Maxar припинила постачання супутникових знімків для України (UPD)

💡 Усі статті, обговорення, новини про оборонні технології — в одному місці. Приєднуйтесь до Defence tech спільноти!

Компанія Maxar припинила надавати Україні доступ до своїх супутникових знімків. Про це повідомляє Militarnyi.

Офіційна причина — «адміністративний запит». Проте насправді це наслідок рішення уряду США, яке забороняє передачу розвідувальних даних Україні. Адміністрація президента Дональда Трампа, через Держдепартамент, обмежила можливість американських компаній надавати такі сервіси як урядовим, так і приватним користувачам в Україні.

Українська кіберспільнота «Кіберборошно» вже відреагувала на ситуацію, повідомивши у своєму каналі про закриття доступу до супутникової розвідки. У коментарях уточнили, що мова йде саме про сервіс Maxar Technologies, який вони активно використовували у своїй роботі.

Ця ситуація є досить відчутною, оскільки Maxar був одним із головних постачальників комерційних супутникових знімків для України. Втрата такого ресурсу суттєво обмежує можливості отримання важливої візуальної інформації.

UPD: Україна знову отримала доступ до супутникових знімків Maxar

👍ПодобаєтьсяСподобалось2
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

все як завжди

реальність
нікому невідоме ГО, на безкоштовному* аккаунті, не впоравшись з життєвим циклом єдиного власного паролю до нього, постить скріншот, де ніхто не читає до

To restore access, please reset your password via the «Forgot your password?» option located under the password box to unsuspend your account.
Note: If you use the «Remember my Credentials» feature in Google Earth or ArcMAP, don’t forget to verify that those applications are now using your updated password. If one of those applications uses your incorrect (old) credentials, the server may misinterpret those attempts as someone trying to impersonate you and your login may be suspended again.

* МО користуєтся послугами Maxar на платній основі, по договору сплаченому Нідерландами

журналісти

Компанія Maxar припинила надавати Україні (ВСІЙ! ЩО Ж ЦЕ ЛЮДОНЬКИ РОБИТЬСЯ!) доступ до своїх супутникових знімків.
Офіційна причина — «адміністративний запит». Проте насправді це наслідок рішення уряду США, яке забороняє передачу розвідувальних даних Україні.

Якщо глянути на скріншот листа, то видно що він прийшов від GEGD_Notifications. А якщо потім ще піти на офіційний твітер Maxar, то можна натрапити на x.com/...​tatus/1898095166378176991 :

One of those contracts is GEGD (the Global Enhanced GEOINT Delivery program), a U.S. government program that provides access to commercial satellite imagery that has been tasked and collected by the U.S. government. The U.S. government has temporarily suspended Ukrainian accounts in GEGD.

І реальність після цього стане більш зрозумілою.

GEGD

дійсно, вибачаюсь,
але це таки окрема програма від США, за яку вони й сплачують, а не послуги загалом від Maxar
і її вже зняли з suspend

А як же супутник Притули?

1. Не знаєш про що супутник.
2. Задаєш тупе питання.
3. ...
4. PROFIT!!!

пора скидываться на новый спутник.

А DW тим часом розбирає ефір соловйова та скабєєвой

Хоч комусь дошло на третій «день»

я не бачив, вроді, згадки про те, чи нам закрили доступ до публічної інформації і знімки тепер не купити, чи закрили якийсь окремий партнерський доступ?

Нам повністю закрили доступ до використання супутникових знімків від цієї компанії

а буквально щойно подивився «є питання» — то там згадувалося, що як мінімум на середину дня комерційний доступ забанено не було.
Яке джерело інформації про «повністю закрили доступ»? Я можу надійно використовувати цю інформацію?

На скріншоті повідомлення від компанії повідомляється, що «дію вашого аккаунта призупинено». Через що доступ до сервісів компанії теж призупиняється на необмежений термін

в повідомленні кіберборошна — «закрили безкоштовний доступ»
на скріншоті листа я не бачу інформації про рівень акаунту.
на сайті мілітарного — скріншот листа і просто згадка кібреборошна (навіть без посилання на відповідний пост).
максар комерційна компанія і вроді як знімки можна придбати на загальних засадах. Який смисл їм забороняти все, якщо те ж саме можна буде придбати з іншої країни?
Тому мене й цікавить джерело інформації про «повністю закрили». Ну або уточнення що саме мається на увазі під цими словами. Бо я їх читаю як «не можна навіть придбати».

В моєму розумінні «повністю закрили» — це було про блокування українських акаунтів та заборона використання сервісів компанія. Можливо я трохи не так трактував, вибачаюся

Тільки що прочитав оновлену інформацію. Виявляється комерційний доступ не закрили, купити знімки все ще можна.

«Будь-який з наших комерційних клієнтів, які є партнерами і союзниками США, можуть використовувати дані, які вони купують у нас, так, як вони вважають за потрібне. Це включає обмін даними зі своїми союзниками, такими як Україна», — каже Андерс Ліндер.

Дзвінок з лікарні:
— Доброго дня! Це лікар, у нас на стаціонарі лежить ваш батько. Є дві новини: хороша і погана. З якої почати?
— Почніть з поганої.
— Вночі він помер...
— А яка ж тоді хороша?!
— Перед смертю дуже гарно потів.
©

Поприветствуем Maxar в тёплой компании Вонктакта и Яндекса, думаю, скоро и клиентуры у них будет столько же.

Притула, де супутник???!!! ©

Ще літає наче. До 2026 року можна не переживати.

www.unian.ua/...​ye-na-viyni-12808083.html

«видишь суслика?» ©

Вдруг, Стерненко с 27 млн «на ядерку» отважится выделить на еще 1. Будет 2 спутника имени великих.

Підписатись на коментарі