Must-have ресурси для DevOps
Тут ви можете ділитися найкращими ресурсами для DevOps-спеціалістів — книгами, курсами, подкастами та всім, що допомагає розвиватися та вдосконалювати навички.
Тут ви можете ділитися найкращими ресурсами для DevOps-спеціалістів — книгами, курсами, подкастами та всім, що допомагає розвиватися та вдосконалювати навички.
Думаю багато хто знає цей канал, але все рівно лишу тут посилання.
Не забудьте про індійські туторіали на ютубчику 😀
Ось наприклад повний курс:
m.youtube.com/...lwvIKMhk8WhzN1pYoJ1YU8Csa
Я після приблизно 25 років в ІТ завів своє менторствоб щоб люди пройшли швиденько цей шлях і зрозуміли що їх чекає
Тут вже згадували, але теж скажу, що обидва курси від EPAM гарні. І ще мені дуже заходить ютубі канал Tech World with Nana youtube.com/...hnana?si=FsqzfmQxCZ3IAycB
Ніколи не розумів як людина без реальних проєктів та девопс практиці може чогось вчити.. подивився її лінкедін — там не помітив нічого такого
Щодо її участі у реальних проєктах не знаю, але викладацький хист, на мій погляд у неї є. Базові речі вона гарно пояснює, матеріал добре структурований, ну і англійська її для мене супер зрозуміла.
Та може й так. Я нічого не маю проти того ЯК вона викладає матеріал.
Може для початківців це саме те що треба.
Дуже раджу kodekloud.com. Сервіс платний, але, як на мене, це скоріше перевага, ніж недолік. Бо їхній контент постійно розвивається як продукт, якість якого завжди на висоті.
Тут безліч курсів по DevOps напрямку, які погруповані по напрямках (Sys Admin, DevOps, Cloud Engineer, SRE) чи клаудах (AWS, Azure). Окрім відео, багато тестів та практичних занять в емульованих середовищах із автоматичною перевіркою. Кілька місяців тому вони ще й інтегрували ШІ-асистента прямо до своїх практичних завдань, що максимально наближає виконання до реальності.
А якщо вам буде замало реалізму, то в них є окремий сервіс engineer.kodekloud.com, де в гейміфікованій формі емулююється кар’єрний шлях DevOps через виконання завдань різних рівнів за обмежений час та отримання балів, які просувають по кар’єрній драбині. Завдання групуються по різних інструментах та технологіях (Git, Linux, Docker, Kubernetes, Ansible, Jenkins, AWS, Azure).
Також є безліч сендбоксів для найпопулярніших інструментів DevOps (AWS, Azure, GCP, Linux distributives, Docker, Podman, Kubernetes, Terraform, Jenkins, Ansible, programming languages (Java, Go, Python), databases (), ELK, Jupyter notebooks)
Доступ до всіх сервісів за єдиною річною підпискою. Найвигідніше брати в Чорну п’ятницю.
Серед спільноти дуже цінуються курси підготовки до Kubernetes сертифікацій (CKA, CKAD, CKS) на цьому сервісі.
Перед KodeKloud мав підписку на CloudGuru ще до їх поглинання Pluralsite та після. То з мого суб’єктивного сприйняття KodeKloud на кілька голів вище навіть попри те, що я дуже скептично до нього відносився через їх індійське походження.
Можу порекомендувати ресурс cloudguru , якщо хочеться саме практичного досвіду по хмарам. tryhackme.com — якщо є геп у знаннях з кібербезпеки.
Можу порадити трохи чтива на вечір:
DevOps — фундамент і масштабування
— Infrastructure as Code (3rd ed, 2025) — Kief Morris
— The DevOps Handbook (2nd ed, 2021) — Gene Kim et al
— Team Topologies (2019) — Matthew Skelton
DevSecOps — безпека вбудована в CICD
— The DevSecOps Playbook (2024) — Sean D. Mack
— Agile Application Security (2017) — Laura Bell et al
— CyberSecurity in a DevOps Environment (2024) — Springer editors — трохи академічно написана, місцями важкувата для сприйняття, зайде далеко не всім.
GitOps — автоматизація через Git
— Continuous Deployment (2024) — Valentina Servile
— Implementing GitOps with Kubernetes (2024) — Pietro Libro
— The GitOps Handbook (2025) — Robert Johnson
Cloud — Azure, AWS
— Beginning Azure DevOps (2023) — Adora Nwodo
— Terraform: Up and Running (3rd ed, 2022) — Yevgeniy Brikman
І як “свʼятий грааль”:
Linux Bible 10th edition (2020) — Christopher Negus
Linux Bible 11th edition — Christopher Negus — в очікуванні виходу
Всі книги принципово англійською мовою. Вважаю що читати такі книги іншими мовами, це як стріляти собі в ногу.
Всі ці книги та багато чого іншого можна знайти тут:
annas-archive.org
Це само собою звичайно, але щоб туди потрапити — треба вже щось знати. А для цього треба знати, де це можна вивчити
Створюєте свій стартап, по ходу діла зіткнетеся зі всіма грабельками.... В чому проблема?
і той, хто цей проект живий створив, хоча б на пару тижнів-місяців для швидкого старту.
Вітаю )
Робив такий курс
youtube.com/...njrGn&si=MOU3gW6YRMoERh02
1. Для початківців
2. безкоштовно
3. Українською
дякую!)
DevOps01 — моє некомерційне хобі, де я регулярно проводжу освітні івенти, збираючи донати на ЗСУ.
t.me/ iNf7KSp-9QkxNmNi — маємо також ТГ групу флуділку
Є безкоштовні курси від EPAM Campus. Там є два безкоштовних курса, 1 — це DevOps Beginner Self-Paced і 2 — це Cloud&DevOps Fundamentals Self-Paced Online Program.
+ ще є достатньо курсів на Udemy, а саме DevOps Beginners to Advanced with Projects.
Всім привіт, який повноцінний курс по DevOps обрати?
Розглядаю повний від SoftServe, чи вартує він своїх грошей?
Буду вдячний за відповідь))
я пройшов у них DevOps Fundamentals, DevOps Practical, DevOps Project-Based
learning, загалом я задоволений, роботу знайшов)
Зібрав невеличку підбірку цікавих статтей про DevOps на DOU:
dou.ua/forums/topic/51597 — набір інструментів для DevOps
dou.ua/forums/topic/50279 — покроковий гайд по Kubernetes
dou.ua/forums/topic/46630 — як системному адміністратору стати DevOps-інженером
dou.ua/forums/topic/51355 — секрети в Bash для початківців
dou.ua/forums/topic/51254 — найважливіші команди Linux
Також є роадмап для тих, хто хоче розвиватися в цьому напрямку, але не знає з чого почати: roadmap.sh/devops
Цілий репозиторій з корисними матеріалами
Мені думається, що ці ресурси можуть бути досить корисними для початківців і не тільки:
www.youtube.com/@TechWorldwithNana
www.youtube.com/@DevOpsToolkit
для тих, кто хоче опанувати Git , э практичні завдання
learngitbranching.js.org
треба час, аби щось з’явилось) задумувалось як шерінг досвідом — типу «вау, круте відео, скину колегам»
34 коментарі
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів