Вигорання — це не хвороба

Це не та тема, про яку мені хотілося б писати, але.. Особистий досвід та досвід роботи з клієнтами спонукав поділитися інформацією.

Вигорання — це не хвороба, ВООЗ визначає його як синдром, що виникає внаслідок хронічного стресу. Вигорання — це не про слабкість, трудоголіки та сильні люди теж вигорають, але вони при вигоранні кажуть оточуючим «у мене все добре» і беруть собі третій проєкт. Перш ніж ставити собі діагноз «вигорання» варто все ж звернутися до терапевта та пройти чекап, щоб відкинути все що стосується фізичного здоров’я. Ступінь вигорання можна визначити тестами — Маслач, Пфайфера та ін.

Вигорання не завжди відчувається як фізична втома чи відсутність мотивації, спершу настає емоційна втома. При вигоранні втрачається зв’язок з емоціями — їх або багато і від цього виникає плутанина в голові, нерозуміння своїх бажань, хаотичність, бажання кудись бігти, але неможливо сформувати ціль, або емоцій немає і тоді байдужість, відсутність бажань. Я при вигоранні перестаю розрізняти свої емоції і ідентифікую їх вже коли вони відображаються відчуттями в тілі.

При вигоранні не варто змінювати роботу, бо потім може не вистачити сил на її пошук або на проходження випробувального, чи приймати життєвоважливі рішення, бо потім вони можуть виявитися помилковими. Якщо ви зайшли у вигорання, то перше, що ви можете для себе зробити — це не засуджувати себе, дати собі право на слабкість та час відновитися, і не вимагати від себе ось прям зараз прийняти рішення від якого залежатиме подальше життя.

P.S: Спонсором цього посту є двогодинна прогулянка. Бо попри небажання визнавати власну слабкість вигорання є, і проявляється воно в небажанні щось писати. Бережіть себе

👍ПодобаєтьсяСподобалось5
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

не заради сперечанки про термінологію, але все ж таки треба взяти під увагу як працює класифікаційний принцип

A syndrome is a recognizable complex of symptoms and physical findings which indicate a specific condition for which a direct cause is not necessarily understood. Thus in practice doctors refer to the infamous «viral syndrome» as such because of the uncertainty regarding the legion of viral agents that is causing the illness. Once medical science identifies a causative agent or process with a fairly high degree of certainty, physicians may then refer to the process as a disease, not a syndrome.
(звідси pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC1480257)

у випадку «простіших» (походячих з нижчих рівней багаторівневої взаємодії біохімічних мереж) хвороб кондиція має шанс поволі перейти з категорії синдром у категорію хвороба, але речі які повстають (emerge) на вищих рівнях ніколи не будуть мати «зрозумілої причини», вони не просто багатофакторні, вони настільки складні, що натуральна мова як апарат не буде придатна їх описати навіть талмудом слів (це не кажучи про те, що еволюція могла вже «заорати» місця, звідки найбільший вклад в поведінку взагалі «проріс»)

тому імхо, у випадку добре описаних явищ які яскраво проявляються на вищих рівнях поведінки і тп цілком можна не звертати уваги на різницю в термінології, якщо звісно мова не про контекст, де чіткість дефініцій є частиною протоколу, для пересічної людини важливо, що кондиція не вигадана і може бути в спектрі від легкої до виправлення і до дуже серйозної, впритул до ризиків для життя і здоровя (все ж таки рідкість, не кожен вміє і бажає push yourself to the _real_ limits)

Навіть одна думка про план змінити роботу почала мене рятувати і дозволила протриматися ще 3 місяці щоб накопичити подушку. Зявились сили піднятись з дивану та робити шось (не пов’язане з роботою ясно що), роботу я робила весь цей час через «неможу». А от хоббі, цікаві заняття, якісний відпочинок з мого життя за останні 2 роки поступово зникали поки не лишилось майже нічого
А вже після повідомлення «за 2 тижні» так і взагалі почуваю себе краще ніж коли небудь в останній рік
Тому порада від мене: навпаки, ідіть з роботи, просто голову не втрачайте

При вигоранні не варто змінювати роботу

Саме зміна роботи допомогла мені почати відновлюватись. Зайняло десь рочки два-три. Навіть боюсь уявити, що сталось би, якби залишився працювати в тій конторі.

Перебувати під впливом одних і тих же чинників та сподіватись на зміни — ну така собі порада.

Психологія та психіатрія — топіки на котрих можна дебатувати та полемізувати без кінця і краю.
Моя порада — починайте з психології, шукайте гарного спеціаліста спочатку з КПТ потім інших направлень які вам довподоби.

Починайте САМОСТІЙНО розбиратися що таке моє здоров’я: механізми тривог, втомлень, неврозів, «вигорань».

Я не кажу що існує «вигорання», але хто мені скаже різницю між депресивними симптомами, хронічний втомою, астенією та burning Out :)

Психіатрія потрібна, але наразі вона на рівні Середньовіччя, ще декілька десятиліть тому лоботомію призначали пацієнтам, а наразі ніхто її не робить.

При вигоранні не варто змінювати роботу, бо потім може не вистачити сил на її пошук або на проходження випробувального

Класики з вами не згодні www.youtube.com/watch?v=K6oZuB8_dU8

сліпо кувертійцукеном мучився? спробуй з деревом пальцями попрацювати, ось такий конструктор рекомендую — youtu.be/...​wsiUo?si=6Ybb1OFcNK1gFRMw

Судячи з вашого профілю то ви на DOU тільки для тоо щоб писати коментарі

мої теми занадто потужні, девачки з редакції від них вигоряють

ще один вигорів «попиваючи смузі у кьюбіклє», що то коїться...

Підписатись на коментарі