Як поєднувати роботу з навчанням?

💡 Усі статті, обговорення, новини для початківців — в одному місці. Приєднуйтесь до Junior спільноти!

Чимало айтівців починають працювати, паралельно навчаючись в університеті чи проходячи різноманітні курси. В такому випадку можна здобувати комерційний досвід, ще під час навчання, а також забезпечити собі фінансову незалежність, але не всім вдається поєднувати такий графік.

В мережі існує купа обговорень про це, адже тема й справді лишається актуальною весь час. До прикладу на Reddit користувач просить поради щодо поєднання full-time роботи в tech-індустрії та отримання part-time PhD.

Більшість порад пов’язані з навичками тайм-менеджменту:

«Склади розклад, плануй і дотримуйся його.»

«Насолоджуйся процесом, це не гонка.
Я здобув асоційований ступінь, бакалаврат і MBA, навчаючись ночами. Зазвичай брав один (або два) курси за раз.
Я старший, тож у ті часи компанії платили 100% вартості навчання за оцінки „B“ і вище.
У мене немає видатної кар’єри чи мільйонів, але я справді багато навчився і з гордістю озираюся назад, згадуючи ту неймовірну силу волі та дисципліну, які допомогли мені продовжувати рухатися вперед.
Ось що таке дисципліна!
Насолоджуйся процесом, дозволь своєму майбутньому і життю розгортатися природно.»

А ви мали досвід навчання та роботи одночасно? Поділіться порадами, як вам це вдавалось!

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

зачем совмещать работу с учебой если можно совмещать 2 фулл-тайма?

Взагалі, ідеальний варіант, це коли студент повноцінно вчиться, а на літні канікули на 2-3 місяці йде на практику. Щось там мінімально заробляє, здобуває практичний досвід, потім знову йде вчиться на наступні два семестра, потім знову практика і так поки не закінчить.

У нас, в AUK, auk.edu.ua де мав змогу навчатися та викладати, університет активно співпрацює з різноманітними компаніями аби вони брали студентів на практику.

Тут, звісно, треба розуміти, що самому студіку знайти такі позиції та пробитись на них буде надзвичайно важко, тому це більше виклик для університетів, проявляти хоча б якесь залучення, допомагати студентам, а не тільки брати гроші за контракт і грозитись виключити, якщо ти не доніс довідку чи лабораторну ( привіт КПІ ).
Ну а абітурієнти і студенти при виборі ВУЗу мають цікавитись про те чи їм допомагають із практикою та працевлаштуванням.

мала такий досвід в універі 3 роки, краще б ще раніше на роботу пішла, оскільки досвід спілкування з людьми і вирішування робочих моментів навчили в десятки разів більше за університетські однотипні пари.
Потреба в грошах заохотила знехтувати парами і застарілим матеріалом, який розуміла, що ніколи не згодиться. Поєднувати вдавалось за рахунок позмінного графіку, часто вночі робота, а вдень універ з недосипами, а далі дистанційне навчання 2 роки і ремоут на роботі паралельно.
Коли до ковіду працювала в офісі, то нерідко доводилось відпрошуватись з роботи на годину-дві раніше, щоб встигнути на «важливу» пару (привіт викладачам ЛНУ, які ставлять талони, якщо ти не відвідуєш кілька разів їхні найнудніші в світі пари).
На магістратуру не раджу йти, якщо ви не бачите свого майбутнього в сфері що вчите в універі. Мене змусили це зробити батьки, які не розуміли мого свідомого вибору, і хотіли того диплому понад усе, але потім я через універ вже не встигала зі справами на роботі:))) І звісно ж пожаліла що дослухалась до них, а не себе.

Поєднувати досвід американських, європейських студентів і українських -— таке собі.
1. в Європі та Америці студенти офіційно не можуть працювати більше 20 год на тиждень, це урегульований процес. В Україні ніхто цим не займається і не має жодної норми.
2. В україні зараз стандарт від 2 до 4 пар (в деяких більше) на день, кожна пара 1 година 40 хв, тобто я йду на пару о 7:45, а виходжу о 15:00.
Є робота, на якій важливіший більше результат, і ти її можеш виконати хоч о другій ночі, є та, де ти повинен працювати тут і зараз.
Не забуваємо про самонавчання та дз. Ну і сам факт, якщо починати з 1 курсу, то до його кінця можна не дожити з таким графіком.
Сама зараз у такій ситуації, вирішила взяти перерву в роботі, бо мені потрібно, щоб вона (робота) була виконана добре, а не щоб віддати.

Тому працювати треба не з 1 курсу, а з 4-5, коли вже і навчився ± чогось і з тайм-менеджментом мінімально розібрався, інакше навчання буде дуже сильно страждати.

Вы просто в раньшее время заканчивали, там другое было, чем сейчас...

Де саме ви навчаєтесь, що у вас по 6-8 пар?
Навіть в КПІ на ФІОТ такого не було.

ОНУ им. Мечникова, в КПИ я тоже учился, где ноду читали на 6 паре в пятницу, читал Тимур Гафарович.

Вы в каком году заканчивали? Когда корона была то было 6-8 пар + 3 часа минимум это цешная практика. Когда прилётка идет или электричество с интернетом отключают, такое же, бо эти пары надо еще потом отрабатывать!

Там такое же, это один поток 121,122, 123!

По-перше, це індивідуально і залежить від людини — її здатності вирішувати робочі завдання та засвоювати матеріал під час навчання. По-друге, питання трохи некоректне, адже поєднувати роботу і навчання можна доволі легко. Питання в іншому — наскільки ефективним буде таке поєднання з точки зору засвоєння нового матеріалу та якості навчання.

Це все добре коли тобі 20. Коли тобі за 30, то все інакше. Цк факт, що зараз багато людей поєднують роботу в айті з навчанням або з роботою з бронею і нічого окрім психічних захворювань це не приносить, особливо на фоні останніх новин і перспективи відсутності майбутнього.

Голова, це напевне єдине, що нормально працює і в 20 і в 70 (хоча і там і там можуть бути нюанси).
Як на мене, то це стериотип, що навчатись в старшому віці важче, ніж в 20. Мені от в 20 навпаки було важко... стільки усього цікавого навкруг, яке нафіг навчання.
Зараз в 40 якось краще виходить і часу вистачає. Причому у мене і робота і двоє дітей.

В цілому згодний, мені теж зараз сидіти і вчити щось легше, ніж в 20. Проте якщо сидіти 8+ годин за компом по роботі, а потім ще 5-6 годин навчатись також за компом, то нічого з цього доброго не буде. В ідеалі я б особисто хотів працювати 4-5 годин на день, не більше :)

В мене вчитись більше ніж 4 години в день (якщо говорити про засвоєння нового матеріалу, а не повторення чи практику) не виходить. Сильно затратно по ментальних ресурсах. Тому я стараюсь організовуватись так, щоб вчитись кожний день хоч 2 години. Це працює краще в довгостроковій перспективі.
До речі. Я по собі помітив, що мав велику проблему з астигматизмом, поки не почав носити окуляри. Без окулярів, після 4 годин сидіння за компом очі сильно втомлювались, що виливалось у відчуття «ватної голови». Тепер я можу працювати читати 8+ годин без сильної втоми. Може комусь допоможе.

Поєдную навчання з роботою. Відповідно 40 годин на тиждень йде на роботу, ще 20-30 годин на пари/домашні завдання. Дуже важко, проте через декілька місяців змирився. На літніх/зимових канікулах беру відпустку, ну і на вихідних під час канікул стараєшся відпочити по максимуму. Мотивують так жити переваги фінансової незалежності та те, що по закінченню навчання не треба буде починати з нуля

6-8 годин ти працюєш.
2-4 години ти навчаєшся.
6-8 годин спиш.

Ітого в тебе лишається від 4 до 10 годин на деградацію, п’янки, сім’ю і спорт. Чому це питання взагалі в когось виникає?
І це навіть без врахування вихідних, де можна або цілий день навчатися або допрацьовувати, що ти не встиг за тиждень.

Думаю у багатьох, хто намагався поєднувати, рано чи пізно наступав момент, коли сил/енергії просто не вистачало на все. Особливо якщо основна робота сильно напружує мозок, то на навчання може залишатися час, але вже не залишається сил.

У моєї дівчини схожа ситуація, вона працює дата аналітиком і навчається в аспірантурі за економічним напрямком, а не ІТ. Після основної роботи у неї зовсім не залишається сил, щоб перемикати контекст з ІТ на економіку і ще щось там думати, шукати матеріали і писати дисертацію.

Коли я сам переходив з однієї інженерної спеціальності у бекенд розробку, то щоб були сили вчитися, я роботі приділяв буквально 3-4 години на день, замість 8. Слава богу, ніхто не підганяв, там всі працювали у такому розслабленому режимі. Але якби довелося напружено працювати всі 8 годин на день, у мене б точно не залишилося сил на навчання новим технологіям, хоча чисто математично часу було б вдосталь.

Постійно поєдную, так важко, але що зробиш, ріст і розвиток це важко.

Досить бути слабкими.

Можно утром учиться — допустим с 5 до 7 утра.

В загальному згідний. Декілька коментів.
Спати бажано від 8ми годин. Якість і кількість сну напряму впливає на транзит знань у довгострокову пам"ять. Окрім того, недостатнья кількість сну впливає на рівень енергії та погіршує імпульс контроль (легше впасти в прокрастинацію і важче себе заставити щось потрібне робити).
П"янки бажано взагалі прибрати. Окрім загального пригнічення організму, алкоголь вбиває нормальний сон. Сон під алкоголем більше схожий на анестезію.

Абсолютно згідний.
Якісний сон це ключ до дуже багато чого, від здоров’я та імунітету і до працездатності та відсутності( ну або хоча б зменшення ) депресивних настроїв.

Про алкоголь також погоджуюсь, намагаюсь повністю виключити алкоголь із життя, тому що окрім вищеописаного, алкоголь є ДЕПРЕСАНТОМ і сприяє набору ваги.

Ще треба додати хоча б епізодичний спорт хоча б двічі на тиждень і ви будете наближатися до найкращої версії себе.

Поєднував навчання та роботу. Навчання відходило на другий план. Робота завжди була пріоритетом № 1.

В ваше время, наверное еще и нейронки хорошо не разюзали, да и машинного обучения как такового еще толком не было, вернее оно было, т.е. находилось в зачаточном состоянии...

Я навчався у 2000-2005, та 2005-2008 (аспірантура). Не завжди інтернет був. Stack Overflow ще не існувало. Я памʼятаю, як документацію MSDN (Microsoft Developer Network) на 4 CD-дисках носили, та копіювали на локальний диск, щоб програмувати. :)

Підписатись на коментарі