Від студентки до продуктової аналітикині: мій досвід та поради початківцям

💡 Усі статті, обговорення, новини про продукти — в одному місці. Приєднуйтесь до Product спільноти!

Вітаю!

Я Марія Чжан, мені 23 роки, і вже майже рік я працюю продуктовою аналітикинею в Headway — компанії, що створює інноваційні продукти з мікронавчання. Утім, ще два роки тому я була студенткою без досвіду роботи, яка намагалася знайти власне місце в професійному світі під час повномасштабного вторгнення. Хочу поділитися своєю історією, бо знаю, як важко зробити перші кроки в кар’єрі, особливо коли здається, що всі двері зачинені.

Коли почалося повномасштабне вторгнення, я навчалася на четвертому курсі Цзілінського університету (Китай). На другому курсі я прилетіла в Україну на канікули, і через пандемію COVID-19 продовжила навчання дистанційно. Мене завжди захоплювали наука та технології, тому мріяла про роботу аналітикині даних в ІТ-сфері. Крім того, мене турбувало (та й досі турбує) питання стереотипів про «гуманітарні» та «технічні» професії для жінок. Я хотіла подолати ці упередження в собі та показати, що можу реалізуватися в технічній сфері.

Переломним моментом стала соціальна ініціатива Women for the Future від Happy Monday. Вона покликана допомогти українкам, які втратили роботу і/або дохід унаслідок війни, знайти нові можливості для працевлаштування й професійного розвитку. Це комплексна програма, яка поєднує менторство, навчання та нетворкінг для жінок, які хочуть розпочати або перезапустити кар’єру. Їхній анонс я побачила на DOU й одразу подала заявку, відчуваючи, що це може стати моїм шансом. До цього я, як і більшість студентів, перебувала в стані розгубленості та паніки: «Як узагалі знайти нормальну першу роботу, якщо всюди потрібен досвід (колцентр не пропонувати)?».

Участь у Women for the Future відкрила мені багато можливостей. Було дуже цінно потрапити в спільноту однодумниць — інших учасниць програми, які також прагнули розвивати кар’єру. З однією з дівчат ми організували спільне навчання, адже обидві хотіли знайти роботу в ІТ-сфері як аналітикині та мали схожі цінності.

Особливе місце в серденьку займає менторська підтримка. Це новий для мене формат, і я не очікувала, що він буде настільки ефективним та терапевтичним. Моя менторка Ольга Лугинець не просто допомагала з технічними питаннями, а навчила вірити в себе. Ми працювали над створенням резюме та відеовізитівки, але найголовніше — над подоланням внутрішніх бар’єрів і страхів. Саме завдяки їй я зрозуміла важливий урок: коли ти початківець, твій головний актив — не досвід, а щире бажання вчитися та розвиватися.

Завдяки тому, що я активно вела LinkedIn і добре реалізувала навички самопрезентації, набуті під час програми, мені написала рекрутерка і запропонувала вакансію аналітикині в «Новій пошті». Після всіх етапів співбесід та тестового завдання я отримала свій перший офер. Хай і не в омріяній ІТ-компанії, та це був неоціненний досвід. Я краще зрозуміла свої професійні потреби й пізнала нюанси офісної роботи, що стало важливим фундаментом для подальшого кар’єрного розвитку.

Паралельно я дізналася про набір у Genesis IT School, подала заявку та пройшла. За три місяці навчання я надихнулась проєктами Genesis та іншими учасниками. Розуміючи, що успіх у фінальному командному проєкті може суттєво вплинути на мій пошук роботи, я вирішила «поставити все» на Genesis та звільнилася за два тижні до його початку.

На передзахист фінального проєкту приходили сенатори — працівники різних компаній, зокрема і Headway. Я багато працювала над проєктом і гарно показала себе, чим і запам’яталася майбутнім колегам. Після того, як наша команда перемогла у фіналі, під час нетворкінгу я активно спілкувалася з усіма, але особливу увагу приділила співробітникам Headway. Ми домовились про співбесіду і швидко пройшли всі етапи до офер-колу. Найбільшим викликом було витримати навантаження численних співбесід після випуску: спілкування з великою кількістю компаній потребувало постійної роботи на максимумі.

Додатково я консультувалася з ментором ініціативи Women for the Future Романом Повзиком, досвідченим аналітиком, який допоміг мені глибше зрозуміти специфіку роботи в аналітиці та підготуватися до технічних співбесід.

Озираючись назад, я розумію, що найціннішим виявилося не просто вивчення нових інструментів чи технологій, а розуміння того, як працює реальний бізнес, як ухвалюються рішення, як важливо вміти презентувати свої ідеї. Я дуже вдячна за цю можливість, бо, попри складну ситуацію з працевлаштуванням та відсутність попереднього досвіду, змогла отримати бажану роботу, ще й досить швидко.

Далі — мої головні поради тим, хто починає шлях в аналітиці.

Щодо навчання

• Почніть з основ: математична статистика, SQL, Python, візуалізація даних. Важливо розуміти, що аналітика — не просто набір технічних інструментів, а спосіб мислення. Математична статистика дає фундамент для розуміння даних та їх інтерпретації.
  • Навіть найпростіші власні проєкти можуть стати цінним досвідом. Аналізуйте те, що вам цікаво: власний бюджет, дані про фільми, активність у соцмережах чи статистику спортивних матчів. Треба зробити перший крок і не боятися експериментувати з даними.
  • Професійні спільноти та галузеві заходи. Тут ви дізнаєтеся про реальні проблеми індустрії, познайомитеся з людьми, які можуть стати вашими колегами чи менторами. Не соромтеся ставити питання та ділитися своїми думками, часто найцінніші інсайти народжуються саме в таких дискусіях. Читання профільних блогів та статей тримає в курсі останніх трендів. Аналітика — динамічна галузь, де постійно з’являються нові інструменти та підходи. Вивчайте кейси успішних компаній, розбирайте, як інші вирішують складні аналітичні завдання. Це допоможе розширити кругозір та знайти власний стиль в аналітиці.

Щодо пошуку роботи

• Не чекайте ідеальної пропозиції. Перша робота — це передусім можливість здобути реальний досвід. Навіть якщо компанія не входить до списку ваших мрій, ви можете отримати там неоціненні знання про бізнес-процеси та роботу з даними. Фокусуйтеся на можливостях для навчання та росту, а не на назві компанії.
  • Менторська підтримка може кардинально змінити ваш професійний шлях. Досвідчений ментор допоможе уникнути типових помилок, порадить, як розвивати кар’єру, поділиться досвідом. Шукайте менторів через професійні спільноти та освітні програми, як-от Women for the Future.
  • Портфоліо проєктів — ваша найкраща візитівка для роботодавців. Воно має показувати не лише технічні навички, але й уміння структурувати інформацію та робити висновки. Описуйте не тільки результати, але й свій шлях до них.
  • Soft skills часто стають вирішальним фактором під час найму. Вміння ефективно комунікувати, працювати в команді, розуміти бізнес-контекст — те, що вирізняє успішного аналітика. Розвивайте навички самопрезентації та вчіться пояснювати складне простою мовою.

Щодо резюме

• Фокусуйтеся на релевантних навичках з навчання та особистих проєктів.
  • Досліджуйте ринок вакансій. Одна вакансія може мати декілька відповідників — Data Analyst, Product Analyst, Marketing Analyst. Шукайте всі вакансії й читайте очікування і навички (а які маєте — додавайте в резюме). Так ви будете вивчати тільки актуальні для ринку технології.
  • Створіть портфоліо на GitHub з вашими навчальними проєктами. Також прописуйте, які саме навички ви здобули або покращили завдяки проєкту.

Щодо співбесід

• Готуйтеся розповідати про свої проєкти структуровано: проблема — рішення — результат.
  • Не бійтеся визнавати, що чогось не знаєте, але покажіть готовність навчатися.
  • Ставте змістовні запитання про компанію та проєкти.
  • Перед співбесідою вивчіть основні бізнес-метрики галузі.

Щодо розвитку кар’єри

• Ставте чіткі цілі, але будьте гнучкими в шляхах їх досягнення. Ринок постійно змінюється, з’являються нові спеціалізації та вимоги. Регулярно переглядайте свої плани та адаптуйтеся під нові можливості.
  • Професійна мережа контактів будується роками, і це не тільки про LinkedIn. Хакатони, конференції, професійні зустрічі — все це можливості познайомитися з цікавими людьми та дізнатися приховані можливості на ринку.
  • Навчання — марафон, а не спринт. Виділяйте час на експерименти з новими інструментами, читайте про інновації в галузі, але не забувайте про фундаментальні знання.

Мій досвід показує: не треба боятися починати з позицій, які здаються не ідеальними, — вони стають чудовим стартовим майданчиком. Шукайте можливості для навчання всюди: на роботі, у відкритих освітніх програмах, у соціальних ініціативах, у спільнотах. Не соромтеся просити про допомогу або менторство — більшість професіоналів із радістю діляться знаннями. Не бійтеся змінювати траєкторію розвитку, якщо відчуваєте, що це наближає вас до мети.

І найголовніше — вірте у свій потенціал. Кожен експерт колись був початківцем, кожен успішний фахівець починав з нуля.

👍ПодобаєтьсяСподобалось22
До обраногоВ обраному6
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Дякую за таку цікаву та пізнавальну статтю) Ваша історія дуже надихнула. Бажаю вам успіхів у подальшій кар’єрі!

Підписатись на коментарі