Інтервʼю без заспокійливих: підготовка, питання на логіку, Chat GPT, red та green flags
Привіт! Мене звати Ганна Ліхтман, я вже понад 10 років в IT. Я пройшла шлях, як то кажуть, «From Zero to Hero». Від створення сайтів за допомогою WordPress та верстки чистим HTML та CSS до лідерської ролі як Software Engineer з розумінням повного процесу розробки й хмарних технологій. Тепер я рухаюсь у бік інжиніринг-менеджменту та архітектури.
Я так само колись була кандидатом, і це справжній стрес! Я знаю, як це — нервувати на співбесіді, і тепер, вже з іншого боку столу, хочу допомогти уникнути цього нервового шоку. Отже, що ж відбувається з інтерв’ю сьогодні? Розберімось покроково:
- Здається, співбесіда зараз — це більше стрес, ніж раніше, чи не так? Розберемося з підвищенням вимог на ринку.
- Як не нервувати під час інтерв’ю та що допоможе заспокоїтись (спойлер — нічого).
- Підготовка з Chat GPT: корисно чи не дуже? Chat GPT — це чудовий інструмент, якщо ним правильно користуватися. Як я чула від одного спікера на конференції: «Chat GPT та AI не замінять людину, але людина, яка вміє ними користуватися, замінить інших».
- Red та Green flags під час інтерв’ю: на що варто звернути увагу (як для кандидата, так і для інтервʼюера).
Чому важко знайти роботу
Зараз дуже висока конкуренція. Якщо раніше варто було пройти курс по React за три місяці та все, в принципі, вас були готові брати на роботу, то зараз треба бути майстром на всі руки та ноги. Вміти не тільки React, а ще зверху Vue, Angular, і можна Python туди ж долучити, знати бази даних, вміти спілкуватися з племенами Конго, варити проводи й борщі, ну і щось ще... Коротше купу різних речей, щоб отримати бажану роботу.
AI, Chat GPT і син маминої подруги завжди знайде, як вас обскакати. Багато речей, які робили люди, були вже замінені штучним інтелектом. І поки ви шукаєте роботу, таке відчуття, що у вас просто її забирають. І це, на жаль, наші реалії.
Глобальна криза, яку ми не можемо не помітити, змусила компанії переглянути найм. Не тільки в IT, але в усіх галузях. Зараз доволі важко знайти роботу не тільки айтівцям, а й лікарям, юристам, абсолютно будь-яким іншим професіям, і не лише в Україні.
Чому підвищуються вимоги до найму
Всі ці курси «ввійти в IT», які нам обіцяли легкий старт, «через три місяці ми знайдемо вам проєкт (навіть два, три, десять), і ви будете заробляти 5000 доларів». Але це міф. Кожного дня такі курси випускають по 300 людей, які вміють писати Hello world. Але коли їх садиш за реальний проєкт — вони зіштовхуються з реальністю та губляться. І курси створюють все більше і більше таких випускників, серед яких губляться реальні кандидати.
Вакансій стало менше, багато бізнесів закрились. А вимоги — стали вищими. Чимало компаній шукають собі універсальних людей, які можуть і фронтенд, і бекенд, і devops, і готувати каву.
Масове скорочення, навіть для гігантів галузі. 50% незамінних людей насправді були дуже замінними. Є такий термін — інженери-привиди. Це люди, які просто сиділи, робили, наприклад...нічого, але постійно казали, що вони зайняті. Або малювали одну кнопку три місяці чи додавали поле в MongoDB пів року. І ці «незамінні» люди насправді мають дуже низький потенціал. І дуже мало знань. Зараз важко знайти кандидата, бо після масових скорочень приходять саме такі інженери-привиди та шукають роботу, плюс люди з пункту 1.
Зараз недостатньо знати, як робити формочки або як зробити базу даних. Технологічний прогрес крокує милями вперед, і нам потрібно постійно бути на хвилі, але водночас і шукати роботу. А коли в тебе немає роботи, то це ще більше на тебе давить, і ще більше нервуєш. Треба вчити фреймворки, знати хмарні технології, сервіси — і ти просто не можеш це все подолати відразу. Тобто бути в курсі новинок у своїй мові чи направленні — це одне, але глянемо на пункт 2. Треба бути в курсі всього.
Все це пов’язане між собою. Саме тому підвищені вимоги, і саме тому доволі важко зараз знайти роботу, а компаніям — кандидата.
Рівень задач дуже сильно виріс. Який у нас був набір виживання на 2024 рік?
Це обов’язково широкий стек технологій. Як я казала, якщо раніше треба було вивчити один React і цього було достатньо, то зараз на співбесідах можуть спитати: «А яка різниця з іншими фреймворками? А ви порівнювали?» І більшість скаже, що ні.
- А чому ви вибрали React?
- Ну, він модний.
Хороша відповідь, дійсно...
Якщо ви фронтенд, вам треба знати, як фронтенд спілкується з бекендом. Якщо ви користуєтесь REST — прекрасно! Розкажіть про CRUD, розкажіть про додаткові OPTIONS та HEAD, навіщо вони потрібні. Google Meet постійно відправляє якісь OPTIONS — що це таке? Більшість не дасть відповіді, хоча і працюють з браузером. Вам треба розуміти бази даних. Якщо ви backend — це 100% must have. Обидві бази даних — і Rest, і GraphQL. А ще Docker, кубер та хмарні технології. Вам треба розуміти хоча б поверхнево, як працює ВСЕ. Щоб у випадку чого ви могли сказати, що проблема не на вашій стороні, ви в цьому щось розумієте.
І, звичайно, хмарні сервіси. Вони стали стандартом для багатьох компаній. Вже давно відходять від on-premise, від залізячки, яка стоїть десь в центрах або у нас під столом. Ви також маєте розуміти базові концепти. Але якщо ви претендуєте на позицію Senior і вище, маєте ними ще й користуватися.
Алгоритми та структури даних. Більшість хороших кандидатів погоджуються, що це потрібно. Суперкандидати це знають. А бувають такі кандидати, які починають казати «Та навіщо мені той computer science, мені взагалі воно не треба, де я буду це використовувати». А потім пише функцію reduce, де робить чотири рази spread акумулятора...
Смішні, але показові задачі, які можна почути на інтервʼю
Задачі чи питання на інтервʼю не завжди спрямовані на перевірку ваших знань. Частіше це може бути логіка. Розберемось на прикладі двох таких завдань:
- Для джуніора — «Поясни, будь ласка, SOLID принципи на прикладі бутерброда».
- Middle — «Напиши власну систему керуваннями базами даних».
Прекрасні питання, але є «але». Вам важливо зрозуміти суть, а не зависнути над згадуванням правильної відповіді. Ми не в школі, ми ведемо діалог і хочемо побачити розуміння ваших слів, а не «зубрьож».
Тобто, що таке SOLID? Пояснюємо суть!
S — це Single responsibility principle. Розберімо на принципі бутерброда. Кожен компонент бутерброда має свою роль. Хліб тримає все разом, сир додає смак, ковбаса відповідає за ситність. І ось сам принцип: якщо хліб вирішить бути ковбасою, то все розвалиться. У кожного своя відповідальність. Вам треба зрозуміти суть і перенести це на компоненти. Якщо компонент, наприклад, кнопка, буде одночасно ще й інпутом і формою, це вже руйнує принцип Single responsibility.
Далі буква О — Open/closed principle. Бутерброд готовий до змін, але не до переписування з нуля. Ви можете додати помідор, листя салату, огірок, соуси — все, що хочете, але хліб ламати не можна. Бо це єдина структура, entity. Тобто він відкритий для розширення, але закритий до модифікації основної структури. Те саме можна сказати про кнопку. Ви можете додати туди якусь Fancy Icon, але не можете, наприклад, прибрати onclick, бо це перестане просто бути кнопкою (так-так, є ще disabled, я знаю, але це теж база кнопки).
Наступна буква L, підстановка Ліскова. Це вона нам каже, що, якщо ви зможете замінити один інгредієнт іншим, але основна функція залишається за ним, то все окей і нічого не має бути порушено. Ви змінюєте сир на плавлений сирок — і це все ще бутерброд. Але якщо ви замість хліба покладете зверху тарілку супа — то у вас якась неправильна буде заміна. І неправильний бутерброд. Кнопка може бути лінкою, але це все одно кнопка.
Далі I — Interface segregation, розподіляй і володарюй. Кожен, хто їсть бутерброд, має свої вимоги. І ковбаса може бути різною. Вона може бути веганською, салямі — якою хочете, і це все має міститися в маленьких інтерфейсах, які ви будете імплементувати до ковбаси, дивлячись, що хоче ваш гість, ваш їдець, ваш клієнт. Тобто набір інтерфейсів = варіанти ковбаси. Кнопка може імплементувати анімацію, види та інші фічі, а може просто залишатися кнопкою.
І остання літера — D. Коли я питаю SOLID під час інтерв’ю, я ніколи не питаю про S і O — ці дві букви знають усі абсолютно. Я питаю, що таке буква D — Dependency inversion principle. Зазвичай на цьому питанні сиплються всі, одиниці відповідають. Тому зрозумієте суть бутерброда — зрозумієте суть SOLID. Від чого в нас dependency inversion залежить? Бутерброд не залежить від конкретних інгредієнтів, а від їхніх абстракцій. Що це може бути? Ви можете використовувати будь-який хліб, абстрактний хліб завжди залишиться хлібом. Він може бути білий, чорний, безглютеновий — який завгодно коржик, але він має походити від абстрактного класу хліба. Кнопці все одно, якою вона буде, абстрактна кнопка має свою реалізацію, яка не залежить від нащадків.
Друге було «Напиши власну систему керування базами даних». Окей, давайте просто зрозуміємо, як воно працює.
1. ACID. Система повинна забезпечувати ACID: нам просто треба зрозуміти, що таке атомарність, стабільність, ізоляція і довговічність. Зрозуміємо це на простих речах...так-так, на бутербродах.
- Атомарність забезпечує повністю зібраний бутерброд — якщо ми перенесемо це в сторону бази даних, у нас має бути весь бутерброд (не шматочок, і не тільки хліб), вся база даних або нічого. Весь бутерброд.
- Стабільність — всі бутерброди мають бути їстівними. Навіть після помилки. Сир з пліснявою, отже так задумано! База впала? То в нас є репліка!
- Ізоляція — ваша база даних має бути ізольована, а бутерброд має бути бутербродом, не перетинатися з іншими речами. До роботи з базою даних є свої функції й більше нічого. Це десертна ложка для бутерброда? Ви що, знущаєтесь?
- Довговічність — ваша база даних має бути готовою до того, що буде падати та відтворювати репліки. Дивіться пункт 2 :)
2. Ефективність доступу до даних. Індекси в системі керування базами даних — це як різати бутерброд навпіл, щоби швидше дістатися до потрібного шматочка. А кешування — це тримати улюблений бутерброд під рукою, а не бігати до холодильника.
3. Масштабованість і відмовостійкість. Якщо на вечірку прийшло більше людей, ви робите більше бутербродів (горизонтальна масштабованість). Якщо один з них зʼїли, у вас є запасний у холодильнику (реплікація). А для економії часу — можна готувати різні види бутербродів на різних столах (шардінг).
Як не нервувати під час інтерв’ю
Насправді існує дуже багато порад. Ви можете заспокоїти себе медитаціями, привести думки до ладу, зосередитись. Можете зробити зарядку, щоб скинути це напруження і нагнати серотонін в кров. Ви можете заручитись підтримкою ваших друзів, які скажуть «давай, в тебе все вийде, ти молодець». Або перед інтерв’ю просто швидко пробігтись матеріалами та все повторити. І як це допоможе вам? Ніяк. Чому?
Медитація може заспокоїти у випадку, якщо ви не боїтесь. Зарядка зробить вас перезбудженим замість того, щоб скинути напруження. Підтримка друзів вам може і надасть впевненості, але як тільки ви привітаєтесь на інтерв’ю, вона вся піде. Бо залишитесь тільки ви та інтерв’юер, друзів поруч не буде в момент, коли підтримка буде потрібна (а якщо будуть, то дивіться далі в ред флеги). А рішення швидко пробігтися по вивченому матеріалу тільки перемішає його та зробить кашу в голові.
Що дійсно може допомогти підготуватися до інтервʼю? Це підготовка заздалегідь. Вам варто дослідити компанію і продукт, команду і цінності, щоб відчувати себе впевнено. Коли ви приходите на інтерв’ю, я питаю:
— Ви читали про вакансію?
— Та в мене 10 таких вакансій.
— Ви пам’ятаєте, які в нас умови, і які технології ми будемо вас питати?
— Та зараз розберемося.
Ні, так не вийде, не розберетесь. Бо ви можете проґавити якісь моменти, які вам реально не підходять, якісь технології, які ви не використовуєте.
Також перевірте ваше обладнання. В нас зараз майже завжди інтерв’ю проходять онлайн. Переконайтесь, що у вас працює камера, мікрофон, що інтернет стабільний, і ви тримаєте при собі телефон, щоб можна було переключитися. Перевірте, чи у вас є змога шерити екран, бо на інтерв’ю доволі часто просять це для live codding, або щоб дивитись, що ви не використовуєте якісь сторонні технології.
Просто переконайте себе і вірте (бо це правда), що інтерв’ю — це можливість, а не загроза. Якщо у вас будуть якісь запитання, які викликають труднощі, та на які ви не знаєте відповідь (або знаєте, але забули) — запишіть їх на наступний раз. Вони вам дуже допоможуть. Це не перевірка вашого IQ. Ми хочемо зрозуміти, чи зможете ви справлятися з тією чи іншою роботою, і чи хороша ви людина :)
Залиште гарне враження після себе. Інтерв’юер може сказати, що ви не підходите для цієї вакансії. Але потім піти «по сусекам» і сказати: «Слухай, в мене такий класний кандидат був, ви зараз якраз шукаєте. А у мене осьо є він. На ту роль не підійшов, а от до вас підійде». У нас таке буває дуже часто. Тому навіть якщо ви провалюєтесь, залиште після себе гарне враження — це важливо для компанії, і просто щоб бути людиною.
Підготуйтеся до питань «Що... якщо...?». Їх дуже багато, і невизначеність вганяє в стрес. Що, якщо ви помиляєтесь? Це нормально, всі помиляються, ніхто не знає всього. Зазвичай інтерв’юери дають підказки, намагаються вас направити, і це може вам допомогти. Але якщо ви помиляєтесь — нічого страшного. «Що, якщо я забуду?» — просто скажіть «Мені треба хвилинка на подумати» або «Чи можете ви допомогти / Чи можете ви направити?». Якщо ви чогось зовсім не знаєте — в цьому випадку використовуйте логіку. Можете сказати «я ніколи з цим не працював, але давайте подумаємо. Якщо це відноситься до цієї сфери, то воно має працювати отак і отак».
Але нервувати — це нормально, ми всі нервуємо, ми всі боїмося. Ми хочемо, щоб у вас не залишилось поганого враження про нас і про компанію в цілому. Ми хочемо, щоб вам було комфортно і ви змогли розкрити свій потенціал. У нас немає цілі вас завалити. Ми хочемо знайти хорошого кандидата на цю посаду, і ми теж нервуємо (уявіть собі!).
Підготовка з Chat GPT
Поговоримо про базову підготовку — це найпростіший її вид.
Ви даєте чату GPT пояснення, що у вас буде інтерв’ю на таку-то позицію: «Давай уявимо, що ти проводиш мені інтерв’ю». Далі даєте чату GPT завдання ставити питання, а самі будете на них відповідати. А чат буде казати, чи вірно ви відповіли, чи ні. Також ви додаєте йому умови, які вам потрібні. Наприклад, «Якщо я не знаю відповіді або відповідаю неправильно — пояснюй мені правильну відповідь». І я ще додала умову «Якщо я відповідаю правильно, розширюй мою відповідь». Ось із таким запитом ви можете влаштувати базову підготовку.
Як бачите, мені чат GPT ставить питання, що таке Virtual Dom, як він працює і чому використовується в React. Здається, це супербазове питання, яке трапляється на всіх інтерв’ю React-розробника. Тому я на нього відповіла легко. Сказала, що це дерево елементів, які використовуються для швидкого порівняння з Real DOM і перерендерингу. Я дала неповну, але правильну відповідь, і він мені розписав доповнення. На скріншоті — ще не все його пояснення. Це може додати вам знань і дати змогу вразити не тільки інтерв’юера, але й себе.
Наступний варіант: він ставить питання «що таке use Effect?». Знову ж таки дуже базове питання.
Я кажу, що це хук, який використовується для меморизації значень. Як ви бачите, я дала неправильну відповідь, і він каже, що це більше підходить для іншого хука. Він чудово вміє пояснювати. Єдиний нюанс — завжди перевіряйте, що він каже, пробіжіться ще раз по офіційній технічній документації.
Ви можете попросити його придумати практичні задачі, наприклад, з використанням Use Effect. Чат пише умову, дає якийсь базовий код, ви собі копіюєте, вирішуєте і скидаєте йому. Він перевірить і скаже, чи правильно ви вирішили. І, звісно, він може допомогти підібрати матеріали для навчання.
Коли треба і коли не треба використовувати чат GPT
Коли ТРЕБА:
- Для практики інтерв’ю. Але не треба це робити за 5 хвилин до нього.
- Для створення навчальної програми, Learning Path. Ви приходите і кажете: «Я вирішив стати архітектором, зараз в мене позиція Ліда. Як думаєш, які знання підійдуть? Проаналізуй, будь ласка, ринок, які знання вимагають на архітекторів? Перевірмо, чого я не знаю, і створимо мені структурований план навчання». Також задаєте часові рамки.
- Покращення коду через пояснення. (!) Ви написали код самостійно. Після цього можете віддати його чату GPT і попросити розібрати, як покращити. Чому потрібно покращити саме так? Чому ці зміни корисні? Також він може розібрати ваш код на логічні уривки, знайти оптимізації або потенційні проблеми.
- Аналіз задач і підхід до вирішення. Просто сказати чату GPT розв’язати проблему буде передусім погано для вас. Варто провести дискусію про різні підходи до розв’язання цієї задачі. Наприклад, мені треба розробити таке-то рішення, у мене є варіанти А, B і С. Давай створимо порівняльну таблицю, поговоримо. Влаштуйте дискусію з чатом GPT. Якщо у вас немає колег (а зазвичай колеги зайняті), чат GPT — це ваш найкращий друг.
Коли НЕ ТРЕБА використовувати чат GPT (прям, будь ласка, не робіть цього):
- Коли ви виконуєте роботу без розуміння процесу. Даєте йому таску — зроби, даєте йому код — зроби. І це дуже погано, що ви просто копіюєте і не заглиблюєтеся в суть. Це призводить до залежності від інструмента і втрати ваших навичок.
- Автоматичне створення контенту без перевірки. Ви просите чат GPT створити великий текст — це може бути техрайтинг, ваша дипломна робота, резюме, — перевіряйте, що він робить. Коли ви створюєте технічну документацію, він може вам такого написати, що ви будете в шоці.
- Покладання на Chat GPT у важливих завданнях. Це секʼюрні задачі, або такі, де навіть незначна помилка буде мати наслідки — бухгалтерія, фінанси, юридичні питання, консультації з фахівцями, клієнтами, медична галузь тощо. Покладатись на чат GPT у цих завданнях, по-перше, небезпечно, по-друге — може призвести до великої біди та страшних наслідків. Уявляєте, скільки буде коштувати 1 мілісекунда зупинки банку. Дякую, чат GPT :)
Підсумуємо:
YES to Chat GPT |
NO to Chat GPT |
Розуміння концепцій: отримати пояснення складних тем або приклади для навчання |
Для імітації знань: використання відповідей для співбесід чи тестів без реального засвоєння |
Пошук ідей: структурувати думки або отримати підказки для розвʼязання задач |
У критично важливих задачах: довіра до відповіді без перевірки (фінанси, безпека, медицина) |
Оптимізація: поліпшити ваші рішення, але з поясненням, чому це краще |
Для виконання роботи за вас: генерація коду, тестів або конфігурацій без вашого розуміння |
Red і Green flags на інтервʼю
Один з колег GlobalLogic у напрямі JS поділився Red Flag від себе:
«Red flag — це якщо кандидат не прийшов на інтерв’ю, п’яний, накурений, голий вище пояса, без камери (навіть якщо голий), хамить, свариться матом, катує маленьких каченят»
Насправді всі ці речі, окрім каченят, були так чи інакше у нас на інтерв’ю. Тому досвіду багато :)
Як ви, будучи кандидатом, можете одразу отримати червоний прапорець від інтерв’юера? Якщо ви неорганізовані. Ви запізнились і не попередили, або попередили постфактум, коли пройшло вже
Коли ви занадто формальні або занадто неформальні. Треба тримати золоту середину. Перше питання, яке ми задаємо зазвичай, це «на ти або на ви?». Нам не принципово, ми можемо і на «ви», але коли формальність доходить до «Вельмишановна, вітаю вас, Ганна Леонідівна, мені індиферентно це все, але давайте продовжимо...». Можна бути трішки більш людяним. З іншого боку — занадто неформальне ставлення. Коли починають «Що ти, голова? Ну що, красавчик, ща я тобі все розкажу» — red flag.
Коли є недоречна поведінка та зовнішній вигляд. Коли курять, вживають алкоголь або їдять. Я хочу тут додати — йдеться про такі речі без попередження. Якщо мені кажуть на інтерв’ю: «Можна я перекурю?», зазвичай я кажу: «Можна», бо знаю, що це стрес. «Можна я чаю собі візьму, піду зроблю ромашку?» — я кажу: «Так, звичайно». Але коли починають хизуватися: «Зараз докурю сигаретку й починаємо» — ні, дякую.
Як отримати червоний прапорець після перших хвилин? Це можливо, коли у вас відсутня підготовка. Важливо дуже добре підготуватися завчасно, дізнатись про вакансію, компанію, не плутати назви компанії. Похибки в цьому можуть дати червоний прапорець. Або ж коли у вас немає ніяких запитань до інтерв’ювера про компанію, чи роль, немає бажання продовжувати, — це також «дзвіночок».
Якщо у вас в резюме написано, що ви працюєте з мікросервісною архітектурою, а як тільки зайдуть питання — починаєте сипатись, то це red flag. Агресивність, неввічливість, фальшива самовпевненість, сарказм, зверхнє ставлення — це red flag. Коли ми ставимо питання про алгоритми, про security, ми можемо спитати про тести, або колупатися в Git-і. І у відповідь можемо чути «Що ви думаєте, це треба так на роботі? Я ніколи таким не користувався, отже воно не треба». Якщо ми питаємо, то для цієї позиції це треба.
Ще топ-1 red flag для інтерв’ювера — це відсутність професійної поваги та готовності до співпраці. Інтервʼю — це діалог. І якщо ви навіть суперкруті технічно, це не компенсує всіх редфлегів, софт скілів. З такою людиною не захочуть працювати колеги чи мати справу менеджери. Або якщо ви не сприймаєте поради про гепи, які варто підтягнути. «Пффф, та я і так все знаю, не розповідай тут мені!»
Коли критикують наші запитання, це також red flag. «Це академічні знання і вони не потрібні, реальні задачі важливіше». Реальні задачі дійсно важливіше, коли на рівні junior ви пишете код і у вас горять очі — так. Але коли ти маєш мідлом пояснити джуну, або джуном пояснити трейні якісь речі — саме академічні знання врятують. Академічні знання потрібні, щоб повʼязати все між собою, вміти розповісти, чому саме так ми використовуємо цю технологію, а не «на минулому проєкті ми так робили, значить так треба робити всюди».
І коли є зневажливий тон до інтерв’юера. «А у вас є достатньо досвіду, щоб мене оцінювати?» І така ситуація в мене була. Був дуже технічно професійний кандидат, я його оцінила як strong senior, але через нахабну поведінку його не взяли.
Про хороше, green flags — це просто протилежне поганому, але по пунктах.
- Кандидат виносить уроки з інтерв’ю у випадку недостатньої експертизи та заявляє про бажання ознайомитись з незнайомими топіками після.
- Кандидат дякує за інтерв’ю, за час — це дуже приємно.
- Кандидат приходить підготовлений в технічному плані, і приймає формат інтерв’ю, а не починає «Давайте ви мене про це питати не будете, я хочу розповісти вам про інше».
- Кандидат ознайомився з описом позиції та зробив попереднє опитування деталей у HR.
- Кандидат здатен підтвердити кожен пункт, згаданий у резюме.
- Кандидат готовий і зацікавлений, знає про компанію, позицію та ставить питання.
- Кандидат відкритий до навчання, знає слабкі сторони, намагається розібратись логічно.
- Кандидат розгортає свою відповідь, показує, що він розуміє і питання, і топік, про який ви кажете, бере участь у дискусії.
- Кандидат зберігає спокій, навіть якщо отримує складне питання. Позитивно сприймає фідбек та конструктивно реагує на критику.
Тож, ми розібралися:
- які задачі можуть спіткати вас на інтервʼю та чому найважливіше — це показати власне розуміння суті питання;
- як заспокоїтися на інтервʼю та налаштуватися до нього;
- у яких випадках Chat GPT може допомогти при підготовці, а в яких краще на нього не спиратись;
- які існують червоні прапорці на інтервʼю для інтервʼюера, в перші пʼять хвилин та в міру розгортання діалогу. Так само не забуваємо про green flags :)
Основна порада фахівцям, які планують йти на інтервʼю, і це буде повтор однієї з перших тез: памʼятайте, що співбесіда — це можливість, а не іспит, і це діалог, а не допит. Навіть якщо вас не взяли, це нагода відшліфувати свої навички для роботи вашої мрії.
Всім успіху!
Найкращі коментарі пропустити