«Не змушуйте нас працювати з вашою модною мовою!»: чому Linux-розробники воюють проти Rust
Останнім часом серед розробників ядра Linux розгортаються справжні баталії: чи варто додавати Rust у кодову базу, яка десятиліттями будувалася на C?
Що сталося
Розробники проєкту Rust for Linux намагаються інтегрувати Rust у ядро, але стикаються з жорстким опором з боку частини супроводжувачів. Один із них, Крістоф Хеллвіг, відверто заявив:
«Не нав’язуйте мені вашу модну мову. Підтримка багатомовних проєктів — це зайва складність, якою я не хочу займатися. Якщо ви вирішили використовувати щось, окрім C, будь то асемблер чи Rust, то працюйте через
C-інтерфейси та самі розв’язуйте всі проблеми сумісності», — написав він.
Розробник Red Hat Даніло Круммріх зазначив, що ядро на C залишається незмінним, а драйвери на Rust просто використовують централізовані абстракції. Проте саме впровадження цих абстракцій у ядро викликало гостру критику з боку Крістофа. Він жорстко зауважив:
«Якщо ви хочете зробити Linux неможливим для підтримки через багатомовну кодову базу, то робіть це у своєму драйвері, а не поширюйте цю ракову пухлину на основні підсистеми!»
Серед основних переваг впровадження Rust у Linux відзначають:
- Зменшення критичних помилок управління пам’яттю, які є основним джерелом вразливостей у C/C++.
- Підтримку з боку технологічних гігантів, таких як Microsoft, Google, а також державних установ, які зацікавлені у підвищенні безпеки.
- Офіційне включення Rust до ядра Linux у жовтні 2022 року, хоча його використання поки що залишається обмеженим.
Після суперечки з Хелвігом Гектор Мартін, один із ключових розробників Linux, залишив проєкт :
«Я більше не вірю в процес розробки ядра чи підхід до управління спільнотою», — написав він у примітці до списку розсилки ядра Linux.
Що буде далі
Усе залежить від Лінуса Торвальдса. Раніше він залишався нейтральним, але тепер його рішення може визначити майбутнє Rust у Linux.
А що думаєте ви? Чи варто Rust витіснити C у розробці ядра Linux, чи це «ракова пухлина» ?
Читайте також: «Зелене світло» для Rust: Лінус Торвальдс підтримуює інтеграцію в ядро, Конфлікт в Linux продовжується: Крістоф Хелвіг залишає посаду мейнтейнера
264 коментарі
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів