Допоможіть із пошуком професії

Для початку розкажу про себе. мені 16, хоч і навчаюсь у 10 класі і для багатьох те, що мене хвилює може здатися не серйозним, але хочу вже розуміти у якій галузі рухатись. маючи вільний час, хочу почати набувати навичок для майбутньої професії. вже 1.5 роки навчаюсь на курсах GoITeens на веб-розробці, але є багато сумнівів з приводу подальшого розвитку і чи моє це. Тому шановні дорослі тьоті і дяді, які змогли підібрати професію до душі, буду невимовно рада, якщо розкажете як ви це зробили і чи можу я почати щось робити, навчаючись у школі. я готова виконувати будь-які задачі онлайн, навіть якщо це буде безоплатно. просто хочу, щоб це допомогло в майбутньому знайти роботу

👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

по-перше, гарно що почали задумуватися, по-друге — є такі експерти по профорієнтації, допомагають молоді, мій 15-ти річний син мав бесіди з ними, каже що йому допомогло підтвердити, що то, що йому подобається це дійсно його власне бажання і його результати у школі відповідають вимогам вишу куди він планує поступати. його цікавить робототехніка у форматі інтеграції з людиною — смарт протези, екзоскелети, нейролінки отаке все, тому треба паралельно і інженерку качати і біологію і хімію.

чисте програмування це інструмент, його треба до чогось прикладати, тому як на мене епоха «я програмістів» пройшла, їх буде замінювати ШІ, а от люди які у якийсь сфері мають розуміння _та_ вміють програмувати, будуть автоматизувати ці сфери. я б радив як то кажуть «бути в темі», витрачати пару годин на літературу по темі яка цікавить, новини, може якісь наукові статті проглядати, щось придумувати-скетчити, знайти на реддіті якісь комʼюніті, читати-троліти та захоплюватися тим, що дійсно цікаве, а не думати що от син маминої подруги пішов на галеру працювати формошльопом, заробляє багато, мені теж треба.
це може бути щось взагалі від хоббі, хоч он вʼязання гачком — звучить смішно, але я зараз консультую стартап, який займається розробкою софту для 3д плетіння карбонового волокна, а почалося все з того, що у дружини засновника зламалася її вʼязальна машинка для шкарпеток і він спочатку розібрався як та бісова залізка працює, а після того як полагодив придумав як це плетіння використати для виробництва деталей для космосу та авіації

і ще, з батьками пропрацювати можливість навчання за кордоном, шукати грантові програми якщо не вийде сплачувати

Також, якщо цікаво, можете звернути увагу на EPAM Campus Pre-Junior Stream.

Я не знаю, але, можливо, там також будуть в подальшому безкоштовні курси для старшокласників. Принаймні, на Pre-Junior Stream Ви можете про це запитати.

www.facebook.com/...​ua/posts/1196465842482970

Також, можливо Вам також буде цікаво, там буде проходити математичний марафон для старшокласників, пов’язаний з підготовкою до НМТ.

www.facebook.com/...​ua/posts/1191289893000565

Буває, що люди спочатку працюють по одній спеціальності, а потім вже переходять на якусь іншу, на тому ж проекті, або ж на іншому, в тій же компанії. Те ж саме з технологіями, можна працювати з якоюсь однією технологією спочатку, а потім освоїти додаткові, які є на поточному проекті

А ще в 13–14 років відчув, що програмування це моє, читав Школу программіста в журналі «Наука та Життя», «Техніка Молоді», програмував калькулятор МК-52, потім мені його навіть купили. Потім читав книгу по BASIC, ...

я готова виконувати будь-які задачі онлайн, навіть якщо це буде безоплатно. просто хочу, щоб це допомогло в майбутньому знайти роботу

Як на мене, треба щоб це подобалося, та приносило насолоду. Тому треба пробувати. А так по необхідності... погана мотивація. Особливо, якщо «є багато сумнівів з приводу подальшого розвитку і чи моє це.»

Наш досвід це наш шлях. Він був актуальний на конкретний час і місце в конкретних умовах для конкретної людини. Вам прийдеться знайти власний шлях. Все що ми тут напишемо не матиме жодного сенсу через рік чи два в цих умовах.

які змогли підібрати професію до душі, буду невимовно рада, якщо розкажете як ви це зробили

ну як... спочатку у 16 закінчив середню школу... потім не поступив у виш... потім пішов на суднобудівний завод, три місяці вчився на токаря, почав заробляти гроші... потім знову не поступив у виш... продовжив працювати на заводі...
потім завод розпався, і я став підприємцем... потім набридла торгівля, почав цікавитися виробництвом, щось пробувати у цьому напрямку...
потім випадково на ринку дали рекламну газету «клуб органічного землеробства».... у мене в голові раптом усе правильно склалося... і я зрозумів, що все життя мріяв бути дрібним фермером 🍇🍈🍉🍎🍏🍐🍑🍒🍓🫐🍅🥦🧄🧅🌶️🫑🫛🌰
ну і з тих пір вже багато років цим хворію )

чи можу я почати щось робити, навчаючись у школі

більш поглиблено вивчати предмети, які подобаються...

інші — ну... щоб не завалити... щоб дорослі відчепилися )

я готова виконувати будь-які задачі онлайн, навіть якщо це буде безоплатно. просто хочу, щоб це допомогло в майбутньому знайти роботу

зараз скоріше за все твоє навчання фінансують батьки...
згідно їхніх уявлень...
можливо, вони вгадають тобі перспективну професію... але це лотерея...

якщо хочеш більше свободи робити власний вибір — пробуй заробляти живі гроші... хоч скільки... (ну не знаю, які там в тебе умови... у місті одна робота, у селі — інша)

просто власні гроші зазвичай витрачаються дуже продумано і точно... і на поточні потреби, і на майбутнє...

але є багато сумнівів з приводу подальшого розвитку і чи моє це.

Почему? Подробно.

И какие хобби есть вне айти?

Я в 16 років грав в лінейку і думав про те як вибити кільце з босса мурашника.
Так що ви дуже молодець що думаєте про свою кар’єру в такому віці.

Якщо ви про це думаєте в 16 років та питаєте поради у спільноти, ви вже на кілька кроків попереду ровесників.

Можу порекомендувати бути готовою до того, що люди міняють професію багато разів за життя.

Як писав інший коментатор, краще відразу освоїти складну професію.
Бо в старшому віці на це вже може не бути ресурсу, та й цінний час буде втрачено.

Тож вибирайте те, що подобається. Краще технічне. Подивіться, чи платять за це (хоч і в зарплатній аналітиці доу), та прикиньте чи платимуть років через десять. Але тут не вгадаєш, бо штучний інтелект наступає і все таке. Проте із гарною технічною базою ви освоїте і майбутні професії, про які ми ще не чули)

із гарною технічною базою

... і вмінням переварювати «складне»

Якщо ви про це думаєте в 16 років та питаєте поради у спільноти, ви вже на кілька кроків попереду ровесників.

Взагалі-то про це думати починають в 13 років.

Рекомендую спробувати себе відразу у більш дорослих і потужних мовах розробки, таких як Java, C, C++ чи .NET. Якщо вийде (потягнеш), це відкриє багато дверей і зробить тебе більш гнучкою у виборі майбутнього напрямку.

З власного досвіду скажу, що починати варто з чогось складнішого, адже це розвиває фундаментальне розуміння, і в майбутньому тобі буде легше освоїти будь-яку іншу технологію чи мову. Наприклад, із низькорівневих технологій перейти на фронтенд реально простіше, ніж навпаки.

Також раджу звернути увагу на близькі до програмування напрямки, пов’язані з технікою і hardware—наприклад, Arduino, робототехніка чи embedded-розробка. Часто у школах чи місцевих технічних гуртках є цікаві курси або заняття, де можна хоча б подивитися, чи цікаво це тобі.

Головне — знайти те, що реально подобається, а не те, що зараз в тренді. Колись я, до речі, майже став музикантом, кинувши музичну школу на останньому році, бо мене тягнуло саме до техніки. Тому орієнтуйся на власні вподобання і захоплення, а не просто на хайп.

Розпочинати думати про майбутнє у 10му класі — це хороша інвестиція у майбутнє ;)

Рекомендую спробувати себе відразу у більш дорослих і потужних мовах розробки, таких як Java, C, C++ чи .NET. Якщо вийде (потягнеш), це відкриє багато дверей і зробить тебе більш гнучкою у виборі майбутнього напрямку.

А если нет (что вероятно), то пополнит кладбище не вошедших в ИТ с пометкой «Пала в неравном бою с С/С++».

Челленджи, особисто себе — це ж цікаво. Який сенс учепитись за найпростіше і вважати що це все, чого ти досяг?:)

починати варто з чогось складнішого, адже це розвиває фундаментальне розуміння, і в майбутньому тобі буде легше освоїти будь-яку іншу технологію чи мову

може аж з фізики почати? 🤔

це правда, непогане уточнення!

існує ще й інша думка... мало хто може вчитися довго із незрозумілою перспективою... хіба що якісь фанатичні вчені...

звичайній людині потрібні іноді хоч маленькі, але результати... перемоги, які підкріплюють... як там це називається... дофамін, чи шо

Гарний ресурс який може відповісти на цю тему 80000hours.org

Підписатись на коментарі