Застосунок, якому до ср*ки час

Передісторія

Я дуже фанатію від старих девайсів, чи то ноутбуки чи мобілки. Нещодавно попав до рук Asus eee PC 4G — ноут 2009 року (на вінді) Відповідно коли я його включив то перші кілька годин тішився що ось є софт в якому можна писати і плеєри в яких можна слухати музику (кайф). Але десь на день третій я підловив себе на думці що немає спілкування. Не йдеться про ТГ чи щось інше, а хочеться просто зв’язку з світом через нитку просто текстових повідомлень. Почавши копатись я зрозумів, що такі програми давно десь розкладаються до рівня торфу.

Ідея

Розробити застосунок, який буде працювати суто під текстові повідомлення на XP, на кнопкових телефонах (кольорових), на айфонах, на андроїдах, ну і звісно на сучасній вінді. Суто текст і смайлики. (натхненням став фільм «Вам лист» та програми Qip та Jimm.

Важливо

Я не розробник тому дуже в тому тупий. Але наразі програма пишеться. Треба когось ще хто добре шарить за Пайтон і хто б допоміг налаштувати сервер. (так то запрошення до колаби).

Навіщо

Я завжди за прогрес, але часто-густо дійсно ламає те що все йде вперед і ті девайси якими ти користувався довгий час стають просто безтолковою грудою заліза. Смартфони вбиваються оновленнями і все тебе штовхає до того, що «йди купуй нове». Світ перетворився на стрімкий потік користувацького і такого що минає. Коли вже не люди контролюють технології а навпаки. (гм тема на дискус). І ось в старих девайсах мені цікаво, бо стара моторола виконує свої функції зараз як і тоді. Цей застосунок це свого роду як протест, як спосіб вхопити час в бляшанку і притримати момент. Я знаю, що багато хто мене за цю ідею і думки закидає тухлими помідорами, але ж чому б це не спробувати?

Буду радий вашим думкам, тухлим помідорам і ідеям.

Підписуйтеся на Telegram-канал «DOU #tech», щоб не пропустити нові технічні статті

👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

ChatGPT, Copylot, DeepSeek — або навіщо все це?

Discord Messenger is a messenger application designed to be compatible with Discord, while being backwards compatible with down to Windows 2000
github.com/DiscordMessenger/dm
news.ycombinator.com/item?id=42917268

Пропоную піти далі і розгорнути під це свою мережу.... О ні, ви зробили meshtastic...

Ооо! Він працює на XP та кнопкових телефонах?) якщо так то згортаємо роботу!:)

Нічого не зрозумів🤪

Приблизно — я перевийнашов ідею ICQ ізраїльської компанії Mitrabillis 1996-го року і хочу зробити месенджер, який буде працювати на відносно старих девайсах.

а цейво. підняти джаббер сервер и юзати прості клієнти?
ХОча я нать не знаю, чи є такі клієнти. ті, що під другий андроїд писалися, можуть не працювати тупо через зміну вимог, а ті котрі актуальні — ті вже нафаршировані різними свистульками. Проте актуалізувати якийсь старий опенсурс клієнт може бути простішим, ніж писати власний.

Я недавно дивився відео на схожу тему
Tiny Core Linux is Basically Magic
www.youtube.com/watch?v=sxeRCpg9mfc

О, це те що треба. Дуже хочу зібрати різний досвід в тому керунку :)

Просто через деякий час тільки Windows 11 буде підтримуватись, а решта версій буде застарілими і несек’юрними. Через те, що Windows 11 не запуститься як слід на старих пристроях, то краще дивитись якісь Linux варіанти.

Та він вже не запускається на тестовому asus eee pc 4g. Тому перше на що пишеться і є xp)

Крім сек’юрності треба враховувати що в лінукс дистрибутивах зараз йде масовий перехід на софт зібраний з новим лімітом по процесорній підтримці (x86-64-v2 CPU set) — що відсікає доволі велику групу старих залізок (доволі часто на форумах бурчать на цю тему, і приблизно так було коли перестали підтримувати і збирати софт під x86 32bit заради x86-64).
Тобто тут теж приблизно такий самий підхід буде (точніше вже йде) — або старіший лінукс бери, або більш-менш сучасне залізо для сучасного лінукса.

По досвіду enterprise і міграцій в клауди коли часто повністю новий софт і підходи треба міксувати із системами які працюють в екосистемі клієнта ще з минулого тисячоліття і замінити їх дуже дорого, бо толком ніхто не знає як вони працюють — один які їх створювали і знали бізнес процесси, не документовані дуже давно втрачені і має місце Bus Factor. Це насправді усе дуже погана бізнес ідея — будуть буде несподівані і непотрібні проблеми.
Звісно девайси 2009 року, це швидше за усе не проблема для сучасних програм. Виключення лише програми що працюють із 3D — наприклад у відеокарт нема Ray Tracing, та навіть гірше підтримуються максимум OpenGL 3.2 та Direct X 9 і дуже багато багато яких движків вже десь із 2014 року банально не працюватимуть, бо потребують мінімум підтримки відеокартою OpenGL 4.6.
Через це же у багатьох програм вимоги мінімум Android 5 наприклад мінімальна версія iOS і т.д., щоби був відеоадаптер які якраз і розвивались останні 15 років дуже активно. З рештою же не має бути особливих проблем, скажімо в офісних ракетах принципових змін немає щонайменше 20 років, вони просто дещо поліпшуються — та в цілому текстовий процесор і редактор таблиць як були так і є. Браузери принципово не змінювались щонайменше 7-8 років, теж виключно покращення і т.д. Перший Skype вийшов в 2003 році і особливо принципових змін в месенджерах з тих часів і нема.
Чому так ? Наступило певне плато в розвитку заліза і мікрочіпів, прогресували здебільшого відеокарти. Станом на зараз індустрія мікрочіпів дійшла до дуже великого рівня інвестицій і фактично монополізації виробництва в Тайвані.

В цілому мабуть правильно щодо ентерпрайз і клуд (не дуже знаю), але деталі відносно OpenGL трохи misleading, бо іноді новіші технології можуть йти назад під старі апі, бо існує значний розрив між api яке дає софт заліза, і аpі яке отримує кодер через фреймворки.
Це відносно підтримки OpenGL принаймні в лінукс: В мейнстрім движках (нп рендерінг в gtk тобто gnome) перед впровадженням вулкана і EGL відбувся downgrade з GL4 до GLES3. Тобто софт який працює з цими мейнстрім фреймворками і якому треба мін gl4 — часто зараз вимушено даунгрейдиться до менш функціонального gles. Інша опція — переписувати під vulkan (що значно важче бо майже ассемблер like API порівнюючи з GL, і скоріш усього поза мейнстрім фреймворками).

OpenGL ES 3.2 — це не даунгрейд, це абгрейд, там тесселяція і compute шейдери додані що відповідає OpenGL 4.6 із розширеннями вендорів або Vulkan
OpenGL ES 2.0 — відповідає по можливостям OpenGL 4.1 з GL_ARB_ES2_compatibility extension
Починається із Android 2.2 наприклад.
Не дивлячись що це стандарти Kronos по факту у Microsoft власна система — Direct X а Apple створила Metal. Плутанина із версіями виникла коли вропвадили ES стандарт для мобільних девайсів та вбудованих приладів, що як на мене було дуже поганою ідеєю, яка з рештою призвела до створення нового API — Vulkan, який ще складніший у використанні але простіше реалізується драйвери і т.д. бо цей API ближчий до сучасної аппартної частини, на відміну від ще машин Silicon Graphics із минулого тисячоліття (ними мене заманили в програмування демонструючи в 90-ті можливості графіки, про які різним тогочасним приставкам і навіть PC годі було навіть мріяти).

Соррі, але тут я не погоджусь, бо приходилось переписувати частину коду з деякими функціямі з GL4 API щоб використовувати фунціонал з GLES3 API (бо вони в gles були відсутні).
Крім того на gtk форумі бачив достатньо бухтіння (від програмерів які також використовують gtk glarea) щодо переходу на GLES.
Vulkan — наскільки я розумію то по рівню то зовсім низькорівневий API (з того що продивлявся), більш того в GTK немає (чи я не знаю бо то не дуж на поверхні) немає ще API для роботи з вулканом на рівні програмування додатків, хоча фреймворк сам всередині й використовує вже саме Vulkan.
Чи я помиляюсь?

> Не дивлячись що це стандарти Kronos по факту у Microsoft власна система — Direct X а Apple створила Metal.
>
так і є, Vulkan це відповідь на DirectX12 і Metal. Низькорівневість API можливо виникла щоб його дуже швидко створити і не заморочуватися високорівневими функціями, плюс за рахунок низькорівневого API отримати швидкодію. От тільки все що було в високорівневих функціях приходиться реалізовувати в юзер софті, і я не впевнений що акумулятивно в сумі з юзер кодуванням маємо кращий результат.

Vulkan — наскільки я розумію то по рівню то зовсім низькорівневий API

OpenGL в принципі теж, в Vulkan прямо дійшло вже і до того що розподілення відеопам’яті це має бути прикладним кодом а не реалізовуватись в драйвері (насправді є і безумовні переваги з можливістю писати багато поточний код який не буде захоплювати мьютекс на рендерінг контексті). А так вважайте те саме що і Modern OpenGL (3.2 і вище або ES 1.0) — програмований конвеєр та шейдери, ніяких glBegin/glEnd і т.д.

бо вони в gles були відсутні

Так із самого початку введення стандарту ES, відповідає можливостям OpenGL 3.2 без ряду екстеншенів і різного легасі, наприклад ряд форматів компресованих текстур. В OpenGL є так званий compatibity mode починаючи із OpenGL 3.2 — а сама можливість програмованих конвоїрів команд і шейдерів з’явилась разом із OpenGL 2.0 по суті це був костиль в догонку Direct X. В ES нема ніяких compatibility і багатенько чого, що стало необхідним реалізувати прикладним кодом програми. Там по залишалось багато чого, що фактично складно було реалізувати в мобільних GPU і не було потрібно, Тому мало не провально різні проекти стали обирати саме стандарт ES, так само і WebGL теж базується на ES (хоча головне безумовно Android бо під Winows усе одно комерційно лідирує Direct X а Apple — Metal). Те що довилось переписувати — нічого дивного, це по суті довелось переробити lagacy код. Я так само купу свого переробляв.

>> Vulkan — наскільки я розумію то по рівню то зовсім низькорівневий API
> OpenGL в принципі теж
>
з точки зору кодування на прикладному рівні, то GLX API значно більш високорівневий підхід в порівнянні з Vulkan API — це я хотів акцентувати (ні в якому випадку не заперечуючи плюсів які прийшли разом з Вулкан)

> В ES нема ніяких compatibility і багатенько чого, що стало необхідним реалізувати прикладним кодом програми.
>
це приблизно співпадає з тим чим і мені пришлось стикнутися

> Тому мало не провально різні проекти стали обирати саме стандарт ES
>
маю чогось таку здогадку що перейшли з GL на мобільний GLES щоб в майбутньому розширитись і на громадний mobile world (і не залишится назавжди з PC). Крім GL->GLES на то ще вказують ще декілька маркерів.

TCL доволі незручний (нп це квест додати там підтримку локалізації), хоча по ресурсам і невибагливий. Підхід роботи з apps теж не з кращих — вони в squashfs скомпресовані, тому boot графіки з десятком apps доволі повільний (бо кожного разу їх треба розпаковувати заново), що відчувається навіть на сучасному залізі не кажучи вже про старе.
Шукайте інші варіанти, їх є достатньо легких.

Підписатись на коментарі