от він робить електромонтажні роботи і переробляє за іншими «спеціалістами» (0666273433 Степан).
Дружина (дизайнер інтер’єру) співпрацювала з ним на інших об’єктах — замовники були задоволені.

О, це цікаво — буду мати це на увазі. І дякую за розлогий коментар!

Въезжать в помещение только когда в нем закончено все, и осталось типа собрать кровать-диван за час, упаси жить в помещении где еще идет ремонт или заканчивают, целый день слушать как кто-то гремит инструментами и сверлит я манал еще раз.
Не покупать черную сантехнику если у вас нет отдельной клининг-леди.
Все что вам советует прораб или дизайнер 10 раз обдумать, переспросить у кого-то, посмотреть видео на ютубе.
Мне дизайнер советовал брать оверпрайсные розетки с юсб-зарядкой, щас ОДНА зарядная мультипортовая станция за 30$ с беспроводной зарядкой под все девайсы, то что ненавижу бухты проводов.
Любой строитель врет или пытается побыстрее свалить с деньгами, нужно все перепроверять уровнями и лазером углы, ямы пол, стены, и особенно где нужен угол 90.
Проверять надо все, вплоть до того, что горячая вода будет течь с левой дырки, а не с правой
Бойлер на 150л то что ночью 1/2 тариф очень экономит расходы

Зрозумів, матиму то собі на увазі — дуже дякую за поради!

Розчарувало зовсім:
1. Сам робив проводку у 3к квартирі, затягнуло багато часу, краще я працював на основній роботі в цей час або просто відпочив.
2. Перша бригада штукатурів була не дуже, добре, що своєчасно їх замінив.

Після кожного етапу праць, перевіряйте що проводка і труби цілі. В нас на різних етапах пошкодили проводку до розетки, 2 лампи освітлення та 1 езернет кабель.

Ого, зрозумів — матиму то собі на увазі. Дякую за пораду!

і не просто фото, а роздруківку, а краще — декілька. І бажано таким ракурсом, щоб 100% можна було привʼязатися візуально до елементів конструкції кімнати (дверей-вікон-кутів і т.п.)

Сподобався сам процес вибору матеріалів для ремонту (шпалер, ламінату, плитки, тощо), меблів — нарешті можеш дати волю своєму смаку, своїм бажанням, обставити все на свій смак. Хоча, чого приховувати, інколи наші бажання на корню зарубували керівники ремонтної бригади («ця плитка дуже строката, особливо на фоні тієї кухні, яку ви вибрали \ ці шпалери також, не радимо», «не радимо дуже експериментувати з кольорами, щоб не було різких переходів від яскравого до нейтрального», і т.п.) Але добре подумавши і взваживши всі «за» і «проти», все-таки прислухалися до їх порад і не жалкуємо.

Що не сподобалося — відмивання меблів, підлоги та ванної після ремонту. Раджу вам щедро запастися целофаном для вкривання меблів під час ремонту, і ремонтній бригаді про це щоразу нагадувати. Бо, як то кажуть, не своє ж не шкода. Ну, і звісно, знайти собі інше житло на час ремонту, особливо якщо у ванній також ремонт плануєте.

Ой, розумію — матиму таке собі на увазі.
Дякую за розлогий коментар!

при продажі квартири ремонт «не окупиться»

Ми все ж робимо для себе і маю надію, що найближчим часом продавати не треба буде, але якось підготувався думкою, що ремонт "не окупиться".((

Ми все ж робимо для себе і маю надію, що

тому імхо і з досвіду робити

а) максимально просто саме зовнішньо і разом з тим щоб було максимально гнучко як то куди меблі поставити (а не столи прибиті до стін)

б) максимально просто але також з урахуванням того щоб воно виглядало максимально красиво вже «на картинці»

... як то буквальне коли продавать винесли меблі підфарбували стіни і воно на картинці одразу «біле чисте просторе готове до жити заходь і живи»

ЗЫ: як будуть «продавати» усі ті «дизайнерські ремонти» при чім саме «на вторинці» мені мабуть аж цікаво уявляти щоб подивитися але ніт не на стільки цікаво бо ж я просто стільки не встигаю уже «просто уявляти» навіть ))

Ніт, от буквально у 2025 продав дві квартири у файна таун, однакові, одна без оздоблення, інша як я називаю «під оренду», все надійно, міцно але нема топових матеріалів і автоматизація базова. Різниця ~30к, вартість ремонту менше, тобто прибуток не нульовий, а десь на рівні 20 відсотків, відремонтована продається набагато швидше бо є люди з кешем та єОселя

ту ж саму історію у Львові провернув.
Але було декілька однакових по плануванню об’єктів, одна бригада та один дизайнер які це робили. Тобто була мінімальна економія на масштабі.

найбільше сподобалося

Нічого!

що розчарувало

Все!

ну так до цього теж слід окремо готуватися що то є бути буквально війна мало не за кожний метр квартири включно з метражем по стінах та по стелі та по вікнах ))

— латексні фарби які «супер-пупер добре відмиваються» — це більше маркетинг, ніж реальна характеристика; якісь лайтові плями — так, відмиються легко і не залишать сліду, але якщо це мова про кухню, де постійно може летіти всяка органічна дічь і зокрема ляпки жиру — то прастіті-ізвініті, такі плями лишаються навічно; от планую через 6 років після фарбування оновлювати фарбування ще раз;
— із тої ж опери — матові темні фарби — в пінтересті воно виглядає «па-багатаму», в реалі — так буде лише перші 1.5 роки, потім вони починають вигорати і трохи втрачати глибину відтінку; + через роки 4 після першого фарбування на таких темних стінах із синьою фарбою почали зʼявлятися білі/сірі розводи, їх протираєш і за кілька днів вони знову зʼявляються, походу пил так осідає чи хз; тому при оновленні фарбування будемо ще лакувати в фінальному етапі, подивимось як буде;
— теж до питання фарбування або підготовки поверхні — якщо стіни не моноліт або товста панель, то варто таки зробити шар із склополотном на етапі шпаклювання, бо біля дверей у стінах із якоїсь гіпсової совдепівської двіжухи стали зʼявлятися ледь помітні тріщини на фарбі, думаю це актуально і для пазогребня, гіпсокартону та газоблоків;
— розеток мало не буває) якщо будете робити самі, а стіни — панель або моноліт то press F;
— взагалі, якщо є можливість — краще замовити чорнову електрику у професійної команди;
— якщо є можливість, то робити все за один підхід, не лишати «оцю кімнату зробимо в наступному році» або «балкон почекає»; бо коли надумаєте продовжувати ремонт — додатковий головняк — як забезпечити роботи таким чином, щоб не покоцати, те, що вже зроблено було до цього в інших кімнатах;
— рівні стіни і гладкі стіни — це не одне і те саме;
— дизайнерські або просто модняві аксесуари до електрики (в першу чергу вимикачі та розетки) можуть випускатися обмеженою серією або зніматися із виробництва, тому краще брати із запасом, щоб коли в майбутньому щось треба буде додати або замінити — не довелось шукати по закромах або йти на компроміс і брати щось схоже на основний набір;
— викраски/палітри у підлогового покриття/меблів/дверей/плінтусів можуть суттєво відрізнятися, навіть якщо йдуть під одним кодом РАЛа чи подібного;
— із власного досвіду: нафігачив по гігабітній розетці в кожне місце, де планувався ТВ, щоби не перевантажувати пропускну здатність вайфаю — по результату — жоден ТВ не має гігабітної мережевої карти, лише 100ка, тому 5 ГГц вайфай все одно виходить швидше, ніж по кабелю;
— якщо треба щось нестандартне — то варто шукати відповідного майстра; приклад — треба було зробити дуже вузькі дверцята на нішу із трубами — то мебельники, дверцятники і чуваки із прихованими люками кидали стрілки один на одного і не хотіли братися за роботу; знайшли тіпа на кабанчику, який запілив саме те, що треба;
— краще не жлобитися, і домовитися із кондиціонерщиками ще на чорновому етапі робіт щоб вони заклали траси, бо потім по чистовому вони красіво як у пінтересті вже ну ніяк не зроблять; + нюанс 1 — внутр блок кондера повинен мати десь 40-50 см відступу від стіни, в яку уходить траса (ну або прийнамні мені так затирали майстри); + нюанс 2 — інверторні кондери по правильному заживлюються через зовн блок — тому краще одразу закинути по окремій лінії проводки до вікна або балкона, де будуть зовн блоки + не треба буде робити розетку поряд із внутр блоком — воно буде одразу на автоматі вирубатися;
— сантехінку нехай робить професійна бригада: гребінки, демпфери тиску, зворотні клапани, водорозетки, пайка або обжимка труб — виглядає не складно на перший погляд, але можна натупити і потім доведеться фіксити самому;
— якщо будете робити вивід витяжки на вулицю — то одразу подбайте про шумопоглинач який небудь на «хлопушці» зовнішнього клапану — собі цього не зробив — при сильних вітрах і усіх закритих вікнах в квартирі ця штука починає дуже противно стучати і в т.ч. на вулиці чутно;
— якщо це стара квартира із бетонною сантехкабіною, і якщо є можливість, то мабуть варто її знести нафіг і вибудувати нормальну — вони зазвичай встановлені бознаяк, в одному місці 6 см штукатурки довелось накидувати, щоб вивести стіну в дотичному приміщенні в 90 градусів; сусіди звісно не подякують за це, бо це кілька днів дуже шумних робіт;
— коли будете планувати освітлення — то врахуйте де і які меблі у вас плануються, а вже потім центруйте точки освітлення; бо робили освітлення і відцентрували по габаритам пустої кімнати, а потім нафігачили вбудованих меблів під саму стелю, і світильники тепер трішечки несиметрично розташовані; якщо це натяжна стеля і не дуже великий зсув — можна пофіксити легко, але якщо треба рухати далеко — то лише із перетяжкою стелі;

латексні фарби які «супер-пупер добре відмиваються»

хз я мыл Caparol Amphibolin (3 слоя) все нормально смывается, если наждачкой не драить. и запасная бутылка краски есть для сколов. Там где летит жир и грязь клеют на стенку фартук из плитки или панели, и мой сколько хочешь

Дуже цікаво було дізнатися — тепер матиму це все собі на увазі. Дуже дякую за розлогий коментар!

— якщо це стара квартира із бетонною сантехкабіною, і якщо є можливість, то мабуть варто її знести нафіг і вибудувати нормальну

тобто квартиру )) нову нормальну нафіг ))

... імхо як стара квартира то ремонт планувати виключно «косметично конструктивни» як то чисто білі стіни з мінімальної розстановки меблів і хіба нову інженерку у ванну та туалет але знову же ж таки мінімальну

як то може навіть стіни плиткою не класти а тупо зашпаклювати волого тривкою і пофарбувати і все

... оце що я точно не уявляю як «буде окупатися» «ремонт на всі» (як то з демонтажем бетону ванних кімнат) у квартирі у старім фонді де все старе і де

зазвичай встановлені бознаяк, в одному місці 6 см штукатурки довелось накидувати, щоб вивести стіну в дотичному приміщенні в 90 градусів;

бо як далі

а потім нафігачили вбудованих меблів під саму стелю

то х.з. бо «вбудовані меблі» не можуть бути «а потім» саме by design і якщо чесно то ви ні коли за життя на тій квартирі так і не зможете до ладу «спостерігати чистий дзен очевидної різниці» чи у вас там вбудовані меблі чи ні просто шафка стоїть у кутку де саме зручно

ЗЫ: так окрема здоровезна гардеропна ах.нно зручно я вам 100% заявляю я перевіряв ))

... і то не просто окрема але окрема «для нього» і окрема «для неї» і ще окрема гостьова при параднім вході яка у свою чергу окремо від «просто вішалки» так само там же ж окремо при параднім вході і ще окремо «просто вішалки» ще окремо при чорнім вході

але якщо треба рухати далеко — то лише із перетяжкою стелі;

у тім і фишка що якщо реально вбудовані меблі «до стелі» і «а потім» то то все одно з перетяжкою стелі і світла також як то такі меблі матимуть свою власну окреме світло як біля себе так і в середині але то вже окремо

тож імхо дуже крута фішка правильного ремонту за умови обмежених можливостей мати не обмежений фізичний простір то є саме конкретно саме «не вийожуваться» ))

і ще окрема гостьова при параднім вході

моя двушка на трої десь в куточку зітхнула

мхо як стара квартира то ремонт планувати виключно «косметично конструктивни» як то чисто білі стіни з мінімальної розстановки меблів і хіба нову інженерку у ванну та туалет але знову же ж таки мінімальну

Как быть с проводкой? Варик без полноценного штробления, коробов и т.д., а тупо под штукатурку проложить — вообще может считаться нормой?

ок отредактировал чтобы сперва технический ответ и дальше можно было не читать ))

тупо под штукатурку проложить — вообще может считаться нормой?

я вообще не очень сильно отношусь хорошо к штукатурке по панели не совсем понятно зачем проще поменять сразу квартиру страну Родину и тов. Президента Сталина лично ))

... но если очень хочется штукатурку то обычный кабель без гофры должен достаточно спокойно лечь под обучную штукатурку минимальной толщины которые позволяют поставить маяки чтобы делать ровную штукатурку по маякам

единственное что то напряжений конструкции по этим местам не избежать то лучше проложить штукатурную сетку поверх конкретно мест с кабелем

для штробы это не так актуально из-за разных процессов набора прочности и сцепления к поверхности

(отсюда идёт «дальше можно не читать»)

но имхо мы тут возвращаемся к оригинальному вопросу

имхо если ремонт в старом фонде ака панель то первым делом попытаться использовать старые панельные каналы для проводки и просто перетянуть медь поверх и дотянуть до ближайшего места где получится организовать свой щиток

вероятнее всего в месте где «до щитка» оно будет не так эстетично зато дёшево надёжно и практично

из того что я имею совсем старые квартиры (80-е прошлого века панель) там проводка ещё алюминиевая её имеет смысл заменить но там начинается нюанс это если вам достанется проводка «оригинальная» а не уже однажды «ремонтированная» и не раз ))

.. імхо як стара квартира то ремонт планувати виключно

и здесь имхо у вас и не будет какого либо простора с «планировочными решениями» просто из-за отсутствия места

скажем я делал ремонт «от бетона кирпича и штукатурки стяжки застройщика» и у меня там к.м.к. по памяти 8 «розеточных групп» по 4 в каждой и плюс ещё «технические» как то холодильник плита духовка микроволновка посудомойка стиралка сушка бойлер полототенце в ванную и ещё «серверная под вайфай»

и всё 57 метров это просто открытое место без стен кроме в ванную

а ванная в свою очередь «совмещённый санузел» по советским понятиям

и ещё у меня есть «родительская» то же ж 57 метров но уже «3-комнатная» с уже «раздельный санузел» и ещё лоджия не знаю кстати входит ли «лоджия» в метраж потому что если да то там совсем грустно ))

и моё мнение такое что специально принципиально заморачиваться «сделать ремонт на 57 метров 3 комнаты раздельный санузел» то так заморачиваться смысла нет и есть смысл делать только конкретику как-то кухня и санузлы чисто инженерные решения избавляющие вас от не нужной головной боли и просто решающие практические задачи вода унитаз плита умывальник

и даже без штукатурки кроме необходимой как то в ванной чтобы были ровные стены чтобы поставить ровно саму ванну просто потому что поставить ванную не ровно будет затекать и постоянно морочить голову а поставить кровать не ровно ну штошь пока поживём так а потом заработаем денег и купим то где можно поставить кровать ровно и уже нормальной ширины и вообще не экономить ))

мой поинт именно в том что «не экономить» на «супер эконом сегменте» нет смысла просто потому что на эти же ж деньги что «на ремонт» лучше попробовать подобрать саму квартиру сегментом выше и даже опять же ж если в ней сделать ремонт попроще это будет много лучше чем «супер ремонт» но в маленькой и прямо скажем «с соседями»

Чол, ты сорри, что я заигнорил — я как-то совсем и забыл, что задавал вопрос. Спасибо.

вообще может считаться нормой?

имхо тут может быть больше моё личное мнение основанное на моём личном жизненном опыте ещё изначально «имевшем не стыковки с советским» ))

как то на это идеально зашёл опыт жизни американский где «дорогой ремонт» ни кто не делает именно от слова совсем кроме специально уникальных вариантов специально для этого предназначенных а это буквально может проценты рынка и это точно не «масс маркет» при чём именно от слова совсем

... імхо як стара квартира то ремонт планувати виключно «косметично конструктивни» як то чисто білі стіни з мінімальної розстановки меблів і хіба нову інженерку у ванну та туалет але знову же ж таки мінімальну

для примера из моего опыта у меня возник вопрос с «ремонтом от застройщика» в том что называется «украинская панель утеплённая» (я погуглил есть такой имхо см. «серия кту» тоже гуглится)

эти вопросы были сугубо технического характера как то начали выходить из строя краны в умывальниках и в ванной и «уходить» там же ж сливы канализация (последнее я вообще не думал что так тоже можно было но потрескались все ещё при жизни)

я какое-то время буквально «мучился» как то «тут прикрутить аккуратно тут прижать и отпустить чтобы потекло тут тряпочкой подмотал» и т.д. когда наконец у меня сдали нервы и я прямо спросил тварь ли я дрожащая и тупо прошёлся и везде всё заменил «на современные аналоги» ака включительно конечную сантехнику класса grohe

больше я «вопросы» не вспоминал вот как разве что до сегодня )) зато я помню то ощущение от постоянного ежедневного пользования потому что ты же ж делаешь это ежедневно и постоянно как руками и это ощущение непременно именно «жить как говорится хорошо а хорошо жить ещё лучше» и ещё вот это «(междометие по вкусу) а что так тоже можно было!?»

т.е. у меня там буквально просто торчали из стены стальные «трубы от застройщика» и на него были просто накручены «кранЫ» от grohe и я ни разу не вспомнил именно за трубы «лёлик но ведь это же ж не эстетично» (к) (тм)

Слу, ну у америці є різні левели оздоблення — від його ворсєйшества, 8 фіт стель та меблів з рестору і вайрд клозетів, до 12 фіт, подвійний світ 24фт, сходи дубові, паркет, дубові стінові панелі, вбудовані шафи з редвуду, епоксі по ланаю, гаражу і драйввею, вуличні кухні за 100500 деняк. З своїм домашнім ріелтором багато чого бачили, і це нью констракшен або ребілди. І це не один відсоток, а щоб не 10-15

По стелі під натяжною проводити, там і коробки, а штробити тільки спуски униз

жоден ТВ не має гігабітної мережевої карти

навіщо на телевізор 1 гігабіт? потокове відео у 8к?

типу того, наприклад зоб соні бенчмарк відоси з колібрі, яке 5 хв 100 гб, щоб можна було стрімити через dlna

Якщо на телеку є usb3 або С туди можна адаптер на езернет воткнути :) але я подаю гігабіт на аппле тв чи arcam і з нього вже картиночку на телек, бо смарт це якась фігня, юзаю тільки як монітор

потім вони починають вигорати і трохи втрачати глибину відтінку

Tikkurila Joker. Через 7 років купив банку з таким самим номером кольоровки, пофарбував та не зміг знайти де саме підфарбовував. Висновок: купляємо тільки якісний продукт та не знаємо проблем.

Ну мені радили брати Feidal, ними і фарбували. Ось зараз як раз освіжали 1 кімнату, теж десь років 6-7 пройшло, то в фіналку ще покрили акрілаком (акріловий панельний лак, щоб воно не значило), подивимось як себе покаже

Feidal дуже непогано зарекомендувала себе як фарба для зовнішнього застосування для дерева. Краще за Tikkurila навіть.

Я до готової квартири віддаю touch up kit — по пів літра кожної фарби накольоровано ну і коди звісно, як раз підфарбувати локально

У нормальних брендів вся кольоровка автоматизована. Там не буває помітних відмінностей по відтінку. Можна просто номерки та назву фарби давати

Мій досвід показує що це не так, але добре що ви не стикалися

Який бренд ви використовували?

Усі які є на ринку, у дружини прорабський акаунт у тікурілі на позняках, наприклад, капарол теж багато юзали, шервін вільямс, церезіт фасадний. Але у той самий тіккуріли коди від 2007 року у 2021 не колеруються як треба, бо є заміна виробників пігментів, корегували вручну

Дякую за інформацію, треба буде спробувати пофарбувати стіну.

мне в эпицентре колеровщик говорил что даже если заказывать в тот же оттенок, нет гарантии что по старой краске не будет видно, что докрашивали. Поэтому валяется бутылка краски для мелких сколов

Якщо фарба та пігменти не стійкі до ультрафіолету, тоді навіть в пляшці буде інший відтінок.

найбільше сподобалося у процесі ремонту

Самому вибирати те чим будеш сам користуватися.

Які рішення виявилися зручними,

— шафа зі Смітником на електротязі (можна поштовхом відкривати)
— Вентиляція (були високі стелі, вдалося то зробити)
— Сушку + Пралку одне над одним (таке в орендованих до того не було, дуже зручно)
— Батерею + Інвертор в коридорі (узгодили з сусідами)
— Дошка для прасування у шафі які зручно опускаються
— БАГАТО розеток + біля вікна для гірлянд, на балконі і тд
— Крім ванни ще душова в підлогу (дуже дуже зручно)
— в дитячій нижні полиці шафи без дверей — дитина має туди легкий доступ до своїх іграшок
— є розуміння що це своє — тому домовилися з сусідами і посадили дерева і озеленили де була можливість
— всі змішувачі і елементи сантехніки топової якості дуже зручні і приємні у використання (наприклад саморегулювання температури)
— у нас покриття підлоги: вініл у житлових кімнатах і плитка на кухні і ванні, і відповідно тепла підлога. Зробили без батерей — обгірів лише за рахунок теплої підлоги + кондиціонери на обігрів якщо буде потреба, але за весь час теплої підлоги було достатньо — дуже зручно не мати батерей біля вікон
— зручно коли дизайнер і люди які роблять ремонт в одній компанії — відповідно якщо на етапі ремонту не зрозуміло ’що дизайнер тут мав на увазі’ то спецалісти звертаються до дизайнера в сусідньому до них кабінеті.

що розчарувало
хотілося б зробити інакше

— можливо варто було поставити розетку зверху біля вікон щоб зробити Штори з автоматичним відкривання і закриванням по таймеру, цікаво як то
— ціна нормально ремонту ~вартість квартири
— Щоб зробити ремонт за 6-8 місяців і щоб ремонт не ’стояв’ то багато робіт і речей потрібно зарання замовити (наприклад кухню і плитку), відповідно треба внести 70% вартості, і виходить що левова частка всієї суми на ремонт потрібно на початку ремонту, якщо хочеться все швидко зробити а не роками.

якщо ви зі Львова і можете порекомендувати перевірених майстрів

ми все робили під ключ з компанією Капітель, від дизайну і аж до вселення, на них була вся відповідальність. Тут є певна переплата порівняно з тим якби самому шукати всіх майстрів, але ми готові були на це йти бо з відгуків друзів коли майстри різні то часто могла статися наступна ситуація: Приходять монтувати кухню чи інші меблі — о а тут проводка/сантехніка/стіни/стелі не так зроблені, а ті майстри що вам то робили вже давним давно собі деінде, і вам треба переробляти — у нашому випадку коли з компанією і під ключ то вся відповідальність на них

Сушку + Пралку одне над одним (таке в орендованих до того не було, дуже зручно)

а як воно зроблено? бо теоретично хотів би собі таке, але трохи стрьомає, що буде не надійна конструкція і не дуже багато місця довкола пралки

деякі знайомі пралку на балконі ставлять, там же не потрібен доступ води, а злив — там у спеціальну ємність збирається, можна окремо вилити

між ними спеціальна ’підставка’, вони часто прямо ’парами’ і продаються, щоб підходили одна під одну

а як воно зроблено? бо теоретично хотів би собі таке, але трохи стрьомає, що буде не надійна конструкція і не дуже багато місця довкола пралки

Лол. Люди таке роблять вже 100 років, а тобі не надійно

що буде не надійна конструкція

все там надежно, сама сушилка тяжелая и под ней стиралка 70кг через соединительный комплект, конструкция практически не шатается

Навіть без комплекту воно нормально стоїть

а як воно зроблено?

ось на розетці продають вже зразу комплектом 3 в 1

bt.rozetka.com.ua/...​ch-wan28280ua/p444615467

але трохи стрьомає, що буде не надійна конструкція і не дуже багато місця довкола пралки

загалом стрьомне там ставити сушку на гору тобто сам процес ставити бо це ж удвох і місця зазвичай там відведено саме «в притик» бо так же ж і задумано

ну і так само усі варіанти його зняти в зад з тої чи інших причин ))

у іншому ніяких принципових питань нема особливо як сушка вміє відводити воду у каналізацію а не тільки збирати у лоток

з зауважень які іноді (частіше ніж рідше да) упускають і сушку (якщо сушка зі зливом) і пралку пускати через сіфон

ЗЫ: особисто я і з досвіду також і особистого так само вважаю що «горкою» то таки конкретно компромісний варіант переважно «квартирний» коли нема місця а так краще (багато 3 рази краще) мати окрему «технічно прально» кімнату де пралка та сушка стоять поряд (може на подіумі щоб не нагинатися низько)

... але понятно для 99% квартирного виконання то не варіант ну такоє ((

А чому пралка і сушка потрібно саме як окремі юніти? Є ж пралки з функцією сушарки, то ж і місце єкономить

А чому пралка і сушка потрібно саме як окремі юніти? Є ж пралки з функцією сушарки, то ж і місце єкономить

практически любое совмещение устройств — это компромисс во вред функциям каждого отдельного устройства

Ну не всегда нужно супер устройство. Хорошая совмещенная машинка с сушилкой спокойно закрывает потребности, например, семьи без детей. Единственный плюс раздельных это когда нужно стирать много и подряд. Зато в совмещённой не нужно возится с перекладыванием. Включил и забыл.

Единственный плюс раздельных это когда нужно стирать много и подряд.

это не совсем так и по факту всё точно обратно и по факту как раз

Единственный плюс
в совмещённой не нужно возится с перекладыванием.

Так какой плюс раздельных, кроме того, что можно конвейером загружать стирка -> сушилка, и пока первая стирка сушится, вторая уже стирает?

Вага. Комбо машинка може прийняти на прання 5кг а сушити тільки 2.5

Ну она сушит меньше, да. Но тоже есть варианты где не всё так плохо, типа 9/6. Но в целом мои поинт был больше в том, что если не надо очень уж много стирать, то куда проще поставить два в одном и не парится

головне щоб не було отих огидних розкладачок для сушиння

Вентиляція (були високі стелі, вдалося то зробити)

Можна більше деталей як реалізовано? А то зараз дехто ставить рекуператори як квікфікс, цікаво, чи застосовуються вони у тебе?

окрема вентиляційна установка на 300 кубів на балконів обшита (балкони склені) + розводка по квартирі ан стелі (-10 см висоти). Це дорожча система ніж ставити рекуператор

Клас! Цікаво було дізнатися — тепер матиму то все собі на увазі. Дуже дякую вам за розлогий коментар!

— можливо варто було поставити розетку зверху біля вікон щоб зробити Штори з автоматичним відкривання і закриванням по таймеру, цікаво як то

з розетками воно виглядає реально суровий колхоз тож якщо справді робити то все «вбудоване»

реально штука прикольна не просто «по багатому» но в цілому ... «жить как говоріться хорошо!» (к) (тм)

особливо коли стелі високі 3+ метри

і імхо коли і площі великі теж інакше... ну воно тіснувато буде імхо відчуття імхо геть не те а гроші ті самі

що до проводки загалом не все втрачено є варіанти реалізації з вбудованими акамуляторами

можливо варто було поставити розетку зверху біля вікон щоб зробити Штори з автоматичним відкривання і закриванням по таймеру, цікаво як то

Там не розетку треба, а кабель. Так, прикольно. Зараз ще збираюся відв’язати від китайської хмари на HomeAssistant. Правда, римки тільки через пульт, треба якось зловити й декодувати сигнал, щоб керувати потім.

що вам найбільше сподобалося у процесі ремонту

Можливість зрозуміти, що не я самий розумний, і якщо щось здається що робиться халтурно, то часто це через те, що «правильне» рішення може вилізти боком з неочікуваних сторін, або потребувати непропорційно великих зусиль на реалізацію.
З тих пір значно спокійніше дивлюсь на готові рішення.

що розчарувало?

Ремонт не можна закінчити, можна лише зупинити, і якщо робити довго своїми силами, то ступінь зламаності і незавершеності буде постійно високою.
Ще не дуже розумно капітально вкладатися в нішеві рішення — за час ремонту може статися дві війни, хтось встигне народитися чи померти, чи взагалі доведеться покинути житло, деякі позитивні в минулому рішення можуть стати великим мінусом на майбутнє.

Зрозумів, дякую за розлогий коментар!
А щодо

Ще не дуже розумно капітально вкладатися в нішеві рішення — за час ремонту може статися дві війни, хтось встигне народитися чи померти, чи взагалі доведеться покинути житло, деякі позитивні в минулому рішення можуть стати великим мінусом на майбутнє.

то плюсую, тут не вгадаєш.(

Ремонт не можна закінчити, можна лише зупинити

з власного досвіду так і з окремо спостережень за чужими реалізаціями вже можу прямо сказати що це якісь виключні «особливості національного» які я можу спостерігати так само наочно але вже не можу зрозуміти ))

ЗЫ: втім я таку «фічу» спостерігаю також на програмістах вітчизняних «давай щось докодимо» та «давай щось накодимо ну просто бо ось фішка крута» і то на стільки що іноді аж реготно ставало на стільки же ж дежавю ))

Найбільше розчарував вплив на квартиру агресії Російської Федерації

Можливо є зміст докластися за прораба, оскільки на всі роботи, крім обумовленого з майстрами об’єму робіт, прорабом по суті будете ви.
І якщо ви типу прораба по факту, то добре, щоб у вас була машина, гнучкий графік і певна фізична сила, оскільки періодично доводиться їм щось підвозити. Для підвозну незайвим буде і мати тачку-«кравчучку». Я собі таку на 70 кг вантажопідйомності купив після того ледь допхав сам громіздку коробу з важкенним унітазом, то вона потім нам іще несподівано придалася...

Крім прораба добре ще мати якщо не закінчений дизайн, то технічний проєкт, який не стане вам розповідати, від якого виробника дверні ручки, зате точно спланує, куди ті двері відкриваються, скільки і де розеток та точок світла, тощо...

Ще таке. Ми брали на виплату з невеликим завдатком і ось наявність зобов’язання на значну суму сильно сковує в своїх діях, тому гальмує знесення перестінків чи приєднання балкону — бо коли щось іде не так, то починаються проблеми з поверненням квартири назад забудовнику... Цього не сталося, але розташування перестінків від забудовника це майже завжди епік і майже зажди є що переробити (в нашому випадку ми тільки двері ванної трохи перенесли і фактично приєднали балкон до кухні, бо він утеплений і має спільне підлогове покриття з підігрівом із кухнею, хоча двері досі формально там...

Щодо львівських майстрів — нічого такого особливо не було. Хіба що, хіба що — треба бути готовим прискіпатися і відстоювати свій інтерес при прийомі роботи. От мені досі тисне, що я повівся на мороз плиточників і дозволив їм лишити у ванній запацькану плитку на стінах, хоча саме вони й мали її вилизати...

машина надо, то что большинство магазов в промзонах, ездить туда общественным транспортом нафиг, а все тяжелое говно пусть тягают грузчики, лучше 200 грн им переплатить, чем на себе мешки по 30 кг тащить, или те же коробки с унитазом грузить, и заработать проблемы с спиной. Не было тачки, привезли ламината, коробок наверное на 500 кг, свиснул 2 алкашей за 400 грн все занесли

Ну для мене 30 кг не вага, а от іще когось шукати це таке собі задоволення, коли хочеш швидко зарішати і піти вечеряти собі (в мене так дуже зручно виходило, що нова власна квартира з підземним паркінгом всього в 200 метрах від колишньої орендованої, тому я просто вивантажував куплене, ставив машину і все, як кажуть німецькомовні, Feierabend)

машина надо, то что большинство магазов в промзонах, ездить туда общественным транспортом нафиг

имхо в отечественной реализации ездить по промзонах самому это надо как-то специально так не понятно зачем я смотрел (давно до войны ещё) и в киеве всё что реально полезное имело опции доставки до дома за очень разумную цену и «на круг» самому оно как-то странно получалось именно скорее потому что тогда я помню по киеву ездить было не реальный уже челленж из-за трафика

Не было тачки, привезли ламината, коробок наверное на 500 кг

в принципе тачка удобна как раз на этой «последней не миле» т.е. буквально не руками носить всё с машины в дом а просто тачкой особенно вес а особенно многоквартирный с лифтом имхо просто рабочий инструмент

на пример когда еду и пиво ))

привезли ламината, коробок наверное на 500 кг, свиснул 2 алкашей за 400 грн все занесли

имхо если у конторы нет своей опции заноски прямо в квартиру то нужен какой-то принципиальный момент чтобы с ней связываться

из опыта они просто добавляют свою опцию грузчиков и добавляют в счёт ну как вариант налом на руки сверху по факту уже

это что касается всей строительной части вот с мебельной и техникой уже «интереснее» может быть и ещё с тем что надо перевезти на переезде

ЗЫ: чисто теоретически в америках этих ваших с этим не должно быть вопрос потому что в теории «они» сами всё собрали упаковали и коробки с собой привезли и перевезли на новое место и там занесли и распаковали и даже расставили но на практике там сразу пошли особенности а в некоторых странах не будем показывать пальцем на канады эти ваши то там ещё и места для развода на деньги ))

Зрозумів, матиму це собі на увазі — дуже дякую за розлогий коментар!

Для підвозну незайвим буде і мати тачку-«кравчучку».

щось такоє якраз шукав добрим сусідам знайомим на районі

rozetka.com.ua/...​ch_1600a001sa/p260648441

у хозяйстві воно теж дуже корисне ну коли хозяйство власними руками а не слугами )) я перевіряв

добре ще мати якщо не закінчений дизайн, то технічний проєкт

з досвіду спілкування з виконавцями в Україні (а так само з «дизайнерами») можу зауважити цікавенну річ що у більшості реальних реалізацій той «проект» не містить саме технологічної частини тобто як то буквально чиста інженерка саме з урахуванням як саме конкретно на місці те його реалізувати

це мене дуже здивувало а мабуть ще більше здивувало те що ніхто в Україні не вважає то за потрібне бо усі певні що «по місцю розбируться»

... ні не розбирутья )) за що самі «дизайнери» постійно самі розказують як «от як ми героїчно рішили вопрос реалізації»

зате точно спланує, куди ті двері відкриваються

у реальній реальності там варіантів не багато точніше їх просто нема а як вони є то воно у вас просто запроектовано не правильно by design бо ж місця у квартирі нема стільки щоб «багато варіантів»

ЗЫ: втім американська фішка рінку продажів житла рієлтори коли роблять будинок на продаж на перегляди вони двері майже скрізь знімають за рахунок чого скрізь здається багато місця ))

скільки і де розеток та точок світла

знову же ж таки то є якась особливість вітчизняного «дорого богато» але як виходити технічно та з можливостей реалізації то на справді там «кількісті» дуже обмежені власне розмірами приміщення і ще не вмінням планування технології вже використання цього приміщення як жилого

... як то звідти йдуть усі ті «розетки для гірлянди» хоча на справді там десь поряд має бути просто загальна універсальна група розеток для вітальні (для цього кутка) до якого якраз має дотягуватися любий простенький подовжувач

... у результаті же ж за загальні кейзи ні хто на справді не вміє думати тому «універсальна група розеток» розташовано у якійсь ... «темному місці погано доступному через зад» і не придатному для використання зате «натомість» є «розетка для гірлянди» ))

з точками світла та сама історія а до них же ж ще вимикачі ))

Шо ви маєте на увазі «сподобалось під час ремонту»? Найбільше вам сподобається, коли(якщо) ви його нарешті завершите.
Зараз основна проблема, що немає людей. Або вони беруть купу грошей за те що ризикнуть вийти на вулицю.

Тут і не посперечаєшся

Найбільше вам сподобається, коли(якщо) ви його нарешті завершите.

А щодо проблеми з людьми, то теж вже помітив це, але якось будемо старатися викрутитися.(

Найбільше вам сподобається, коли(якщо) ви його нарешті завершите.

у вітчизняному варіанті якраз тоді все тільки почнеться (опять) саме тому імхо «(вітчизняний) ремонт не можна завершити тільки зупинити» ))

От декілька фактів і порад про львівських майстрів: Львівські майстри мають досить специфічну репутацію по всій Україні.У кожного майстра болить спина, він не може копати чи щось носити. Майстри у Львові беруть по 20 замовлень одночасно, в результаті нічого не доробляють, так що на якісь конкретні сроки завершення ремонту не розраховуйте. Кожен майстер впевнений що він унікальний, але насправді рідкісний рукожоп.
Постарайтеся чітко визначити бюджет на покупку таких речей як кондиціонери і техніка, так як вам впарять по стелі ринку з націнкою десь 30%, завжди перевіряйте ціну у кількох постачальників. Також майстер може внєзапно зникнути через тцк чи виявиться що він в сзч.
Не довіряйте місцевому населенню. © методичка гур.
Спробуйте найняти якогось переселенця, вони працюють на 10 порядків краще, якісніше, швидше, а ще в рази менше ниють.

Я не буду нікого вам рекомендувати, бо ви мені нічого поганого не зробили. Мужності вам в подоланні цих пекельних мук.

на 10 порядків

ти точно програміст?

Запам’ятаю це собі

Дякую за розлогий коментар!

Постарайтеся чітко визначити бюджет на покупку таких речей як кондиціонери і техніка, так як вам впарять по стелі ринку з націнкою десь 30%, завжди перевіряйте ціну у кількох постачальників.

імхо усу техніку слід брати виключно «не унікальних марок та моделей» і як то з огляду на постачальників як наслідок прямо наявну у основних маркетів як то «розетка» «епіцентр» (не плутати з «партнерами» віключно сам головний магазин як продавець)

з додаткових плюсів підходу буде що у такої техніки буде наявні схеми підключення «фірмові» які будуть саме реальні як то реально відповідати дійсності а не просто додані до інструкції «загальної для всіх бо треба було додати до інструкції»

гиги як факт тому окрема фішка мати все окремими етапами які можна виконати конкретно окремо і так само конкретно саме завершити як конкретний виконаний етап

ЗЫ: уже в цім місці дуже «кумедно» спостерігати за тім як конкретний етап #внєзапно не може завершитися )) особливо коли воно вже має (мало би) доходити до завершення особливо як то якісь проміжні етапи

Це якась ваша ситуація або чутки. Ну тобто люди всюди різні є, але тут схоже більш на кліше))
У мене у Львові бригада сказала, що за 4-6 місяців все зробимо і так і завершили (за 5). Все по графіку. Майстри дійсно мають багато замовлень. 2 тижні в мене щось роблять, потім йдуть на інший обʼєкт, а до мене в той час сантехнік приходить , а потім електрик, а потім кондиціонерники прийшли штробити, сміття вивезти. І так по колу ходять по обʼєктах. Працювали щодня окрім вихідних. З 8:00. Сусіди жалілись на шум, то попросив з 9:00 хоча б. Працювали до 17-18. Поняття не маю, хворіли чи не хворіли, боліла спина чи ні- все було зроблене вчасно, бо це буквально їхній прибуток. Скільки зробив — стільки заробив. Ніколи не розумів, хто на що бідкається і чи не хоче щось робити. В них же не ставка, а заробіток від зробленого)
Ціни навпаки на все дешевші були, бо в виконроба картки знижок практично у всі магазини. У промислових масштабах нічого не вкрали, зробили все точно по дизайну по середній ціні як у всіх. До речі, дизайн топ. Вислухали, повний технічний план і згідно побажань і правок підібрали плитку, ламінат. Їздив вживу на все дивився, і кращого не побачив, ніж одразу підібрали. 0 провтиків, все по проекту, вже 2 роки все ціле. З мінусів моєї бригади — важко їм робити стики(наприклад пробковий компенсатор між ламінатом між кімнатами, щоб прям ідеально йшов), або плінтус стик не вийшов, переробляли))
У знайомих було все схожо.

Залежить від площі, однушка-двушка з бетону до підписання оренди 2 місяці, щоб roi був кращій. За 5 місяців будинок можна у 300м2 побудувати і заїхати туди (власний досвід є)

Та звичайна трьошка квартира середніх розмірів з нуля від забудовника. Пусті голі стіни. Зробили все за 4 місяці десь. Ще 1 чекав меблі, бо спочатку меблевик не всі зробив, а тільки більш важливі через велику кількість замовлень. На мою думку нормально, я навіть хотів, щоб на місяць-два довше робили, бо геть всі гроші витратив, які мав )))

Підписатись на коментарі