Розробниць-джунів стало більше, але знайти першу роботу їм важче, ніж чоловікам

Опублікували на Лампі гендерне дослідження, де проаналізували частку жінок в пошуку на Djinni, їхні зарплатні побажання у профілі та шанси на найм.

Найцікавіше:

• Жінок в пошуку на Djinni 32%, так само, як півтора роки тому. Чим вище досвід і чим технічніша категорія, тим менше в ній жінок.
  • 15% чоловіків кандидатів чоловіків мають досвід 10+ років. Серед жінок ця частка вдвічі менша.
  • Медіана зарплатних побажань розробників з досвідом від 5 до 9 років — $4000, жінок — $3700. В технічних категоріях чоловіки часто розраховують на 100-500 доларів вище.
  • Частка жінок серед найнятих кандидатів зросла з 27 до 32% за два роки. Це відбувається за рахунок мідл і джуніор позицій, особливо в нетехнічних категоріях.
  • Жінкам важче почати кар’єру розробника чи девопса, ніж чоловікам.

Різницю в зарплатах на senior рівні видно навіть по розподілу. Більше інсайтів і графіків — в блозі.

salary distribution

👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

У нас на проєкті трьох девів чоловіків звільнили, взяли трьох девів жінок.
Висновок — чоловікам важче втримати роботу.
ПС. Немає ніякого рівного ставлення коли йдеться про роботу, ми різні фізично, емоційно і т.д
За рахунок цього у якихось сферах у чоловіків є перевага і навпаки.
Здається ж очевидні речі

Жінкам важче почати кар’єру розробника чи девопса, ніж чоловікам.

От цікаво, ось цей показник ви яким «циркулем» міряли ?

З того, що бачу зі свого оточення — знайти дівчині міддлу бекендеру роботу на _порядок_ простіше, ніж хлопцю.

Та тіж графіки, за посиланням, «завуші притяйнуті».

Я тут перечислил в уме коллег-девушек и понял одну вещь — они все были, если не выдающимися, то очень компетентными специалистами. А мужики бывают разные, вплоть до полных баранов.
Вот собственно и причина разбаланса. Девушки ответственнее.

Так это ж и есть главное отличие и иллюзорность, фейковость патриархата
Диапазон по качествам мужчин намного больше чем женщин
И поэтому «10%» топовых значений за мужчинами, но и «10%» полного шлака — тоже у мужчин.

Это ж годами и пытаются объяснить феминисткам, но без толку, они смотрят на эти 10% топовых и утверждают что вот он, — патриархат!

:)
А ещё они выходят замуж за полный шлак...

Якщо обидві статті однаково себе показують в цій інтелектуальній праці, то нащо тоді занижувати жінкам ЗП чи уникати їх... головне ж результат. Хоча від людини до людини він може бути різний.

Якщо обидві статті однаково себе показують в цій інтелектуальній праці, то нащо тоді занижувати жінкам ЗП чи уникати їх

Тому очевидний висновок що результати роботи різні=)

За 10+ років ще не бачив жодну жінку-дева щоб вона була на он-коллах(і справді щосб фіксала), пахала на вихідних і т.п.

Проведіть опитування «хто готовий працювати у суботу за +30% до ЗП в місяць». Впевнений «так» скажуть тільки деякі чоловіки.
А в довго строковій перспективі виходить що обоє мають 5 років досвіду тільки чогось чоловік має досвіду х1.5 більше.

За 10+ років ще не бачив жодну жінку-дева щоб вона була на он-коллах(і справді щосб фіксала), пахала на вихідних і т.п.

От тому жінки і живуть довше

Тут повинен бути анекдот про коня, який так і не став головою колгоспу... :))

приблизно такого плану приклади зустрічав в іншому (не gender) розрізі — в розглядах американський-vs-європейський підхід до роботи: — типу якщо американцю під час вихідних чи відпустки передзвоне босс (коли негайно щось треба по роботі для фірми) — американський робітник побіжить зразу все то робити без роздумів (бо це соціальна норма така). І навпаки — робітник з Європи в такій ситуації культурно пошле босса (бо соціально неприйнятно витрачати свій персональний час на роботу).

це дуже не справедливо, тому що має бути бути гендерна рівність 50% чоловіків та 50% жінок у всіх спеціалізаціях та рівнях

Розробниць-джунів стало більше

Ой можна ще поцікавитись, скільки джунами залишилась через 5-10 років через відсутність кар’єрної драбини ? Взагалі на галєрах дівчаток з 5+ роками заморожують на посадах мідлів (досвід знайомих), а обов’язків у них, як у цілої команди з 3-5 чуваків ’типу’ сеніор-розробників

Взагалі на галєрах дівчаток з 5+ роками заморожують на посадах мідлів

Можливо вони по скілам якраз мідли? Хоча це все відносно, звичайно.

В мого замовника наступна схема (в основному, з чоловіками): дають підвищення до ліда, насипають купу обовʼязків, а доплачувати за це щастя забувають. Вже другий лід залишає проєкт за останні два роки. Тут не від статі залежить, а від компанії — чи готова вона доплачувати за додаткові обовʼязки, і терпіння людей — чи погоджуються вони на такі схеми. А вища позиція без вищої компенсації сенсу не має.

Так, тому в нас і ліди адекватні — рідкість (не вирощує їх система).

Взагалі на галєрах дівчаток з 5+ роками заморожують на посадах мідлів (досвід знайомих)

Або дуже швидко просувають на лідські посади (досвід знайомих). Взагалі самі класні ліди з якими я працював якраз жінки.
Яким саме чином «заморожують»?

Знайома на одній галері дуже довго (десь 8+р) знаходилась на посаді мідла, хоча 1.з червоним дипломом закінчила КПІ ФІОТ 2. постійно навчалась, знала майже всі фреймовки Java на той час 3. в проекти, де працювала, брали чуваків, як сеніорів, з набагато гіршими скілами (в тому числі і 0ми софт-скілами), тому вона мала їх ще і навчати. Якщо б її не знала більше 15и років, то думала би що прибріхує (але дівчина ще в школі вигравала олімпіади по фізиці та математиці)

1.з червоним дипломом закінчила КПІ ФІОТ

Червоний диплом — це червоний прапорець :)
Хз який диплом у моєї знайомої з ФІОТ, але вона займала роль ДМа (формальний тайтл був лід інжерен) з 4 роки ОР.

2. постійно навчалась, знала майже всі фреймовки Java на той час

Про «всі» — це брехня. Дуже сумнівно, що навіть знала весь (всю екосистему) спрінг __та__ одну з імплементацій ДжаваЕЕ (теж повністю).

3. в проекти, де працювала, брали чуваків, як сеніорів

Я умисно відкинув оціночну частину про скіли (особливо софт).
Людей з ринку часто беруть на трохи вищі за їх здібності посади. І що? Чому вона з такими знаннями десь після 4-5 років не пішла на сеньора в іншу контору.

А тепер супер важливо:

Знайома на одній галері дуже довго (десь 8+р) знаходилась на посаді мідла

Можете назвати контору?
Якщо в конторі не було інституту РМів або типу того, то її перебування мідлом — це не про стать, а про те, що людині яка не просить підвищення немає сенсу його давати. Якщо просила підвищення, то не ясно як враховуючи ваш пункт 2 їй не дали це підвищення.
Якщо є РМи, то 8 років мідлом — це треба дуже настирливо відмовлятись від асесментрів. У мене були 2 таких тіпа (і то там менше 8 років), то якби не війна я б їх дотиснув пройти асесмент.

то думала би що прибріхує (але дівчина ще в школі вигравала олімпіади по фізиці та математиці)

Знову ж знання людини не є основним рушієм кар’єри. Треба візібіліті, жінки часто цим нехтують.
Ось ми і поговорили. Важливо те що ви не сформулювали відповідь на питання «Яким саме чином „заморожують“?». Те що людина не отримала певний результат (нехай визанання) не є підтвердженням того, що її кар’єру «заморозили» або іншим чином обмежували.

Знайома на одній галері дуже довго (десь 8+р) знаходилась на посаді мідла

Вы не обижайтесь, но я вижу картину так:
Зарплату и лычку надёжней всего повышать сменой места работы. А она сидела и ждала с моря погоды. А начальство смотрело на нее и думало: «Работает — не трогай».

Тестостерон. Он влияет же не только на мышечную массу, а и на поведение.

Ой ли... Знал я мадамов, которые душу вытрясут за свои хотелки. При этом секси-секси, без малейшего намека на маскулинность.

Статистика.

А случаи да, всякие бывают.
особенно названный вами.

Взагалі на галєрах дівчаток з 5+ роками заморожують на посадах мідлів (досвід знайомих)

Якраз на галерах ріст до сіньора дуже простий => є критерії, типу екзамен по знаннях, пройшов і маєш сіньора.

Оце «не промоутають до дев сіньора бо я жінка» це дурниці.
Бо якщо людина вже сіньор, то чого їй сидіти на ЗП міда? Сіньорів завжди треба, ЗП стане х2.
Але напевно працювати і вчитись лінь (та й роботу міняти), от і сидить 5+ років на одному проекті

на галерах ріст до сіньора дуже простий

так, простий, але для когось — набагато довший ;)

Для багатьох жінок, котрих я знала: їх викинули з ІТ після декрету, а назад вони повернулись лише через багато років і то на позиції QA-ів, а не розробниць

Роботу не думали міняти?

Міняли, але такий трюк працює переважно для чоловіків. Коли дівчина-стрибунка, її викинуть з ІТ ще до 30-и

Сменить работу после 5 лет на одном месте — это уже попрыгайчик или ещё нет?

Сменить работу после 5 лет на одном месте — это уже попрыгайчик или ещё нет?

Обіженкам нічого не доведеш.
Особливо негарним, які на собі не відчувають очевидних преференцій при прийомі на роботу щоб «розбавити колектив задротів»

Жінкам важче почати кар’єру розробника чи девопса, ніж чоловікам.

Яким чином це вимірювалось?

судячи з докладнішої статті в блозі, вимірювалось за допомогою відношення % кандидатів до % найнятих
тільки якщо нема такої ж інфи по чоловіках, то звідки тоді інформація що важче — хз

вимірювалось за допомогою відношення % кандидатів до % найнятих

Навіть, якщо є така ж інфа по чоловікам, це не говорить про «важкість».

З мого досвіду розкажу, як було. Після успішного закінчення вузу я бігала по співбесідам ще довго (навіть довелось курс пройти). Коли хлопців, які мали набагато гіршу успішнісиь по БД, гірше захистили диплом (навіть купили деякі) брали без питань (по-знайомству з 0м досвідом)

З мого досвіду розкажу, як було. Після успішного закінчення вузу я бігала по співбесідам ще довго (навіть довелось курс пройти). Коли хлопців, які мали набагато гіршу успішнісиь по БД, гірше захистили диплом (навіть купили деякі) брали без питань (по-знайомству з 0м досвідом)

Хм. А я бачив купу __хлопців__ , які мали кращу успішність за мене, але теж не могли знайти роботу досить довго. Ваша системна помилка в тому, що ви робите висновки про навички людини на основі академічної успішності. Між цими показниками немає монтонної залежності.
Проблема даної статті та ваших коментарів в тому, що ви пояснюєте результати вимірів тим що вам хочеться, при тому не маючи чітких доказів, що воно є причиною.

Щодо по знайомству, то можу навести приклади коли так брали дівчат. Що це покаже?

Коли людина шукає першу роботу, то академічна успішність — єдине, що вона може продемонструвати. Це показує, як вона «вміє навчатись», наскільки відповідальна, чи може йти до кінця (тобто і поступити на технічну спеціальність так і закінчити, не кинувши).
Я тут не маю на увазі спеціальності в основному 1 рівня (ФІОТ, ПМ, ІПСА), щодо інших спеціальностей 2-3 рівня (де хлопці поступати лише, щоб мати хоч якийсь диплом, котрий вони й купили), це правило, скоріш за все, і не діє

Мені давали тестове, лайв кодинг прям в офісі, на відмітки в дипломі ніхто ніколи не дивився, хоча він і по профілю.

На 2гій роботі було без лайвкодингу, але принеси якийсь свій код, подивимося, побалакаємо. Рознесли добряче, але по ділу. Який в топку червоний диплом?

— якщо розглядати універи (внз?) як згаяний час — диплом ніякої ролі не грає
— якщо розглядати як ті що дають всеж якісь знання (нп навчають загальні підходи до вирішення чогось і дають мін.базу) — то роль диплома може бути це є він чи нема, і ще досить трохи який він саме і чи точне співпадіння профілю навчання

Ну так, про наявнiсть питали, а щоб дивитися на колiр та бали — нi

Тобто якщо тільки наявність, напевно вважали що якась всеж база є з дипломом, але якщо не питали навіть профіль то скоріш усього для них конкретика вузу ролі не відіграє і більш актуально нп подивитись на реальний код (тобто на практичні можливості назараз).

Коли людина шукає першу роботу, то академічна успішність — єдине, що вона може продемонструвати.

Ґітхаб репо працює набагато краще червоного диплому при пошуках першої роботи. Добрий ґітхаб й співбесіда з його вмісту часто має вирішальне значення при прйнятті на першу роботу. То, протягом якого часу він ведеться, як часто він оновлюється, якого роду ці оновлення, — все це дуже добре говорить про кандидата.

Ех, чат гпт, сіформуй мені цікаве гітхаб репо, буду його код роздивлятися та вчити на пам’ять. Помилки повиправляю, авжеж.

якщо той репо ніде не використовується, то — то практично макулатура (правда не зовсім так категорично, але оцінити код який ніде не використовується іноді нелегко), відсіювання тих «я-і-мій-френд-жпт» зазвичай відбувається коли той код десь починають реально використовувати, нп в пакаджах якоїсь системи

Коли людина шукає першу роботу, то академічна успішність — єдине, що вона може продемонструвати.

Диплом в принципе и академическая успешность в наших широтах может работать только как фильтр для доступа к собесу. Судя по

я бігала по співбесідам ще довго

этот фильтр твой диплом прошёл успешно.
А на собесе человек, который ищет первую работу, показывает общую образованность, когнитивные способности и софт-скилы. Возможно, что-то профильное спросят, чтобы проверить уровень базовой подготовки. Диплом и оценки люди, прекрасно знакомые с нашим образованием, не смотрят от слова «вообще».

Диплом в принципе ... может работать только как фильтр для доступа к собесу

Виглядає трохи як заздрість до того хто якийсь диплом отримав, проблеми з системою освіти в таких швидкоплинних областях як програмування є скрізь, десь їх багато десь менше, але так щоб освіта зовсім нічого не давала — то занадто. Noeducation це якраз значно більш вірогідний кейс для собес чи як він там називається.

Виглядає трохи як заздрість до того хто якийсь диплом отримав

Зависть к чему? К тому, что оценки можно «купить» даже в топовых ВУЗах, а «красный диплом» — почти наверняка признак зубрилы, но не умения использовать полученные знания? Как уже в этой же ветке сказал Богдан,

це те що людина не закінчений довб***б

и ничего более. И отечественные наниматели, прекрасно знающие отечественное образование изнутри, об этом отлично осведомлены. Поэтому и отношение к диплому — просто фильтр, чтобы сразу отсеять неинтересный контингент. Всё, дальше работает только то, что во время обучения ты смог заложить себе в голову.

Було «диплом як фільтр доступу собес», стало «диплом як фільтр для відсіву певного контингенту тими хто наймає на роботу» — то не те саме, чи навіть повністю міняє суть. Якщо не прирівнювати собес до компанії в якій хтось збирався робити, то якось ясніше формувати треба булоб що донести збирались.

Вас запитували хоча б про середній бал __перед__ співбесідою?
Фактично на співбесідах джунів, контори самі перевіряють відповідність людини своїм внутрішнім критеріям, ні разу не чув, щоб покладались на оцінку з універу.

Це показує, як вона «вміє навчатись», наскільки відповідальна, чи може йти до кінця (тобто і поступити на технічну спеціальність так і закінчити, не кинувши).
Я тут не маю на увазі спеціальності в основному 1 рівня (ФІОТ, ПМ, ІПСА),

Десь років 10+ тому, єдине що показував диплом з цих спеціальностей — це те що людина не закінчений довб***б, він вже тоді __не давав гарантію__, що людина принаймні має середній рівень.

Трохи контексту — я викладав десь 4 роки на одному з цих факультетів.
Зараз умови такі, що навіть повних довб***бів не виганяють, у мене був тіп, який 3-4 семестри брав повторний курс ООП і не здавав його. Тобто маємо багато людей, що знецінюють наявність диплома.
Про тих хто отримує високі бали, там ситуація складніше. Коли я навчався, то червоний диплом був скоріше червоним прапорцем. Зараз, за рахунок існування РСО, є система правил, що з одного боку не дає злому викладачу завалити студента, з іншого спонукає студента концентруватись на виконанні формальних вимог, а не на досягненні результату.

У мене було кілька студенток (чомусь хлопців, які таке досягали я не пам’ятаю), які отримували понад 100 балів — умовно 95-100 за роботу в семестрі + 10 бонусних (за проходження курсів). І тут неприємна дилема:
Я бачив, що вони не знають на ті 100 балів, що треба трохи натиснути (занизити оцінку) і вони довчать на 100 балів. Але якщо я це зроблю, то вийде що я їх караю за відповідальне ставлення, при тому що роздовбаї просто навішали лапші викладачу практики та отримали 75-85 за семестр.
Виходить або я ставлю 100 відповідальним студентам (закриваючи очі на деякі помилки), які об’єктивно знають на 85-95, або створюю їм проблеми за те що вони не роздовбаї.

Це не правда. Я на співбесідах показував свої пет проекти. Роботу знайшов на 3му курсі без питань. І до речі коли прийшов на першу роботу, мене почали знайомити з командою і нашим тімлідом виявилася моя одногрупниця) Теж дуже толкова айтішниця, яка одна з небагатьох у нашій групі, хто цим жив.

Теж закінчив ФІОТ але на співбесідах на першу роботу на академічну успішність всім було до лампочки.

Взагалі не пам’ятаю випадків, коли академічна успішність була комусь цікава незалежно до того, на яку позицію хоче потрапити кандидат: чи це трейні, чи це архітект. Але на додаток до диплому дивляться, але не для того, щоби подивитись на успішність, а для того, щоби порахувати години при оцінці диплому іміграційними службами.

Mari, а приблизно, які це роки випуску були? Можете на прикладі ваших знайомих розповісти, будь ласка? ( тут треба, напевно, проговорити, що питання не має мети виявити вік чи якось образити форумчанку).До 2010, чи після вже? Дякую

Звісно. Якщо у тебе червоний диплом, то тобі роботу мають дати в першу чергу.

Підписатись на коментарі