Нові банківські IBAN ліміти aka Меморандум

Я думаю всі в курсі тих лімітів в 150к які були встановлені як елемент боротьби проти дропів. По IBAN все ще лімітів не було.

bank.gov.ua/...​e-na-diyalnist-volonteriv

Але багато хто не помітив (я також не помітив), що з цього місяця вводяться нові ліміти, які навіть враховують IBAN перекази, число те саме (поки що) 150к.

bank.gov.ua/...​ya-rinku-platijnih-poslug

Причому ці ліміти це не якась там постанова НБУ, це МЕМОРАНДУМ! Який добровільно підписали найбільші банки України. Якщо ваш банк не з цього списку, то все ок, лімітів не буде.
Ліміт можна підвищити якщо надати джерело походження доходів і воно звісно має бути більшим чим 150к.
В моєму випадку банк уточнив що підвищення можна зробити до середнього місячного надходження за минулий рік на ФОП.

Я зіштовхнувся з ними випадково сьогодні, коли не зміг переказати гроші на картку родичу.

Пам’ятаю, що після перших новин про ці ліміти деякі люди писали що це правильно роблять і так і треба, необхідно цих дропів прижучити. І це взагалі не проблема, по IBAN же лімітів немає.

У мене є два питання.

Дропів прижучили?
Ліміт з врахуванням IBAN це також не страшно?

👍ПодобаєтьсяСподобалось2
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Причому ці ліміти це не якась там постанова НБУ, це МЕМОРАНДУМ!

якраз таки постанова нбу, п.4 доповнено змінами 27.08.24
zakon.rada.gov.ua/...​Надавачу платіжних послуг

Ваша інформація не відповідає дійсності. Тут йдеться про попередній ліміт який не враховує IBAN перекази.
Крім того ще раз наголошую, ті банки які НЕ підписали МЕМОРАНДУМ, не мають цих лімітів.

Найбільший «сюрприз», що НБУ в анонсі меморандуму писав наступне:

Це означатиме, що банки не встановлюватимуть ліміти на операції клієнтів з підтвердженими джерелами доходів...
з офіційної новини

bank.gov.ua/...​ail&utm_campaign=25022025

Нормально )

Якщо своя банківська система не хоче нормально обслуговувати громадян, їх обслужить чужа.

Дропів прижучили?

Дропів прижучити звісно неможливо. Можна тільки збільшити вартість їх послуг адже із зниженням лімітів треба більше мулів тягнути.
Якщо виявиться що працювати в білу буде дешевше ніж послуги дропів деяка частка бізнесу виходить з тіні.
Який економічний ефект зараз від цих лімітів ХЗ. Але труднощів забагато.
Банки самі підписали цей меморандум бо ХЗ за що їх будуть дрючити НБУ. Якби були прозорі правила то можна було б зробити щось інше типу рейтингу доброчесності клієнта, який базується на багатьох показниках, у тому числі скільки людина є клієнтом банку чи проходив веріфікацію у фізичному відділенні із фізичними документами (адже мули зазвичай заводять картки віртуально із дією), чи є депозити, яке майно, яка сума переказів на місяць і кому (я наприклад переказую щомісяця на картку дружини багато грошей)

Банки самі підписали цей меморандум бо ХЗ за що їх будуть дрючити НБУ. Якби були прозорі правила

Але закони не діють — тому влада керує у ручному режимі.
Приблизно як з кешбеком і банківською таємницею.

Але закони не діють — тому влада керує у ручному режимі.

тиц пліз

Ви можете переказувати будь-які суми дружині і батькам, там чітко прописаний цей виняток, як мінімум був раніше. Максимум вам подзвонить служба безпеки банку і пропустить транзакцію після цього уточнення. Але геморою від них багато і не від чого та служба безпеки не рятує, здебільшого в мене вони блокували абсолютно білі платежі фопам за якісь меблі по офіційно оформлених рахунках.

Тобто я можу звернутись до банку із списком родичів? Бо точно знаю що зараз ці перекази у ліміт рахуються

Зараз це йде в ліміт, я не знаю чи можливо це змінити, але чомусь підозрюю що ні.

якщо надати джерело походження доходів

і в чому тут проблема?

В тому що ліміт просто підвищать, а не приберуть.

В тому що в мене на картках може бути БІЛЬШЕ місячної ЗП, збереження за останні роки, а навіть розширенні ліміти це не покриють. (банк сказав що новий ліміт буде на основі середнього місячного надходження на ФОП за рік)

В тому що я не можу вільно користуватись своїми заробленими грошима з ФОП через ці ліміти, гроші з яких повністю були сплачені податки, які я не виводив з банківської системи України(помилка).

В тому що процедура «підтвердження джерела походження доходів» може бути бюрократичною і залежити від конкретного банку та настрою менеджера.

Це очевидні речі.

В тому що я не можу вільно користуватись своїми заробленими грошима з ФОП через ці ліміти, гроші з яких повністю були сплачені податки, які я не виводив з банківської системи України(помилка).

Ти можеш вільно здати їх на користь держави.якщо вже зробив помилку і не вивів закордон.

Чекаємо новий меморандум на розкуркулення. Навіть закон не потрібен.

Ну з одного боку хто ж Вам винуватий, що Ви були у сплячці цілий рік.
А з іншого мабуть якщо Ви надасте виписку з банку на якому ФОП, то переказати більше ліміту Вам дозволять.

банк сказав що новий ліміт буде на основі середнього місячного надходження на ФОП за рік

і це після підтвердження джерела доходів

Ну тоді у Вас був рік і Ви ним не скористалися.
Можна спробувати ще через готівку витягти.

А кстати как выглядит покупка машины или квартиры с лимитом?

Хіба зараз хтось таке купує чи продає через банк?
У державі ж беспредел — 90ті повертаються:
"За черний нал все продаш и купиш — налоговой наш бізнесменский кукиш"©

Це дуже цікаве питання, я навіть спитаю це у банківського менеджера.

Та як, через фінмоніторинг як і раніше було.

Загалом процедура така:
Попереджаєш про покупку, банк запитує всі документи і піднімає ліміт під конкретну операцію (або посилає вас в баню).

Щось типу як був фін. моніторинг. Тільки тепер операція відразу буде відхилена без попереднього погодження.

Найбільший «сюрприз», що НБУ в анонсі меморандуму писав наступне:

Це означатиме, що банки не встановлюватимуть ліміти на операції клієнтів з підтвердженими джерелами доходів...

з офіційної новини bank.gov.ua/...​ya-rinku-platijnih-poslug

Я навіть не помітив це речення, це взагалі дно...

Не знаю чому з цим такі проблеми. У мене роками був ФОП у банку, усі гроші приходили туди, там же платилися податки, там переводилися на картку.
Коли прийшла війна і я захотів купити військові облігації — від мене банк захотів «надати джерело походження доходів»!
І що я маю їм показати?! Прислати фото мозолів на моїй сраці якою я заробив ці гроші?!
Я вже не кажу що про військові облігації казали що їх можна купувати навіть на «сірі» гроши.
Але банки — це своя клята бюрократія: як тільки сума більше 100К — у нас ліміти, фінмоніторинг, треба 100500 довідок, і взагалі правильні громадяни повинні бути бідними.
А якщо у тебе є грошей трохи більше ніж у пересічного жебрака — то мабуть ти якийсь блатний. А для таких є свої банки, де ніяких довідок не питають.

А для таких є свої банки, де ніяких довідок не питають.

Пам’ятаю колись треба було відремонтувати принтер матричний на кафедрі. Круті відомі СЦ відмовлялись. Знайшов якийсь СЦ на задвірках. Дивлюсь вивіска — якийсь там банк рога та копита. Думаю та нє. Звоню — ні сюди. Ну думаю мабуть орендують приміщення. А ні — виявляється це банк надає такі послуги. Як дізнався із розмов з місцевим майстром банк належить якійсь блатній сім’ї бізнесменів і обслуговує тільки їх та друзів. ЗП маленькі, але власник дозволяє персоналу вести свої бізнеси на основі банку. Пофіг що — головне щоб обслуговували його кишеню

Вже забули що зовсім нещодавно усі банки були «чиїсь»? Як Приват — Коломойського.

c облигациями не все так просто, когда ты их продашь, и в банк упадет приличная сумма от брокера, тоже запросят доки за что ты их покупал. Частные врачи типа небольших стоматологий, просят налом рассчитываться

Я дивуюся як в Україні на 4 році війни взагалі не заборонили золото і валюту?
По теорії за військових часів усі мають працювати за продуктові картки. А валюту і цінності здати державі для закупівлі зброї з закордону.

Ведь я же имел удовольствие говорить вчера, что тайное хранение валюты является бессмыслицей. Использовать ее никто не может ни при каких обстоятельствах, уверяю вас.
Деньги, должны храниться в госбанке, в специальных сухих и хорошо охраняемых помещениях.
Сдавайте валюту!

Підписатись на коментарі