Яким ноутбуком зараз користуєтесь? Хочете оновити?

Поділіться, який ноутбук використовуєте? Яка модель і рік випуску? Використовуєте один ноутбук для всіх завдань, чи маєте окремий для роботи? Наскільки він відповідає вашим потребам, чи, можливо, хотіли б інший?

А якщо колись задумувались про оновлення ноутбуку, хочемо нагадати, що на DOU триває розіграш Macbook M4 Pro за донат від 250 грн для «Азова» НГУ!

Долучайтесь!

👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Все-таки ризикнув взяти ASUS Vivobook Go 15, на intel core i3 n305, з розпаяними 8 гб озп і не жалкую.
Для моїх не важких задач вистачає. Невеликий запас по озп є, 1-3 гб у Windows 11 та 2-6 гб в Ubuntu 22.04 залежно від роботи.
Процесор intel core i3 n305, мабуть золота середина між продуктивністю, економічністю і малим тепловиділенням, по швидкості збірки проекту не поступається моєму померлому amd ryzen3 7330u, при цьому від зарядної станції працює на ~1/3 довше. Для не важких ide його вистачає з головою. Графіка в іграх на n305 виявилася трохи приємнішою ніж в попередника.

Підкажіть, чи ок зараз брати ноут з 8гб озу? Дуже сподобався ноут, але та варіація існує лише з розпаяною 8гб озу. Перевіряв, під час роботи вкладаюся в 5-6гб на віндовс 11, та в 3.5-5гб на убунті, на якій в основному і працюю. Пишу прошивки для мк, в ігри на ноуті не граю, хіба що в дуже старі.

Якщо ноут купляти один раз на 3-5 років, то краще коли його ресурсів вистачає з запасом (а якщо без запасу, то весь час це буде відчуватись і напружувати як мозок, так і комп’ютер), навіть браузер з кількома вкладками може часто з’їсти досить багато оперативної пам’яті.

якщо не запускати віртуалки, IDEA/Rider/CLion, та усіяке на electron (slack, Postman, Discord, etc) то цілком ок.

Что выбрать:
MacBook Air M4 32 ГБ или MacBook Pro M3 36 ГБ?

Нужен в основном как домашний ноут, но возможно иногда придётся поработать — Java + Docker.

Дайте пораду який ноут краще взяти

Thinkpad T14 Gen 1
HP Elitebook 845 G7

Обидва ноути мають однакові характеристики, стан та майже однакову ціну

Ryzen 5 Pro 4650U
32/256 (або 512)

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

HP 440 G5 на 8550u, жахливий кулер, пластиковий корпус. Один для всього, навіть для ігор на вбудованому відео. Буду юзати поки не помре :)

Зараз — HP Envy якогось 2014 року. Найбільше бісить, що пам’ять розпаяна і доставити не можна.
Тому, коли буду поновлюватись, то одним з критеріїв є можливість доставити пам’ять і, можливо, ще один SSD

Asus Zenbook i9 / 32Gb
З роботи дали, все ок, від мака відмовився.

m3 macbook pro 14′ базовий — дала робота
m3 macbook air 13 топовий- домашня печатна машинка
я нічого персонального на робочому не роблю, там тільки ютуб преміум є для музики мій

хотів би новий з макбук про з 128 раму чи жирний студио для агентів але обновляти не буду бо краще занести гроши в моргедж лол

Samsung book3 pro. Йому вже два роки. У зв’язці телефонои від самсунг це топовий апарат. Ще роки 2 з ним буду і скоріш за все зміню на такий самий

Якийсь бюджетний на 12700H, там десь ще валяється сміття від епла, яке використовується як білд агент. Планую все продати і придбати щось на свіжому процику від інтела або амд, з лінійок, які вийдуть цього року — леново IdeaPad 5 (під питанням). Ще є T480, яким я користуюсь час від часу у дорозі.

MacBook Air m1 16/512 + монітор 27″ та type C з можливістю зарядки.
Все влаштовує. Компактний і легки, можна брати з собою будь-куди і не турбуватися про зарядку, адже акумулятор тримає довго. А якщо розрядиться то можна зарядити будь-якою Type-c зарядкою(можливо акумулятор і не зарядить але працювати можна від мережі).
Єдиний мінус, інколи потрібно запустити Windows а в ньому деякі програми. І періодично Windows просто відвалюється і зупиняє роботу, без можливості просто запустити його ще раз.

такой же был до января, в январе поздравил себя с НГ, взял прошку М3/24. просто потому что я шмоточник в плане гаджетов. предыдущий всем устраивал, но хочется нового :)

старый ушел сыну. он в после виндового ноута в шоке, что ноут может быть легким.

Виндовые ноуты тоже есть лёгкие. Тот же х1 карбон весит кило всего. Что меньше Эйра. Есть у меня еще древний хуавей, очень тонкий и лёгкий.
Тут дело в другом, виндовые ноуты по автономности и производительности и в подмётки не годятся.

а да, но я не стал все перечислять, а то будет как с Арч Линукс )

На нових екран краще і трохи більше, що радує. А все інше менш важливо і не впливає на роботу. Чомусь, навіть Apple порівнює свої нові Macbook Air ще з версіями на Intel, і між ними справді є багато відмінностей.

в макбуке есть две штуки:
— терминал из коробки
— аппс не засирают систему

ну и да, после 20 лет линукса мне нравится UI :)

MBP 14″ з M1Pro + 32gb. Не бачу сенсу оновлюватись, вистачає з головою

Не пользуюсь ноутом. На полке лежит ThinkPad. Но от MacBook Pro M5 бы не отказался.

Був Dell Latitude 5480, потім Dell Precision 5470, зараз Dell Latitude 5420. Цілком задоволений, працюю з двома моніторами 24″, вистачає для усіх моїх задач.

Microsoft Surface Laptop Studio як головна робоча машинка (з Linux як основна робоча система). Сам здивувався, що їй вже майже 5 років

На роботі вимушений користуватися макбуком (зараз M3 Max), однак за майже 2 роки так і не почав отримувати задоволення — із задоволенням закриваю і йду на лінукс

Зараз — LENOVO Legion Y540-15IRH (Intel Core i7-9750H, NVIDIA GeForce RTX 2060 6Gb, RAM 32 Gb)
Хотів би — LENOVO Legion Pro 7 16IRX9H (Intel Core i9-14900HX, NVIDIA GeForce RTX 4090 16Gb, RAM 32 Gb)
На жаль, наразі (морально) не можу дозволити собі оновити.

MacBook Pro M3 Pro. Не на что его обновлять. Да и запаса мощности еще лет на 5 точно хватит.

Есть еще Lenovo X1 Carbon Gen 10, но оно жужжит, тормозит и греется. Валяется под столом.

синенький асус з срібними буквами, а хочеться синенький асус з золотими буквами.

У мене макбук м2 ейр. В принципі для роботи вистачає. Але більше люблю свій десктоп на Linux (barebone — маленька коробочка + мобільний монітор ’18 2к) Монік можна і до мака переключати, якщо треба.

У доньок Lenovo ThinkPad’и (Debian/Ubuntu, є вінда на віртуалці у старшої). Якось всім вистачає.

В принципі це все можна покласти в один рюкзак, якщо їхати ;)

Asus ROG 2016 — 17″, ще з DVD-RW. Відчуваю як дінозавр зараз. Не встиг оновитися коли була можливість.

Як ви працюєте на екранах ті що менше 17 inch? Це ж біль для очей.
Можливо 18″ стане новим стандартом незабаром, а не тiльки для геймерiв.

Взагалі то лєптоп це про мобільність. А 2.5кг це про інше.
Для роботи є 34″ дисплей.

ми не працюємо. купуємо монітор, а екран ноут суто другорядний

був
Dell XPS
Mac pro 2016
от місяць тому перейшов на Mac pro m4 -> бімба

Головне щоб не макбук

в мене сріблястий, все влаштовує
одне знаю напевне: якщо в ноута замість ctrl стоїть fn — то це лайно, а не ноут

і тут баржа з лізинговими бушними сінкпадами потонула.

На нових thinkpad ставлять правильно вже, але на старих бісить дуже

всі хто радить Mini PC, як ви плануєте працювати під час відключень, які на жаль точно будуть*?

* нам скасували допомогу включно із ракетами для ППО, тому енергосистему явно будуть бити сильніше

Ну мені на одному екрані маленькому працюється тяжко. Тому треба ще як мінімум один монік нормальний.
Зараз інвертор на всю квартиру тому пох.
Та і Mac mini із середнім споживанням 30Вт береш мінімальний екофлов та він працює вічність. Ну добре ще пара моніторів — думаю витягне 8 годин наймінімальніша повер станція

Тобто виходить такий собі повноцінний ПК, єдине що з малим споживанням. Тому не дуже ясно чому їх радять у топіку ноута, основна суть якого працювати від батареї.
Ноут може бути таким самим міні ПК коли є електрика і бути просто автономною робочою станцією без живлення. хоча звичайно значно дорожчим та не таким зручним ((
але я це пишу з погляду невдахи орендаря, який жме гроші за 5 квт батарею, щоб потім її не лишати власнику житла.

Ну ось у мене barebone система (40 Вт за паспортом, реально — менше) з мобільним 18′ моніком (там до нього 18Вт адаптер йде, але реально, знов таки — стільки не тягне). це щастя споживає, загалом, як ноут приблизно. Не бачу проблеми.

Не бачу сенсу в міні-ПК. У мене моноблок на Intel Core 12-го покоління, на нормальному процесорі, а не ноутбучному. Є світло — маєш повноцінний ПК, а якщо вимкнути турбо-буст, знизити частоту оновлення монітора, то в піку виходить 70-75 Ватт. Додай до цього Ecoflow (у мене черговий на 512 Ватт) — і маєш 6 годин роботи. При цьому працюєш на 27-дюймовому моніторі. Ноутбук — це більше про мобільність, ніж про енергонезалежність. Я сам думав узяти ноут, але який у цьому сенс, якщо все одно доведеться підключати нормальний монітор? А моноблок доволі мобільний на крайній випадок.

Смысл в том, что, например макбук на М процессоре, это и про мобильность, и про энергоэффективность, и про производительность.

Не користуюся ноутбуками, в системнику замінив ssd на nvme, запасу вистачить до 2030.

замінив ssd на nvme

ти ж в курсі, що написав фігню?
може мав на увазі sata на nvme?

panasonic toughbook cf-c1, 12,1″, 6Gb/250Gb, здається 2012 року
купив 5 років тому на olx за 100$ (новий він був 2200)

користуюсь майже щодня по кілька годин,
дуже задоволений якістю за такі гроші, перед цим був ноут з цієї ж серії,
(але я не айтівець... використовую для навчання, ютубу, упорядкування файлів, балачок з вами... і т.п.)
з минулого року планшет значно потіснив ноутбук
....................................................................
наступний ноут...в першу чергу хотілося б більше екран...
думаю, ближче до зими купити в межах 10 тис. грн.:
або Panasonic Toughbook LX6 — ось такий:
www.olx.ua/...​-godin-cf-54-IDWWBNX.html

або Lenovo ThinkPad
www.olx.ua/...​in-garantiya-IDXkI7E.html

Які в тебе задачі? Бо на подібному по залізу ноуті тих років якось запустив ютуб і після 10-ти хвилин думав що він розправиться нафіг.

задачі

якби IT приносило мені гроші, мабуть купив би потужніший ноут... а так — я звичайний користувач, не айтівець...
ютуб дивлюся в якості 360p в основному... або скачую звук в m4a
(звичка економити — з тих часів, коли інтернет ще був на дискетах)

просто зараз вже другу годину змушую себе оце все повиключати, та йти сіяти помідори у парник

цієї зими встановив на цей ноут пайтон, і скачав 150 книжок по ньому
намагався разом із ChatGPT зліпити якусь програму...
наче виходить... файл exe... якась програма... треба розвивати...але мабуть відкладу до наступної зими... бо на IT я не зароблю...

Ну в парниках слухати музон мабуть саме то. Я для сільського господарства вибрав би теж таке.

З 2007 року працював лише на ноутбуках. Але останнім часом зрозумів, що 99% часу працюю за робочим столом. І замість ноутбука придбав самий базовий Mac Mini M4. І це просто бомба.

В 2019 році купив собі Dell G3 з i7 та 16 GB ~ $1000 (rozetka.com.ua).
Десь на початку 2023 року на Dell почали з’являтись проблеми з Ubuntu, тож, щоб зменшити ризики втратити якісь доступи, купив новий ASUS TUF з i7 та 16 GB ~ $1000 (teknosa.com) (копія), налаштував все на ASUS. На початку 2025 року вже й на ASUS почали з’являтись проблеми з Ubuntu, тож оновив Ubuntu на Dell, перевірив, що є всі доступи, й потім оновив на ASUS. Зараз основний ASUS, а Dell запасний. Докупив 64 GB RAM за $150 для ASUS й переставив RAM з ASUS на Dell, тепер ASUS — 64 GB, а Dell — на 24 GB, а 8 GB поки зайві.

Я думаю, що якщо буду користуватись Dell, то він ще пару років точно витримає, хіба що батарейку для материнської плати потрібно буде замінити. А ASUS ймовірно зможу користуватись значно довше, років 5, хіба що потрібно буде якісь LLM розгортати локально.

В далекому майбутньому ймовірно все ж спробую Apple Mac Mini, бо вимотує налаштовувати NVIDIA на Ubuntu.

вимотує налаштовувати NVIDIA на Ubuntu.

то было сто лет назад сейчас нвидиа уже опенсорс и многое исправлено и большинство проблем описано в wiki.archlinux.org/title/NVIDIA

:)) саме так, все полагоджено, але ось тут 10 сторінок відомих проблем :)
Саме тому всі й сидять на макбуках — воно там просто працює :)

А що ви там налаштовуєте NVIDIA на Ubuntu? У вас стара відеокарта, яка вже не підтримується?

На Dell 2019 року — GeForce GTX 1050 Ti 4 ГБ, на ASUS 2023 року — GeForce RTX 3050 Mobile 4 ГБ.

Після встановлення різних сучасних версій Ubuntu перевіряв, чи система бачить відеокарту: інколи визначала одразу, інколи доводилося додатково видаляти й встановлювати драйвери.

Це ж там Optimus (якщо правильно пам’ятаю) технологія, коли 2 відеокарти в системі: Intel + NVIDIA. Але дивно, що у мене на древньому ноуті теж вона є, там взагалі GeForce 760M — то не було проблем. На десктопі як раз GeForce GTX 1050 Ti 4 ГБ — також все добре. Правда на обох системах Linux Mint, а не Ubuntu.

Ноут був MacBook Air m1
Витягував усі задачі на фрілансі
Далі задачі стали більш серьйозними вирішив що рентабельніше купити Mac mini m4 pro. Офігенно вони оновили mini — зараз він реально компактний.
Повністю задоволений і розумію що ноут для важких задач річ зайва

У вас там опечатка ноутбук -> macbook :)

Підписатись на коментарі