Як записатися на курс CS50 та безкоштовно здобути сертифікат

Привіт! Я вважаю CS50 найкращим безкоштовним онлайн-курсом з програмування для початківців і хочу, щоб CS50 став вибором за замовчуванням для бажаючих розпочати кар’єру в ІТ в Україні.

CS50 викладається в Гарварді, Єлі та Оксфорді й доступний безкоштовно на офіційному сайті: cs50.harvard.edu/x.

Детально про переваги цього курсу я розписував раніше. А вчора вийшла відео-інструкція, як записатися на курс CS50 та безкоштовно здобути сертифікат.

Якщо у вас є знайомі, які хочуть розпочати кар’єру в ІТ, поділіться з ними цією темою.

👍ПодобаєтьсяСподобалось3
До обраногоВ обраному1
LinkedIn

12 коментарів

Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів Коментарі можуть залишати тільки користувачі з підтвердженими акаунтами.

На мою думку, CS50 більш доцільний для розробників рівня strong junior з досвідом від 1 року. Хоча варто зазначити, що багато успішних спеціалістів або ніколи не чули про цей курс, або свідомо його пропустили, і це жодним чином не зашкодило їхньому професійному розвитку.

CS50 має суттєві обмеження як перший курс для початківців. Статистично, понад 95% новачків ймовірно припинять навчання після першого-другого тижня, що може негативно вплинути на їхню мотивацію продовжувати вивчення програмування взагалі. Курс вимагає близько 200 годин для засвоєння переважно академічних знань, при цьому пропонуючи обмежену кількість практично-орієнтованого матеріалу.

Після завершення CS50 все одно доведеться окремо вивчати специфіку обраної мови програмування, її бібліотеки та фреймворки. Логічніше може бути одразу зосередитись на цих практичних аспектах, заощадивши час та емоційні ресурси.

Для набуття практичних навичок, платформи на зразок LeetCode пропонують краще структуровані завдання різного рівня складності, які вже класифіковані за мовами програмування та сферами застосування.

Статистично, понад 95% новачків ймовірно припинять навчання після першого-другого тижня

Надайте посилання на статистику

Будь ласка.

Гарвадська стаття про дослідження MOOC drop out:
cs.harvard.edu/...​/3_17_2020_Going over.pdf

On average, participants finished 1.5 psets.
A total of 996 participants (4.8%) finished all 8 psets

Статистика від Девіда (автор та викладач CS50), що правда доволі древня і фокус у неї трохи інший, але також може корисна для загального сприйняття:
cs50.medium.com/...​is-was-cs50x-82be0995862b

out of the 150,349 students who registered, only 10,137 (7%) intended to do all of the work

Дякую, тепер зрозумів, звідки ви взяли цей перший-другий тиждень.

Я хочу, щоб початківці за замовчуванням обирали безкоштовні навчальні матеріали. Тому, якщо у вас є конкретний курс, який ви б рекомендували для старту, підсвітіть його.

Наявна статистика працевлаштування після українських платних ІТ-курсів трохи краща — аж 7%.

Вибачаюсь за тавтологію: важко рекомендувати щось конкретне, коли нема конкретного предмету, що потребує рекомендацій.
А загально, я вже це зробив

... вивчати специфіку обраної мови програмування, її бібліотеки та фреймворки...

...платформи на зразок LeetCode пропонують краще структуровані завдання різного рівня складності, які вже класифіковані за мовами програмування та сферами застосування.

Якщо більш розгорнуто, будь яка загально доступна технологія має загально доступну документацію, гайди щодо її засвоєння, список літератури, тощо. Як приклад(!!!), ось підбірка з офіційного сайту Python, та практичний курс його найвідомішого веб-фрейморка Django (також офіційний сайт). Сподіваюсь, ідея зрозуміла.

PS: Не знаю, щодо безкоштовності, але якщо це прям принципово: усе це є там, де воно є (маю зауважити, що піратство — зло і особисто я таке засуджую; хіба що то ігри від Ubisoft — їх прямо треба піратити). З рештою деякі IT-школи та ентузіасти викладають свої лекції та туторіали на YouTube.

Наявна статистика працевлаштування після українських платних ІТ-курсів трохи краща — аж 7%.

Оті ~5% у CS50 — то частка яка в цілому виконала усі завдання курсу, не частка працевлаштованих.
Для програми IT-Gen, на яку ви посилаєтесь, цей показник буде 85%.

Мені не вдалось знайти статистику щодо працевлаштування для тих, хто проходив CS50x.
Суб’єктивно, по моєму узагальненому досвіду та відчуттях, має бути десь в межах 0.5 — 2%.

В цій темі є таблиця, де я порівнював, куди працевлаштувались студенти різних ІТ-шкіл, серед яких і CS50

Я створив цю тему, щоб змотивувати початківців обирати офіційні безкоштовні якісні матеріали та здобувати сертифікат, аби ставити мету й досягати її

Якщо початківець пройде від початку до кінця офіційний безкоштовний ІТ-курс від будь-якого провідного університету світу, хай це буде CS50 або будь-який інший, це має збільшити шанси на майбутнє працевлаштування

В цій темі є таблиця, де я порівнював, куди працевлаштувались студенти різних ІТ-шкіл, серед яких і CS50

Якщо Ви бажаєте видати це за статистику щодо працевлаштування після CS50 — у мене буде просто «1000 та 1» питання до методики підрахунку. Я намагався (чесно) створити контрольну групу для перевірки результатів, і здався після 5-ї спроби.
Боюсь, гарний статист (яким я не є) просто каменю на камені не залишить після розгляду.

Я створив цю тему, щоб змотивувати початківців обирати офіційні безкоштовні якісні матеріали та здобувати сертифікат, аби ставити мету й досягати її

Зі свого боку, я цілком підтримую ідею. Я тільки зауважив, що твердження «CS50 — найкращій безкоштовний онлайн-курсом з програмування для початківців» не дуже відповідає дійсності, і запропонував більш дієві та менш вибагливі до ресурсів шляхи.

Якщо початківець пройде від початку до кінця ... ІТ-курс ..., це має збільшити шанси на майбутнє працевлаштування

Якщо спортсмен буде тренуватись, це збільшить шанси на перемогу.
Будь-яка свідома (тай не свідома) підготовка, навіть найгірша, ліпша ніж ніякої.

Поэтому я ниже написал, что надо воспринимать этот курс как обзорный, а разборы решений задач смотреть у других в интернете.

Много пишут, что даже для особенных людей, отобранных в Гарвард, он очень сложный в плане задач.

Много пишут, что даже для особенных людей, отобранных в Гарвард, он очень сложный в плане задач.

Це доволі стандартний кейс для вишів, де заплановано, що левову частку матеріалів та шукаєш самостійно. Якщо по-простому, на лекції скажуть що 1 + 1 дорівнює 2, а у якості практичної роботи дадуть розв’язати нелінійне рівняння.

Справедливості заради, серед студентів кампуса, відсоток тих, хто впорався, суттєво вищій.

Щодо реалій середньої руки світчера, більш дієвим буде взяти «Грокаємо алгоритми»:
— є в українському перекладі
— пояснення підходять для людини з інтелектом равлика
— можна прочитати за тиждень «по вечорах» (ну за місяць, а за час відведений для CS50 навіть мій кіт впорається)

Справедливості заради, серед студентів кампуса, відсоток тих, хто впорався, суттєво вищій.

В видео, где рассказывали, что много людей бросают этот курс из-за сложности, говорили, что в Гарвард попадают 1 из 10 (на время того видео), что в основном это выдающиеся студенты со всяких олимпиад. И даже среди них было много бросивших.

Поэтому как для вводного курса, по моему мнению, там слишком мало простой практики, а часть задач очень сложные. Например, написать фильтры обработки изображений в уроке про структуры.

Я уже досмотривают курс 2025. Так там в уроке про пайтон настолько все поверхностно было, что даже не рассказали, как делать комментарии в этом языке. Хотя после С это очень расслабление. Можно просто прочитать строку и не беспокоиться о безопасности функции считывания, чтобы она не вышла за границу блока памяти.

П.С. Я еще для интереса перед лекцией по пайтону просмотрел часовые+ курсы по С и С++, сделал конспекты и прочитал по ним почти весь раздел справки на www.w3schools.com. Теперь стали понятнее сложные коды проектов на Ардуино. Но я понял, что работать с этими языками я бы не хотел. )

Если вам кажется, что там сложные задачи в последующих видео CS50, то вам не кажется.

Даже на страницах CS50 с задачами уже висит предупреждение, что решения проверяются на плагиат и т д, потому что много людей не могут решить самостоятельно те задачи.

Можно смотреть решение и объяснение задач другими, чтобы не отбить желание проходить курс.

Підписатись на коментарі