Збірка ПК: збираю вперше!

Процесор
Core i5 12400F
Кулер
ID-Cooling SE-214-XT
Оперативна пам’ять
32Gb (2×8) DDR4 3200Mhz G.Skill Aegis
Відеокарта
RTX4060 8GB Gigabyte Windforce OC
Материнская плата
H610M K Gigabyte DDR4

Як ва збірка?
Що можете порекомендувати ?

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Як вам ?
Модель центрального процесора
Core i5-12400F
Об’єм ОЗП
32 ГБ
Об’єм накопичувача
1 ТБ
Модель графічного процесора
GeForce RTX 4060
Об’єм відео пам’яті
8 ГБ

Можна ще тут почитати — mezha.media/...​pk-misiatsia-sichen-2025

Порекомендуйте, будь ласка, гарну збірку від себе!
У кого є бажання звичайно
Бюджет до 40 к!

40+ — уже ноут с ртх 4070 8 гб (вроде, она мощнее настольной 4060, но до настольной 4070 далеко), с которым и в поход в горы к границе проще. )

Лишь для примера hotline.ua/...​rp9-83jc009cus/?tab=about

Хотя там обычно можно поставить макс 32 гб озу. Нужно смотреть обзоры в плане надежности и ремонтопригодности.

Мощность видеокарт в ноутбуках еще и зависит от ограничения теплопакета гпу в конкретном ноутбуке.

А для чого потрібен ПК? Ігри, робочі програми, кодинг?

Як вам?
Core i5-12400F
Об’єм ОЗП
32 ГБ
Об’єм накопичувача
1 ТБ
GeForce RTX 4060
Об’єм відео пам’яті
8 ГБ

Якщо ігровий, то у цей бюджет найкраще зайде RX 7700XT

Ryzen 5 5600
Gigabyte B550M DS3H
PATRIOT 32 GB 3200 MHz Viper Steel
ADATA LEGEND 800 1 TB
GIGABYTE Radeon RX 7700 XT GAMING OC 12G
ID-Cooling SE-224-XTS
High Power Element BR-DD 650W
Vinga Cello

36к грн в Comptrading hotline.ua/...​rix/3d803c083dedac0ababe

Як вам ?
Core i5-12400F
Об’єм ОЗП
32 ГБ
Об’єм накопичувача
1 ТБ
GeForce RTX 4060
Об’єм відео пам’яті
8 ГБ

непогано, Intel 12400F та Ryzen 5600 по продуктивності майже однакові. Якщо є бажання можете докинути 5 тисяч і замість 4060 взяти RX 7700XT, бо 4060 вже ледве достатньо для сучасних ігор

Якщо ціна не кусюча, то нормальна бюджетна сбірка. Хоча в цьому ціновому сегменті, і взагалі усе до топового я би збирав на AMD. Intel це вище середньої + збірки.

Амд давно дорожчий ніж інтел

В якому сегменті ? А так сядьте з калькулятором та порахуйте.
Intel в топовому і преміум сегментах дасть вищі показники, бо там вже не про гроші йдеться. А до сегменту medium + включно, ціна якість буде за AMD. І кращі можливості по апгрейдам зазвичай, бо з Intel як не крути щ рештою абгрейд призводить до того що із минулої збірки ви залишайте хіба що мишу із клавіатурою якщо вони ще в доброму стані, уся решта під заміну.

Коли купляв 13600к з материнкою вийшло дешевше ніж аналог від амд(там материнка коштувала майже як проц). Плюс більше потоків, що для роботи було плюсом.
Під апгрейдом фани амд мають на увазі більший час підтримки сокєту, при тому що обов’язково тобі треба проц щоб оновити біос материнки до останньої версії, або ж купляти нову версію материнки за космічні гроші, дякую, проходили. Чи ви думаєте що під інтел кожні 2 покоління міняють роз’єми живлення, відеокарти та пам’яті?

обі треба проц щоб оновити

ну тут, якби, у тебе є старий проц — просто онови бівіс перед продажем свого старого проца. Окремо може знадобитися коли не апгрейдиш, а збираєш новий на старій мамці.

Gigabyte Windforce — найгірше виконання серед усіх 4060, темперетури занадто високі. Його точно брати не можна коли по такій же ціні є Palit Dual, MSI Ventus, ASUS Dual і др. Материнка буде обмежувати розгон памʼяті, а 12400 не зможе буститись більше 65W теплопакету. Якщо влізе в бюджет краще взяти B660M або B760M, щоб виграти кілька відсотків продуктивності

На таку збірку сенсу і нема розганяти пам’ять. Питання для чого треба збірка під що. Під новітні ігри чи гемдев — так воно таке собі і зауваження релевантні. А у якості простої домашньої машини — підійде.

ІМХО у автора поста більш тверезий погляд на збірку, ніж у коментарів знизу. DDR5, перспективи апгрейду, 5700х, водянка, ноктуа... І все це з бюджетом в 30к грн. Я би особисто не парився на рахунок апгрейду, бо через кілька років можна продати весь ПК і зібрати новий. Зараз на OLX ціни на готові збірки просто зашкалюють, можна виставити на тисячу дешевше ніж у конкурентів і продати без проблем

так, тільки слово «продати» замінити на «подарувати комусь без відяхи»

Через пару років 4060 стане зовсім кактусом через 8 гб памʼяті, можна і з нею подарувати)

та ладно, люди досі гамлять на 20хх серії

гамлять, але не в Stalker 2 чи в китайську мавпу. Впевнений, що через пару років 4060 буде так само недостатньо, наприклад, для GTA 6. Хоча для кс чи доти, у які грає більшість людей, буде цілком комфортно

ІМХО у автора поста більш тверезий погляд на збірку, ніж у коментарів знизу. DDR5, перспективи апгрейду, 5700х, водянка, ноктуа...

не читатель?
Автор сам написал, что будет ставить водянку: dou.ua/...​rums/topic/52445/#2932346

бо через кілька років можна продати весь ПК і зібрати новий.

И потерять деньги на продаже бу устаревшего еще на момент покупки (по стандартам) ПК. А можно взять основу такой, чтобы в будущем добавить озу и заменить процессор, подкопить на дискетную видеокарту и взять позже, посидев на iGPU.

Socket AM5 в этом году уже будет 3 года.

не читатель?
Автор сам написал, что будет ставить водянку

Мабуть, хтось вже влив йому в вуха, що для 12400 потрібна водянка, «бо так надійніше».

Через 2 роки вже і AM5 стане застарілою, а станом на зараз АМ5 в парі з 4060 в іграх більше ФПС не дасть (тут я зробив припущення, що автор буде використовувати ПК для ігор). До того ж, збірка з 7500f + 4060 буде коштувати 40к мінімум, а у автора бюджет тільки 30

а станом на зараз АМ5 в парі з 4060 в іграх більше ФПС не дасть

Для интереса загуглил какую-то из новых игр (Indiana Jones and the Great Circle). Там 8 гб видеокарта — это минимум для 1080р на низких настройках. Рекомендуемые — 12.

Через 2 роки вже і AM5 стане застарілою

Судя по гуглу, амд будет поддерживать и выпускать новые процессоры до 2027 года.

А 12 поколение интела вышло 3 поколения назад и, как я понял, интел уже сменил сокет в прошлом году. B 13 или 14 поколение у них массово деградируют из-за дефектов, вроде, судя по новостям. То есть лучше и не обновляться на них потом с 12.

Порекомендуйте, будь ласка, гарну збірку від себе!

Я не слежу за железками и играми. Ниже написал мои рассуждения по выбору.

По мат платам лучше читать отзывы.

Як вам ?
Core i5-12400F
Об’єм ОЗП
32 ГБ
Об’єм накопичувача
1 ТБ
GeForce RTX 4060
Об’єм відео пам’яті
8 ГБ

По моему мнению лучше взять проще и новее, но с возможностью апгрейда в будущем, чтобы потом не менять половину ПК. Тем более, что интел очень часто меняет сокеты.

AM5 + DDR5, а потом наращивать объем озу или внешнюю видеокарту можно купить и потом, подсобрав денег. Тем более, что уже анонсировали и начали продавать RTX 50Х0.

На материнской плате и блоке питания лучше сильно не экономить. Это база ПК.

Для экономии корпус тоже можно взять потом или бу.

Лично я бы не брал кулер с прямым контактом теплотрубок. Современные чипы мелкие и занимают мало площади — не все трубки в кулере смогут работать эффективно. Кулеры ноктуа интересны тем, что можно в будущем докупать крепления под новые сокеты. У большинства производителей воды и воздуха такое не возможно.

Конкретные модели советовать не буду, потому что не особо слежу за железом.

Як вам ?
Core i5-12400F
Об’єм ОЗП
32 ГБ
Об’єм накопичувача
1 ТБ
GeForce RTX 4060
Об’єм відео пам’яті
8 ГБ

Я понял, что бессмысленно писать вам что-то.

Завжди, в усі часи, норм комп коштував від штуки баксів

Що можете порекомендувати ?

а) назвати цілі під яки збирається комп.
б) почитати щось типу «ПК місяця» від ITC (про мідл пк якийсь) і не паритись

Комп’ютер для Ігор, щоб можна було пограти у все)

Занадто базовий чіпсет, краще не треба. Якщо не лякає минуле покоління сокету, то я б радив звернути увагу на Ryzen 7 5700X. Відяха норм. Зверни увагу на параметри SSD — іопси і швидкість, воно дуже відрізняється, кращі — Самсунг, Крушиал, Кінгстон. На «перспективи апгрейду» взагалі забий, у 99.99% ніхто ніколи нічого не апгрейдить.

Ніби норм, нагадало мою першу збірку на всьому найдешевшому і 1060.

Викликають запитання:
— DDR4 заcтарілий стандарт
— RTX4060 8GB Gigabyte Windforce OC — малопотужна і дуже голосна
— H610M K Gigabyte — ніяких перспектив по апгрейду

у людини тридцять тисяч грошей і людина хоче променисту збірку.
Збирати на ддр5, ам5 — тоді відео доведеться 1650 ставити і збирати наступні двадять тищ на відяху.

Непогана збірка, але наполегливо раджу не забути про хороший M2 SSD.

Привіт, нещодавно збирав комп собі з i5-13400f, але змінив на i7, бо мені не вистачило.
Можу свій i5 продати тобі — він як новий.

на что ж тебе его не хватило то?

Стабільно 100% завантаженості в іграх з моїм сетапом

не бывает стабильных 100% нагрузки

Буває, але тоді треба шукати майнер :))

Або це I/O wait і копати треба в іншу сторону

Зараз в тренді думка що інтел вже всьо.
Я б зараз би подумав би про амд.
Ну і материнку MSI. Ну тому що мені вони подобаються.
Пам’ять 32гб на всі сучасні ігри вистачить, але на всякий випадок краще взяти материнку на 4 слоти пам’яті. В 2 слота зараз тикаємо 32гб, якщо не вистачить, то можно буде докинути ще 32гб.
Відеокарта норм, але все ж таки я б особисто взяв би MSI. Колись надививився ютубів що в гігабайиа якісь проблеми з охолодженням масові. Ну то можно погуглити якщо цікаво.
І не забуваємо про те що повинна бути ссд м2, ота що мікросхемою в слот на материнці тикається. Самсунг ево чи щось подібне, при виборі звертати увагу на швидкість читання-запису.

Як на мене то чудовий вибір.
Такий собі аналог і5.

Дякую, зверну увагу
+ водяну башту буду брати 100% думаю з охолодженням проблем не буде

У вас які комплектуючі ?
Можете перечислити якщо не важко ?

Років зо два назад дітям таке збирав
Не самий наворочений конфіг нааіть на той час, але усі ігри воно тягне і нарікань на перфоманс не чув.

— Відеокарта
MSI GeForce RTX 3060 GAMING Z TRIO 12G Gaming Graphics Card (www.amazon.co.uk/gp/product/B0957VL7H3)
— Процессор
Intel Core i5-12400F (www.amazon.co.uk/gp/product/B09MDFH5HY)
Материнська плата
MSI PRO B660M-A WIFI DDR4 (www.amazon.co.uk/gp/product/B09NTP4PVK)
ССД
Crucial P5 Plus 1TB M.2 PCIe Gen4 NVMe (www.amazon.co.uk/gp/product/B098WL46RS)
Оперативна Пам’ять
Corsair CMK16GX4M2B3200C16 Vengeance LPX 16 GB (2×8 GB) DDR4 3200 MHz (www.amazon.co.uk/gp/product/B0143UM4TC)
Системний блок
Silent Base 601 Midi-Tower Case — Orange Te (CA-12G-BQ) (www.overclockers.co.uk/...​-ca-12g-bq-bg-136-bq.html)
Кулер
be quiet! Dark Rock TF 2 CPU Cooler — 135/135mm (www.overclockers.co.uk/...​-135-135mm-hs-01z-bq.html)
Блок живлення
be quiet! Straight Power 11 650W (www.overclockers.co.uk/...​wer-supply-ca-128-bq.html)

Дуже дякую!
Я ще не вирішив чи ті комлектуючі буду брати, просто накидав ± щоб було розуміння. А тепер сиджу і спілкуюсь і слухаю рекомендації, а потім вже буду вибирати і змінювати список.
Тепер вже зрозумів що в мене слабуватий буде комп, буду тепер переборку комплектуючих робити і знову щось шукати

амд не підтримує 4х слотову пам’ять, але 32 для бюджетного конфігу мало б бути достатньо, MSІ трохи оверпрайс, є дешевші вендори, сам сижу на palit 2080s вже 6 років і жодних нарікань

щось ви наплутали. Купа мамок з чотирма слотами для озу.
Може ви мали на увазі чотириканальну пам’ять? Так в звичайному сегменті чотириканальних мамок не дуже то і є взагалі, що на амд що на інтелі.

у райзенів є проблеми з контролером пам’яті і повно скарг де у користувачів система з 4 стіками RAM або не запускається взагалі, крешить, або працює з заниженою швидкістю.

але амд підтримує використання 4 планок. ЧИ виробники материнок такі дурні, що ставлять слоти просто так, для понту?

Да повно материнок під амд с 4 слотами.
Ось наприклад перша лінка в гуглі
www.awd-it.co.uk/...​e=webgains&siteid=1295665

А скляний корпус, RGB блималки? А блок живлення на 1200Вт? А 2×4T SSD у дзеркалі? 32G RAM у 2025? Щось взагалі не цікаво...

Краще взяти 64 :) Або 128 :) та 4090 добавити :)
Питання абсолютно не конкретне. Що ви на ньому робити будете? Запускати локальний кубер на 40 контейнерів, нейронки тренувати, чи в клікерів гриндити?

Бюджет 30-35 к на (монітор і тд не входить)
Є поради ?

тоді корпус золотом та лампочок побільше...
Навіщо він вам взагалі? Може краще планшет якійсь та плойку?

Не розумію)
Потрібний ігровий ПК за такі кошти
Будуть якісь хороші рекомендації ?

2×8 це взагалі 16, а не 32...
Але матерінка на 2 слота лише, ну таке...

Яку материнку краще взяти ?
І материнку яку краще ?

за 30к це у будь якому разі буде щось дуже компромісне. Тобто це не що краще, а що не зовсім трешове... Та на чому з’економити, що б щось інше підтягнути.
Дивиться на те, чого хочуть ті у що ви грати збираєтесь, та займайтеся оптімізацією :) Ну і розумійте, що далі буде лише гірше.

Мої комплектуючі що я скинув, які краще забрати і які додати ?
Щоб вийшов гарний ПК?

Краще додати грошей :) Тобто в цьому бюджеті гарного не буде

Скільки потрібно додати на вашу думку?
Можете написати комплектацію щоб я розумів ?

Краще 5090 та 14900 i9

да, да, лучше быть богатым и здоровым...

Підписатись на коментарі