Які технічні стеки популярні серед IT у ЗСУ?

💡 Усі статті, обговорення, новини про оборонні технології — в одному місці. Приєднуйтесь до Defence tech спільноти!

Власне, питання-сабж для тих хто у темі.
Дивився те що на лоббі, так, ну виникали питання — що це ж мабуть далеко не усі потенційні позиції, бо наприклад де PHP? :) В общем, якщо хтось має більше експертизи з питання — то велкам (у т.ч. як потрапити, окрім вище згаданого лоббі).

P.S. Ще також цікаво, чи обов’язковий буде КМБ для айтівців (з дуже-недуже здоров’ям).

👍ПодобаєтьсяСподобалось3
До обраногоВ обраному0
LinkedIn

16 коментарів

Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів Коментарі можуть залишати тільки користувачі з підтвердженими акаунтами.

Скіл по роботі з польовою кухнею значно збільшую шанс на виживання

зрозумів, дякую за думку
а насправді є такі курси? (в теорії)

на кухаря в багатьох бурсах вчать, може де ще ПТУ залишились, там точно навчать

Якось спілкувався на подібну тему зі своїми знаймими військовими -якогось ажіожату в потребі ІТ спеціалістів ну зовсім не спостерігається, а от кухарем навіть дуже. Особливо якщо вміти в казані готувати.

Embedded в основному. Якщо в цьому розбираєтесь, без роботи не сидітимете. Можливо обробка і аналіз даних Word, exel, паяльник — три основних скіла для виживання it спеціаліста у війську

дякую!
тобто, бажано пройти якісь курси по базовій радіотехніці? (доречи тоді — як де і які краще?)

www.youtube.com/@TechMindsOfficial — Ангійською поверхнево
www.youtube.com/@a-radio_com_ua — Українською
www.youtube.com/@CtrlD-3v3 — ще один Українською
youtube.com/...​3N_nI&si=o4TvOuWpJ_O-1NR8
— Курс по антенах.
Вистачить, щоб відштовхнутись. Якщо дрони оберете, то додатково потрібно шукати. Моя особиста рекомендація — пробуйте руками працювати. Виту пару обжати. Подовжувач зробити правильно. А як коаксіал освоїте, можете сміливо подаватись на будь — яку вакансію

дуже дякую, будемо шукати час тепер :)

Ще також цікаво, чи обов’язковий буде КМБ для айтівців (з дуже-недуже здоров’ям).

Я знаю зараз тільки про два варіанти:
1. Цивільний працівник ЗСУ. По факту ви залишаєтесь цивільним громадянином, без проходження БЗВП, без потрапляння в кріпацтво і шансів бути переведеним в сухопутні війська. Як влаштуватись не знаю, але декілька таких знайомих в мене є. З мінусів — там маленька зп (шось в районі 10к), а працювати треба на повну.
2. Віськовослужбовець. Військова служба по контракту або за мобілізацією, проходження БЗВП, а там вже повністю від вашої вдачі залежить.

По технологіям, з того, чим займаються знайомі: Python, Java, Data Science, AI/ML, C, C++, Embedded. Також високий попит на DevOps.
З особистого досвіду вакансії на LobbyX досить дивні. Я подавався на одну з них, по стеку взагалі 100% match, по досвіду — я значно перевищую requirements. У відповіді вони зазначили, що «Замовник вирішив надати перевагу кандидату з меншим досвідом.» Я розумію коли це галєра не хоче переплачувати, а державі все-одно кому платити ті 20к гривень. Тому склалася думка, що то більше «для своїх» шпарина.

дуже дякую за інформацію!
отут

Цивільний працівник ЗСУ. По факту ви залишаєтесь цивільним громадянином, без проходження БЗВП, без потрапляння в кріпацтво і шансів бути переведеним в сухопутні війська.

я так зрозумів що проте є шанси що бронь буде якось скасовано (або одразу не домовляться?) і замість приносити користь релевантним досвідом — вже будуть шанси якраз таки потрапити потім шляхом ТЦК->піхотинець?

Ви проходите ВЛК і вам надається відстрочка від призову на 1 рік. Від шляху

ТЦК->піхотинець

серед простого народу не заброньований ніхто.

дякую!
ну я мав на увазі що теоретично у вже-військовослужбовця на умовно-нормальній айті-позиції, шансів внєзапно потрапити до піхоти усеж таки менше (в теорії, да)

В резерв+ -> вакансії шукайте Центр інновацій та розвитку оборонних технологій Міноборони України. Мабуть МО занадто серйозна організація для PHP. Здається я колись бачив laravel в якійсь вакансії.
В інших підрозділах «низькорівневе» програмування C, C++ з рідкими вкрапленнями Python більш актуальне.
Там 40% успіху знати що вони існують, а 60% мати когось знайомого в цих підрозділах. І бумажек всяких побільше: сертифікати і тп, бажано з печатками.

я от побачив серед останніх вакансій на лоббі flutter, цікаво прямо стало — наскільки це серед нашого дефенсу поширений стек?..

Підписатись на коментарі