Ми з ChatGPT зробили калькулятор податків ФОП 3 групи :)

💡 Усі статті, обговорення, новини про AI — в одному місці. Приєднуйтесь до AI спільноти!

Я забембався рахувати податки, і тому ми з ChatGPT написали калькулятор податків ФОП 3 групи.

Якщо чесно, я не розумію, чому в Монобанку досі немає варіанту порахувати й сплатити все в один тап, але вже як є. Зате там є можливість вдягнути віртуального кота й зняти стрес. :)

Отже, калькулятор податків.
  1. Рахує все локально, у вас у браузері, тобто немає потреби в тому, щоб передавати ваші фінансові дані на сервер. По суті, це одна сторінка, можна навіть зберегти її на своєму комп’ютері й користуватися нею локально.
  2. Опенсорсний. Код можна подивитися на ґітхабі.
  3. Може конвертувати валюту, якщо вказати обмінний курс.
  4. Має мінімум фулпруф-фічей, наприклад, не дасть вказати в обмінному курсі більше 4 цифр у дробовій частині числа.
  5. Маленький, і тому завантажується миттєво.
Ось тут калькулятор: syanos.aruseni.com
А ось також посилання на репо: github.com/...​eni/syanos-tax-calculator
👍ПодобаєтьсяСподобалось3
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Ми з ChatGPT зробили висновок, що перед використанням штучного інтелекту, потрібно попрацювати над власним)

Податок для ФОП 3 групи це ж помножити дохід на 0.05

Чи я щось не розумію?

это должен делать отдельный проект на реакте с тонной либ и выводить в красивую форму с валидацией, подтягивать курс нбу, реквизиты бюджетных счетов для уплаты по адресу прописки, но авторы осилили только форму

когда-то давно, много лет назад уже, читал книгу, там «визионер» нанял человека, спеца по нейросетям, чтобы тот использовал нейросети то ли для бухгалтерии, то ли для ЦРМ
Спец пытался ему пояснить что это как бы не в ту степь, но под натиском чеков — смирился.
Чем всё закончилось я не помню.

Яка вірогідність того що жпт галюцінує на якомусь етапі, і чи ця вірогідність достатня?

То зараз, щоб написати "калькулятор«(занадто гучне слово для того, чим насправді є код) потрібно ШІ використовувати? І це Python ліду! Боюся уявити, що використовують джуни для написання більш складної логіки.
Там максимально прості операції множення(на 0.01, 0.05...).

Мабуть скоро буду читати статті, типу: «написали з AI інструкцію, як закипятити воду для чаю»

Цей «калькулятор» навіть не вміє витягувати дані про курс з НБУ, наприклад, ввівши дату надходження.
Вам спочатку потрібно піти в НБУ і подивитися курс по даті.

Розрахунок проводиться лише по одному надходженню. А уявіть, що ви також займаєтеся якимось продажами, де надходження, наприклад, відбувається хоча б раз на день. Потрібно таких розрахунків зробити близько 30 разів.

Це що виходить, вам потрібно написати за допомогою ШІ ще один калькулятор, який буде сумувати надходження за місяць? 😁

Я вже раптом подумав там форма декларації заповнюється в xml, з врахуванням минулих кварталів, а тут людина виявилось в гаджеті суму не помножить на 0.05,
Лід, пайтон девелопер на хвилиночку, мдаааа

там на стільки якісний код, що скрипт навіть не окремим файлом, а прямо в index.html написаний.
Я б сказав не лід, а архітектор)

Ось написав такий проект, все зберігається в локал сторейджі, само рахує курс НБУ по даті, яку вкажете. Буду вдячний за відгуки.

crazzzzydiamond.github.io/fop-calc

Також зараз пишу більш розширену версію, де можна буде створити юзера і зберігати дані на свервері.

хінт: якщо у вас більше 1 надходження валюти за квартал, то конвертацію кожного з них треба рахувати окремо по курсу нбу на день надходження.

Ні, дата і комерційний курс продажу нерелевантний, рахується все на момент надходження валюти по курсу НБУ.

завжди так робив — жодної попоболі. «прибуток» з курсової різниці для фоп 3 на єп не враховується.

Постійно так роблю, все ок.

ПКУ 292.5. Дохід, виражений в іноземній валюті, перераховується у гривнях за офіційним курсом гривні до іноземної валюти, встановленим Національним банком України на дату отримання такого доходу.

Сходіть проконсультуватися з якимось іншим юристом/бухгалтером, бо схоже що уточнювальну декларацію треба подавати вам.

навіть якщо ви продаєте в той же день, комерційний курс відрізняється від курсу нбу. якщо ви подаєте в декларації суми, які заходять на гривневий рахунок, а не суму, яка зайшла на валютний * курс нбу на день отримання, то дані у вас невірні.

Курсова різниця має місце бути на загальній системі оподаткування, де рахується дохід, а не виручка. На єдиному ми не рахуємо витрати, в цьому вся суть єдиного податку, а виручка рахується як я вказав вище.

Мій особистий бухгалтер — дружина, вона особисто зацікавлена в відсутності пені на моєму фопу)

я не в курсі

цим реченням треба було почати і ним же закінчити

Курс продажу валюти зазвичай трішки менший за курс НБУ. Тому якщо на 3ій групі єдиного податку сплачувати 5% від суми отриманої в гривнях після продажу, то вийде податковий борг.

Роблю так вже восьмий рік, все норм, річних декларацій здав уже купу. Якби це був неправильний процес — то за 8 років податкова точно взяла б мене за жопу

Я теж так думав. А потім зі сракою в милі перераховував уточнюючу декларацію за рік, ага

А що не так з taxer? :)

Все з ним так :)
У мене просто конкретний юзкейз, я люблю сплачувати податки одразу, не чекати кінця кварталу, а просто платити тоді, коли є надходження
Відповідно, треба порахувати, скільки треба заплатити для конкретного надходження

Не дуже впевнений чи калькулятор точно рахує копійки. Там у коді floating-point арифметика плюс округлення, тому теоретично десь в процесі може вийти неточна сума. Робити всю арифметку в цілих числах, пам’ятаючи де має бути десяткова кома, буде безпечніше. Або взагалі взяти якусь fixed-point arithmetic бібліотеку, якщо є.

Підказую ідеї: реєстрація через пошту, можливість ведення і введення історії, і шоб воно нормально генерувало для податкового звіту дані.

Бо я підказую ідеї автору топіка, а не таксеру?

Шо люди тіки не придумають, аби один раз собі в екселі табличку не робить... /s

цікава ідея для стартапа. до екселю на VBA напейсате підтримку ШІ, хоча навіщо ШІ — курси нацбанка трекати вистачить, ну і ще — жодний ШІ не встигне за нашими надпотужними стрімкими змінами податкового законодавства.

Підписатись на коментарі