Чому вам потрібна сертифікація ECBA, і як її отримати

Привіт, я студентка четвертого курсу УКУ ІТ та бізнес-аналітики. Коли почала працювати бізнес-аналітикинею в Geniusee, у мене майже не було досвіду, але за пів року здобула певну практику. Водночас зрозуміла, що теоретичних знань про бізнес-аналіз мені не вистачає. У нашій компанії дуже активний BA Office, де колеги діляться своїм досвідом і розповідають про сертифікації, що мене і надихнуло. Я зрозуміла, що ECBA-сертифікація від IIBA — чудова можливість прокачати знання, вдосконалити свої навички та підтвердити їх офіційно.

У процесі підготовки помітила, що українською мовою інформації чи статей на цю тему майже немає. Тому вирішила поділитися своїм досвідом, який, сподіваюся, допоможе у підготовці до отримання цієї сертифікації.

Що таке ECBA-сертифікація

Отже, як каже сайт IIBA: «ECBA (Entry Certificate in Business Analysis) охоплює фундаментальні знання про те, як підходити до бізнес-аналізу відповідно до посібника BABOK Guide®

Як на мене, цю сертифікацію найкраще здавати з практичним досвідом від шести місяців до двох років. На цьому етапі людина вже розуміється на специфіці роботи та задачах бізнес-аналітика. А оскільки здача сертифікату вимагає здебільшого знання і розуміння BABOK Guide, це стане корисним дослідженням технік і підходів, що в ньому описані, і допоможе укріпити вже існуючі знання.

Як підсумок ви не тільки підтвердите свої вміння престижною сертифікацією, а й станете кращим спеціалістом цієї галузі, маючи більш глибинне розуміння процесів бізнес-аналізу.

Плюси отримання сертифікації

• Сертифікація підтверджує ваші навички та демонструє як колегам так і роботодавцям, що ви володієте необхідними знаннями для виконання роботи. Адже так ви показуєте, що не боїтеся нових висот і готові працювати за визнаними стандартами.
  • Це шанс систематизувати те, що ви вже знаєте, і нарешті розібратися з методологіями, про які всі говорять, але рідко детально пояснюють. BABOK Guide може здаватися трохи громіздким, але це дійсно гарний посібник, який вчить дивитися на бізнес-аналіз більш структуровано.
  • Ну і звичайно, сертифіковані фахівці часто отримують більшу заробітну плату, що робить вас більш конкурентоспроможним. До того ж це ваш квиток до цікавих проєктів і нових можливостей.
  • Це і про особистий виклик. Ви не просто працюєте, а розвиваєтесь, і це відчуття дійсно заряджає. Також допомагає краще зрозуміти себе як аналітика: які ваші сильні сторони, а над чим ще треба попрацювати.
  • І сам процес підготовки дуже цікавий, адже ви дізнаєтеся купу корисних речей і потім зможете наочно бачити практичний результат цієї теорії.

Моя історія підготовки

Готуватися до ECBA самостійно не так страшно, як здається на перший погляд. Найкращий матеріал для підготовки — це, звісно, BABOK Guide. Вона досить громістка, близько 500 сторінок. Але, чесно кажучи, я не читала її повністю. Існує спеціальний екзаменаційний посібник для розуміння, які розділи найбільш важливі для іспиту. Це дуже допомагає зосередитися на головному і не гаяти час на менш важливе.

Дивлячись на цю картинку, можна сказати, що варто зосередитися на розділах Elicitation & Collaboration, Requirements Life Cycle Management, Requirements Analysis and Business Analysis Knowledge (Techniques, Business Analysis Key Concepts). Оскільки для успішної сертифікації потрібно набрати 70%, у вас буде ще 17% запасу на помилки.

Моя підготовка до сертифікації розпочалась за три місяці до здачі. Були дні, коли я пропускала навчання, або просто забувала про нього. Тому, думаю, що можна цей процес закінчити і за місяць. Все залежить від того, скільки часу ви готові приділяти підготовці і скільки часу у вас до дедлайну. Якщо треба, то можна й швидше, але, як на мене, місяць — це комфортний час для того, щоб спокійно перечитати BABOK Guide, зрозуміти матеріал, переосмислити всі моменти та пройти тести.

Першим етапом стало прочитання BABOK Guideу, розділ за розділом, відповідно до екзаменаційного плану, про який я згадувала раніше. За тиждень до сертифікації я почала проходити тести. Це допомогло закріпити знання і зрозуміти, де я ще «плаваю». На останньому тижні перед іспитом я вже не вчила новий матеріал, а більше робила повні симуляційні тести і переглядала свої помилки.

Для тестів можна використовувати ECBA Exam Simulator App — для мене це був найбільш доступний і зручний спосіб підготовки. Звісно, існують і інші методи, і я зібрала декілька варіантів у невеличку порівняльну таблицю.

Характеристика

Techcanvass ECBA Simulator

Watermark ECBA Certification Study Exam

ECBA Exam Simulator App

Кількість питань

1000+

400+

500+

Функції

⚬ Симуляція екзамену

⚬ Аналіз результаті

⚬ Питання по розділах BABOK Guide

⚬ Cимуляція екзамену

⚬ Адаптивні тести

⚬ Аналіз результатів

⚬ Симуляція екзамену

⚬ Практичні питання

⚬ Аналіз результатів

Платформа

Веб-доступ

Веб-доступ

iOS

Ціна

Підписка від $29

Підписка від $59

Підписка від $3.99

Ще одна важлива деталь: ознайомтеся з handbook від IIBA, який є офіційним посібником для всіх деталей сертифікації. Це допоможе уникнути сюрпризів і зрозуміти, як усе працює.

Моє враження від іспиту, та як це було

Сам процес здачі ECBA-сертифікації залишив дуже позитивне враження. Іспит проводиться онлайн, що для мене було зручно, оскільки можна скласти його, не виходячи з дому. Важливо підготувати все необхідне: комп’ютер із камерою, стабільний інтернет і документ, що підтверджує вашу особу. Я навіть спеціально підготувала окреме робоче місце, щоб під час тесту ніхто не заважав.

Коли ви заходите в систему, вас з’єднують із наглядачем, який проводить перевірку. Він просить показати ваше робоче місце через камеру, щоб переконатися, що там немає нічого зайвого. Перед початком тесту вам дадуть кілька хвилин, щоб сходити до вбиральні або підготувати два чистих аркуші А4, їх можна використовувати для нотаток.

Іспит складається з 50 питань із варіантами відповідей, і на все це дається 60 хвилин. Спочатку я трохи злякалася, бо подумала, що не можна повертатися до попередніх питань, але це просто особливість інтерфейсу. Перемикатись між питаннями можна, і це дуже допомагає. До того ж в системі проходження їх можна маркувати.

Під час самого іспиту хвилювання трохи знижувало концентрацію, але за кілька хвилин я увійшла в ритм. Важливо уважно читати запитання, адже іноді формулювання можуть збивати з пантелику. Більшість з них стосуються не лише знання матеріалу, а й здатності аналізувати ситуацію.

Після завершення тесту наглядач ще раз перевіряє ваше робоче місце і просить показати аркуші, якщо ви їх використовували. Після цього ви закриваєте браузер і чекаєте на результати. Мені пощастило отримати їх уже через пів години, хоча вони можуть надійти і протягом доби.

Окремо хочу відзначити підтримку зі сторони технічної команди IIBA. Перед початком екзамену у мене виникли технічні проблеми, через які я добряче розхвилювалася, адже затримка в системі більше ніж на 20 хвилин означає втрату права складати іспит. Тому я одразу звернулася до тех. служби, і вони оперативно розв’язали питання. Завдяки їхній швидкій реакції вдалося вчасно розпочати екзамен і уникнути неприємностей.

Що я б зробила інакше

Озираючись назад, я бачу кілька речей, які могла б зробити інакше. По-перше, почати підготовку трохи раніше. Хоча три місяці — це комфортний термін, проте через особисті справи у мене виникли прогалини в розкладі. Якби я почала підготовку за чотири місяці, то мала б більше часу на повторення.

По-друге, я б приділила більше уваги практичним тестам ще на ранніх етапах. Вони допомагають зрозуміти структуру запитань і звикнути до формату екзамену. Якщо ви, як і я, полюбляєте інтерактивне навчання, подумайте про те, щоб одразу включити симуляційні тести в процес підготовки.

Поради для тих, хто тільки планує складати ECBA

1. Розділіть підготовку на етапи. Найзручніше почати з ознайомлення з BABOK Guide, розділивши його на окремі теми. Потім переходьте до практичних тестів, а під кінець присвятіть час симуляції іспиту.
  2. Обирайте зручний для себе інструмент підготовки. З усіх методів, які я пробувала, найбільш ефективним для мене був ECBA Exam Simulator. Якщо ви полюбляєте мобільність, подумайте про застосунки, які дають змогу вчитися в дорозі.
  3. Робіть нотатки. Під час вивчення BABOK Guide записуйте важливі моменти, які здаються складними або вартими додаткової уваги. Це допоможе у фінальному повторенні.
  4. Не соромтеся запитувати поради. У спільнотах бізнес-аналітиків є багато людей, які вже пройшли цей шлях. Я отримала чимало корисних порад від знайомих бізнес-аналітиків.
  5. Не перевантажуйте себе напередодні іспиту. Останній день краще залишити для відпочинку. Чистий розум і свіжа голова — ваші найкращі союзники під час складання тесту.

Окремий бонус для тих, хто любить поїсти з Ютубом на фоні: я знайшла дуже корисний подкаст Badass BA, який розкриває бізнес-аналіз з практичної точки зору. У контексті отримання сертифікації став у нагоді, щоб закріпити знання.

Чому це того варте

ECBA — це не просто сертифікація, а можливість по-новому подивитися на бізнес-аналіз і зрозуміти, як працювати ефективніше. Під час підготовки я краще усвідомила багато підходів, які раніше використовувала інтуїтивно. Знання стали більш структурованими, а впевненість у власних силах — помітно зросла.

Після складання сертифіката я почала сміливіше пропонувати нові ідеї та використовувати різні техніки з BABOK Guide у повсякденній роботі. Це дало мені можливість виконувати завдання швидше та якісніше. Сертифікація стала підтвердженням моїх компетенцій і показала, що я готова до складніших проєктів.

Якщо сумніваєтеся, чи варто проходити цей шлях, скажу впевнено: варто. Ви отримаєте не лише нові знання, а й сильну основу для свого професійного зростання.

Що далі

ECBA — це лише перший етап у світі сертифікацій для бізнес-аналітиків. Після складання я почала цікавитися подальшими можливостями: CCBA і CBAP. Ці сертифікації вже вимагають більше досвіду, але вони відкривають двері до ще більш цікавих кар’єрних викликів.

Також я планую приділити увагу спеціалізованим сертифікаціям, таким як Agile Analysis Certification (AAC) та PMP Certification (Project Management Professional), оскільки гнучкі методології та навички управління проєктами дедалі більше затребувані в нашій сфері.

👍ПодобаєтьсяСподобалось18
До обраногоВ обраному6
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Дякую, що поділилась!

Підписатись на коментарі