Як тарифи Трампа вплинуть на ваші інвестиції

Після досягнення максимальних значень 19 лютого 2025 року, американський ринок акцій впав. Індекс Nasdaq в моменті знизився на 10%, індекс S&P500 — на 7%. І цілком можливо, що це тільки вершина айсберга. Індекс страху на ринку також зашкалює, що викликає ще більше паніки чи негативних настроїв в інвесторів. Про те, як скоригувати свій портфель для отримання максимального прибутку в умовах залежності від новин — розповідаю в цій статті.

Я — Євген Пилипець, інвестор практик з 12-річним досвідом на фондовому ринку. Автор аналітичних статей про інвестування та фінансовий консультант. У своєму телеграм-каналі веду свій особистий портфель публічно на $20 тис. З початку 2022 року вдалося заробити понад 100% прибутку за допомогою індексного ETF на Nasdaq з подвійним плечем. Основні напрями: ETF, IPO, опціони, дешеві акції.

Поточна ситуація на фондовому ринку

З початку 2025 року фондовий ринок все ще залишається нестабільним та демонструє високу волатильність. Перемога Трампа на виборах у листопаді 2024 року сприяла зростанню американських індексів, як-от S&P 500 і Dow Jones, оскільки інвестори очікували податкових пільг і дерегуляції. Однак запровадження нових тарифів на імпорт, особливо з Китаю та Європи суттєво вплинуло на ринкову динаміку. Компанії, що залежать від глобальних поставок, стикаються зі зростанням витрат, проте американські виробники можуть отримати конкурентну перевагу.

Станом на початок 2025 року інфляція коливається на рівні 3-3,5%, що перевищує цільовий рівень ФРС у 2%. Це змушує Федеральну резервну систему зберігати жорстку грошово-кредитну політику, що обмежує потенціал зростання акцій компаній з високим борговим навантаженням. Водночас висока інфляція підсилює інтерес до активів, що здатні зберігати купівельну спроможність капіталу.

Як на ринок впливає Дональд Трамп

Трамп активно просуває політику «Америка понад усе», а його адміністрація анонсувала підвищення тарифів на китайські товари до 60% і введення додаткових мит на імпорт з країн ЄС та інших регіонів. Це має двоякий вплив на ринок акцій, оскільки ділить його на два табори — переможці та ті, хто програє.

Переможцями є американські компанії, які орієнтовані на внутрішній ринок, особливо в секторах виробництва, енергетики та сільського господарства, й відповідно, можуть виграти від скорочення конкуренції з імпортом. Зокрема, металургійна компанія Nucor, U.S. Steel та автовиробник Ford General Motors вже показують зростання на тлі очікувань збільшення попиту на їхню продукцію.

Серед тих, хто зараз «пасе задніх» опинилися технологічні гіганти, як-от Apple та Nvidia, оскільки залежні від китайських постачальників. А також в цьому списку є ритейлери Walmart і Amazon, які закуповують товари за кордоном, а отже стикаються зі зростанням собівартості. Це може призвести до зниження маржі та тиску на акції цих компаній.

Тарифи також посилюють інфляційний тиск, оскільки підвищення цін на імпортні товари перекладається на споживачів. І це робить вибір акцій ще більш критичним: інвесторам потрібно шукати компанії, що здатні якраз перекласти ці витрати на покупців, або ж мінімізувати їхній вплив.

Яким є актуальний портфель станом на зараз

З урахуванням поточних умов пропоную розглянути структуру портфеля з акцій, яка зберігає баланс захисту від інфляції, враховує тарифну політику та диверсифікує ризики. Я поділив портфель на 5 частин, і кожна з них містить цінні папери різних провідних секторів у певному співвідношенні. Ось як виглядає ця структура:

30% — американські компанії-виробники, які я згадував вище

• Nucor (NUE). Лідер у металургійній галузі США, що виграє від тарифів і зростання внутрішнього попиту на інфраструктурні проєкти.
  • Ford (F). Автовиробник з орієнтацією на американський ринок, чия продукція стає все більш конкурентоспроможною.

Ці компанії стійкі до зовнішніх викликів і можуть отримати вигоду з протекціонізму Трампа.

25% — охорона здоров’я

• Procter & Gamble (PG). Попит на товари першої необхідності крізь усі часи стабільно присутній, і водночас компанія має сильну цільову політику.
  • Johnson & Johnson (JNJ). Лідер в цьому секторі з диверсифікованим портфелем продуктів.

Акції сфери охорони здоров’я забезпечують стійкість портфеля в умовах волатильності та інфляції.

20% — сировинні компанії

• ExxonMobil (XOM). Зростання цін на нафту підтримує прибутковість, а американська база захищає від санкційних ризиків.
  • Freeport-McMoRan (FCX). Виробник міді, що необхідна для енергетики й будівництва.

Сировинні активи служать хеджем проти інфляції та геополітичної нестабільності.

15% — фінансовий сектор, оскільки ці компанії процвітають в умовах жорсткої монетарної політики

• JPMorgan Chase (JPM). Банки виграють від високих ставок і зростання кредитування в умовах інфляції.
  • Goldman Sachs (GS). Активна участь в інвестиціях та управлінні активами підтримує зростання.

10% — ліквідні активи та диверсифікація.

• SPDR S&P 500 ETF (SPY). Фонд широкого ринку для зниження індивідуальних ризиків.
  • Золото (через ETF (GLD). Додатковий захист від інфляції та слугує резервним активом.

Ця частина портфеля забезпечує гнучкість для реагування на несподівані зміни.

Моя особиста думка

Складання портфеля в умовах тарифів Трампа і високої інфляції вимагає балансу між захистом капіталу і пошуком можливостей для зростання. Американські виробничі компанії, захисні сектори та сировинні активи стають основою стійкого портфеля. Фінансовий сектор і ліквідні інструменти додають гнучкості та потенціалу.

Головне в цій справі — стежити за макроекономічними даними та діями нової адміністрації США. Завдяки уважності ви зможете вчасно коригувати стратегію. У 2025 році успіх інвестора залежатиме від здатності адаптуватися до швидкої мінливості реалій ринку.

👍ПодобаєтьсяСподобалось3
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Якщо ринок падає, значить скоро можна входити?

Ні, але літом думаю ввійти

Ford (F). Автовиробник з орієнтацією на американський ринок, чия продукція стає все більш конкурентоспроможною

Норм інвестиція якщо забути про залежності на Канаду і Мексику, де Форд має заводи)

І конкурента и вигляді Тесли з СЕО, з яким Трамп проводить часу більше ніж з дружиною. І абсолютно прямо рекламує(:.

Мій Форд зібраний в Туреччині. Як ці всі тарифні речі вплинули б на його ціну якщо купляти зараз?

Я думаю купляти будь-що, будь-які акції чи активи на ведмежому ринку, поки він не впав хоча б на 20%, не має сенсу.
Тобто ви привели більш потенційно стабільні акції, але якщо ринок падає — вони також можуть впасти. А коли ринок буде рости — вони скоріш за все будуть рости повільніше.

Тому в такі моменти краще тримати максимум портфелю в кеш :)

Як з точки зору закупити те, що має більший потенціал для зростання після великого падіння (та ж НВідіа, Мета, чи прости господи Тесла). Але купляти треба після того, як ринок перестане падати, або навпаки сильно впаде, що можна буде поступово формувати портфель зі знижкою 20-30% від значень листопаду 2024...)

Так і з банальної точки зору — якщо зараз буде стагфляція / рецесія — то знову можуть початись звільнення, як в кінці 2022, і знайти роботу буде складно якийсь час, на випадок звільнення...

Повністю підтримую, ще треба мінус 10-20% щоб вийти на середню ціну (до прибутку) за останні 15-20 років.

А якщо врахувати певний песимізм після обвалу, можливе скорочення прибутків через мита, скорочення дефіциту, то може бути і менше.

Я почну купляти SP500 по ціні нижче 5000 і не швидше жовтня 2025 року (і то якщо не буде поганих новин).

Потроху продавай. Мінімально можливими кількостями.

Супер надежно переложить свой капитал в 8 сомнительных акций на падающем рынке и по 5% в широкий рынок и золото. Кто эти все идиоты с wall street, которые покупают etf на дивидентные акции (защитные активы), гос облигации либо высокодоходные корпоративные облигации?
Лично Вам советую реверсный индексный etf на насдак с плечем.

Риски покупки реверсного ETF сейчас высоки. Количество put опционов на американский индекс достигло максимальное значение, превысив максимум марта 2020 года и марта 2023 года. Статестически, за последние 10 лет, индекс nasdaq снижался на 20% только 3 раза и 1 раз на 30%. Сейчас индекс ниже на 12%, что примерно составляет среднее значение за последние 10 лет.

Так ты продавай, а не покупай 😁🥂🎩 если уверен что «дно пройдено»

Оно ж хедж больше, а не самостоятельная позиция

а статЕстически це як ? Сам я звісно цілих 12 рочків не інвестор, просто працюю в інвестиційній сфері з 2008 року і все.

Підписатись на коментарі