Коли ви востаннє просили підвищення?

Спільното! 🙌

Кажуть, що підвищення отримують не завжди найкращі, а ті, хто не боїться про нього попросити. Тож стало цікаво:

Коли Ви востаннє наважилися обговорити це з керівництвом? Чи вдалося отримати бажане одразу, чи довелося чекати й переконувати? Які аргументи виявилися найбільш дієвими? Поділіться власним досвідом.

👍ПодобаєтьсяСподобалось3
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Ніколи не просила сама, дуже складно на таке наважитись, навіть не знаю як це повинно відбуватись. Підвищували тільки планово ще коли була джуном і коли перейшла на мідла. Інші випадки підвищень це перехід в іншу компанію.

Працював в компанії джуніором, раз на рік підвищували на 100 −150, коли підняв тему суттєвого підвищення — звільнили за кілька тижнів одним днем. Пішов в іншу компанію відразу на позицію мідл, оплата х2, тут активніше підвищували, +500 на рік, але знову змінив компанію вже на позицію сенйор, оплата +50% від попередньої.
Працювати в одній компанії роками це зона комфорту, але якщо вам підвищують оплату на якісь копійки, чи взагалі відмовляють — міняйте компанію.

Ніколи не просив — або міняв роботу або компанія сама підвущувала без якоїсь участі з моєї сторони

Поясніть, хто шарить: У компаній іноді нема бюджету для підвищення, але є бюджет на хайринг і найм більш дорогого кандидата.
Як це працює)?
Шо б шо)?
Принципова позиція «начальника»: Я вважаю, що ти більше не вартуєш?
І це навіть не враховуючи обов’язкової просадки перфомансу проекту, поки новий працівник вийде на роботу, розбереться з усім і почне приносити користь. І це ще не згадуючи ризики місхайрингу, коли кандидат виходить і через тиждень-два йде бо розуміє, що проект йому не цікавий або не проходить випробувальний термін і весь цикл хайрингу заново.

Тобто компанії свідомо йдуть на завищені витрати + втрати на хайринг і онбординг( можуть бути місяці ) + потенційні репутаційні втрати через текучку кадрів + втрата проектних знань і експертизи( працівник не здате передати всі знання і всю експертизу) але незважаючи на це все, не одинична ситуація, коли підвищення не дають, зате проходять вищеописане.

Дивись, планові рев’ю закладені в бюджеті. Умовно, якщо тебе наймали в 2024 році, то у тебе одна зп, згідно ренжів 2024 року і твого грейда. Зп в рамках даже компанії може бути low, medium, high відповідно твого грейда. Твій колега з +/- таким же досвідом може мати зовсім іншу зарплату. На 2025 рік ми юзаємо зарплатні ренжі вже 2025 року. Тому, найманий кандидат може мати вище зп, ніж ти з рев’ю, або +/- таку ж саму. Як вже домовляться. Тут більш від ситуації на ринку праці залежить, очікувань кандидата ітд.
Я тобі скажу так, щодо утримання «старого» кандидата з експертизою або хайрінг ньюкамера- іноді це взагалі не пов’язані речі з зп, підвищенням тощо. Просто внутрішнє рішення менеджменту компанії. Там копатися і шукати відповіді — іноді просто зайве. Це як шукати відповідь «а чому?» у дженерік фідбеках. Якось так.

Але більшості відомо про це все, чому дуже розповсюджений кейс переходу до сусідів на +500. В деяких компаніях чесно відносяться до працівників, й на ревʼю оцінюють по ринку, в деяких менеджмент може запропонувати працівнику звільнитися й відразу влаштуватися назад, але на теперішній рейт, а є компанії, які годують працівників завтраками ...

В мене є знайомі розробники, хто працює вже по 2-й, або 3-й раз на одній і тій же самій галері.Чого в свій час уходили- або не ок менеджмент і процеси, або не ок проект був. Тому, тут просто дивитися,як вам краще.

В мене теж є такі знайомі. Але кожного разу вони вертались на ті самі +500, й залишалися у виграші.

Я не сперечаюся з вами), люди( вже з досвідом), просто к рев’ю відносяться філософські ,маючи просто інший офер на руках.

3-й раз на одній і тій же самій галері

Я три рази за 10 років працював в Люксофті %)))) Може потім ще буде, не зарікаюсь)

Чому ви хочете залишити попередню роботу і отримати підвищення це різне. Випадки бувають різні. Хоче більше заробітну плату, але працювати саме в цій сфері і виконувати трансакції чи транзакції.

Додаткова вартість є вартість, що створюється працею робітника понад вартість його робочої сили та безоплатно привласнювана капіталістом. Закон додаткової вартості є основним економічним законом капіталізму. Відображення витрат на оплату праці у формах звітності. При зниженні навантаженні на фонд оплати праці ми маємо вже прибуток. Оптимізуємо витрати. Підвищення продуктивності праці. Майбутні технології змінять ринок праці не лише продавців, а також IT. Впровадження штучного інтелекту вигідно, при умові хороших коефіцієнтів, які аналізують фонд оплати праці. Якщо ручний труд дешевше, то не завжди є доцільним впровадження машин. Промислоова (індустріальна) революція або промисловий переворот. Як ШІ може полегшити роботу програміста? )) Штучний інтелект — революція і надія на підвищення. Все це є у відкритому доступі.

Також можливе інше підвищення. Зв’язки, які дуже допомогли в красивій кар’єрі та хорошій роботі. Кумівство — або непотизм, коли впливові люди призначають у владу своїх родичів та дітей. На індивідуальному рівні проблеми починаються, якщо у вас немає «блату» у верхах. Феномен це не український, явище поширене у світі. У кожного топ (тон)-менеджера працює більш ніж один впливовий родич.

Що ти вживаєш?

Обід дуже швидко минув.
Кашу чоловік приготував, броколі відварила, шинка та яєчня на сковорідку.
Не було часу готувати.
Чай з печивом та цукерками.

Один раз самі підвищили, був дуже вражений (ізраїльський стартап), а так, як правило кожен раз, як діти народжувалися — міг більше, хотів більше, хто давав більше — з тим лишався, а ні — йшов на інше місце роботи. Пару раз рятував палаючі проекти, але там як швидко беруть, так і швидко звільняють, як загасив пожежі. Так, що буває по різному.

В останній раз підвищували на роботі у 2021 році, щоб підняти до ринку.

З 2022 до 2024 працював в іншій компанії, і там кожен раз на ревю відмовляли -«ти добре працюєш, але недостатньо крутий для senior».

Тому далі думаю підвищення тільки через зміну роботи, але ринок зараз не дуже активний.

В далеком 22-м году принес оффер на примерно +50%, получил промоушн и +20%.

Саме просив — ще у 2021 році, на попередньому місці роботи. З тих пір, як восени 2021 влаштувався у поточну компанію — жодного разу не просив, але щороку отримував за ініціативою РМ. Враховуючи, що я і так живу лише на 20% зп, а решту 80% спрямовую на інші життєві цілі, то ці підвищення, звичайно, приємний бонус, але на рівень життя ніяк не впливають, лише на швидкість настання FIRE років у 45

В мене, напевно, років 5 не було рев’ю зп.В одній галері ставка була дуже мінімальна і загальна зп залежала від бонусів. Тут резону не було підіймати розмову. В іншій компанії — заоферили в Україні, перевели на локальний контракт у Польщі — тому, коли я питали щодо рев’ю чз рік після взагалі прийняття оферу, відповіли, що була змінена контракту на місцевий, що в цілому, і було рев’ю. Але я теж за рахунок бонусів виходила на непоганий дохід.
Щодо контроферів, як рекрутерка відповім, це не завжди працює. Іноді просто , як кажуть, не на часі- ковід, війна ітд. Плюс, на жаль, нас всіх можна замінити іншими, це питання часу і бюджетів. Тому, якщо в полісі компанії прописані рев’ю, вони будуть, якщо щось змінюється — то про це говорять зі співробітниками. Майже у всіх компаній є внутрішні коли співробітників з топ- керівництвом ( раз на місяць) , де можна анонімно або ні поставити запитання.

Ідіть на прямі контракти, там будуть бонуси, які перекриватимуть підвищення.

Ось тобі список критеріїв та курсів для проходження а ще треба англійський плюс рівень . Тоді поговоримо

Неодноразово ходив до керівників/власників за підвищенням, загалом завжди його отримував, але іноді підкріплював офером на руках.

Останній раз рік тому без оферу поговорив з власником компанії та отримав +400 доларів підвищення зп.

Загалом в мене склалось враження, що багато хто просто не вміє правильно комунікувати про підвищення та взагалі. Тут потрібна правильна стратегія ну і ваш вклад в проект та компанію має бути суттєвий, тоді начальство схильне слухати.

Хоча як я казав декілька разів без оферу не обійшлось

В мене підвищення ЗП були лише на першій роботі програмістом: коли після випробувального терміна перевели з джуна на міда та коли потім приносив офер. Інші 15 років стажу кожна розмова про підвищення завершувалася звільненням або за ініціативою роботодавця, або за згодою сторін.

Якщо здається, що тобі недоплачуют, є кілька варіантів
1. Заявити про це на наступному перформанс ревью, якщо воно є, або просто заявити
2. Походити на співбесіди і зрозуміти свою ринкову зп
3. Меньше працювати — кофе в офісі, кофе на вулиці, перекус в офісі, бізнес ланч, настільний теніс. Робочого часу так вийде 2-3 години, і ви не будете відчувати, що заслуговуєте на підвищення

4. Не обращать внимание на выявленные по ходу баги в проекте; если есть места, где можно сделать лучше, забивать на это; не проявлять инициатив; не отвечать долго в слаке; ставить по максимуму естимейт; сидеть на сайтах по поиску работы, проходить интервью в рабочее время.
А че, платят же столько сколько и платили)

3. Меньше працювати

о, моя темаха) кожного року, починаючи з ковіду, регулярно отримую підвищення)

8 років тому. Ну і як вже казали, найкращий спосіб — отримати офер на +25% від поточного.

Коли Ви востаннє наважилися обговорити це з керівництвом?

Тоді, коли мені було це потрібно.

Чи вдалося отримати бажане одразу, чи довелося чекати й переконувати?

Зазвичай без аргументів такі розмови не ініціюю.

Які аргументи виявилися найбільш дієвими?

Звідки знаю? На розмові обґрунтовую свою позицію. Що було найбільш переконливим, цього вже не знаю.

Трхи не в тему, але щоразу сміюся як згадую:

Якось, ще в доковідні часи, я працював в одному опенспейсі, де прямо в мене за спиною була переговорка із прозорими стінами.
Менеджер проекту був з іншого міста і декілька разів на місяць приїжджав у наш офіс і працював з тієї переговорки.
Проект був великий, декілька десятків людей.

ЩОРАЗУ як він приїжджав, хтось ходив просити підвищення))
Як я це знаю? Бо він часто відкривав зарплатний віджет на ДОУ, повертав монітор до прошащего і тикав в нього пальцем)
Це було видно ззовні і дуже мене веселило).
Іноді люди заходили туди один за одним і ситуація була ідентичною.

Цікавий був проект, в усіх сенсах.

Завжди запитуйте на етапі співбесід як часто в конторі проходить процедура рев’ю і що треба для подальшого росту.

І вислухай порцію BS, плюс ти сам писав:

Прописані процеси тут не допоможуть.

Що вже казати про передвиборчі обіцянки

не просив, або просили за мене на всю команду, або компанія сама підвищувала

Загалом все залежить від купи факторів, домовленостей, порядку в компанії і так далі, але по факту все зводиться до того, на скільки працівник є цінним для компанії, тобто різниця між зарплатою, і доходом який він приносить)
Якщо це вже за дорого, тоді підняття не буде, тут і офер не допоможе)

От би було класно, щоб практика «просити про підвищення» відходила у вічність. Класно коли компанія має: 1) чітко прописану процедуру перегляду компенсації та позиції — яких цілей тобі потрібно досягти, щоб отримати ось таке то підвищення; 2) затверджений графік/регулярність перформанс-рев’ю. Тоді й стосунки стають win-win — ти знаєш, що від тебе очікують і на що ти можеш розраховувати.

А потім компанія не досягає поставлених результатів чи не проходить черговий раунд інвестицій, грошей на підвищення нема, а цілі ти виконав. Демотивація, падіння продуктивності, пошук нової роботи, звільнення, образи.

Сумна історія сповнена журбинки. Співчуваю всім, хто з цим зіштовхнувся.

Ну це буквально всі українські компанії, за рідкісним виключенням. Спочатку ковід, потім світовий тренд на лейофи і сповільнення індустрії загалом, потім повномасштабка.

Прописані процеси тут не допоможуть.

Мені колега PP часто розповідала, що, наприклад, виходить стаття на доу топ- менеджера компанії, співробітники читають, бачать, наче, в компанії справи краще стали, і починають сетапити 1-2-1 щодо підвищення зп. І нічого:( Теж так собі.

забывайте про то, как было раньше. ИТ будет просто еще одной специальностью. Так, как были гонки за гребцами больше не будет.
Банки не повышают регулярно всем поголовно зп менеджерам, только тем, кто действительно лучше других.
Тоже самое в других сферах. И в ИТ будет так же.

А вот это «регулярный пересмотр» — все, станцию цветочно-букетную проехали. Кто успел накопить денег/уровень зп — тот молодец. Дальше как все.

Не знаю, що там по банках — немає в мене таких знайомих. Але є знайомі електрики, сантехніки, механіки, меблярі. Скільки з ними не спілкуюся, вони весь час жаліються, що мало замовлень, малий дохід тощо.

Коли мені щось треба зробити, я дзвоню з надією, що мені відразу це зроблять, бо їм же, бідним, не вистачає роботи... Але, як правило, у відповідь я чую: «Зайнятий», «Через місяць», «Мале замовлення» тощо.

Складається враження, що це наша національна риса — плакатися, що «всьо пропало»...

Які аргументи виявилися найбільш дієвими?

Завжди найкраще діє офер від конкурентів🤷‍♂️

Отож, але мені здається у більшості випадків не варто приймати контрофер.

Тут скорее смысл, что оффер это 100% гарантия повышения, а контр-офер гарантия уволится через 3 месяца, и остаться без работы. Еще потом и рассказывать на собеседованиях почему так вышло. И теперь ты безработный :D

Та то зрозуміло, просто «офер від конкурентів» звучало так, що він з тим офером планує бігати по офісу і тикати в пику усім своїм менеджерам. Що робити зовсім не обов’язково.
Взагалі з цими пунктами про не конкуренцію в контрактах, то чим менше знає попередня контора, то тим міцніше спить в тому числі і сам перебіжчик.

Іноді бувають такі менеджери, котрі пишуть в чатік, мов, чи можна перевірити, є в нього той офер,чи то неправда.

але ж неконкуренція в контрактах це йдеться про кінцевого замовника/вендора/клієнта і т.д.
на перехід між сервісними конторами це не повинно мати вплив

Так, про конкуретів я мав на увазі іншу сервісну компанію. Вони ж по суті конкурують за людей.

Варто, якщо комунікація побудована правильно і контр-офер лише один із аргументів, що показує затребуваність кандидата на ринку, а не єдина ультимативна умова.

Завжди найкраще діє офер від конкурентів🤷‍♂️

Діяли. Зараз ні. Бо на вакансію сотні відгуків.

Хайрінг навіть на ринку з великою кількістю якісних кандинатів — це також оверхед, який не гарантує на 100% прийнятного результату у короткостроковій перспективі.

Був досвід, коли в компанії, де я працював, людина прийшла з офером за підвищенням, отримала його і через 3 місяці, бо стек був вузький, його замінили. І це було ще у ковідні часи.
Контрофери і шантаж це завжди погана практика. Це майже знищує будь-яку довіру і перспективи у компанії.
Моє ІМХО.

Ага, а потім хайринг перегляне 50 кандидатів, нарешті обере того, але зумер вигорить за 2 тижні, і все по новій )

Це, зазвичай, говорять ті, хто не наймав і не опрацьовував ці сотні відгуків.

Наймав і опрацьовував. За 4 тижні зараз на ремоуті можна закрити майже будь-яку технічну вакансію.

От ви самі й пишете «за 4 тижні». Потім навчання новачка процесам, які є в компанії й на проєкті, це ще 6-8 тижнів. Таким чином, приблизно 10 тижнів компанія буде витрачати, а не отримувати. Не завжди це варто.

А ще невідомо чи випробувальний пройде новий працівник.

От ви самі й пишете «за 4 тижні». Потім навчання новачка процесам, які є в компанії й на проєкті, це ще 6-8 тижнів

Ще вище:

Був досвід, коли в компанії, де я працював, людина прийшла з офером за підвищенням, отримала його і через 3 місяці, бо стек був вузький, його замінили. І це було ще у ковідні часи.

Будь-які засоби шантажу погано працювали раніше і майже не працюють зараз.

Бо і зараз будь-яка компанія розуміє, що в навчання нового працівника тонкощам проєкту потрібно вкластися, й що прибуток від цього працівника буде лише через кілька місяців

В Україні більшість компаній — аутсорс і аутстаф. Прибуток з нового працівника отримують майже одразу.

А ще невідомо чи випробувальний пройде новий працівник.

Пройде. І це якщо новий. А якщо старий (серед контактів або на бенчу) — такої проблеми немає.

В айті вже багато народу. Айті зараз — це цифровий аналог заводу де 95% це звичайні робітники.

Залежить на яку позицію. Бо і зараз будь-яка компанія розуміє, що в навчання нового працівника тонкощам проєкту потрібно вкластися, й що прибуток від цього працівника буде лише через кілька місяців. Тому завжди варто порахувати кошт навчання нового й кошт утримання старого працівника, й вирішити що краще. Не все так просто, як може здаватися. Принаймі на позиціях мідл+

хіба що якщо ти рідкісний, важливий спеціаліст. Якщо звичайний гребець, це сигнал роботодавцю: «ясно-понятно, починаємо шукати/готувати йому більш лояльну і надійну заміну»

Это почти не работает, незаменимых нет, если бюджет на позицию зарезан, то хоть оффер 3х принеси не поможет, проще нанять на меньшую зарплату, чем ее повышать

Підписатись на коментарі