Чому я перейшов у Web3, і як зробити це максимально ефективно
Вітаю, спільното DOU! Мене звати Юрій Ковальчук, і сьогодні я працюю Web3 Engineer у Forte Group, а також викладаю блокчейн-розробку в Set University.
Мій шлях в IT почався понад 9 років тому, більшість із яких я присвятив Java Back-end розробці. За цей час я пройшов усі етапи кар’єрного росту — від trainee до Tech Lead і Team Lead. Я працював у різних форматах: від класичного українського аутсорсу до стартапів і продуктових компаній, співпрацював із замовниками зі Сполучених Штатів, Європи й України.
Три з половиною роки тому я зробив кардинальний крок у своїй кар’єрі — перейшов у блокчейн-розробку. Це рішення стало для мене своєрідним «поворотним моментом», адже з того часу я бачу своє майбутнє виключно у Web3.
Чому я надаю перевагу «третій» ітерації вебтехнологій, які переваги має блокчейн-розробка порівняно з Web2, і до яких викликів варто готуватися в індустрії децентралізації? У цьому блозі я хочу поділитися власним досвідом переходу з Web2 у Web3, щоб допомогти іншим розробникам зробити цей шлях легшим і зрозумілішим.
Чого очікувати від Web3
Варіативна компенсація
З власного досвіду можу сказати: робота у Web3 відкриває значно ширші фінансові можливості порівняно з Web2, себто традиційним IT.
У блокчейн-середовищі підхід до компенсації вирізняється гнучкістю та варіативністю. Багато проєктів пропонують оплату шляхом отримання стандартних інвойсів на ФОП, виплат у стейблкоїнах безпосередньо на криптогаманець, або ж навіть у змішаному форматі.
Окрім цього, існує ще й так звана мотиваційна складова — токени проєкту. Фактично вони виконують роль аналогів акцій у Web2-компаніях. Такий формат винагороди додає стимулу вкладати сили в проєкт, адже його успіх прямо впливає на твою фінансову вигоду.
Водночас це створює й певні ризики: як і з акціями, вартість токенів може зрости до небачених висот або ж значно знизитися, залежно від того, що відбувається на ринку. Та цей ризик — частина гри, і саме це робить Web3 таким захопливим для тих, хто готовий приймати виклики та адаптуватися до змін.
Але якщо говорити про фінансову перспективу, то в Web3 вона загалом ширша. Спираючись на власний досвід, можу зазначити, що спеціалісти рівня Senior тут часто отримують вищу компенсацію, ніж «ліди» в традиційному IT. Проте в цієї медалі є й зворотний бік. У Web3 ринок надзвичайно динамічний, і стабільність може стати викликом. Просто «сидіти на зарплаті», як це часто буває у Web2, тут навряд чи вийде — ситуація на проєктах може змінюватися буквально щомісяця.
Справжній remote
Поки традиційні компанії поступово повертають свої команди до офісів, у Web3 remote і distributed-команди залишаються стандартом. Це не просто тренд, а спосіб роботи, який інтегрований у саму сутність індустрії. Для багатьох це стає можливістю працювати з будь-якого куточка світу, вільно обираючи свій ритм життя та розподіляючи час.
Ще одна унікальна особливість Web3 — можливість працювати повністю анонімно. У багатьох проєктах від вас не вимагатимуть жодних документів чи персональних даних, а оплата здійснюється безпосередньо у криптовалюті. Це особливо поширено серед white-hat хакерів, які займаються аудитом смарт-контрактів перед їхнім запуском у мережі. На своєму поточному проєкті я не знаю справжніх імен більшості колег, не уявляю, у яких країнах вони живуть, а дехто навіть використовує змінювач голосу під час дзвінків.
Проте, якщо ви прихильник офлайн-співпраці, де важливе живе спілкування й особисті зустрічі, Web3 може не відповідати вашим очікуванням. Тут рідко зустрічаються офіси чи регулярні фізичні зібрання, адже більшість процесів побудовано навколо онлайн-комунікації та асинхронної роботи. Та для тих, хто цінує гнучкість і незалежність, це — справжній подарунок.
До речі, раніше я розповідав DOU про сетап свого робочого місця вдома.
Інша парадигма розробки
Web3 — це середовище, яке лише починає розкривати свій потенціал. Тут народжуються ідеї, що формують майбутнє технологій таких напрямів, як криптографія, розподілені системи, децентралізація та консенсус-алгоритми. Це галузь, де звичні підходи до розробки поступаються місцем зовсім іншим парадигмам, що вимагають відкритості до експериментів і сміливості працювати з невідомим.
Ба більше, через саму «новизну» індустрії, частина мов програмування та фрейморків є настільки молодими, що ще не мають major-версій, як-от Solidity.
Якщо вам цікаво зануритися в нові концепти, постійно навчатись і тримати руку на пульсі змін, Web3 стане ідеальним середовищем. Це шлях для тих, хто готовий до викликів і прагне бути на передовій технологій.
Однак цей вибір вимагає гнучкості й готовності постійно адаптуватись. Якщо ви шукаєте стабільності та звичних інструментів, можливо, варто переосмислити свої пріоритети, адже Web3 — це насамперед про рух, зміни та пристосування.
Вроджений open-source
У світі Web3 прозорість і відкритість стають не просто цінностями, а фундаментальним принципом роботи. Близько
Відкритість — це не лише спосіб взаємодії зі спільнотою, але й потужний інструмент для побудови довіри. У середовищі, де існує багато шахрайських проєктів, репутація стає найціннішим активом. Відкритий код дає змогу проєктам демонструвати свою доброчесність і підкріплювати слова реальними діями. Також це дає можливість зробити безкоштовний публічний код-рев’ю вашого проєкту і прибрати мінорні вразливості ще до security-аудиту.
Якщо для вас open source — це більше, ніж хобі, Web3 стане ідеальним місцем для реалізації ваших амбіцій.
Прогрес у регулюванні
Попри стрімкий розвиток, сфера цифрових активів все ще перебуває у фазі правової невизначеності. У різних країнах підхід до регулювання суттєво відрізняється: десь уже існують чіткі рамки, як-от у ЄС з їхнім MiCA (Markets in Crypto-Assets), а в деяких юрисдикціях криптовалюта залишається у сірій зоні.
Утім, позитивні зрушення вже помітні. Минулого року ми стали свідками розміщення обмінних фондів (ETF) для Bitcoin та Ethereum у США, а у
Україна також не стоїть осторонь: законодавці вже завершили роботу над положеннями закону про цифрові активи, і незабаром ми побачимо його першу редакцію у Верховній Раді. Світ невпинно рухається до впорядкованого регулювання криптоіндустрії.
Web3 відкриває багато можливостей, але разом із тим створює безліч викликів. Ця індустрія вимагає гнучкості, готовності до змін та бажання постійно розвиватися. Як максимально ефективно пройти цей шлях і використати свій досвід із Web2 для успішного старту в новій галузі?
Далі я поділюся практичними порадами, які допоможуть зробити перехід комфортним і результативним. При цьому зосереджуся на конкретних і менш очевидних аспектах — базові рекомендації на кшталт «постійно навчайтеся» залишу за рамками, адже вони давно стали загальновизнаними стандартами для спеціаліста будь-якого рівня та галузі.
9 порад для успішної роботи у Web3 (і традиційному IT)
Використовуйте досвід, набутий у Web2
Коли я розпочинав роботу над своїм першим проєктом у Web3, він був пов’язаний із блокчейн-рішенням для ланцюгів постачання на платформі Corda. Це приватний блокчейн, написаний на Kotlin, і мій попередній досвід роботи з цією мовою, а також Java, став у пригоді. Окрім того, я обіймав позицію Team Lead, тож лідерські навички, які я розвинув у попередніх Web2-проєктах, відіграли вирішальну роль у моєму успіху.
Під час найму розробників для проєкту я не вимагав від кандидатів глибокого розуміння смартконтрактів чи децентралізованих систем. Натомість впевнені знання мови програмування, баз даних і принципів роботи мережі були обов’язковими.
Тож якщо ви, наприклад, бекенд-розробник на JavaScript і хочете перейти у Web3, найкращий варіант — знайти схожу роль бекенд-розробника у блокчейн-проєкті. Це стане для вас природним і органічним кроком.
Важливо не намагатися змінити все одразу, адже в такому разі є ризик втратити рівень компенсації. Ваша мета — поступовий перехід, який дозволить застосовувати наявні навички у новій сфері.
Опануйте базові мови програмування, технології та системний дизайн
До переходу в Web3 я вважав себе справжнім адептом JVM-екосистеми: Java, Kotlin, Groovy та інших мов. Меми про JavaScript викликали в мене сміх, а .Net-розробників я жартома пов’язував із «корпорацією зла». Та моє ставлення змінив мій другий проєкт у Web3, пов’язаний з управлінням активами в криптогаманці. Одним із перших викликів було навчитися працювати з бібліотеками на JavaScript і TypeScript.
Що більше я занурювався у Web3, то частіше стикався з JavaScript і Python. Сьогодні ці мови стали невід’ємною частиною моєї роботи, і я використовую їх майже щодня. Якщо ви плануєте перехід у Web3, рекомендую додати ці мови до свого арсеналу — вони популярні не лише в блокчейн-індустрії, а й у світі розробки загалом.
Окрім мов програмування, не варто нехтувати базовими технологіями та системним дизайном. Ці знання стануть вашою перевагою під час переходу з Web2 у Web3.
У мене був випадок, коли на фінальному етапі співбесіди обрали кандидата з меншими знаннями Web3-технологій, але з кращим розумінням системного дизайну та принципів розробки. Адже специфічним фреймворкам і мовам можна навчитися швидше, ніж фундаментальному інженерному мисленню.
Пам’ятайте: насамперед важливо бути інженером, здатним розв’язувати задачі незалежно від конкретних технологій. Це дозволить вам не лише легше адаптуватися до Web3, а й відчувати себе впевнено у будь-якому технологічному середовищі.
Розбудовуйте гарні стосунки з колегами та менеджментом
Часто в індустрії можна зустріти людей, які відверто зневажають своїх менеджерів, охрещуючи їх «дармоїдами» чи «непотрібною кастою». Для таких людей менеджери — це ті, хто лише запитує «ну як там із задачею?» або нібито не робить нічого корисного. Такий тип мислення призводить до того, що винним завжди залишається хтось інший: менеджер, який «напружує», тестувальник, який «недогледів», або DevOps, який «не може задеплоїти код».
Я бачу це зовсім інакше. Протягом кар’єри я працював і як IC (individual contributor), і як Lead, і дійшов висновку: ключ до успіху — це взяти відповідальність на себе та будувати здорові відносини з усіма, хто працює поруч. Саме ця навичка стала для мене відкриттям багатьох можливостей.
Наприклад, гарні стосунки з Engineering Manager одного з попередніх проєктів, до якого я був залучений, допомогли мені опинитися в списку кандидатів на поточний. Зі свого боку, як Lead, я неодноразово йшов назустріч інженерам, які довели свою надійність: наприклад, міг дозволити їм додатковий вихідний, знаючи, що вони компенсують це у зручний для них час.
Такі відносини — це не просто про доброзичливість. Це про довіру та взаємоповагу, які створюють сприятливе середовище для зростання. Гарні стосунки з колегами та менеджментом відкривають двері до нових можливостей і допомагають розв’язувати складні задачі, не створюючи зайвих конфліктів. Це інвестиція, яка повертається з відсотками протягом усієї кар’єри.
Будьте ініціативними, відповідальними та діліться знаннями
Цей принцип тісно пов’язаний із попереднім і водночас є його логічним продовженням.
Досі популярною залишається фраза «ініціатива наказуєма», однак, на мою думку, це — стереотип. Який виникає через те, що людина бере ініціативу, але не готова втілити її в життя та взяти відповідальність за результат.
У моїй картині світу діє інший закон: «ініціатива винагороджується».
Я переконувався в цьому неодноразово. За свою кар’єру я ініціював внутрішні курси, воркшопи, вебінари, організовував гільдії, створював проєкти та ком’юніті. І майже завжди це «окупалося». Корпоративні освітні ініціативи дали мені міцне підґрунтя моїй викладацькій діяльності у Set University.
Менеджери, замовники та всі, хто впливає на ваше положення у проєкті, цінують ініціативність і відповідальність. Ті, хто проявляє ownership mindset, завжди опиняються в пріоритеті, коли йдеться про промоції, бонуси чи участь у перспективних проєктах. До прикладу, я знаю декількох ініціативних інженерів, які продовжували отримувати підвищення і перегляд компенсації навіть попри глобальні політики компаній заморозити такі процеси через скрутне фінансове становище.
З іншого боку, коли доводиться приймати непрості рішення про скорочення, такі люди — останні в списку. І це я кажу не лише як розробник, але і як той, хто ухвалював такі рішення.
У Web3 ринок особливо динамічний і залежить від зовнішніх факторів. Були роки, коли ми спочатку набирали понад 20 розробників за кілька місяців, а потім скорочували таку ж кількість. У цих умовах ініціативність, відповідальність і готовність ділитися знаннями стають вашою найкращою гарантією стабільності та кар’єрного росту.
Бути проактивним — це не лише про успіх, але й про те, як стати цінним активом для компанії та колег. Віддаючи частину своїх знань і сил, ви будуєте репутацію, яка працює на вас у найважчі моменти.
Розвивайте особистий бренд
Це зовсім не означає, що вам потрібно ставати блогером чи «хайпувати» на особистому житті в Instagram (хоча, якщо це ваше, то чому б і ні?). І мова не про те, щоб мати мільйон підписників, аби вважати свій бренд розвинутим. Суть у тому, щоб мати унікальний погляд на речі, ділитися цим через публічні канали — як офлайн, так і онлайн, — розвивати нетворк і демонструвати свою експертність.
На ринку, де конкуренція за таланти висока, особистий бренд може стати вашим ключем до кращих можливостей. Вирішуючи між кандидатами, рекрутери або клієнти частіше обирають того, хто має активну позицію, ділиться знаннями та виділяється своїм підходом. А ще це відкриває двері до нових проєктів, знайомств і перспектив.
Давайте будемо чесними: всі ми прагнемо працювати з кращими технологіями, у найцікавіших проєктах і з топовими колегами. І особистий бренд — це саме те, що допомагає стати помітним для таких можливостей. Він показує, що ви не просто «гребете на галері» від зарплати до зарплати, а маєте власну думку, яку не боїтеся озвучити, цікавитеся новими напрямками та готові ділитися знаннями.
Почніть із малого. Наприклад, ведіть сторінку на LinkedIn, де більшість розробників мають хоча б базову мережу контактів. Пишіть свої думки, діліться досвідом — це чудовий старт.
Якщо ви не хочете пов’язувати ваші ідеї з особистою ідентичністю, у Web3 це також можливо. Створіть анонімний акаунт у Х (колишній Twitter), де активно існує мем-культура й анонімні профілі з сотнями тисяч підписників. Мені це не підходить, але якщо вам цікаво — це реальна та робоча альтернатива.
А щоб ця стратегія була ще ефективнішою, наступний пункт стане дуже доречним.
Читайте Crypto Twitter (CT)
Crypto Twitter — це серце та легені Web3-спільноти, найжвавіше місце для криптоентузіастів, розробників і всіх, хто працює в цій галузі. Це не просто соціальна мережа, це — джерело новин, трендів, технологій і палких дискусій. Ба більше, 95% усіх значущих подій у Web3 починаються саме тут, а левова частка важливих для Web3 персон (як-от засновник Ethereum Віталік Бутерін) ведуть сторінки виключно у Twitter.
Зізнаюся, я довгий час недооцінював X. Мене відштовхувала велика кількість тролів, анонімів і, чесно кажучи, неоднозначна постать його власника. Але мушу визнати: це — справжня «альфа». Якщо ви маєте амбіції у Web3, бути активним у Crypto Twitter — це не рекомендація, а необхідність.
По-перше, це ваш головний інформаційний майданчик. Тут ви дізнаєтеся про найсвіжіші тренди й обговорення ще до того, як вони стануть загальновідомими.
По-друге, це інструмент для вашого професійного росту. Побудова персонального бренду в X допоможе вам виділитися, розширити мережу контактів і навіть знайти нові можливості.
В цьому році мені пощастило стати учасником інкубатору від Uniswap Foundation, і основна публічна комунікація відбору проводилась виключно у Twitter. Що примітно, учасники нашої поточної когорти (а це понад 120 людей із 50 країн світу) є активними користувачами X.
До речі, багато проєктів і роботодавців під час найму або запрошення на хакатони запитують про вашу сторінку в Twitter.
І нарешті, якщо ви плануєте запускати власний проєкт, то Crypto Twitter — це місце, де все починається. У Web3-індустрії жоден проєкт не виживе без активного ком’юніті. А Twitter — це майданчик номер один для його створення та залучення аудиторії. Ваш проєкт повинен мати голос у Twitter, бо без цього залучити спільноту буде практично неможливо.
Отже, навіть якщо ви досі ігнорували цю платформу, настав час переглянути своє ставлення. Crypto X — це ваш ключ до успіху у Web3.
Беріть участь у хакатонах
Хакатони — це невіддільна частина культури Web3. Щотижня у світі проходять десятки таких заходів — як офлайн, так і онлайн. Призові фонди часом досягають сотень тисяч доларів, і це лише початок.
Багато хакатонів надають не лише грошові винагороди, але й шанс залучити інвестиції для запуску власного проєкту, заснованого на MVP, створеному під час змагання.
Особливо корисними хакатони будуть для тих, хто ще не має досвіду у Web3 та хоче спробувати свої сили. Це чудова можливість розпочати будувати свій трек-рекорд у галузі. При цьому жодних обов’язкових технічних знань для участі не потрібно. Команди зазвичай складаються з
Блокчейн-проєкт — це не лише про смартконтракти. Успішна команда має включати спеціаліста з бекенду, того, хто зробить фронтенд, людину, яка налаштує деплой, а іноді й окремого учасника для створення презентації та пітчу перед журі. Це означає, що участь у хакатонах відкрита для всіх: навіть студенти без досвіду можуть знайти свою роль у команді й зробити свій внесок у проєкт.
Окрім класичних хакатонів, де команди створюють продукти, існують також CTF (Capture the Flag) та Security Contests — змагання, в яких головна мета полягає не в розробці, а у зламі. Учасники таких подій шукають вразливості в коді проєкту ще до його деплою в mainnet, щоб запобігти потенційним атакам після запуску. Це не просто інженерна гра — це можливість зробити реальний вклад у безпеку Web3 і заробити непогані гроші. Як приклад, призовий фонд під час security contest четвертої версії протоколу Uniswap налічував 2.35 мільйона доларів.
Особисто я брав участь у кількох хакатонах «ETHKyiv: Impulse» від Ethereum Ukraine комʼюніті. Не всі проєкти були успішними, але кожен захід приніс мені неоціненний досвід. Я познайомився з людьми з індустрії, спробував свої сили в нових ролях і навчився працювати в умовах обмеженого часу. Хакатони — це не лише про призи; це — про розвиток, знайомства й можливість змінити своє життя та кар’єру в Web3.
Долучайтесь до open-source
Як я вже згадував раніше,
По-перше, ваш код рано чи пізно буде задеплоєний on chain, що зробить його доступним для всіх. По-друге, участь в «опенсорсі» — це спосіб показати вашу експертизу, а також продемонструвати добрі наміри. У середовищі, де ком’юніті відіграє ключову роль, це працює на користь репутації.
Долучення до опенсорсу — це не лише про довіру. Це також чудовий спосіб знайти проєкт, який вас захоплює, і навіть майбутню роботу. На моєму поточному проєкті є декілька колег, які спочатку просто робили pull requests через GitHub, а згодом стали повноцінною частиною команди.
Ще однією перевагою «опенсорсу» є те, що він спонукає вас писати чистий, якісний код. Знання, що ваші рішення бачитимуть і оцінюватимуть інші розробники, мотивує підходити до роботи більш відповідально.
Якщо відкритість і співпраця з іншими для вас важливі, Web3 — це саме те середовище, де open-source лежить у його ДНК. Тож починайте долучатися вже зараз: «комітьте», пропонуйте ідеї, працюйте над проєктами, які вас надихають. Це стане не тільки чудовим досвідом, а і вхідним квитком у світ блокчейн-розробки. Такий квиток буде не просто бонусом, а подекуди та must have requirement, тому що топ-проєкти майже завжди очікують від вас активний профіль в GitHub.
Використовуйте ШІ для покращення продуктивності
Минув час, коли використання ШІ сприймалося з недовірою чи соромом. Колись люди приховували свою залежність від таких інструментів, хтось ігнорував їхню користь, інші відмовлялися визнавати силу штучного інтелекту. Однак у 2025 році ситуація кардинально змінилася. Якщо ви досі не використовуєте ШІ у своїй роботі, це викликає серйозні запитання.
Сьогодні нехтування ШІ схоже на відмову писати тести чи використовувати статичні аналізатори. Відкритий код, що становить більшість у Web3, дає величезну базу даних для таких інструментів, як Copilot, які здатні вивести вашу продуктивність на абсолютно новий рівень.
Ці інструменти не просто допомагають писати код — вони роблять вас швидшими, ефективнішими, дають змогу зосередитися на вирішенні складних завдань замість рутинної роботи. Завдяки їм ви можете стати тим самим «Х10 інженером», про яких стільки говорили кілька років тому.
Тепер на сцену виходить ще потужніша технологія — ШІ-агенти. Це не просто чат чи автодоповнення коду. Це — повноцінні цифрові асистенти, які інтегруються з різними інструментами, перевіряють свою роботу, рефлексують над помилками та навіть можуть комунікувати з іншими агентами й людьми через соцмережі й месенджери. Вони виконують комплексні завдання, які раніше потребували людського втручання, автоматизують процеси на рівні, який ще рік тому здавався неможливим.
Штучний інтелект — це вже не просто модний тренд, це — обов’язковий елемент арсеналу сучасного розробника. У Web3, де швидкість, якість і інновації визначають ваш успіх, ШІ — це ваш найбільший союзник. Не втрачайте можливість використовувати його на повну.
Висновок
Перехід із Web2 у Web3 — це не лише зміна технологій, а й трансформація підходів до роботи, мислення та сприйняття індустрії. У галузі блокчейн-розробки важливі не лише технічні навички, а й здатність швидко адаптуватися, працювати в умовах невизначеності та бути частиною глобальної спільноти.
Web3 відкриває перед розробниками нові горизонти: це середовище, де можна обирати проєкти та формати роботи з широкого переліку, занурюючись у передові інновації. Але разом із цим з’являються й чималі виклики: постійне навчання, робота з технологіями, що тільки формуються, ризики та необхідність адаптуватися до динамічних змін. Важливо також врахувати залежність цієї сфери від ринку — стабільність тут не завжди гарантована, і успіх часто вимагає готовності до непередбачуваних змін.
Якщо ви готові розвиватися, вивчати нове та брати на себе відповідальність за свою кар’єру, Web3 стане для вас тим середовищем, де можна досягти значних висот. А дотримання простих, але ефективних порад із цього матеріалу допоможе вам зробити перші впевнені кроки та створити міцний фундамент для майбутнього у світі децентралізованих технологій.
Найкращі коментарі пропустити