Як я ледь не зафакапив проєкт з моушн-дизайну від закордонного клієнта
Привіт, мене звуть Роман Ковальов, я моушн-дизайнер з восьмирічним досвідом у цій сфері та з приблизно десятирічним досвідом у монтажі відео. Зараз в основному займаюсь розробкою motion graphics темплейтів для стокових платформ, як-от Envato Elements, MotionArray, Artlist та інших, під нікнеймом MotionRam.
Також регулярно веду YouTube-канал про моушн-дизайн українською мовою. Люблю виконувати стильну, динамічну та мінімалістичну анімацію. Останнім часом все більше пробую впроваджувати 3D анімацію у свої проєкти.
І також час від часу беру в роботу фріланс-замовлення, але лише ті, які цікаві мені, та маю дуже велике бажання втілити щось нове в життя.
У цій статті хотів би розповісти про історію одного з таких досвідів розробки анімаційного проєкту стокового типу для клієнта. Думаю, що ця історія буде особливо цікава моушн-дизайнерам початківцям, які ще не мали комерційного досвіду роботи з закордонними клієнтами. Та загалом всім фрілансерам, які цікавляться співпрацею з іноземними клієнтами.
Передісторія проєкту
Для початку розповім, як я знайшов цю співпрацю. Оскільки моєю основною роботою є розробка темплейтів, і я планую всю свою роботу самостійно, фріланс-контракти я не шукаю, вони зазвичай знаходять мене самі. Тому що у всіх стокових платформах та соціальних мережах є мої контакти для зв’язку, і саме так зі мною зазвичай зв’язуються стосовно співпраці. Так було і в цей раз. Клієнт написав мені на пошту з пропозицією, оскільки мої темплейти на платформах йому дуже подобаються, і запросив розробити для нього проєкт.
А саме проєкт з унікальних анімованих слайдів типографії з анімованими 3D-бекграундами. Початковий термін виконання був 30 днів, але жорстких дедлайнів не було. Обговорювалось, що скільки часу буде потрібно, стільки й буде тривати проєкт (звичайно, в межах розумного). Але, як ви можете здогадатись, з тривалістю з’явилися проблеми, але до цього повернемось пізніше.
Перші труднощі
Ось вже відбулось підписання контракту мною та клієнтом. Він був приблизно стандартної форми:
- деталі продакшну;
- в якій формі робити доставку проєкту;
- відмова від авторських прав на проєкт;
- сума компенсації;
- термін виконання;
- конфіденційність;
- і так далі.
Сам проєкт був достатньо нелегким, тому що потрібно було зробити багато 3D-анімації. А коли я почав ще більше заглиблюватись, то зрозумів, що швидше за все не зможу вкластись в дедлайни. Оскільки крім моделінгу в Cinema 4D, рендеринг однієї сцени на 1015 секунд в середньому займає 2 дні, хоч я і маю достатньо потужну машину MacBook Pro M2 16GB. А враховуючи, що паралельно я працював над іншими замовленнями та мав буденні робочі завдання, встигнути вчасно доробити цей проєкт здавалось просто неможливим.
Факапний момент
Але зібравши всі сили й згадавши молодість, початок роботи моушн-дизайнером, я взяв все у свої руки та все ж таки спробував не просрати дедлайн. Тому цілий місяць мій ноут працював фактично 24/7. Вдень я моделив, робив симуляції для об’єктів, налаштовував світло та всю іншу анімацію, яка була потрібна, а вночі ставив на рендеринг в Redshift.
І ось вже за кілька днів фінальна здача проєкту. Я щасливий, тому що встиг на кілька днів раніше і ще буде кілька днів на якісь невеликі правки від клієнта. Але зараз дивлюсь на пройдений досвід і розумію, наскільки ж я був неправий, і наскільки я не очікував того, що станеться далі.
А далі я отримав неочікуване. Я отримав правки, на які, за моїми приблизними підрахунками, знадобилося б витратити ще приблизно місяць роботи, що було б вже фінансово невиправдано. Також на додачу до цього я захворів приблизно на тиждень, тому фактично повністю випав з роботи. І попросив у клієнта відстрочку на певний період, оскільки не міг працювати.
На що отримав позитивну відповідь і навіть більше, а саме — запевнення, що немає якогось жорсткого дедлайну, і що я можу не поспішати й далі робити все у своєму темпі. Мовляв, розробка може займати стільки часу, скільки потрібно для якісної розробки. Настрій після цього вже був кращий, але ось тут я спіткнувся другий раз, що було моєю майже фатальною помилкою.
Після того, як одужав, я починав виконання правок, думаючи, що маю вагон часу. Але клієнт почав кожні кілька днів писати з нагадуванням, що потрібно вже здавати проєкт, і запитаннями, коли можна буде побачити версію з правками.
Я спочатку думав пояснити клієнту, що мені потрібна достатньо велика кількість часу, і я не зможу завершити це швидко. Але в фіналі все-таки вирішив просто відмовитись від контракту і прийняти той факт, що я витратив велику кількість часу собі в мінус. І збирався продавати цю роботу своїми силами, щоб спробувати відбити вартість її розробки.
Після початку його продажу відбулись ще більше неочікувані події. Орієнтовно через кілька тижнів зі мною зв’язався адвокат клієнта з повідомленням, що я порушую умови контракту, продаючи проєкт, який розроблявся для нього. Сказати, що я був в шоці, не сказати нічого.
Перевіривши контракт, я справді знайшов пункт про те, що навіть якщо контракт не буде завершений, я не можу використовувати в будь-яких своїх цілях цю роботу. І це для мене було справжнім відкриттям, тому що до цього моменту я ніколи не стикався з таким пунктом, і якимось випадковим чином упустив цю деталь, коли читав контракт перед підписанням.
Шлях до виправлення
Потрібно було починати якось вирішувати це непорозуміння. Тому я попросив написати, що потрібно зробити, щоб владнати конфлікт. Визнав свою помилку: пропустив цю інформацію в контракті, тому готовий виконати будь-які дії, щоб не погіршувати стосунки з клієнтом.
Мене попросили видали проєкт всюди, де він теоретично міг продаватись. І також я мав зібрати всі фінальні файли, тобто моделі з анімацією в Cinema 4D, а також фінальну версію After Effects проєкту.
Результат
Після пророблених кроків і через небажання конфліктувати клієнт пішов на поступки й також захотів все завершити, як кажуть в народі, «по-хорошому». Тому погодився оплатити роботу так, як є. Тому я отримав повну оплату навіть після ось цих всіх факапів.
Але для мене це не було якимось дуже великим здивуванням, тому, що проєкт справді був якісно зроблений, хоч і без внесених правок. Він був зроблений так, як я його «бачу», до того доволі часто бувають такі ситуації, що після правок проєкт навпаки погіршується, а не покращується.
Моя думка, чому клієнт все-таки забрав замовлення — тому що він, як і я, бачив в ньому велику цінність та кількість проробленої роботи, і буде дуже тупо не використати його у своїх цілях.
Висновок
Тепер хочу зробити короткий аналіз та підсумок реального проєкту з іноземним клієнтом, про який ви тільки що прочитали, щоб не лише залишити цю інформацію у вашій голові, а також допомогти вам у майбутньому не допускати таких помилок, яких допустився я.
Першою моєю проблемою було, те що я погано заестімейтив проєкт. Тому наприкінці дуже сильно впирався в дедлайн, і через це мав додатковий стрес, який точно не допомагав з розробкою. Тому моя порада новачкам: якщо відчуваєте, що теоретично розробка якогось замовлення може зайняти більше часу, ніж ви думаєте, то краще скажіть про це клієнту. Або попросіть часу з запасом, хоча б на
Також я поставив нереалістичний дедлайн через те, що погано оцінив обсяг роботи, який потрібно буде виконати. Не врахував саму складність проєкту, оскільки для мене він був цілковито новий. Тому старайтесь детальніше аналізувати замовлення перед початком розробки.
Також через недостатню комунікацію з клієнтом не було зафіналізовано питання про те, які будуть етапи доставки проєкту. Спочатку він дав повну свободу для розробки, але потім змінив свою думку. І в результаті була велика кількість правок, яка виглядала нереалістичною до виконання.
І ще потрібно також враховувати, що можуть бути якісь форс-мажорні обставини, як-от моя хвороба, яка на рівному місці забрала в мене робочий тиждень. Звичайно, не обов’язково ви теж будете хворіти, але можуть статись різні ситуації. І до цього треба бути готовим, хоч ми знаємо, що не можна бути готовим до всього, але треба старатись.
Найбільшим відкриттям для мене була умова в контракті, яку я зазвичай не зустрічав. А порушення контракту часто може мати вже якісь серйозні юридичні чи (або) фінансові наслідки. Тому після цієї ситуації я ніколи не підписую контракт, якщо не прочитав всі деталі кілька разів. І можу ще попросити когось також прочитати детально всі можливі нюанси.
Звичайно, якщо починаєте співпрацю з новим клієнтом, то бажано взагалі попросити юриста переглянути контракт на підводні камені. Але в новачків, я думаю, такої можливості не буде на початку шляху. Якщо щось до кінця не зрозуміло, можна спробувати уточнити в клієнта.
Сподіваюсь, було цікаво читати про мій факап, і ця історія допоможе уникнути схожих ситуацій. Або хоча б підсвітить для вас те, що потрібно бути обережним і дуже відповідально ставитись до проєктів за контрактом.
14 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів