Завищений хайп: Гендиректор Microsoft заявив, що ШІ не приносить «реальну економічну цінність»

💡 Усі статті, обговорення, новини про AI — в одному місці. Приєднуйтесь до AI спільноти!

Гендиректор Microsoft Сатья Наделла під час одного із подкастів заявив, що очікування та «хайп» навколо ШІ сильно завищені у світі. На його думку, дуже сумнівним залишається питання: чи створює ШІ реальну економічну цінність.

«Справжній показник — це світове зростання на 10%», — додав він. «Раптово продуктивність зростає, а економіка починає розвиватися швидшими темпами. Якщо це станеться, тоді індустрія дійсно досягне успіху.»

За його словами, зараз економіка не демонструє жодних ознак прискорення, і покращення очікують точно не зі сторони «армії ШІ-агентів».

Крім цього, Наделла критикує ажіотаж навколо AGI — на його думку, це що одна «яскрава обгортка», і гонитва за нею також принесе мало корисної вартості.

Цікаво те, що сама Microsoft інвестувала 12 мільярдів доларів на проєкт Stargate, присвячений розвитку ШІ та OpenAI окремо.

Якщо коротко резюмувати заяви Наделли: люди дуже багато «фантазують» щодо можливостей ШІ. Це інструмент, він корисний, він активно покращується — але щодо нього є велика кількість завищених очікувань та надмірної уваги.

Читайте: Віддалення від Microsoft: OpenAI збирається перенести три четверті потужностей на Stargate

👍ПодобаєтьсяСподобалось2
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Пробачте мені, бо немає на світі безгрішних чи безпомилкових. Будьте добрими один до одного. Це найпрофітніша поведінка. Не витрачайте енергії задарма. Краще вкладіть їх у щось корисне і отримайте прибуток з того. Тоді розділіть його як належить і буде вам всім щастя.

Хтось інший:
Хтосю, ти ж нічого з того не маєш. Ну окрім обладнання...
Хтось:
Хлопче, ти нічого не смислиш у волатильності ринків... Я купую обладнання коли дешево, а продаю коли дорого. А сказав я це тобі лише тому, що ти син мій. Єдинокрівний. Двісті років тому, одразу після підписання угоди, нарід встроїв велике свято...
...
...
...
Далі якась Санта-Барбара. Пам’ятаєте заставку? «Ла-ла-ла-ла... Ла-ла... Ла-ла-ла...»

Хтось:
А давайте зробимо так: оскільки ви такі дурні, що шукаєте собі пам’яті де інде, ну щоб хтось за вас все пам’ятав, я зроблю вам велику пам’ятну машину.
Нарід:
Вау! Давай! Роби!
Хтось:
Але є нюанс. Мені треба багато обладнання. Я пам’ятаю, де його купують. Та грошей нема. Скиньтесь мені трохи по заниженому процентові?
Нарід:
Та легко. Який процент?
Хтось:
0 відсотків річних. Нуль. А ще, я візьму гроші у вас на довгий строк. Скажімо — безстроково.
Нарід:
Та бери. Дуже потрібно, щоб хтось за нас все памятав.
Хтось:
Ось і гарненько. Тільки... Є ще одне невеличке доповнення до нашого контракту. Бачу, бачу. Але це все вже. Оце з ним вирішимо і вся пам’ять світу вашою буде навічно.
Нарід:
Та кажи вже скоріш. Бо комусь щось треба вже давно мабуть зробити... Згодні ми заради того щоб самим не запамятовувати чи боронь боже — згадувати.
Хтось:
Та це зовсім дрібничка. Обладнання, що я його куплю за ваші гроші, буває, що з ладу виходить, буває що встаріває... Тобто міняти треба буде... То ви мені відшкодуєте? Відновите?
Амортизуєте мій капітал? Бо нічим інакше буде вам запам’ятовувати все. Чи пам’ятати.
Нарід:
Це вже занадто — спочатку 0 процентів кредит безстроковий, а тепер ще й відновлення твоїх капіталів. І все це за що? Просто за якусь зовнішю пам’ять?
Хтось:
Та кажу ж, порівняно з першим внеском це просто дрібничка якась. Вас жеж дуже багато. Поставлю у ціну готового продукту амортизаційний внесок невеличкий. З миру по відрахуванню амортизаційному — всім тоді послуга велика — пам’ять найпотужніша, вічна.
Ви й не помітите.
Нарід:
Ну як не помітимо то добре.
І підписали угоду.
Проте забули про право власності уточнити.
Кому належатиме у ітозі те обладнання, яке вони відновлюватимуть хтосю?
Вічно.

Але гонка не зупиниться. Хто першим зробить AGI той отримає все (на деякий час)

отримає відповідь, яку хотіли знати суперінтелектуальні багатовимірні істоти зі стрічки «Путівник Галактикою»

Не приносить реальної економічної цінності корпорації Microsoft :-)

Просто не бачить людина переваг армії ші-агентів над армією ші-індусів. Хто ж його тут звинуватить

індустрія

індус-трія ;)

За його словами, зараз економіка не демонструє жодних ознак прискорення

Так а який наразі реальний відсоток системного впровадження ШІ на підприємствах? Підозрюю, що він все ще прямує до нуля, бо інертність мислення доволі висока, як у керівництва, так і працівників, яких нові технології і необхідність перевчатися скоріше дратують. Поза айті-бульбашкою, я не знаю нікого, хто реально би використовував ШІ в робочих процесах, поза рамок поодиноких корявих запитів до безкоштовних ЛЛМок.
Та навіть щодо айті, на український галерах все ще бувають полісі, де той же копілот заборонений і взагалі до ШІ ставляться негативно.

До чого тут інертність мислення? От як не впроваджують то зразу отсталі старпьори з інертним мисленням

Ти готов впровадити Ші в своє життя щоб Ші керував твоїм гаманцем і замість тебе гроші витрачав? Отож! От і не треба гнати на інертність мислення

Про копайлот і полісі то такоє вже
Нмд це справді тупо, з розряду забороняти калькулятори, бо знати табличку множення — то ознака великого айкю гг

Я це писав без якоїсь моральної оцінки отсталих старпьоров. Просто факт — впровадження нових технологій займає набагато більше часу, причина — інертність (незрозуміло, ризиковано, треба все переробляти, людей перевчати, і так же ж все працює). Відповідно, ставити під питання економічну цінність ШІ, коли його реальне використання ще в зародковому стані, безглуздо.

Ну я думаю він не ставить цінність як таку під сумнів, скоріше її розмір в порівнянні з експектейшеном ;)

давно ою этом говорю — это просто хайп как недавно хайпоавпли от блокчейна или квантовых вычислений

Це все очевидні речі, але те що це говорить гендиректор Microsoft це дивно. Скоріш за все не просто так говорить, можливо дійсно хоче знизити хайп, щоб потім боляче не вдарило через відсутність того прогресу що рекламують інфоцигани.

Я не вірю, що це сказано не спеціально, після інвестицій Microsoft в OpenAI на міліарди доларів. Навіть якби він так вважав, він би ніколи це сказав публічно без причини. Я думаю це якісь махінації, щоб повпливати на фондовий ринок

Чесно кажучи, версій може бути мільйон, бо матеріалу для спекуляцій багато, а для пруфчекінгу — нема.

Підписатись на коментарі