dialup у 2025?

Підкажіть будь-ласка хто у темі?

В мене чергова ретро-ностальгія по 90х :)

Чи є десь в Україні доступ до інтернет через діалап? Я так розумію лізти на західні провайдери за межами Україні які надають доступ через діалап немає сенсу, бо 1хв міжнародного зв’язку від укртелекома через міський телефон коштує приблизно 1$ зараз?

netassist.ua/service/dialup не працює, «номер не існує», підтримка не відповідає.

Або єдиний варіант робити вдома щось таке:

І таке:

Але це дорогувато вийде(

Або є інші варіанти типу фідо, телнет?

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Вот тут BBS есть bbscorner.com/bbs-users-zone/bbs-list
Остатки FIDO где-то есть.
Вот тут MUDы www.mudconnect.com — текстовые игры через телнет, времен диалапа.

Як вже сказали: зробити самому на двох модемах при наявності PSTN, через Укртелеком чи офісну АТС — не проблема.
Якість трафіку — непередбачувана. Компресії голоса можуть знизити якість хоч до 2400. Нижче — навряд чи.
Софт — робити з Linux/FreeBSD/etc.
Якщо UUCP — ставте uucp на обох боках, mgetty на сервері. uucico з обох сторін.
Якщо Fido — mgetty на ноді, ifcico для транспорту. Були інші мейлери, не памʼятаю назв.
Якщо IP, на боці сервера — mgetty, під ним pppd, iijppp, mpd (FreeBSD), навіть slirp. На клієнті те ж саме крім mgetty і slirp. Або ж вінда (якщо ще вміє).

Наскільки я пам’ятаю, Win98 у складі мала вбудований примітивний RAS-сервер. В той же час більшість модемів у останні роки актуальності dialup вміли працювати напряму, без АТС.

Дякую, це напевно типу як у фідо, коли модем дзвонить на модем

Чому тільки ФІДО? На номер інтернет-провайдера точнісенько так же дзвонили. Та й куди ще може подзвонити модем, як не до іншого модему?

більшість модемів у останні роки актуальності dialup вміли працювати напряму, без АТС.

Ні, це тільки ті що позначені «для виділених ліній» (leased line). Навіть старші моделі (як USR Courier) не всі таке уміли. Бо це розширений блок у схемотехниці модему.

Зазвичай у таких модемів ще були опції конфігурації активуватись без команди.

це тільки ті що позначені «для виділених ліній»

Копійошні GVC це вміли, причому жодних особливих команд для такого хендшейку не потрібно було.

Бо це розширений блок у схемотехниці модему

Навпаки, ніщо не заважає модему працювати без напруги в лінії. Це щоб її там намацати треба було зусилля прикласти.

USR Courier

Патч прошивки все вирішував.

Чи є десь в Україні доступ до інтернет через діалап?

Останній раз користувався в здається 2013, і вже тоді треба було добряче пошукати працюючий номер.
Навіть якщо є проводна телефонна лінія, бекбон все одно по IP зроблений, і через кодеки пролізуть тільки мінімальні швидкості.

Або є інші варіанти типу фідо, телнет?

З нюансами по відсутності реального дозвону можна спробувати сколхозити інжектор живлення для симуляції телефонної мережі www.eeweb.com/...​o-computers-using-modems
По-багатше, взяти б/в міні-АТС з OLX і реально дзвонити модемом на модем.

Емулювати телефонну лінію і модем насправді не проблема, роботи на вихідні при мінімальній дружбі з паяльником, от як емулювати інтернети, а особливо нарід тогочасний в ньому і тогочасного ж себе, оце питання на мільярд.

Останній раз користувався в здається 2013, і вже тоді треба було добряче пошукати працюючий номер.
Навіть якщо є проводна телефонна лінія, бекбон все одно по IP зроблений, і через кодеки пролізуть тільки мінімальні швидкості

Дякую! А якщо в Україні з цим без варівнтів, то можна якось callback через закордонних провайдерів, бо 1хв закордон = ~1$ через стаціонарний телефон.

По-багатше, взяти б/в міні-АТС з OLX і реально дзвонити модемом на модем.

Емулювати телефонну лінію і модем насправді не проблема, роботи на вихідні при мінімальній дружбі з паяльником, от як емулювати інтернети, а особливо нарід тогочасний в ньому і тогочасного ж себе, оце питання на мільярд.

Це складно звучить)
Тоді вже так простіше і дешевше
www.youtube.com/watch?v=Bk86uqEiwpE
я так розумію, що достатньо тільки PAP2T на олх ~400₴, бо сам модем є.

возьми какой-то преобразователь оптоволокна в RS-232/422/485 и обратно, и диалап модем, на олх они почти бесплатно

Зовсім недавно знайшов protoweb org, хоча це і не діал-ап, але теж «атмосферно»

знайшов protoweb org

а що це таке і як працює?

Ідея protoweb org сервісу та ком’юніті — емуляція (чи симуляція?) інтернету 1990-х.

Це проксі для деяких «відновлених» старих сайтів англомовного інтернету,
та деяких сайтів з archive org.
Наприклад, користуючись пошуком, я зміг відкрити
www.geocities.com/...​rea51/2229/Friedrich.html

І деяких інших, наприклад — Wikipedia видає актуальні (сучасні дані).
Reuters com теж видає сучасні новини, але в ретро дизайні.

Якщо сайт не був відновлений, то protoweb запропонує відкрити його з archive org, вказавши при цьому рік (1994 — 2010). Але працює це не завжди або дуже дуже повільно (мабуть protoweb org або archive org не завжди має потужності обробляти ці додаткові запити).
Адреса сторінки lafox net (сайту, де колись можна було придбати диски з Linux) за 2005 рік буде виглядати, наприклад, приблизно так:
http //www lafox net:2005/

Також є search — симулятор Yahoo, Google.

Є сайт з відео на кшталт ютубу (через Flash). Втім, я не ставив Flash, тож не скажу чи працює.

Можна використовувати цілий ряд ретро браузерів (наприклад, на старих ПК, навіть Netscape). Тобто, я б сказав, по суті — це інтернет для ретро ПК.

Вручну налаштовується (вказується) proxy, наприклад в налаштуваннях старенького Internet Explorer, потім заходите на сторінку www inode com і все — сервіс працює.

Якщо я правильно зрозумів, то будь-яка людина або компанія може створити (відновити) свій сайт для прото-вебу та підтримувати його.

Але, загалом, для перегляду старих сайтів, можна і просто використовувати archive org

Та вже і телефонної лінії ні в кого немає майже. А там де воно є — іде через оптику по айпі, де звук жметься кодеками і звичайний модем, як і факс не буде працювати, бо частина частот втрачається. Але ви можете на барахолці десь знайти ретро обладнання типу АТС і зробити свою домашню лабу, але нащо?

Та вже і телефонної лінії ні в кого немає майже.

в мене є)
думав щось подібне працюючє знайти
netassist.ua/service/dialup

Ще є сторінка www.fido.odessa.ua/ua — там пишуть, що у них є діал-ап, але це може бути і не актуально, бо згадка про це лише на російськомовній версії сторінки. Запитайте у них — там є контакти в нижній частині сторінки. Але, мабуть, якщо і є, то у них діал-ап тільки для FidoNet ... уточніть (загалом, FidoNet можна використовувати по інтернету, без діал-ап)

Дякую, як що вони ще існують, і намагався їм написати щоб зареєстували мене у їхній ноді — ніхто не відповів, тому скоріш за все сайт той весить просто сам по собі

А мсье любит извращения

ретро-ностальгія

Dial-up, вж-вжж.... тррртртртртрртр... гостьові книги, icq... :)

Бо в звичайному інтернеті скоро тільки ШІ залишиться 😂

А звідки припущення, що ШІ не зможе опанувати модем? ;)

Підписатись на коментарі